revista presei 29 aprilie

2010/04/29

Bursa: Am rămas în urmă cu investiţiile de mediu în energie

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că a solicitat Comisiei Europene aprobarea unui nou grafic de realizare a investiţiilor obligatorii de mediu în producţia de energie. Domnia sa a precizat astăzi, într-o conferinţă, că multe proiecte de investiţii de mediu asumate la aderare nu au fost realizate la timp şi că din acest motiv este necesară o discuţie cu Comisia Europeană pentru asumarea unui nou plan de implementare.

Hotnews: Adriean Videanu: Prin CET-uri, de la productie pana la incalzirea cetatenilor, se pierd 500 de milioane de euro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca preluarea centralelor de termoficare de la autoritatile locale este una dintre prioritati.”Pe langa emisiile de CO2 in mod ineficient, asa cum se realizeaza in foarte multe din comunitatile locale, exista si o mare risipa de resurse financiare din acest punct de vedere. Pe intregul lant, de la productie pana la incalzirea cetatenilor, din evaluarile noastre, sunt aproape 500 milioane de euro care se pierd. Practic, Romania participa, in mod involuntar, cu aproape 500 milioane de euro la incalzirea globala”, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu.
Ministerul Economiei ar urma sa preia CET-urile pentru a le moderniza. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a anuntat, recent, ca centralele termoelectrice ar putea trece, pentru o perioada determinata, la Ministerul Economiei pentru a fi modernizate. “Ideea care este agreata de toti este cea propusa de domnul Videanu vis-a-vis de preluarea lor, pentru o perioada de timp, in administrarea Ministerului Economiei pentru modernizare, utilizand surse pe care le vom gasi impreuna cu Ministerul Mediului, si pana la urma din nou sa le transmitem in administrarea autoritatilor locale”, a precizat Blaga. Guvernul mai ia in calcul si ideea inchiderii a jumatate din CET-urile din orase si inlocuirea lor cu centrale de cogenerare de inalta eficienta. Practic, prin acest transfer, poate fi mai bine justificata necesitatea gestionarii de catre Ministerul Economiei a unor sume importante de bani obtinuti din vanzarea unitatilor de CO2.

  • Banii necesari reabilitarilor ar putea fi luati din fondurile pe care le-ar putea obtine Romania in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
Cele mai multe centrale sunt ineficiente si au acumulat datorii imense, fapt care le face candidate la inchidere. De altfel, au termen pana in 2013 sa se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. Cele 35 de CET-uri din orase au acumulat pana anul trecut datorii de peste 2 miliarde de lei la bugetul de stat, bugetele locale si furnizorii de combustibil. In aceste conditii, anul trecut, Guvernul le-a intins o mana de ajutor alocand peste 160 milioane de lei pentru stergerea unor datorii la 23 de CET-uri.

Pentru multe autoritati locale, aceste centrale sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt construite prin anii ’60-’70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.

ziare.com: Videanu explica cum participa Romania la incalzirea globala

Romania participa involuntar la incalzirea globala, din cauza pierderilor de aproape 500 milioane de euro inregistrate in circuitul de aprovizionare a populatiei cu energie termica, sustine Adriean Videanu.

Din aceasta cauza, preluarea de catre Ministerul Economiei a CET-urilor de la autoritatle locale este o prioritate, a aratat ministrul Economiei. “Pe intregul lant de la productie pana la incalzirea cetatenilor, din evaluarile noastre, sunt aproape 500 milioane de euro care se pierd. Din punctul meu de vedere este una dintre prioritati (preluarea centralelor electrotermice de la autoritatile locale – n.,r.), pentru ca, pe langa emisiile de CO2, exista si o mare risipa de resurse financiare din acest punct de vedere”, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, citat deMediafax. Guvernul a decis in 2002 sa transfere o serie de centrale electrotermice (CET) de la Ministerul Economiei catre autoritati locale. Multe dintre CET-uri au dificultati de finantare si sunt ineficiente din cauza vechimii instalatiilor, iar primariile care le administreaza nu dispun de fonduri pentru modernizare.

Bursa: Audit independent pentru strategia energetică

Ministerul Economiei a solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie un audit independent al strategiei noastre energetice care este în curs de modificare şi îmbunătăţire. Domnia a subliniat că a solicitat tuturor partidelor politice parlamentare implicarea în elaborarea noii strategii, astfel încât, aceasta să fie valabilă pentru următorii 20 de ani.

money.ro: Videanu: Vreau să încurajez Romgaz să intre în producţie de electricitate

Ministerul Economiei va încuraja producătorul de gaze Romgaz Mediaş să intre în producţia deelectricitate, a declarat, joi, ministrul de resort, Adriean Videanu.

“Vreau să încurajez Romgazsă intre în producţia de electricitate, la fel ca Petrom, să investească împreună cu parteneri”, a afirmat Videanu, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

El invitat investitorii să se implice alături de Romgaz în acest demers.

Oficialii Romgaz au anunţat, în urmă cu doi ani, că intenţionează să intre şi pe piaţa producţiei de electricitate, dar deocamdată fără rezultat.

Hotnews: Adriean Videanu: In domeniul energiei regenerabile au aparut speculantii care vand proiecte investitorilor

Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca in domeniul energiei regenerabile au patruns o serie de speculanti care vand proiecte. “Vom sprijini investitorii adevarati, nu vom incuraja speculantii care vin aici in ideea de a vinde proiecte investitorilor”, a spus Videanu. Potrivit acestuia, Romania are solicitari din partea invesitorilor pentru dezvoltarea unei capacitati de 23 de mii MW de energie eoliana. Insa, aceste solicitari sunt inutile deoarece, “Romania nu va putea niciodata sa dezvolte o capacitate atat de mare”, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu.
In aceste conditii, va fi facuta o selectie a proiectelor care isi demonstreaza viabilitatea. “Va invit la proiecte care isi demonstreaza viabilitatea. Vom sustine neconditionat energiile regenerabile, dar in anumite limite rezonabile care sa asigure siguranta sistemului”, a spus Videanu.

In acest moment exista doar 13 MW pe energia eoliana.

Ministrul a mai spus ca sustine ideea ca Guvernul sa poata emite in vacanta parlamentara ordonante de urgenta pentru sustinerea proiectelor de energie regenerabila.

ziare.com: Energia verde, stocata in baterii uriase pe baza de pietris

Energia produsa de panourile solare si turbinele eoliene ar putea fi inmagazinata intr-un nou tip de acumulator urias, pe baza de pietris, ieftin si eficient.

Cercetatorii de la Cambridge au pus la punct un nou tip de baterie revolutionara, pe baza de pietris, ce va stoca energia obtinuta din surse alternative, asigurand astfel un flux constant de energie, chiar si in momentele in care fermele eoliene si solare sunt nevoite sa opreasca productia, in lipsa materiei prime, scrie The Guardian.

“Folosind aceasta inventie la o ferma eoliana, am putea sa inmagazinam energia obtinuta haotic, cu intermitente, de catre turbine, pentru a o putea elibera apoi intr-un mod constant, controlat”, spune Jonathan Howe, fondatorul proiectuluiIsentropic, al bateriilor uriase.

In clipa de fata, singura metoda viabila, din punct de vedere economic, de a inmagazina cantitati mari de energie este trecerea lor prin hidrocentrale, insa expertii din spatele Isentropic sustin ca noile lor baterii cu pietris vor avea aceleasi performante, insa vor ocupa mai putin loc si vor fi mai ieftine.

Sistemul consta in doua silozuri pline cu pietris, in care va fi eliberat un gaz (argon), incalzit si tinut sub presiune cu ajutorul energiei produse de turbinele eoliene, de exemplu.

Eliberat in primul siloz, gazul se va raci pana la temperatura camerei, incalzind insa pietrisul pana la temperatura de 500 de grade Celsius.

Argonul va trece apoi in cel de-al doilea siloz, unde va reveni la presiunea sa naturala, proces in timpul caruia temperatura sa, dar si cea a pietrisului, va cobori pana la -160 de grade Celsius.

Cu alte cuvinte, energia produsa initial de turbinele eoliene va fi stocata sub forma diferentei de temperatura dintre continutul celor doua silozuri si poate fi eliberata oricand, inversand procedeul.

Cercetatorii sustin ca eficienta energetica a sistemului este de 80%, iar pietrisul este ieftin, conditii in care costul stocarii unui kilowat ora va fi cuprins intre 10 si 55 de dolari.

Mai mult, Howe spune ca energia din silozul in care este stocat pietrisul fierbinte poate fi pastrata pentru o perioada lunga de timp.

EVZ: Rompetrol nu-şi poate plăti datoriile către stat

Acţionarul majoritar al Rompetrol, KazMunaiGaz, nu va putea achita integral datoriile în valoare de 2,4 miliarde de lei, pe care compania energetică le are faţă de statul român.

„Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani”, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, notează Mediafax.

În 2003, statul a transformat datoriile rafinăriei Petromidia în obligaţiuni.

Guvernul a luat în calcul posibilitatea ca Rompetrol să nu poată rambursa anul acesta decât jumătate din datoriile cifrate la 2,4 miliarde de lei, scadente în toamna acestui an, potrivit proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie 2010. În acest document, datoriile Rompetrol au fost trecute la categoria „Riscuri fiscale şi bugetare”
Un siloz inalt de 50 de metri, cu un diametru tot de 50 de metri, isi va pierde in trei ani doar jumatate din energia inmagazinata.

Inventatorii sustin ca noua lor baterie cu pietris poate atinge capacitatea record de stocare a Hidrocentralei Bath County din Virginia, Statele Unite, cel mai mare sistem de inmagazinare a energiei din lume, ocupand un spatiu de numai 100 de metri patrati, in timp ce rezervoarele uriase din SUA ocupa peste trei kilometri patrati.

ziare.com: Rusia incepe extractia petrolului in Marea Caspica

Rusia a inceput miercuri extractia petrolului in Marea Caspica, unde se afla cele mai mari rezerve mondiale de hidrocarburi, impartite intre Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, Iran si Turkmenistan.

Extractia a inceput in cadrul unei ceremonii prezidate de premierul rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a vizitat platforma petroliera maritima ruseasca din Marea Caspica, proprietate a companiei Lukoil, aflata in sectorul rus, la circa 60 de kilometri de coasta, nu departe de varsarea fluviului.

“Acesta este un eveniment placut si profitabil. Am vazut perspectivele de dezvoltare ale regiunii si sunt impresionante. In acest sens, Lukoil lucreaza in mod foarte responsabil”, a spus Vladimir Putin.

Platforma petroliera, al carei perforator are o putere de 560 de tone si poate atinge adancimi de pana la 7.400 de metri, are peste o suta de lucratori si stationeaza de anul trecut deasupra zacamantului Iuri Korceaghin.

Hotnews: Adriean Videanu: Importul de gaze din Rusia raspunde regulilor pietelor? Evident ca nu.

Importurile de gaze rusesti impiedica liberalizarea
Importurile de gaze rusesti impiedica liberalizarea
Foto: Gazprom
Liberalizarea pietei gazelor va fi facuta treptat chiar din acest an, a declarat ministrul economiei Adriean Videanul. Acesta sustine ca, in conditiile in care piata ar permite, ar demara liberalizarea, dintr-o data, chiar de maine. “Sustin liberalizarea pretului la gazele naturale, dar trebuie create premisele liberalizarii intr-un calendar agreat. Daca as avea premisele, si maine as face liberalizarea, brusc”, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, liberalizarea este dificila din cauza importurilor de gaze din Rusia. “Singura sursa de aprovizionare din import este Rusia. Importull de gaze din Rusia raspunde regulilor pietelor? Evident ca nu”, a spus Videanu.

Videanu sustine ca premisele unei piete concurentiale vor aparea chiar in urmatoarele doua luni, moment in care va exista interconectare cu Ungaria. Potrivit ministrului, conducta de interconectare Arad-Szeged va fi pusa in functiune pana atunci. Acesta este cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state. Anul viitor, ar putea fi finalizata conducta de interconectare cu Bulgaria.

Romania a tot amanat liberalizarea

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. Practic, preturile trebuie aduse la nivelul gazelor din import. Singurele importuri pe care le face Romania sunt cele din Rusia de unde gazele vin la preturi aproape duble fata de cele practicate de producatorii romani, Romgaz si Petrom. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE. Din cauza presiunilor de ordin social, Guvernul roman a ingnorat, pana acum, semnalele de la Bruxelles referitoare la liberalizare, cerand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inghetarea preturilor. In aceste conditii, Romania risca procedura de infringement.

Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa prezinte un grafic al liberalizarii. “Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Comisia vrea un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen”, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu.

Vocea Rusiei: Arctica constituie zona intereselor geopolitice ale Rusiei

FOTO:RIA Novosti
În cadrul vizitei pe arhipelagul Ţara Franz Josef cu o expediţie ştiinţifică, organizată de Societatea Rusă de Geografie, premierul Vladimir Putin a declarat

„Noi nu trebuie să uităm că interesele geopolitice cele mai importante ale Rusiei sunt legate de Arctica, pentru că aici sunt asigurate securitatea şi capacitatea de apărare a Rusiei. Aici se află principalele rute de transport-Calea maritimă de Nord. Bineînţeles că sunt foarte importante problemele cooperării cu alte ţări şi problema ecologică”.

Pe arhipelag se află cel mai nordic punct al graniţei Rusiei, Nagurskaia, care asigură securitatea navigaţiei pe Calea maritimă de Nord şi apără interesele economice ale ţării, deoarece aici au fost descoperite importante zăcăminte de petrol, gaz, diamante şi alte resurse naturale. În afară de aceasta, grănicerii luptă împotriva braconierilor care extermină urşii albi.

Schimbările climatice globale, provocate în mare măsură de activitatea umană, au complicat condiţiile de viaţă ale urşilor albi, habitatul lor s-a redus, s-au schimbat căile lor de deplasare.  Oamenii ruşi de ştiinţă au iniţiat un program special de cercetare al Arcticii pentru a înţelege modul în care animalele se adaptează noilor condiţii. Startul acestui program a fost dat de Vladimir Putin, care a fixat pe un urs alb o zgardă dotată cu sistem de navigaţie prin satelit.

Condiţiile de trai ale vieţuitoarelor Arcticii sunt influenţate nu numai de procesul de încălzire globală şi topirea gheţarilor. „Moştenirea sovietică”-sute de containere cu combustibili şi lubrifianţi, tehnica minlitară ruginită, construcţiile părăsite poluează zona arctică. Premierul a menţionat că această situaţie trebuie să fie îndreptată urgent.

„Gradul de poluare depăşeşte norma de circa şase ori. Trebuie să organizăm o curăţenie generală a Arcticii. Cred că trebuie să fie înfiinţat un parteneriat între sectorul privat şi stat, bineînţeles că primii paşi urmează să fie făcuţi de stat: estimarea cantităţii deşeurilor în viitorul cel mai apropiat”.

Arctica este nu numai zona intereselor noastre, ci şi o zonă de responsabilitate, a menţionat Vladimir Putin. Pentru ecologizarea regiunii este nevoie de cooperarea internaţională.

Este de remarcat faptul că la Washington, la seminarul pentru Arctica care se desfăşoară la Centrul de cercetări strategice şi internaţionale, subsecretarul de stat american, James Steinberg, s-a pronunţat într-un mod asemănător. Zilele acestea, Rusia şi Norvegia au semnat un acord privind graniţa maritimă din Marea Barents şi Oceanul Îngheţat de Nord, care a înlăturat

RIA Novosti: Putin launches oil extraction in Russian Caspian

Russian Prime Minister Vladimir Putin visited an oil platform on the Russian part of the Caspian Sea on Wednesday to launch industrial oil production by Russia’s largest independent oil producer, LUKoil.

In mid-September 2009, LUKoil completed construction of a maritime platform for oil storage and loading onto tankers from the Korchagin field on the Caspian Sea. The field lies around 180 km (112 miles) from Astrakhan and 240 km (149 miles) from Makhachkala and has recoverable reserves estimated at 28.8 million metric tons (211 million barrels) of oil and 63.3 billion cu m of natural gas.

The offshore deposit could yield a maximum annual output of 2.5 million (18 million barrels) of oil and 1 billion cubic meters of natural gas.

From 1999 to 2005, LUKoil discovered six oil and gas deposits in the northern part of the Caspian Sea, with total reserves of 4.7 billion barrels of oil equivalent.

Eventually, LUKoil plans to begin development on other deposits in the Russian part of the Caspian. LUKoil CEO Vagit Alekperov said in September 2009 total investment in hydrocarbon extraction in the Russian Caspian would reach $12 billion in the next six and a half years.

RIA Novosti: Ukraine to pay $236 per 1,000 cu m of Russian gas in Q2 – Gazprom

The price of Russian natural gas for Ukraine in the second quarter of the year will be $236 per 1,000 cubic meters, including a 30% discount, a Gazprom executive said on Wednesday.

“It will be $236 with the discount; without the discount it would have been $336. It is a big discount,” deputy CEO Valery Golubev said.

He also said there would be no intermediaries in gas deliveries to Ukraine, stressing Gazprom had direct contracts with Ukraine’s Naftogaz.

In return for the 30% discount on Russian natural gas, which is worth an estimated $40 billion, Kiev has agreed to extend the lease on a Russian naval base in the Ukrainian port of Sevastopol for 25 years.

RIA Novosti: France’s EDF to sign deal in St. Petersburg to join South Stream project

French energy producer EDF will sign an agreement to join the South Stream gas pipeline project with Russia’s energy giant Gazprom and Italy’s Eni during the International Economic Forum due in Russia’s second city of St. Petersburg on June 17-19, Gazprom has said.

Russian Prime Minister Vladimir Putin announced on Monday that Gazprom and Eni will each give 10% of their shares in the project to EDF.

The South Stream project will pump 63 billion cubic meters of Russian natural gas annually to Bulgaria, Italy and Austria and is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations, particularly Ukraine and Turkey. It is widely considered a rival project to the EU-backed Nabucco pipeline, which is also intended to transport Caspian and Central Asian gas to Europe, but bypassing Russia.

The gas pipeline is expected to start operating in late 2015 and account for about 35% of Russian natural gas supplies to Europe. It will run under the Black Sea from the Russian port of Novorossiysk to the Bulgarian port of Varna.

Austria was recently also brought into the project after the final documentation necessary for the go-ahead of the pipeline was signed in Vienna during a visit by Putin.

Investment in the project is estimated at 25 million euros ($32.8 million).

Russia is also building the Nord Stream gas pipeline to carry 55 billion cu m of Russian natural gas annually to Western Europe under the Baltic Sea.

RT.com: Export duty on oil from Caspian may be lowered

Vladimir Putin has said that Russia is considering lowering the export duty on oil produced on the Caspian shelf.

“The oil companies are asking about lowering export duty. We’ll think about it,” Putin said.

Putin was at a conference on Caspian hydrocarbons production and discussed the need to implement a comprehensive program for developing the north Caspian region for future oil production and energy supplies.

“We need to do this in order to sustain the level of hydrocarbons production in the long term.”
He added, “The resources of private business and the state must be combined effectively. The experience gained here will prove useful for development of continental shelf resources on a large scale.”

Putin said that he had ordered the economic, finance and energy ministries to examine the projects, as well as consider lowering the export duty.

“We’ll think. We’ll have to look at the economics of these projects. I’m not ruling out lowering export duty on this oil.”

trend.az: Russian natural gas supply to Armenia through Georgia is cut off

Russian natural gas supply to Armeniathrough Georgia is cut off on Wednesday. It happened because of damage to North-South pipeline, Head of Oil and Gas Corporation of Georgia Zurab Janjgavatold Trend Agency.

He said the pipeline is damaged by a landslide in the mountains, which led to the necessity of ending the flow of gas.

“2-3 days are needed for repair”, said Janjgava, stressing that the accident will not affect the supply of gas to the population of Georgia, as the country gets gas from another gas pipeline from Azerbaijan and is not dependent on Russian gas.

Now three teams of workers are working on the restoration of the pipeline.

Armenia does not feel the consequences of the accident, as there natural gas storage exists, which can provide the country with gas for 10 days.

inform.kz: KazMunayGas increased oil and gas condensate output by 19.8% in Q1 2010

KazMunayGas National Company JSC has increased oil and gas condensate output by 19.8% in the first quarter of 2010, Kazinform has learnt from the Company’s press service.In January-March 2010 the consolidated output of oil and gas condensate by the group of companies of KMG made 5.3 mln tons having hit the index of the same period in 2009 by 19.8%.

In addition, according to the press service “the volume of transported oil via main pipelines reached 16.4 mln tons that is 7.2% higher against 2009”. “The volume of transportation of oil by sea made 1.8 mln having increased by 10.5%. Oil turnover via main pipelines made 9.4 bln tone-kilometer that is 4.8% higher than in the same period last year”, a press release reads.

Over 25 bln cubic meters of gas were transported in the first quarter of 2010.

inform.kz: KazTransGas plans to transport about 94 bln cubic meters of gas in 2010

KazTransGas JSC is planning to transport about 94 bln cubic meters of gas in 2010; the company informs.”In 2010 KazTransGas JSC plans to transport about 94 bln cubic meters of gas through main gas pipelines of Kazakhstan, including international transit will make up 71 bln cubic meters of gas, export – 15 bln cubic meters of gas. This year the investments volume is provided by own funds of KazTransGas JSC in the amount of KZT about 3.927 bln, Intergas Central Asia JSC – in the amount of about KZT 16.544 bln”, the statement reads.

At present KazTransGas supplies gas to consumers of South Kazakhstan, West Kazakhstan, Zhambyl, Kyzylorda, Aktobe, Almaty, Kostanay regions and the city of Almaty.

energia.gr: Carbon Trade – Romania

The Romanian government yesterday gave its go-ahead to a carbon-trading scheme to cut greenhouse gas emissions, hoping to earn up to 2.5 billion euros ($3.3 billion) until 2012. “Romania can trade about 300 million credits, divided into 1-million-ton packages,” Economy Minister Adriean Videanu said during a press conference.

Environment Minister Laszlo Borbely last week said Spain and Japan were interested in buying Romania’s permits, with negotiations due to start soon. He added Romania was lagging behind in this field, as the trading should have started in 2008. The carbon-trading scheme was adopted under the Kyoto Protocol which sets binding targets for 37 industrialized countries and the European community for reducing greenhouse gas emissions.

energia.gr: Putin: Russia May Cut Export Duties For Caspian Oil – Interfax

Russian Prime Minister Vladimir Putin said Wednesday it is possible that the country could reduce export duty for oil from the Caspian Sea , Interfax news agency reports.

Putin was speaking shortly after Russia ‘s largest non-state oil producer OAO Lukoil (LUKOH.RS) launched a deposit on theCaspian Sea and asked the government to ease taxation on it.

Eurasia Daily Monitor : Gas in Exchange for Naval Base: a Boon to Ukraine’s Weak Economy

The scene at the Ukrainian Parliament when lawmakers ratified an agreement to extend the lease of Russia’s Black Sea Fleet in Sevastopol

Moscow has agreed to lower the price of gas for Kyiv by one-third in exchange for extending the lease of the Sevastopol base for the Black Sea Fleet (BSF) by 25 years. The Ukrainian parliament ratified the agreement on April 27, despite protests by the opposition. Both the Russian and Ukrainian governments are happy with the outcome: while Moscow satisfied its geopolitical ambitions, Kyiv expects economic benefits without which the national economy could be jeopardized. While Prime Minister, Vladimir Putin, plays geopolitics, the former governor of the heavily industrialized Donetsk Region, President Viktor Yanukovych, conducts business.

The political outcome for Ukraine is debatable. The opposition cites Article 17 which forbids the stationing of any foreign military bases in Ukraine. However, they ignore Article 14 of the constitution’s transitional provisions which expressly allows the temporary stationing of foreign troops in the existing military bases. This article was drafted in 1996 purportedly to legalize the BSF in Sevastopol, which was confirmed by accords with Russia in 1997, according to which the BSF was allowed to stay until 2017. Yanukovych and Medvedev in Kharkiv on April 21 extended the validity of the 1997 accord by 25 years until 2042, which does not contradict any Ukrainian law.

Setting aside the controversial political aspects, the April 21 accords benefit the Ukrainian economy in the short term. The price of Russian gas for Ukraine will be lowered to around $230 per 1,000 cubic meters, from $330 in the second quarter of 2010. More precisely, the discount will equal 30 percent if the price of gas calculated according to the January 2009 contracts between Russia’s Gazprom and the Naftohaz Ukrainy national energy company falls under $333, and the discount will be flat at $100 (if the price calculated for each quarter according to the contract formula is higher than $333) (UNIAN, April 21, 23). Ukraine paid $228 on average throughout 2009, and the corresponding price for 2010 was expected to amount to $334 if Moscow did not offer any discount.

The discount applies to 30 billion cubic meters (bcm) of gas to be imported by Ukraine in 2010 and to 40 bcm to be imported from 2011-2019 (Ukrainska Pravda, April 22). Yanukovych and Putin agreed that the discount is tantamount to $40 billion in assistance from Russia over the next 10 years. Ukrainian Prime Minister, Mykola Azarov, estimated that this is more than the foreign investment received by Ukraine since independence in 1991 (ICTV, April 25). Ukraine will save $2 billion in 2010, according to the government’s calculations (Kommersant-Ukraine April 26).

The discount will be at the expense of Russian taxpayers, Putin said (Interfax, April 27). At the same time, Ukrainian taxpayers will benefit. Azarov said there was no need to increase domestic gas prices in order to narrow the deficit of Naftohaz, which in 2009 was estimated by the International Monetary Fund (IMF) at 2.5 percent of GDP (ICTV, April 25).

Before the April 21 accords, the IMF insisted that Ukraine should double its domestic gas prices. This would have impoverished households whose incomes shrank in 2009 when GDP plummeted by 15 percent. This also would have affected Ukraine’s main export industries (metals and chemicals) which heavily rely on gas. Azarov estimated that an increase in the Russian gas price to $330 would stop the national chemical industry while the metals industry would operate at a loss (UNIAN, April 6). The two industries contributed most to the 11 percent year-on-year industrial production growth posted in the first quarter of 2010 (www.ukrstat.gov.ua, April 15). Finally, the gas price discount should allow Ukraine to qualify for the resumption of IMF assistance. Ukraine received almost $11 billion from the IMF in 2008-2009 and it hopes to receive another $20 billion according to a new two and a half year program which the cabinet wants to sign with the IMF (Ekonomicheskie Izvestia, April 26).

Of course not everything is positive. Long-term economic benefits for Ukraine are debatable. First, the BSF accord is apparently not the only concession promised to Moscow. Putin made it clear on his brief visit to Kyiv on April 26 that he expects the “integration” of the two countries’ nuclear power sectors (RIA Novosti, April 26). In practice this means that Russia wants to absorb Ukraine’s nuclear sector as its own nuclear industry is much stronger. Similar accords are planned for the aerospace industry. Second, Moscow did not offer any guarantees that it would continue pumping a certain volume of gas to Europe through Ukrainian pipelines, which Kyiv insisted on. This means that Ukraine may lose its transit potential once the Nord Stream and South Stream pipelines, bypassing Ukraine, are ready.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter