revista presei 27 octombrie

2009/10/27

Hotnews: Conflicte politice pe marginea unei reorganizari energetice incerte. Chiar daca a demarat, procesul de infiintare a celor doua companii mamut ar putea fi anulat de un viitor Guvern

In plina campanie electorala, infiintarea celor doua mari companii energetice, Electrica si Energetica, a ajuns motiv de disputa intre PDL si PSD. Aceasta in conditiile in care ambele partide si-au dat avizul politic pentru marea reorganizare din sectorul energetic si pentru comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant. Insa, avizul a fost dat in timpul guvernarii PDL-PSD. Cum era de asteptat, dupa ce s-a rupt coalitia, lucrurile s-au schimbat. PDL forteaza si grabeste reorganizarea, iar PSD protesteaza.

Intelegerea in coalitie era simpla: Facem doua companii, una o luam noi, una voi! Insa, ruperea coalitiei a scazut dorinta PSD pentru reorganizarea in sectorul energetic. Acest lucru nu a impiedicat Ministerul Economiei sa dea startul procesului de reorganizare, convocand vineri si sambata AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat vineri in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii “Electra”. Sambata, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii “Energetica”. Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.

Procesul de fuziune a societatilor a inceput, dar nu este sigur ca se va finaliza

Restructurarea sectorului energetic a inceput in ciuda faptului ca nu exista un Guvern stabil care sa monitorizeze procesul. In plus, nu exista un act normativ care sa reglementeze aceasta reorganizare. Totul se petrece la nivel de AGA unde membri sunt persoane desemnate de Ministerul Economiei, minister care are o conducere incerta. “Nu trebuie un act normativ. Procesul de reorganizare se va face in baza Legii 31/1990 (n.red Legea privind societatile comerciale)“, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Practic, intreg sectorul de producere a energiei din Romania depinde de prevederile Legii 31. Abia dupa ce va avea loc fuziunea, proces care poate dura si jumatate de an, Guvernul va emite un act normativ. Intrebat care vor fi consecintele in cazul in care viitorul Guvern nu va dori sa aprobe un act normativ, Tudor Serban a raspuns sec: “Atunci, ideea cade!“. Adica, exista riscul ca tot procesul sa fie inutil.

PSD are oameni in societatile energetice cheie

Imediat dupa ce Ministerul Economiei a cerut aprobarea in AGA a fuzionarii societatilor energetice, PSD a reactionat cerand Guvernului sa intrerupa fuzionarea. Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este un proces “care sa fie facut in pragul iernii, in campanie electorala si pe usa din dos in conditiile in care vizeaza securitatea energetica nationala“. Interesant este ca la conducerea unora din societatile implicate sunt persoane sustinute sau chiar membre PSD. De exemplu la Hidroelectrica, pionul cel mai important in producerea de energie, sef este Mihai David, membru PSD. Si la Compania Nationala a Huilei, societate sensibila mai ales pe latura sa sociala, directorul general, Constantin Jujan, a fost numit la cererea PSD.

Iulian Iancu sustine ca aceste persoane sunt fortate sa fie de acord cu solicitarile Ministerului Economiei. “Li s-a impus“, a precizat Iancu. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei recunoaste ca acesti directori generali trebuie sa fie de acord cu aceste fuziuni. “Altfel, ar zbura din a doua clipa“, a precizat Tudor Serban. Interesant este ca la cea de-a doua societate, coordonator este Mihai David, membru PSD. Acesta a declarat in nenumarate randuri ca sustine varianta reorganizarii in sectorul energetic prin infiitarea celor doua companii.

Nu de aceeasi parere este si Iulian Iancu. Acesta considera ca aceasta varianta nu este potrivita, mai ales ca a primit aviz negativ din partea Consiliului Concurentei. Intr-un raport al Consiliului Concurentei se arata ca infiintarea celor doua companii ar putea creste riscurile ca pe piata de energie sa poata aparea abuzuri de pozitie dominanta, sau sa se acorde ajutoare de stat nejustificate si contracte preferentiale in afara pietei.

Reorganizarea are nevoie si de avizul CSAT

Pe de alta parte, in timpul coalitiei, PSD a fost de acord cu aceasta forma de reorganizare. “Avizul politic al PSD a fost dat cand eram impreuna la guvernare. Si fostul secretar de stat (n.red. Iulian Iancu a detinut functia de secretar de stat in timpul Guvernului Nastase) a participat cu noi la dezbaterile pentru elaborarea intregului proces, iar acum se opune. Fac strategii (n.red PSD) numai cand le convine. Si-a dat acordul si Mircea Geoana. Acum se opun pentru ca sunt alegerile”, a afirmat Tudor Serban.

Iulian Iancu sustine ca nu este impotriva reorganizarii, insa mai trebuie lamurite aspectele reclamate de Consiliului Concurentei. De asemenea, fiind vorba de un domeniu strategic, reorganizarea trebuie “recunoscuta de CSAT“. Iulian Iancu crede ca oricum graba Ministerului Economiei in vederea fuzionarii societatilor este inutila, avand in vedere ca un astfel de proces poate dura pana la 6 luni, poate chiar un an. Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor sustine ca mai este nevoie de dezbateri publice deoarece actuala varianta de reorganizare nu este cea mai potrivita. Iulian Iancu admite ca au fost dezbateri pe aceasta tema, insa “s-a ajuns in faza in care exista intrebari fara raspuns“. In opinia lui Iulian Iancu, nu este normal ca un Guvern demis sa initieze astfel de procese.

Ministerul Economiei: Varianta infiintarii celor doua companii a fost aleasa din 21 de scenarii

Ministerul Economiei nu este de acceasi parere. “Reorganizarea sectorului de producere a energiei  prin infiintarea celor doua companii este un proces inceput, practic, inca din luna februarie a anului in curs, si nicidecum un proiect despre care acum incepem sa vorbim. Pe parcursul mai multor luni au avut loc discutii cu toti cei interesati: partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic, dl. deputat Iulian Iancu fiind unul dintre participantii la aceste dezbateri. Totodata, pentru a avea o participare cat mai larga, proiectul a fost publicat in luna iunie pe pagina de internet a Ministerului Economiei si a facut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri publice. La finalul lunii septembrie perioada de dezbateri a luat sfarsit“, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Potrivit documentului, din cele 21 de scenarii de restructurare a productiei energetice a fost aleasa varianta infiintarii a doua companii, tinand cont de costuri, cota de piata si structura. “Au fost create premisele pentru a proteja jucatorii din piata, astfel incat potentialul monopol de stat sa nu fie o frana in competitie“, mai arata Ministerul Economiei.

ziare.com: Ucraina neaga ca ar avea probleme cu plata gazelor catre Rusia

Conducerea companiei ucrainene de stat Naftogaz a dat asigurari, luni, ca suma de bani echivalenta rentei de gaz rusesc pe luna octombrie va fi platita, integral si la timp, si a negat zvonurile aparute in presa, potrivit carora ar avea probleme cu plata gazelor naturale catre Gazprom.

Precizarea vine dupa ce presa europeana a inceput sa faca noi scenarii ale “crizei gazului” in contextul in care directorul general al Naftogaz, Oleg Dubina, a apreciat, in cadrul intalnirii de joia trecuta, cu seful Gazprom, Alexei Miller, ca s-ar putea sa existe unele probleme, a anuntat, luni, o sursa din cadrul Naftogaz, citata de Ria Novosti.

Dubina si-a exprimat temerea in conditiile in care Naftogaz a platit in totalitate si la timp gazele pentru septembrie, insa marea majoritate a banilor au provenit din imprumuturi.

Un sfert din gazul consumat de Europa provine din Rusia, iar 80% din volum tranziteaza Ucraina. Iarna trecuta, in urma unui conflict dintre Moscova si Kiev, livrarile de gaze rusesti spre Europa au fost sistate timp de trei saptamani.

Alimentarea depozitelor de pe teritoriul Ucrainei este vitala pentru ca tranzitul gazelor rusesti catre Europa sa fie facut in conditii optime.

Uniunea Europana a oferit de mai multe ori in acest an imprumuturi catre Ucraina, pentru a-si plati gazele de la o luna la altaNaftogaz a platit in totalitate si la timp gazele pentru septembrie, insa marea majoritate a banilor au provenit din imprumuturi.

standard.ro: E.ON are gaze pentru la iarnă

E.ON Gaz România a finalizat înmagazinarea gazelor naturale necesare pentru sezonul rece, potrivit unui comunicat al companiei.

Conform raportului, volumul gazelor naturale înmagazinate de E.ON Gaz România în acest an este de aproximativ 625 milioane de metri cubi, valoarea investiţiei ridicându-se la circa 460 milioane de lei (107,2 mil. euro). Compania asigură furnizarea de gaze pentru 1,4 milioane de clienţi din 20 de judeţe din partea de nord a României.

Ziua: Gazprom vrea sa creasca cu 30 de dolari pretul gazelor pentru Europa

Gazprom ar putea creste in 2010 cu 20-30 de dolari pretul gazului livrat catre consumatorii europeni, fata de cel din 2009, a anuntat, luni, vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, potrivit RIA Novosti, noteaza NewsIn. “Potrivit prognozelor, pentru anul viitor, pretul va fi mai mare cu 20-30 de dolari”, a spus Medvedev. Anterior, oficialul declarase ca pretul mediu de export al gazului in 2009 va fi mai mare de 280 de dolari pentru o mie de metri cubi. El a explicat ca prognoza se bazeaza pe situatia de pe piata mondiala a resurselor energetice. In ultimele noua luni a crescut pretul mediu al ‘cosului’ de resurse energetice, in baza caruia Gazpromul calculeaza preturile pentru gaz pentru consumatorii europeni. In 2008, pretul de export al gazului rusesc a fost de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Adevarul: Rămânem în cărţi pentru conducta South Stream

Gazprom şi Transgaz continuă discuţiile pe marginea posibilităţii ca o ramificaţie a gazoductului să traverseze România. Transgaz va trimite în această săptămână datele tehnice cerute de ruşi privind sistemul românesc de gaze.

În urmă cu două săptămâni, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, ar fi trebuit să vină la Bucureşti, pentru a discuta cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe tema includerii României în proiectul South Stream, care va aduce gaze ruseşti în Balcani, pe sub Marea Neagră.

Din cauza situaţiei politice locale, vizita a fost amânată, iar surse din domeniu precizau că România şi-a diminuat considerabil şansele de a fi inclusă pe traseul gazoductului, în condiţiile în care ruşii sunt extrem de sensibili la problemele de ordin politic şi nu vor să fie asociaţi cu niciuna dintre părţile aflate în conflict.

Totuşi, discuţiile dintre Gazprom şi partea română la nivel de experţi nu au fost întrerupte. „Gazprom continuă negocierile cu compania Transgaz privind posibilitatea conectării României la proiectul South Stream“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Gazprom.

Aceştia au arătat că, la întâlnirea de la sfârşitul lunii septembrie (când ar fi trebuit să vină în România şi Medvedev, vizită amânată ulterior pentru 13-14 octombrie – n.r.), cele două părţi au convenit ca Transgaz să furnizeze primele date tehnice şi economice pe marginea cărora să poată fi luată o decizie privind traseul conductei.

La rândul său, directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, ne-a declarat că transportatorul român de gaze s-a angajat să trimită până la finele acestei luni informaţiile cerute de ruşi pentru a analiza costurile unei ramificaţii pe teritoriul României.

Decizie de ordin economic

„Este vorba de date tehnice privind funcţionarea sistemului naţional de transport al gazelor. Gazprom ne-a asigurat că decizia va fi una de ordin economic“, a precizat Rusu. O nouă întâlnire între cele două companii va avea loc în viitorul apropiat, o dată clară urmând să fie stabilită după ce ruşii vor primi datele solicitate. Oficialii gigantului rus nu au făcut nicio referire la o posibilă vizită a lui Medvedev în România.

Gazprom va stabili ruta finală după un studiu sumar de fezabilitate, estimat să fie gata până la sfârşitul acestui an. „Posibilitatea de a include noi participanţi în proiect depinde de mai mulţi factori: pe lângă interesul de a colabora cu Gazprom, sunt importanţi indicatori precum poziţia geografică sau cererea de pe piaţa internă pentru volume suplimentare de gaze“, au mai spus reprezentanţii Gazprom.

Deşi susţine că Nabucco nu este concurent cu proiectul său, Gazprom ambalează motoarele South Stream şi chiar îl mută înaintea perechii din nordul Europei, Nord Stream, care ar trebui să fie funcţională în 2012.

Cursă contra cronometru

Astfel, după ce, vineri, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că South Stream va fi gata înainte de Nord Stream, duminică, ministrul Energiei, Serghei Şmatko, a anunţat că lucrările la construcţia South Stream ar putea începe în 2010.

Astfel, Rusia accelerează pentru a depăşi Nabucco, proiect care în această vară a luat un avans prin semnarea acordului interguvernamental, în condiţiile în care marii producători de gaze din zona caspică sunt gata să-şi aducă marfa în Europa prin prima conductă funcţională.

Studiul pentru Mărgineni, aproape gata

„Realizarea unor depozite de gaze pe teritoriul României poate deveni un element important al colaborării ruso-române în sfera gazelor“, au mai spus oficialii Gazprom, arătând că, în prezent, continuă discuţiile cu experţii români pe această temă, inclusiv pentru depozitul de la Mărgineni, judeţul Neamţ.

Ruşii vor lua o decizie privind implicarea în acest proiect în funcţie de studiul de fezabilitate, care va fi finalizat la începutul lunii decembrie, ne-a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu. Potrivit acestuia, Romgaz va invita omologii ruşi la discuţii, în noiembrie, pe tema depozitelor de gaze.

russiatoday.com: South Stream pushes to join there here and now

South Stream is moving away from the drawing board, with handshakes this week in Milan Belgrade and Saint Petersburg, underlining its approaching reality.

With Turkey’s approval for feasibility studies to begin in its waters, analysts like Dmitry Lutyagin, from Veles Capital, are also seeing the chance that on land pipelines slated for Bulgaria may also go to the Turks.

“Now there are two probable routes . Through Bulgaria and Turkey which is interested in pulling the pipeline to it’s territory to get extra gains, like payment for transit, and to see other project unfolding like Blue Stream 2. Closer relations with Turkey might insure that South Stream will go through it’s territory and not Bulgaria, where the newly elected government decided to reconsider earlier agreements signed with Russia.”

Progress on the new southern route for gas into Europe might see the scheduled operation dates advancing. Taking in consideration the latest developments, South Stream might be realized earlier than North Stream, according to Prime Minister Vladimir Putin. That will mean Russian gas will flow to Europe under the Black Sea from 2015

Nordstream, the new northern route for gas going under the Baltic into Germany has long been expected to be up and running first, but it still requires agreement with 3 nations. Aton analyst, Vyacheslav Bunkov, says the comparison implied by the Prime Minister comments was about construction timeframes.

“Nord Stream officially started in 2005. Its construction is taking 5 to 6 years. I think during talks the Prime Minister meant that the construction of South Stream will take less time – like 4 years. The shorter the construction period, the more funds required, taking in consideration that the project has a record budget of $37 billion.”

A rebounding European economy will soon see EU gas demand return to pre crisis levels. The concerns about Ukraine’s ability to pay for its gas haven’t gone away, meaning that the risk of another European shut off remains. But the news that South Stream could be in action sooner than expected underlines Russia’s ability to remain a stable supplier to European customers.

energia.gr: Gazprom: Europe Must Pay For Unused Gas; 2010 Prices To Rise

Russian gas giant OAO Gazprom (GAZP.RS) Monday warned European customers it expects them to buy as much gas as they are obliged to purchase under their contracts.

The Wall Street Journal had reported Monday, citing a source close to Gazprom, that the company’s largest European customers owe Gazprom about $2.5 billion due to a breach of contracts. This is because European clients have had to sharply reduce gas consumption because of the economic crisis and other reasons.

“It’s a fundamental principle for gas markets,” Gazprom’s Deputy Chief Executive Alexander Medvedev told reporters on the sidelines of an energy conference in Moscow, referring to the so-called take-or-pay contracts.

Under a take-or-pay clause, customers have to pay a fine if they buy less gas than stipulated in the original contracts. Medvedev didn’t disclose further details.

Earlier this year, Russia said it wouldn’t fine Ukraine for consuming Russian gas at below the agreed amount and domestic media reported Gazprom’s European customers were keen to secure the same deal.

Medvedev also said Gazprom expected natural gas prices for Europe to rise by $20 to $30 in 2010.

energia.gr: Polish PGNiG, Gazprom In Advanced Talks On Gas Supplies

Polish gas monopoly PGNiG (PGN.WA) is in advanced talks with Russia’s gas major OAO Gazprom (GAZP.RS) and its unit Gazprom Export on additional gas supplies for Poland, PGNiG said Monday.

The PGNiG statement did not give any details except for “PGNiG believes in reaching a compromise that will satisfy all parties involved.”

Earlier Monday, Russian news agency Interfax cited Russia’s Energy Minister Sergey Shmatko as saying that Poland and Russia agreed that Gazprom and PGNiG would each have 50% of shares in EuRoPol Gaz, the operator of the Polish section of the Yamal gas pipeline that transports gas from Russia to Western Europe via Poland.

At present, PGNiG and Gazprom each hold 48% of shares in Europol Gaz. The remaining 4% is held by Gas-Trading, an unlisted company held by PGNiG, Gazprom and Bartimpex.

The change of the ownership structure was a condition that Russia made in September in talks with Poland over a new gas agreement.

Poland needs to buy more natural gas from 2010 and its gas monopoly PGNiG has for months been in negotiations with Gazprom to increase supplies.

energia.gr: Gazprom Expects 2009 Export Sales Above $40 Bln

Russian gas firm OAO Gazprom (GAZP.RS) expects revenue from gas exports to total more than $40 billion this year, the Interfax news agency reports Monday, citing the company’s Deputy Chief Executive Alexander Medvedev.

Last year, Gazprom’s net sales outside Russia totaled 1.787 trillion rubles ($61.62 billion), with the bulk of revenue coming from Europe.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter