revista presei 30 noiembrie

2009/11/30

Romania Libera: Rezervele Romaniei de gaze si petrol vor fi epuizate in 15 ani, iar cele de carbune in 30 ani

Rezervele Romaniei de titei vor fi epuizate in 14 ani, cele de gaze naturale in 15 ani, in timp de rezervele de carbune pe baza exploatarilor existente se vor termina in circa 32 de ani, a declarat Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, citat de Agerpres.

“Pe baza accizelor actuale, rezervele de titei ne vor ajunge inca 14 ani, cele de gaze naturale circa 15 ani in timp ce rezervele de lignit si huila vor ajunge inca circa 32 de ani”, a spus presedintele ANRM.

Romania are la ora actuala rezerve de 755 milioane tone huila, 1,49 miliarde tone lignit si 74 milioane tone titei. Potrivit ANRM, in ceea ce priveste titeiul, productia va scadea in urmatorii ani cu circa 2,4 la suta pe an, iar la gaze naturale productia va scadea cu 2-5 la suta pe an.

“In ceea ce priveste reactoarele 1 si 2 ale Centralei de la Cernavoda, aceasta va asigura necesarul de energie pana in 2017”, a spus Patruti.

Totodata, acesta a anuntat ca ANRM va scoate la licitatie, incepand din decembrie, circa 30 de perimetre de explorare cu o lungime de 30.000 de km patrati de petrol si gaze.

Romania are o istorie de 150 de ani in exploatarea titeiului si de 100 de ani de exploatarea gazelor naturale, iar mixul energetic al tarii este format 40 la suta din carbune, 19 la suta din gaze naturale, 29 la suta energie hidro, 9 la suta nuclear si 3 la suta petrol.

ziare.com: Videanu: South Stream va trece prin Romania

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminica seara la Realitatea TV ca proiectul energetic South Stream ar urma sa treaca prin Romania, aceasta fiind varianta cea mai fezabila.

Videanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca “toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din Caspica si ducandu-le catre UE”, in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca “South Stream ocoleste Romania”.

“Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania”, a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul luni octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

“Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania”, declara in octombrie seful Gazprom la Congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aries.

La 15 mai, la Soci, Gazprom a semnat un pachet de documente privind realizarea proiectului gazoductului South Stream cu companiile energetice din Bulgaria, Serbia si Grecia, iar cu compania italiana Eni a fost semnat un acord suplimentar la Memorandumul de intelegere mutuala, referitoar la urmatorii pasi de realizare a proiectului. In septembrie, a aparut informatia ca acestui proiect i s-ar putea alatura si Franta, prin compania Electricite de France (EdF).

Rusia a facut la jumatatea lunii noiembrie un pas inainte in proiectul gazoductului sau South Stream, concurent al proiectului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, semnand un acord cu Slovenia, a cincea dintre tarile europene de neocolit pentru Moscova, potrivit AFP.

Hotnews: EDF se alatura Gazprom in consortiul care va construi South Stream

Grupul francez EDF a semnat vineri un acord cu gigantul Gazprom prin care se alatura consortiului care va construi gazoductul South Stream, a anuntat premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP.

“A fost semnat un acord intre EDF si Gazprom privind intrarea companiei franceze in acest mare proiect international de transport, constructia gazoductului pe sub Marea Neagra”, a declarat Putin, intr-o conferinta de presa sustinuta in Franta.

Potrivit unei surse franceze, EDF va detine 10% din actiunile acestui proiect, care isi propune sa aduca gaze naturale din centrul Rusiei in Italia si in sud-estul Europei.

Pe langa faptul ca va reduce dependenta Rusiei de conductele de transport care traverseaza Ucraina, proiectul South Stream este un concurent serios al proiectului european Nabucco, ce isi propune sa pompeze gaze naturale din Asia Centrala, tranzitand Turcia.

EVZ: South Stream prinde contur, Nabucco riscă întârzieri

În vreme ce proiectul ruso-italian South Stream atrage noi parteneri din spaţiul european, construirea gazoductului Nabucco ar putea întârzia.

Nabucco reprezintă soluţia statelor europene pentru

a-şi câştiga independenţa energetică. Însă, liderii de pe bătrânul continent trebuie să încheie primele acorduri cu furnizorii de gaze până la finele anuluii viitor. În caz contrar, termenul de dare în funcţiune, stabilit pentru 2014 nu va putea fi respectat.

“Sunt optimist că până la sfârşitul anului 2010 vor fi încheiate acorduri cu furnizorii. Este un plan ambiţios, dar dacă nu vom avea aceste acorduri până la finele anului viitor, astfel încât primele gaze să curgă prin Nabucco în 2014, proiectul

va fi automat întârziat”, a declarat preşedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, transmite Mediafax.

Grupul face parte din consorţiul care va dezvolta proiectul Nabucco, prin intermediul Petrom, alături de Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gaze pe o distanţă de 3.300 de kilometri, din Caspică şi Orientul Mijlociu către Europa Centrală, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

De partea cealaltă, giganţilor Gazprom şi Eni li se va alătura grupul energetic francez EDF în  vederea dezvoltării proiectului South Stream. Atât premierul Italiei

, Silvio Berlusconi, cât şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, au reuşit să convingă autorităţile din Turcia, Bulgaria, Serbia şi Slovenia să participe la construcţia gazoductului South Stream, concurentul proiectului european Nabucco.

Deşi consideră Nabucco o prioritate, şefii OMV nu exclud posibilitatea de a primi gaze naturale din Rusia prin conducta South Stream.

standard.ro: Studiu: Producţia mondială de gaz va scădea cu 4,8% în 2009

Producţia mondială de gaz va înregistra o scădere cu 4,8% în 2009, pentru prima dată după zece ani de creştere, potrivit estimărilor Cedigaz, care susţine că declinul are la bază schimbarea actuală din Statele Unite, unde consumatorii se îndreaptă spre gazul neconvenţional, relatează presa internaţională, citată de NewsIn.
Pentru industria de profil, anul 2008 a marcat împlinirea a zece ani de creştere continuă, iar avansul din 2008 a fost cel mai important din 1984, se arată în studiul “Gazul natural în lume”, publicat de Cedigaz. Declinul cel mai accentuat ar urma să aibă loc în ţările din fosta URSS, unde scăderea volumelor s-ar putea apropia de 100 miliarde de metri cubi, dar şi în Europa şi Africa, în mai mică măsură, cu scăderi de 30, respectiv 16 miliarde de metri cubi.

standard.ro: Petrom pregăteşte investiţii de peste un miliard de euro în 2010 şi îşi revizuieşte strategia

Petrom, cea mai mare companie din România în funcţie de cifra de afaceri, parte a grupului austriac de petrol şi gaze OMV, va investi în 2010 peste un miliard de euro, sumă similară cu nivelul programat pentru acest an. Potrivit lui Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, mai mult de jumătate din această sumă va fi îndreptată către divizia de explorare şi producţie.
Petrom a investit, de la preluarea controlului de către OMV, în 2004, şi până la finele lunii septembrie a acestui an, 16,991 miliarde de lei (4,67 miliarde de euro), dar rezultatele nu sunt încă la nivelul aşteptărilor trasate de proprietarul austriac în cadrul strategiei de dezvoltare pentru perioada 2005-2010.

Şeful OMV a afirmat că Petrom îşi revizuieşte strategia, iar cele mai mari schimbări de ţinte vor fi pe zona de rafinare. “Marjele pe zona de rafinare au scăzut foarte mult în ultima perioadă. Ne revizuim, bineînţeles, strategia pe acest segment, pentru că marjele şi cererea au scăzut şi pentru că Petrom trebuie să aloce cât mai mulţi bani pentru explorare şi producţie”, a explicat Ruttenstorfer. Strategia iniţială, care stabilea ţintele ce trebuiau atinse până în 2010, avea un buget de peste trei miliarde de euro, iar obiectivele principale vizau transformarea Petrom în cea mai mare companie integrată de petrol şi gaze din sud-estul Europei, o producţie de 210.000 de barili echivalent petrol/zi, o rată de înlocuire a rezervelor de 70%, o utilizare a rafinăriilor la 95% din capacitate şi o cotă de piaţă mai mare de 35% în activitatea de gaze naturale.

Astfel, Petrom va prezenta în primul trimestru din 2010 inclusiv o revizuire a targeturilor pentru Petrobrazi, care, după investiţii planificate la 1,5 miliarde de euro, ar fi trebuit să-şi majoreze capacitatea de pro­ducţie la şase milioane tone de petrol pe an, să-şi reducă semnificativ consumul de energie, dar şi să se poziţioneze ca rafinăria cea mai mare şi mai eficientă din România.

Întrebat despre viitorul celeilalte rafinării a Petrom, Arpechim, Wolfgang Ruttenstorfer a spus că nu s-a luat încă nicio decizie privind posibilitatea vânzării. “Rafinarea este o mare problemă pentru noi, în România”, a punctat directorul general executiv (CEO) al OMV.

De altfel, concentrarea OMV, în România, mai ales pe zona de explorare vine şi pe fondul unor pierderi anuale din rafinare cifrate la aproximativ 200 mil. euro, după cum a declarat şeful diviziei de profil a grupului austriac, Gerhard Roiss. În opinia sa, la nivelul UE va avea loc o restructurare pe rafinare, “din cauza supracapacităţii de producţie şi a scăderii cererii”. Roiss a admis şi că vor exista rafinării care vor fi închise. Oficialii OMV au explicat în acest context că, în 2010, Petrom îşi va concentra investiţiile pe zona de explorare şi producţie, dar şi pe construcţia centralei pe gaze de 860 MW, de la Petrobrazi, care va permite companiei să devină din 2011 un actor important pe piaţa de electricitate.

“În România, există un potenţial ridicat privind noi descoperiri de zăcăminte de hidrocarburi”, a mai spus Ruttenstorfer. El a explicat că investiţiile pot fi asigurate din lichidităţi, majorări de capital, dar şi din împrumuturi. “Din punctul nostru de vedere, putem majora capitalul Petrom oricând, dar decizia aparţine tuturor acţionarilor”, a mai afirmat directorul general executiv al OMV.

Până în 2009, banii pentru investiţiile Petrom au provenit în principal din majorarea de capital social făcută de austrieci la privatizare, iar din acest an, liderul pieţei locale de distribuţie carburanţi a fost nevoit să apeleze la credite pentru a-şi susţine dezvoltarea. Reamintim că Petrom a împrumutat în ultimul an peste 1,5 mld. euro, inclusiv de la compania-mamă, OMV.

Cererea de gaze va reveni pe creştere în trei-cinci ani

Ruttenstorfer a mai spus că OMV îşi menţine obiectivul de a produce 350.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2010, deşi este dificil de atins, şi a invocat şi contextul scăderii pieţei gazelor din România.

Consumul local de gaze naturale s-a redus, de la începutul anului şi până în prezent, cu peste 25%. “Va dura între trei şi cinci ani până când cererea de petrol şi de gaze va ajunge la nivelul anterior crizei”, a explicat şeful OMV.

“Cererea de gaze va reveni pe creştere, în special ca urmare a construcţiei de noi termocentrale”, a punctat acesta. El a adăugat că orice creştere suplimentară a ţintei de producţie de 350.000 de barili echivalent petrol pe zi va necesita achiziţii. “Majoritatea investiţiilor noastre vor merge în upstream, rafinarea va scădea ca importanţă, gazele şi energia vor creşte ca importanţă în portofoliul nostru. Un preţ de 70-80 de dolari pe baril este avantajos pentru toată lumea”, a spus Ruttenstorfer.

El a mai afirmat că România nu va deveni nicidecum “o piaţă secundară” pentru OMV, în contextul în care grupul austriac manifesta recent un interes foarte ridicat pentru achiziţia retailerului turc de carburanţi Petrol Ofisi, din care deţine deja un pachet minoritar.

Totodată, şeful OMV a apreciat ca “excelent” managementul Petrom şi a menţionat că acesta nu va fi schimbat în perioada următoare.
OMV ar putea utiliza zăcămintele depletate din România pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon, unul dintre cele mai importante gaze cu efect de seră.

În ceea ce priveşte lucrările de explorare din Marea Neagră derulate în parteneriat, cele două părţi, Petrom şi gigantul american Exxon, au finalizat lucrările de explorare seismică a perimetrelor, care au costat 50 milioane de dolari şi au fost suportate integral de Exxon.
OMV şi-a exprimat interesul pentru proiectul South Stream, însă Ruttenstorfer susţine că situaţia nu este una conflictuală. “Austria şi OMV sunt, într-adevăr, foarte interesate să conecteze o parte din gazul furnizat prin South Stream la hub-ul Baumgarten (operat de OMV)”, a spus şeful companiei austriece.

Petrom este cea mai mare companie românească, pachetul majoritar de acţiuni al acesteia fiind controlat, din 2004, de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital. Alţi acţionari importanţi sunt Ministerul Economiei, cu 20,64%, iar Fondul Proprietatea controlează 20,11% din titlurile Petrom. Restul de 8,24% din acţiuni sunt listate la BVB.

Vocea Rusiei: Rusia şi Iran sunt dispuse să lărgească cooperarea în sfera energetică

Teheranul este dispus să dezvolte cooperarea energetică cu Moscova, a declarat ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, după tratativele purtate cu autorităţile Republice Islamiste.

El a menţionat că se presupune crearea unei întreprinderi mixte pentru realizarea proiectelor investiţionale în sfera energetică. Acest lucru va înlesni drumul business-ului rusesc spre statul din Orientul Mijlociu. De asemenea, Şmatko a menţionat că în viitorul apropiat va fi finalizată construirea centralei electro-nucleare din Busher, realizată pe teritoriul Iranului de specialiştii ruşi.

RIA Novosti: Britain to begin piping in Russian gas in 2012

Britain will start piping in gas directly from Russia in late 2012, the chief executive of Nord Stream has said.

Matthias Warnig told The Times that Britain already reserved 4 billion cubic meters of gas a year, the equivalent of over 4% of the country’s total gas requirements.

The UK is switching from a gas exporter to an importer,” he was quoted as saying by the paper. “By 2025 there will be a substantial import need … Several billion cubic meters per year are already contracted for the U.K. through Nord Stream.”

The executive told the paper that the gas would be piped through the Netherlands and Belgium, across the North Sea through pipelines to Norfolk.

The $12 billion pipeline is designed to bypass Ukraine, Poland and Belarus, traditional transit countries fro Russian gas. Construction is scheduled to start in the first quarter of 2010.

RIA Novosti: Gazprom to supply up to 6 bcm of gas annually to French utility

Russia’s Gazprom signed a deal on Friday to supply Electricite de France (EDF), the world’s largest utility company, with up to 6 billion cubic meters of natural gas annually, a Russian deputy PM said.

Igor Sechin said the extra gas would be added to supplies for GDF Suez S.A.

Last year Gazprom delivered 10.9 bcm of gas to France.

Gazprom and GDF are working under contracts valid until 2030. An agreement was also reached on Friday to supply GDF with an extra 2.5 bcm of natural gas via the Nord Stream pipeline Russia is building jointly with Germany, and talks are underway to include GDF in the project as a shareholder.

In addition, Gazprom has been supplying up to 1.5 bcm per year to direct consumers in France since October 2007, Sechin said.

He said a number of details have yet to be discussed with Gazprom’s partner in South Stream, Italian oil and gas company Eni S.p.A.

Gazprom CEO Alexei Miller said on Friday that EDF would receive 10% of South Stream’s “sea sector.”

“Our French colleagues will become minority shareholders of the South Stream project, of its sea sector,” he said.

Gazprom and Eni currently hold equal stakes in South Stream AG, the operator of the gas pipeline, scheduled to be completed by 2015. The project is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. It is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

russiatoday.com: Paris trip boosts South Stream as Avtovaz proves harder sale

A possible rescue deal for Russian car giant, Avtovaz, was flagged ahead of the Prime Minister’s Putin visit to Paris. But following the talks of the Russian-French commission on cooperation the focus shifted to pipes.

While Renault remains reluctant to help with cash or increase its stake in Avtovaz, Gazprom CEO Aleksey Miller announced Electricite de France is joining the South Stream pipeline project together with Gazprom and ENI.

“We’ve signed a memorandum on cooperation with Electricite de France. Accordingly our French colleagues will become the minority shareholders of the underwater section of South Stream. EDF will get 10% of the project while the final agreements will be reached together with our third partner ENI. We are planning a 3 party meeting as early as next week.”

France has already confirmed it’s participation in Nord Stream. Gazprom’s CEO Aleksey Miller says the pipeline has no financial difficulties and that it will supply up to 63 billion cubic metres of gas.

In line with repeated Renault assertions that it wouldn’t be providing further financial support for Avtovaz, Avtovaz shareholders signed an agreement on restructuring, that will see the French company providing technological expertise. The door remains ajar for it possibly increasing its stake down the road but for now it is committing to retaining its 25% stake, according to Prime Minister Putin.

“Renault remains our strategic partner and we’ve agreed its share, which is now about 25% will not decline, or may even be increased. Renault is to provide 300 million Euro which will come in the form of technology transfer, or possibly as direct investment. Avtovaz and Nissan will also start production in Russia’s Far East.”

Both businessmen and officials stress that Renault remains Avtovaz’ strategic partner. The final decision on the structure of the shareholders’ capital is expected to be taken next March.

Prime Minister Putin said that Russia is satisfied with the agreement reached on Avtovaz, but his disappointment was clear between the lines. Renault will pledge 300 million euros but so far not in cash. It will share technology and know-how, but the burden to reimburse the car-maker’s debt and cash needs will remain on the shoulders of the Russian government.

russiatoday.com: EU parliamentarians talk up South Stream

Electricite de France is expected to sign an agreement on the South Stream gas pipeline with Gazprom during Prime Minister Putin’s visit to Paris. The deal may reflect shifting European opinion on the project.

Attitudes towards building of the South Stream pipeline in Europe look to be changing dramatically. As an example of the new enthusiasm, a group of EU parliamentarians went to Siberia to see where the gas would come from to fill the pipeline.

The Yamalo-Nenets region is home to the deposits which are the present and the future of Russia’s gas industry. Despite decreased demand for gas, falling prices and gloomy forecasts, Gazprom is actively tapping new fields to meet future demand, according to Aleksandr Koryakin, Head of the Oil and Gas production unit, Gazprom Dobycha Yamburg.

“We can produce 105 billion cubic meters of gas annually. And we are planning to increase it to 115 billion cubic meters. This will enable us to extract enough gas for South Stream.”

Russia has been trying for years to get the project underway but has met considerable resistance. Bulgaria provided an unpleasant surprise this summer by freezing its involvement with Moscow’s project in favor of the European backed Nabucco pipeline which aims to get gas from the Caspian sea states.

But now Sofia is signaling it is ready to make a U-turn, according to Petar Kanev, Advisor to the Bulgarian President.

“All the gas we are getting goes through Ukraine. Last year we suffered immensely when gas stopped flowing in. That’s why Bulgaria wants South Stream to become a reality.”

The Organization for Security and Co-operation in Europe also says it’s ready to throw its weight behind the project, according to OSCE Parliamentary Chairman, Joao Barroso Soares.

“South Stream is one of the most important projects that is being done. And of course we are in favor of the security of all the main routes of the gas that comes from Siberia.”

At a cost of $9 billion, the mammoth construction task will require the combined efforts of many governments and companies to succeed. Gazprom cannot do it alone. After a difficult start, the participants are beginning to line up, and the potential completion date of 2015 now seems less of a pipe dream.

Novinite: Russian PM Putin Secures France’s South Stream Participation

Russian PM Secures France South Stream Participation: Russian PM Putin Secures France's South Stream Participation
Russian Prime Minister Vladimir Putin (3L) attends a meeting with representatives of the Russian and French business community in Paris. Photo by BGNES

The French energy giant, Electricite de France (EDF), has agreed to participate in the Russian South Stream gas line project.

The information was announced by the Russian Prime Minister, Vladimir Putin, Friday.

The agreement is considered another big victory for Putin who had an intense, but very successful trip to France.

The gas line is to be completed by 2015. With it Russia aims at eliminating dependence from transit countries. The other project – Nabucco is backed-up by the EU and largely seen as a rival to South Stream.

Putin is quoted as describing the reached agreement as a “brand new cooperation, almost an asset swap.”

Earlier in November, Russia signed an agreement with Slovenia about the South Stream project.

In addition to the gas line agreement, Putin managed to score big on other deals such as securing investments to salvage the “Avtogaz” company, maker of the Russian “Lada” automobiles and a promise from France it would consider selling Russia a military ship.

In the meantime, Georgia and the Baltic Republics expressed their alarm over the, as they call it, unprecedented military deal between Russia and a NATO member.

French Foreign Minister, Francois Fillon, however, stated he respected Georgia’s position, but France wishes for a common economic and social space with Russia and confirmed Paris is considering selling the “Mistral” ship to Russia.

Novinite: Bulgaria to Construct Natural Gas Network Connection to Serbia

Bulgaria: Bulgaria to Construct Natural Gas Network Connection to Serbia

Bulgaria is going to build a pipeline connecting its natural gas network to that of Serbia.

This has been announced by Bulgaria’s Deputy Minister of Economy, Energy, and Tourism, Maya Hristova.

The Bulgarian part of the pipeline will cost EUR 60 M, which will be provided through the Regional Development Operational Program.

Hristova said the project for the Bulgaria-Serbia gas connection first appeared in 2005 but talks on it were only resumed last week.

Initially, the idea behind the project had been to deliver gas through Bulgaria for Serbia, but now a two-way connection is being discussed.

Bulgaria is also working on building pipes to Greece and Romania in order to diversify its transit connections since its gas supply system only has connections to Russia and Turkey.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728