revista presei 3 februarie

2010/02/03

Financiarul.org (md): Profitul Gazprom s-a redus cu 30 la sută

Profitul net al Companiei “Gazprom” raportat în baza standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS) pentru primele nouă luni ale anului trecut, s-a diminuat cu peste 30%. Potrivit rezultatelor financiare prezentate recent de holdingul rus, profitul companiei pentru perioada raportată a fost de 11,1 miliarde Euro.

Rezultatele financiare modeste se datorează în primul rând crizei financiare care a redus consumul de gaze la nivelul ţărilor europene cu aproximativ 11%. O reducere similară s-a înregistrat şi în rândul consumatorilor din interiorul Rusiei.

Potrivit analiştilor economici citaţi de BBC, rezultatele financiare raportate de Gazprom nu va influența cotaţiile acţiunilor sale, iar unii consideră că profitul anunţat este peste estimările făcute anterior de experţi.

Hotnews: Romania si Azerbaijan au semnat un memorandum care prevede furnizarea de gaze lichefiate catre Europa

Romania si Azerbaijan au semnat un memorandum de cooperare in sectorul energetic, potrivit publicatiei

Conducta gaz
azere Trend.az. Un paragraf din memorandum prevede cooperarea in proiectul privind furnizarea de gaze din Azerbaijan in Romania prin Georgia. Memorandumul a fost semnat in urma unei intalniri, la Baku, intre ministrul energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, si secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. Potrivit agentiei ruse Itar Tass, este vorba de gaze lichefiate care vor fi furnizate pe ruta Baku-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Intr-o prima faza, vor fi livrate intre trei si opt miliarde de metri cubi, urmand sa creasca la 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Potrivit agentiei ruse, Tudor Serban a declarat ca Azerbaijan si Georgia intentioneaza sa infiinteze o companie pentru implementarea acestui proiect care are ca scop alimentarea cu gaze atat a Romaniei, cat si a altor tari din Uniunea Europeana. Gazele din Azerbaijan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere.

In cadrul unei conferinte care avut loc pe 13 ianuarie in Georgia, Romania a sugerat semnarea unui memorandum de coolaborare in vederea transportului de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Potrivit presei azere, Guvernul roman considera ca acest proiect este important pentru Uniunea Europeana. De altfel, Romania are mai multe alternative de finantare a proiectului, care ar urma sa fie suportata de UE.

Perioada de implementare a proiectului si costurile acestuia nu au fost inca stabilite.

O delegatie romana condusa de ministrul economiei Adriean Videanu a fost recent in Georgia pentru a discuta cu partenerii din zona caspica in vederea derularii unor proiecte energetice importante. “Nabucco ramane proiectul prioritar, dar si White Stream 2, care reprezinta un proiect ce se poate dezvolta cu rapiditate”, a spus Videanu. Acesta sustine ca a discutat cu ministrul energiei georgian urgentarea unui memorandum trilateral intre Georgia, Azerbaijan si Romania in vederea finalizarii proiectului White Stream.

“Prin aceste proiecte Romania poate sa devina o poarta deschisa pentru intreaga Uniune Europeana”, a spus Videanu.

Conducta White Stream este un proiect care are ca scop transportul de gaze din Georgia spre Europa, pe sub Marea Neagra, prin Ucraina si care ar urma sa ajunga in Polonia. Potrivit variantei in care White Stream ar traversa Romania, atunci conducta ar fi mai scurta si o mare portiune ar fi pe sub Marea Neagra.

O delegatie a Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, din care fac parte si reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz, se afla saptamana aceasta in Azerbaijan, pentru negocieri pe tema gazelor naturale si pentru proiectul gazoductului Nabucco.

Money.ro: România va cumpăra petrol şi gaze din Azerbadjan. Nu mai avem nevoie de ruşi?

România şi Azerbaijan au semnat, marţi, un memorandum de cooperare în sectorul energetic, prin care compania azeră SOCAR ar putea exporta în Uniunea Europeană, inclusiv în România, petrol şi gaze naturale, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, Coreliu Condrea, director în Ministerul Economiei. Anul trecut, cantitatea de gaze consumată în România a fost de circa 14 miliarde de metri cubi, din care aproape trei miliarde reprezintă gaze ruseşti. În anii de creştere economică importam şase miliarde de metri cubi.

“Prin acest memorandum s-a stabilit colaborarea României cu Azerbaijanul în orice proiect care să vizeze transportul de petrol şi gaze din zona Caspică spre Uniunea Europeană, inclusiv România”, a afirmat Condrea, membru al unei delegaţii române la Baku conduse de Tudor Şerban, secretar de stat în Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

El a adăugat că Azerbaijan ar putea livra gaze naturale lichefiate în România, dar decizia va fi luată după finalizarea studiului de fezabilitate al unui terminal pe care Romgaz Mediaş intenţionează să îl construiască la Constanţa.

“Colaborarea cu Azerbaijan ar putea viza importul de gaze naturale lichefiate şi livrări de ţiţei pentru oleducutul PEOP”, a precizat sursa citată.

Terminalul de gaz natural lichefiat ar putea aduce României un surplus de trei-patru miliarde metri cubi de gaze anual, iar studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat în 2010.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, în luna ianuarie, că România vrea să urgenteze semnarea unui acord trilalteral cu Azerbaijan şi Georgia pentru implicarea în proiectul gazoductului White Stream 2, care vizează transportul de gaze naturale lichefiate din Georgia în portul Constanţa.

De asemenea, oficialii azeri au reiterat disponibilitatea statului de a livra 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizează transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa şi este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Construcţia gazoductului este programată să înceapă în acest an, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.

Pe de altă parte, Croaţia, România, Slovenia, Serbia şi Italia au semant în 2007 un acor de dezvoltare al Pan-European Oil Pipeline (PEOP), care urma să transporte petrol din zona Mării Caspice către Italia. Italia şi Slovenia au renunţat însă la proiect.

Adevarul: Noi discuţii la Baku pentru importul de ţiţei şi gaz azer

Importul de ţiţei şi gaz azer

Oficialii români din domeniul gazelor, care efectuează o vizită în Azerbaidjan în perioada 1-5 februarie, s-au întâlnit la Baku cu preşedintele companiei azere de stat de petrol şi gaze (SOCAR), Rovnag Abdullayev, şi cu ministrul Energiei, Natiq Alyiev.

Secretarul de stat pe probleme energetice din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a arătat interesul companiilor româneşti de a activa pe piaţa de petrol şi gaze din Azerbaidjan şi disponibilitatea de a importa ţiţei din statul caspic pentru a-l rafina în România, relatează publicaţia Azerbaidjan Business Center, citând reprezentanţi ai SOCAR.

Romgaz încearcă de mai mulţi ani să înceapă explorarea şi producţia de hidrocarburi în statele caspice şi aşteaptă ca perimetrele petrolifere să fie scoase la concesiune. Referitor la importul de petrol azer şi rafinarea acestuia în România, în decembrie 2009, reprezentantul SOCAR la Bucureşti declara, pentru „Adevărul”,că societatea va analiza eventualele oferte pe care le-ar primi pentru a cumpăra rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom.

Cele două părţi au semnat un memorandum privind posibilitatea exportului de hidrocarburi în Uniunea Europeană, inclusiv în România.

ziare.com: Timosenko promite ucrainienilor platoul continental al Marii Negre castigat de Romania

Premierul ucrainean Iulia Timosenko vrea sa castige al doilea tur al alegerilor prezidentiale promitand ca va obtine revizuirea deciziei Curtii Internationale de Justitie privind impartirea zonelor economice in Marea Neagra intre Ucraina si Romania, proces castigat de tara noastra.

“Platoul continental din Marea Neagra inseamna independenta noastra economica si politica, este puterea si competitivitatea statului nostru. Astfel, ma voi ocupa de refacerea dreptatii (…) fata de Ucraina”, a declarat Timosenko la Ternopol, in vestul Ucrainei, informeaza Mediafax, care preia Ria Novosti.

Timosenko promite alegatorilor sai nu doar ca va obtine acest lucru, in calitate de presedinte, dar si ca valorificand resursele din platoul continental al Marii Negre Ucraina isi va asigura necesarul de petrol si gaze pentru sute de ani.

In acest mod, Timosenko incearca sa mobilizeze electoratul nationalist ucrainean, in conditiile in care romanii din aceasta tara l-au sprijinit in turul intai pe contracandidatul ei.

Turul doi al alegerilor prezidentiale din Ucraina are loc duminica. Se vor confrunta premierul Iulia Timosenko si liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, primii doi clasati la turul intai, desfasurat pe 17 ianuarie.

energia.gr: Russian Energy Earnings Increase

Russian state-controlled energy giants OAO Gazprom and OAO Rosneft Monday said quarterly earnings rose on higher global energy prices and increased exports.

Still, the outlook for this year remained uncertain because of weak European gas demand and possible changes in Russian taxes on oil exports.

Gazprom, the world’s biggest producer of natural gas, said net profit for its fiscal third quarter, which ended September 30, rose to 174.63 billion rubles ($5.75 billion) from 131.65 billion rubles a year earlier. The increase was primarily because of foreign-exchange gains and lower taxes.

Gazprom supplies about a quarter of Europe’s gas needs, but the company’s market share dropped last year due to increased European use of alternative energy sources, including liquefied natural gas. However, the company said third-quarter exports rose from the second quarter led by a slight increase in European demand.

European demand for Russian gas — the company’s most lucrative market — plummeted last year amid the economic slowdown and as Europe consumed more Norwegian gas. Third-quarter sales dropped to 770.79 billion rubles from 839.16 billion rubles.

Last year, the U.S. overtook Russia as the world’s biggest producer of natural gas, partly because of increased shale-gas output in the U.S. Russia accounts for around one-fifth of global gas output and 12% of the world’s oil production.

Gazprom’s shares climbed 1.8% to close at 189.85 rubles.

Rosneft — Russia’s No. 1 oil company with a daily production of 2.28 million barrels — said Monday that fourth-quarter net income more than doubled to $1.67 billion because of higher oil prices and increased production at its key Vankor field in East Siberia.

Revenue increased 35% to $14.57 billion, as the average price of Brent crude rose to $75.72 a barrel from $57.01.

The company’s shares have lost close to a fifth of their value since reaching a one-year high of 271.7 rubles on Jan. 11, following a proposal by Russia’s finance ministry to reverse no export duties on oil produced at some East Siberian oil fields, including Vankor.

But Rosneft Chief Financial Officer Peter O’Brien expressed confidence that the tax breaks will “remain in place for some time.”

Rosneft’s share price more than doubled last year, but is expected to stay under pressure until the government says the tax breaks will stay in place, analysts said.

energia.gr: Gazprom Neft Mulls Finance Options, Bonds and Loans-Sources

Russian state-controlled Gazprom’s oil unit, OAO Gazprom Neft (SIBN.RS), is considering funding options after requesting financing proposals from banks, said people familiar with the situation Tuesday.

“They (Gazprom Neft) are keeping their options open. They could service their funding needs through either the bond or loan market or through both,” one of the bankers said, highlighting that financing could be through domestic or international markets.

Gazprom Neft last tapped the international loan market in October with a $500 million, three-year loan priced at 500 basis points over Libor. Lead arrangers were Bank of Tokyo Mitsubishi, Nordea, RZB Austria, Societe Generale and Unicredit.

On bonds, the company last funded itself in the domestic market with an RUB8 billion ($265.3 million) seven-year bond in July priced at par with a coupon of 14.75%, according to data provider Dealogic.

Gazprom Neft declined comment.

energia.gr: France,Turkmenistan Agree To Step Up Co-operation,Expand Trade

French President Nicolas Sarkozy and Turkmenistan’s leader agreed Monday to strengthen their co-operation and expand trade in energy, tourism and communications.

Sarkozy hosted a working lunch at the Elysee palace for Gurbanguly Berdymukhamedov, who was making his first visit to France since he took power in the Central Asian state in 2006.

The leaders pledged in a statement to “encourage the strengthening of their friendship ties and develop bilateral co-operation” and singled out energy, infrastructure, tourism and communications as areas of interest.

Several French companies are vying for contracts in Turkmenistan such as hotel chain Accor SA (AC.FR), communications giant Thales SA (HO.FR), engineering firm Vinci SA (DG.FR) and Bouygues SA (EN.FR), which wants to build the new airport in the capital Ashgabat.

“Our trade relations have been energized since 2007 but we want to go further,” said a French official.

Sarkozy and Berdymukhamedov discussed Turkmenistan’s rich gas reserves and stressed “the need to strengthen efforts to ensure a stable and peaceful transit of energy resources toward international markets.”

Turkmenistan is believed to hold the world’s fourth largest reserves of natural gas, the vast majority of which is shipped to Europe through Russia and its aging network of Soviet-era pipelines.

Turkmenistan saw exports of natural gas almost entirely halted last year following a pricing row with Moscow and has since signaled a willingness to engage with the European Union over possible alternative energy routes.

Human Rights Watch and Reporters Without Borders had called on Sarkozy to raise human rights during their meeting and encourage Turkmenistan to open up to political plurality and other freedoms.

Foreignpolicy.com: Clinton: Europe’s reassurer in chief?

As President Obama looks east, Secretary of State Hillary Clinton is charged with the mission of ministering to a Europe feeling somewhat neglected by this administration.

The White House acknowledged Tuesday that Obama will not travel to Madrid for a major conference in May, apparently upsetting his Western European counterparts, who feel increasingly overlooked by a White House mired in so many international crises. But Clinton was in Paris over the weekend, seeking to reassure traditional allies that they still have priority in this administration and continuing the push to mend wounds inflicted during the Bush years.

“Let me address some questions raised in recent months about the depth of the United States commitment to European security,” Clinton said in a speech Friday at L’École Militaire that got scant coverage in Washington. “Some wonder whether we understand the urgent need to improve security in Europe. Others have voiced concern that the Obama administration is so focused on foreign-policy challenges elsewhere in the world that Europe has receded in our list of priorities…. Well, in fact, European security remains an anchor of U.S. foreign and security policy. A strong Europe is critical to our security and our prosperity.”

Several European diplomats have told The Cable that they are having trouble getting time and attention from the Obama White House. Although they abhorred the policies of the Bush team, they felt that on a bureaucratic level, the last administration often did a better job of handling day-to-day interactions with their European interlocutors.

Poor handling of some key issues, such as the announcement of the alteration of missile-defense sites in Poland and the Czech Republic, have called into question this White House’s acumen in handling key allies, despite their personal affinity for the president himself. But Clinton highlighted U.S.-Europe cooperation on Afghanistan, Iran, and climate change, and referred to the shared values that bind the two powers. Clinton also said that a common mission was to defend the rights of small countries to determine their own destinies, a reference to Russia’s recent moves to re-establish control of countries in its near abroad.

“We object to any spheres of influence claimed in Europe in which one country seeks to control another’s future,” she said. “Our security depends upon nations being able to choose their own destiny.” But while affirming the U.S. policy to continue expansion of NATO, Clinton argued that Russia was a part of the security architecture in Europe and that its interests lie in participating in, not resisting U.S.-led regional mechanisms.

“Some have looked at the continent even now and seen Western and Eastern Europe, old and new Europe, NATO and non-NATO Europe, EU and non-EU Europe,” she said, in a clear reference to 2003 remarks by then U.S. Defense Secretary Donald Rumsfeld. “The reality is that there are not many Europes; there is only one Europe. And it is a Europe that includes the United States as its partner. And it is a Europe that includes Russia.”

She did call for reform of the Conventional Forces in Europe treaty, which she noted the Russians have stopped observing. She also called for a strengthening of the Organization for Security and Cooperation in Europe, which played a key role in mediating the Russia-Georgia war of 2008.

Specifics on how the U.S. would proceed with contentious European issues were scarce. In a response to an audience question about Russia’s fervent objections to NATO enlargement, Clinton said only, “There are issues regarding Georgia and Ukraine’s aspirations.” She also said “we are serious” about working with Russia on missile defense, but declined to chart out a path for that cooperation.

The questioners also wanted to know about U.S.-China relations and here, Clinton previewed and defended a long-anticipated meeting between Obama and the Dalai Lama, expected this month.

“With China, we want the relationship to continue despite the disagreements. So … if we arrange a meeting between our president and the Dalai Lama, that is a difference in perspective, a respect for his religious leadership, and we do not think it should derail the relationship.”

Eurasia Daily Monitor: Nabucco Project Stakeholders Look Forward to Leadership in Brussels

President of Azerbaijan Ilham Aliyev in Davos at the World Economic Forum

Stakeholders and other interested parties in the Nabucco project are expressing concern over the project’s apparent stagnation, and calling for urgent consultations to revitalize the project. Nabucco is simply marking time in the absence of a coordinating mechanism between producer, transit, and consumer countries, and without hands-on leadership from the European Union during the transition from one commission to another in Brussels. The transition and distractions in Washington have also limited the ability of an otherwise supportive United States to help deal with the logjam on Nabucco.

Political problems have recently added new complications to the Nabucco project. One such problem, clearly recognized by project stakeholders and other European observers, but underestimated in Washington, is Azerbaijan’s political alienation resulting from recent US policies on the Armenia-Azerbaijan conflict. Those policies, in their result if not intent, came close to de-aligning Turkey from Azerbaijan, while strengthening Russia’s and Armenia’s hands in the negotiations on the Karabakh conflict. At perceived risk of isolation, and lacking an outlet to Europe for its growing gas surplus, Azerbaijan is open to Russian and Iranian offers to export its gas in those directions.

Azerbaijani President Ilham Aliyev reminded international media during the Economic Forum in Davos that Gazprom has offered to buy all gas volumes available for export in Azerbaijan (“as much as Azerbaijan can sell”) at European-level prices. “If Nabucco continues to be delayed, we will indeed sell more gas to Gazprom,” in line with Azerbaijan’s export diversification policy. Meanwhile, the $20 billion investment decision for Phase Two of Azerbaijan’s Shah Deniz gas field (the source for Nabucco’s first stage) remains on hold, given the persistent uncertainty about the Nabucco pipeline, Aliyev observed. “So far we do not know which leader would move the process forward. Who will engage in negotiations with gas producers and transit countries? Who will do the marketing for this gas? What will be the pricing? These are a lot of questions that remain unanswered for quite a long time,” he asserted. Aliyev also noted Turkey’s obstruction of pricing and transit agreements for Azerbaijani gas: “how can we move ahead [with Nabucco] in such circumstances?” (ANS, Bloomberg, January 27; www.day.az, Wall Street Journal, January 28; Hurriyet, January 29).

Baku remains willing and indeed eager to see the Nabucco project move forward and looks to the EU for leadership in that regard. Aliyev made this clear to executives of the German RWE Company (a stakeholder in the Nabucco project) in elaborating on his remarks in Davos (Bloomberg, January 29).

The Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan and his Bulgarian counterpart Boiko Borissov are also urging the EU to play a more active role in advancing the Nabucco project. Borissov has most recently expressed concern over the slow pace of Nabucco’s development and pledged Bulgarian support to advance the project. At their joint news conference, Erdogan asked Borissov to ensure that EU member Bulgaria advocates the Nabucco project with the European Commission in Brussels (BTA, January 29; Hurriyet, January 30). Erdogan’s remarks implicitly offer Brussels an opportunity to facilitate the negotiations between Ankara and Baku.

On January 18, the Romanian President Traian Basescu urged more active EU support for Nabucco when meeting with the European Council’s new President, Herman van Rompuy, in Brussels (Agerpres, January 18). The Hungarian government and the private MOL Company (a privately-owned stakeholder in the Nabucco consortium) also look forward to a proactive role by the European Commissioner.

The EU’s outgoing Energy Commissioner, the Latvian Andris Piebalgs, a committed supporter of Nabucco and the Southern Corridor, had little support from Western Europe’s large and influential countries. In one of his last acts in that post on January 18, Piebalgs signed a memorandum of understanding on energy partnership between the EU and the central government of Iraq. Piebalgs termed Iraq an important element in the EU’s energy supply diversification strategy. The EU Commission is mainly interested in Iraqi gas from the Kurdish-administered area for the Nabucco and Southern Corridor projects. Nabucco stakeholders expect ultimately 5 to 10 billion cubic meters (bcm) of gas per year from northern Iraq via Turkey to Europe.

Some in the energy business have tended to imply that gas from Iraq could somehow reduce the vital importance of Azerbaijani gas for Nabucco. This view may reflect frustration with the Ankara-Baku impasse and some indifference about who is responsible. However, difficult pre-conditions need to be fulfilled before the gas can flow from northern Iraq (presuming a satisfactory security situation). As listed by the Kurdish administration and the central government in Baghdad, the pre-conditions include meeting local demand for gas, contributing to Iraq’s overall gas supply, and negotiating revenue-sharing between Kurdish and Baghdad central authorities under a new oil and gas law for Iraq. All this involves political complexities and time-consuming negotiations. Thus, Azerbaijani gas remains the existential issue for Nabucco at least in the first stage; and Turkmen gas via Azerbaijan, just as vital for Nabucco’s second stage and the overall Southern Corridor.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter