revista presei 29 iulie

2009/07/29

Romania Libera: Platoul castigat de la Ucraina, scos la mezat

» Statul roman pregateste concesionarea portiunii de platou din Marea Neagra, castigata in defavoarea Ucrainei, catre firme interesate sa caute si sa extraga petrol si gaze naturale.

» Romania ar urma sa castige cateva zeci de milioane de euro numai din activitatile de explorare ale firmelor. Autoritatile sustin ca nu vor mai accepta “firme de apartament” ca in cazul Sterling.

Romania pregateste terenul pentru a scoate la concesionare in jur de 30.000 kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre si de pe uscat catre companiile interesate sa exploreze pe riscul si pe cheltuiala lor, ca apoi sa exploateze eventualele zacaminte pe care le gasesc. Suprafetele includ si cei aproape 10.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, pe care Romania i-a castigat in fata Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in luna februarie. Cele 30 de perimetre, in suprafata de aproximativ o mie de kilometri patrati fiecare, vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii noiembrie, conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Pana acum, companii precum Petrom si

Romgaz, dar si firme din Canada, Marea Britanie si SUA s-au aratat interesate sa exploreze aceste perimetre, a declarat Gelu Maracineanu, presedintele ANRM.

Firma canadiano-britanica Sterling Resources nu a mai dat vreun semn de interes pentru concesionare, spune Maracineanu, insa poate participa la licitatie daca dovedeste ca este in stare sa duca la capat explorarea. “Pana acum, in acest domeniu a fost un Eldorado care s-a terminat. Vom alege intre firme care chiar au capacitatea sa faca aceste operatiuni”, ne-a declarat Maracineanu. Presedintele ANRM mai spune ca nu se va mai repeta cazul Sterling, in care “o firma de apartament vine cu 10.000 de euro, pune in evidenta un zacamant si apoi se umple de milioane pe bursa. Nu vrem sa mai stam 17 ani sa batem pe la usa firmei si sa intrebam: ati gasit ceva?”. Maracineanu sustine ca acordurile petroliere si contractele de concesiune vor fi mult mai stricte, iar firmele nu vor mai avea voie sa vanda mai departe concesiunea.
Perimetrele care urmeaza sa fie concesionate se afla in zone care nu au mai fost pana acum pe mainile vreunei companii private si sunt slab explorate, ne-a explicat Gelu Maracineanu. Statul roman va ajunge sa castige bani seriosi de pe urma acestor concesionari numai in eventualitatea in care acolo chiar se va descoperi vreun zacamant. Pana atunci totusi, Mararcineanu estimeaza ca la buget vor intra cateva zeci de milioane de euro numai din taxele, impozitele si TVA platite de firmele concesionare, acestea fiind obligate de lege sa angajeze muncitori romani si sa foloseasca utilajele si infrastructura din Romania.
Parlamentarii din comisiile de industrii promit ca vor sta cu ochii pe licitatia organizata de ANRM, pentru a nu se repeta un scandal de genul Sterling. “In mod normal, ar trebui ca ANRM sa faca o licitatie cu proceduri bine stabilite, astfel incat sa castige companiile cu ofertele cele mai avantajoase, iar statul sa obtina o redeventa corespunzatoare”, ne-a declarat deputatul Lese Doru Brasoan, membru in Comisia de industrii a Camerei Deputatilor.

Brasoan crede ca la aceasta licitatie sunt binevenite firmele serioase, puternice, de pe urma carora statul poate incasa redevente corespunzatoare. “Lumea s-a bucurat cand a venit Sterling si, pana la urma, s-a vazut ce a iesit”, spune deputatul. Vicepresedintele Comisiei de industrii din Senat, Dorel Borza, sustine ca succesul acestei concesionari ar consta in organizarea unei licitatii transparente, de pe urma careia statul sa se aleaga si cu redevente, si cu o parte din resursele extrase. “Statul ar trebui sa beneficieze, ca proprietar, nu doar de redevente, ci si de resurse, asa cum prevede legea europeana. Insa, desigur, multe legi nu se aplica la noi.” Borza spune ca Parlamentul va supraveghea modul in care se deruleaza aceasta licitatie, chiar daca ANRM este in subordinea Guvernului, pentru a nu se produce nereguli si eventuale incercari de influentare politica a deciziilor economice.
Pentru a putea concesiona un perimetru, in cautarea de zacaminte de petrol sau gaz, o firma are nevoie de un permis de prospectiune, care poate fi acordat pe o durata de maximum trei ani. Firmele trebuie sa depuna oferte la ANRM, care sa contina programul de explorare sau de exploatare propus si acte doveditoare privind capacitatea tehnica si financiara. Programul de explorare propus implica un program de cheltuieli pe care firma se obliga sa le realizeze.

» Cat de mari sunt rezervele?
Valoarea rezervelor de hidrocarburi si de gaze naturale de pe platforma continentala din jurul Insulei serpilor castigata de la Ucraina nu este cunoscuta, pentru ca a fost foarte slab explorata. Singura harta a structurilor care ar putea contine hidrocarburi in Marea Neagra dateaza de pe vremea lui Ceausescu si a fost actualizata doar prin descoperirile facute de Petrom, Rompetrol si Sterling. Chiar si asa, aceste prospectiuni nu garanteaza nimic pana cand zona nu este forata, ne-au explicat mai multi specialisti, iar “descoperirile” facute de Sterling sunt de foarte mici dimensiuni. Potrivit datelor ANRM, potentialul de resurse nedescoperite este estimat la 50-100 milioane tone de petrol si la 40-120 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Toate zacamintele de mica adancime au fost epuizate sau se afla deja in exploatare. Recent, concesionarul Petrom, care detine cele mai intinse perimetre din Marea Neagra, a investit puternic in activitatea de explorare in zona cu ape adanci, prin asociere cu americanii de la ExxonMobil. Anul trecut, Petrom reusea sa produca in perimetrele sale maritime (in suprafata de 13.880 kilometri patrati) aproape 31.000 barili echivalent petrol/zi, ceea ce reprezenta circa 16% din productia sa din Romania.

Vocea Rusiei: Rusia este interesată în colaborarea cu „Gas de France”

La întâlnirea cu directorul companiei „Gas de France” Vladimir Putin a declarat că Rusia este interesată de colaborarea cu această companie, inclusiv de proiectele privind gazul lichefiat.

Premierul a menţionat, că aceasta se referă şi la transport, energia electrică, munca în domeniul surselor de energie reînnoite. El a declarat, că „Gas de France Suez” este un partener stabil şi de nădejde. Premierul a reamintit, că sfera energetică reprezintă o parte importantă a comerţului cu Franţa.

Bloombiz.ro: ANRM va scoate la concesionare 30 de noi perimetre petroliere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a inceput demersurile pentru concesionarea a 30 de noi perimetre petroliere pe zona de uscat si pe platforma continentala a Marii Negre, care fac parte din Runda a X-a, a declarat pentru NewsIn presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

“Pana la aceasta data, si-au exprimat intentia de participare la aceasta noua runda de apel public atat companii din Romania, de exemplu Romgaz si Petrom, cat si companii straine din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie etc.

Suprafetele se incadreaza in cel mult 1000 kilometri patrati”, a spus Gelu Maracineanu.

Presedintele ANRM a precizat ca in iunie 2010 vor fi desemnate ofertele castigatoare. “Organizarea acestei noi runde de apel public de oferte va fi precedata de publicarea anuntului in Jurnalul Oficial al UE cel mai tarziu la 1 noiembrie 2009”, a adaugat Maracineanu.

Conform Legii Petrolului, in schimbul concesionarii perimetrelor petroliere, statul, prin ANRM, va primi redevente.

De regula, potrivit legii, aceste rezerve sunt concesionate pentru maxim 30 de ani.

Durata acordului depinde de rezerva din fiecare zacamant si de capacitatea de productie, potrivit specialistilor din ANRM.

Vocea Rusiei: Rusia şi Franţa îşi întăresc legăturile în sfera gazului

Astăzi, premierul Vladimir Putin va purta tratative cu şeful concernului energetic Gaz de France Suez. La ora actuală, în Europa concernul este cel mai mare cumpărător şi vânzător de gaze naturale, posesorul celui mai dezvoltat sistem de transport al combustibilului şi al doilea operator de depozite subterane de gaz. Anul trecut, venitul net al GDF Suez a fost de 6 miliarde şi jumătate de euro.

Vă prezentăm în continuare opinia lui Ghennadi Şmal, preşedintele Asociaţiei întreprinzătorilor din sfera gazului şi petrolului, cu privire la particularităţile cooperării ruso-franceze: “Cu francezii avem de multă vreme relaţii de afaceri, în principal, în ce priveşte resursele energetice, inclusiv gazul şi petrolul. Acum o lună tot în prezenţa premierului Vladimir Putin au fost semnate acorduri între companiile „Total” şi „Novotek”.

În general, această cooperare durează de câteva decenii. Ea este reciproc avantajoasă. În pofida faptului că în prezent aproximativ 70% din francezi folosesc energie de la Centrala Nucleară, totuşi ei au nevoie de gaz pentru chimie, uzul casnic etc. Rusia este interesată ca aceste acorduri să fie pe termen lung. În acest caz Rusia poate să-şi planifice exact strategia de dezvoltare a ramurii naţionale a gazului. Creşte siguranţa aprovizionării cu gaz a întregii Europe. De aceea asemenea legături trebuie dezvoltate şi întărite pe baza intereselor reciproce”, consideră Ghennadi Şmal.

Cooperarea în sfera gazului dintre Rusia şi compania Gaz de France a început în anul 1976. Pe parcursul acestei perioade, în cadrul acordurilor pe termen lung, concernului francez i-au fost livrate peste 300 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În plus, francezii cooperează cu companiile energetice ruseşti în domenii, precum economisirea energiei şi gazului, elaborări ştiinţifice, construcţii, cursuri de înaltă calificare a specialiştilor. Pe viitor sunt planificate proiecte în sfera folosirii gazului natural lichefiat, inclusiv în America de Nord.

Se plănuieşte ca la sfârşitul verii Gaz de France Suez să se alăture proiectului Nord Stream. Oferta companiei franceze de participare la acest proiect a fost prezentată în decembrie anul trecut. Pentru asta ceilalţi participanţi, în afară de Gazprom, trebuie să adopte hotărârea privind acordarea unei părţi ale acţiunilor lor concernului GDF Suez. Gazoductul Nord Stream este un traseu principial nou pentru exportul gazului rusesc către Europa, în primul rând, pe pieţele din Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa şi Danemarca.

Nord Stream va trece pe o distanţă de 1200 de kilometri pe fundul Mării Baltice din localitatea rusească Vâborg până în cea germană Graifsvald. Darea în exploatare a primei ramificaţii a gazoductului este planificată pentru anul 2011.

Partea rusă este convinsă că această colaborare cu Franţa va reprezenta un aport considerabil la asigurarea securităţii energetice a întregului continent.

<Versiune audio>

Bloomberg.com: Russia Stocks Fall Most in 3 Weeks; Gazprom, Norilsk Retreat

By William Mauldin

July 28 (Bloomberg) — Russia’s Micex Index fell the most in three weeks as oil declined in New York and Citigroup Inc. downgraded OAO GMK Norilsk Nickel on concern United Co. Rusal will sell its stake in the country’s biggest mining company.

Norilsk slumped 2.2 percent. The 30-stock Micex lost 3.3 percent to 1,002.27 after closing yesterday at the highest since June 17. The RTS Index slipped 3.5 percent to 1,008.23.

Debt negotiations at Moscow-based Rusal may force the aluminum producer to sell its 25 percent stake in Norilsk, Reuters reported, citing unidentified sources at Rusal’s creditor banks. Norilsk and Rusal declined to comment on the report when contacted by Bloomberg News.

“A possible obligation for Rusal to sell its stake will create uncertainty over shareholder structure in the medium term,” Citigroup analyst Daniel Yakub in Moscow wrote in a note today, cutting his recommendation on Norilsk to “hold” from “buy.”

Norilsk fell as much as 2.8 percent to 3,021 rubles on the Micex Stock Exchange and closed at 3,037.71 rubles, valuing the company at 579 billion rubles ($18.6 billion).

Concern about the sale of shares in Norilsk, which has the fourth-biggest weighting in the Micex, was the “main trigger” for the reversal in the country’s equity market, said Philipp von Bernstorff, sales trader at Kapital Investment Group in Moscow.

Gas producer OAO Gazprom, Russia’s biggest publicly traded company, fell 5.1 percent to 154.19 rubles. Crude fell 2 percent to $67.05 a barrel in New York after earlier rising as much as 0.7 percent.

“This market has been extremely volatile all year and will continue to be that way for the foreseeable future,” said Kevin Dougherty, portfolio manager at Pharos Financial Group in Moscow. “Any change in sentiment gets aggressively priced in very quickly.”

Russia’s Micex Index has risen 62 percent this year after dropping 67 percent in 2008 in its first annual decline in eight years. It trades at 7.9 times reported earnings, compared with a price-to-earnings ratio of 17 for the MSCI Emerging Markets Index.

Bloomberg.com: Venezuela, Russia Sign Energy, Military Agreements (Update1)

By Jose Orozco and Steven Bodzin

July 28 (Bloomberg) — Venezuelan and Russian officials signed accords covering energy, military and agricultural cooperation in Caracas, the capital of the South American oil- exporting nation.

The governments late yesterday agreed to form a venture between PDVSA-Servicios, the state oil company’s oilfield services subsidiary, and OAO Gazprom’s Latin American division to operate drilling rigs and gas compression equipment, said Eulogio del Pino, vice president of exploration and production at PDVSA. He was speaking on state television.

Gazprom will use its Gazprombank unit to lend $4 billion to Venezuela starting at the end of August, Boris Ivanov, chief executive officer of Gazprom EP International BV, said in conversation with Venezuelan President Hugo Chavez on state television. The loan will be collateralized by Venezuelan exports, he said.

Venezuela has reached out to Russia in an attempt to obtain financing and reduce dependence on the U.S., the country’s main trading partner.

“Thank you for believing in us, for believing in Venezuela, like we believe in Russia,” Chavez told a delegation of Russian government and energy company officials including Deputy Prime Minister Igor Sechin.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter