revista presei 26 noiembrie

2009/11/26

Hotnews: VIDEO Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: In urmatoarele luni vom analiza planul societatilor energetice de a se uni

Consiliul Concurentei prefera varianta infiintarii a doua mari companii pe piata energetica decat cea privind crearea unei singure societati mamut. “Mie imi este greu sa cred ca noi cei de la Consiliul Concurentei ne vom da acordul asupra unei singure companii. De Comisia Europeana ce sa mai zic”, a declarat presedintele Bogdan Chiritoiu pentru HotNews.ro. Acesta a precizat ca a avut, marti, o prima intalnire care a avut ca tema infiintarea celor doua companii, scenariu propus de actuala putere.

“De abia am primit saptamana aceasta planurile companiilor de a se uni si urmeaza sa le analizam in urmatoarele luni. Investigatia o vom declansa in urmatoarele saptamani. Vom fi atenti si la aspectele legate de ajutoarele de stat”, a afirmat Bogdan Chiritoiu in cadrul intalnirii online cu cititorii desfasurata miercuri, 25 noiembrie. “Ce vrem noi se evitam este situatia in care apare un actor atat de mare incat sa poata impune o crestere a preturilor pentru agentii economici si pentru consumatori”, a precizat Chiritoiu.

“Noi intentionam sa lansam propria investigatie care ne va ajuta sa si culegem date pentru a evalua aceste procese de concentrare. Pozitia noastra de principiu este ca si in conditiile in care actionar este statul roman, avem de-a face cu o concentrare economica. Ceea ce ne cere legea este sa nu se consolideze o pozitie dominanta, cu exceptia cazului in care o astfel de concentrare economica ar fi benefica pentru consumator. Din acest punct de vedere este preferabil sa avem doua companii si nu una”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica. Initial, reorganizarea in acest mod a fost decisa in urma unui acord politic semnat de PDL si PSD. Dupa iesirea de la Guvernare, PSD a inceput sa respinga ideea. In schimb, a venit cu alta propunere si anume infiintarea unei singure companii care sa gestioneze toate resursele energetice. Aceasta idee este sustinuta si de PNL.

Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal.

Hotnews: Razvan Nicolescu: Candidatura Romaniei pentru gazduirea agentiei europene de reglementare a energiei a fost bine primita la Bruxelles, dar victoria nu e certa

Razvan Nicolescu

Razvan Nicolescu
Foto: Arhiva personala
Ministrii energiei din UE vor decide, in doua saptamani, aspectele concrete ale infiintarii si functionarii Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare (ACER), o institutie controversata in UE. Romania si-a depus candidatura pentru gazduirea acestei agentii, competitia este acerba, iar sansele victoriei sunt incerte. “Candidatura Bucurestiului a fost, indiferent de rezultatul final, bine primita in mediul de la Bruxelles si cred ca scorul obtinut de cele trei orase va fi foarte strans”, a declarat intr-un interviu fostul reprezentant al Romaniei la UE pe probleme de energie, Razvan Nicolescu.

Reporter: In curand, la Bruxelles, se vor lua o serie de decizii importante legate de infiintarea Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare (ACER) in domeniul energetic. Romania candideaza pentru obtinerea sediului. Ce atuuri si sanse credeti ca avem?
Razvan Nicolescu: Sunt trei decizii importante care urmeaza sa fie luate in legatura cu ACER in perioada imediat urmatoare: stabilirea locului in care va fi sediului Agentiei, selectarea directorului si desemnarea consiliului de administratie. Bucurestiul este intr-o competitie stransa cu Bratislava si Lujbliana. Toate cele trei orase au avut o campanie de promovare activa si interesanta. Decizia va fi luata, probabil, in 7 decembrie cu prilejul intalnirii ministrilor europeni ai energiei. Cred ca orice este posibil. Romania poate castiga sau ne putem situa pe locul trei. Aceasta candidatura a Bucurestiului a fost, indiferent de rezultatul final, bine-primita in mediul de la Bruxelles si cred ca scorul obtinut de cele trei orase va fi foarte strans.

Reporter: Ce atuuri are Bucurestiul?
R.N.: Principalul atu al Romaniei este deschiderea fata de principiile pietei libere de energie si sustinerea puternica pe care tara noastra a acordat-o in Consiliu UE infiintarii ACER. Nu a fost deloc usor pentru ca, la inceput, o serie de state membre s-au opus infiintarii acestei Agentii. In plus, Romania, in energie, are multe de oferit Uniunii: o foarte mare traditie in domeniu (na. sa nu uitam ca am fost unii dintre cei mai vechi producatori de petrol si gaz din lume), un mix energetic echilibrat cu o pondere a regenerabilelor cu mult peste media europeana, un nivel de independenta energetica mai mare decat media UE, o pozitie geografica care permite promovarea principiilor pietei libere europene in vecinatate si, nu in ultimul rand, un atasament sincer la abordarea externa comuna europeana in domeniul energetic, bazata pe principiul „sa vorbim cu o voce comuna in relatia cu parteneri externi”.

Reporter: Din pozitia de atasat al Romaniei la UE pe probleme de energie ati fost implicat in negocierile privind cel de-al treilea pachet de liberalizare si adoptarea reglementarii privind infiintarea acestei Agentii. Cum va determina infiintarea acestei Agentii liberalizarea pietei de energie la nivel european? Cum vedeti rolul Agentiei in relatie cu agentiile nationale de reglementare a energiei?
R.N.: ACER va avea un rol important in ceea ce priveste deciziile privind disputele transfrontaliere dintre statele membre si un rol de recomandare privind foarte multe din activitatile autoritatilor nationale de reglementare. Cred ca acesta Agentie va avea un rol deosebit de important in crearea unei piete europene competitive de energie electrica si gaz natural deoarece va contribui substantial la functionarea efectiva a pietelor interne de energie electrica si gaz natural. De asemenea, Agentia va permite autoritatilor nationale de reglementare sa-si intensifice colaborarea in cadrul unei perspective comunitare si sa participe, pe baze comune, la exercitarea functiilor care au o dimensiune comunitara.

Reporter: Cine credeti ca va fi directorul acestei Agentii?
R.N.: Procesul de selectie privind desemnarea directorului este in derulare si este gestionat de Comisia Europeana. Am auzit ca sunt peste cinci sute de candidati. Acest lucru este pozitiv pentru ca baza de selectie este foarte mare si exista garantia alegerii unei persoane foarte potrivite.

Reporter: Ce rol va avea Consiliul de Administratie si cine va face parte din el?
R.N.: Consiliul de Administratie al Agentiei va adopta anual bugetul, programul de lucru, va numi directorul Agentiei si mai ales se asigura ca ACER isi duce la indeplinire misiunea si exercita atributiile care ii revin in conformitate cu reglementarea dupa care functioneaza. In acest consiliu de administratie vor fi noua membri, cinci dinte ei fiind desemnati de Consiliu, doi de catre Comisia Europeana si doi de catre Parlamentul European.

Membrii acestui Consiliu de Administratie cred ca ar trebui sa cunoasca foarte bine spiritul si litera dupa care va functiona aceasta Agentie, sa aiba cunostinte economice solide si sa creada in utilitatea acestei institutii. Din acest Consiliu de Administratie cred ca e bine sa faca parte oameni din sectorul administratiei publice, din mediul privat si din mediul academic.

Nu cred ca este bine sa fie desemnati politiceni pentru ca acest consiliu de administratie nu este un cadru de dezbatere ideologica, de fapt reglementarea privind functionarea acestei Agentii chiar mentionand in cazul candidatilor desemnati de Parlamentul European ca acestia sa nu fie europarlamentari. In plus, deasupra tuturor acestora elemente, membrii acestui consiliu de administratie vor trebui sa completeze o serie de declaratii de interese, pentru ca ei trebui sa actioneze numai in interesul Agentiei si al procesului crearii pietei europene comune de energie electrica si gaz natural.

Reporter: Exista riscul birocratizarii si mai mult a procedurilor privind reglementarea in domeniul energetic odata cu infiintarea ACER?
R.N.: Categoric nu. Acesta a fost unul dintre argumentele folosite de cei care s-au opus infiintarii Agentiei si resping categoric aceasta idee. Dimpotriva, sunt convins ca Agentia va juca un rol de simplificare si armonizare a regulilor pietei dar si de imbunatatire a practicilor de implementare a legislatiei europene privind piata de energie electrica si gaz natural.

Razvan Nicolescu a fost timp de trei ani reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie. In prezent lucreaza la Petrom, unde ocupa pozitia de Corporate Public Affairs.

Ziua: Gazprom si Naftogaz au ajuns la un compromis. Spectrul unui nou razboi se indeparteaza

Gazprom a incheiat miercuri un acord cu societatea ucraineana Naftogaz prin care Kievul va cumpara in 2010 mai putine gaze naturale decat se angajase initial. Acest compromis indeparteaza spectrul unui nou razboi al gazelor naturale intre cele doua tari, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an, informeaza hotnews.ro.

“In conformitate cu amendamentele din contractul semnat de cele companii la inceputul lui 2009, volumul de gaze naturale pentru 2010 este stabilit la 33,75 miliarde de metri cubi”, precizeaza grupul rus, intr-un comunicat de presa. Potrivit acordului initial, Gazprom urma sa vanda societatii ucrainene 52 de miliarde de metri cubi de gaze.
Prin acordul convenit miercuri, Naftogaz nu va fi sanctionat financiar pentru volumul mai mic de gaze naturale consumat in 2009. Kievul a cumparat mai putine gaze decat se angajaze, din cauza crizei economice care a provocat o reducere drastica a cererii. Or, Naftogaz este obligat printr-o cauza contractuala sa achite o anumita cantitate de gaze, chiar daca importa mai putin, sau sa plateasca penalitati foarte aspre. Potrivit presedintiei ucrainene, aceste penalitati ar fi putut ajunge la 8,5 miliarde de dolari in 2009. Raporturile ruso-ucrainene in domeniul gazelor sunt urmarite foarte atent de UE, care s-a confruntat in ianuarie cu o perioada lunga de intrerupere a livrarilor de combustibil, in urma disputelor dintre Kiev si Moscova. Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acest volum tranzitand Ucraina.

Ziare.com: Actionarii minoritari ai Rompetrol cer amendarea KazMunaiGas

Un grup de actionari minoritari ai companiei Rompetrol Rafinare (RRC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) amendarea KazMunaiGas si suspendarea drepturilor de vot ce depasesc 33 la suta din total, potrivit unui comunicat al acestui grup de actionari.

Actionarii minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) cer CNVM aplicarea masurilor care se impun, ca urmare a deciziilor Comisiei prin care s-a respins acordarea unui nou termen pentru depunerea documentatiei pentru oferta publica obligatorie.

De asemenea, actionarii minoritari cer amendarea societatii The Rompetrol Group NV Olanda si KazMunaiGas pentru nerespectarea deciziilor CNVM care obligau ofertantul sa depuna rapoartele de evaluare si documentatia aferenta ofertei pana in 12 noiembrie, termen ulterior amanat in 20 noiembrie la solicitarea ofertantului.

O alta solicitare se refera la suspendarea drepturilor de vot ale The Rompetrol Group NV Olanda care depasesc 33 la suta din drepturile de vot ale SC Rompetrol Rafinare SA – Constanta pana la finalizarea ofertei publice obligatorie de preluare.

‘Cea de-a treia solicitare se refera la investigarea si determinarea numarului de actiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. – Constanta care au fost dobandite nelegal de The Rompetrol Group NV Olanda si /sau KazMunaiGaz, dupa dobandirea indirecta de catre KazMunaiGaz a mai mult de 33 la suta din drepturile de vot asupra S.C. Rompetrol Rafinare S.A. – Constanta’, se spune in comunicat.

La sfarsitul lunii octombrie, CNVM a respins rapoartele ofertelor obligatorii de preluare de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services si a solicitat noi rapoarte care sa fie realizate de un alt evaluator independent.

The Rompetrol Group este detinut integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, care a preluat in 2007 un pachet de actiuni reprezentand 75 la suta din capitalul Rompetrol, de la omul de afaceri Dinu Patriciu, iar restul de 25 la suta in 2009. Grupul Rompetrol detine 75,32 la suta din actiunile Rompetrol Rafinare si 51 la suta din titlurile Rompetrol Well Services, listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Conform legii, actionarul care detine peste 33 la suta din actiunile unei companii listate trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare.

EVZ: OMV vrea gaze ruseşti prin South Stream

INTERES. Grupul austriac de petrol şi gaze OMV doreşte să primească gaze naturale

din Rusia prin conducta South Stream, dezvoltată de Gazprom şi Eni (Italia), însă prioritatea rămâne proiectul Nabucco, a declarat ieri directorul general al companiei

, Wolfgang Ruttenstorfer, potrivit Mediafax.

OMV şi-a exprimat interesul pentru proiectul South Stream, însă Ruttenstorfer susţine

situaţia nu este una conflictuală. „Austria şi OMV sunt într-adevăr foarte interesate să conecteze o parte din

gazul furnizat prin South Stream la hubul Baumgarten (operat de OMV).

“Suntem interesaţi să susţinem South Stream. Însă considerăm că Nabucco este prioritatea noastră, pentru că va deschide o nouă rută de transport al gazelor către Europa Centrală şi de Sud

. Deci nu vorbim de un caz «sau», ambele proiecte se dezvoltă în paralel”, a afirmat şeful OMV. Grupul austriac este acţionarul majoritar al companiei româneşti Petrom din 2004.

Romania Libera: Dobrogea, morarul energetic al Europei

In judetul Constanta, pe teritoriul comunelor Fantanele si Cogealac, se construieste cel mai mare parc eolian din Europa, cu 240 de turbine.

Tot acest ansamblu va fi gata la inceputul anului 2011 si va produce 600 MW – echivalentul randamentului dat de un reactor nuclear de la Cernavoda. Conform studiilor, Dobrogea este considerata a doua zona din Europa, dupa nordul Germaniei, propice constructiei instalatiilor eoliene.
Am plecat spre noua patrie a lui don quijote. Probabil ca legendarul erou a fost coplesit de numarul “dusmanilor” din tara natala, asa ca a decis sa se refugieze in Romania. Mai exact, in comuna Fantanele, o localitate cu vreo 2.000 de suflete, undeva in mijlocul Dobrogei. Acolo se construieste cel mai mare parc eolian din Europa. Vor fi in total 240 de instalatii de producere a energiei electrice cu ajutorul vantului. Sunt niste colosi de 100 de metri inaltime, atat de lungi le sunt “picioarele”, in varful carora se vor invarti elice cu trei brate. Fiecare brat are 48 de metri lungime. Ce sa mai spunem de Don Quijote – e clar de ce a “fugit” de acasa, dupa ce aflam ca Spania e una dintre cele mai eoliene tari din lume. Acest stat obtine la ora actuala, cu ajutorul vantului, 45% din necesarul sau de energie electrica. Romania e, in schimb, un teritoriu virgin, unde rafalele de vant suiera inca nestapanite. Studiile de meteorologie arata insa ca Dobrogea este a doua zona din Europa, dupa nordul Germaniei, ca potential de “fabricare” din aer a curentului electric.

“Padurea” celor 240 de turbine eoliene
Mergem pe soseaua de la Constanta spre Tulcea, cale de 55 kilometri. Parca am calatori printre valuri. Pamantul se inalta si se coboara linistit in curbele sale. Culmile si vaile isi schimba ametitor culoarea la fiecare intoarcere a privirii, de la verdele culturilor de toamna la cenusiul inradacinat al ciulinilor. Depasim sate desirate, case mici de-a lungul fasiei de asfalt care uneste, in zare, pamantul cu cerul. si deodata, in departare, gigantii. Turbinele eoliene. Doar un palc e acum. Numaram cel putin 20 de “tulpini”, cu tot cu “crengile” lor, inca nemiscate.

Oricum, sunt mai multe asemenea trunchiuri artificiale, comparativ cu peisajul din jur, chelit de pomi. Zona e in plin santier. Prima etapa a constructiei se va incheia in primavara anului viitor, cand vor fi date in functiune cele 139 de turbine de pe teritoriul comunei Fantanele. Restul instalatiilor – inca 101 – vor fi plantate in perimetrul unei

localitati vecine – Cogealac – si vor porni cel mai tarziu la inceputul anului 2011. Acesta e, pe scurt, planul prezentat de CEZ – un concern energetic din Cehia, decis sa investeasca 1,1 miliarde euro pentru a dresa furtunile Dobrogei.

137 kilometri de drumuri pentru santier
Ne pierdem apoi in mijlocul campului, tot mai departe de soseaua nationala. Strainii au construit 137 kilometri de drumuri din piatra risipite in toate directiile, spre amplasamentele viitoarelor turbine. Caile de acces acopera 600 de hectare de teren, exact suprafata pe care se va intinde parcul morilor de vant. Pentru aceasta retea locala a fost nevoie de aproape un milion de tone de piatra, in conditiile in care macadamul are o grosime de 30 de centimetri. Important e ca rotile de gabarit depasit sa nu se afunde in pamantul cleios. S-a calculat ca va fi nevoie de 1.600 de camioane pentru a transporta toate componentele instalatiilor de vant care vor fi montate in aceasta zona.

Ganditi-va ca doar o sectiune din piciorul care sustine elicea cantareste 40 de tone. Dar sunt alte piese

mult mai grele, precum nacela, care ajunge la 86 de tone. Nici elicea nu e deloc usoara – cele trei brate ale sale cantaresc in total 27 de tone. Cand le privesti de departe, deja montate, agregatele acestea nu par atat de mari si de grele. Cu toate acestea, diametrul turnului, la baza sa, atinge 4,3 metri.

Tehnologie americana
Ajungem la cartierul general al santierului. Vedem o cladire cu un etaj, formata din mai multe containere puse unul peste altul. Din birouri si pe holul ingust circula graiuri diferite – ceha, engleza, romana, germana. E un santier multinational, ni se explica mai tarziu. Peste 400 de muncitori au venit in comuna Fantanele sa construiasca parcul eolian. Sunt brazilieni, germani, americani, cehi. si asta, pentru ca piesele componente ale instalatiilor de vant vin de la fabrici din toata lumea. Iar furnizorii si-au trimis si muncitorii aferenti sa monteze agregatele.

Spre exemplu, elicele au fost aduse din Brazilia. Turnurile au fost fabricate in Germania si China. Alta componenta importanta a turbinei e nacela, pe care e montata elicea, facuta tot in Germania. Cehii sunt cei care manageriaza intregul santier. Fundatia fiecarui turn este turnata de muncitori care fac parte dintr-un concern francez. Alte componente ale turbinelor vin din Spania. De remarcat ca intreaga tehnologie din acest parc eolian al Dobrogei apartine americanilor de la General Electric.

Am semnat fisa pentru protectia muncii
Primul om care ne intampina este responsabilul cu protectia muncii. Ne informeaza despre regulile valabile pentru muncitori, pe care trebuie sa le respectam si noi, cat timp vom ramane aici. Sunt interzise alcoolul si drogurile. Nu avem voie sa stam in apropierea macaralelor in miscare. Cand ne deplasam cu masina pe drumurile santierului, viteza maxima trebuie sa fie de 30 de kilometri pe ora. Nu avem voie sa-i intrerupem pe muncitori din lucru. Sa nu aruncam hartii sau alte mizerii decat la cos, nu pe camp. Exista containere pentru gunoi. La final, semnam fisa individuala, dupa ce am luat la cunostinta despre toate aceste porunci. Mai mult, trebuie sa purtam casca de protectie si vesta reflectorizanta. Altfel, din cate ni se spune, riscam sa ne bata obrazul muncitorii, pentru ca incalcam normele pe care ei le respecta cu sfintenie.

Romani in conducerea santierului multinational
Chiar daca sunt minoritari intr-un loc in care lucreaza oameni de pe mai multe continente, romanii au primit totusi responsabilitati importante. Am facut cunostinta, dupa ce am plecat pe teren, cu Ion Antonescu, sef de santier din partea General Electric. Inginer mecanic de masini hidraulice si pneumatice, personajul nostru, inca la prima tinerete, ne spune ca doar competenta a contat pentru functia pe care o detine. Nu vrea sa intre in detalii legate de persoana sa, dar e dispus sa ne descrie cu lux de amanunte ce se intampla in jurul nostru. Aici se lucreaza fara intrerupere, chiar si sambata si duminica. La ritmul acesta, e nevoie de numai trei zile pentru ca o turbina intreaga sa fie montata, cu tot cu piciorul sau de sustinere, cu nacela si elicea, plus toata instalatia electrica aferenta.

Mai mult timp dureaza la fundatie. Se creeaza un pilon din beton care ajunge pana la 22 de metri adancime. Trebuie sa treaca peste 50 de zile pana cand aceasta temelie sa fie apta sa sustina constructia de deasupra sa, care e, la randul sau, o adevarata uzina. Turnul din otel are in maruntaiele sale un lift care urca pana la nacela, la care se adauga diverse instalatii, precum un transformator, un generator. Nacela este, la randul sau, dotata cu o cutie de viteze si cu un generator.

“Cand am vazut morisca, am crezut ca zboara”
Al doilea roman cu functie importanta pe care l-am intalnit este Gheorghe Stanciu, supervizor in domeniul electric pe santierul de la Fantanele. El ne spune ca instalatiile eoliene incep sa produca energie in conditiile in care viteza vantului este de cel putin 3 metri pe secunda. Rafalele profitabile, energetic vorbind, sunt cele de 13 metri pe secunda. Daca “miroase” a furtuna, iar vantul sufla cu mai mult de 90 de kilometri pe ora, eolienele se opresc in mod automat.

Toata padurea asta, cu cele 240 de mori ale sale, va fi controlata dintr-o camera de comanda, cu ajutorul computerelor. De acolo vor fi dirijate “moristile”, astfel incat ele sa “caute” vantul cel mai bun. Pentru acest lucru se poate roti si nacela, permitand elicei un spor maxim. La randul lor, palele elicei isi pot modifica si ele pozitia, pentru a vasli cu sarg prin oceanul de aer. Calculele arata ca aceasta uzina a vantului din Dobrogea va avea capacitatea sa produca 600 MW, ceea ce inseamna, din cate ni s-a spus, egalul randamentului pe care il da un reactor nuclear de la Cernavoda.

Peisaj cu oi, capre, vaci si eoliene. Pustietatea e brazdata de panouri de avertizare. Localnicii nu au voie sa se apropie la o distanta mai mica de 250 metri de perimetrele in care se lucreaza, pentru evitarea unor accidente. Strigam la un cioban. Ne intelegem, de departe, doar prin semne. “Credeam ca sunteti cehi”, zice barbatul intre doua varste. Tot el ne-a explicat dupa aceea ca, de cand cu lucrarile astea, de-a lungul tarlalelor se aude mai putin limba romana.

Vrem sa stim cum vede el, taran din Fantanele, eolienele care rasar ca din pamant, din loc in loc, pe dealurile si prin vaile din jurul nostru. “Cand am vazut prima morisca, am crezut ca zboara”, rade interlocutorul nostru, apoi isi ia la revedere de la noi, grabit dupa oile sale, care mai aveau putin si intrau intr-o zona interzisa, unde doua macarale se luptau cu o elice, s-o ridice in varful catargului deja instalat.

3.000 de euro pe an pentru o turbina
Vorbim cu primarul din Fantanele, Gheorghe Popescu. De la el aflam povestea locala a eolienelor, care a inceput cu patru ani in urma. Au aparut mai intai niste cercetatori. Au masurat viteza vantului cu aparate speciale. Dar au stabilit, mai ales, locul in care vor fi amplasate viitoarele turbine, exact in calea celor mai buni curenti de aer. Studiul a durat un an. “Pe urma a venit managerul de proiect, au fost discutii, cum sa procedam”, povesteste edilul, care a organizat o adunare populara, sa afle toata suflarea localitatii ce si cum va fi.

“Multi nu stiau ce e cu eolienele astea”, continua oficialul. Dar s-au dumirit oamenii atunci cand a fost vorba de bani. Daca o instalatie de vant e amplasata pe terenul tau, investitorul iti plateste o anumita suma anual. Primarul stie ca e vorba de 3.000 de euro. Pentru fiecare turbina. si ca sunt 130 de tarani care au avut norocul sa le pice cate o eoliana in batatura. Altii au avut bafta cu carul: gazduiesc cate doua asemenea moristi.
Scurta istorie a relatiilor dintre un gigant energetic, prezent in 19 tari europene, si satenii din Fantanele nu se reduce doar la exploatarea vantului. Colaborarea a fost extinsa, pentru o cat mai buna intelegere intre parti, la apa, canalizare, scoala si reciclarea gunoiului. Strainii au forat puturi de mare adancime si au extins reteaua de apa potabila spre toate gospodariile de aici, dupa care au montat si hidranti de incendiu pe mai multe strazi.

La care s-a adaugat organizarea programului de “after school” pentru copiii care buchisesc literele in scoala comunala. Urmeaza consilierea de care autoritatea locala va beneficia pentru elaborarea unui proiect european legat de sistemul de canalizare al localitatii, iar in viitorul apropiat va fi pusa la punct si colectarea selectiva a deseurilor. “Ne-au promis ca, dupa ce dau drumul la parcul eolian, vom primi curent electric gratis pentru iluminatul public”, ne anunta primarul. si cand te gandesti ca romanii nu le ofera cehilor decat aerul…

Vocea Rusiei: Construirea Nord Stream poate începe la termenul stabilit

Construirea Nord Stream poate începe la termenul stabilit – în anul 2010, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

„Modul cum avansăm cu colegii noştri din Germania şi Olanda în privinţa obţinerii permisiunilor necesare, ne insuflă speranţe”, a relevat el.

Vorbind despre proiectul South Stream, Kuprianov nu a exclus că în ce priveşte termenele realizării el poate întrece Nord Stream. Se aşteaptă că el va fi dat în exploatare nu mai târziu de anul 2015.

RIA Novosti: Ukraine to pay $280 per 1,000 cubic meters of Russian gas in 2010

Ukraine will have to pay about $280 per 1,000 cubic meters of Russian gas in 2010, a spokesman for Russia’s energy giant Gazprom said on Wednesday.

Sergei Kupriyanov told the Moscow-based Echo Moskvy radio station that the “average price for next year” would be “about $280.”

Russia’s Gazprom and Ukraine’s Naftogaz agreed on Tuesday to reduce Russian national gas deliveries by 35% in 2010, from the previously contracted 52 billion cubic meters to 33.75 bcm.

The reduction is likely to cost Gazprom some $5 billion in lost revenues.

Kupriyanov also expressed hope that there would be no repeat of last year’s gas problems with Ukraine.

“We cannot rule this out, but we sincerely hope that nothing will happen,” he said.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year amid a dispute unpaid bills and new prices.

The conflict was resolved in January, when Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Ukrainian counterpart Yulia Tymoshenko reached a deal on imports and transit for 2009.

Ukraine transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

RussiaToday.com: Rosneft posts 3Q 2009 Net Income of $1.168 billion

Russia’s largest oil producer, rosneft, has posted a 3Q 2009 Net Income of $1.168 billion under U.S. GAAP.

The bottom line is down 27.5% quarter on quarter from the $1.61 billion profit for 2Q 2009, despite EBITDA rising 2.4% quarter on quarter to $3.65 billion, on the back of a 19% quarter on quarter rise in Revenues to $13.048 billion.

The 3Q results made for a 9M Net Income of $4.84 billion, down 53% year on year, as 9M EBITDA fell 44% year on year to $9.55 billion, on the back of a 44% slump in Revenues to $32.25 billion.

The company noted that the sharp fluctuation in average crude prices over the last year underlay both the 3Q and 9M results, with 3Q Net Income showing the additional impact of the jump in income taxes from 20% to 37%, as well as the appreciation of the Rouble against the U.S. dollar over the last 7 months.

Rosneft noted that crude production rose 4.1% during 3Q helped by the launch of production at Rosneft’s Vankor field. Rosneft President, Sergey Bogdanchikov, was upbeat about the outlook, and noted the company’s efforts to contain costs during the downturn.

“Commercial production launch at the Vankor field in Eastern Siberia, Rosneft’s key investment project, was our greatest achievement in Q3 2009. The field was launched on schedule and is performing above expectations allowing us to confirm with confidence our production target for the year. We are also pleased with our success in maintaining industry low operating and SG&A costs. As of today, Q4 also looks to be a strong quarter and we are on track to exceed our plan on all key financial and operating metrics.”

Novinite: Bulgaria President Secures Joint Energy Projects with Greece

Bulgaria President Discusses Joint Energy Projects at Greek Business Forum: Bulgaria President Secures Joint Energy Projects with Greece
Bulgaria’s President , Georgi Parvanov (l), is on an official visit to Greece on the invitation of his Greek counterpart, Karolos Papulias (r). Photo by BGNES

Bulgaria’s President, Georgi Parvanov, and Greek Prime Minister, Georgios Papandreu, have firmly stated their common will to work on big energy projects between the two countries.

Parvanov is on an official visit to Greece on the invitation of his Greek counterpart, Karolos Papulias.

His trip concluded at a business forum where the oil pipe line “Burgas-Alexandroupulis” was one of the discussed energy projects. Parvanov said the work on the successful completion of the line is connected to more guarantees for the environment on the part of the two countries.

The Bulgarian President further told the Greek businessmen that there are over 4 000 Greek companies in Bulgaria while the presence of Bulgarian companies in Greece is lagging behind, stressing on the need to help securing a stronger Bulgarian business presence in the southern neighbor.

Novinite: Gazprom, Naftogaz Strike Deal on Reduced Russian Gas Supplies for Ukraine

The Russian energy company Gazprom and the Ukrainian Naftogaz have signed additional protocols to their gas supply contracts.

The new agreements stipulate the reduction of Russian gas supplies to the Ukraine for 2010 – from 52 billion cubic meters down to 33,75 billion cubic meters – amending the quantities agreed in January 2009.

Ukraine has requested the reduction over the decline of its industrial activity as a result of the economic crisis.

Meanwhile, Ukrainian President Viktor Yushchenko stated that Ukraine needed to increase its transit fees for Russian natural gas to the European level, comparable, for example, to the fees of Slovakia, which would bring Naftogaz additional USD 2,5 B. Yushchenko has said the transit fees must go up from the current USD 1,7 per 1 000 cubic meters to USD 4,5-5,5 per 1 000 cubic meters.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728