revista presei 26 ianuarie

2010/01/26

ziare.com: Romania suplimenteaza importurile de gaze naturale, din cauza gerului

Romania va majora importurile de gaze naturale din Rusia marti si miercuri din cauza temperaturilor foarte scazute.

Anuntul a fost facut de catre secretarul de stat in ministerul Economiei, Tudor Serban, care a purtat o discutie telefonica cu cei de la compania Gazprom, informeaza Antena 3.

Romania va majora marti si miercuri importurile de gaze naturale cu doua milioane de metri cubi pe zi.

20% din gazul care este folosit in Romania provine din strainatate. Ministerul Economiei a declarat luni stare de urgenta din cauza gerului ce a afectat in ultimele zile intreaga tara.

Compania Transgaz a confimat, marti, situatia de urgenta instituita luni de Ministerul Economiei privind alimentarea cu gaze, din cauza gerului care a cuprins tara noastra in ultimile zile.

“Exista conditii privind situatia de urgenta incepand cu ziua de luni, ora 14:15. A fost dispus planul de actiuni pentru situatii de urgenta, privind oprirea gazelor si trecerea pe utilizarea combustibilor alternativi, pentru ca Transgaz sa poata actiona in functie de situatia la nivel judetean”, a declarat marti Elisabeta Didiu, director al Directiei Strategie Trangaz.

Prioritate pentru companie sunt acum consumatorii casnici, carora trebuie sa li se asigura furnizarea de gaze, apa calda si caldura.

Transgaz a dispus inchiderea sau stoparea furnizarii temporare gazelor incepand data de 15 ianuarie din cauza presiunii scazute. In urma deciziei au fost afectate mai multe combinate, in Bucuresti, Mures si Tulcea, au adaugat reprezentantii companiei.

Hotnews: Transgaz solicita cresterea importurilor de gaze din Rusia

Autoritatile romane vor discuta marti cu oficialii rusi posibilitatea majorarii importurilor de gaze, de la 10 milioane metri cubi pe zi in prezent, pentru asigurarea presiunii gazelor, pe fondul temperaturilor scazute, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, citat de Mediafax.

“Vom discuta maine cu rusii despre cresterea importurilor. Ar fi bine sa dublam importurile de gaze, pentru a avea presiune. Dublarea importurilor este doar o posibilitate, trebuie sa vedem si cu ce costuri”, a spus Serban.

Romania importa aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia.

Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situatie de urgenta, din cauza temperaturilor scazute, astfel ca furnizarea de gaze catre unele companii va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.

Declararea situatiei de urgenta presupune oprirea furnizarii gazelor pentru consumatorii intreruptibili, precum si trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel incat populatia sa fie alimentata cu prioritate cu gaze, energie termica si apa calda.

Masura a fost solicitata de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultatilor in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

money.ro: România ia în calcul creşterea importurilor de gaze din Rusia (VIDEO)

Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban. Acesta a spus că autorităţile vor discuta astăzi cu oficialii ruşi despre posibilitatea majorării importurilor de gaze, de la 10 milioane metri cubi pe zi în prezent, pentru asigurarea presiunii gazelor.

Dublarea importurilor este doar o posibilitate, trebuie să vedem şi cu ce costuri”, a spus Şerban. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia. Pînă să apeleze la importuri, Guvernul a autorizat 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti şi CET–urile să scoată cărbune şi păcură din rezerva de stat.

“Nu am apelat la un import mai mare din mai multe motive. Nu este aşa de simplu să spui de ce o faci. Un alt motiv este că importul înseamnă preţuri duble. Chiar şi în cazul unui import mai mare, la aceste temperaturi scăzute, tot am fi avut probleme în funcţionare”, a explicat Tudor Şerban, secretar de stat la Ministerul Economiei.

ziare.com: Avem destule gaze, dar din cauza frigului nu le putem scoate din depozite

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat luni seara de ce a decis sa declare situatie de urgenta ca urmare a gerului din ultimele zile. Ministrul a precizat ce, desi tara noastra are suficiente depozite de gaze, sistemul tehnic de extractie are probleme din cauza temperaturilor scazute, asa incat presiunea in conducte este diminuata.

“Romania are stocuri de gaze suficiente. Din pacate, sistemul tehnic de extractie din depozite asigura o cantitate limitata de gaze”, a spus ministrul. Asadar, nu cantitatea e problema, ci presiunea gazelor.

Instituirea situatiei de urgenta a fost necesara pentru asigurarea aprovizionarii cu gaze a populatiei si pentru asigurarea agentului termic pentru consumatorii casnici, a subliniat Videanu.

Ministrul Economiei a spus ca nu exista probleme de alimentare cu gaze in tara. Doar in Bucuresti este o situatie aparte “unde avem o presiune foarte scazuta a gazului”.

Ministerul Economiei a declarat luni situatie de urgenta. Acest lucru inseamna oprirea furnizarii gazelor la consumatorii unde se poate face acest lucru, adica la cei industriali.

Situatia de urgenta reprezinta si trecerea CET-urilor, acolo unde posibil, pe utilizarea combustibilor alternativi, pentru ca TRANSGAZ sa gestioneze operativ sistemul, astfel incat populatiei sa i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, caldurii si apei calde in conditii de siguranta.

Adevarul: T. Şerban: Majorarea preţului gazelor naturale, o decizie politică

Consumul de gaze al populaţiei a  crescut extrem de mult din cauza  frigului

Consumul de gaze al populaţiei a crescut extrem de mult din cauza frigului

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, a declarat astăzi că preţul gazelor naturale ar putea creşte din luna aprilie, însă această decizie este una politică.

Vom analiza varianta majorării preţului plătit de consumatori pentru gazele naturale, în urma evoluţiei cotaţiilor internaţionale şi a faptului că nu mai poate fi ţinută o presiune pe preţ. Este o decizie politică, vom analiza această variantă, după ce ne-a fost solicitat de către Comisia Europeană să pregătim o serie de grafice pentru anii următori“, a afirmat Şerban, citat de Agerpres.

ANRE a decis să menţină neschimbat preţul gazelor naturale, de la 1 ianuarie 2010, deşi E.On România a solicitat majorarea preţului gazelor cu 15 la sută şi a preţului energiei electrice cu 12 la sută de la 1 ianuarie 2010.

“Am cerut ANRE majorarea preţului gazelor naturale cu 15 la sută şi a preţului energiei electrice cu 12 la sută de la 1 ianuarie 2010. Suntem conştienţi că scenariul nu este realist în condiţiile actuale de piaţă, dar sperăm să găsim o soluţie de compromis pentru toţi jucătorii”, afirma, în decembrie, directorul general al Companiei E.On, Frank Hajdinjak.

În noiembrie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, spunea că, dacă pe pieţele internaţionale ar fi o “explozie” a preţului gazelor naturale atunci ar fi posibilă o majorare a preţurilor.

Hotnews: Gazprom pierde piete in favoarea Statelor Unite, pe fondul noilor tehnici de extractie dezvoltate de americani

Gigantul rus Gazprom este tot mai ingrijorat de pierderea pietelor, din cauza cresterii neasteptate a productiei de gaze naturale a Statelor Unite ale Americii, favorizata de noi tehnici de extractie, anunta cotidianul Kommersant, preluat de AFP.

Intr-un comunicat care va fi prezentat in consiliul de administratie de marti, grupul afirma ca se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, in special in Europa.

“Situatia este agravata de ceea ce numim revolutia in domeniul extractiei de gaze din surse netraditionale, in Statele Unite”, potrivit sursei citate.

“Daca in urma cu cativa ani nicio organizatie (…) nu ar fi pariat pe cresterea rapida a productiei Statelor Unite, astazi, toate companiile vorbesc despre perspectivele productiei de gaze de sist, care poate modifica fundamental piata mondiala a gazelor naturale”, precizeaza documentul.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

“Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom.

Productia de gaze din Rusia a scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent, pe fondul scaderii cererii europene, al crizei mondiale si a conflictului cu Ucraina.

Potrivit estimarilor Departamentului american al Energiei, productia de gaze a crescut, in Statele Unite, cu 3,7%.

Gazprom a renuntat sa penalizeze clientii europeni

Pe de alta parte, oprirea livrarilor de gaze in Europa din cauza conflictului din ianuarie 2009 cu Ucraina a fost calificata de Gazprom drept o situatie de forta majora, ceea ce exclude orice pretentii din partea europenilor pentru volumul de gaze nelivrat.

Ulterior s-a dovedit ca acest volum – 4,5 mld. mc de gaze – a fost sters din obligatiunile clientilor europeni fata de Gazprom (in contracte figureaza principiul take or pay).

Cu alte cuvinte, explica Vedomosti, Gazprom a renuntat sa-i penalizeze pe partenerii sai europeni.

Cum s-a ajuns la aceasta decizie, compania rusa refuza sa precizeze. De altfel, reprezentantii intreprinderii refuza sa indice inclusiv volumul de gaze pe care europenii urmau sa-l preia dupa principiul take or pay. Totusi, surse apropiate Gazprom spun ca este vorba de 7 – 8 mld. mc, fara a pune la socoteala cele 4,5 mld. mc iertate de compania rusa. Vedomosti a calculat, prin urmare, ca, daca nu ar fi fost conflictul cu Ucraina, Gazprom putea sa incaseze pentru carburantul nepreluat de clienti un avans de 3 mld. dolari.

Hotnews: Cele doua companii “campion” din sectorul energetic sunt programate sa se micsoreze pana in 2017

Proiectul privind reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea celor doua mari companii, Electra si Energetica, va fi discutat in sedinta viitoare a Executivului, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu. Guvernul a asteptat avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a putea aproba infiintarea celor doi colosi energetici.

Reprezentantii Ministerului Economiei au afirmat in mai multe randuri ca decizia infiintarii celor doua mari companii, Electra si Energetica, a fost luata dupa o analiza temeinica a mai multor variante de reorganizare a sistemului energetic. A fost organizata chiar si o dezbatere publica pe marginea unui document in care sunt prezentate motivele pentru care a fost selectata varianta infiintarii a doua mari companii energetice. Insa, documentul prezinta multe neclaritati si da nastere la o serie de intrebari.
Documentul poate fi citit aici.

Jean Constantinescu: Ceva mai ridicol nu exista. Faci doua companii, dar iti planifici din start sa fie din ce in ce mai mici.

Unul dintre avantajele acestui tip de reorganizare este, in opinia Ministerului Economiei, crearea a doi “campioni” care sa concureze pe piata regionala cu societati similare europene. Insa, acest lucru este contrazis chiar de documentul postat pe site-ul ministerului. Potrivit strategiei, cele doua mari companii vor porni cu o cota de piata de 48%, respectiv 44%. Treptat isi vor reduce din cotele de piata ajungand pana in 2017 la 29%, respectiv 27%. Practic, sunt programate sa fie din ce in ce mai putin influente pe piata, lasand loc altor companii. “Ceva mai ridicol nu exista. Faci doua companii, dar iti planifici din start sa fie din ce in ce mai mici. De la inceput isi dau seama ca vor trebui sa inchida capacitati”, a declarat pentru HotNews.ro Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

In plus, mai este o problema care va pune bete in roate concurentei pe piata internationala la care viseaza autoritatile romane: capacitatea retelei de transport de electricitate pentru import-export este de aproximativ 10% din consum.

Strategia se bazeaza pe niste investitii incerte

Potrivit documentelui, au fost analizate mai multe variante de reorganizare in sistemul energetic. A fost selectat un scenariu care presupune infiintarea a doua companii mari si trei mai mici. Insa, proiectul Ministerului Economiei vorbeste doar de doua mai mari. Intrebat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a spus ca celelalte mai mici sunt termocentralele de la Galati, Borzesti, Braila, Doicesti si CET Drobeta din cadrul RAAN, fiecare dintre ele avand cote de piata intre 1% si 2%. Insa, societatile Doicesti, Braila, Borzesti si Galati vor disparea complet pana in 2013, iar RAAN Drobeta pana in 2017. Tudor Serban spune ca in schimb vor aparea centrale la Galati ale grupurilor Enel si CEZ care vor avea cote de piata de 10%, respectiv 5% pana in 2017. De asemenea, Petrom se va extinde pe piata energiei electrice si va avea o cota de piata de 11% pana in 2017. In plus, vor intra in functiune centralele de la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Insa, faptul ca strategia are in vedere o prognoza bazata pe investitiile care ar putea fi facute de companii private ridica multe semne de intrebare. “Nu m-as lasa sa-mi faca strategia niste companii private”, a spus Tudor Serban. Insa, strategia tocmai pe acest lucru se bazeaza.

Mai privatizam sau nu mai privatizam, asta e intrebarea

Reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

Jean Constantinescu sutine ca a fost o greseala faptul ca nu s-au privatizat termocentralele atunci cand existau investitori interesati. “In 2005 privatizarile au fost oprite. Atunci erau cate 7-8 investitori la coada. Pana sa-si dea seama, a venit criza so pretul de achizitie a scazut foarte mult. Pe de alta parte, nu au reusit sa faca la acestea niciun fel de investitie”, a afirmat presedintele IRE.

Aceasta reorganizare nu este pe placul Consiliului Concurentei care crede ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor. In aceste conditii, este posibil ca si Comisia Europeana sa aiba obiectii in privinta infiintarii acestor companii.

Ce scenariu a ales Ministerul Economiei

Potrivit Ministerului Economiei, au fost analizate 13 variante, care au fost identificate in baza unor studii intocmite de Hunton &Williams – SUA in anul 2003 si Parsons Brinckerhoff Ltd – UK in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice – Romania in anul 2007 (actualizat in 2009). Dintre cele 13 solutii, au fost retinute ca optime trei scenarii care au totalizat cel mai mare punctaj in cadrul analizei multicriteriale elaborate. Mai exact, toate cele trei au primit 21 de puncte.

“Rezultatele analizei multicriteriale pun in evidenta faptul ca Optiunea F –Scenariul F3 – 2 societati mari si 3 societati mici si Optiunea E – Scenariile E1 – 5 societati, respectiv E2 – 4 societati, au cel mai bun punctaj (21 puncte) dintre scenariile supuse analizei multicriteriale”, se arata in document.

Asa cum sustine si Ministerul Economiei, din cele 3 propuneri, a fost selectat scenariul care presupune infiintarea a cinci companii (doua mari si trei mici), nicidecum doar doua mari. Insa, Ministerul Economiei a omis cele trei companii mai mici si prezinta varianta ca si cum ar fi vorba doar de doua companii mari. “Fata de cele prezentate, se recomanda realizarea restructurarii producatorilor de energie electrica in forma propusa de Scenariul F3, respectiv formarea a doua Societati Noi”, se arata in document.

In ceea ce priveste celelalte doua scenarii care au primit punctaj mare, Ministerul Economiei nu prezinta niciun fel de analiza. Spune doar ca sunt scenarii atractive. Unul din scenarii presupune crearea a patru companii, iar celalalt are in vedere cinci companii.

In componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei CNH.

Vocea Rusiei: „South Stream” şi „Nabucco” nu sunt duşmani, dar sunt oare fraţi?

Foto: EPA
Concernul rusesc Gazprom intenţionează să semneze cu Austria un acord interguvernamental referitor la construirea tronsonului austriac al gazoductului “South Stream”. Runda următoare a tratativelor urmează să aibă loc astăzi la Viena.

Acţionari ai operatorului proiectului „South Stream” sunt  Gazprom şi concernul italian „ENI”.  Gazoductul va fi amplasat pe sub apele Mării Negre, de la ţărmul rusesc până la cel bulgăresc şi mai departe, pe teritoriul statelor Balcanice.

Punctele finale vor fi Italia şi Austria. Construcţia gazoductului trebuie să se încheie în anul 2015. El trebuie să garanteze Europei livrări  sigure de gaz, deoarece „South Stream” nu va fi supus riscurilor, legate de  ţările -tranzitare.  În acest mod,  este exclusă posibilitatea blocării livrărilor de gaz consumatorilor, aidoma celor care s-au produs în trecutul nu prea îndepărtat din cauza Ucrainei.

Partea rusă a semnat deja acordurile interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia. Acum trebuie să-şi spună cuvântul Austria, pe teritoriul căreia sunt amplasate marele centru de gaz Baumgarten şi depozitul subteran.

Vă reamintim că „Nabucco” a fost planificat tocmai ca o alternativă la gazoductul ruso-italian.  Se presupune, că el va asigura Europa cu gaz din Azerbaidjan şi din Asia Centrală, ocolindu-se Rusia.  Principalul minus al proiectului este acela, că evident operatorii au rezerve insuficiente pentru a umple conducta cu gaz.

Perspectivele „Nabucco” au devenit şi mai nebuloase după ce, săptămâna trecută „Gazprom” s-a înţeles cu Baku în privinţa  achiziţionării unei mari părţi a gazului pentru export din Azerbaidjan.  Potrivit experţilor, aceste înţelegeri vor izola conducta de gazul din Asia Centrală şi din zona Mării Caspice.

Acum pentru ţările UE este mai oportun să unească cele două proiecte şi nu să opună „Nabucco” şi „South Stream”, consideră directorul Fondului dezvoltării energetice Serghei Pikin.

„Unirea este logică. Problema constă în aceea, că „South Stream” şi „Nord Stream” sunt asigurate cu gaz şi ele  posedă o bază proprie.  În ceea ce priveşte „Nabucco” aici problema nu a fost rezolvată până la capăt şi se află încă în stadiul examinării. Dacă avem în vedere această abordare, atunci evident „South Stream” are o perspectivă mai mare decât „Nabucco”.

E mai bine să se înceapă cu proiecte garantate, avantajoase nu numai pentru Rusia, ci şi pentru alţi participanţi.  Trebuie atras un număr mai mare de  participanţi, pentru a împărţi cu ei riscurile, care pot apare în viitor”.

Experţii menţionează că amplasarea tronsonului ruso-italian al gazoductului, spre Austria, poate modifica cardinal situaţia din această ţară.  Iar participarea concomitent la două proiecte South Stream” şi „Nabucco”, nu numai că va consolida poziţiile ei în calitate de ţară-tranzitară. O asemenea abordare va transforma Austria în unul din cele mai mari noduri de gaze din Europa.

RIA Novosti: Gazprom to discuss strategy as U.S. market set to slip away

Gazprom top executives are to hold a key board meeting today as the energy giant faces up to the possibility of losing the U.S. market.

Respected Russian business daily Kommersant reported on Tuesday that abundant shale gas has made the United States, the world’s largest natural gas market, self-sufficient while surplus liquefied natural gas undermines the competitiveness of Russian natural gas in Europe.

The lack of revolutionary ideas from Gazprom’s management to reverse negative trends jeopardizes the development of the huge Shtokman gas field in the Russian Arctic, which was primarily designed to cater to the U.S. and Canadian markets, the paper said.

Gazprom deputy CEO Alexander Medvedev, who is expected to sum up the results of the energy giant’s 2009 operations, will confirm that Gazprom’s sales fell 11.4% last year to 140 billion cubic meters due to a slump in global gas consumption. Medvedev earlier said Gazprom’s export revenues were expected to plummet to $40-42 billion in 2009 compared with $64 billion in the previous year, the paper said.

In a report obtained by Kommersant, Medvedev points to additional liquefied natural gas capacities in Qatar, which built up its LNG production by 67% to 167 billion cu m last year, as the primary reason for declining Russian natural gas sales in Europe.

According to the paper, Qatar’s cheap LNG flooded the European spot market from May to December 2009 while natural gas on long-term contracts even in the last month of the year was twice as expensive.

The situation for Gazprom is also aggravated by the so-called ‘revolution’ in gas extraction from non-traditional sources in the U.S., the paper said, referring to the report.

“Whereas several years ago, none of the companies known to us predicted rapid gas production in the U.S., today virtually all companies speak about the prospects of shale gas production – something that may radically change the entire global gas market,” the paper quoted the report as saying.

The surplus of gas in the United States has redirected LNG supplies to European countries and presented Gazprom with the dilemma of whether to continue investment into the Shtokman field, the paper said.

Moreover, the old formula of gas pricing based on the prices of petroleum products with a lag of nine months is yet another reason for Gazprom’s reduced sales compared with other competitors whose gas prices follow developments on oil markets with a lag of six and even three months.

Mikhail Korchemkin, the head of East European Gas Analysis, told Kommersant that competition on the global gas market would be tight.

“The main uncertainty involves shale gas reserves in Europe amounting to 15 trillion cu m. Expenses on this gas production will determine European prices in the next 10-15 years,” he said.

“If Gazprom fulfills its entire program of building gas pipelines, its transport expenses will not allow Russian gas to compete in Europe,” the paper quoted him as saying.

RIA Novosti: Russian power sector urgently needs massive investment – auditors

The Russian electricity sector requires a colossal injection of funds in the next decade to repair and modernize dangerously outdated equipment, auditors said.

The auditing company KPMG said investment of $550 billion would be required. But this sum would not be enough to purchase new equipment, Yekaterina Tripoten from Sovlink, an independent financial consulting company, told the Russian online edition Gazeta.ru.

“The age of our equipment is nearing 50 years on average,” Alexander Seleznev from the Uralsib Financial Corporation said.

The capacities of the country’s current electricity monopoly, the Unified National Electric Grid, are semi-dilapidated across the country, Gazeta.ru said, adding that 80% of hydroelectric power facilities and 60%-70% of thermal energy capacities are in need of maintenance.

An accident at the Sayano-Shushenskaya plant on Siberia’s Yenisei River last August killed 75 people and destroyed a turbine hall. The accident also destroyed three hydropower units and damaged the remaining seven.

Tripoten said Russia’s largest state-run power companies could invest just 5.250 trillion rubles ($174 bln). She expressed doubt that private power generators, which have been economizing amid the economic crisis, could contribute the remaining two thirds of investment by 2020.

The sum named by KPMG is much more than the country’s former chief energy official Anatoly Chubais predicted in his boldest forecasts. According to Gazeta.ru, Chubais earlier said the sector would require $420 billion from 2008 through 2020.

energia.gr: E.On To Pay Gazprom In Full For Low Gas Imports In 2009

Germany’s E.On AG (EOAN.XE) has agreed to pay Russian gas firm OAO Gazprom (GAZP.RS) between $500 million and $700 million under a take-or-pay clause for gas deliveries in 2009, the Kommersant daily reported Monday citing people familiar with the talks.

E.On and many other European utilities have imported less gas than stipulated in their contracts with Gazprom this year, as the economic slowdown and inflow of cheaper alternative fuels eroded demand for Russian gas.

However, the German utility has agreed only to pay Gazprom $140 million, due to losses from delays in development of the Yuzhno-Russkoye field, the daily said.

In June last year, the two companies finalized an agreement for E.On to take a 25% stake in the gas field, while Gazprom in return took E.On Ruhrgas’ 49% stake in Russian company ZAO Gerosgaz, which holds almost 3% of shares in Gazprom.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728