revista presei 29 ianuarie

2010/01/29

Adevarul: Conducta Constanţa-Trieste, la loc comanda

Conducta va avea o lungime de circa 1.300 de kilometri, din care jumătate pe teritoriul României

Conducta va avea o lungime de circa 1.300 de kilometri, din care jumătate pe teritoriul României

Studiul de fezabilitate al oleoductului care va lega ţărmul Mării Negre de cel al Adriaticii va fi revizuit, întrucât cel realizat în 2005 nu mai este de actualitate. Aprilie 2010 era termenul când primele cantităţi de ţiţei ar fi trebuit să curgă prin noua conductă, conform planurilor iniţiale.

După mai bine de zece ani de când se vorbeşte de oleoductul paneuropean (PEOP) Constanţa-Trieste, care ar urma să aducă în centrul europei ţiţeiul caspic, întârzierile repetate şi disensiunile din interiorul consorţiului care va realiza conducta au adus proiectul într-un punct esenţial pentru viitorul său: revizuirea studiului de fezabilitate.

Capacitate mai mică

„La data de 10 februarie va avea loc o întâlnire a board-ului director al companiei de proiect, unde vom stabili clar care vor fi paşii de urmat. Oricum, studiul de fezabilitate va trebui actualizat. Concluziile vor fi înaintate ministerelor de resort şi vor fi discutate în comitetul interministerial”, ne-a declarat Silviu Wagner, directorul general al Oil Terminal.

Consorţiul este format din companiile de profil din Serbia şi Croaţia, iar România este reprezentată de Conpet, operatorul conductelor româneşti de ţiţei, şi de Oil Terminal, care deţine terminalul petrolier din Constanţa.

Acest pas era necesar pentru continuarea proiectului, întrucât valorile de capacitate şi de investiţii, prezentate în studiul vechi, realizat în 2005 de Hill International, nu mai sunt de actualitate. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a arătat recent că finalizarea proiectului nu ar trebui să dureze mult, pentru că există deja conducte realizate între Constanţa-Piteşti şi Pancevo-Trieste.

Ceea ce înseamnă că se va merge pe varianta unei capacităţi de până la 10 milioane de tone pe an, cel puţin într-o primă fază, caracteristică oleoductelor Conpet incluse în proiect.

Vechiul studiu, care a costat 3,3 milioane de euro din fonduri PHARE, arăta drept fezabile trei variante de capacitate, din care cea mai mică era de 40 de milioane de tone pe an. În ceea ce priveşte momentul începerii construcţiei, chiar şi dezvoltatorii au renunţat să mai avanseze vreun termen.

Petrolul, dolarii şi kazahii

„Există în continuare un viu interes din partea producătorilor caspici de ţiţei pentru acest proiect, atât ca furnizori, cât şi ca investitori”, a mai spus Wagner. De altfel, la întâlnirea acţionarilor companiei de proiect, care a avut loc la Bucureşti săptămâna trecută, au participat şi reprezentanţi ai ambasadelor Kazahstanului şi Azerbaidjanului.

Companiile petroliere KazMunaiGaz din Kazahstan şi SOCAR din Azerbaidjan au semnat un acord, în toamnă, pentru realizarea unei rute de transport al petrolului spre Marea Neagră.

Aceasta ar asigura mai mult ţiţei pentru compania pe care kazahii o deţin în România, Rompetrol. De altfel, Rompetrol şi-a construit un terminal petrolier la Marea Neagră care poate fi folosit drept capăt al oleoductului paneuropean, iar Dinu Patriciu, fostul director general, care a arătat în repetate rânduri disponibilitatea companiei de a finanţa partea românească a conductei, spunea, în decembrie 2008, că porţiunea de 312 kilometri care mai lipseşte ar costa circa 700 de milioane de dolari.

Hotnews: Guvernul ingheata preturile la gaze in ciuda cerintelor Comisiei Europene privind liberalizarea pietei. Gazele consumate de romani sunt cele mai ieftine din Europa

Pret scazut la gaze egal infringement

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE. Din cauza presiunilor de ordin social, Guvernul roman ignora semnalele de la Bruxelles referitoare la liberalizare, cerand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inghetarea preturilor. In aceste conditii, Romania risca procedura de infringement.

Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.

Majoritatea statelor europene au majorat, anul trecut, preturile la gaze. In Romania s-au ieftinit

Comisia Europeana pare sa-si fi pierdut rabdarea si preseaza autoritatile romane sa prezinte un grafic al liberalizarii. “Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Comisia vrea un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen”, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu.

Practic, autoritatile romane sunt presate de doua necesitati care nu se impaca una cu

Documente:

Preturile la

gazele naturale

in UE

(Eurostat, 28 Jan 2010)

alta: pe de-o parte este nevoia de protectie sociala, pe de alta este obligatia de a respecta cerintele Comisiei Europene. Pana acum, Guvernul a ales protectia sociala. Astfel, Romania a ajuns sa aiba cele mai mici preturi din Uniunea Europeana atat la consumatorii casnici, cat si la consumatorii industriali, potrivit Eurostat. Anul trecut, majoritatea statelor au majorat preturile la gaze, spre deosebire de Romania unde acestea au fost reduse. Consumatorii casnici platesc in medie 8,11 euro pe GJ (n.red unitate de masura folosita in Europa) la gaze, adica jumatate din pretul mediu in UE. Consumatorii industriali obtin un pret preferential mediu de 6,48 euro pe GJ, adica 65% din media europeana. Spre deosebire de Romania, Bulgaria a mers pe alinierea preturilor cu cele europene. In tara vecina, la gazele naturale preturile producatorilor industriali au crescut cu 53%, iar la consumatorii individuali cu 33%.

ANRE, o institutie dependenta de Guvern- “Preturile la gaze nu pot creste pentru ca nu permite premierul

Deciziile privind evolutia preturilor la gaze vin de la Guvern, nu de la Autoritatea de Reglementare chiar daca aceasta este o institutie care, practic, ar trebui sa fie independenta. “Preturile la gaze nu pot creste pentru ca nu permite premierul Emil Boc. El a dat asigurari anul trecut ca preturile nu vor creste si nu poate fi altfel”, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale facand referire la disputa din ultimele zile legate de preturile la gaze.

  • Ministerul Economiei a informat zilele trecute ca pretul gazelor va creste in aprilie, fapt care a starnit reactii puternice in presa. La scurt timp, ANRE a dezmintit acest lucru, afirmand ca pretul gazelor ar putea ramane neschimbat in 2010. “In Romania, se practica protectia sociala. De aceea, preturile la consumatori sunt cele mai mici din Europa, fiind la jumatate fata de cele din Europa. UE a impus Romaniei un anumit grafic pentru alinerea la preturile europene. UE tot trimite notificari care se pot transforma in procedura de infingement”, a declarat pentru HotNews.ro Aureliu Leca, seful catedrei UNESCO de Energie si Mediu de la Universitatea Politehnica.

Acesta considera ca in ceea ce priveste reglementarea preturilor, ANRE nu are niciun fel de libertate. “Cere voie de la Guvern pentru stabilirea tarifelor”, a precizat Leca. Un exemplu in acest sens este ieftinirea de 3% din mai anul trecut. Initial, ANRE a anuntat ca nu va modifica pretul gazelor naturale pana la toamna. In urma unei discutii cu premierul presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat ca preturile vor scadea cu 3% de la 1 mai. In iulie a urmat o noua ieftinire cu inca 5%.

HotNews.ro a insistat timp de trei saptamani sa obtina un punct de vedere pe tema liberalizarii din partea presedintelui ANRE. Acesta nu ne-a oferit niciun raspuns.

Ce trebuie facut: bursa gazelor, ajutoare sociale si reducerea pierderilor energetice

“In Romania, aproape ca nu exista liberalizare pe piata gazelor. Nu exista nici piata en-gros, nici la consumator”, a declarat la randul sau Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). Potrivit acestuia, preturile au fost mentinute scazute deoarece “nu avem un sistem social bine facut”. In opinia lui Jean Constantinescu o alta problema este cea a transparentei, nefiind cunoscute preturile de productie, de transport, de import etc.

  • Dupa liberalizarea pietei, gazele ar trebui tranzactionate pe bursa energiei, mai precis prin Operatorul Pietei de Energie Electrica din  Romania (OPCOM), asa cum se intampla, in prezent, si cu energia electrica, a mai spus Constantinescu.

In urma liberalizarii, trebuie elaborat un sistem de ajutoare de stat care sa ajunga la consumator, potrivit unei declaratii acordata HotNews.ro de secretarul de stat Tudor Serban.

Aureliu Leca considera ca Executivul ar fi trebuit pana acum sa se concentreze pe reducerea pierderilor energetice, mai ales in sectorul rezidential. In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 35-38% din consumul de resurse primare. Cele mai mari pierderi le inregistreaza cladirile. “Pierderile lor sunt cam de 50% din caldura pe care o consuma”, a precizat Leca.

Marii consumatori industriali, protejati de stat

In urma unei eventuale alinieri la nivelul preturilor europene, pe langa gospodarii vor fi afectati si consumatorii industriali. Deocamdata, cei care au optat pentru statutul de consumator intreruptibil sunt protejati printr-o masura potrivi careia pot achizitiona gaze numai din productia interna, la preturi mult mai mici. In vara anului trecut, Guvernul a hotarat sa permita marilor consumatori sa poata achizitiona doar gaze din productia interna. Astfel, a fost eliminata obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern – import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni. Parlamentarii au decis sa prelungeaca facilitatea acordata consumatorilor industriali cu inca un an. Cei mai mari consumatori de gaze sunt cei din industria chimica si siderurgica.

  • Prin masura de anul trecut, Guvernul a sustinut, in primul rand, industria de ingrasaminte chimice – cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania unde, din totalul cheltuielilor de productie, peste 70% il reprezinta cheltuielile cu gazele naturale. Doar industria de ingrasaminte chimice inregistreaza un consum de 2,5–2,8 miliarde metri cubi/an, in conditiile in care Romania produce circa 11 miliarde metri cubi de gaz. Masura se aplica in cazul a sase mari consumatori intreruptibili: Azomures, combinatele InterAgro, Nitroporos Fagaras si Electrocentrale Bucuresti, Alum Tulcea si Upsom Ocna Mures.

Importurile reduse lasa Romania fara gaze autohtone

Romgaz asigura, alaturi de Petrom, peste doua treimi din consumul national de gaze naturale din exploatarea zacamintelor interne, iar restul este importat din Rusia prin intermediari impusi de Gazprom. Potrivit Ministerului Economiei, structura amestecului de gaze naturale aprobat de ANRE pentru luna ianuarie 2010 este de 77,5% gaze naturale de provenienta interna (productie interna si depozite) si 22,5% gaze naturale din import (curent si depozite). Pe timpul verii, ponderea importurilor a fost si mai scazuta, de circa 10% din cosul de gaze. Ponderea importurilor este mentinuta relativ redusa pentru nu se ajunge la scumpiri in cazul consumatorilor casnici, mai ales in aceasta perioada de criza. Inainte de 2008, ponderea importurilor ajungea chiar si pana la 40%. La ora actuala, pretul gazelor din import este de circa 220 de dolari mia de metri cubi de gaze, in conditiile in care vara trecuta era aproximativ 160 dolari. Trebuie mentionat ca rezervele de gaze din productia interna sunt epuizabile, iar un consum exagerat in aceasta perioada duce la diminuarea acestora. Potrivit estimarilor facute in urma cu un an, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani.

  • Consumul de gaze naturale al Romaniei, in 2009, a fost de 141.390.681 MWh, in conditiile in care productia interna de gaze a Romaniei a fost de aproximativ 120.443.780 MWh. Consumul populatiei a reprezentat aproximativ 20% din cantitatea de gaze consumata in 2009, consumul industriei aproape 72%, restul de circa 8% fiind consum tehnologic si energetic.

Romaina Libera: Situatia de urgenta in aprovizionarea cu gaze naturale va fi ridicata vineri

Autoritatile vor ridica vineri situatia de urgenta instituita luni in aprovizionarea cu gaze naturale

, a declarat, joi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru Reuters, preluat de Mediafax.

Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat luni situatie de urgenta, din cauza temperaturilor scazute, astfel ca furnizarea de gaze

catre unele companii

a fost oprita, iar producatorii de energietermica au trecut a utilizarea combustibililor alternativi.

Prin urmare, compania de stat Transgaz a anuntat marti ca importurile de gaze naturale au crescut.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat marti ca situatia de urgenta va fi ridicata in momentul in care presiunea gazului revine la parametri si valori “aproape normale”, precizand ca acest lucru s-ar putea intampla in urmatoarele zile daca se iese de sub incidenta codului galben sau portocaliu de ger si temperaturile mai urca.

money.ro: Rusia si Polonia extind pana in 2045 intelegerea privind tranzitul de gaz rusesc spre Europa de Vest

Gazprom şi două companii poloneze de stat au semnat, joi, un acord privind extinderea până în 2045 a înţelegerii referitoare la tranzitul de gaze naturale ruseşti către Europa de Vest, relatează RIA Novosti, ciatată de Mediafax.

Acordul a fost semnat din partea Poloniei de PGNiG, companie de stat în domeniul gazelor naturale, şi EuRoPol GAZ, operatorul reţelei naţionale de gazoducte.

Părţile s-au înţeles şi asupra majorării livrărilor către Polonia până la 11 miliarde de metri cubi anual din 2010.

“Documentul stipulează extinderea contractului de aprovizionare a Poloniei până în 2037 şi posibilitatea majorării livrărilor până la 11 miliarde de metri cubi pe an din 2010″, au anunţat Gazprom şi PGNiG într-un comunicat comun.

În plus, înţelegerea referitoare la tranzitul de gaze naturale ruseşti către Europa de Vest, prin intermediul conductei Iamal-Europa, a fost extinsă până în 2045.

Polonia consumă anual circa 13,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, producţia internă asigurând 30% din această cantitate. În 2009, Gazprom a livrat Rusiei nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale.

RIA Novosti: Gazprom to extend Polish contract on Europe gas transit till 2045

Gazprom said on Thursday it will extend a contract on gas supplies to Western Europe via Poland until 2045, while gas supplies to Poland may be increased to 11 billion cu m from this year.

Gazprom, Poland’s energy company PGNiG and gas pipeline operator EuRoPol GAZ signed a tripartite agreement in Moscow on Thursday providing for long-term gas cooperation.

“The document stipulates the extension of the contract on Russian natural gas supplies to Poland until 2037, and the possibility of increasing gas supplies to that country up to 11 billion cu m a year from 2010 under the existing contract,” Gazprom and PGNiG said in a joint statement.

The document also stipulates the extension of the contract on Russian natural gas transportation to Western Europe via the Yamal-Europe gas pipeline until 2045, the statement said.

PGNiG CEO Michal Szubski said that the accords signed directly with Gazprom provided a possibility to stabilize Poland’s gas balance.

“The agreements reached bring an end to a 10-year period of differences and open the prospect of favorable cooperation,” he said.

Poland annually consumes about 13.7 billion cu m of natural gas, of which domestic gas supplies account for about 30%. In 2009, Gazprom supplied 9 billion cu m to Poland.

RIA Novosti: Russia’s Gazprom Neft signs contract to develop Iraqi oil field

Russian state-run oil company Gazprom Neft signed on Thursday a contract to develop the Badra oil field in Iraq, the company announced.

A consortium of companies led by Gazprom Neft was declared the winner of a tender for the deposit’s development in December 2009. The consortium also includes Korea’s Kogas, Malaysia’s Petronas and Turkey’s TPAO.

Gazprom Neft, the oil arm of energy giant Gazprom, will hold 30% in the project, Kogas 22.5%, Petronas 15% and TPAO 7.5%, while the Iraqi government represented by Oil Exploration Company will have a 25% stake.

The Badra oil field will be developed over 20 years with the possibility of a 5-year prolongation and will have a production capacity of 170,000 barrels per day. Work is expected to start in 2010 and investment in the project will reach about $2 billion.

“The implementation of the project to develop the Badra deposit is a key stage in the company’s development on international markets. With the start of work in Iraq, Gazprom Neft is making yet another step in fulfilling its long-term plan of output expansion by 2020,” Gazprom Neft Board Chairman Alexander Dyukov said.

LUKoil, Russia’s largest independent crude producer, also won a tender in December 2009 to develop Iraq’s West Qurna-2 oil field.

russiatoday.com: No more privileges for Belarus on Russia’s oil export

After a nearly month-long dispute, Russia and Belarus have finally come to an agreement on oil deliveries.

Belarus has become exempt from paying duty on 6.3 million tons of crude, which is the country’s domestic consumption, and will have to pay full duty on any additional volumes.

Russian vice-premier Igor Sechin and his Belarussian counterpart Vladimir Semashko have signed an agreement, burying Belarussian hopes for a rise in duty-free oil deliveries from Russia. Belarus achieved only a future rise in tariffs on oil transit to Transneft prices. The tariff, registered in rubles, will rise, for the time being, only by 11%, but Minsk cannot hope to skim profits from processing cheap oil. This dashes hopes of Belarusian state-owned refineries to earn extra profits on the processing of cheap Russian oil and makes them look for new investors, Kommersant says.

Russia’s deputy Prime Minister Igor Sechin said it was a comprehensive agreement.

“We have signed a package of documents, including amendments to an agreement on crude oil deliveries to Belarus, oil pricing procedure, and a joint statement on oil transit guarantees, so important for European customers.”

As Komsomolskaya Pravda writes, the Russian-Belarusian dispute emerged last December over the fact that Minsk disagreed to accept Russian conditions on oil deliveries in 2010. Russia suggested it deliver as much oil to Belarus as needed for its home consumption, which is roughly 6.3 million tons of crude, and that it buy any additional oil at market prices. Minsk countered by insisting that the privilege should remain in full, reasoning that the two countries are now in the same customs space since the start of the year. Otherwise, Belarus threatened to raise the tariff for oil transit via its territory tenfold.

Denis Borisov, analyst of the Bank of Moscow, calculated that, guided by the present understanding, the Russian budget will be short $1.5 billion at current oil prices. If Russia had accepted Minsk’s conditions, its losses would top $4 billion. The Russian budget would have received $6.1 billion under a version of “no concessions” to Minsk, the analyst said.

Novinite: Bulgaria Energy Minister Calls for BSEC Integrated Energy Market

Bulgaria Energy Minister Calls for Black Sea Integrated Energy Market: Bulgaria Energy Minister Calls for BSEC Integrated Energy Market
Traikov, speaking at the Black Sea Economic Cooperation (BSEC) meeting, said that Bulgaria would work towards the creation of an integrated energy market within the organization for BSEC. Photo by BGNES

Bulgaria Energy, Economic and Tourism Minister, Traicho Traikov, has stated that Bulgaria will work towards the creation of an integrated energy market in the region during a meeting of BSEC Energy Ministers.

Traikov, speaking at the Black Sea Economic Cooperation (BSEC) meeting, said that Bulgaria would work towards the creation of an integrated energy market within the organization for BSEC. He added that this would be in line with the EU views on energy market development.

Traikov stressed that the Black Sea region is key to ensuring the safety of the energy supply for Europe. He continued that Bulgaria is a constructive partner and is working on two projects for gas pipelines – South Stream and Nabucco.

He declined to predict whether a quicker realization of one of the projects would undermine the other, but said that the priority for Bulgaria is the Southern Energy Corridor that is backed by the EU and includes the Nabucco pipeline.

Traikov concluded that the ecological assessment of the Burgas-Alexandropolis natural gas pipeline had begun and that no decision would be taken on the future of the project until the results of the assessment had been presented.

energia.gr: Russia Min:Rosneft, Gazprom Need Foreigners To Develop Arctic

Russia’s Natural Resources Minister Yuri Trutnev proposes easing laws restricting foreign participation in offshore energy projects and says state energy firms OAO Gazprom (GAZP.RS) and OAO Rosneft (ROSN.RS) need foreign capital, the Vedomosti daily reports Thursday.

Russia’s plans to develop vast hydrocarbon reserves located offshore in the country’s Arctic region are going slowly, as projects demand huge investments.

“The amount of money the two companies [Rosneft and Gazprom] have been investing today in the development and exploration of offshore fields, isn’t enough to develop them within any reasonable timeframe,” Trutnev told Vedomosti in an interview.

He said the government should take charge of selecting foreign partners for offshore projects instead of letting Rosneft and Gazprom handle this.

Trutnev says the investment climate has changed since mid-2008, when oil prices hit record highs and Russia imposed restrictions on foreign access to its hydrocarbon reserves.

“The illusion that there is a lot of money available has disappeared,” Trutnev said.

Previously, the government has accepted statements by Rosneft and Gazprom that they have no problems raising sufficient funds for developing the offshore in the shortest possible time, he added.

“Now it is quite obvious that this has failed,” Trutnev said.

Russian companies have little experience developing offshore fields. Gazprom is developing the giant Shtokman gas condensate field in the Barents Sea in partnership with France’s Total SA (TOT) and Norway’s Statoil ASA (STA).

energia.gr: Gazprom, Poland In Gas Pipeline Deal Over Transit Fees

Russia’s OAO Gazprom (GAZP.RS) won’t have to pay overdue transit fees it owes to a Poland-based pipeline operator in an arrangement that is part of a new Polish-Russian gas deal, daily Rzeczpospolita reports Thursday, citing unofficial sources.

According to the daily, at stake was at least $80 million. In exchange, Polish gas monopoly PGNiG (PGN.WA) will get a discount for natural gas it buys from Gazprom.

Gazprom’s debt to EuRoPol Gaz, the operator of the Polish section of the Yamal-Europe pipeline, was the biggest outstanding issue of the negotiations with Poland and state-controlled PGNiG, the daily adds.

Russia will also boost deliveries to Poland from 8 billion cubic meters a year to around 10.3 billion cubic meters. The Polish-Russian gas agreement will be in force until 2037.

As part of the new deal, Gazprom agreed to keep sending gas to the European Union using the Yamal-Europe pipeline that runs through Poland, the daily says.

The Polish government is likely to approve the new agreement within two weeks, Rzeczpospolita says.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter