revista presei 27 noiembrie

2009/11/27

Hotnews: Rusia face concesii majore Ucrainei si da un impuls popularitatii Iuliei Timosenko, candidat la prezidentiale

Anexele la contractul dintre Gazprom si Naftogaz Ukrainy (compania ucraineana partenera) semnate marti seara tarziu au facut senzatie, scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema, cotidianul Nezavisimaia gazeta. Partea rusa nu numai ca a facut concesii mari, dar a facut acest lucru in pofida dispozitie ferme a presedintelui Dmitri Medvedev. Gazprom a sustinut linia premierului Vladimir Putin, care a promis o viata usoara Ucrainei. Expertii ucraineni cred ca Putin a jucat pe mana Iuliei Timosenko, premierul Ucrainei si candidat la alegerile prezidentiale din ianuarie 2010.

Seful executivului de la Kiev se poate folosi acum in campania ei electorala de succesul incredibil din negocierile cu Rusia, estimeaza ziarul citat.

Completarile aduse contractelor incheiate in prima decada a lunii ianuarie, in plina criza a gazelor naturale, se reduc la doua aspecte esentiale: refuzul Gazprom de a penaliza Ucraina pentru nerespectarea prevederilor contractuale privind cantitatea de carburant preluata, precum si reducerea cantitatii de gaze importata.

Daca pana acum Kiev era obligat sa cumpere minim 40 miliarde metri cubi de gaze in 2009 si 52 miliarde in 2010, aceasta constrangere a cazut, volumul fiind redus cu 20%. Dar pentru aceste 80% Kiev trebuie sa plateasca indiferent daca refuza sa il importe sau sa-l consume.

Purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski, a declarat pentru NG ca partea ucraineana va indeplini toate punctele noilor anexe. „Nu este vorba de concesii, sunt numai relatii de parteneriat intre doua intreprinderi”, a subliniat el, estimand ca, dupa toate probabilitatile, divergentele din pozitiile politice ale premierilor si presedintilor Ucrainei si Rusiei „sunt determinate, dupa toate probabilitatile, de motive politice, fara legatura cu subiectii economici”.

Analistul Iaroslav Jalilo este, dimpotriva, de parere ca totul se rezuma la interese economice. In opinia sa, contractele din ianuarie contineau unele prevederi care puneau in dificultate activitatea Naftogaz, iar acum nu s-a facut decat eliminarea tuturor contradictiilor.

Mihail Pogrebitski, de la Centrul pentru studii politice si conflictologie, apreciaza ca Gazprom nu a avut de ales. „Sa admitem ca partea rusa ar fi cerut penalitati de miliarde de dolari. Dar bani nu sunt. Naftogaz ar fi fost nevoit sa se declare falimentar, ceea ce ar fi antrenat o reactie in lant in intreaga economie ucraineana, pana la pericolul incapacitatii de plata. Un scenariu care nu-i convine Rusiei, pentru ca din principalul cumparator de gaze, Ucraina s-ar fi transformat nu numai intr-un partener incapabil sa-si achite datoriile, dar si intr-o tara de tranzit instabila”.

In acelasi timp, politologul considera ca, „daca ar fi existat eventualitatea ca alegerile prezidentiale sa fie castigate de Viktor Iuscenko sau daca la putere ar ajunge un nationalist de genul lui Oleg Tiabniko, partea rusa ar fi pus in miscare mecanismul penalizarilor, fara sa clipeasca macar. Dar acum este evident ca ambii lideri ai cursei electorale – Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici – vor refuza cursul radical din relatiile cu Rusia promovat de Iuscenko”.

EVZ: Topul salariilor din energie

La cele mai mari companii din subordinea Ministerului Economiei, veniturile brute medii ale angajaţilor trec de 2.500 de lei.

Câştigurile salariale din companiile de stat sfidează criza. Deşi consumul de electricitate şi de gaze naturale

a scăzut, iar veniturile şi profiturile au intrat la apă

, acest lucru nu i-a împiedicat pe şefi să acorde majorări salariale sau să le ţină pe loc.

EVZ a realizat, pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli publicate în Monitorul Oficial, un top al câştigurilor salariale lunare medii brute în cele mai mari 11 companii de stat din energie şi minerit.

Spre exemplu, la toate unităţile analizate, câştigul brut/salariat depăşeşte 2.500 de lei. Nuclearelectrica domină topul cu 6.838 de lei, fiind urmată de Hidroelectrica şi Electrica – peste 4.500 de lei.

Totodată, nivelul acestor venituri nu este neapărat corelat cu profitabilitatea companiei sau productivitatea. Altfel spus, angajaţi care aduc un profit mai mare sau mai multe venituri în com panie sunt remuneraţi mai prost de cât în alte firme cu rezultate mai slabe.

Criză de lichidităţi

În ciuda crizei, unele companii au acordat majorări salariale în decembrie anul trecut, iar altele în luna martie 2009, ne-au spus unii lideri de sindicat.

De altfel, conform ministrului economiei, Adriean Videanu, companiile cu profit au putut să majoreze fondul de salarii cu până la 6,5% în 2009.

O problemă este totuşi lipsa de lichidităţi din piaţă. Dumitru Chiriţă, directorul executiv al Federaţiei „Univers”, ne-a declarat că multe firme din sector „nu au bani de salarii, din lipsă de lichidităţi.

Sectorul e blocat, CFR nu-şi plăteşte facturile”. La Electrica, câştigul mediu brut aprobat în 2009 este de 4.749 de lei, însă compania ne-a precizat că cel realizat pe primele zece luni a fost de 4.085 de lei. Nivelul este peste cel din 2008, de 3.820 de lei.

Pe de altă parte, unele companii au făcut corecţii în minus ale câştigurilor salariale prevă zute pentru 2009 la ultima rectificare bugetară.

De pildă, la Transelectrica, câştigul mediu brut lunar pe angajat a scăzut de la 4.176 de lei la 3.923 de lei. Cifra reprezintă suma tuturor veniturilor salariale, incluzând sporuri, prime etc.

Oficialii firmei ne-au declarat că nivelul e similar cu cel din 2008. Compania şi-a reevaluat drastic profitul net pentru acest an, de la 56,7 milioane de lei, iniţial, la 2,9 milioane de lei.

Complexul Turceni estimează pentru anul în curs un profit net de circa două ori mai mic decât previziunile anterioare. Câştigul sa la rial a scăzut însă uşor, iar valoarea prevăzută de cheltuieli cu sponsorizarea a crescut.

standard.ro: O divizie Gazprom, interesată de creditul Elcen Bucureşti

Patru companii străine, printre care o bancă şi o divizie a gigantului rus Gazprom, sunt interesate să acorde Elcen Bucureşti un împrumut de 30 mil. euro şi să accepte drept gaj patru milioane de certificate de emisii de carbon.
“La licitaţia organizată au depus oferte: Vertis Environmental Finance Budapesta, Gazprom Marketing&Trading Marea Britania, Royal Bank of Scotland (RBS) şi Barclay’s Capital”, au declarat pentru Business Standard reprezentanţii Elcen Bucureşti.

Ieri, a expirat termenul până la care au fost acceptate ofertele pentru împrumutul de care producătorul de energie termică are nevoie pentru a-şi asigura o parte din lichidităţile necesare în această iarnă. Rezultatul final al licitaţiei se va cunoaşte, cel mai probabil, la sfârşitul săptămânii viitoare, timp în care Elcen aşteaptă de la ofertanţi îmbunătăţirea propunerilor.

În ciuda celor patru oferte, specialişti în tranzacţii pe piaţa certificatelor de emisii de dioxid de carbon sunt sceptici în privinţa succesului demersului.

“Din dosar, rezultă că dobânda de finanţare este undeva la 1%, mult prea puţin pentru o bancă“, este de părere Matei Păun, partner BAC Investment.

RBS este deţinută de statul britanic, în proporţie de 84%, care a plătit 45,5 mld. dolari, pentru a o salva. Barclays Capital este unitatea de “investment banking” a Barclays Bank PLC. Printre pieţele de tranzacţionare se numără şi cele ale materiilor prime şi cele conexe acestora, precum cea a EUA. Vertis Environmental Finance este una dintre primele companii specializate în tranzacţionarea EUA din Europa Centrală. Compania a lucrat pentru firme precum RWE şi E.On, dar şi pentru guverne sau autorităţi publice locale precum cele din Ungaria, Cehia şi România.

Gazprom Marketing&Trading UK este o unitate a gigantului rus cu acelaşi nume, înfiinţată sub legislaţie şi suveranitate britanică pentru a nu întâmpina obstacolele impuse companiei-mamă de guvernele occidentale. Aceasta activează pe piaţa energetică, inclusiv în sectorul drepturilor privind emisiile de carbon.

Vocea Rusiei: Noul preţ al gazului rusesc pentru Ucraina va fi 280 de dolari

Preţul mediu al livrărilor de gaz rusesc Ucrainei va fi de aproape 280 de dolari pentru o mie de metri cubi în anul 2010, a informat purtărotul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. De asemenea el a propus să fie stabilit venitul care nu s-a obţinut din cauza reducerii exportului de combustibil.

Ucraina a redus consumul de gaz rusesc până la 33,75 de miliarde metri cubi. Contractul semnat în ianuarie anul curent prevedea un volum de 52 de miliarde metrii cubi de gaz.

RIA Novosti: Russia, Poland report limited progress at gas talks

Talks on Russian natural gas supplies to Poland ended in Warsaw on Thursday without the signing of an agreement, but reports of progress.

The talks, led by Polish deputy economics minister Joanna Strzelec-Lobodzinska and Russian deputy Energy Minister Anatoly Yanovsky, were also attended by Russian energy giant Gazprom deputy CEO Alexander Medvedev.

“We have agreed on 90% of issues – there will be one more round,” Strzelec-Lobodzinska said after the meeting.

“We have moved forward considerably on the main provisions in the document – first of all additional deliveries of gas… and price formation,” Yanovsky said.

A regular round of the gas talks is expected to take place in Moscow, and Strzelec-Lobodzinska said it would be held “in Russia after December 5.”

Russia annually supplies 8 billion cubic meters of gas to Poland. Poland consumes 14 billion cu m annually, covering a third of the consumption (about 5 bcm) with its own resources. Over 90% of the gas bought by Poland comes from Russia.

In 2008 Gazprom export arm Gazprom Export exported to Poland 7.9 bcm of gas.

The gas exports to Poland and its transit through the country’s territory are carried out in line with long-term contracts with PGNiG and EuRoPol GAZ, concluded on the basis of a 1993 intergovernmental agreement and its addenda.

RussiaToday.com: EU parliamentarians talk up South Stream

Electricite de France is expected to sign an agreement on the South Stream gas pipeline with Gazprom during Prime Minister Putin’s visit to Paris. The deal may reflect shifting European opinion on the project.

Attitudes towards building of the South Stream pipeline in Europe look to be changing dramatically. As an example of the new enthusiasm, a group of EU parliamentarians went to Siberia to see where the gas would come from to fill the pipeline.

The Yamalo-Nenets region is home to the deposits which are the present and the future of Russia’s gas industry. Despite decreased demand for gas, falling prices and gloomy forecasts, Gazprom is actively tapping new fields to meet future demand, according to Aleksandr Koryakin, Head of the Oil and Gas production unit, Gazprom Dobycha Yamburg.

“We can produce 105 billion cubic meters of gas annually. And we are planning to increase it to 115 billion cubic meters. This will enable us to extract enough gas for South Stream.”

Russia has been trying for years to get the project underway but has met considerable resistance. Bulgaria provided an unpleasant surprise this summer by freezing its involvement with Moscow’s project in favor of the European backed Nabucco pipeline which aims to get gas from the Caspian sea states.

But now Sofia is signaling it is ready to make a U-turn, according to Petar Kanev, Advisor to the Bulgarian President.

“All the gas we are getting goes through Ukraine. Last year we suffered immensely when gas stopped flowing in. That’s why Bulgaria wants South Stream to become a reality.”

The Organization for Security and Co-operation in Europe also says it’s ready to throw its weight behind the project, according to OSCE Parliamentary Chairman, Joao Barroso Soares.

“South Stream is one of the most important projects that is being done. And of course we are in favor of the security of all the main routes of the gas that comes from Siberia.”

At a cost of $9 billion, the mammoth construction task will require the combined efforts of many governments and companies to succeed. Gazprom cannot do it alone. After a difficult start, the participants are beginning to line up, and the potential completion date of 2015 now seems less of a pipe dream.

energia.gr: Russia Adopts New Energy Strategy

The Russian government Thursday approved a national energy strategy until 2030 that envisages increasing annual oil output to 530 million-535 million metric tons from 488 million tons in 2008, Russian news agency RIA Novosti reports Thursday on its Web site.

It also envisages increasing natural gas production to between 885 billion and 940 billion cubic meters from 664 bcm in 2008 and pushing electricity exports to 45 billion-60 billion kilowatt-hours from 17 billion kWh in 2008, the report says.

The strategy also aims to reduce Russia ‘s energy dependence by boosting a faster growth of sectors consuming less energy and using the technical potential of energy saving, the report says.

Tags: , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter