revista presei 29 ianuarie

2010/01/30

money.ro: Ministerul Economiei a oprit situaţia de urgenţă din sistemul energetic

Ministerul Economiei a decis vineri încetarea situaţiei de urgenţă din sistemul energetic, instituită la începutul acestei săptămâni din cauza temperaturilor scăzute, a anunţat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul a menţionat că în timpul situaţiei de urgenţă nu a fost achiziţionat “niciun gram” de păcură. El a precizat că situaţia de urgenţă a fost instituită pentru a crea cadrul legal ce permite reducerea cantităţii de gaze furnizate consumatorilor industriali, sau chiar întreruperea furnizării, prioritar fiind cosumul casnic.

Hotnews: Guvernul a aprobat infiintarea a doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. Directori vor fi Constantin Balasoiu si Mihai David

Termocentralele vor fi salavate cu banii hidrocentralelor

Termocentralele vor fi salavate cu banii hidrocentralelor
Foto: Agerpres
Dupa aproape un an de dezbateri, Guvernul a decis sa aprobe reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea a doua companii gigant. Una dintre ele se va numi Electra si va fi condusa de Constantin Balasoiu,  o persoana sustinuta de PDL si care in prezent este director la Compexul Energetic Craiova. A doua companie se va numi Hidroenergetica, sef urmand sa fie Mihai David, in prezent director la Hidroelectrica. Surprinzator este faptul ca acesta este membru PSD. Numele celei de-a doua companii a fost schimbat pe ultima suta de metri. Initial, numele ales era Energetica. “S-a produs o mica schimbare din ratiuni de continuitate si de credibilitate”, a explicat ministrul economiei Adriean Videanu.

In componenta primei societati, Electra, vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Targu Jiu si SH Sibiu, precum si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Cea de-a doua companie va avea in componenta Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

Dupa sedinta de Guvern in care a fost aprobata reorganizarea din sistemul energetic, Adriean Videanu a afirmat ca preturile la energie vor fi stabilite de piata, iar in zona reglementarii vor exista categorii protejate precum consumatorii casnici si scolile. Videanu a explicat ca in timp cotele celor doua companii vor fi reduse, lasand loc altor actori pe piata care vor face investitii in parteneriate public-private.

In privinta datoriilor de circa un miliard de euro pe care CNH le inregistreaza la stat, Videanu a spus ca asteapta un aviz favorabil de la Bruxelles in vederea stergerii lor.

Ministrul Economiei nu explicat ce se poate intampla in cazul in care Consiliul Concurentei nu va aviza favorabil infiintarea celor doua mari companii.

  • Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea a doua mari companii a starnit reactii aprinse din partea specialistilor. Potrivit strategiei, cele doua mari companii vor porni cu o cota de piata de 48%, respectiv 44%. Treptat isi vor reduce din cotele de piata ajungand pana in 2017 la 29%, respectiv 27%. Practic, sunt programate sa fie din ce in ce mai putin influente pe piata, lasand loc altor companii.

“Ceva mai ridicol nu exista. Faci doua companii, dar iti planifici din start sa fie din ce in ce mai mici. De la inceput isi dau seama ca vor trebui sa inchida capacitati”, a declarat pentru HotNews.ro Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). In plus, mai este o problema care va pune bete in roate concurentei pe piata internationala la care viseaza autoritatile romane: capacitatea retelei de transport de electricitate pentru import-export este de aproximativ 10% din consum.

In schimb, Adriean Videanu sustine ca nu va fi inchisa nicio capacitate.

Potrivit documentelui, au fost analizate mai multe variante de reorganizare in sistemul energetic. A fost selectat un scenariu care presupune infiintarea a doua companii mari si trei mai mici. Insa, proiectul Ministerului Economiei vorbeste doar de doua mai mari. Intrebat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a spus ca celelalte mai mici sunt termocentralele de la Galati, Borzesti, Braila, Doicesti si CET Drobeta din cadrul RAAN, fiecare dintre ele avand cote de piata intre 1% si 2%. Insa, societatile Doicesti, Braila, Borzesti si Galati vor disparea complet pana in 2013, iar RAAN Drobeta pana in 2017. Tudor Serban spune ca in schimb vor aparea centrale la Galati ale grupurilor Enel si CEZ care vor avea cote de piata de 10%, respectiv 5% pana in 2017. De asemenea, Petrom se va extinde pe piata energiei electrice si va avea o cota de piata de 11% pana in 2017. In plus, vor intra in functiune centralele de la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

Consiliul Concurentei are dubii

Reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

  • In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

Aceasta reorganizare nu este pe placul Consiliului Concurentei care crede ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor. In aceste conditii, este posibil ca si Comisia Europeana sa aiba obiectii in privinta infiintarii acestor companii.

Scenariile de reorganizarea analizate de Ministerul Economiei

  • Potrivit Ministerului Economiei, au fost analizate 13 variante, care au fost identificate in baza unor studii intocmite de Hunton &Williams – SUA in anul 2003 si Parsons Brinckerhoff Ltd – UK in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice – Romania in anul 2007 (actualizat in 2009). Dintre cele 13 solutii, au fost retinute ca optime trei scenarii care au totalizat cel mai mare punctaj in cadrul analizei multicriteriale elaborate. Mai exact, toate cele trei au primit 21 de puncte.
“Rezultatele analizei multicriteriale pun in evidenta faptul ca Optiunea F –Scenariul F3 – 2 societati mari si 3 societati mici si Optiunea E – Scenariile E1 – 5 societati, respectiv E2 – 4 societati, au cel mai bun punctaj (21 puncte) dintre scenariile supuse analizei multicriteriale”, se arata in document.

Asa cum sustine si Ministerul Economiei, din cele 3 propuneri, a fost selectat scenariul care presupune infiintarea a cinci companii (doua mari si trei mici), nicidecum doar doua mari.

In ceea ce priveste celelalte doua scenarii care au primit punctaj mare, Ministerul Economiei nu a prezentat niciun fel de analiza. Spune doar ca sunt scenarii atractive. Unul din scenarii presupune crearea a patru companii, iar celalalt are in vedere cinci companii.

EVZ: „Odraslele” lui Videanu prind contur

Cei doi coloşi energetici au primit, ieri, undă verde din partea guvernului, după ce săptămâna trecută a fost aprobată reorganizarea sistemului energetic în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anunţat formarea celor două companii, care se vor numi Electra şi Hidroenergetica. Întrebat de jurnalişti dacă prin înfiinţarea celor două companii va creşte preţul la energie, Videanu a răspuns din nou negativ, arătând că nu structura companiilor este cea care va determina creşterea preţului, ci piaţa însăşi va fluctua, în creştere sau scădere, arată Mediafax.

Nu scăpăm de „băieţii deştepţi”

Constantin Bălăşoiu, actualul director general al Complexului Energetic Craiova, şi Mihai David (PSD), directorul general al companiei Hidroelectrica, vor coordona înfiinţarea unităţilor Electra, respectiv Hidroenergetica.

Cele două companii naţionale energetice vor trebui să preia toate obligaţiile societăţilor preluate, inclusiv creditele interne şi externe garantate de stat, şi să instituie ipoteci pe bunurile unităţilor prin care să garanteze rambursarea împrumuturilor. Astfel, contractele cu „băieţii deştepţi” încheiate de Hidroelectrica vor fi duse la finalizare, adică încă vreo 4-5 ani.

Potrivit actului normativ, citat de Mediafax, prin crearea celor două companii nu vor fi efectuate disponibilizări de personal, dar eventuale reduceri ale locurilor de muncă pot fi înregistrate ulterior, prin programe de restructurare. Companiile vor fi înregistrate la Registrul Comerţului după obţinerea deciziei de autorizare a concentrării economice.

Romania Libera: Constantin Balasoiu va conduce Electra, iar Mihai David va administra Hidroenergetica

Directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, va conduce prima companie rezultata in urma reorganizarii sectorului energetic, Electra, iar directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, va administra cea de-a doua companie, Hidroenergetica, a anuntat Adriean Videanu, citat de Newsin.

Potrivit ministrului, obiectivul principal pe care il are este acela de a identifica ca valori de interes national resursele energetice de baza, carbune, uraniu, apa, gaze, titei, astfel incat sa asigure securitatea

si independenta energetica a Romaniei.

“Avem nevoie de doua companii mari comparabile cu companiile

energetice din zona, atat ca dimensiune, cat si ca structura in ceea ce inseamna productia de energie. Productia de energie din Romania astazi este una rigida”, a mentionat Adriean Videanu.

Ministrul spune ca finalitatea acestui demers este acela de a valorifica resursele energetice de baza, asigurarea securitatii si independentei energetice, dar si asigurarea resurselor financiare pentru investitiile

de care este nevoie, in ceea ce inseamna capacitatile de productie, “multe dintre ele invechite”, dar si din punct de vedere al tranzactiei de energie.

“Finalmente, odata cu infiintarea celor doua companii, ceea ce se va comercializa pe piata libera este energia. Nu va mai fi energie hidro, energie, termo si energie nucleara, ci un mixt de energie, iar managementul celor doua companii isi vor face propria

politica in conditii de competitie pe piata. Am avut in vedere ca si costul unitar actualizat sa fie similar pentru cele doua companii, pentru ca premisa competitiei sa fie una egala. Intentionam sa cream prin parteneriatele publice private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua centrala nucleara, fie ca vorbim de unitatile 3 si 4, care in acest moment sunt in executie, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, fie ca vorbim de Tarnita, care este in licitatie in momentul de fata. Toate aceste investitii noi se vor face in parteneriat public privat, astfel incat cota celor doua companii sa scada si sa apara alaturi de competitia intre cele doua companii si competitia intre producatorii privati”, a adaugat Videanu.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat vineri, in urma sedintei de Guvern, ca a fost aprobata Hotararea de Guvern cu privire la infiintarea celor doua mari companii energetice nationale, Electra si Hidroenergetica.

In urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, in componenta primei societati, Electra, vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Targu Jiu si SH Sibiu

, precum si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Cea de-a doua companie, Hidroenergetica, va cuprinde Electrocentrale Bucuresti

, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

money.ro: Ilie Roşu: Înfiinţarea celor două companii energetice poate duce la înţelegeri de tip oligopol (VIDEO)

Hidroenergetica va fi funcţională în circa 4-5 luni. Anunţul a fost făcut de Mihai David, desemnat de Guvern pentru administrarea acestei companii naţionale. Reacţiile din piaţă nu sunt însă, printre cele mai favorabile. Înfiinţarea celor două companii energetice naţionale va crea premisele unei înţelegeri de tip oligopol, spun sindicaliştii.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CET Deva şi Paroşeni, Porţile de Fier, restul sucursalelor Hidroelectrica, precum şi Compania Naţională a Huilei. Noua companie va îngloba şi datoriile, care doar în cazul Companiei Naţionale a Huilei, se ridica la un miliard de euro.

“Au fost înaintate documentele necesare la Comisia Europeană şi împreună cu Consiliul Concurenţei o să incercăm să obţinem aprobarea comisiei cu privire la aceste datorii istorice,” spune Mihai David, directorul Hidroelectrica.

Hidroenergetica va însemna şi investiţii de 350 milioane de euro până în 2011, mai spune Mihai David. Bani care vor fi atraşi exclusiv de pe piaţa de capital.

“Probabil că va dura 4-5 luni ca să putem să integram această companie, aşa că începând din semestrul II al anului viitor vom avea compania integrată,” spune David.

Înfiinţarea celor două companii energetice va reduce concurenţa din piaţă, crede Ilie Roşu, membru al sindicatului Hidroelectrica.

“Crearea celor două companii reuce competiţia şi creează premizele unor înţelegeri de tip oligopol. Când 90% din producţia de energie electrică este în mâna unor companii în care statul este acţionar cu 80%, nu se poate crea nicio competiţie,” spune Ilie Roşu.

“Va strica şi mai rău piaţa, va descuraja şi mai mult investitorii, va crea şi mai multe probleme pentru îndeplinirea angajamentelor de mediu şi va nemulţumi consumatorii,” crede Jean Constantinescu, IRE.

ziare.com: BCR, Electrica si Romgaz – listate la Bursa?

Eugen Bradean, director in cadrul Electrica si candidat la un loc in conducerea Bursei de la Bucuresti, isi propune sa aduca o serie de companii mari din economie la cota BVB, printr-o mai buna comunicare cu institutiile statului.

“Sunt trei lucuri pe care mi le-am propus in programul meu, avand ca unic scop ceea ce cred ca trebuia sa se intample de foarte mult timp pana acum, mai exact cresterea lichiditatii si implicit a atractivitatii Bursei”, a declarat Eugen Bradean, directorul de corporate affairs in cadrul Electrica, care si-a depus candidatura pentru un loc in consilul BVB in 27 ianuarie.

“De exemplu, daca s-ar lista pana la sfarsitul lui 2011 Fondul Proprietatea, BCR si inca 2-3 companii de stat, ar creste cu 1.000% volumele”, apreciaza el.

In viziunea lui Bradean, dezvoltarea Bursei poate fi realizata prin atragerea unor companii de talie mare la cota Bursei, de genul Fondului Proprietatea, BCR, Electrica sau Romgaz, dar si a unui numar cat mai mare de firme din economie, precum si prin extinderea produselor si a serviciilor.

“Chiar daca piata nu este educata si nu ar utiliza tot felul de produse considerate exotice, Bursa trebuie sa aiba si acest rol de a educa”, apreciaza Bradean.

Pe de alta parte, el sustine si fuziunea celor doua burse din piata romaneasca, Sibex si BVB, ceea ce ar crea o piata mult mai importanta. In privinta listarii unor companii mari din domeniul energetic, Bradean crede ca sunt sanse mari ca acest lucru sa fie posibil, daca se gasesc persoane ambitioase care sa insiste si sa explice ministrilor de resort avantajele unei listari.

“Nu cred ca s-a facut acest lucru pana acum. Poate nu s-a dorit pe linie politica, dar nici nu s-a insistat foarte mult”, spune directorul de la Electrica.

El explica ca prin listare o companie de stat obtine niste bani, lucru care are si efect multiplicator in economie, “pentu ca tu cu banii atrasi de acea companie subcontractezi si faci anumite investitii”.

Eugen Bradean, 30 de ani, este si actionar al Bursei de Valori Bucuresti, cu o participatie de 0,0371%. Actionarii BVB isi vor alege in 19 februarie membrii din conducere, urmand sa decida in acelasi timp daca se vor reduce locurile din CA de la 9 la 7.

“Nu am deocamdata sustinerea unor societati de servicii de investitii financiare, dar sper sa ii conving ca am cunostintele, ambitia si anumite parghii pentru a realiza cel putin o parte din lucrurile pe care mi le-am propus. Mizez pe acest program, care este public, si care sper sa fie citit de cat mai multi actionari SSIF-uri, dar si de ceilalti 200 de actionari persoane fizice, care detin impreuna un procent important, iar daca acestia se implica si voteaza se poate schimba situatia”, conchide Eugen Bradean.

Hotnews: Budapesta si Moscova infiinteaza o companie pentru constructia South Stream in Ungaria

Rusia a semnat un acord cu Ungaria pentru crearea unei intreprinderi care sa se ocupe de constructia tronsonului ungar al gazoductului ruso-italian, South Stream. Documentul a fost semnat, vineri, in cadrul unei vizite a vicepriministrului Viktor Zubkov, informeaza AFP.

Inainte de semnarea contractului, premierul ungar Gordon Bajnai a declarat ca “Ungaria ar trebui sa profite de toate posibilitatile reale pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie”. “Una dintre cele mai serioase si mai reale posibilitati este proiectul South Stream”, concurent al proiectului european Nabucco, la care Ungaria participa de asemenea, a adaugat el.

Moscova si Budapesta au semnat in februarie 2008 un acord privind includerea Ungariei in proiectul de gazoduct South Stream, sustinut de companiile Gazprom si ENI. Dar in luna iulie 2009, Ungaria a semnat, de asemenea impreuna cu Austria, Bulgaria, Romania si Turcia un acord pentru realizarea gazoductului Nabucco, un proiect promovat de Uniunea Europeana.

South Stream ar urma sa aduca gaz din Rusia catre Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina, in timp ce Nabucco ar urma sa aduca gaz din Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a scadea dependenta europeana de gaz rusesc.

Adevarul: Oltchim a preluat astăzi petrochimia de la Arpechim

Oltchim va reporni instalaţiile de petrochimie în martie

Oltchim va reporni instalaţiile de petrochimie în martie

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, şi omologul său din cadrul Oltchim, Constantin Roibu, au semnat astăzi documentele care prevăd transferul de proprietate al activităţii de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim, potrivit unui comunicat al combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Tranzacţia, în valoare de circa 13 milioane de euro, a fost aprobată miercuri de Consiliul Concurenţei. Negocierile, finalizate în decembrie 2009, prevăd şi eşalonarea datoriilor Oltchim către Petrom în valoare de 112 milioane de lei pe o perioadă de trei ani, urmând să fie achitate săptămânal.

“Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia ţinând cont de faptul că activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim a fost proiectată încă de la înfiinţare pentru a funcţiona ca un sistem integrat cu activitatea combinatului Oltchim. Tranzacţia finalizată astăzi va permite Oltchim să înceapă imediat operaţiunile de revizie a instalaţiilor Arpechim în vederea repornirii acestora”, a declarat directorul general al Oltchim.

Pentru acest an, Oltchim estimează o cifră de afaceri de 674 milioane euro, de 2,6 ori mai mare decât în 2009.

Pierderi mai mici cu 10% în 2009

Cifra de afaceri a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a scăzut anul trecut cu 44%, la 1,077 miliarde de lei (254,2 milioane de euro), faţă de nivelul obţinut în 2008, iar pierderile au fost mai mici cu 10%, respectiv 209,8 milioane de lei (49,5 milioane de euro), potrivit rezultatelor financiare anunţate astăzi.

Pierderile sunt cauzate de faptul că instalaţiile de petrochimie din cadrul Arpechim, principalul furnizor de materii prime, sunt închise încă din toamna anului 2008, iar Oltchim funcţionează, de atunci, la 40% din capacitate.

În decembrie 2009, când Oltchim a anunţat preluarea de la Petrom a diviziei de petrochimie de la Arpechim, directorul general al combinatului, Constantin Roibu, spunea că Oltchim pierde lunar 4,5-5 milioane de euro din cauza faptului că instalaţiile de petrochimie de la Arpechim sunt închise.

Anul 2009 este cel de-al treilea an consecutiv în care combinatul vâlcean înregistrează pierderi.

Oltchim estimează că va termina anul 2010 pe profit

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim vor fi repornite în martie, după o revizie

.„Urmează un an foarte dificil. Dacă am fi intrat în anul 2010 cu instalaţiile de petrochimie repornite, am fi obţinut venituri de 732 de milioane de euro şi un profit de 19 milioane de euro. Însă, având în vedere faptul că le vom porni abia în martie, vor finaliza 2010 cu un profit de 5-10 milioane de euro şi venituri de 664 de milioane de euro”, a declarat, în decembrie, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Vocea Rusiei: Nesiguranţa energetică a lumii

Cu cinci ani în urmă, Agenţia Internaţională pentru Energie afirma într-unul din raporturile sale că în următorii ani se aşteaptă schimbări serioase în raportul de puteri pe piaţa mondială a petrolului şi gazului. Autorii raportului au afirmat chiar că preţurile la petrol şi viitorul economiei mondiale vor depinde în principal de ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Acest raport a fost alcătuit în perioada în care Rusia, Norvegia, Mexic, Canada şi SUA produceau circa 60% din volumul mondial de petrol, din care cauză unii specialişti l-au considerat inoportun. Ei au greşit. O dovadă în acest sens o constituie faptul că în viitorul apropiat, la Londra va avea loc Conferinţa Internaţională pentru resursele Orientului Mijlociu şi Africii de Nord.

Conferinţa de la Londra va examina nu numai efectele crizei mondiale asupra industriei energetice, ci şi posibilităţile spijinirii exportului energetic prin investiţii în industria petrolului şi gazului din aceste două zone.

Unii experţi consideră că aceste investiţii devin tot mai urgente, ţinând cont de faptul că cercetarea şi exploatarea resurselor energetice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord costă mai puţin decât în  ţări dezvoltate ca SUA, Norvegia şi Rusia.

Însă nu se ştie încă, dacă ţările dezvoltate vor alege această cale, care va duce în mod obiectiv la slăbirea influenţei lor pe piaţa energetică mondială. Dacă ele se vor abţine să recurgă la această măsură, ne putem aştepta la o creştere a preţurilor la petrol şi gaz şi, în consecinţă, la scăderea produsului intern brut mondial.

De asemenea, nu este exclus că ţările dezvoltate vor prefera să stimuleze dezvoltarea şi exploatarea surselor alternative de energie pentru a reduce dependenţa economiilor lor de petrol şi gaz. Însă şi într-un caz, şi în altul statele dezvoltate industrial nu vor putea să scape definitiv de dependenţa energetică faţă de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În această situaţie, actuala cooperare energetică între Europa şi Rusia poate să schimbe caracterul său într-un mod paradoxal.

Într-adevăr, astăzi în Europa se înregistrează tendinţa de diversificare a surselor energetice pentru ca ea să nu devină ostatica Rusiei în ce priveşte resursele de petrol şi gaze. Iar în cazul în care Europa va fi nevoită să apeleze la sursele energetice din regiunea mediteraneană este posibil ca tocmai resursele energetice ruseşti, care şi-au dovedit siguranţa în timp, să devină o alternativă, cu atât mai mult cu cât multe ţări de pe continentul nostru le consideră cele mai sigure.

RIA Novosti: Gazprom, Hungary to set up South Stream pipeline’s Hungarian leg

Russian energy giant Gazprom and the Hungarian MFB bank signed on Friday an agreement to set up a joint venture to build the South Stream gas pipeline in Hungary.

The documents establishing the South Stream Hungary Zrt were signed in Budapest in the presence of Russian First Deputy Prime Minister Viktor Zubkov, who also heads the Gazprom board of directors, and Hungarian Prime Minister Gordon Bajnai.

Gazprom and MFB will hold equal stakes in the joint company designed to draft a feasibility study, finance, build and operate the Hungarian leg of South Stream.

South Stream, to be laid on the Black Sea floor and run through Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece, is a rival project to the EU-backed Nabucco pipeline, which would bypass Russia.

“We have no doubt that South Stream will provide additional guarantees of safety and flexibility of Russian natural gas supplies to European markets,” said Gazprom Deputy CEO Alexander Medvedev.

MFB CEO Janos Eros described the gas pipeline project as “significant to Hungary and, presumably, all of Europe.”

Zubkov praised the advance made in bilateral Russian-Hungarian energy cooperation, and said another project to build an underground storage facility for over 1 billion cubic meters of natural gas in Hungary was also progressing quickly.

The Russian government official also pointed to good prospects of bilateral partnership in nuclear energy backed up by what he described as “positive experience” of the two countries’ joint efforts to upgrade the Paks nuclear power plant, Hungary’s only operating NPP.

energia.gr: Romanian Govt Approves National Power Holdings Setup

The Romanian government approved an overhaul of the country’s energy sector by setting up two national power holdings to include almost all the state-owned assets in the field, news agency Mediafax cited Economy Minister Adriean Videanu as saying Friday.

Videanu said the government decided to change the name of one of the future companies to Hidroenergetica from Energetica as initially planned, for “continuity and credibility” reasons, after the main plant to be included in the holding, namely Hidroelectrica. The other company will be named Electra.

Romania needs two large energy companies, comparable by size and structure with companies in the region, because the current energy system doesn’t provide the conditions for a real market competition, Videanu added.

He said the setup of the two power companies wouldn’t imply increased energy prices.

Electra is to include some of Romania’s largest thermal power plants, the two operational reactors at the country’s sole nuclear power plant in Cernavoda, the brown coal company SNLO, and a few hydropower plants.

Hidroenergetica will comprise most of the hydropower plants, the pitcoal company CNH, and a series of other thermal power plants.

Tags: , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter