revista presei 3 noiembrie

2009/11/03

Hotnews: PSD vrea un mamut energetic: o singura companie de stat care sa gestioneze toate resursele energetice

Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat luni ca “este nevoie de crearea unui holding integrat pentru sistemul energetic. Am intrebat specialistii si simt nevoia unui conglomerat mai puternic”. Solutia lui Mircea Geoana vine in contradictie cu strategia energetica existenta in acest moment, care prevede crearea a doua mari companii de stat.

“Putem sa facem o companie, un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa inceapa sa joace pe piata internationala. Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator”, a precizat presedintele PSD.

De asemenea, Geoana sustine ca trebuie infiintat un minister al energiei si resurselor care sa fie inclus in CSAT. “Cred ca in viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a Romaniei si securitatii alimentare a Romaniei printre temele constante de preocupare ale CSAT”, a precizat Geoana. Potrivit acestuia, ar trebui revizuita actuala strategie enegetica, iar aceasta trebuie sa fie aprobata in Parlament printr-o lege organica.

Ideea apartine PNL

Ideea infiintarii unei companii mamut este sustinuta si de presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, “formula ideala este a unui holding, prin care nu trebuie stricat nimic din ceea ce exista. Orice formula prin care rupem companiile existente este ineficienta si creaza mai degraba turbulenta. Existenta unei companii eneretice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei”.

De altfel, Vosganian a promovat aceasta ideea chiar din timpul in care este ministru al economiei si finantelor elaborand, anul trecut, chiar si un act normativ in acest sens. Insa, colitia PDL-PDL a desfiintat inca de la inceputul guvernarii acel act normativ.

La fel ca si Geoana, Vosganian mai sustine si ideea aprobarii strategiei energetice in Parlament sub forma unei legi organice.

Pana sa iasa de la guvernare, PSD dorea infiintarea a doua companii

Aceste declaratii demonostreaza faptul ca PSD si PNL sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste sectorul energetic. Aceasta dupa ce PSD s-a declarat un sustinator al variantei infiintarii a doua mari companii energetice. Potrivit acordului politic semnat intre PSD si PDL pe vremea cand formau o coalitie, sectorul energetic trebuie reorganizat astfel incat toti producatorii de energie sa fie comasati in doua companii gigant: Electra si Energetica. Dupa plecarea de la guvernare, PSD si-a schimbat pozitia si nu mai sprijina aceasta idee.

Cum explica Geoana aceasta schimbare brusca. “Am intrebat specialistii in frunte cu Iulian Iancu simt nevoia unui conglomerat mai puternic. Cum se construieste un holding ramane de vazut. Daca va fi o majoritate in favoarea acestui proiect, ma voi plia pe aceasta majoritate”, a spus presedintele PSD.

Geoana a facut aceste declaratii in cadrul Forumului International Energy in Central & Eastern Europe, care a inceput luni la Bucuresti. Invitatul special la forum, fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, va incerca sa promoveze, cu aceasta ocazie, proiectul Nabucco. Fischer va pune in dezbatere problema securitatii energetice a Europei si, in perspectiva demararii proiectului Nabucco, mecanismele alternative de aprovizionare cu gaz a tarilor din Europa.

EVZ: PSD: Electra şi Energetica au murit. Trăiască noul campion!

După ce a susţinut aproape un an ideea înfiinţării a două companii integrate în sectorul energetic, odată ieşit de la guvernare, PSD şi-a schimbat optica în ceea ce priveşte planul de reorganizare a sistemului.

În timpul coaliţiei PSD-PDL, s-a decis, cu amplul sprijin al social-democraţilor, înfiinţarea a două companii integrate, cărora li s-a dat şi câte un nume – Electra şi Energetica. Când a apărut ideea înfiinţării celor doi „giganţi” de stat în energie, „gurile rele” spuneau că unul este pentru PSD şi celălalt pentru

PDL.

După ce a fost elaborat cu întârziere, proiectul nu a primit avizul justiţiei, pe argumentul că un guvern demis nu poate promova o politică nouă, astfel că acum pare definitiv compromis. Planul a fost respins recent şi în CSAT, pentru a se analiza

scoaterea Nuclearelectrica din structura companiei integrate din care urma să facă parte.

Cine-mparte parte-şi face

Acum, liderul PSD Mircea Geoană simte nevoia unui „campion” naţional în domeniu.

„Avem nevoie de un campion energetic naţional, simt nevoia unui conglomerat mai puternic. Cum se construieşte acest holding rămâne de văzut”, a declarat ieri Geoană, prezent la un seminar organizat de Forum Invest. El a vorbit şi despre „căpuşele” din jurul Ministerului Transporturilor şi cel al Economiei, o „clientelă care mai degrabă ea schimbă miniştrii”.

Geoană a adăugat că, „dacă va avea curaj, viitorul premier va numi

manageri privaţi la firmele de stat”. Deputatul PSD Iulian Iancu a adăugat că holdingul energetic va fi asemănător fostei companii naţionale de electricitate, Conel, care să cuprindă firmele din energie. Înfiinţarea unui „campion” energetic a fost susţinută şi de PNL, care, în octombrie 2008, a promovat o ordonanţă, anulată însă de noua coaliţie de guvernare.

În timp ce politicienii se întrec în scenarii de reorganizare, creând false dispute publice, majoritatea centralelor sunt subfinanţate cronic şi au în faţă zile grele. Ţinta ca 24% din consumul final de energie, în 2020, să fie din surse regenerabile nu se ştie cum va fi atinsă, iar „eficienţa energetică” este o sintagmă uitată.

Adevarul: Sistemul energetic a pierdut un an degeaba

Proiectul din 2008 al Ministerului Economiei de a crea două companii energetice naţionale nu mai are nicio şansă de a se concretiza. Fără o reorganizare eficientă, sectorul cărbunelui, respectiv 40% din producţia naţională de energie, este în pericol de colaps.

După zece luni în care orice măsură de eficientizare a sistemului energetic a fost blocată de intenţia Ministerului Economiei de a diviza producătorii existenţi şi a-i grupa în două noi companii, sectorul energetic se află exact în situaţia în care era în urmă cu un an. Toamna trecută, Guvernul Tăriceanu aproba o Ordonanţă de Urgenţă prin care urma să fie înfiinţată o singură companie energetică integrată.

Marele perdant: populaţia

Proiectul nu a putut fi pus în practică, întrucât noua guvernare a venit cu o altă strategie, care viza formarea a două companii. Până acum, planul ministrului Adriean Videanu a mers mai departe, cu susţinere politică, în condiţiile în care PSD a primit conducerea unuia dintre cei doi giganţi.

Însă, ieri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, au anunţat că merg pe varianta unei singure companii energetice integrate, anulând, practic, tot ce s-a realizat în acest an. Pentru sistemul energetic, aceste schimbări de strategii înseamnă întârzieri care costă enorm.

Sectorul producţiei de energie pe bază de cărbune, care reprezintă 40% din electricitatea generată pe plan naţional, are nevoie de investiţii de peste două miliarde de euro pentru a se conforma cerinţelor de mediu impuse de Uniunea Europeană. Dar fără o restructurare în energie, minele de cărbune şi termocentralele nu vor putea susţine financiar aceste investiţii. Totodată, gradul mare de poluare al termocentralelor va duce la majorarea preţului final al energiei, întrucât orice depăşire a limitelor atrage penalităţi, care se vor regăsi în tarifele pentru consumatori.

Probleme în sectorul termo

„Dacă nu se face ceva imediat după 1 ianuarie, pe mulţi din sectorul cărbunelui nu-i vom mai vedea în viaţă în următorii ani“, susţine Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), incluzând la acest capitol Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului, precum şi centralele care utilizează aceste resurse.

„Este o lipsă crasă de decizie în sector. De 20 de ani nu s-a făcut nimic. Folosim aceleaşi hârburi din anii 1970, aceleaşi cazane ruseşti… Vor fi mari probleme în sectorul termo“, a spus Gheorghiu.

CONEL-ul se reface

Noua companie integrată va include toată producţia de energie şi Electrica, fără societăţile de gaze, a spus deputatul PSD Iulian Iancu. Întrebat dacă se va reface CONEL, acesta a răspuns afirmativ.

Standard.ro: Rompetrol după Patriciu: Cum vor scoate kazahii profit din compania fondată de cel mai bogat român

Rompetrol Group ar putea vinde din businessurile “non-core” pe care le deţine în România şi la nivel internaţional, pentru a se concentra pe afacerile pe care le deţine în marketing, rafinare şi vânzare de produse petroliere, a declarat pentru MONEY.ro Dmitry Grigoryev, managing director Finance&Corporate Center al grupului. Mişcarea face parte din programul de reducere a costurilor companiei, însă, spune Grigoryev, grupul nu vizează disponibilizări masive în rândul angajaţilor.
Core-business-ul nostru sunt rafinarea şi marketingul produselor petroliere, restul fiind considerate afaceri non-core. Prin închiderea anumitor afaceri, numărul de angajaţi va scădea, asta neînsemnând că îşi vor pierde locul de muncă. În cazul în care vom vinde separate companiile, va fi în continuare nevoie de personal pentru a le opera“, a declarat Dmitry Grigoryev. Acesta nu a precizat ce firme ar putea fi vândute, însă a exemplificat, în contextul business-urilor non-core pe care le deţine grupul, compania din domeniul aviaţiei, operaţiunile de foraj din Ecuador sau producţia de cărţi de credit. Rompetrol are, în acest moment, peste 9.000 de angajaţi, în România şi în străinătate.

Cred că ne vom concentra pe Bulgaria, pentru că aceasta este piaţa care nu performează la nivelul cerut. Acolo avem un plan foarte precis. Franta şi Bulgaria sunt pe lista noastră de priorităţi

Potrivit kazahului care deţine a doua funcţie din organigrama Rompetrol, grupul de firme estimează o cifră de afaceri de aproximativ şapte miliarde de dolari în acest an, şi perderi “la jumătatea” celor de anul trecut. În 2008, Rompetrol a avut pierderi de 296 milioane de dolari, însă Grigoryev nu a menţionat cifra exactă a pierderilor estimate de grup pentru acest an.

Cheltuiala medie a unui client în benzinăriile Rompetrol a scăzut cu aproximativ 5% în acest an. Firma nu are în plan preluarea unor benzinării independente sau a altor competitori mai mici. Totodată, bugetul de investiţii depinde strict de rezultatele înregistrate de companie: ai profit? Investeşti! Nu ai? Cheltui mai puţin, spune kazahul. KazMunaiGaz, compania energetică de stat a kazahstanului, a injectat anul acesta aproximativ un miliard de dolari în Rompetrol, pentru a da companiei capitalul de lucru.

Estimăm că anul viitor vom reuşi să încheiem o parte importantă din proiectele de modernizare ale rafinariei şi ne aşteptăm la rezultate financiare mai bune faţă de cele înregistrate anul acesta.

În altă ordine de idei, kazahii vor să păstreze brandul Rompetrol în benzinăriile din România, contrar zvonurilor că ar viza înlocuirea sa cu Litro, brand pe care l-au introdus, de asemenea, pe piaţă. De ce două branduri? “Marketing”, spune Grigoryev.

În ceea ce priveşte pieţe internaţionale pe care este prezent Rompetrol, kazahul spune că focusul va fi pe Bulgaria şi Franţa, deşi cea de-a doua este cea mai “înceată” piaţă din cele în care activează grupul. Strategia, însă, va fi regândită acolo.

“Franţa are cele mai mici marje de retail si wholesale din Europa de Vest; multe companii mari, precum BP sau Shell, au început să părăsească piaţa sau să-şi optimizeze prezenţa în Franţa acum, din cauza competiţiei aggressive cu hypermarket-urile. Ne reevaluăm acum strategia, orientându-ne către eficientizarea segmentelor de trading şi operaţiuni”, explică Grigoryev. Este posibil ca Rompetrol să părăsească de tot această piaţă? Nu, spune acum kazahul.”Vom rămâne acolo pe termen lung, dar strategia noastră va fi regandită”.

Multe decizii pe care le luăm astazi sunt guvernate de situaţia economică.

KazMunaiGaz a preluat un pachet de 75% din Rompetrol în 2007,  de la omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru ca în acest an să ia şi restul de 25%. Patriciu a rămas în consiliul de administraţie al companiei, dar a părăsit fotoliul de conducere în iulie 2009, fiind înlocuit de kazahul Saduokhas Meraliyev.

Care sunt rezultatele Grupului Rompetrol in acest an?
Când am cumpărat 75% din actiunile Grupului Rompetrol în 2007, cifra de afaceri era de aproximativ 6,8 miliarde dolari si 8,8 in 2008, apoi preţurile au scăzut. În acest moment vorbim de o cifră de afaceri de aproximativ şapte miliarde de dolari.

Şi profitul net ?
E o prioritate pentru noi. In trecut, strategia Grupului Rompetrol viza dezvoltarea profitului operaţional – EBITDA, nivelul profitului net fiind un obiectiv secundar. În 2007, compania a avut o pierdere netă de 127 milioane de dolari, în 2008 de 296 milioane de dolari; în acest an ne aşteptăm în continuare la pierderi, cam la jumătatea celei de anul trecut.

Deci în jur de 100 de milioane de dolari?
Mai mult.

Pe piaţa din România există o problemă generală a segmentului de transporturi, împreună cu o stagnare generală a consumului de produse petroliere.

Şi în 2010?
În 2010 vizăm anumite investiţii. Estimăm că anul viitor vom reuşi să încheiem o parte importantă din proiectele de modernizare ale rafinariei şi ne aşteptăm la rezultate financiare mai bune faţă de cele înregistrate anul acesta. Depinde însă şi de situaţia marjelor pe pieţele internaţonale. Până în al doilea semestru al anului viitor nu ne aşteptăm la schimbări majore în ceea ce priveşte marjele, estimăm că vor rămâne la un nivel scazut. Mă aştept la o îmbunătăţire in a doua jumătate a anului 2010.

Puteti face o estimare privind cifra de afaceri in prima jumatate a lui 2010 ?
O văd la aproximativ acelaşi nivel al primei jumătăţi a anului 2009, însă ne aşteptăm la o îmbunătăţire în a doua jumătate.

Are Rompetrol o problemă de cash?
Grupul a primit recent o susţinere semnificativă din partea KMG. Am primit asistenţă sub forma unui împrumut din partea acţionarului de peste un miliard de dolari, iar aceste fonduri au creat suficiente rezerve pentru companie să meargă mai departe.

Până în al doilea semestru al anului viitor nu ne aşteptăm la schimbări majore în ceea ce priveşte marjele, estimăm că vor rămâne la un nivel scazut. Mă aştept la o îmbunătăţire in a doua jumătate a anului 2010.

Ce se intampla cu investiţiile ? Aveţi buget în 2010 ?
Avem în plan câteva proiecte de investiţii, dar rezultatele şi continuarea acestor proiecte depind de rezultatele noastre financiare. Vom respecta toate standardele de mediu necesare pentru a continua activităţile din România. Dar programele de investitii depind de rezultatele economico-financiare -investeşti când obţii profit, dacă nu ai un oarecare rezultat, atunci nu investeşti.

Care a fost impactul crizei asupra companiei ?
Am simţit impactul la nivel local, dar şi pe pieţele internaţionale, unde efectul se simte la marjele de rafinare, care au scăzut de la 8-12 dolari pe baril la circa 2 dolari pe baril. Acesta lucru are un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale grupului. Pe de alta parte, pe piaţa din România există o problemă generală a segmentului de transporturi, împreună cu o stagnare generală a consumului de produse petroliere.

Franţa are cele mai mici marje de retail şi wholesale din Europa de Vest; multe companii mari, precum BP sau Shell, au început să părăsească piaţa sau să-şi optimizeze prezenţa acum, din cauza competiţiei agressive cu hipermarket-urile.

Sunt clienţi care renunţă la flote din cauza crizei ? Este acesta unul dintre motive ?
Da, într-o anumită măsură.

E posibil să le vindeţi total sau parţial?
Aceasta este o informaţie comercială, care nu va fi făcută public încă.

Legat de bugetul din 2010, la ce cursuri de schimb l-aţi făcut ?
Cel de acum. De 4,3 lei/euro.

Ce ne puteţi spune legat de segmental de downstream? Am văzut o benzinărie Litro pe Autostrada Soarelui.
Litro reprezintă noul concept de staţie premium dezvoltat de grupul Rompetrol, fiind realizat în ultimii doi ani cu aportul unor companii străine de renume. Evaluăm dezvoltarea acestui brand, dar suntem foarte multumiţi de brandul Rompetrol, pentru că reflectă foarte bine piaţa. Are un brand equity foarte bun şi cred ca veţi vedea mulţi ani acest brand în continuare aici.

De ce aţi creat brandul Litro, în acest caz?
Este vorba de o repoziţionare pe piaţă. Este un brand premium care corespunde unelor exigenţe ale clienţilor unde este prezentă compania.

Ce se va intampla cu brandul  în celelalte ţări ?
Dupa această criză, toată lumea a devenit mai pragmatică. Şi noi la fel. Multe decizii pe care le luăm astazi sunt guvernate de situaţia economică. Dacă vedem motivul pentru care suntem în anumite pieţe, atunci rămânem acolo şi dezvoltăm activităţile. Daca e potenţial mai mic, atunci vom schimba focusul şi ne vom regândi prezenţa acolo, probabil concentrându-ne pe zonele unde putem face mai mult profit, mai degrabă decât să rămânem pe segmente neprofitabile.

Pentru a concura eficient, eu cred că încă mai avem să dezvoltăm partea segmentul de vânzare a produselor uscate.

Puteţi da exemple de pieţe încetinite?
De exemplu, Franţa are cele mai mici marje de retail şi wholesale din Europa de Vest; multe companii mari, precum BP sau Shell, au început să părăsească piaţa sau să-şi optimizeze prezenţa acum, din cauza competiţiei agressive cu hipermarket-urile. Ne reevaluăm acum strategia, orientându-ne către eficientizarea segmentelor de trading şi operaţiuni.

Este posibil să plecaţi din Franţa?

Vom rămâne acolo pe termen lung, dar strategia noastră va fi regandită.

Pentru planurile internaţionale ce detalii puteţi da ? Ştiu ca Georgia era o piaţă promiţătoare.
Este. Cred că ne vom concentra pe Bulgaria, pentru că aceasta este piaţa care nu performează la nivelul cerut. Acolo avem un plan foarte precis. Franta şi Bulgaria sunt pe lista noastră de priorităţi

Mai este loc de dezvoltare pe segmentul downstream în România ?
Întotdeauna. Pe downstream avem marje sănătoase, aşa că va fi prioritatea noastră să dezvoltăm în continuare acest sector, pe o bază mai eficientă.

Ce generează business în acest sector: vânzările de produse de benzinărie, partea de food?
Sunt diferite modele de business, în mai multe ţări pe acest sector. De exemplu, sunt companii cu vânzări mai mari la partea de non-oil faţă de partea de oil. Pentru a concura eficient, eu cred că încă mai avem să dezvoltăm partea segmentul de vânzare a produselor uscate.

Ştiu că raportul dintre produsele oil şi non-oil era balansat.
Cred că este o estimare corectă.

Aveţi planuri de a achiziţiona benzinării independente sau competitori mici?
Nu.

Care este cheltuiala medie a unui client într-o benzinărie Rompetrol acum versus acum un an sau doi?
A scăzut cu aproximativ 5%. Dar a început să îşi revină în a doua jumătate a anului.

Dacă vedem motivul pentru care suntem în anumite pieţe, atunci rămânem acolo şi dezvoltăm activităţile.

Cum comentaţi evoluţiile din jurul ofertei publice de preluare a Rompetrol Rafinare?
Trebuie să ţinem cont şi de cadrul general în care se derulează această ofertă publică: situaţia economică locală şi internaţională, afectată sever de criza economica, are un impact negativ, atât pe piaţa de capital, cât şi în industria petrolieră la nivel global, care se înscrie pe un trend descendent, fără semne de revenire pe termen scurt. De asemenea, trebuie precizat că această ofertă vine în urma unor reglementari CNVM, şi nu ca o iniţiativă voluntară a KMG. Nu putem, însă, ignora că acest proces a devenit obiectul unor declaraţii, interpretari şi măsuri care pot crea precedente negative pentru întreaga piaţă de capital din România.

La ce vă referiţi?
Aş menţiona impunerea utilizării situaţiilor financiare individuale, în detrimentul celor consolidate, contrar practicilor europene; de asemenea impunerea unei anumite metode de evaluare – neprevăzută ca obligatorie în standardele de evaluare – care  pune la îndoiala independenţa şi profesionalismul evaluatorilor acreditaţi de CNVM, şi, nu în ultimul rând, imparţialitatea şi transparenţa CNVM-lui şi a membrilor săi, având în vedere măsurile adoptate şi declaraţiile făcute în ultimul timp de anumiţi membrii.

Pe downstream avem marje sănătoase, aşa că va fi prioritatea noastră să dezvoltăm în continuare acest sector, pe o bază mai eficientă.
De ce nu a fost aplicată de catre evaluator metoda veniturilor pentru evaluarea preţului de tranzacţionare, subiectul disputelor la care faceţi referire?
Singurul în măsură să facă precizari privind decizia de a nu lua în calcul şi această metodă este evaluatorul independent, ales din lista agenţilor agreaţi/acreditaţi de CNVM. Mă întreb, însă, cine poate spune care va fi evoluţia ţiteiului în următorii cinci ani, o premisă esenţială în metoda veniturilor, în condiţiile în care în 2008 barilul de ţitei a înregistrat o volatilitate ridicată, de la 80 USD la începutul anului, la 35 USD la finele acestuia, şi cu un maxim atins de 150 USD? Astfel, se poate considera că evaluatorul nu a dorit să-şi asume niste previziuni pe care niciun specialist nu le poate face cu certitudine in acest context.

Veţi numi un alt evaluator?
Ne vom consulta cu cei mai buni specialişti privind decizia CNVM, rezervându-ne, însă, dreptul de a uza de toate căile legale pe care reglementările în vigoare ni le conferă, în vederea protejării drepturilor şi intereselor grupului, în măsura în care acestea au fost sau vor fi încălcate. În selecţia posibilă a unui alt evaluator vom aplica aceleaşi criterii folosite iniţial, şi anume încadrarea în timpul impus de CNVM, limitările legale care interzic contractarea auditorilor  sau a evaluatorilor aflaţi în relaţii comerciale cu Rompetrol, dar şi prezenţa acestuia pe lista CNVM, care momentan este incertă, având în vedere recenta decizie a autorităţii de reacreditare.

Se vor plati cele 600 milioane euro la stat? Cand? Cum vă raportaţi la această datorie?
Dupa cum probabil ştiţi, acest instrument ajunge la maturitate în septembrie 2010, când Rompetrol Grup are opţiunea de a plăti în întregime sau a converti acest instrument în acţiuni RRC. Ambele opţiuni sunt posibile, însă va trebui să ţinem seama de decizia luată în 2004 de a converti acest împrumut în acţiuni RRC. Avem timp în 2010 să revin asupra acesteia.

Vocea Rusiei: Putin a apelat la UE să ajute Ucraina

Prim-ministrul Rusiei Vladimir Putin a cerut UE să participe la finanţarea livrărilor de gaz rusesc Ucrainei.

Răspunzând la întrebările corespondenţilor după încheierea tratativelor de la Moscova cu premierul danez Lars Loekke Rasmussen, el a declarat: „Rusia a plătit deja Ucrainei 2,5 miliarde de dolari, să plătească şi europenii măcar un miliard –şi ei au bani”.

Poziţia Ucrainei riscă repetarea evenimentelor din ianuarie ale anului curent, când din cauza părţii ucrainene gazul rusesc-via Ucraina nu a ajuns la consumatorii UE timp de două săptămâni.

Vocea Rusiei: Rusia poate mări livrările de gaz în Danemarca

„Gazprom” poate mări de trei ori livrările de gaz în Danemarca prin „Nord Stream”, a declarat jurnaliştilor prim-ministrul Rusiei Vladimir Putin la sfârşitul întâlnirii cu premierul danez Lars Loekke Rasmussen.

Intrarea în funcţiune a conductei „Nord Stream” va asigura livrările de gaz pentru Danemarca. Este vorba de minimum un miliard metri cubi de gaz pe an. „Subliniez că este vorba de „Nord Stream”. Iar în perspectivă acest volum poate fi întreit”, a menţionat Vladimir Putin.

RIA Novosti: Denmark could get 3 bcm of gas a year via Nord Stream – Putin

MOSCOW, November 2 (RIA Novosti) – The volume of natural gas deliveries to Denmark via the Nord Stream pipeline could later be increased to 3 billion cubic meters a year, the Russian prime minister said on Monday.

Vladimir Putin said currently Denmark is guaranteed 1 bcm as a minimum.

“In the future, this volume could be tripled,” he said.

The Nord Stream pipeline, which will carry gas from Russia to Germany under the Baltic Sea, bypassing Poland, Belarus and Ukraine, is being built jointly by Russia’s Gazprom, Germany’s E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall, and Dutch gas transportation firm Gasunie with an estimated price tag of $12 billion.

On October 20, Denmark became the first country to approve the pipeline’s route. The Danish Energy Authority issued Nord Stream AG, the Nord Stream operator, a license for the pipeline to pass across Denmark’s territorial waters (87.7 km) and its exclusive economic zone (49.9 km).

Putin said the decision had helped improve relations between Russia and Denmark, adding that it was an example of a balanced, non-politicized approach toward energy issues.

His remark was an indirect jab at Estonia, whose parliament on Tuesday expressed serious concern over the possible environmental fallout from the Nord Stream and said it should not be allowed to go ahead.

Estonian MPs said in particular that the project’s developers “failed to take into account the specifics of the Baltic Sea as a sensitive ecosystem.”

The pipeline will not pass through Estonia, so it has no direct say in the project, but it can present its point of view to transit countries.

Estonian MPs urged their colleagues in other Baltic states to closely supervise environmental risk assessment and the process of granting construction licenses.

The environmental safety of the project, which is due to go on stream in 2012, has been queried by several transit countries, including Finland.

Novinite: Joschka Fischer: Next Year Crucial for Nabucco

Bulgaria: Joschka Fischer: Next Year Crucial for Nabucco

Former German foreign minister Joschka Fischer (L) arrived in Sofia to discuss the Nabucco project with Bulgarian officials, including Energy and Economy Minister Traycho Trayko (R). Photo by BGNES

European Union’s Nabucco gas pipeline project will play an important role for Bulgaria’s future and the coming year will be crucial for it, former German foreign minister Joschka Fischer said in Sofia.

Fischer, now an adviser for partners in the Nabucco consortium, the German and Austrian energy giants RWE and OMV, arrived in Sofia to discuss the project with Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov and other officials.

“I am keen on drumming support for Nabucco because Europe will need more and more gas,” he said, but downplayed the rivalry between Nabucco and South Stream, neither of which has moved into the construction phase.

Asked about the potential providers of gas, Fischer singled out Northern Iraq, as well as Azerbaijan and Turkmenistan.

“The project should be implemented step by step so that we can be absolutely sure that these countries will agree to provide gas,” he added.

Following his meeting with Fischer, Bulgaria’s Energy and Economy Minister Traycho Traykov said the country has no plans to pull out of the project.

According to the minister the Bulgarian state has to secure EUR 300 M for the completion of the project.

Earlier in the day Bulgaria’s Foreign Minister Rumiana Jeleva made it clear that the government assigns great importance to the European Union’s Nabucco gas pipeline project and it will be given a higher priority over Moscow’s rival plan.

Bulgaria, in which the pipeline from Caspian gas fields is to enter the EU, holds a 16.5 % stake in the EUR 8 B project.

The Nabucco pipeline is planned across Azerbaijan, Georgia, Turkey and Bulgaria, its construction executed by a consortium of firms from EU nations – Germany, Austria, Hungary, Romania and Bulgaria – as well as Turkey.

The project is the EU’s attempt to diversify sources and reduce dependency on Russia.

Novinite: Bulgaria Energy Strategy Director Calls for New Energy Plan

Bulgaria Energy Strategy Director Calls for New Energy Plan: Bulgaria Energy Strategy Director Calls for New Energy Plan

Dilovska said “whether and when there will be “Belene NPP” is a matter of interest and investment decisions. Photo by BGNES

The Director of the ‘Energy Strategy’ department at the Bulgaria Ministry of Energy, Economy and Tourism, Ivanka Dilovska, has stated that recent changes to EC energy strategy mean Bulgaria must revise its energy targets.

Dilovska, speaking at the “Energy Diplomacy and the EU Integrated Policy for Energy and Climate Change” in Sofia, said “whether and when there will be “Belene NPP” is a matter of interest and investment decision, the state’s role is only to determine the place of nuclear energy in the electricity mix in the country.

She continued; “Our strategy is clear – nuclear power is good for the country in terms of the potential we have in this area and the fact that nuclear energy will contribute to reducing carbon emissions. On the other hand… the building new capacity is subject to investment decisions.”

Dilovska added that Bulgaria must increase the amount of gas in new contracts with the Russian energy giant Gazprom, after the current ones run out in 2011.

According to her the additional quantities would be needed for the expected increase in the number of domestic consumers of gas in Bulgaria, which are now below 2%. Another reason is the time, which will be needed to build major energy projects.

“I expect that by 2030 about 30% of households in Bulgaria will switch to natural gas and that will at least one plant, which operates entirely from blue fuel will be built.This will increase consumption by 80 % compared to the current consumption,” she stated.

Dilovska concluded that with the EC adopting a new energy strategy in 2009 through the Kyoto protocol and the Lisbon Treaty, Bulgaria must also bring in such a strategy to keep in line with EU standards.

Earlier, Bulgaria Foreign Affairs Minister, Rumiana Jeleva, stated that Bulgaria has permission to construct Belene Nuclear Power Plant from the European Commission.

Jeleva, speaking after her participation in the “Energy Diplomacy and the EU Integrated Policy for Energy and Climate Change” conference in Sofia, said that “the one positive thing regarding the existing permission for constructing Belene NPP, is that there is such a thing.

Novinite: RWE: No Need of Iranian Natural Gas for Nabucco Pipeline

RWE: No Need of Iranian Gas for Nabucco Pipeline: RWE: No Need of Iranian Natural Gas for Nabucco Pipeline

The Nabucco pipeline project, supported by the European Union, should be operational from 2014. Photo by RobertAmsterdam.com

German energy company RWE, which is participating in the EC Nabucco pipeline project, “continues to state that Iranian gas is not necessary” for feeding the gas pipeline.

“With Azerbaijan, Iraq and Turkmenistan we have more suppliers than is necessary for Nabucco… according to RWE, Iran is not a potential member of the consortium” the company representative Stefan Judisch announced

He also stated that “for the moment, Iran continues to be an importer of gas” and that present “political conditions are not favourable for cooperation with Iran”.

On Saturday, an Iranian representative had announced that European companies have started negotiations for the integration of Iran in the Nabucco project, which aims to decrease Europe’s dependency on Russian gas supplies.

The gas pipeline is due for completion in 2014. Currently, participants in the Nabucco project include Germany’s RWE, Austria’s OMV, Hungary’s MOL, Romania’s Transgaz, Bulgaria’s Bulgargaz, and Turkey’s Botas.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter