revista presei 3 decembrie

2009/12/03

Standard.ro: Producătorii de ciment dau startul schimbării furnizorilor de energie pentru 2010. Preţul devine criteriul numărul 1

Doi dintre cei mai mari producători de ciment prezenţi în România, Holcim şi Carpatcement, şi-au schimbat furnizorii de electricitate în baza unor contracte ce vor începe la 1 ianuarie 2010, criteriul nr. 1 de selecţie fiind preţul de livrare, potrivit declaraţiilor acordate Business Standard de către companiile implicate.
Cele două contracte încheiate de Holcim şi Carpatcement cu EFT, respectiv EGL Gas&Power au o valoare de peste zece milioane de euro, conform estimărilor mai mulor surse din piaţă. Astfel, Holcim a renunţat la energia pe care o primea de la traderul EGL Gas&Power, iar de la 1 ianuarie va cumpăra electricitate de la filiala din România a traderului regional EFT Group. EFT intră pe o nouă piaţă cu această mişcare, Holcim devenind primul lor client final din România.

“EFT România SRL anunţă semnarea unui contract pentru furnizarea a 300.000 MWh către fabricile Holcim din Câmpulung, Aleşd şi Turda, contract încheiat în urma câştigării primei licitaţii anuale organizate de Holcim pentru procurarea de electricitate”, se arată într-un comunicat de ieri al EFT.

“Acesta este primul nostru contract important pe piaţa internă din România. Vom continua să acţionăm conform planurilor pe care le-am făcut şi sperăm ca în lunile viitoare să ne extindem baza de clienţi din România”, a declarat David Surtees, directorul de marketing al grupului EFT, citat de respectivul comunicat. Holcim este cel mai mare producător de ciment din România. EFT anunţase încă de la finele anului 2007 că se va concentra pe furnizarea către consumatori finali, şi nu pe contracte cu traderi sau export, dar noua strategie nu fusese pusă în practică.

“Preţul devine un criteriu esenţial în alegerea furnizorului de energie în această perioadă. Pe locul al doilea sunt condiţiile de plată. Cine reuşeşte să facă faţă condiţiilor consumatorului şi presiunii din ce în ce mai mari de a avea preţuri cât mai scăzute va supravieţui, cine nu, nu”, a comentat pentru Business Standard Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER. Lungu a adăugat că în ultima perioadă consumatorii industriali au început să organizeze licitaţii sau să ceară oferte pentru schimbarea furnizorilor de energie. “În condiţiile actuale de piaţă şi în condiţiile crizei, preţul cel mai mic va determina majoritar alegerea unui nou furnizor, şi nu experienţa sau relaţia foarte veche. Sentimentele nu-şi mai au locul aici”, a explicat la rândul său Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod, unul dintre cei mai mari traderi privaţi de electricitate.

Contractul dintre Holcim şi EGL Gas&Power avea o vechime de doi ani, a subliniat Petre Stroe, directorul general al filialei din România a EGL Elveţia. “Era un contract mediu pentru noi, ceea ce înseamnă sub 10% din cifra de afaceri. În schimb, am câştigat un nou client, cu o cantitate asemănătoare”, a spus Petre Stroe, fără să dea informaţii suplimentare. Oficialii Carpatcement au declarat însă ulterior pentru Business Standard că, de la 1 ianuarie 2010, contractul pe care îl au cu furnizorul Electromagnetica expiră şi vor cumpăra energie de la EGL Gas&Power. “Pricipalele criterii în alegerea noului furnizor au fost preţul şi termenul de plată. Plata se va face după consum, adică fără avans”, au explicat reprezentanţii producătorului de ciment. Potrivit acestora, “cantitatea de energie electrică prognozată pentru consum de către Carpatcement în 2010 este de circa 320 GWh”.

Oficialii companiilor furnizoare de electricitate, dar şi Ion Lungu (de la asociaţia de profil) au mai spus – aproape în cor – faptul că aceste prime două licitaţii organizate de producătorii de ciment pot însemna de fapt startul pentru schimbarea furnizorilor. “Sunt semne destul de puternice că va urma o vânzoleală în piaţă în materie de contracte, pentru că toată lumea vrea să facă economii”, au adăugat sursele anterior citate.

Romania Libera: Videanu: South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminica seara la Realitatea TV ca proiectul energetic South Stream ar urma sa treaca prin Romania, aceasta fiind varianta cea mai fezabila, informeaza Newsin.

Videanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca “toate culoarele energetice de care

UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din

Caspica si ducandu-le catre UE”, in contextul unei

discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea

acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca “South Stream ocoleste Romania”.

“Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania”, a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul luni octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

“Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania”, declara in octombrie seful Gazprom la Congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aries.

La 15 mai, la Soci, Gazprom a semnat un pachet de documente privind realizarea proiectului gazoductului South Stream cu companiile energetice din Bulgaria, Serbia si Grecia, iar cu compania italiana Eni a fost semnat un acord suplimentar la Memorandumul de intelegere mutuala, referitoar la urmatorii pasi de realizare a proiectului. In septembrie, a aparut informatia ca acestui proiect i s-ar putea alatura si Franta, prin compania Electricite de France (EdF).

Rusia a facut la jumatatea lunii noiembrie un pas inainte in proiectul gazoductului sau South Stream, concurent al proiectului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, semnand un acord cu Slovenia, a cincea dintre tarile europene de neocolit pentru

Moscova, potrivit AFP.

Romania Libera: Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra, pentru proiectul South Stream

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra, pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom,sa respecte legislatia din Romania, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

“Gazprom a solicitat Romaniei sa faca masuratori in Marea Neagra, pentru proiectul South Stream, iar Romania a fost de acord, cu conditia ca ei sa respecte legislatia noastra”, spune Tudor Serban.

Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania.

De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat pentru NewsIn ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro

, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior – din

Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principalele piete europene. Primele livrari prin South Stream ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei. South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria

, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia

si Italia. Unii observatori se indoiesc de argumentele economice si de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari.

RIA Novosti: Ukraine to pay $770 mln for November deliveries of Russian gas

Ukraine’s national energy company Naftogaz will pay about $770 million in December for Russian natural gas deliveries in November, acting Ukrainian Finance Minister Ihor Umanskiy said on Wednesday.

Naftogaz CEO Oleh Dubyna earlier said that Ukraine would pay for Russia’s November gas deliveries on time.

“I can say that we’ll pay for November, December and January and everything will be ok,” he said.

Ukraine’s Naftogaz paid for Russian natural gas deliveries in October on schedule.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year amid a dispute unpaid bills and new prices.

The conflict was resolved in January, when Putin and Tymoshenko reached a deal on imports and transit for 2009.

Ukraine transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

RIA Novosti: Bulgarian environmental concerns cast doubt over Russian pipeline

Bulgaria’s concerns over the environmental impact of Russia-backed plans for an oil pipeline through its territory may pose problems for the project, Russia’s energy minister said.

The Burgas-Alexandroupolis pipeline project to pump oil from the Black Sea to the Aegean Sea is controlled by a consortium of Russian state-run companies.

“The Burgas-Alexandroupolis project faces problems as Bulgaria is insisting on improving the environmental efficiency of the project,” Energy Minister Sergei Shmatko said during a session of the lower house of parliament on Wednesday.

He also said Bulgaria is also unhappy with the project’s economic scheme, as Sofia wants to receive more than just dividends from the project.

The pipeline project was proposed by Russia, Greece and Bulgaria to pump Russian and Caspian oil from the Bulgarian port of Burgas to the Greek port of Alexandroupolis. The three countries signed an agreement to build the 280-km Trans-Balkan pipeline in 2007 following several years of talks.

A controlling stake of 51% in the project is held by the Burgas-Alexandroupolis Pipeline Consortium, owned by Russian pipeline operator Transneft and state-controlled oil producers Rosneft and Gazprom Neft.

Shmatko, however, said he is confident that there will be no problems in implementing another Black Sea oil gas pipeline project, in which Bulgaria is also involved.

The South Stream project is designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas to the Balkans and onto other European countries via the Black Sea, with the pipeline’s capacity expected to be eventually increased to 63 billion cubic meters.

Novinite: Russia Expects Problems with Wayward Bulgaria over Oil Pipeline

Bulgaria: Russia Expects Problems with Wayward Bulgaria over Oil Pipeline
“My instinct tells me we are going to have problems with this project. There won’t be any problems with the South Stream gas pipeline,” Sergei Shmatko said. Photo by BGNES

Russian Energy Minister, Sergei Shmatko, has said the Bulgarian government is likely to create obstacles in the the implementation of Burgas-Alexandroupolis oil pipeline.

Speaking from the parliamentary rostrum of the Russian Duma, Shmatko said he expects the problems to stem from additional environmental requirements.

“My instinct tells me we are going to have problems with this project. There won’t be any problems with the South Stream gas pipeline,” he said.

After it took office in July 2009, Bulgaria’s new government of the GERB party made it clear it was going to reconsider the country’s participation in the three large-scale energy projects – South Stream gas pipeline, Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, and Belene Nuclear Power Plant.

Three Bulgarian Black Sea municipalities – Burgas, Pomorie, and Sozopol – have voted against the pipe in local referendums over environmental concerns.

Municipalities neighbouring Pomorie and nearby Burgas are also harbouring fears that the pipeline could damage their lucrative tourism business, while environmental NGOs have branded the existing plans to build an oil terminal out at sea a disaster waiting to happen.

Bulgaria, Greece and Russia agreed to build the pipeline between Burgas and Alexandroupolis, taking Caspian oil to the Mediterranean skirting the congested Bosphorus, in 2007 after more than a decade of intermittent talks.

The agreement for the company which will construct the Burgas-Alexandroupolis oil transit pipeline was signed by Bulgaria during Russian President Putin’s visit to Bulgaria in 2008.

The 280-kilometre pipeline, with 166 kilometres passing through Bulgaria, would have an initial annual capacity of 35 million tonnes, which could be later expanded to 50 million tonnes. Its costs are estimated at up to USD 900 M.

It is expected to be completed by the end of 2011 or beginning of 2012.

energia.gr: Russia Energy Min: Oil Pipeline Faces Problems In Bulgaria

A planned Russian-backed oil pipeline linking a Bulgarian Black Sea port with the Aegean faces “problems” with the government in Sofia, Russia’s energy minister said Wednesday.

“I think we will have problems because the Bulgarian side is insisting on us raising the ecological effectiveness of the project,” Russian Energy Minister Sergei Shmatko told Russian lawmakers, quoted by news agencies.

Shmatko added that the Bulgarian leadership viewed the planned system for distributing dividends from the Burgas-Alexandroupolis pipeline as “not very advantageous for Bulgaria.”

His comment came as Russian and Bulgarian energy officials prepare to meet in Sofia on Dec. 11.

Bulgaria’s pro-Western Prime Minister Boyko Borisov said following his election this summer that Sofia would review several major Russian-backed energy projects.

The oil pipeline, which would stretch 280 kilometers from the Bulgarian port of Burgas to the Greek port of Alexandroupolis, would carry Caspian oil to Western Europe bypassing busy shipping routes.

Russia, Greece and Bulgaria signed an agreement in 2007 on the pipeline project, which is 51% controlled by a Russian consortium made up of state-owned oil companies Transneft (TRNFP.RS), Rosneft (ROSN.RS) and Gazprom Neft (SIBN.RS).

Currently most of the Caspian oil destined for Europe and the U.S. is transported via the Black Sea in tankers that pass through Turkey’s Bosporus and Dardanelles straits.

energia.gr: Gazprom Neft: EUR100M Investment In Serbia In 2009

Russian oil major Gazprom Neft (SIBN.RS) expects its investments in Serbian oil company Naftna Industrija Srbije to amount to EUR100 million in 2009, representatives said during a conference call Tuesday, according to the Prime-Tass news agency.

Gazprom Neft ALSO plans to invest 14 billion rubles in the Omsk Oil Refinery and the Yaroslavl Oil Refinery in 2010, and RUB5 billion in the Moscow Oil Refinery.

Gazprom Neft expects the size of its dividends for 2009 to be at least at the same level as the average size of dividends of other companies in the industry in 2009.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter