revista presei 4 martie

2010/03/04

Adevarul: România, pe ruta gazului kazah spre Europa

Proiectul noi rute de transport pentru petrol şi gaze

Proiectul noi rute de transport pentru petrol şi gaze

Ţara central-asiatică poate utiliza infrastructura românească pentru exportul petrolului şi gazelor în Vest. Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său kazah, Nursultan Nazarbaev, au convenit realizarea unei noi rute de transport al petrolului şi gazelor prin Marea Caspică.

Utilizarea infrastructurii româneşti este o bună oportunitate pentru accesul pe pieţele din Uniunea Europeană a Kazahstanului, a declarat marţi preşedintele României, Traian Băsescu, aflat într-o vizită oficială în statul caspic.

„România înţelege necesitatea Kazahstanului de a avea oportunităţi de export în Uniunea Europeană. Aceasta este o piaţă uriaşă, de 500 de milioane de consumatori. În acest sens, suntem gata să colaborăm cu Kazahstanul pentru ca acest stat să poată folosi infrastructura românească. Este o oportunitate uriaşă pentru Kazahstan pentru a-şi asigura accesul spre pieţele europene”, a spus Băsescu.

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbaev, are o semnificaţie mult mai adâncă decât o strângere de mână şi două zâmbete. Dincolo de aceste declaraţii stă oportunitatea României de a se afirma pe harta statelor care au un cuvânt de spus în politica economică regională. Kazahstanul, ca şi alte state caspice, este un important izvor de resurse energetice, iar Europa, un mare energofag. România se află la confluenţa acestor două lumi şi poate juca o carte importantă, asumându-şi un rol activ de pod energetic.

Liantul dintre cerere şi ofertă

„România ar avea foarte multe de câştigat dacă se va afla pe o rută de hidrocarburi. Pe lângă veniturile importante din taxele de tranzit, ţara noastră va căpăta o poziţia strategică şi întregul dialog se va purta prin intermediul României”, ne-a declarat consultantul financiar Aurelian Dochia. Astfel, petrolul şi gazele din Kazahstan pot fi aduse prin conducte până la ţărmul georgian al Mării Negre, de unde vor fi preluate de petroliere. Gazele vor fi lichefiate la Batumi şi transportate pe mare la Constanţa. În portul românesc va exista o instalaţie de delichefiere, de unde gazele vor pleca spre Europa.

În ceea ce priveşte transportul ţiţeiului, acesta va veni tot pe mare până la Constanţa, de unde va fi transportat spre consumatorii europeni prin viitoarea conductă PEOP (Pan European Oil Pipeline, numită şi Constanţa-Trieste). Kazahii au arătat în repetate rânduri disponibilitatea de a participa la acest proiect atât în calitate de furnizori de ţiţei, cât şi de finanţatori.

Cam aşa va arăta noua versiune a drumului european al mătăsii, care a devenit în secolul al XXI-lea drumul resurselor energetice. Mutarea făcută de compania kazahă KazMunaiGaz în 2007, când a cumpărat grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, a anticipat această poziţionare strategică a României. Anul trecut, KazMunaiGaz a adus din Kazahstan 2,4 milioane de tone de ţiţei pentru a fi procesate la Rafinăria Petromidia, principalul activ al Rompetrol, iar cantitatea va creşte pe măsura modernizării rafinăriei.

Principal furnizor al Nabucco

În opinia academicianului Ionuţ Purica, vizita lui Băsescu în Kazahstan nu este întâmplătoare în această perioadă, imediat după ce Gazprom a invitat România să facă parte din South Stream, concurentul proiectului Nabucco. „Avem acum oportunitatea de a face parte din ambele proiecte şi este normal să mergi să vezi ce surse ai”, a arătat Purica, amintind faptul că statele caspice sunt principalii furnizori pentru Nabucco.

A noua ţară din lume

Kazahstanul este situat în extremitatea estică a Europei, lângă Rusia şi China, având o coastă importantă a Mării Caspice. Este a noua ţară din lume ca suprafaţă, iar populaţia depăşeşte cu puţin 16 milioane de locuitori. Din cauza reliefului de stepă semideşertică, este una dintre cele mai puţin populate ţări, cu aproape şase locuitori pe kilometru pătrat. În perioada 2000-2008, PIB-ul Kazahstanului a crescut cu 9-10%. Anul trecut, creşterea economică a statului caspic a fost de 1,1%, iar pentru acest an este estimată o majorare de 1,5% – 2%.

2,4 milioane de tone de ţiţei kazah au fost importate anul trecut în România.

Ce oferă Kazahstanul

Ca stat ex-sovietic, relaţiile dintre Kazahstan şi Rusia stau bine din punctul de vedere al cifrelor, schimburile comerciale dintre cele două ţări fiind de peste trei miliarde de dolari anual. La finele anului trecut, Kazahstanul, Rusia şi Belarusul au ajuns la un consens privind formarea unui spaţiu economic unic înainte până în 2012 şi au hotărât să ia toate măsurile necesare pentru introducerea înainte de 1 iulie 2010 a taxei vamale unice. Totuşi, aversiunea pe care o au faţă de Rusia majoritatea ţărilor desprinse din fosta URSS nu a ocolit nici Kazahstanul.

Faptul că ţin să participe la proiecte de transport al hidrocarburilor spre Europa care ocolesc Rusia este principala dovadă în acest sens.

Zăcământul Kashagan din Kazahstan, cea mai mare descoperire de ţiţei şi gaze din ultima decadă, cu rezerve comerciale estimate la 16 miliarde de barili, a atras în statul caspic cele mai importante nume din industria petrolieră mondială: Eni, BG Group, BP, Statoil, ExxonMobil, Shell şi Total. După începerea producţiei, în 2014, acest zăcământ va aduce un plus de 50 de milioane de tone de ţiţei anual. Şi Petrom, cea mai mare companie românească, are licenţe de explorare şi exploatare în cinci perimetre petroliere în acest stat.

Statistic, Kazahstanul are rezerve dovedite de 1,82 de trilioane de metri cubi de gaze, ceea ce echivalează cu 1% din rezervele mondiale. potrivit unui raport al pieţei mondiale de hidrocarburi la finele anului 2008, realizat de BP. La producţia actuală, aceste resurse sunt suficiente pentru următorii 60 de ani.

La capitolul petrol, statul central-asiatic reuneşte 3,2% din rezervele dovedite la nivel global, respectiv 39,8 de miliarde de barili, suficiente pentru încă cel puţin 70 de ani.

Opinia specialistului
Răzvan Buzatu expert în Afaceri Europene

Drumul petrolului, din Asia Centrală în Occident

Chiar dacă relaţiile diplomatice ale României cu Republica Kazahstan au început încă din 1992, nu au fost înregistrate evoluţii semnificative deoarece interesul naţional al României nu cuprindea, la momentul respectiv, o viziune care să aibă în vedere şi noile state independente din Asia Centrală. Interesele strategice ale României în Kazahstan au început practic odată cu perspectivele de începere a construirii conductei de petrol Constanţa-Trieste în anul 2002, cu posibila finalitate în 2012, şi a conductelor de gaze şi de petrol Azerbaidjan-Georgia-România. Acestea sunt legate de transportul de gaze şi de petrol de la câmpurile de hidrocarburi Tengiz şi Atyrau din Kazahstan.

Traseul porneşte apoi de la portul Aktau din Marea Caspică, ajungând la portul Baku din Azerbaijan. De aici conductele vor traversa Caucazul până la Marea Neagră, apoi rutele de transport vor uni portul de tranzit Batumi din Georgia portul românesc Constanţa. Prin portul Constanţa, România devine punct strategic pentru Balcanii de vest şi pentru Italia, pentru că gazele şi petrolul vor fi transportate prin Serbia, Croaţia, Slovenia către Trieste, în Italia. Mai departe, petrolul va fi transportat prin conducta Transalpină care leagă Italia de Austria şi Germania.

Ni se deschide uşa către două posibilităţi de a transporta gaze şi petrol prin România şi poate să fim mai puţin dependenţi de gazele ce vin direct de la ruşi prin intermediul conductei Soyuz, ce trece prin Republica Moldova. În prezent, România importă de la ruşi 25% din necesarul de gaz, procent care va creşte în viitor din cauza opţiunilor restrânse şi greu de materializat în materie de transport direct de la alţi furnizori.

Succesul vizitei Preşedintelui Băsescu în Kazahstan va depinde şi de relaţia pe care acesta şi-a construit-o instituţional de-a lungul a doi ani de când Preşedintele Nursultan Nazarbaev a vizitat România. România a susţinut Kazahstanul pentru Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ţară care a şi preluat mandatul începând din ianuarie 2010. Faţă de proiectele de conducte menţionate mai sus, România poate oferi Kazahstanului, prin intermediul portului Constanţa, deschidere către piaţa mult dorită a ţărilor din vestul Europei.

Hotnews: Ianukovici propune cresterea volumului de gaze rusesti tranzitate spre Europa via Ucraina. Gazprom asteapta fapte concrete

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a propus dublarea tranzitului de gaze rusesti in Europa, ceea ce ar face inutil costisitorul proiect al gazoductului South Stream, scrie Nezavisimaia gazeta. In plus, el s-a declarat dispus sa participe la consortiul ruso-european al gazelor naturale, a carui creare este dorita de Moscova de foarte multi ani. In replica, Gazprom a cerut mai multa concretete in propunerile formulate, insistand pe mentinerea in vigoare a acordurilor la gaze deja incheiate.

„Scopul nostru major il constituie livrari ferme de gaze pe teritoriul Ucrainei, la volumele necesare”, a spus Ianukovici intr-un interviu acordat serviciului in limba ucraineana al agentiei BBC. De aceea, a continuat el, consider ca Ucraina poate, in viitorul aproapiat, sa transporte aproape 200 mld. mc de gaze in Europa. In prezent, acest volum se ridica la 100 mld.

In ajunul vizitei sale la Moscova, prevazuta pentru 5 martie, Ianukovici a subliniat ca problemele intelegerilor convenite anterior intre cele doua tari in domeniul gazelor naturale va fi cu siguranta abordata. „In ceea ce priveste pretul, el trebuie sa fie unul corect pentru Ucraina. Oricum, aceasta chestiune trebuie si poate fi analizata intr-un context mai larg al problemelor referitoare la furnizarea de gaze naturale”.

Detaliind, Ianukovici a enumerat cateva dintre propunerile sale pe care le considera pe deplin realizabile. „Este vorba de infiintarea unui consortiu de transport al gazelor naturale, de accesul Ucrainei la zacamintele rusesti de gaze naturale din Asia centrala, de participarea Ucrainei la constructia noilor gazoducte si care, pentru ca veni vorba, ocolesc Ucraina. Cu alte cuvinte, Ucraina trebuie sa fie un partener plenar al Rusiei si Europei in toate chestiunile legate de gaze naturale”, a spus el.

In acest context, el a criticat proiectul South Stream menit sa reduca dependenta Rusiei de tranzitul prin Ucraina. Nezavisimaia gazeta aminteste ca in primul trimestru al acestui an, pretul gazelor pentru Ucraina ese de 305,2 $/1000 mc, pretul mediu la nivelul anului fiind calculat de Gazprom la 280 $/1000 mc.

Expertul Aleksandr Razuvaev, de la Gallion Capital spune ca, in conditiile unor investitii pe masura, se poate ajunge la un volum de tranzit de 200 mld. mc prin Ucraina. „De la inceput trebuie insa precizat ca nimeni dintre straini nu va primi acces la zacamintele rusesti, inclusiv Ucraina. Si sunt convins ca un raspuns similar va primi Ucraina si din partea producatorilor central-asiatici de gaze naturale”, a estimat expertul.

In ceea ce priveste modernizarea sistemului ucrainean de conducte, Razuvaev spune ca „singura problema este ca nimeni nu are bani pentru asa ceva in momentul de fata – nici Gazprom si, cu atat mai putin, Ucraina. Si asa Gazprom a fost nevoit sa renunte la Shtockman si la Kovytka. In acelasi timp sunt convins ca, intr-un fel sau altul, Kievul va reusi sa obtina o reducere a preturilor la gaze naturale, pentru ca este in interesul Rusiei sa sustina actuala putere ucraineana”.

ziare.com: ANRE: Cantitatea de gaze importate de Romania din Rusia s-ar putea dubla

Cantitatea de gaze naturale pe care Romania o va importa din Rusia in acest an s-ar putea dubla, de la 2 miliarde metri cubi in 2009, la aproape 4 miliarde metri cubi, din cauza cresterii consumului la nivel national, a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu.

“Anul trecut, Romania a consumat circa 13 miliarde metri cubi gaze, din care 11 miliarde metri cubi a fost productia interna, iar restul de 2 miliarde metri cubi a fost importat. In acest an, estimam ca importurile din Rusia s-ar putea dubla, ajungand la circa 4 miliarde mc gaze, pentru ca si consumul la nivelul intregii tari ar putea creste in acest an la circa 15 miliarde mc gaze”, a precizat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a mentionat totodata ca s-a constatat o crestere semnificativa a consumului de gaze la nivel national in primele doua luni ale acestui an.

“A crescut consumul si in randul populatiei, din cauza iernii lungi si geroase, dar a repornit si chimia, astfel crescand consumul de gaze si in randul combinatelor. In acelasi timp, productia interna ramane constanta”, a adaugat presedintele ANRE.

Potrivit acestuia, cantitatea maxima de gaze pe care Romania o poate produce anual este de 11 miliarde metri cubi.

De asemenea, consumul de gaze naturale al Romaniei a scazut in 2009 cu 15%, la 140.058.492 MWh (adica 13,2 miliarde metri cubi), fata de consumul la nivel national din 2008, cand s-a ridicat la 165.015.369 MWh (aproximativ 15,5 miliarde metri cubi), potrivit datelor ANRE.

Productia interna de gaze a Romaniei a fost, in 2009, de aproximativ 120.443.780 MWh (circa 11 miliarde mc gaze), adica 85,2% din consumul la nivel national, conform autoritatii din energie.

Cei doi mari producatori de gaze din Romania sunt Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) si Romgaz (detinut de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri). Romgaz si Petrom au acoperit anul trecut 97,5% din totalul productiei interne de gaze, iar micii producatori de gaze restul de 2,5%: Amromco, Wintershall Medias, Lotus Petrol si Aurelian Oil&Gas.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

ziare.com: Medvedev relanseaza relatiile economice dintre Franta si Rusia

Vizita presedintelui rus Dmitri Medvedv la Paris a marcat semnarea unor acorduri economice fara precedent intre cele mai mari firme din Franta si Rusia.

Insotit de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Medvedev a fost martorul semnarii a doua contracte istorice in domeniile energiei si transporturilor, luni, chiar in prima zi a vizitei sale la Paris, arata CRI.

In prezenta celor doi sefi de stat, gigantul Gazprom a semnat un memorandum cu compania franceza GDF Suez, prin intermediul caruia Franta obtine 9% din actiunile Gazprom in proiectul Nord Stream, gazoductul ce va aduce gazele rusesti in Europa occidentala.

Mai mult, Franta va obtine un bonus de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, in fiecare an, in urma acestui acord.

In aceeasi zi, vizita lui Medvedev a marcat si preluarea a 25% din actiunile producatorului rus de infrastructura feroviara Transmashholding (TMH) de catre compania franceza Alstom, pentru 55 de milioane de euro, cu scopul de a moderniza caile ferate din Rusia.

De asemenea, contructorul francez de masini Renault a anuntat ca va investi 150 de milioane de euro in fabrica ruseasca Avtoframos.

“Este imposibil sa ne imaginam relatiile dintre Rusia si Franta fara legaturi economice”, a declarat Medvedev, invitand firmele franceze si ruse sa colaboreze si sa cumpere actiuni, unele de la celelalte.

Mai mult, presedintele Medvedev a discutat cu Nicolas Sarkozy despre vanzarea catre Rusia a patru nave portelicopter Mistral, in valoare de 600 de milioane de euro fiecare.

Oficialii rusi sustin ca Franta a devenit cel de-al saselea mare investitor si cel de-al noualea partener comercial al Rusiei, in conditiile in care comertul intre cele doua tari a crescut cu 25%, in ultimii patru ani.

Novinite: Georgia Commits to Transiting Liquefied Natural Gas for Bulgaria

Bulgaria: Georgia Commits to Transiting Liquefied Natural Gas for  Bulgaria

Bulgaria should be able to import natural gas from Azerbaijan if it Georgia completes the infrastructure at the port of Supsa. Map by www.statoil.com

Georgia is going to complete its pipeline infrastructure in order to provide for the transit of liquefied natural gas to Bulgaria from Azerbaijan and potentially from sources from Central Asia.

This became clear during Wednesday’s meeting of Bulgaria’s Economy and Energy Minister Traicho Traikov and the Georgian Energy Minister, Alexandre Khetaguri, in Sofia. The two Ministers followed up on their talks from January 2010 in the Georgian Black Sea port Batumi.

Minister Khetaguri has declared Georgia’s readiness to participate in the discussions for transit of natural gas from Azerbaijan to Bulgaria through the Black Sea. During the visit of President Aliyev to Sofia in the fall of 2009, Azerbaijan made clear its readiness to sell natural gas to Bulgaria.

The Georgian Energy Minister has notified his Bulgarian counterpart that his country was ready to complete by the end of 2010 an additional 30 km pipeline to connect its gas transit system to the Port of Supsa on the Black Sea.

This will allow Georgia to increase its capacity for transiting natural gas by 3 billion cubic meters, and will make possible the export of liquefied natural gas to Bulgaria, the Bulgarian Economy Ministry said in a statement.

However, Georgia will also have to construct a terminal for liquefied natural gas in Supsa – this project is already included in the investment program of the Georgian government.

Traikov and Khetaguri agreed to continue their talks on the natural gas transit project in late March. The Georgian Minister was in Bulgaria for the Black Sea Energy Forum attended Tuesday also by the EU Energy Commissioner Guenter Oettinger.

energia.gr: CEE Join to Form Gas Supply Triangle

Representatives of 11 Central and East European countries signed a joint declaration Wednesday, calling for the establishment of a north-south-east gas system to ensure supplies are secure.

“It is a very broad and strong co-operation to ensure that fewer people have to endure sleepless nights or freezing temperatures because of any energy crisis in the region,” Hungarian Prime Minister Gordon Bajnai said.

Eleven Central and East European (CEE) countries agreed on Wednesday (February 24th) to set up a north-south-east gas system that would help both diversify supply sources and routes, as well as beef up energy security in the region.

The new arrangement was proposed by Hungarian Prime Minister Gordon Bajnai during an energy security summit in Budapest. The meeting ended with the signing of a joint declaration by the participating states, including Austria, Bosnia and Herzegovina (BiH), Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia.

The document called for the establishment of the “North-South-East gas supply triangle” as suggested by summit host Bajnai. The Nabucco natural gas pipeline would form the eastern corner of the triangle, while the liquefied natural gas (LNG) terminal on the Croatian island of Krk and another in Poland would represent its southern and northern corners, respectively.

A planned central European gas line, known as the North-South Energy Corridor, would link the three corners, according to Reuters.

“We signed a joint declaration that states that energy security is a highly important task for the signatory states,” Bajnai said at a news conference, describing the document as a milestone in regional energy co-operation.

“It is a very broad and strong co-operation to ensure that fewer people have to endure sleepless nights or freezing temperatures because of any energy crisis in the region,” he also noted, in an apparent reference to the gas crisis early last year triggered by a price dispute between Russia’s Gazprom and Ukraine.

Attending the meeting were the prime ministers of the Czech Republic, Poland and Slovakia — the other three countries in the Visegrad Four group, currently chaired by Hungary — and by their Bulgarian, Croatian, Romanian and Serbian counterparts.

Austria, BiH and Slovenia were represented by government officials at the forum, which was attended also by International Energy Agency Executive Director Nobuo Tanaka and US Special Envoy for Eurasian Affairs Richard Morningstar.

The signatories “express their support to strengthen co-operation in further integrating their gas networks and diversifying routes and sources of supplies”, Reuters quoted the Budapest summit declaration as saying.

Participants agreed to support an LNG terminal in Romania’s Constanca and similar projects in the wider Black Sea region.

Bajnai said he believes the new projects could be completed in 2014 or 2015.

The declaration also called for speedier implementation of the Nabucco project, a rival to the Russian-backed South Stream project, whose construction is scheduled to begin by the end of 2011 and is expected to be completed in 2014.

According to plans, the pipeline will carry up to 31 billion cubic meters of Iraqi, Turkmen and Azeri natural gas along a 3,300km-long route. It runs from eastern Turkey to a distribution hub in Austria via Bulgaria, Romania and Hungary, bypassing Russia.

Tanaka told Hungarian news agency MTI that Nabucco would be a better solution for improving energy security in Europe than South Stream.

At Serbia’s request, an appendix was included in the declaration, saying that some of the participating states, including Hungary, will join the South Stream project as well.

energia.gr: Romanian President: We Want to Attract Kazakhstan in Europe Gas Transit Project

Romanian President Traian Basescu declared on Tuesday, March 2 2010, on leaving to Kazakhstan, that one of the aims of the visit is to attract this country into gas projects involving Romania, like PEOP and the project regarding gas transit to Europe, Romanian news agency Mediafax informs.

According to the Romanian chief of state, one of the visit’s main objects is to attract Kazakhstan in the tri-lateral project Romania-Azerbaijan-Georgia meant to bring gas to Europe. This entails building a liquid gas terminal in Constanta (South-East Romania). Plus, Romania aims to attract Kazakhstan in the PEOP project.

The President mentioned that he was going to meet with energy companies’ reps in Kazakhstan, like KazMunaiGaz and Rominserv Kazakhstan. According to him, economic cooperation agreements, Justice agreements, investment protection, tourism and statistical agreements will be signed.

During his two-day visit to Kazakhstan, Traian Basescu is scheduled to meet his homologue Nursultan Nazarbaev, and the Parliament’s Speaker U.B. Mukhamedjanov. Traian Basescu’s delegation includes Economy minister Adriean Videanu, defence minister Gabriel Oprea and Foreign minister Teodor Baconschi. Traian Basescu will return to Romania on Wednesday evening.

energia.gr: EU Backs Bulgaria Role in South Stream

EU Energy Commissioner, Guenther Oettinger, has stated that the EU supports the Russian backed South Stream gas pipeline provided that it meets technical requirements for security.

Oettinger is in Bulgaria for Tuesday’s international forum ‘Energy security in the wider Black Sea region: an approach to public-private partnership’.

He said that the South Stream project increases the import capacity and also added that the EU and US backed Nabucco gas pipeline enhances the diversification of gas supplies to Europe. Oettinger summed up the situation by saying “a situation must be built in which everyone wins.”

Oettinger said that there will be intensive dialogue between Bulgaria and the EC to harmonize positions on the Bulgarian energy projects. “Bulgaria is not only its own market, it is important for other countries in the region” the EU Energy Commissioner highlighted.

He added that the interests of Bulgaria and the EU are very similar where it comes to “gasification”.

He concluded that 2010 will be a very important year for energy projects in Europe and that energy security and energy cooperation is a top priority of European institutions.

apa.az: UK’s minister for energy visits to Baku

The head of Azerbaijan’s State Oil Company, Rovnag Abdullayev, has met Britain’s minister of state for energy and climate change, Lord Hunt.

Lord Hunt is expected to discuss the Nabucco and Trans-Caspian gas pipeline projects during his visit to Azerbaijan.

He arrived in Baku from Turkmenistan, where he discussed energy issues with the Turkmen leadership.

The British embassy in Azerbaijan said that Lord Hunt’s visit would be brief, but did not specify the aims of the visit.

According to Lord Hunt Azerbaijan is an actively developing country in the strategic region of greater Europe. Such global projects of recent years, as the Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline, the Azeri-Chirag-Guneshli and Shah Deniz fields have made Azerbaijan an important supplier of energy resources in the world. The Caspian countries have huge reserves of hydrocarbons, which can be of great benefit to Europeans. The dream of the direct transportation of Caspian gas to Europe is now becoming reality.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter