Domeniul gazelor – revista presei 4 iunie

2009/06/04

Azerbaidjan cauta solutii pentru Nabucco, Gazprom anunta pierderi masive

Azerbaidjan va dispune de suficiente gaze pentru Nabucco, daca va reusi, pana in 2015, sa dea in exploatare noile zacaminte maritime Absheron, Babek si Umid, a declarat vicepresedintele companiei petroliere de stat, Hoshbaht Yusifzade, citat de presa azera.

“Dupa intrarea in exploatare a acestor structuri, rezervele de gaz metan ale Azwerbaidjanului se vor ridica la patru trilioane metri cubi, ceea ce inseamna suficient pentru Nabucco”. El a precizat ca in 2015 productia de gaze a Azerbaidjanului va ajunge la 40 miliarde metri cubi pe an, destul pentru umplerea gazoductului, a carui capacitate proiectata este de 31 miliarde metri cubi pe an.

Un dezastru numit Gazprom

Productia Gazprom scade tot mai rapid, scrie Vedomosti. In ianuarie, productia a fost mai mica cu 14% fata de ianuarie 2008, in mai s-a ajuns deja la minus 34%, potrivit ultimelor date oficiale. Iar 2008 nu a fost un an record.
(…)
In primul trimestru, vanzarile Gazprom au cazut mai mult decat productia: extractiile s-au micsorat cu 18% fata de 2008 (minus 28 miliarde metri cubi), iar livrarile – cu aproape 25% (minus 47 miliarde metri cubi). Ce se va intampla mai departe, parerile sunt impartite.

Vanzarile Gazprom au inceput sa scada in a doua jumatate a anului trecut, aminteste analistul Pavel Sorokin, de la UniCredit Securities. In opinia expertului, cu astfel de termeni de comparatie, indicatorii Gazprom s-ar putea dovedi, in a doua jumatate a anului curent, chiar mai buni decat cei din 2008.

tot pe: Hotnews.ro

Secretar de stat in Economie: Sunt sanse mici sa scapam de intermediari in relatia cu Gazprom

Romania mai are de asteptat pana cand va importa gaze din Rusia, fara intermediari, sustine Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. “Sunt sanse mici ca Romania sa scape de intermediari in relatia cu Gazprom”, a declarat acesta pentru RFI.

Ministrul Adriean Videanu a fost recent la Moscova, dar nu a obtinut un acord ferm din partea rusilor pentru ca Romania sa cumpere gaze direct de la Gazprom.

Tudor Serban crede ca acest lucru s-ar putea intampla din 2011 si ca in prezent sunt sanse reduse.

articol complet pe Hotnews

Seful OMV: Nu dam Petromul pe mana rusilor

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV, actionarul majoritar al Petrom, neaga categoric posibilitatea ca grupul sa cedeze anumite active din cea mai mare companie locala catre investitori rusi, in contextul in care recent austriecii au cedat 20% din actiunile grupului ungar MOL catre o companie rusa.

Grupul austriac a fost acuzat recent ca nu este decat o acoperire pentru interesele rusesti chiar de catre seful MOL, grup ungar pe care OMV incerca sa-l cumpere. In contextul in care aceasta tentativa nu a reusit, OMV a vandut recent pachetul de 20% din actiunile pe care ajunsese sa le detina la MOL catre compania rusa Surgutneftegaz incasand un pret dublu fata de cel al pietei, adica 1,4 mld. euro, ceea ce a trezit numeroase suspiciuni.

tot in ZF.ro

Turcia discuta inca preluarea a 15% din gazele naturale ce vor trece prin conducta Nabucco

Turcia nu a renuntat la cererea de a folosi 15% din gazele naturale pompate prin conducta Nabucco, iar oficialii spera sa ajunga la un acord cu guvernele europene in iunie, a anuntat miercuri Ministerul Energiei.

Solicitarile Turciei in ceea ce priveste proiectul Nabucco au cauzat multe tensiuni in consortiu, care planuieste sa construiasca conducta cu o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pana in 2014, pentru a scadea dependenta Europei de rezervele din Rusia.

“Nu am renuntat la cererea de a prelua 15% din gazele naturale care vor trece prin conducta Nabucco. Un acord in acest sens inca este in discutii”, a declarat marti ministrul turc al energiei.
Comentariile acestuia vin la o saptamana dupa ce seful Nabucco, Reinhard Mitschek, a declarat ca cererea de 15% a Turciei nu mai este subiect de negocieri. tot articolul pe standard.ro

Memorandumul Romgaz – Gazprom nu ieftineşte gazele – VIDEO

Investiţiile şi profitul vor fi împărţite în mod egal în viitoarea societate mixtă româno-rusă

Memorandumul nu are forţă juridică, avertizează specialiştii în domeniul energiei

Acordul permite ruşilor participarea la proiectele energetice româneşti

Romgaz a bătut palma cu Gazprom, prin semnarea unui memorandum de colaborare în domeniul înmagazinării gazelor naturale şi al energiei electrice. Ce înseamnă asta? Adriean Videanu, ministrul Economiei, a explicat ieri că memorandumul le va permite ruşilor – dacă vor dori – să participe la toate proiectele energetice ale României, urmând ca investiţiile şi profitul să fie împărţite în mod egal între Romgaz şi Gazprom. Întrebat care sunt beneficiile în cazul părţii române, ministrul a fost rezervat, spunând că parteneriatul s-ar putea întinde pe o perioadă de 30 de ani. Din explicaţiile date de Adriean Videanu reiese că documentul permite realizarea unor proiecte mari, cum este depozitul de gaze de la Roman – Mărgineni, cu o capacitate de stocare de două miliarde de metri cubi de gaze şi staţia electrică de la Isaccea, la solicitarea expresă a Rusiei. in Gandul

Scandalos: Moldova riscă să piardă sistemul de distribuţie a gazelor naturale din cauza datoriilor Transnistriei faţă de „Gazprom”

update 13:40 Solicitat de FLUX, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a declarat că este puţin probabil ca „Gazprom” să ceară aplicarea sechestrului asupra activelor SA „Moldova-Gaz”. „Dacă e să vorbim din punct de vedere al procedurilor legale, atunci, bineînţeles, când există o datorie faţă de creditor, acesta ar putea să-şi exercite dreptul asupra activelor debitorului. Cred însă că va fi foarte dificil de aplicat în practică acest lucru şi nici nu cred că se va merge pe această formulă”, a comentat Igor Dodon. Referindu-se la declaraţiile, potrivit cărora Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale din cauza datoriilor faţă de „Gazprom”, prim-vicepremierul a specificat că partea dreaptă a Nistrului achită consumul de gaze naturale la nivel de 100 de procente. „De aceea, nu cred că am putea avea probleme sau limitări de consum”, a precizat Igor Dodon.

Concernul rus „Gazprom” intenţionează să obţină, prin instanţa de judecată, aplicarea sechestrului asupra activelor întreprinderii moldo-ruse SA „Moldova-Gaz”, din cauza datoriilor pe care le are Transnistria pentru consumul de gaze naturale. tot articolul in FLUX

Vladimir Putin a examinat în Finlanda proiectul „Nord Stream”

„Nu există cauze în virtutea cărora consorţiul „Nord Stream” nu poate primi permisiunea autorităţilor Finlandei pentru amenajarea pe fundul Mării Baltice a conductei de gaz” a declarat prim ministrul Rusiei Vladimir Putin la conferinţa de presă consacrată rezultatelor tratativelor cu omologul său finlandez Matti Vanhanen.

În ceea ce priveşte ecologia, totul se va realiza la cel mai înalt nivel”, a asigurat Putin. „Nu mă îndoiesc de acest lucru” a spus Vanhonen. Prin condcuta de gaz lungă de 1200 km gazul rusesc va fi livrat în Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa şi alte ţări europene.Vocea Rusiei

Medvedev cere să se intensifice tratativele cu Ucraina şi UE

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a cerut vicepremierului Igor Secin să intensifice tratativele cu Ucraina şi UE referitoare la achitarea gazului rusesc.

Potrivit preşedintelui, această problemă se referă direct la livrările de gaz în ţările europene, iar argumentele că Moscova şi Kievul trebuie să se înţeleagă între ele nu sunt justificate.

„Ucraina trebuie să plătească în conformitate cu acordul încheiat”. În caz contrar Rusia va fi obligată să treacă la achitarea în avans sută la sută a livrărilor de gaz.

Totodată preşedintele consideră, că pentru a ajuta Ucraina care se confruntă cu mari greutăţi financiare, ar putea fi folosit fondul creat la summit-ul G-20 de la Londra.Vocea Rusiei

Iran proposes buying all Azeri gas produced at Caspian field

BAKU, June 3 (RIA Novosti) – Iran has proposed buying all of the natural gas produced at an Azerbaijani gas field in the Caspian Sea, the South Caucasus republic’s energy and fuel minister said on Wednesday.

“There are a lot of proposals on the purchase of gas from the Shah Deniz deposit. For example, Iran has now proposed purchasing the entire gas amount from this deposit. However, Azerbaijan, being in favor of diversification, will not consider just one option,” Natik Aliyev told an international conference on Caspian oil and gas.

Azerbaijan is developing its giant Shah Deniz field, with gas reserves of 1.2 trillion cubic meters, under a production-sharing agreement signed in 1996. Seven companies, including BP, Norway’s Statoil, France’s Total and the State Oil Company of Azerbaijan are involved in the project.

The gas deposit is located in the south Caspian Sea, off the coast of Azerbaijan.

Azerbaijan first produced gas at the Shah Deniz field in December 2006. Today, the deposit produces 22 million cubic meters of gas and 45,000 barrels of condensate daily.

Russian energy giant Gazprom also earlier announced its interest in purchasing all of the gas produced at the Shah Deniz field.

Aliyev said that the State Oil Company of Azerbaijan was currently holding talks in Baku with representatives from the Russian oil giant on Azerbaijani gas purchases.

“However, this is a lengthy process as it involves long-term rather than short-lived cooperation. That is why, negotiations with Gazprom will continue,” Aliyev said, adding that preference would be given to the most advantageous offer for the country. RIA Novosti

Russian president signs law to ratify Caspian gas pipeline deal

MOSCOW, December 26 (RIA Novosti) – Russian President Dmitry Medvedev has signed a law to ratify an agreement with Kazakhstan and Turkmenistan to build a natural gas pipeline along the Caspian coast.The law was passed by the lower house on December 19 and approved by senators on December 22.

The pipeline, which is part of plans to modernize and expand the Central Asian region’s gas network, will run from Turkmenistan along the Caspian coast of Kazakhstan and on to Russia for further transportation to Europe.

The joint agreement to construct the pipeline was signed on December 20, 2007. The pipeline is expected to transport an estimated 30 billion cubic meters of gas from Turkmenistan and up to 10 billion cubic meters from Kazakhstan. RIANovosti

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter