revista presei 26 iulie

2009/07/26

Hotnews: Romania vrea sa-si asume rolul de intermediar intre Turkmenistan si UE – presa rusa

Romania incearca sa-si asume un rol de intermediar in relatiile dintre Turkmenistan si Uniunea Europeana, acaparand, in acest fel, initiativa Germaniei din regiune, considera un expert rus citat de Nezavisimaia gazeta.

Vizita presedintelui Traian Basescu la Ashabad a fost precedata de declaratiile conducerii tarii gazda, potrivit carora Romania a devenit promotorul Turkmenistanului in Europa.
Recent, liderul turkmen, Gurbangula Berdymuhamedov, a asigurat Bruxelles-ul de disponibilitatea Ashabadului de a furniza gaz turkmen pentru proiectul Nabucco. Iar Romania, se stie, este unul dintre participantii la acest proiect, fiind interesata direct de promovarea lui.
Principal consumator de gaz turkmen, Rusia, nu mai e privita de Ashabad drept un partener de nadejde, dupa avaria de la gazoductul Asia centrala-Centru, din aprilie.

Colaborarea dintre Turkmenistan si Romania nu are o istorie foarte indelungata. Pentru prima data, Berdymuhamedov a vizitat Romania in 2007, cu prilejul summitului NATO, cand l-a invitat, de altfel, pe Traian Basescu sa viziteze aceasta tara.
Andrei Kazantsev, expert la Centrul de securitate euro-atlantica, crede ca Bucurestiul incearca, promovand colaborarea in aceasta directie, sa-si asume rolul de intermediar intre Turkmenistan si UE.
Mai mult, Romania vrea sa alunge din regiune un jucator traditional pentru spatiul central-asiatic – Germania. “Este vorba de un fel de joc intereuropean, unde Romania vrea sa acapareze initiativa de la Germania si sa joace rolul de intermediar intre UE si Asia centrala”, este de parere Kazantsev.
In opinia lui, Romania ar putea beneficia de un statut avantajos, deoarece, incheind contracte de investitii cu Turkmenistanul, Bucurestiul spera sa obtina ajutor economic din partea UE.
Pentru ca Romania nu are bani proprii, explica expertul citat de Nezavisimaia gazeta.

Standard.ro: RWE cumpără de la Sterling

Grupul canadian Sterling Resources, deţinătorul dreptului de extragere a petrolului şi gazelor din perimetrele Pelican şi Midia din platoul continental al Mării Negre, a anunţat că a încheiat un acord cu grupul german RWE privind vânzarea a 15% dintr-un câmp gazeifer din Marea Nordului pentru 105 milioane de dolari canadieni (67 mil. euro), potrivit site-ului tradingmarkets.com.

Ziare.com: Ucraina a redus tranzitul gazului rusesc

Volumul gazului rusesc tranzitat prin Ucraina in intervalul ianuarie – iunie 2009 s-a redus cu 41, 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, ajungand la 39,076 miliarde de metri cubi, informeaza UKRINFORM.

Un total de 37,583 de miliarde de metri cubi de gaz au fost furnizati spre tari europene, intre care 26,391 miliarde de metri cubi spre Slovacia, 2,25 miliarde de metri cubi spre Ungaria, 1,584 miliarde de metri cubi spre Polonia, 105 milioane de metri cubi spre Romania, 7,251 miliarde de metri cubi spre Balcani si 1,496 miliarde de metri cubi spre Republica Moldova.

Lungimea conductelor de gaz ale Ucrainei si a ramificatiilor acestora depaseste 37.000 de kilometri.

Hotnews: Dificila alegere a Ucrainei: restructurare dureroasa sau credit rusesc

Creditorii europeni au formulat conditii practic de neindeplinit pentru acordarea unui credit necesar Ucrainei achitarii gazelor rusesti, scrie presa rusa. Experti independenti ucraineni sustin ca acum Kievul se afla in fata unei alegeri extrem de dificile: fie accepta conditiile UE si isi transparentizeaza colosul energetic Naftogaz, fie cere un credit de la Kremlin.

Conditiile puse de europeni pentru acordarea creditului sunt impartite in trei categorii: preliminare, pe termen scurt si pe termen mediu. In prima parte se cere, inainte de toate, asigurarea desfasurarii unui audit independent al gazelor din depozitele subterane din Ucraina, pentru ca UE sa se convinga ca tot carburantul va fi folosit exclusiv pentru crearea rezervelor necesare.

In al doilea rand,  Kiev trebuie sa elaboreze un grafic de crestere treptata a preturilor la gaze pentru populatie si intreprinderile din sistemul energetic si de termoficare. In al treilea rand, se recomanda masuri de sporire a gradului de transparenta al sectorului.

In a doua categorie de conditii, pe termen scurt – pana in octombrie 2009 – in legatura cu majorarea tarifelor la gaze si servicii comunale, guvernul trebuie sa imbunatateasca protectia sociala a poplatiei. In plus, trebuie luate masuri pentru intarirea disciplinei de plata, la nivelul consumatorilor casnici si industriali.

Un responsabil al Naftogaz a precizat ca s-a propus deja majorarea cu 20% a preturilor la gaz si caldura pentru populatie. In iunie, premierul Iulia Timosenko a solicitat un imprumut de peste 4 miliarde dolari, dar punctul de vedere al expertilor europeni nu coincide cu el al ucrainenilor, ei estimand necesarul Kievului la 1,6 – 2 miliarde dolari.

Directorul general al Fondului pentru securitate energetica nationala, Konstantin Simonov, crede ca aceste conditii ale UE nu vor fi indeplinite de Ucraina. “Este imposibil sa asiguri transparenta unei structuri precum Naftogaz, si intr-un timp atat de scurt, mai ales acum cand tara este, de fapt, neguvernata si cand a demarat deja campania electorala (alegerile prezidentiale vor avea loc in ianuarie 2010 – n. red.). In plus, Naftogaz acumuleaza un anumit castig, privit ca sursa de finantare a alegerilor”, spune expertul.

Ucraina este intr-o situatie foarte dificila si are doua cai de urmat – una rea, alta si mai rea, spune, la randul sau, directorul Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasev. In primul caz – conditiile UE sunt acceptate, iar al doilea – se convine un credit cu Rusia, varianta in care Timosenko poate fi acuzata de tradare a intereselor nationale ale arii.

“Cred ca, pana la urma, Kiev va opta in favoarea majorarii tarifelor interne. Dupa toate probabilitatile, se va face etapizat si va incepe din octombrie”, crede expertul, citat de RBK Daily.

Money.ro: Gazprom ar putea reduce la 21 miliarde dolari investiţiile pentru anul viitor

Programul de investiţii al monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom pentru 2010 ar putea fi redus la 21 miliarde dolari, de la 25 miliarde dolari, a spus unul din oficialii companiei, scrie Reuters, citată de NewsIn.

Analiştii urmăresc atent costurile celei mai mari companii de gaze naturale din lume şi au criticat Gazprom pentru cheltuielile exagerate.

Directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, a spus în cadrul unei întâlniri cu premierul Vladimir Putin că investiţiile vor trebui reduse la 645 miliarde ruble (21 miliarde dolari), din cauza unor investiţii pentru dezvoltarea capacităţii de transport.

Putin a spus recent că Gazprom va tăia investiţiile pentru 2009 la 775 miliarde ruble (25 miliarde dolari), faţă de 920 miliarde ruble, cât fusese anunţat iniţial. Grupul va avea nevoie de noi conducte pentru implementarea proiectelor sale, inclusiv Nord Stream.

Gazprom s-a împrumutat cu 11 miliarde dolari în primul semestru din 2009, din care peste 4,5 miliarde au venit de la banca Sberbank.

Grupul a colectat recent capital în valoare de 1,3 miliarde dolari şi 850 milioane euro, printr-o emisiune de obligaţiuni suprasubscrisă, în contextul în care apetitul pentru risc al investitorilor a dus la o reducere semnificativă a randamentelor.

Analiştii susţin că afacerea Gazprom beneficiază de creşterea apetitului investitorilor occidentali pentru riscurile din pieţele emergente şi de lipsa creditorilor ruşi din piaţă.

Gazprom, ce are datorii estimate la peste 40 miliarde dolari, a efectuat peste 20 emisiuni de obligaţiuni. Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc în aprilie, când a plasat obligaţiuni pe zece ani, în valoare de 2,25 miliarde dolari, la un randament de 9,25%.

Standard.ro: Gazprom: Livrări masive în Europa

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în luna iulie ar putea atinge un nou maxim isto­ric, livrările zilnice către Europa cifrându-se la 400 milioane de metri cubi, potrivit RIA Novosti. Recent, Gazprom a anunţat atra­gerea de fonduri în valoare de 2,51 mld. $ (1,6 mld. euro), prin două emisiuni de obligaţiuni supra­subscrise, în urma interesului ridicat al investitorilor.

Standard.ro: Gazprom: Facem profit din intern

Gazprom a anunţat că se aşteaptă să aibă, în 2009, profit din vânzările de pe piaţa internă a gazelor naturale, chiar dacă societatea a mai făcut astfel de declaraţii şi în trecut, fără ca acestea să se materializeze, potrivit Reuters. Compania a precizat că această ţintă este greu de atins fără majorări ale preţurilor. În 2007 şi 2008, gigantul declarase că va obţine profit de pe piaţa internă, însă nu a reuşit.

novinite.com: Bulgaria GERB Govt May Cancel Burgas-Alexandroupolis Oil Pipeline

Bulgaria: Bulgaria GERB Govt May Cancel Burgas-Alexandroupolis Oil Pipeline
“Burgas Does Not Believe Moscow”, reads the banner at a recent protest in Burgas against the planned Russian-sponsored pipeline. Photo by BGNES

Bulgaria’s new government of the GERB party might be ready to call off the project for the construction of the Russian-sponsored Burgas-Alexandroupolis Oil Pipeline.

This became clear from a statement of Rosen Plevneliev, the most likely Regional Development Minister in the future GERB cabinet.

“We have seen no reasonable grounds for the Burgas-Alexandroupolis project, and we have no intention to carry out projects that are ends in themselves”, Plevneliev told the Bulgarian National Radio Tuesday morning.

Upon winning the recent Parliamentary Elections, the GERB leader Borisov requested from the outgoing Minister of Energy and Economy Dimitrov that all work on the large-scale energy projects of the previous government be terminated.

The Burgas-Alexandroupolis Oil Pipeline is supposed to transport Russian oil to Greece circumscribing the Bosphorus. The Bulgarian Black Sea municipalities of Burgas, Pomorie, and Sozopol have voted against the project in local referendums over environmental concerns.

The share of the participants in the project is 51% for Russia, and 24,5% for each Bulgaria and Greece.

energia.gr: Russian Min Says May Ease Foreign Access To Resources

Russia may review legislation restricting foreign access to its natural resources, as economic conditions have changed since the current laws were approved, the Interfax news agency reported Friday citing Natural Resources and Ecology Minister Yury Trutnev.

“I think that today there is reason to think more about the investment appeal of Russian subsurface resources for foreigners,” Trutnev said at a press conference in Moscow.

He stressed the current legislation regulating foreign companies’ participation in geological exploration and use of Russia’s mineral resources was approved under different economic conditions.

“There are doubts that this legislation is acceptable now,” Trutnev said.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter