revista presei 26 aprilie

2010/04/26

Hotnews: Vladimir Putin: Nabucco nu are sens, atata timp cat nu exista niciun contract. South Stream va fi realizat in orice caz

Constructia gazoductului Nabucco nu are sens in lipsa contractelor referitoare la desfacerea volumului de gaze transportate, a declarat sambata premierul Rusiei, Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena, adaugand totusi ca realizarea conductei ar putea fi justificata in momentul in care se majoreaza cererea, relateaza RIA Novosti.
“Este lipsit de sens sa construiesti o conducta fara sa ai contracte. Spuneti-mi un singur contract pentru Nabucco. In ceea ce priveste South Stream, putem sa incheiem contractele in orele care urmeaza. Aceasta nu inseamna insa ca realizarea proiectului Nabucco ar fi imposibila, daca va creste cererea. Pur si simplu, acum este prematur”, a spus primul ministru, dupa intrevederea pe care a avut-o cu cancelarul austriac Verner Feiman.

Vladimir Putin se afla in Austria pentru a semna un acord de cooperare cu referitor la constructia si exploatarea gazoductului South Stream pe teritoriul austriac.

Realizarea partii sudice a gazoductului Nabucco ar trebui sa inceapa in 2011 iar punerea sa in functiune este prevazuta pentru anul 2014.

Evaluat la 7,9 miliarde de dolari si avand o lungime de 3.000 de kilometri, proiectul Nabucco este o prelungire a gazoductului Baku-Tbilissi-Erzurum. Sustinuta de Uniunea Europeana, conducta ar trebui sa permita transportarea in Europa a unui volum de 20 – 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale caspice, ocolind teritoriul Rusiei.

Gazoductul Nabucco urmeaza sa treaca prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Hungaria, Romania si Austria. Doua treimi din conducta vor fi amplasate pe teritoriul turc.

South Stream va fi realizat in orice caz

Putin a precizat ca South Stream va fi realizat in orice caz, punerea sa in functiune permitand majorarea livrarilor de gaze in Austria.

“Dupa realizarea South Stream, livrarile de gaze vor creste cu doua miliarde de metri cubi”, a spus el, adaugand ca Rusia este pregatita sa realizeze acest proiect la fel de rapid ca si cel referitor la gazoductul Nord Stream.

“Avem intentia sa realizam acest proiect in orice caz. Am inceput deja lucrarile de constructie pentru Nord Stream in Marea Baltica si suntem pregatiti sa facem acelasi lucru la fel de rapid in Marea Neagra”, a spus Putin.

Nabucco este esential pentru Germania – ministru bavarez

De notat faptul ca vineri ministrul bavarez al Economiei, Emilia Muller, a afirmat, dupa o vizita in Azerbaidjan, ca societatea azera a petrolului si gazelor GNKAR ar putea furniza anual 12 miliarde de metri cubi de gaze pentru Nabucco, care are nevoie de un volum total de 31 de miliarde.

Ministrul bavarez a subliniat ca proiectul Nabucco este crucial pentru Germania. Societatea germana RWE, care este implicata in acest proiect, intentioneaza sa construiasca in Bavaria o centrala alimentata cu gaze.

money.ro: Construcţia Nabucco va începe la sfârşitul anului 2011

Construcţia gazoductului Nabucco, ce va avea o lungime de 3.300 km, va începe la sfârşitul anului 2011, costurile totale ale proiectului fiind estimate la 7,9 miliarde euro, a anunţat vineri Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect care va realiza acest gazoduct.
Nabucco Gas Pipeline International a lansat în această săptămână procesul de precalificare ca fază de început pentru achiziţionarea de componente necesare pentru construcţia conductei, incluzând conducte, valve şi coturi, valoarea întregului pachet ridicându-se la aproximativ 3,5 miliarde euro.

“Precalificarea pentru componentele speciale reprezintă un pas substanţial în vederea demarării construcţiei la sfârşitul lui 2011”, a spus Reinhard Mitschek, managing director al Nabucco.

Procesul de precalificare va oferi consorţiului Nabucco oportunitatea de a evalua atent piaţa furnizorilor la nivel global. Interesul manifestat de potenţialii furnizori a fost semnificativ în permanenţă, spun reprezentanţii companiei Nabucco Gas Pipeline International.

“Componentele speciale, precum conductele şi valvele, stau la baza construcţiei conductei şi reprezintă o parte considerabilă din costurile totale ale investiţiei. Precalificarea va identifica companiile capabile şi stă la baza unui proces de achiziţie de succes”, a precizat Mitschek.

Data scadentă de participare pentru companii în faza de precalificare este 17 mai. După finalizarea precalificării, Nabucco intenţionează să lanseze licitaţia propriu-zisă.

Gazoductul este destinat să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc, prin asigurarea accesului la noi surse de gaz. Nabucco va avea o lungime de peste 3.300 km, pornind din Turcia prin Bulgaria, Romania şi Ungaria, până în Viena, în apropiere de terminalul de la Baumgarten.

Acţionarii gazoductului sunt companiile OMV (Austria), MOL ngaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Capacitatea planificată de transport în faza finală va fi de 31 miliarde metri cubi pe an. Potrivit evaluarilor efectuate în vara lui 2008, costul total al proiectului este de 7,9 miliarde euro. Prima livrare de gaz va avea loc în 2014.

Bursa: Construcţia Nabucco a intrat în linie dreaptă

Se anunţă o vară fierbinte, cu licitaţii pentru componente şi pentru rezervarea capacităţii de transport
Compania de proiect pentru Nabucco a anunţat, vineri, că a lansat procesul de precalificare pentru procurarea de componente necesare pentru construcţia gazoductului, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al Nabucco, ne-a declarat: “Acest anunţ este un semnal foarte important şi un progres mare în realizarea Nabucco, astfel încât lucrările de execuţie să poată începe în 2011. Precalificările organizate înaintea licitaţiilor propriu-zise sunt foarte importante pentru respectarea graficului de implementare pe care compania de proiect şi l-a propus. Licitaţia propriu-zisă va avea loc la finele lunii iulie”.
Mai mult decât atât, compania de proiect pentru Nabucco va organiza, tot în această vară, licitaţia pentru rezervarea capacităţilor de transport. O tatonare a pieţei printr-un studiu de marketing în acest sens a fost realizată în urmă cu mai bine de un an şi a fost extrem de încurajatoare pentru compania de proiect, întrucât cererile de rezervare au depăşit oferta.
Principalele surse de gaze pnetru Nabucco sunt Irak (circa 10 miliarde mc), Azerbaidjan (circa 8 miliarde mc) şi Turkmenistan, ne-a mai spus Christian Dolezal.
Negocierile dintre furnizori şi producători pentru gazele care vor fi transportate prin Nabucco sunt, în prezent, în curs de derulare, iar acţionarii Nabucco sunt implicaţi în acest proiect.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Nabucco, traseul gazoductului dintre Ankara (Turcia) şi Baumgarten (Austria) a fost deja stabilit. În evaluare mai este segmentul dintre Ankara şi graniţa de est a Turciei cu Irak şi Georgia.

Bursa: Licitaţie de 3,5 miliarde de euro pentru construcţia Nabucco

Nabucco Gas Pipeline International a lansat procesul de precalificare ca fază de început pentru procurarea de componente necesare pentru construcţia conductei. Valoarea întregului pachet este de aproximativ 3,5 miliarde de euro, arată un comunicat remis redacţiei. Data scadentă de participare pentru companii în faza de precalificare este 17 mai.

Adevarul: Putin: Nu înţeleg de ce ţările europene caută o mai mare independenţă faţă de gazul rusesc

Vladimir Putin

Vladimir Putin

După ceremonie de semnare a acordului dintre Rusia şi Austria pentru gazoductul South Stream, premierul autstriac Werner Faymann a dat asigurări că South Stream nu este incompatibil cu proiectul Nabucco, proiect susţinut de UE. Acelaşi lucru a fost subliniat şi de Vladimir Putin. Cu toate acestea premierul rus a declarat că nu înţelege de ce ţările europene caută “o mai mare independenţă faţă de gazul rusesc”.

Potrivit lui Vladimir Putin, prin intermediul South Stream, Rusia doreşte să-şi diversifice clienţii din Europa care cumpără gaz natural. Această diversificare va spori securitatea furnizării de gaz pentru Austria şi va juca un rol important pentru furnizarea de gaz la nivel european, a explicat premierul rus.

Este lipsit de sens să construieşti o conductă fără să ai contracte. Spuneţi-mi un singur contract pentru Nabucco. În ceea ce priveşte South Stream, putem să încheiem contractele în orele care urmează. Aceasta nu înseamnă însă că realizarea proiectului Nabucco ar fi imposibilă, dacă va creşte cererea. Pur şi simplu, acum este prematur“, a declarat Putin.

Rusia şi Austria au încheiat sâmbătă acordul pentru gazoductul South Stream. Documentul a fost semnat la Viena de ministrul rus al energiei, Serghei Scimatko, şi de ministrul austriac al economiei, Reinhold Mitterlehner. La ceremonia de semnare au fost prezenţi premierul rus Vladimir Putin şi omologul său austriac Werner Faymann.

Acordul este valabil 30 de ani şi stabileşte cadrul juridic privind traseul gazoductului pe teritoriul austriac.

Rusia a semnat deja acorduri similare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia şi Croaţia pentru ca proiectul South Stream să includă toate aceste ţări.

Potrivit unei variante iniţiale a traseului, conducta South Stream, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

money.ro: Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului South Stream

Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, destinat aprovizionării Europei cu gaze naturale, transmite AFP, citată de Mediafax.

Acordul a fost semnat la Viena de către ministrul austriac al Economiei, Reinhold Mitterlehner, şi de ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, în prezenţa premierului rus, Vladimir Putin, şi a cancelarului austriac, Werner Faymann.

Separat, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, au semnat un acord cadru pentru colaborarea celor grupuri energetice.

Putin a subliniat că South Stream este un “proiect concurent” pentru Nabucco, unde un partener important este OMV. Nabucco ar trebui să transporte gaze naturale din Asia Cenrală, în special din regiunea Mării Caspice, către Europa, tranzitând Turcia şi Europa de Sud-Est, dar evitând Rusia.

El a pus din nou sub semnul îndoielii realizarea proiectului Nabucco, afirmând că “înainte de a construi ceva, trebuie asigurată semnarea contractelor de livrare de gaze naturale”. El a făcut, astfel, aluzie la incertitudinile legate de sursele de gaze pentru Nabucco.

La rândul său, Faymann a amintit că circa 70% din necesarul de gaze al Austriei este importat din Rusia şi a adăugat că livrările efectuate prin intermediul South Stream sunt complementare energiei din resurse regenerabile.

Studiul de fezabilitate al tronsonului austriac al gazoductului va fi terminat la finele acestui an, se arată într-un comunicat al OMV. Decizia finală asupra investiţiilor pe care grupul le va face în proiect va fi luată în următoarele 18 luni.

Înaintea semnării înţelegerii cu Austria, Rusia avea încheiate acorduri bilaterale cu alte state de tranzit, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia şi Ungaria. Pe lângă Eni, grupul francez EDF se va alătura consorţiului care va construi South Stream.

Gazoductul, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, şi de grupul italian Eni. Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an. Primele livrări sunt estimate pentru sfârşitul anului 2015.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Biroul de presă al Ministerului Economiei a reiterat vineri că România ar putea fi una dintre ţările care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, având în vedere poziţia sa geografică, dar traseul definitiv al conductei nu a fost încă stabilit.

Bursa: South Stream va trece prin România

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că gazoductul South Stream, susţinut de Rusia şi Italia, va trece şi prin Româ nia. Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: “Am reuşit să deschidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică a Europei. South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate acestea fac din România un jucător foarte important”.
Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră, fie pe teritoriul bulgăresc. Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În proiect va fi inclusă şi Aus tria.
Videanu a mai spus că proiectul AGRI este cel mai ieftin şi mai rapid proiect de transport al energiei către Europa, iar din 2011, când sistemul de gaze naţional va fi conectat cu cel al Bulgariei, România va avea conexiuni energetice cu toate statele membre ale UE.

money.ro: Ministerul Economiei: South Stream ar putea tranzita România

România ar putea fi una dintre ţările care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, având în vedere poziţia sa geografică, dar traseul definitiv al conductei nu a fost încă stabilit, a comunicat, vineri, biroul de presă al Ministerului Economiei.

“Traseul definitiv al conductei va fi stabilit de studiile de fezabilitate ce urmează să se realizeze. Precizăm că această informaţie a fost transmisă ori de câte ori s-a discutat până acum despre acest proiect”, potrivit sursei citate.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, joi, că gazoductul South Stream, susţinut de Rusia şi Italia, va trece şi prin România.

“Am reuşit să deschidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică (a Europei – n.r.). South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate aceste fac din România un jucător foarte important”, a afirmat Videanu.

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră fie pe teritoriul bulgăresc.

România a avut discuţii pe tema dezvoltării South Stream, iar potrivit unei declaraţii din luna martie a lui Videanu, transporatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN) a primit invitaţia oficială a Moscovei de a intra în proiect.

Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În proiect va fi inclusă şi Austria.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

ziare.com: Ce inseamna South Stream pentru Romania

Rusia e pe val. Gazoductul South Stream, care va aduce gaze rusesti in Europa centrala si de sud-est, a primit unda verde sambata, cand s-a semnat contractul.

In timp ce
Moscova poate privi asta ca pe o reusita ce adanceste dependenta Europei de gigantul rusesc de stat Gazprom, vestea nu e una foarte buna pentru Romania. In primul rand, pentru ca vom fi aproape sigur exclusi de la participarea la acest proiect.

In al doilea rand, pentru ca South Stream pericliteaza proiectul nostru favorit – Nabucco si ne afecteaza interesele geopolitice.

Proiect fara Romania

La ora asta, pare evident ca nu vom participa la South Stream. Nici nu ne-am dorit-o foarte tare. Si nici rusii, care ar folosi doar ca ultima varianta colaborarea cu un stat cu care nu se afla in cele mai bune relatii.

Cel mult, Romania va participa undeva in viitor printr-o ramificatie din Bulgaria sau din Marea Neagra. Cel mult. Asta in ciuda faptului ca au existat zvonuri ca vom fi parte. De fapt, au a fost mai mult sperietori pentru Bulgaria, cea pe teritoriul careia South Stream va iesi din Marea Neagra si care ,,tinea la pret” in negocierile cu rusii.

Desi presedintele Traian Basescu ca e mai bine sa opteze pentru proiectul concurent, Nabucco, nu ar fi fost deloc rau ca South Stream sa ne strabata teritoriul. In primul rand, asta ar fi insemnat ca primeam sume consistente pentru gazduirea conductelor de gaze. Sau rusii ne-ar fi redus din pretul gazelor in contul acestor bani.

Apoi, exista avantajul ca Romania sa devina un nod energetic important. Avantaj care s-ar dubla in cazul in care si gazoductul Nabucco ar fi construit. Nu in ultimul rand, pierdem beneficul pe care ti-l asigura faptul ca poti controla conductele ce trec pe teritoriul sau. Ucraina a aratat ce poate face cand are acest atu, in timpul crizelor gazului.

Nabucco si geopolitica

Faptul ca South Stream va fi realizat impiedica in oarecare masura constructia gazoductului Nabucco, cel care trebuia sa aduca gaze din Asia Centrala si Orientul Apropiat. De retinut, ocolind Rusia, ceea ce ar insemna o slabirea a dependentei energetice a Europei fata de statul condus de Putin si Medvedev. Nabucco e mai greu de realizat din doua motive.

In primul rand, South Stream va folosi o mare parte din gazele de provenienta central-asiatica pe care mizau suporterii proiectului anti-rusesc.

“Este inutil si periculos sa construiesti un gazoduct fara sa ai mai intai contracte de furnizare a gazelor”, avertiza insusi premierul rus Vladimir Putin. Apoi, e posibil ca cererea de gaze sa nu fie atat de mare incat consumatorii europeni sa aiba nevoie de doua surse de aprovizionare.

Astea sunt vesti proaste pentru Romania, care a mizat aproape excusiv pe cartea Nabucco. Acest proiect ar aduce nu numai beneficiile pe care le-am enumerat pentru South Stream, dar si ceva in plus. In primul rand economic. Am putea plati mai putin daca primim gaze prin Nabucco si am avea si avantajul ca nu ar trebui sa mai stam la bunul plac al negocierilor cu furnizorul unic – compania ruseasca Gazprom. In plus, ne-am asigura ca nu ramanem fara gaze in plina iarna, daca am avea o noua intrerupere a livrarilor.

Pe plan geopolitic, South Stream si posibila abandonare a Nabucco inseamna o intarire a pozitiei Rusiei in regiune. Adaugat la trecerea Ucrainei la un regim rusofil care deja a prelungit sederea in Crimeea a flotei ruse si a vandut Gazprom o mare parte a retelei de gazoducte.

Noi trebuie sa intelegem ca in contextul actual ascensiunea puterii rusesti nu ne avantajeaza. Din simplul motiv ca rusii nu ne privesc cu cei mai buni ochi. Sprijinul romanesc pentru Nabucco, instalarea elementelor scutului anti racheta al SUA in Romania, dar si politica romaneasca in spatiul ex-sovietic irita Rusia la maxim.

Acum South Stream reprezinta noul atu al Kremlinului. Lucrul asta nu ar trebui sa ne sperie, dar cu siguranta nu ne avantajeaza.

money.ro: Stolojan: Modul de calcul al preţului gazului este depăşit

România anului 2010 trebuie să facă faţă unor concepte economice depăşite. Printre acestea se numără modul de calcul al preţului gazului, dar şi neregulile în privinţa salarizării unitare, spune europarlamentarul Theodor Stolojan.

Stabilirea preţului la energie de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o tehnică depăşită, spune europarlamentarul Theodor Stolojan.

“Care trebuie sa fie pretul resurselor naturale din România? Si avem problema gazului natural. In conditiile unei tari care nu isi poate asigura din resurse proprii, din productie proprie o resursa interna, nu pot discuta de un alt pret decat un pret international al resursei respective”, a declarat Stolojan.

Un alt concept economic depăşit, în opinia lui Theodor Stolojan, este modul de calcul al salariilor şi sporurilor din sectorul public.

“Am ajuns intr-o situatie in care in sectorul public ma duc pe linia educatiei, ministerului educatiei, si aflu ca la un inspectorat sau altul se negociaza sporuri diferite ca asa e in contractul respectiv. Nu exista asa ceva in sectorul public. Sectorul public trebuie sa aiba o salarizare unitara de sus pana jos”, a mai precizat europarlamentarul.

Una dintre cerinţele Fondului Monetar Internaţional, stipulată în acordul stand-by, a fost tocmai introducerea unei legi care să reglementeze salarizarea din sectorul public. Legea a intrat în vigoare la începutul anului.

RIA Novosti: South Stream countdown underway – Gazprom head

A technical and economic assessment of the South Stream gas project will be ready in February 2011 and the pipeline will go into operation at the end of 2015, the Gazprom CEO said in Vienna on Saturday.

Miller was speaking after a deal to bring Austria into the project was signed in the presence of Russian Prime Minister Vladimir Putin and Austrian Chancellor Werner Faymann. The agreement is the last document necessary for the project’s go-ahead.

“The conclusion of the technical and economic assessment is planned for February 2011,” Alexei Miller said, confirming that the pipeline would be launched at the end of 2015.

“We can from today count down to its realization,” he added.

Russia has already signed intergovernmental agreements with Bulgaria, Serbia, Hungary, Slovenia and Croatia to implement the onshore part of the project.

Gazprom and Austria’s OMV also signed an agreement on cooperation on Saturday and Miller said the two companies would register a joint venture in the near future.

“The joint venture will be registered in the very near future, but the exact date has not yet been decided,” Miller said, adding that it was “50-50” that the joint venture would be registered in Austria.

He also said that Russia had not yet received a proposal from Ukraine on possible participation in a consortium to modernize its gas transit system, but that Russia would go ahead with South Stream irrespective of developments.

The Gazprom chief also said that France’s EDF would become a South Stream shareholder in “the next one-and-a-half to two months.”

RIA Novosti: Putin hails Russia’s gas reserves as Austria joins South Stream project

Russia can guarantee gas to Europe 100 years in advance, Prime Minister Vladimir Putin said in Vienna on Saturday after the signing of a deal to bring Austria into the South Stream project.

The deal was the last necessary for the go-ahead of the project, designed to carry 31 billion cubic meters of Russian natural gas a year across the Black Sea to Bulgaria and further on to Italy and Austria.

“We can guarantee [gas] 100 years in advance to the growing Russian economy and practically all of our clients in Europe,” Putin said at a joint press conference with Austrian Chancellor Werner Faymann.

He noted that just one area in north-east Russia boasted gas reserves of 55 trillion cubic meters.

“Similar gas reserves simply do not exist anywhere in the world,” he added.

The pipeline is expected to go into operation in 2015, its capacity eventually reaching 63 billion cubic meters, or some 35% of Russian gas supplies to Europe.

Russia has already signed intergovernmental agreements with Bulgaria, Serbia, Hungary, Slovenia and Croatia to implement the onshore part of the project.

The project is part of Russia’s efforts to reduce dependence on transit nations. It is widely seen as a rival project to the EU-backed Nabucco, which would also transport Caspian and Central Asian gas to Europe, but would bypass Russia.

“We intend to realize this project no matter what,” Putin went on, adding that after South Stream comes into operation, gas supplies to Austria would “increase by two billion cubic meters.”

Putin also said it was “pointless” to start the construction of the Nabucco pipeline without contracts having been signed.

“It is pointless to build the pipeline with contracts. Name me one contract that has been signed on Nabucco. For South Stream, we could conclude contracts right now,” he said.

“It’s a matter of resources,” he went on “What is the pipeline going to be filled with?”

Russian Energy Minister Sergei Shmatko said last week that Russia had no plans to combine part of the South Stream project with the Nabucco pipeline.

Shmatko was commenting on a suggestion by Italy’s Eni SpA, Gazprom’s partner in South Stream, that combining some sections of the pipelines would cut costs and boost profits.

“We are not discussing such issues,” Shmatko said.

RIA Novosti: Nord Stream AG, German environmentalists agree to protect Baltic Sea

Nord Stream AG and two German environmental organizations have agreed on measures to protect the Baltic Sea, the gas pipeline operator said Friday.

“After intensive negotiations, two German environmental groups – BUND Mecklenburg Western-Pomerania and WWF Germany – have reached an agreement with Nord Stream AG on further far-reaching environmental steps to protect the Baltic Sea,” Nord Stream AG said.

“Plans for the long-term storage of excavation material from construction works at the landfall, and for environmental monitoring during construction have been modified,” it said.

Dirk von Ameln, Nord Stream Permitting Director, said: “Negotiations over the past few weeks have been very constructive. We have a common interest in improving the protection of the Baltic Sea’s ecosystem. This goal has been achieved.”

Von Ameln said the sides are likely to complete the environmental talks within two months.

The Nord Stream pipeline will eventually pump 55 billion cubic meters of gas per year to western Europe, bypassing traditional transit countries such as Ukraine and Belarus blamed for previous disruptions in gas supplies to the region.

Two pipelines, each with a capacity of 27.5 billion cubic meters a year, are designed to stretch from the Russian city of Vyborg near the Finnish border to Greifswald on the coast of Germany.

Nord Stream AG announced in March that it had secured $5.3 billion in financing for the project, covering 70% of the first phase. Gas transportation on the new line should begin in 2011.

The remaining 30% of the costs are expected to be financed by the Nord Stream shareholders. Russian energy giant Gazprom holds a 51% stake, German chemical group BASF/Winterhshall and utility E.ON Ruhrgas each hold 20% stakes and Dutch energy group Gasunie holds 9%.

The World Wildlife Fund said Friday that the Nord Stream construction on the Baltic Sea bottom has become much safer as a result of the talks between Nord Stream AG, BUND and the WWF.

Russia and Germany signed an agreement on the construction of the pipeline in September 2005, during then-president Vladimir Putin’s visit to Berlin.

Nord Stream AG has changed the originally proposed route of the pipeline to ease environmental concerns from Baltic nations. The final route goes through the territorial waters and exclusive economic zones of Finland, Sweden, Denmark and Germany, avoiding Poland and the Baltic States of Estonia, Latvia and Lithuania.


Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter