revista presei 28 august

2009/08/28

Ziare.com: KazMunaiGaz vrea sa cumpere integral Petromidia

Compania de stat kazaha KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, s-ar putea sa lanseze o oferta pentru preluarea participatiilor minoritare de 25% ale Rompetrol Rafinare, care detine rafinaria Petromidia, pentru care este dispusa sa acorde o suma cuprinsa intre 40 si 80 de milioane de euro.

Cea mai mare oferta de preluare din ultimii ani de pe Bursa ar putea starni si un scandal, in conditiile in care actionarii minoritari cer un pret cat mai mare, in timp ce kazahii au interesul sa dea cat mai putin, informeaza Ziarul Financiar.

Pretul din oferta ar putea urca pana la 0,062 lei/actiune (reprezentand valoarea contabila a actiunilor), rezultand astfel o valoare a ofertei de 76 milioane de euro. In cazul in care oferta kazahilor nu va fi pe placul minoritarilor, acestia i-ar putea da in judecata.

Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut joi pe Bursa cu 7,3%, dupa ce Rompetrol a anuntat ca va depune la CNVM documentatia de oferta pana la finele lunii octombrie.

Grupul Rompetrol controleaza 75% din Rompetrol Rafinare, care este evaluata la 257 de milioane de euro.

In iunie, KazMunaiGaz a cumparat ultimele actiuni (25%) detinute de omul de afaceri Dinu Patriciu in grupul Rompetrol.

Standard.ro: Transgaz aşteaptă în 25 de ani dividende de 3 mld. € din Nabucco

Transportatorul de stat de gaze naturale Transgaz estimează că va obţine din exploatarea gazoductului Nabucco dividende de peste 3 miliarde de euro în următorii 25 de ani, a declarat ieri Adela Comăniţă, director de implementare a proiectelor strategice în cadrul societăţii.
“Aceste estimări, făcute de firmele de consultanţă care participă la acest proiect, au ca punct de reper tarifele din octombrie 2008. Ele vor fi recalculate în funcţie de noile tarife”, a explicat Adela Comăniţă.

Ultima evaluare privind câştigul pe care îl va avea compania de stat de pe urma gazoductului fusese făcută de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care avansase suma de circa un miliard de euro, ca profit net. Dividendele obţinute de Transgaz din Nabucco sunt aşteptate să fie la nivelul de trei miliarde de euro pentru o perioadă de 25 de ani. Din această sumă ar trebui scăzută participaţia companiei la proiect estimată la 1,3 mld.euro. Din această participaţie, 417 mil. de euro sunt fondurile proprii Transgaz, iar ceilalţi bani ar urma să provină din credite.

Transgaz va avea nevoie de garanţii guvernamentale pentru a putea participa la acest proiect, deoarece nu îndeplineşte condiţiile legate de ratingul investiţional şi de valoarea EBITDA.

Compania va obţine creditele necesare atât de la statul român, cât şi de la instituţii financiare internaţionale. Transgaz are obligaţia să investească în 2009 şi 2010 aproximativ 56 milioane de euro ca parte de participare la Nabucco. “Etapa de dezvoltare a proiectului şi achiziţia drepturilor de trecere vor trebui finalizate în 2010. La sfârşitul anului viitor se va lua decizia finală privind începerea construcţiei efective a gazoductului”, a mai explicat oficialul Transgaz.

Dacă proiectul se va anula, Transgaz va pierde cele circa 56 milioane de euro investite în 2009 şi 2010. “Ca măsură de diminuare a pierderilor, toate contractele încheiate, cu furnizorii sau pentru dreptul de liberă trecere, au o clauză de reziliere unilaterală”, a mai arătat Adela Comăniţă. Costul total al proiectului Nabucco este estimat de Transgaz la 8,05 mld. euro, iar fiecare dintre cele şase companii participante vor contribui în procente egale, de 16,7%. Din total, 30% vor fi fonduri asigurate de companiile participante, iar restul din credite. Gazoductul Nabucco va asigura anual României 2,58 mld. metri cubi de gaze naturale, circa 15% din consumul actual.

Construcţia conductei va aduce în România investiţii totale de peste un miliard de euro. Pe perioada construcţiei vor fi create în România aproape 600 de locuri de muncă permanente şi circa 7.000 temporare. Cu ocazia semnării acordului de la Ankara, s-a decis că acţionarii Transgaz (România), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania) vor avea la dispoziţie circa jumătate din capacitatea gazoductului de 31 miliarde de metri cubi.

Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri şi va traversa Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Sursele de alimentare ale conductei ar putea fi Iran, Georgia sau Azerbaidjan. Lucrările de construcţie ar urma să se desfăşoare între 2011 şi 2017, iar data începerii operării este aşteptată pentru 2014.

Standard.ro: GDF SUEZ a câştigat 3,3 miliarde € în S1

Profitul net al grupului francez de utilităţi GDF SUEZ, prezent şi în România prin fostul Distrigaz Sud, dar şi prin alte companii, a scăzut în primul semestru cu 6,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,3 miliarde de euro, cu toate că vânzările au crescut cu 2,3%, la 42,2 miliarde de euro.
“Rezultatele din prima jumătate a anului confirmă dezvoltarea profitabilă a grupului, în pofida comparaţiei cu performanţele ridicate din 2008 şi a mediului economic dificil. Dezvoltarea grupului a generat un nivel ridicat de lichiditate şi, în aceste condiţii, GDF SUEZ îşi poate finanţa dezvoltarea industrială, poate remunera acţionarii şi reduce datoria”, se arată în raportul financiar al GDF SUEZ.

Raportul notează că divizia de energie Europa, care nu include pie­ţele din Germania, Franţa şi regiunea Benelux, a generat venituri de 4,2 mld. euro, în scădere cu 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul reflectând, printre altele, impactul negativ al cursurilor de schimb valutar din Europa de Est şi Marea Britanie.

În termeni organici, veniturile s-au redus cu 9,4%, din cauza scăderii cantităţii de electricitate vândută în Ungaria şi de gaze naturale comercializate în România, ca urmare a efectelor negative ale climei şi pierderea unor clienţi. Vânzările de gaze s-au redus, de asemenea, în Slovacia. În Italia, cererea pentru gaze naturale şi electricitate a scăzut din cauza încetinirii activităţii din industrie, însă preţurile pentru energie au crescut. Cantitatea de gaze şi energie comercializată a coborât, de asemenea, în primul semestru, în Marea Britanie. O scădere semnificativă a volumelor de energie produsă a fost consemnată în Spania.

Declinul veniturilor diviziei europene de energie a fost temperat, totuşi, de preţurile ridicate practicate în Europa de Est.

GDF Suez şi-a confirmat ţinta de a economisi 650 mil. euro până la finele acestui an, subliniind, totodată, că va continua să implementeze până în 2010 un program de investiţii cu o valoare de 30 miliarde de euro demarat în 2008.

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter