revista presei 26 septembrie

2009/09/26

Hotnews.ro: ANRE: Pretul gazelor si cel al energiei electrice raman neschimbate dupa 1 octombrie

Pretul gazelor naturale si cel al energiei electrice raman neschimbate dupa data de 1 octombrie, a anuntat vineri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Petru Lificiu. Seful ANRE declara, in luna iulie, ca pretul energiei electrice ar urma sa scada cu  5-10%, spre sfarsitul anului, in cazul in care economia se redreseaza si creste consumul de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a anuntat, insa, ca consumul de gaze naturale a scazut cu 20% in primele 6 luni ale anului, iar cel de electricitate cu 9%, pe fondul crizei.

  • “Acest lucru este atat in beneficiul consumatorilor, cat si in beneficiul operatorilor. Cautam o stabilitate in evolutia pretului energiei electrice si gazelor, care in plan macroeconomic va menţine si moneda naţionala. S-a vazut ca orice evolutie stabila a costurilor este de preferat variatiilor”, a declarat Petru Lificiu, pentru NewsIn.
Pretul energiei electrice a crescut cu 1,5% de la 1 ianuarie 2009 pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbat. In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acestea au fost ieftinite cu 5% la 1 iulie 2009.

Gandul: Preţurile la gaze şi electricitate “îngheaţă” până la 1 aprilie 2010

etru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), asigură că tarifele plătite de populaţie pentru gaze şi energie electrică nu vor creşte la 1 octombrie, iar preţul va rămâne bătut în cuie la nivelul actual cel puţin până la 1 aprilie 2010.

“Asta este intenţia noastră atât în perioadă de criză, cât şi ca predictibilitate a preţurilor pentru operatori şi consumatori”, a spus Lificiu, citat de Mediafax. Aceasta nu este singura măsură “de criză” luată de autorităţi în 2009. Anul acesta, preţul gazelor naturale s-a redus de două ori, respectiv cu 3% de la 1 mai şi cu 5% de la 1 iulie, în timp ce tariful pentru electricitate a fost “îngheţat”. Măsurile au dus la creşterea cu 7,5% a consumului de energie electrică al populaţiei în primele şapte luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă consumul final s-a micşorat cu 9,4%, pe seama reducerii activităţii economice.

Veşti bune vin şi de la Ministerul Economiei, care anunţă că a finalizat asigurarea stocurilor de combustibil pentru perioada de iarnă, luând în calcul şi o eventuală criză a gazelor, ca în iarna anului trecut. “S-a constatat ca ar fi necesară o cantitate suplimentară de păcură de circa 110.000 de tone”, se arată într-un comunicat emis de instituţie.

Cotidianul: „Băieţii deştepţi“ din energie lovesc din nou: Bonus de 40 de milioane de euro pentru Romelectro SA

Un proiect ecologic la Complexul Energetic Turceni a fost evaluat la circa 120 de milioane de euro, licitaţia fiind câştigată de singura participantă – Romelectro SA Bucureşti. Aceeaşi firmă şi acelaşi procedeu ca la CE Rovinari, unde s-au făcut lucrări similare.
480 de milioane de lei sunt necesari pentru procesul de retehnologizare a CE Turceni
480 de milioane de lei sunt necesari pentru procesul de retehnologizare a CE Turceni

De aproape două luni, contractul dintre CE Turceni şi Romelectro n-a fost semnat, conducătorii complexului temându-se de eventuale urmări de natură penală. Există serioase semne de întrebare privind valoarea contractului, care se pare că a fost supraevaluată cu peste 40 de milioane de euro.
Directorii de la Turceni se tem să semneze
La sfârşitul lunii iulie anul curent, CE Turceni a organizat o licitaţie privind „soluţii pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui, în cazanele grupurilor energetice ale complexului, sub formă de şlam dens“. Documentaţia tehnică a proiectului a fost întocmită de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE SA Bucureşti.
Iar Romelectro, acţionară majoritară a ISPE, a câştigat licitaţia din postură de unică participantă. Preţul a fost de 480 de milioane de lei, cu mult peste cel obţinut de CE Rovinari pentru lucrări similare. Motiv pentru care, la 55 de zile de la atribuirea licitaţiei, contractul între cele două părţi n-a fost încă semnat, după cum ne-a precizat şi Elena Zamfir, directoarea de imagine a Turceniului. Motivul constă în contestarea preţului exorbitant, comparativ cu cel obţinut de CE Rovinari.
Afacere cu conotaţii penale
Pentru evacuarea şlamului dens a două grupuri energetice de la Rovinari s-a estimat un preţ de 70 de milioane de lei pe bucată. Oferta Romelectro a totalizat 170 de milioane pentru amândouă, soluţia tehnică şi devizul fiind întocmite tot de ISPE SA Bucureşti. Fostul director, Laurenţiu Ciurel, a anulat licitaţia cu unicul participant, chemându-l ulterior la negocieri. În cele din urmă s-a ajuns la un cost de 152 de milioane de lei în loc de 170 de milioane. Pentru această ispravă, Ciurel a fost demis, intrând în colimatorul procurorilor DNA.
La Turceni, evacuarea şlamului dens vizează patru grupuri energetice, faţă de două la Rovinari. Ceea ce înseamnă că costurile ar fi trebuit să se ridice la cel mult 304 milioane de lei. Cum şi pe ce criterii economice s-a ajuns la 480 de milioane de lei doar cei care au aranjat licitaţia pot furniza un răspuns. Probabil, realizând că surplusul de aproape 180 de milioane de lei nu se justifică, având chiar conotaţii penale, actualul director al CE Turceni, democrat-liberalul Eugen Tunaru, ezită să semneze contractul cu Romelectro, în urma licitaţiei din 30 iulie 2009.
Combinaţia Romelectro-ISPE
Acţionarii semnificativi ai Romelectro şi ISPE, „băieţii deştepţi“ Viorel Gafiţa, Virgil Rădulescu şi Octavian Georgescu, au mai pus mâna pe un contract păgubos pentru stat la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta-Turnu Severin. Anul trecut, Guvernul a aprobat investiţii de 140 de milioane de lei pentru construirea instalaţiei de evacuare a şlamului dens din cadrul sucursalei Romag-Termo.
Caietul de sarcini a fost întocmit de acelaşi ISPE SA Bucureşti, controlat majoritar de Romelectro, care a estimat lucrările la 173 de milioane de lei, peste valoarea aprobată de executiv. Participantele la licitaţie au făcut următoarele oferte: Confort SA-Hydrosistem – 165 de milioane, TMUCB SA – 172 de milioane şi Romelectro-Energomontaj – 255 de milioane. Câştigătoare a fost desemnată firma cu cel mai mic preţ, moment în care Romelectro, care oferise cu 90 de milioane de lei mai mult faţă de câştigător, a depus contestaţie. S-a invocat faptul că doar Romelectro dispune de o tehnologie omologată pentru tipul de cărbune de la Romag-Termo, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dispus reluarea licitaţiei, firma petiţionară fiind singura care s-a mai putut înscrie.

Cotidianul: Hibele sistemului energetic românesc: „Băieţii deştepţi“, eliminaţi prin reorganizare

Preşedintele-director general al ISPE, Dan Gheorghiu, propune reorganizarea sistemului energetic naţional după modelul vestic, în vederea creării unor producători micşti şi a eliminării, în acelaşi timp, a „ştampilei energiei hidro“ speculate de „băieţii deştepţi“.
Energia hidro are costurile cele mai mici, fapt speculat  de "baietii destepti"

Sistemul energetic naţional este în pericol de a se prăbuşi, atrage atenţia preşedintele-director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu, dacă el nu va fi reorganizat din temelii, pe modelul vestic. “Trebuie să terminăm cu această ştampilă a energiei hidro, ale cărei costuri de producţie sunt cele mai mici şi pe care se bat toţi furnizorii”, atenţionează Dan Gheorghiu. Or, energia produsă de hidrocentrale la preţuri eligibile a generat un scandal monstru în România, dând naştere deja celebrei sintagme „băieţii deştepţi“.
Sistemul energetic românesc are cele mai mari hibe pe partea de producţie. Şi anume „avem un sistem monocolor, producem separat energie hidro, termo şi nucleară.
Costurile sunt, astfel, diferite, energia hidro fiind cea mai ieftină, iar cea termo, cea mai scumpă. Toată lumea se bate să ia energie ieftină, în detrimentul celorlalţi producători. Acest sistem trebuie reorganizat după modelul din ţările UE, unde marii producători sunt companii mixte, care produc energie prin mai multe modalităţi. Astfel, există un singur preţ al energiei“, explică preşedintele-director general al ISPE. Acesta adaugă că sistemul românesc, „monocolor“, este, pe de altă parte, extrem de vulnerabil.
Pe de o parte, la fluctuaţiile pieţelor internaţionale privind preţurile la materia primă, precum cărbunele şi păcura, pe de alta, la condiţiile meteorologice, producţia de energie hidro fiind afectată de secetă. Nu în ultimul rând, „sistemul monocolor este deficitar la capitolul investiţii, nu toţi producătorii fiind capabili să se autofinanţeze în acest sens“, adaugă Dan Gheorghiu.
Un alt pericol pentru sistemul monocolor este acela că, în scurt timp, pe teritoriul României vor apărea producători privaţi, astfel că „sistemul nostru nu va fi capabil să concureze cu mediul privat, darămite cu producătorii din UE. Ne trebuie societăţi mixte de producţie, puternice, care să facă faţă concurenţei“, conchide preşedintele-director general al ISPE.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât sistemul energetic românesc este depăşit din punct de vedere tehnic, fiind construit cu tehnologie de nivelul anilor ’70. Mai mult, în ultimii 20 de ani nu au fost efectuate investiţii masive, cu mici excepţii. „Pentru a putea supravieţui pe piaţă, a face faţă concurenţei, dar a şi investi în sistem ne trebuie societăţi mixte, puternice, de producţie“, concluzionează Dan Gheorghiu.

ziare.com: China nu poate scapa de dependenta de carbune

China va ramane dependenta de carbune mult timp pentru asigurarea energiei de care are nevoie, potrivit lui Zhang Guobao, directorul Administratiei Nationale a Energiei.

“Este indiscutabil faptul ca vom ramane dependenti de carbune pentru producerea celei mai mari parti a energiei de care avem nevoie. O asemenea structura va fi greu de schimbat pentru mult timp”, a spus Zhang, citat de AFP.

Comentariile sale vin doar la cateva zile dupa ce presedintele Chinei, Hu Jintao, a promis ca va reduce emisiile de gaze cu efect de sera. In prezent, 70% din energia Chinei este produsa in centralele pe baza de carbune.

Zhang a adaugat ca guvernul ar trebui sa depuna toate eforturile pentru dezvoltarea sectorului de energie regenerabila. Pana acum, China a pus in functiune una dintre cele mai mari centrale eoline din lume.

Pana in 2010, China a promis ca va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20 de procente, iar, pana in 2020, 15% din energia necesara ar trebui sa provina din surse regenerabile.

Novinite: Germany RWE May Quit Bulgaria Belene Nuclear Plant

Bulgaria Germany RWE May Quit Bulgaria Belene Nuclear Plant: Germany RWE May Quit Bulgaria Belene Nuclear Plant
The company’s plans have been announced by Juergen Grossmann, chief executive officer of Germany’s second-biggest utility. Photo by BGNES

The German company RWE may quit the construction projects of the Bulgarian Belene nuclear power plant.

The company’s plans have been announced by Juergen Grossmann, chief executive officer of Germany’s second-biggest utility, the Bloomberg agency reported.

The main reason for the move is the rising costs, Handelsblatt reported, citing unnamed officials at the company.

Bulgaria’s previous Socialist-led government chose last year German power utility RWE to become a strategic partner in the Belene project with a stake of 49%.

Bulgaria intends to cut its shares in the project from 51% to 20-30%, which will still allow the country to keep its blocking quota.

State power utility NEK has a majority stake in the plant and has contracted Russia’s Atomstroyexport to build the two 1 000 megawatt reactors.

According to reports and non-governmental organizations, however, RWE AG’s plan to expand in Bulgaria’s nuclear market is on the brink of collapse because financing for the project couldn’t be obtained.

The previous cabinet started talks with the Russian government on a EUR 3,8 B state loan for the project and offered guarantees for it.

It hired BNP Paribas SA, France’s largest bank by market value, to arrange a EUR 250 M loan to help fund construction of the nuclear power plant at the Danube river town, whose price tag towered from EUR 4 B to EUR 10 B.

NEK’s poor results, triggered by a fall in power consumption, however forced it to breach the conditions on the loan, making it callable.

The new government of the center-right GERB party says it is not willing to provide any state guarantees for loans and will make a thorough analysis and research of the project.

It is to decide by the end of September whether to scrap or push ahead the construction of the multi-billion Belene nuclear power plant.

energia.gr: Kazakhstan Uranium Output To Reach 26,000 Tons By 2030

Kazakhstan’s annual uranium output is forecast to reach 26,000 metric tons by 2030 from 14,000 tons expected this year, a senior executive at Kazakh state nuclear fuel company Kazatomprom said Friday.

Sergey Yashin, the vice president of Kazatomprom, told an energy forum in the Kazakh capital Astana that Kazakhstan’s uranium reserves of 1,728,300 tons will last for 65-70 years.

Kazakhstan expects to produce just under 14,000 tons of uranium this year. It is likely to become the world’s largest uranium producer, surpassing Canada.

Kazakhstan produced 8,521 tons of uranium last year, up from 6,637 tons in 2007. Kazatomprom has set up joint ventures with nuclear energy companies from Canada, France, Russia, China and Japan to become a prominent player in the global nuclear fuel market.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter