revista presei 26 februarie

2010/02/26

Adevarul: Petrolul şi gazele vor domina sectorul energetic încă 10-20 de ani

Rod Christie, preşedintele GE Energy pentru Europa Centrală şi de  Est, Rusia şi CSI

Rod Christie, preşedintele GE Energy pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CSI

Petrolul şi gazele vor continua să fie principalele resurse energetice încă 10-20 de ani, urmând ca regenerabilele să ia un avans considerabil pe măsură ce sursele fosile se vor epuiza şi vor deveni din ce în ce mai scumpe. Acestea sunt principalele concluzii ale summitului „Viitorul energiei alternative”, organizat de General Electric în această săptămână în oraşul Salzbergen din Germania.

„În momentul în care preţul petrolului va sări din nou de 100 de dolari, regenerabilele vor lua un avans considerabil. Dar mai devreme de 10-20 de ani nu cred că vor putea prelua controlul”, a declarat Jorg Fischer, director financiar al EnviTec Biogas, precizând că, până atunci, dezvoltatorii de regenerabile vor trebui să găsească modalităţi pentru a coborî preţurile energiei.

La rândul său, Cord Landsmann, director financiar al E.ON Renewables, a arătat că expansiunea gazelor neconvenţionale şi costul din ce în ce mai mare al emisiilor de dioxid de carbon vor face renegerabilele mult mai atractive pentru investitori. „În următorii 10-20 de ani vom fi martorii unui declin al petrolului. Nu se va putea realiza acest lucru peste noapte, dar este posibil la orizontul anilor 2020-2030”, spune el.

Opt miliarde de euro din partea E.ON

Landsmann a arătat că E.ON a bugetat pentru proiectele în energia verde opt miliarde de euro pentru perioada 2008-2011, propunându-şi să reducă emisiile cu 50% până în 2030 la nivelul companiei. Reprezentantul companiei germane a precizat că suma alocată acestor proiecte este “imensă” şi reprezintă “un mare angajament din partea E.ON pe partea de energie verde”.

Întrebat de moderatorul discuţiilor care este nivelul barilului de petrol pe care E.ON l-a prevăzut pentru această perioadă atunci când şi-a stabilit bugetul pentru regenerabile, Landsmanna evitat să dea un răspuns, însă moderatorul a insistat: „Dacă nu aţi fi prevăzut un preţ ridicat pentru petrol, nu aţi fi demarat acest business”. Oficialul E.ON nu a răspuns nici acestei provocări, lăsând însă un zâmbet să trădeze răspunsul.

De asemenea, potrivit lui Stephen Ritter, director general pentru Europa al GE Renewable Energy, costul de generare al electricităţii va creşte pe viitor, astfel că trebuie foarte bine definite componentele preţului. „Producătorii de tehnologie eoliană, de exemplu, pentru a fi eficienţi din punctul de vedere al costurilor, trebuie să ştie rolul turbinei în sistemul unde este instalată şi tot ce e legat de acest proiect, nu doar să vândă centrala unui client şi atât. Trebuie să ne implicăm în toate etapele, ca să ştim nevoile pieţei”, consideră Ritter.

Energia nucleară, de bază sau de tranziţie?

La fel de aprinsă a fost şi discuţia pe tema rolului energiei nucleare în mixul viitorului. În timp ce Rod Christie, preşedintele pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CSI al GE Energy, divizia de tehnologie energetică a gigantului american General Electric (GE), susţine că energia nucleară va fi cheia viitorului, Cord Landsmann consideră că aceasta este doar un factor de tranziţie până la hegemonia energiilor regenerabile.

„Europa investeşte enorm în noi tehnologii nucleare. În următorii cinci an vor fi foarte multe proiecte în fază de construcţie”, a declarat Christie, poziţionând România în fruntea listei de proiecte enumerate, urmată de Bulgaria cu Belene, Polonia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Asia.

Întrebat dacă toate noile proiecte de centrale pot aduce un preţ mai mic pentru consumatorii europeni, Christie a arătat că aceste lucru este posibil doar dacă va exista un sistem de certificare la nivel european a tehnologiei nucleare. „În prezent, tehnologia este certificată în fiecare stat în parte, ceea ce înseamnă că atât producătorii de echipamente, cât şi cei de energie au costuri de circa 100 de milioane de euro pentru fiecare stat. Această sumă se va diminua considerabil când vom avea o politică de acceptabilitate la nivel europen”, a spuns oficialul GE.

Participanţii la discuţii au fost de acord că, pe viitor, electricitatea produsă în hidrocentrale va deveni cea mai ieftină energie verde, urmată de biogaz şi energia eoliană.

Locul unde eolienele sunt la ele acasă

Salzbergen, un orăşel de câteva mii de locuitori, la două ore de Dusseldorf, este împânzit de turbine eoliene. Nu este de mirare, pentru că orăşelul găzduieşte cea mai mare fabrică de turbine pe care o deţine GE Energy în Europa. Aici sunt produse cele 240 de centrale de 2,5 MW pe care CEZ le instalează în Dobrogea, proiect care va deveni cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Prima parte a parcului, cea de la Fântânele, va fi funcţională în a doua jumătate a acestui an. Pentru etapa de la Cogealac, turbinele vor sosi în România începând cu luna mai, urmând ca întreaga fermă să producă energie un an mai târziu.

Cei aproximativ 1.000 de angajaţi ai fabricii din Salzbergen pot asambla într-o zi chiar şi trei astfel de turbine. „Producem doar pentru onorarea comenzilor, niciodată pe stoc”, spune Marcu Kreimer, manager în cadrul fabricii care se întinde pe 70.000 de metri pătraţi.

Nemţii nu se dezmint când vine vorba de punctualitate. Anagajaţii din fabrică nu-şi amintesc să fi livrat cu întârziere vreo turbină în ultimii ani. „A existat totuşi o întârziere în urmă cu vreo doi ani, dar a fost cauzată de faptul că nu ne-au sosit la timp nişte motoare”, se disculpă Kreimer.

Discuţiile despre energia verde din cadrul summitului sunt completate de peisajul exterior. Dacă parcul industrial este situat în mijlocul unei păduri de turbine eoliene, pe acoperişul fabricii sunt instalate panouri solare, iar iluminatul este asigurat de becuri economice.

Hotnews: Bulgaria trebuie sa renunte la dependenta energetica de Rusia – ambasadorul SUA la Sofia

Bulgaria ar trebui sa caute modalitati de a-si asigura un grad mai mare de independenta energetica, a declarat joi ambasadorul american la Sofia, James Warlick, in fata membrilor American Chamber of Commerce din tara vecina, relateaza Novinite.com.

El a subliniat ca, in timp ce America era dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu, Bulgaria s-a bazat aproape in totalitate pe gazul natural importat din Rusia.

“Deciziile pe care guvernul bulgar le ia in aceste zile vor stabili viitorul tarii pentru deceniile viitoare”, a subliniat Warlick, care a adaugat ca securitatea energetica poate fi atinsa prin transparenta si diversificarea surselor, care necesita investitii, diplomatie si abilitati de negociere, dar si o viziune strategica.

Oficialul american a precizat ca marile proiecte energetice trebuie evaluate in functie de profitabilitatea lor, si nu in urma presiunilor politice sau externe.

Ambasadorul american a spus ca realizarea gazoductului Nabucco si conectarea retelei bulgaresti de gaze cu cea din Grecia si Romania sunt cruciale dar nu suficiente pentru securitatea energetica a Bulgariei.

Declaratia oficialului american vine la cateva zile dupa ce ministrul rus al Energiei a afirmat ca Bulgaria va incepe constructia centralei nucleare de la Belene pe baza unui credit contractat din Rusia. De asemenea, Bulgaria nu a oferit inca un raspuns cert legat de implicarea in proiectul South Stream, principalul concurent pentru Nabucco.

Hotnews: Videanu: Trebuie sa facem un studiu in vederea liberalizarii pietei gazelor naturale

Ministrul economiei Adriean Videanu a declarat pentru HotNews.ro cu ocazia Summitului privind securitatea energetica si Summitului Dunarii ca planul privind liberalizarea pietei de gaze naturale care trebuie prezentat Comisiei Europene va fi finalizat abia dupa ce va fi intocmit un studiu in acest sens. “Vom demara mai intai studiul, ANRE trebuie sa se ocupe de acest aspect. Trebuie facut un studiu serios pentru a lua decizii majore. Nu sunt intarzieri, suntem in termen”, a precizat Videanu.

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE. Din cauza presiunilor de ordin social, Guvernul roman ignora semnalele de la Bruxelles referitoare la liberalizare, cerand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inghetarea preturilor. In aceste conditii, Romania risca procedura de infringement.

Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa prezinte un grafic al liberalizarii. “Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Comisia vrea un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen”, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu.

ziare.com: Parlamentul European da unda verde raportului pe energie al Adinei Valean

Raportul privind investitiile in infrastructura energetica a statelor membre, intocmit de europarlamentarul roman Adina Valean, a fost aprobat de Parlamentul European.

Raportul intocmit de Adina Valean, vicepresedintele liberalilor europeni, ofera Comisiei Europene un instrument pentru dezvoltarea unei politici energetice comune, care va asigura pe viitor o piata competitiva si, implicit, preturi mai mici pentru consumatorul european, se arata intr-un comunicat al delegatiei PNL in Parlamentul European, remis Ziare.com.

Adina Valean a subliniat, in discursul sau de sustinere a raportului, ca aceasta noua propunere legislativa nu trebuie sa devina o povara in plus pe umerii companiilor din sectorul energetic si nici nu trebuie sa afecteze confidentialitatea tranzactiilor de pe aceasta piata.

“Pentru ca acest instrument sa fie cu adevarat eficient, trebuie sa ne concentram pe informatia utila si sa tinem cont de faptul ca este important sa evitam birocratia inutila si sa ne asiguram ca nu afectam confidentialitatea pietei”, a precizat Valean.

money.ro: Transportul de ţiţei din România a scăzut în 2009 cu 30%, la 8,87 milioane tone

Transportul de ţiţei din România a scăzut în 2009 cu 30%, la 8.872.625 tone, faţă de cantitatea transportată la nivelul anului 2008, de 12.682.911 tone ţiţei, din cauza scăderii importurilor, potrivit datelor transmise de transportatorul naţional de ţiţei Conpet, la solicitarea Agenţiei NewsIn.

“Diferenţa dintre cantităţile realizate în anul 2009 şi, respetiv în anul 2008, se identifică în proporţie de circa 95% la subsistemul de import, în cea mai mare parte (67%) din cauza faptului că Petromidia a descărcat ţiţeiul în terminalul propriu şi a transportat sporadic prin conductele Conpet”, spun reprezentanţii companiei.

De asemenea, cererea de transport ţiţei import către rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi a scăzut în proporţie de 28%.

“În ceea ce priveşte subsistemul ţară, diferenţa se datorează declinului natural al producţiei interne”, mai afirmă reprezentanţii Conpet.

Compania Conpet are circa 2.150 de salariaţi.

Conpet SA este operatorul sistemului naţional de transport ţiţei şi derivate prin conducte, prestând servicii de transport pentru clienţii săi, rafinăriile româneşti: Petrom (membru OMV), Rompetrol Rafinare, Petrotel – Lukoil România, Rafo Oneşti şi Steaua Română (în prezent, rafinăriile Rafo Oneşti şi Steaua Română Câmpina se află în proces de retehnologizare).

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Societatea exploatează o reţea de conducte de peste 3.800 km, în baza Acordului Petrolier de Concesionare a Sistemului Naţional de Transport Ţiţei, Gazolină şi Etan prin Conducte încheiat cu Agentia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în anul 2002.

Adevarul: E.ON vrea să investească 8 miliarde de euro în regenerabile. România e o zonă-cheie

E.ON ar putea instala turbine eoliene în România

E.ON ar putea instala turbine eoliene în România

E.ON Renewables, divizia de energii alternative a gigantului german, înfiinţată în 2007, are un buget de investiţii de opt miliarde de euro până în 2011 şi vede România ca pe o zonă-cheie pentru dezvoltarea de proiecte eoliene, a declarat Cord Landsmann, director financiar al E.ON Renewables, într-o discuţie cu reprezentanţii presei din România, la summitul “Viitorul energiei alternative” organizat de General Electric la Salzbergen, Germania,

Acesta a arătat că suma alocată acestor proiecte este “imensă” şi reprezintă “un mare angajament din partea E.ON pe partea de energie verde”.

„Deocamdată în sud-estul Europei nu am identificat proiecte concrete, însă România este pe lista noatră. România este o zonă-cheie pentru energia eoliană, datorită poziţiei foarte bune. Nu avem o limită de buget pentru o ţară anume”, a afirmat managerul E.ON Renewables.

Acesta a mai spus că prioritare sunt zone precum America de Nord, Europa de Nord, Marea Britanie şi Italia, întrucât sunt regiunile cu cel mai mare potenţial eolian din lume.

„Costurile cu proiectele eoliene sunt mai mici cu 30-35% în Statele Unite decât în Europa, datorită potenţialului eolian mai mare, dar şi datorită faptului că aceste costuri sunt fixe”, a adăugat Landsmann.

În opinia sa, explozia din această perioadă a proiectelor nucleare este de fapt doar o etapă de tranziţie spre hegemonia energiilor regenerabile.

E.ON, care deţine în România fostul Distrigaz Nord şi fosta Electrica Moldova, a înfiinţat la Iaşi o subsidiară, E.ON Regenerabile România, cu scopul de a identifica oportunităţi de investiţii în domeniul energiei alternative.

Novinite: Russia Eyes 80% in Bulgaria Belene Nuclear Project

Bulgaria: Russia Eyes 80% in Bulgaria Belene Nuclear Project

A file picture dated 03 September 2008 of a worker during the launch of the project for the construction of a building of the first 1,000 MW unit of the second nuclear plant of Belane, some 220km from Sofia, Bulgaria. Photo by EPA/BGNES

Russia can manage to grab a whopping 80% stake in the planned 2,000 megawatt Belene nuclear plant on the Danube River in Bulgaria in exchange for a EUR 1,9 B loan, according to reports.

“There is an option for the Bulgarian state to buy out that share, but if Sofia decides not to take advantage of it, Moscow will build the nuclear power plant and acquire a majority stake in it,” the Russian newspaper Kommersant reported.

Russia proposed last week to extend funding to Bulgaria for the construction of the stalled project until Sofia finds a strategic investor, even without corporate or state guarantees.

According to Bulgarian Energy and Economy Minister Traicho Traikov in exchange for the offer the Russian side can hold no more than 15-20% of the plant, while the remainder of the loan will be paid by electricity sales.

The minister confirmed that the government has abandoned plans to cut its shares from 51% to 20-30% and will aim to keep a 50% stake in the multi-billion nuclear project, which has stalled over lack of funding.

During last week’s visit to Sofia, Russian Energy Minister Sergei Shmatko and Sergei Kiriyenko, head of the Rosatom state nuclear corporation, announced that Rosatom, which controls Atomstroyexport contracted by Sofia to build Belene, was ready to extend a loan and become a shareholder in Belene plant.

Bulgaria’s new center-right government, which has put the Belene under review due to rising costs, came up with the idea to hire a new consultant after German utility RWE walked out of the project due to funding problems and Sofia decided to redesign it to attract new investors.

Belene nuclear power plant may turn out to be the Russia’s first wholly-owned nuclear power plant abroad, according to Kommersant.

The newspaper cites Sergei Kiriyenko as saying that the project is profitable and construction works should start quickly to prevent losses.

“Should Bulgaria fail to find a new investor and secure financing, Moscow is ready to continue the construction works and pay for them,” the Russian newspaper says, citing sources close to the ongoing negotiations.

The article cites analysts, according to whom the Russian side adopts the role of a bank, which extends loans to companies on the condition of acquiring shares if the loan is not refunded.

energia.gr: Bulgaria to Build Second Natural Gas Depot

Bulgaria may build a second natural gas storage facility so as to prevent possible gas supply problems in the future. This idea was put forward by Head of State Georgi Parvanov during his visit to Brussels .

“The construction of the gas storage facility may be carried out by the Solvey Company, which plans to explore a salt deposit in Bulgaria . If constructed the depot will make Bulgaria practically impermeable to future gas supply shocks,” Mr. Parvanov said. Earlier, he decorated Mr. Alois Michielsen, Executive Vice President at Solvay Pharmaceuticals with Madara Horseman first degree, one of Bulgaria ‘s highest state insignia.

Following talks between Parvanov and EC President Barroso Tuesday evening, it emerged that over the next twelve months the European Commission will allocate 2.3 billion euro to finance 44 priority energy projects across the EU.

Bulgaria is one of the countries that may apply for financing under this program,” Barroso said.

“Thus, your country will contribute to the bloc’s energy security,” he told Parvanov.

“We regard Russia as an important energy partner, and Bulgaria – as a stable member state that may be the backbone of a prosperous region,” Barroso went on. Finally, he praised President Parvanov for his commitment to the debate on the 2020 EU development strategy.

energia.gr: Environmental Laws Should be Matched with Energy Efficiency – Medvedev

Amendments in the environmental legislation should be accompanied by measures to encourage businesses to invest into modernization of their production facilities to bring them up to the world standards, Medvedev said at a meeting with Russian Minister of Natural Resources Yuri Trutnev.

“Currently, the essential global subject is ‘green growth’, which means economic growth through using state-of-the-art environment-friendly and energy-efficient technologies, including alternative power sources. This subject is topical for us as well. Amendments in the environmental legislation should be harmonized with the issue of energy efficiency,” Medvedev said.

According to the Russian president, measures should be taken to encourage businesses to invest funds in improving the general ecological situation, and companies should be interested in bringing their treatment facilities on a par with the best world standards.

“A mere stick will not suffice here. There should be a system of economic incentives, both advantages and sanctions. This is what we should proceed from,” he stressed.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter