revista presei 3 martie

2010/03/03

ziare.com: Basescu: Romania, poarta de acces in Europa pentru Kazahstan

Utilizarea infrastructurii romanesti este o buna oportunitate pentru accesul pe pietele din Uniunea Europeana a Kazahstanului, a declarat marti presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala la Astana.

“Romania intelege necesitatea Kazahstanului de a avea oportunitati de export in Uniunea Europeana. Aceasta este o piata uriasa, de 500 de milioane de consumatori. In acest sens, suntem gata sa colaboram cu Kazahstanul pentru ca acest stat sa poata folosi infrastructura romaneasca – portul Constanta, cai ferate, linii de comunicare, Dunarea care trece prin UE si ajunge la Marea Neagra. Este o oportunitate uriasa pentru Kazahstan pentru a-si asigura accesul spre pietele europene”, a spus Basescu, citat de agentia de presa Kazinform, conform Adevarul.

Seful statului roman a mentionat, cu ocazia inalnirii cu omologul sau kazah, Nursultan Nazarbayev, a carui invitatie a onorat-o, ca cele doua tari trebuie sa continue colaborarile.

“Romania poate utiliza resursele energetice din Kazahstan, precum uraniul pentru centrala nucleara. Totodata, Romania poate fi un bun partener pentru dezvoltarea industriei kazahe”, a adaugat Basescu, aratand ca acest stat caspic este principalul partener al Romaniei in Asia Centrala.

Afaceristii romani, invitati sa ia parte la industrializarea Kazahstanului

La randul sau, Nazarbayev a invitat oamenii de afaceri romani sa participe la industrializarea Kazahstanului.

“Kazahstanul este pregatit sa colaboreze cu Romania in multe directii, in special in energie, transporturi si comunicatii, agricultura si bunuri de consum”, a afirmat oficialul kazah. Acesta a subliniat ca Romania este un partener-cheie in Europa de Est.

Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au cifrat la 800 de milioane de dolari, iar 35 de intreprinderi mixte kazaho-romane activeaza in diverse domenii, de la petrol si gaze la constructii si transporturi.

Compania de stat de petrol si gaze din Kazahtan, KazMunaiGaz, detine 100% din grupul Rompetrol, a carui principal activ este rafinaria Petromidia de la Marea Neagra.

Parteneri pentru transportul in Europa a gazelor si petrolului

In domeniul energetic, colaborarea dintre cele doua tari vizeaza posibilitatea importului de gaz kazah in Romania, precum si participarea statului caspic la proiectul oleoductului Constanta-Trieste, cunoscut si sub denumirea PEOP (Pan European Oil Pipeline), menit sa aduca titei caspic in Europa prin Romania.

Mai mult, la plecarea sa spre Kazahstan, presedintele Traian Basescu declara ca va propune oficialilor de la Astana includerea tarii lor in proiectul unei alte rute de transport al gazelor caspice spre Europa, care implica in prezent Azerbaidjanul, Georgia si Romania.

Conform unui comunicat de presa de pe siteul prezidential, presedintele se va afla in Kazahstan pana miercuri, 3 martie, el urmand sa se intalneasca si cu reprezentanti ai unor companii kazahe si romanesti care isi desfasoara activitatea in Republica Kazahstan.

money.ro: Kazahstan, interesat de infrastructura României pentru exporturi către UE

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a declarat, marţi, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu că ţara sa este interesată să folosească infrastructura României pentru exportul mărfurilor către Uniunea Europeană.

“Astăzi noi am analizat probleme ale dezvoltării în continuare a cooperării dintre noi. Noi suntem intersaţi să ne folosim de infrastructura de transport românească pentru tranzitul materiilor prime, al cerealelor şi al altor mărfuri, în Uniunea Europeană. Vreau să vă reamintesc că în anul 2007 a fost semnat un protocol de cooperare între porturile Constanţa şi Aktau”, a declarat Nursultan Nazarbayev după convorbirile avute cu şeful statului român, Traian Băsescu.

Şeful statului cazah a afirmat că, în plan politic, pentru dezvoltare relaţiilor bilaterale au fost create toate condiţiile necesare.

“La nivel mondial se dezvoltă un dialog de încredere intens. În noiembrie 2007 eu am vizitat Bucureştiul, relaţiile interguvernamentale şi interparlamentare se dezvoltă intens. Se lucrează intens şi cu succes în cadrul comisiei interguvernamentale de comerţ şi economie şi, de asemenea, în cooperarea tehnică şi ştiinţifică. Totodată sunt convins că actuala vizită a preşedintelui Băsescu va da un nou impuls dezvoltării relaţiilor dintre Kazahstan şi România în diverse sfere”, a adăugat Nazarbayev.

Traian Băsescu a afirmat că România poate fi beneficiara resurselor energetice, dar şi a materiei prime necesare creării sau producerii de combustibil nuclear pentru reactoare.

“România poate fi un partener pentru dezvoltarea industrială a Kazahstanului, fie că este vorba despre producţia de echipamente petroliere, de echipamente nucleare sau de echipamente energetice în general. România înţelege perfect nevoia Kazahstanului de a-şi deschide posibilităţile de export către piaţa uriaşă a UE, o piaţă de 500 de milioane de cetăţeni. De aceea, în interiorul parteneriatului pe care îl stabilim cu Kazahstanul, utilizarea infrastructurii româneşti, fie că vorbim de portul Constanţa, de sistemul feroviar, de sistemul rutier sau în mod deosebit, de fluviul Dunărea, care traversează teritoriul UE, unindu-se cu Marea Nordului prin Rin, reprezintă o soluţie de penetrare a mărfurilor din Kazahstan către UE”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Kazahstanului a discutat cu şeful statului român despre construcţia unei noi conducte de petrol între zona caspică şi Marea Neagră, care să fie conectată apoi la oleoductul Constanţa-Trieste.

Intrarea în exploatare a zăcământului Kaşagan va permite majorarea producţiei de petrol a Kazahstanului cu peste 50 de milioane de tone de ţiţei, a arătat Nazarbayev.

“Am vorbit cu preşedintele Băsescu că nu ar fi rău să construim o nouă rută de transport via Caucaz, din Kazahstan, prin Marea Caspică, spre Baku, apoi către Georgia, prin Azerbaidjan, către Marea Neagră şi România. (…) Atunci, proiectul Constanţa-Trieste, care va lega România de Italia, va fi foarte util”, a spus preşedintele kazah.

“Putem să lucrăm împreună la acest nou proiect, în vederea construirii unei noi conducte între Marea Caspică şi Marea Neagră. Am convenit cu Băsescu să colaborăm în acest sens”, a spus Nazarbayev, care a menţionat şi construcţia de noi terminale, care să permită livrarea petrolului pe Dunăre, către alte ţări europene.

“În Kazahstan, privim această problemă din punctul de vedere al diversificării livrărilor de resurse petroliere (ale Kazahstanului – n.r.) pe piaţa mondială. În prezent, transportăm petrol prin Rusia către Marea Neagră, pe calea tradiţională, şi spre Europa. Există conducta din nordul Mării Caspice”, a explicat Nazarbayev.

Preşedintele kazah a mai arătat că există şi o conductă către China, care transferă câteva milioane de tone de petrol şi a cărei capacitate va creşte în viitor.

Statul kazah vrea totodată să livreze către Baku, din porturile proprii, în jur de 10 milioane de tone de petrol, cantitate care ar urma să crească în viitor, a adăugat Nazarbayev.

El a reamintit că, în prezent, compania KazMunaiGas deţine 100% din Rompetrol, care efectuează livrări în Spania şi în Italia, Franţa şi multe alte state.

money.ro: Transgaz: Implicarea în South Stream se va decide numai după finalizarea studiului de fezabilitate

Decizia privind o posibilă implicare a României în proiectul gazoductului South Stream va fi luată “numai după finalizarea studiului de fezabilitate”, când se vor cunoaşte costurile şi toate elementele necesare dezvoltării gazoductului, potrivit datelor transmise de Transgaz, la solicitarea NewsIn.

Reprezentanţii companiei mai afirmă că operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale din România, Transgaz, i-a fost trimisă o scrisoare de intenţie pentru participarea la realizarea studiului de fezabilitate privind construcţia gazoductului South Stream. Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterea siguranţei şi securităţii energetice a României reprezintă obiective ale strategiei energetice naţionale şi, în acest context, orice proiect de anvergură ce se poate dezvolta pe teritoriul ţării şi, mai mult, generează atât beneficii de ordin economic, financiar, dar şi beneficii de ordin social, trebuie luat în analiză. Acesta este şi cazul proiectului de construcţie a gazoductului South Stream”, au declarat reprezentanţii Transgaz pentru Agenţia NewsIn.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, luni, că Transgaz, în calitate ei de societate comercială, a fost invitată de către Gazprom să participe la proiectul gazoductului South Stream, precizând că Guvernul României nu a primit o scrisoare în acest sens. “Nu, nu Guvernul, ci Transgazul a primit scrisoarea ca societate comercială. Nu statul român, nu instituţiile guvernamentale”.

Videanu a reiterat astfel declaraţia din 18 februarie, când a spus că transportatorul naţional de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producător de gaze din lume, să participe la proiectul gazoductului South Stream. “Ştiu că Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (în South Stream – n.r.). Romgaz nu poate să facă parte”, a afirmat atunci.

Aceste declaraţii au venit după ce secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comeţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, a declarat recent la RFI că România nu a primit nici o invitaţie oficială pentru a adera la proiectul energetic South Stream. “Referitor la invitaţia oficială de care vorbiţi dumneavoastră, după părerea mea ea nu există încă. Au fost discuţii care s-au purtat cu ocazia întâlnirii cu vice-preşedintele Gazpromului, dar toate discuţiile, cel puţin partea oficială la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informaţii în principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagră şi a le pune la dispoziţie o serie întreagă de măsurători, informaţii pe care le avem”, spunea Şerban.

O delegaţie a celui mai mare producător de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusă de vicepreşedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit în 17 februarie la sediul Ministerului român al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Capitală, unde a purtat discuţii cu partea română timp de o oră şi jumătate. Singura declaraţie pe care vicepreşedintele Aleksandr Medvedev a făcut-o la ieşirea de la discuţii a fost că negocierile cu partea română vor continua. Nici reprezentanţii Ministerului Economiei nu au făcut declaraţii la ieşirea de la discuţii.

Ulterior, la aproximativ o oră după plecarea delagaţiei ruse, Ministerul Economiei a transmis un comunicat în anunţa subiectele discutate cu delegaţia Gazprom, nespecificând însă la acel moment dacă discuţiile au vizat şi proiectul South Stream

În seara zilei de 17 februarie, Gazprom a publicat pe site-ul companiei un comunicat în care spunea că România şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream şi a transmis părţii ruse documentele cerute pentru pregătirea studiului de fezabilitate.
South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia şi Austria, cealaltă spre Grecia şi Italia. Proiectul South Stream, care presupune costuri de construcţie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrală către Europa, evitând Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrări ar trebui să înceapă în 2015, deşi iniţial era vorba de 2013.

Principalii investitori în proiectul South Stream sunt Gazprom şi grupul italian Eni.

Hotnews: Croatia s-a alaturat proiectului South Stream

Croatia s-a alaturat, marti, proiectului South Stream, lucru care duce la intensificarea eforturilor Rusiei de a ramane furnizorul principal de energie pentru Europa si la subminarea proiectului rival Nabucco, sustinut de UE, relateaza AFP.

“South Stream va asigura stabilitatea aprovizionarii cu gaze catre Europa. Proiectul a primit un sprijin international larg si la el au aderat deja Bulgaria, Ungaria, Grecia, Serbia si Slovenia”, a spus Putin, citat de Ria Novosti.

“Beneficiul economic este evident pentru toata lumea”, a adaugat premierul Rusiei, Vladimir Putin, la incheierea discutiilor de la Moscova cu omologul sau croat, Jadranka Kosor.

money.ro: UE sprijină proiectul South Stream doar dacă îndeplineşte criteriile de siguranţă

Uniunea Europeană îşi nuanţează poziţia faţă de proiectul energetic South Stream. Prin vocea noului comisar pentru energie, autorităţile de la Bruxelles lasă de înţeles că vor sprijini acest proiect, cu anumite condiţii.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger spune că Uniunea Europeană va susţine proiectul ruso-italian South Stream, cu condiţia ca acesta să îndeplinească cerinţele tehnice de securitate. Declaraţia a fost făcută în Bulgaria, la un forum despre securitate energetică în regiunea Mării Negre. Oficialul european a subliniat că proiectul South Stream sporeşte capacitatea de import, iar Nabucco permite diversificarea surselor de gaz pentru Europa.

Oettinger este de părere că “trebuie construită o situaţie în care toată lumea să aibă de câştigat”. Potrivit comsiarului, va avea loc un dialog intens între Sofia şi Comisia Europeană pentru armonizarea poziţiilor legate de proiectele energetice bulgare. El a adăugat că interesele Bulgariei şi ale Uniunii sunt similare când este vorba despre gaz.

Comisarul a conchis că 2010 va fi un an foarte important pentru proiectele energetice din Europa şi că securitatea energetică şi cooperarea în acest domeniu constituie priorităţile instituţiilor europene. Recent, şi compania românească Transgaz a fost invitată să participe la realizarea proiectului South Stream de către gigantul rus Gazprom.

ziare.com: China ar putea demara in2010 finantarea unor proiecte majore in Romania

Romania si China intentioneaza sa inceapa in 2010 pe piata locala mai multe proiecte “majore”, finantate de partea chineza.

In plus, conform Ministerului Economiei, se doreste incurajarea companiilor din cele doua state sa colaboreze in domenii precum cel energetic, al infrastructurii sau al protectiei mediului.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a avut, luni, o intalnire cu Gao Hucheng, adjunct al ministrului chinez al Comertului, cu ocazia celei de-a XX-a sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale dintre Romania si China.

“In cadrul discutiilor de luni, (…) au fost analizate si s-au prezentat solutii de rezolvare a problemelor aparute in cadrul schimburilor economice si comerciale romano-chineze, precum si propuneri de dezvoltare in viitor a relatiilor bilaterale in acest domeniu”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Ultimele date arata ca schimburile bilaterale au continuat sa se dezvolte, exportul romanesc in China avansand anul trecut cu peste 20% fata de 2008, in ciuda crizei economice mondiale.

La finalul lucrarilor a fost semnat Protocolul celei de-a XX-a Sesiuni a Comisiei mixte Interguvernamentale dintre Romania si Republica Populara Chineza.

De altfel, China este organizatorul Expozitiei Mondiale din 2010, unde Romania va participa cu un pavilion in constructie proprie. Pe perioada desfasurarii Expo 2010 Shanghai, Ministerul Economiei va organiza doua misiuni economice la nivel ministerial si cinci mini-expozitii specializate pentru promovarea produselor romanesti.

money.ro: Gazprom a intrat pe OPCOM

Operatorul pietei de energie electrică din România, OPCOM, a anuntat intrarea a patru noi companii pe platformele de tranzactionare a energiei pe care le are in administrare. Printre acestea se numara si Gazprom Marketing and Trading, filiala detinuta 100% de rusii de la Gazprom si inregistrata in Londra. Aceasta a obtinut acordul de a tranzactiona energie pe piata centralizată a contractelor bilaterale.

O alta companie care a primit acordul pentru a tranzactiona pe piata spot de energie este din Bulgaria. Şi companiile romanesti RE Power Generation si GRENERG au primit acordul de a tranzactiona pe pieţele spot şi cea a certificatelor verzi. La sfârşitul lunii trecute, la Piaţa pentru Ziua Următoare erau înregistraţi 101 participanţi. Iar pe piata centralizata a contractelor bilaterale si pe cea cu negociere continua, existau 103, respectiv 68 de participanţi.

money.ro: Mircea Duţu: Nu avem capacitatea de a prelua întregul volum de energie care se poate produce pe cale eoliană

Grupul CEZ construieşte în zona Dobrogei, judeţul Constanţa, cel mai mareparc eolian pe uscat din Europa.

Prima etapa vizează localitatea Fântânele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine.

Rectorul Univesităţii Ecologice, Mircea Duţu, declară la Realitatea FM că deşi preţul energiei eoliene este aproape dublu faţă de al celei produse prin surse clasice „intervin o serie de pârghii inclusiv de subvenţionare a costului” urmărindu-se variantele de a găsi alte surse de energie în condiţiile în care cele clasice sunt epuizabile

Vocea Rusiei: Slovacia cere desbăgubiri de la Gazprom

Foto: RIA Novosti
În timp ce şefii Gazprom şi GDF Suez, în prezenţa liderilor celor două ţări, Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy, au semnat la Paris un memorandum de colaborare foarte important, compania slovacă SPP a depus o plângere împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ din capitala Franţei.
Potrivit ziarului „Vremia Novostei”, compania slovacă doreşte să primească despăgubiri de pe urma „războiului gazelor”, declanşat anul trecut de conducerea ucraineană şi în urma căruia o serie de ţări europene au înregistrat un deficit de combustibil.Nu există date privind valoarea despăgubirilor cerute. După cum s-a aflat, plângerea a fost făcută încă din decembrie anul trecut. La începutul anului 2009 a fost întrerupt pentru 14 zile tranzitul gazului rusesc via Ucraina.

SPP n-a primit în jur de 400 de mii milioane de metri cubi. Aprovizionarea cosumatorilor s-a făcut pe seama propriilor rezerve din depozite şi a livrărilor urgente din partea acţionarilor străini.

O nouă întâlnire a negociatorilor Gazprom şi SPP va avea loc săptămâna viitoare. În Slovacia gazul nu ajunge direct, ci prin intermediari bulgari şi germani.

În plus, plângerea respectivă nu face o impresie prea bună în momentul dezvoltării cooperării ruso-franceze în sfera gazului, când GDF Suez este deja cu un picior în Nord Stream şi a fost singurul partener european care în perioada scăderii în Europa a cererii pentru gazul rusesc şi-a declarat intenţia de a creşte cantităţile contractuale.

Serghei Pravosudov, directorul Institutului de Energetică Naţională, consideră că nu pot să existe pretenţii la adresa companiei Gazprom.

„Gazprom afirmă că întreruperea gazului a avut loc nu din cauza lui, ci din vina părţii ucrainene. Iar acesta a fost un caz de forţă majoră. El este prevăzut în orice contract. Când la finele anului trecut s-a făcut decontul pentru livrările de gaz, s-a ţinut cont de cunoscutul principiu „ia sau plăteşte”. Adică există un oarecare volum minim de gaz care trebuie plătit chiar dacă gazul nu a fost primit. Cantitatea respectivă poate fi livrată în următorul an.

Unele ţări europene şi Gazprom s-au înţeles în această privinţă, neţinând cont de acel gaz care nu s-a primit în timpul „războiului gazului” în ianuarie anul trecut. Totul a fost trecut la punctul „forţă majoră”. De aceea, nu cred că Slovacia va obţine rezultate serioase de pe urma plângerii”, a declarat Serghei Pravosudov.

Procesul internaţional de arbitraj este unul lung şi scump pentru ambele părţi şi este încă posibilă reglementarea acestei probleme fără ajutorul instanţei.

Vocea Rusiei: South Stream va aduce gaze ruseşti şi în Croaţia

Foto © south-stream.info
Croaţia s-a alăturat proiectului South Stream. Un acord interguvernamental de cooperare pentru construirea şi exploatarea gazoductului de pe teritoriul croat a fost semnat la Moscova, la finalul discuţiilor purtate de premierii Rusiei şi Croaţiei, Vladimir Putin si Jadranka Kosor.

Croaţia a extins lista ţărilor europene care susţin proiectul ruso-italian South Stream, privind construirea unui gazoduct cu o lungime de 900 de kilometri pe sub Marea Neagră de la Novorossiisk (Rusia) la portul bulgar Varna, unde se va ramifica o dată către nord-vest spre Austria, apoi către sud, spre Grecia şi Italia.

Prin porţiunea subacvatică a gazoductului urmează a fi pompate anual peste 60 de miliarde de metri cubi de gaz. Până în prezent acorduri interguvernamentale în acest sens au fost semnate între Rusia şi Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia. Se plănuieşte semnarea unui acord respectiv şi cu Austria.

În ceea ce priveşte Croaţia, directorul Gazprom, Alexei Miller, a declarat că o ramificaţie a South Stream spre această ţară ar putea fi construită dinspre Serbia sau Slovenia. Livrările de gaze naturale ruseşti vor însemna asigurarea a 40% din consumul de gaze al Croaţiei. Iar peste cinci ani, prin South Stream vor fi livrate spre Europa peste o treime din exporturile de gaze ruseşti.

Într-un interviu pentru «Vocea Rusiei», Serghei Aghibalov, analist la Institutul de Energie şi Finanţe din Rusia, a remarcat importanţa unor asemenea planuri de amploare.

«Într-adevăr, proiectul South Stream prezintă un mare interes pentru Europa în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor de securitate energetică. În următorii ani, consumul de gaze va creşte. Şi asta pentru că din punct de vedere al ecologiei, gazele naturale sunt combustibilul cel mai atractiv.

Pe de altă parte, Rusia recurge la asemenea proiecte iar partenerii europeni participă la ele pentru că există în continuare dificultăţi în ceea ce priveşte tranzitul via Ucraina. Astfel, în scopul minimalizării riscurilor de livrare a combustibilului rusesc, pentru Rusia, desigur, este mult mai avantajos să construiască noi conducte», a subliniat Serghei Aghibalov, analist la Institutul de Energie şi Finanţe din Rusia.

Interesul Rusiei pentru astfel de proiecte este evident. Însă, cu toate acestea, este vorba şi despre interesele tuturor participanţilor la realizarea South Stream. Iată de ce, potrivit experţilor, se vor găsi fără probleme cele 9 miliarde de euro necesare.

Expertii prezic că aceşti bani vor fi recuperaţi într-o perioadă foarte scurtă de timp.

RIA Novosti: Croatia joins Russia-backed South Stream gas pipeline project

Russia and Croatia signed on Tuesday an intergovernmental agreement on building and operating the Croatian segment of the South Stream gas pipeline intended to supply natural gas to Europe.

The document was signed by Russian Energy Minister Sergei Shmatko and Croatian Minister of the Economy, Labor and Entrepreneurship Djuro Popijac in the presence of Russian and Croatian Prime Ministers Vladimir Putin and Jadranka Kosor.

The South Stream project, designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian natural gas to the Balkans and on to other European countries, involves Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece.

The pipeline’s capacity could be eventually increased to 63 billion cubic meters annually. The gas pipeline is expected to start operating in late 2015 and account for about 35% of Russian natural gas supplies to Europe.

The project is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations, particularly Ukraine. It is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

Croatia consumes about 3.2 billion cubic meters of gas annually, with 60% of this amount covered by internal resources and the other 40% imported from Russia.

Novinite: Croatia Signs Agreement to Join Russia’s South Stream Pipe

Bulgaria: Croatia Signs Agreement to Join Russia’s South Stream  Pipe

Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (back-L) and Russian Prime Minister Vladimir Putin (back-R) attend a signing ceremony after their talks in Moscow, Russia 02 March 2010.

Croatia joined the South Stream gas transit pipeline project by signing an agreement with Russia Tuesday.

The agreement allowing the South Stream pipe to go through Croatia was signed in Moscow Tuesday in the presence of Croatian Prime Minister Jadranka Kosor and her Russian counterpart Vladimir Putin.

The South Stream gas transit pipeline is expected to be completed in 2015; it is to run from Russia to Bulgaria splitting in two there to reach Northern Italy via Serbia and Croatia, and Southern Italy via Greece.

energia.gr: EU Prioritizing Nabucco Pipe, Could Back South Stream

The Nabucco gas pipeline remains a priority for the European Union but the bloc could also back Russia’s South Stream project, EU Energy Commissioner Gunther Oettinger said Tuesday.

“The EU’s priority is clear. We want to develop the southern corridor. The EU wants a direct connection to the Caspian and the Middle East region,” Oettinger told an energy forum in Sofia.

The key component in the southern corridor plan is the Nabucco pipeline to bring Caspian gas to Europe, thereby reducing European dependence on Russian gas supplies through Ukraine. But Oettinger also said the EU was also ready to support pipeline projects.

He specifically mentioned the White Stream project to link Georgia and the EU, the ITGI pipeline to bring Azeri gas to Italy through Turkey and Greece and the Trans Adriatic Pipeline from Greece to Italy.

Oettinger in addition said Tuesday: “We won’t…stand in the way of South Stream.”

The South Stream project is planned to maintain Russia’s position as Europe’s dominant gas supplier by pumping gas to Europe under the Black Sea.

“South Stream could be backed by the European Commission on condition that it meets the technical requirements for security,” Oettinger said in remarks to journalists on the sidelines of the forum.

The commissioner pinpointed the insufficient capacity of the existing network to cover European gas demands over the medium and long term and the need for investment to boost energy security.

“South Stream will increase the capacity for gas imports [to Europe] and set up a new infrastructure supply network,” Oettinger said.

But he then hurried to highlight Nabucco’s advantages: “Nabucco will not only boost supply capacity but it will also bring new suppliers to Europe, increase diversification and independence.”

Oettinger said the EU wanted to have a firm decision on Nabucco this year, which will take into consideration the interests of suppliers, transit countries and consumers.

“Nabucco will be implemented in a situation that is winning for all [parties],” he said.

FT.com: Kazakhstan looks at new oil route to Europe

By Isabel Gorst in Moscow

Published: March 2 2010 23:29 | Last updated: March 2 2010 23:29

Kazakhstan, said on Tuesday, it was interested in establishing a new export route to carry its growing surplus of oil across the South Caucasus and the Black Sea to Europe.

Nursultan Nazarbayev, the Kazakh president, unveiled the oil export scheme after talks with Traian Basescu, Romania’s leader, in Astana, the Kazakh capital. He said Kazakh oil could be transported in a new pipeline across Azerbaijan and Georgia to the Black Sea for transport to Romania by tanker.

The new route would help Kazakhstan reduce dependence on Russian pipelines that carry most of its westbound oil exports to market.

Analysts said Nazarbayev’s announcement demonstrated a revival in Kazakh confidence in oil export routes in the South Caucasus that was damaged during a short war between Russia and Georgia in August 2008.

Georgian pipelines and railways came under attack during the war exposing the vulnerability of energy export routes that have helped Caspian producers end dependence on Russian pipelines.

Kazakhstan halted exports through a marine terminal at Batumi on Georgia’s Black Sea coast during the war and said it might delay plans to expand the facility.

Kazakhstan needs to build new export pipelines to handle an expected surge in oil production after 2012 when the giant Kashagan field comes onstream in the Caspian Sea.

Mr Nazarbayev said Kashagan crude delivered to Romania could enter a planned pipeline from the Black Sea port of Constanta to Trieste in Italy.

“We are interested in this and we have given instructions accordingly to the oil companies,” he said in remarks posted on the presidential website.

The pipeline from Constanta to Trieste would provide Romania with a strategic role as a transit route for Caspian oil to western Europe.

Kazakhstan produced 1.5m barrels a day of oil last year and expects to double output after Kashagan comes onstream.

KazMunaigas, Kazakhstan’s state oil company, bought Rompetrol, the Romanian oil refining and distribution company, in 2008, establishing a foothold in European oil markets.

today.az: End of philanthropy: Armenia lost in gas networks

Another sensation has broken out in Armenia.

This time, the fuss broke out after the increase in gas tariffs announced by ArmRosGazprom, the Armenian subsidiary of Russia’s Gazprom. The media is indignant over the matter and Dashnaks even threaten to raise the issue in parliament. ArmRosGazprom answers with a snarl. It’s time you learn to pay for gas as much as it costs, not as much as we feel sorry for you. The company attributes its move to the following factors.

First, they say the dram’s rate against the dollar has declined, which means prices for everything imported from abroad,  above all, energy, will soar.

Secondly, ArmRosgazprom needs to make major investments in a fairly ramshackle gas supply system for homes and businesses. On top of that, and most importantly, the price of imported gas shut up. And finally, the volume of gas consumption in Armenia is falling, forcing ArmRosGasprom to “force out” money from the remaining customers.

Frankly, the reduced consumption in Armenia deserves attention. The socio-economic situation does not allow the establishment of “smart homes” and “energy-saving technologies.” So, a  sizeable drop in consumption is the first sign that a mass exodus from Armenia is continuing with the remaining people saving on everything. This is quite expected on the backdrop of a 15-percent fall in the economy.

But what was unexpected was the impressive political passions stirred up by the rise in gas tariffs.  It was even attributed to political reasons, taking offense at Russia.

In fact, Armenia imports gas mainly from Russia. Once there was uproar around the Iran-Armenia gas pipeline, but it was due to Gazprom’s efforts that the pipeline under construction was sent down to the level of local support for the Russian pipe in emergency cases. Moreover, ArmRosgazprom, which owns the distribution network in Armenia, is a subsidiary of Gazprom. Armenia offered its gas network to Russia in exchange for debts.

And Russia has its own calculation. According to most experts, the country has already parted company with the “special price” tactics for friends and enemies, and opted for determining gas prices according to the market rate. But no less important is that, as argued by many analysts, Russia’s Gazprom seems to have left behind hard years. The company remains one of the largest in the world enjoying excellent financial stability. But Russia’s gas giant needs to put into service new fields and pipelines and supply gas to Russian villages … In this situation, philanthropy across the whole country seems to be inappropriate.

The most remarkable is that Armenia has already witnessed something like this though on a smaller scale when it took offense at South Caucasus Railways, a subsidiary of Russian Railways, as Armenian people were unprepared for the fact that Russia will build its relations with Armenia under market rules without philanthropy, without sponsorship and gifts “for past services and beautiful eyes.”

But such a turn of affairs turned out to be completely unexpected for Armenia. It could not imagine that relations between Moscow and Yerevan may witness words such as “market price” and “real value”, but not “outpost”, “historic ties” and “help the small, long-suffering Christian nation.”

Obviously, Armenia takes offence not only at higher gas and railway tariffs, but also “change in rules of the game.”

Armenia could not help but get scared. For obvious reaasons, Armenia chose not to voice protest openly. When Russia’s companies took control of plants, cellular communications, railways, gas distribution network, Armenia did not it regard as investment and infrastructure projects. They assessed these agreements primarily as a sort of friendly gesture toward Russia which must necessarily respond to it not by “special rates” for gas and railways, but preferably by a denunciation of the Kars Treaty that defined the Soviet-Turkish border.

But the main point is that Russia is not ready to pay so dearly for Armenian loyalty and is not willing to maintain Armenia.

The most tragic thing for Yerevan is that Armenia has no other choice. The launch of “football diplomacy” stirred hopes for a possible diversification of Armenia’s foreign policy, but now, when, according to most experts, the Armenian-Turkish talks are pushed back to the “zero point”, these expectations clearly diminished.

This means that Yerevan’s “demonstration of offense” is unlikely to make the expected impression on Russia.

today.az: Azerbaijan elected coordinator of Islamic countries in field of alternative energy sources

At the 27th meeting of the Standing Committee of the Organization of the Islamic Conference on Scientific and Technological Cooperation (COMSTECH), it was decided to elect Azerbaijan as a coordinator of Islamic countries in the field of alternative energy sources, the Ministry of Communications & Information Technologies of Azerbaijan said. Azerbaijani communications minister represented the country at the meeting.

This was possible taking into account the work carried out by Azerbaijan over recent years.

At present, Azerbaijan attaches great importance to the development of alternative and renewable sources of energy. Last year the country created an Agency for Alternative and Renewable Energy Resources under the Ministry of Industry and Energy of Azerbaijan.

This year, the country plans to begin construction of small hydropower stations in remote mountain areas of the country. Considerable attention is paid to the development of the country’s use of wind energy. Already work begun on the construction of wind park to generate electricity in Khizi region of Azerbaijan. Foreign companies display great interest to projects on development of alternative energy sources in Azerbaijan.

apa.az: Azerbaijan and Syria agree on establishment of joint enterprises in fuel-energy sector

According to Syria-oil portal the sides assigned an act about export of 1-1.5 mln cubic meters natural gas to Syria while the delegations of Azerbaijan led by Minister of Industry and Energy Natig Aliyev were in Damascus.

According to SANA news agency Sufian al-Allao, Minister of Petroleum and Mineral Resources of Syria told that Azerbaijani gas will be used on requirement of Syria country inside, but remainder volume will be exported by the gas-pipe of Livan-Jordan-Egypt-Greece to Italy.

khabar.kz: Romania supported Kazakhstan’s initiative of holding OSCE summit

Traian Basescu, President of Romania has stressed the high-level meeting has to be held just in Astana because it will allow to draw attention of OSCE members to Central Asia. The Romanian President has said this during the negotiations with Nursultan Nazarbayev during his official visit to Kazakhstan.
Kazakhstan and Romania expand cooperation borders. Last time the leaders net in Bucharest in November 2007. Much had changed in bilateral relations since that time. This relates volume of Kazakhstani-Romanian goods turnover and new joint projects. Besides, the world economical crisis impacted on interactions of two states and trade in 2009 reduced to $878 millions. But the leaders are optimistic and hope for quick recovering of previous development of cooperation.

Nursultan Nazarbayev, President of Kazakhstan:
– Romania is our largest business partner in Eastern Europe. Our relations are developing actively and despite the fact that the recession introduced its changes we have a lot of issues related to energy, transportation, mutual investments and so on.

Kazakhstan and Romania are not only economic but political partners as well. The countries render each other assistance in international organizations such as the OSCE.

Traian Basescu, President of Romania:
– Kazakhstan is Romania’s main partner in Central Asia. Our country endorsed Kazakhstan’s candidacy for the OSCE chairmanship. And today we second your initiative on holding the summit of heads of states of the Organization for Security and Cooperation in Europe. It is very important that this meeting of presidents takes place in Astana. It will allow for riveting OSCE’s attention to Central Asia.

Kazakhstan has invested 3.5 billion US dollars into Romania over the last 9 years. The «Rompetrol» oil holding company is considered to be the biggest acquisition of Kazakhstan. The total amount of Romanian investments into the economy of Kazakhstan exceeds 800 million US dollars. The talks resulted in the signing of 5 documents. An agreement on economic cooperation is believed to be the key one which is expected to boost the development of Kazakh-Romanian partnership. Moreover, non-oil and gas sectors will be made a major emphasis on. Kazakhstan and Romania also signed agreements in such areas as stimulation and mutual protection of investments and tourism. Apart from that, the sides agreed to establish the interchange of experiences in the issues of legislative development and statistics. During the talks Traian Basescu stressed that Romania’s infrastructure, particularly the transit-transport one, opens big opportunities for Kazakhstan. The country is increasing deliveries of energy resources to the European Union and Romania may become of the important transshipment points its own right.

Nursultan Nazarbayev, President of Kazakhstan:
– We carry out transportation usually through Russia and the Black Sea to Europe. The Northern Caspian oil-pipeline has a capacity up to 42 million tons. Today the transportation capacity towards China is at the level of 10 million tons and it will reach 20 million tons in the long run while sea transportation to Baku from Kazakhstani seaports has a current capacity of about 10 million and it will be brought up to 20 million tons in the future. However, the launch of Kashagan which is the largest oilfield in the world will enable us to produce 50 million tons of oil and more additionally. So, today we’ve discussed the idea of opening a new route of tanker transportation through the Caucasian corridor – from Kazakhstan to Baku through the Caspian Sea and through Azerbaijan, Georgia and the Black Sea to Romania with Mr. President.

Cooperation in culture and humanities was discussed during the talks at Akorda as well.

gazeta.kz: Romania ready to provide Kazakhstan with infrastructure to access EU markets

Astana. March 3. Kazakhstan Today – Romania is ready to provide Kazakhstan with an infrastructure to access the markets of the European Union. The President of Romania, Trajan Basesku, informed, following the results of the bilateral meeting in Astana with the President of Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, the agency reports.

“Romania understands the necessity of Kazakhstan to have possibilities for export to the EU countries. It is a huge market of 1.5 billion inhabitants. Therefore, Romania is ready to cooperate with Kazakhstan in use of the Romanian infrastructure: these are railways, overland means of communication, Danube, which passes through the EU territory and the Black Sea. It is a good possibility for Kazakhstan to have an access to the EU markets,” T. Basesku said.

He said, “Romania can use power resources of Kazakhstan and uranium for atomic power stations”.

“Romania can become a good partner of Kazakhstan in different areas: manufacture of equipment for development of oil and gas stocks,” the President of Romania said.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter