revista presei 25 noiembrie

2009/11/25

Hotnews: Gazprom si Naftogaz au semnat un document pentru scaderea volumului de gaz cumparat de Kiev in 2010

Compania energetica rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz au semnat marti un document, in baza caruia volumul minim de gaz pe care Kievul trebuie sa il cumpere a scazut cu peste 18 miliarde de metri cubi, informeaza RIA Novosti, citata de NewsIn.

Astfel, Ucraina va fi obligata sa cumpere minim 33,75 miliarde de metri cubi in 2010, fata de 52 de miliarde, cat era prevazut anterior.

In plus, partile au decis anularea penalizarilor pentru un consum de gaz rusesc al Kievului, in 2009, inferior previziunilor.

Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al Naftogaz, Oleg Dubina, au avut marti o intalnire de lucru la Moscova, dupa acordul dintre premierii celor doua tari. Ei au semnat o anexa la contractul din 19 ianuarie 2009.

Relatiile ucraineano-ruse in domeniul gazului sunt urmarite indeaproape de europeni, care s-au confruntat deja cu o intrerupere de lunga durata a livrarilor de gaz rusesc, din cauza unui diferend  intre cele doua tari.

ziare.com: Gazprom aloca 27,8 miliarde de dolari pentru investitii in 2010

Comitetul de Conducere al Gazprom a aprobat programul de investitii al companiei pentru 2010, care prevede o crestere de cinci la suta fata de nivelul din acest an, la 802,4 miliarde de ruble (27,8 miliarde de dolari).

Cheltuielile de capital se vor ridica la 663,56 miliarde de ruble (23 miliarde de dolari), iar investitiile pe termen lung sunt estimate la 138,84 miliarde de ruble (4,8 miliarde de dolari).

Bugetul pe 2010 al Gazprom prevede venituri de 3.790 miliarde de ruble (131 miliarde de dolari).

Standard.ro: Câtă energie scot pe bursă primii cinci producători de electricitate

Primii cinci producători de electricitate din România, companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, estimează că vor scoate pe bursa de energie administrată de OPCOM între 7% şi 60% din producţia preconizată pentru 2010 la preţuri medii anuale estimate la 170 de lei pentru un megawatt oră.
Doar 16% din energia consumată într-un an în România se vinde prin Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – PCCB, platformă administrată de OPCOM.

Mihai David, directorul general al celui mai mare producător de electricitate din România – Hidroelectrica -, anticipează că va scoate pe bursa de energie administrată de OPCOM o cantitate de un terawatt dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu va decide că trebuie să o dea spre sectorul reglementat (casnici şi companii care nu au optat pentru un furnizor). “Strategia mea este încheierea de contracte bilaterale pe termen lung, pentru că acestea sunt cele mai rentabile pentru companie, iar pe baza lor putem obţine finanţare”, a spus Mihai David. “Aş face aici menţiunea că ne dorim să ieşim în fiecare an cu o anumită cantitate de energie pe bursă pentru a avea un preţ de referinţă”, a adăugat oficialul Hidroelectrica. Acesta a adăugat că scopul său este ca din amortismente şi creditele atrase să continue să modernizeze unităţile şi în acelaşi timp şi să construiască noi centrale hidroelectrice. Întrebat în acest context dacă este posibil ca, de exemplu, contractul dintre Hidroelectrica şi Alro Slatina să fie prelungit până în 2015, David a răspuns că “deocamdată, discuţiile se poartă pentru corelarea preţului energiei cu cel al aluminiului de pe bursa LME”. Directorul general al companiei de stat a mai explicat că un cost mediu de producţie al Hidroelectrica este acum la 80 de lei (19 euro la un curs de 4,2 lei pentru un euro) pentru un megawatt oră, iar cel de vânzare este între 115 şi 120 de lei (27-28 de euro), în cadrul bilateralelor încheiate preponderent cu “băieţii deştepţi”.

Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica, al doilea mare producător de electricitate, companie care a vândut deja prin bursă cinci pachete de energie, estimează că va scoate la licitaţie pe OPCOM circa 30% din energia pe care o va genera în 2010. Societatea mizează pe o producţie similară cu cea din acest an. “Vom scoate săptămâna viitoare pachete fără componenta de compensare – contractele de întrajutorare – pentru că ne-am asigurat deja toată energia necesară opririi planificate a reactoarelor unu şi doi, ce va avea loc între 7 mai şi 7 iunie 2010”, a explicat Budulan. Acesta a caracterizat preţurile la care a vândut până acum energie pe OPCOM, situate între 165,5 lei şi 174,99 lei pe megawatt oră, ca fiind “bune”.

De altfel, producătorul de electricitate Nuclearelectrica a încheiat vineri prin intermediul bursei de energie administrate de OPCOM trei contracte cu traderii EFT România, Tinmar Ind şi Rudnap, la preţuri mai mici cu 3-5% faţă de cele din licitaţia care avusese loc luni.

Oficialii Complexului Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din ţară, au în plan ca aproximativ 60% din energia pe care o produc să fie livrată prin OPCOM. “Targetul nostru de preţ este să obţinem 196 de lei pentru fiecare megawatt oră livrat, dar este la prima strigare. În condiţiile în care piaţa nu va reacţiona şi furnizorii nu vor veni să cumpere ne vom reorienta”, au explicat reprezentanţii complexului energetic. Ei anticipează că în 2009 producţia de energie a complexului se va reduce cu aproximativ 10-12% faţă de anul anterior, dar estimează că va creşte din nou în 2010.

Constantin Bălăşoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova, a spus că 40% din producţie va merge pe piaţa liberă prin contracte încheiate prin OPCOM, la fel ca şi anul acesta. Pentru eligibili cantitatea de energie disponibilă este de aproximativ 4,6 terawaţi. “Aceasta este producţia pe care o pregătim pentru bugetare în 2010”, a punctat Bălăşoiu.

La rândul său, Gheorghe Daviţoiu, directorul general de la Rovinari, estimează tot că aproximativ 40% din producţie va merge anul viitor pe piaţa liberă, iar aproximativ 2 TW vor fi scoşi la vânzare pe PCCB. “Anticipăm o producţie de energie cu aproximativ 5% mai mică în 2010 faţă de 2009, iar un preţ corect pentru vânzare pe OPCOM mi se pare cel de 190 de lei pentru un megawatt oră”, a comentat Daviţoiu.

Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, societatea naţională de transport electricitate, a spus că reducerea consumului de energie a fost de la începutul anului şi până în prezent de circa 9,3%, iar până la finele lui 2009 va fi “undeva sub 9%”. “Pentru 2010, prevedem un consum similar cu 2009, în condiţiile în care pentru acest an anticipăm 52,7 TWh. Va fi o revenire, dar foarte, foarte uşoară, undeva sub un procent, de 0,8-0,9%”, a estimat Lohan.

Vocea Rusiei: Ucraina a promis să achite la timp gazul rusesc

Ucraina va plăti la timp companiei Gazprom pentru gazul din noiembrie, a declarat ministrul ucrainean al Combustibililor şi Energiei, Iuri Prodan.

„Până acum am asigurat deconturi complete, în pofida dificultăţilor, aşa va fi şi în noiembrie, şi pe viitor”, a subliniat el. Prodan consideră neîntemeiate declaraţiile conform cărora Ucraina plăteşte pentru gaz mult mai scump decât ţările europene. De asemenea, el a confirmat că sunt standard contractele privind livrarea şi tranzitul de gaz, încheiate între Naftogaz.Ucraina şi Gazprom.

RIA Novosti: Yushchenko seeks transit fee hikes on Russian natural gas

Ukrainian President Viktor Yushchenko said on Tuesday the transit fee for Russian natural gas must be increased much more than the earlier reached accords.

“We must switch to an exclusively market formula of pricing for the transit of Russian gas across Ukraine,” Yushchenko said.

Russia currently pays $1.7 per 1,000 cubic meters per 100 km as gas transit fee while Ukraine makes payment to Russian energy giant Gazprom for natural gas supplies at a discount of 20% of European prices.

Yushchenko, however, said on Tuesday that the market formula must increase the transit rate for Russia from $1.7 to $4.5-$5.5 per 1,000 cubic meters per 100 km.

Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Ukrainian counterpart Yulia Tymoshenko agreed last week in Ukraine’s Crimea that Ukraine would increase the gas transit fee for Russia by 60% starting from next year while Ukraine’s national energy company Naftogaz would pay for Russian natural gas supplies without a 20% discount.

West-leaning Yushchenko, who was brought to power as a result of the 2004 “Orange revolution,” is struggling to reach double figures in opinion polls as he has joined the race to participate in the presidential elections scheduled for January 17.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year amid a dispute of unpaid bills and new prices.

The conflict was resolved in January, when Putin and Tymoshenko reached a deal on imports and transit for 2009.

Ukraine transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

RIA Novosti: Moscow, Kiev agree to reduce gas supplies to Ukraine 35% in 2010

Russia’s Gazprom and Ukraine’s Naftogaz agreed on Tuesday to reduce Russian national gas deliveries by 35% in 2010, from the previously contracted 52 billion cubic meters to 33.75 bcm.

The agreement was reached during a meeting between Gazprom’s chief Alexei Miller and Naftogaz’s Oleh Dubyna.

Gazprom also agreed not to use sanctions under a “take or pay” provision in the contract, whereby the buyer has to pay for the entire contracted volume.

Instead of 40 billion cubic meters of gas, Ukraine will buy less than 25 billion in 2009. But Russia has said it will not fine Kiev for falling short of contracted volumes due to the ex-Soviet state’s difficult economic situation.

Russian Prime Minister Vladimir Putin, who met on November 19 in the Ukrainian city of Yalta with his counterpart Yulia Tymoshenko, reiterated that no sanctions will be used against Ukraine.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year amid a dispute unpaid bills and new prices.

The conflict was resolved in January, when Putin and Tymoshenko reached a deal on imports and transit for 2009.

Ukraine transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

energia.gr: France, Belgium, GDF-Suez Sign Convention On Power Supply

France , Belgium and French utility GDF Suez SA (GSZ.FR) said Tuesday they signed a three-party convention to ensure the continuity and security of power supply in France and Belgium .

The convention aims to put in place a regular exchange of information and a formalized consultation between the three parties on decisions taken by GDF Suez that could affect the continuity or security of power supply in France and Belgium , the French Prime Minister’s office said in a statement.

The convention was signed by France’s Prime Minister, Francois Fillon, Belgium ‘s Prime Minister, Herman Van Rompuy, and Chief Executive of GDF-Suez, Gerard Mestrallet.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter