revista presei 25 februarie

2010/02/25

Hotnews: Emil Boc: “Romania este interesata de orice analiza care vizeaza securitatea energetica a tarii, dar prioritatea este Nabucco”

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul Summitului privind securitatea energetica desfasurat la Budapesta, ca acordul politic la care s-a ajuns trebuie urmat de actiuni concrete care sa vizeze finantarea unor proiecte in vederea asigurarii securitatii energetice. “Romania este interesata sa discute orice analiza care vizeaza securitatea energetica, dar astazi proiectul si obiectivul prioritar este si ramane Nabucco”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a explicat ca, in cadrul Summitului de miercuri, a fost luata o decizie importanta a tarilor din Europa Centrala si de Est in vederea promovarii unor politici comune care sa asigure pe de-o parte securitatea energetica a fiecarei tari si, pe de alta parte, securitatea energetica a Uniunii Europene.

“Acest act politic trebuie sa fie urmat de actiuni concrete care sa vizeze finantarea unor proiecte in vederea asigurarii securitatii energetice. Punctul de vedere al Romaniei este constant si se refera la diversificarea rutelor si surselor de energie si, pe de alta parte, de sustinere a unor proiecte concrete extrem de importante care asigura securitatea energetica atata a Romaniei cat si a UE. Este vorba a


Adevarul: Boc: Nabucco, un proiect viabil pentru România

Nabucco va lega ţările bogate în gaze din est de cele consumatoare  din Occident

Nabucco va lega ţările bogate în gaze din est de cele consumatoare din Occident

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Budapesta, că proiectul Nabucco este unul viabil şi ar trebui susţinut pentru asigurarea securităţii energetice.

Domeniul energetic a fost grav afectat de criza economică, prin diminuarea volumului de investiţii şi amânarea unor proiecte în principal în sectorul de petrol şi gaze, a afirmat, ieri, Emil Boc, la summit-ul privind securitatea energetică, organizat la Budapesta, relatează Mediafax.

Totodată, el a apreciat că ultima criză a gazelor, din 2009, impune identificarea de către statele din centrul şi estul Europei a unor soluţii alternative pentru asigurarea securităţii energetice.

Şeful Guvernului a amintit că România a încheiat recent înţelegeri cu Georgia şi Azerbaidjan pentru o colaborare trilaterală în sectorul energiei.

Un alt obiectiv important pentru strategia energetică a României este extinderea interconectării între sistemele noastre energetice şi cele ale statelor vecine, în sectorul gazelor şi electricităţii“, a adăugat Boc, făcând referire în acest sens la colaborarea cu Ungaria privind interconectarea reţelelor de gaze.

Directorul executiv al Agenţiei internaţionale pentru energie, Nobuo Tanaka, a declarat că prin construcţia gazoductului Nabucco, ce ar ocoli Rusia, securitatea energetică a Europei este sporită mai eficient decât prin proiectul rus South Stream.

El a precizat că proiectul Nabucco va diversifica rutele pentru furnizarea gazului în Europa, cu toate că acest gazoduct este mai lung şi necesită o finanţare mai mare decât proiectul rival South Stream.

Hotnews: OMV: Profitul net a scazut cu 58% in 2009, pana la 572 mil. euro

Profitul net al grupului austriac OMV, care controleaza Petrom, a scazut cu 58% in 2009, pana la 572 milioane de euro, anunta AFP. Principalele cauze ale reducerii profitului sunt legate de reducerea pretului la petrol si de scaderea volumului vanzarilor, pe fondul recesiunii mondiale, precizeaza grupul, intr-un comunicat.

Castigurile inainte de dobanzi, impozite si taxe (EBIT) au scazut cu 40% pana la 1,41 miliarde euro, in timp ce veniturile s-au redus cu 30%, la 17,917 miliarde euro.

In ceea ce priveste anul in curs, OMV nu ofera nicio perspectiva concreta: “Ne asteptam ca preturile la petrol sa ramana volatile in 2010”.

Vanzarile si profiturile vor ramane “sub presiune pana cand economica globala nu va da semne mai clare de revenire”, precizeaza OMV.

ici in mod special de proiectul Nabucco care ramane prioritatea noastra in domeniul securitatii energetice. Acest proiect este mentionat in textul declaratiei de astazi.”

ziare.com: Profitul net al Petrom a crescut cu 34%, in 2009

Profitul net al OMV Petrom (SNP) a crescut cu 34% in 2009, la 1,368 miliarde de lei, adica 322,8 milioane de euro.

Compania a avut pierderi de 171 milioane de lei in ultimul trimestru, de 7,4 ori mai mici comparativ cu un rezultat negativ de 1,27 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior, conform Mediafax.

Totodata cifra de afaceri a coborat cu 23%, la 12,842 miliarde lei, adica 3,03 miliarde euro. Rezultatul negativ a fost de 2,2 ori peste estimarile analistilor, care au prevazut o pierdere de 75,4 milioane de lei pentru perioada analizata.

OMV Petrom a raportat pentru 2008 un profit net de 1,02 miliarde lei si o cifra de afaceri neta de 16,7 miliarde de lei.

In septembrie – decembrie 2009, Petrom a avut o cifra de afaceri de 3,38 miliarde lei, in scadere cu 10% comparativ cu intervalul similar din 2008, cand a fost de 3,74 miliarde lei.

In ultimul trimestru compania a realizat investitii de 1,432 miliarde lei, cu 19% sub valoarea din intervalul octombrie-decembrie 2008, de 1,766 miliarde lei.

money.ro: Barroso: CE va aproba în curând fondurile pentru interconectarea reţelelor de gaz bulgară şi română

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marţi, în cursul unei întrevederi cu preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov, că în săptămânile următoare CE va aproba fondurile necesare pentru interconectarea reţelei de gaz a Bulgariei cu cele ale României şi Greciei.
CE a promis aceste fonduri anul trecut, după criza gazului dintre Rusia şi Ucraina, ce a afectat grav Bulgaria, relatează Sofia News Agency. 45 de milioane de euro vor fi alocaţi de CE pentru interconectarea reţelelor bulgară şi elenă, iar nouă milioane pentru interconectarea cu România.
Barroso a amintit că aceste două proiecte se numără printre cele 44 aprobate de CE, alături de cel pentru construirea gazoductului Nabucco, ce urmează să treacă pe teritoriul României şi Bulgariei.
De asemenea, preşedintele CE l-a felicitat pe Pârvanov pentru eforturile depuse pentru consolidarea UE. Tot marţi, preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov i-a sugerat preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, ca Bulgaria să devină coordonatorul UE pentru Balcani. Părvanov, aflat în prima sa vizită la Bruxelles din ultimii trei ani, s-a întâlnit cu preşedintele UE după o întrevedere cu preşedintele PE, Jerzy Buzek.

money.ro: Ce aşteptări au companiile din domeniul energetic de la 2010?

Companiile din domeniul energetic au aşteptări diferite de la 2010. Hidroelectrica, de exemplu, estimează pentru un profit brut în scădere cu 3%. Producătorul naţional de gaze naturale, Romgaz, se aşteaptă însă, la creşterea profitului net cu 25 la sută.

Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, prognozează pentru acest an un profit brut în scădere cu 3%, până la 63 de milioane lei.

Veniturile planificate de companie se ridică la 2,65 miliarde lei, în timp ce cheltuielile ar putea ajunge la 2,58 de miliarde de lei. Investiţiile Hidroelectrica pe 2010 se ridică la 1,46 miliarde lei.

Al doilea producător de electricitate din România, Nuclearelectrica, şi-a planificat venituri de aproape două miliarde lei şi investiţii de 847 de milioane.

Compania şi-a construit bugetul pe un profit brut de 126 de milioane lei. Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, estimează pentru acest an un profit net de 4,42 milioane lei, în scădere cu 23% faţă de rezultatul net preliminat din 2009. Compania şi-a planificat venituri de peste 2,7 miliarde lei. Acceaşi valoarea este prevăzuză şi pentru cheltuieli.

Pe de altă parte, producătorul naţional de gaze naturale Romgaz, aşteaptă în acest an creşterea profitului net cu 25%, la 661 milioane lei, faţă de rezultatul net preliminat din 2009. Compania prognozează venituri de 3,73 miliarde lei şi cheltuieli de 2,96 miliarde lei.

Complexul Energetic Craiova se aşteaptă la un profit net în scădere cu 63% faţă de rezultatul estimat pentru 2009, până la 935.000 lei. Iar profitul net al Complexului Energetic Turceni este estimat la 6,6 milioane lei, de 2,4 ori mai mic faţă de rezultatul din 2009.

EVZ: Petrom cere preţuri mai mari la gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) trebuie să permită producătorilor interni de gaze să îşi alinieze preţurile la cele practicate de importatori.

Gazele din producţia internă costau, anul trecut, 162 de dolari/1.000 de metri cubi, iar cele din import 353 dolari/ 1.000 metri cubi, potrivit datelor publicate de OMV Petrom. Prin intervenţia pe piaţă, ANRE încalcă directivele europene, care impun liberalizarea pieţei gazelor, apreciază directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

“Autorităţile reglementează de fapt un preţ care este liberalizat. Este o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Se încalcă directivele euopene, pentru că ANRE face o discriminare între un producător local şi importatori. Avem acelaşi produs, dar printr-o măsură administrativă preţul este menţinut la jumătate. Nu spunem că trebuie să fie la nivelul celui de import, dar trebuie lăsate mecanismele de piaţă să funcţioneze”, a declarat Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor ar putea fi publicat de ANRE luna viitoare.

Vânzările de carburanţi ar putea scădea anul acesta, în condiţiile în care numărul românilor care nu au un loc de muncă este în creştere, iar statul reduce cheltuielile din sectorul public. Preţul benzinelor şi al motorinelor va evolua în funcţie de cotaţiile barilului de petrol. Oficialul Petrom estimează că barilul de petrol va fi cotat la 60-80 dolari anul acesta.

“Anul 2010 va fi un an plin de provocări, vom vedea aceeaşi volatilitate mare a preţului ţiţeiului, a marjelor de rafinare. Preţul ţiţeiului probabil se va aşeza la un nivel de 60-80 dolari”, a arătat Mariana Gheorghe.

În 2009, profitul net al OMV Petrom a crescut cu mai mult de o treime faţă de 2008, până la 1,368 miliarde lei (322,8 milioane euro).

Adevarul: Petrom: ANRE încalcă principiile economiei de piaţă

Mariana Gheorghe, Director General al Petrom

Mariana Gheorghe, Director General al Petrom

OMV Petrom va continua în acest an discuţiile cu autorităţile pentru alinierea preţului la gazele naturale. Reprezentanţii companiei spun, însă, că autoritatea de reglementare încalcă directivele europene de stabilire a preţului.

Potrivit directorului general al companiei, Mariana Gheorghe, în practica de reglementare a preţului final la consumator, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) induce un anumit nivel de preţ, care este la mai puţin de jumătate din cel de import.

„Prin aceasta, autorităţile reglementează de fapt un preţ care este liberalizat. Este o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Se încalcă directivele europene, pentru că ANRE face o discriminare între un producător local şi importatori”, a spus Gheorghe.

Şefa Petrom a precizat că deşi este vorba despre acelaşi produs, printr-o măsură administrativă preţul este menţinut la jumătate. „Nu spunem că trebuie să fie la nivelul celui de import, dar trebuie lăsate mecanismele de piaţă să funcţioneze”, a mai spus Mariana Gheorghe. Ea a adăugat că discuţiile cu autorităţile pe această temă durează de cinci ani.

Potrivit datelor companiei, preţul gazelor produse în România se situa, anul trecut, la 162 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul gazelor importate era la 353 de dolari pe mia de metri cubi.

Vocea Rusiei: Gazprom face compromisuri

Foto: RIA Novosti
Unul din cei mai importanţi clienţi ai Gazprom, compania germană E.On Ruhrgas, s-a înţeles cu concernul rusesc să plătească o parte din gazul rusesc prevăzut în contractele pe termen lung nu conform preţurilor trasate anterior, ci conform preţurilor spot, adică preţuri flexibile, stabilite prin acord pe o anumită perioadă de timp şi pe un teritoriu determinat.

Potrivit ziarului „Vedomosti“, nu se ştie ce cantitate de gaz are în vedere noua înţelegere, însă dacă se calculează în procente nu este vorba de o cifră prea mare.

La începutul lui februarie, un alt mare client al concernului rus, compania italiană Eni, a obţinut preţuri mai flexibile la combustibil. Pentru holdingul turcesc Botas, Gazprom va înlesni condiţiile contractuale.

O sursă din Gazprom a declarat că au fost supuse modificării aproape toate contractele din Europa de Vest. Nimeni nu oferă detalii în acest sens, nici reprezentanţii Gazprom, nici cei ai Ruhrgas şi nici cei ai Eni.

În majoritatea statelor europene gazul nu este un produs de piaţă, adică livrările principale se efectuează conform contractelor de lungă durată (10-30 de ani). La sfârşitul anilor 1960 a apărut formula de legare a preţului la gaz de combustibilul diesel şi ţiţei brut. În cadrul majorităţii contractelor europene ale companiei Gazprom preţul se schimbă în funcţie de cotările acestora, cu întârzieri de 6-9 luni.

Consumatorii europeni au vorbit de mult timp că preţul gazului nu trebuie să mai depindă de cel al petrolului. Gazprom nu a fost de acord, deoarece livrările reale, după preţuri spot reprezintă doar 10-15% din consumul Europei. Însă anul trecut a fost unul greu pentru activitatea de export a concernului rus. SUA au crescut puternic extragerea de gaze, Africa şi Asia au început să livreze gaz lichefiat în Europa, astfel oferta de pe piaţă a depăşit cererea. Dintre producătorii de gaz doar Norvegia şi-a mărit vânzările. Însă ei au redus preţul la gaz.

Drept urmare, gazul rusesc a pierdut capacitatea de concurenţă din cauza preţului ridicat comparativ cu gazul din Norvegia, Olanda şi Qatar. Deja atunci Gazprom a decis că în calitate de măsură temporară, pentru refacerea poziţiilor, el va fi de acord să livreze o parte a gazului după preţuri spot, însă va cere garantarea plăţii unui anumit volum.

Analistul „Băncii Moscova”, Denis Borisov, consideră că sunt temporare compromisurile făcute de Gazprom, deoarece acordurile de durată sunt mai solide şi nu permit jocuri speculative pe această arenă.

„Gazprom a încercat să corespundă realităţilor existente şi s-a străduit să păstreze cota sa pe piaţa europeană acceptând preţurile spot. De aceea, cred că măsura respectivă este temporară şi este în parte determinată de conjunctură. La ora actuală, preţurile spot sunt în procent de 30-40% mai mici decât cele en-gros. Deşi au fost perioade în care dinamica preţurilor spot era cu totul alta, iar gazul pe piaţă costa mai scump decât era prevăzut în contractele de durată.

Este puţin probabil că această variantă va fi menţinută pentru mult timp. Cota spot a pieţii europene este destul dr scăzută, ceea ce înseamnă că nici Gazprom, nici partenerii săi din Europa nu vor acorda preferinţă stabilirii preţurilor doar pe piaţa spot”, consideră Denis Borisov.

Vocea Rusiei: Proiectele energetice ruso-elene: fără surprize şi lucruri neaşteptate?

Colaj: Vocea Rusiei
Fără surprize şi lucruri neaşteptate. Acesta este tonul care predomină în materialele mass-media, care comentează vizita de două zile la Moscova a premierului elen Georgios Papandreou. Însă totul depinde din ce punct de vedere vom privi.

Tratativele au decurs, într-adevăr, fără devieri de la formatul dinainte stabilit. Însă, în dialogul monoton, la prima vedere, interveneau tot felul de înţelegeri noi.

De exemplu, cele referitoare la măsurile de înviorare a comerţului bilateral, la investiţiile elene în dezvoltarea flotei comerciale ruseşti, la tehnologii, transport, inclusiv la planul amplasării liniei de cale ferată Moscova-Salonic.

S-a examinat şi iniţiativa Atenei referitoare la anularea regimului vizelor pentru cetăţenii ruşi, care intră în UE.

De altfel, premierul Papandreou a sprijinit deschis ideeea lui Dmitri Medvedev cu privire la noua arhitectură a securităţii europene.

Şi totuşi în centrul atenţiei participanţilor la tratative a stat energetica. Liderii celor două state au dat asigurări în vederea trecerii de la stadiul lent la cel activ de realizare a două proiecte. Este vorba de conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis şi gazoductul South Stream.

Însă fără amănunte: ca, de exemplu, este gata Grecia în situaţia actuală să poarte partea sa de cheltuieli pentru amplasarea conductelor de gaz şi petrol. Nu s-au amintit şi divergenţele părţii bulgare cu cei trei participanţi la proiect. Şi alte obstacole obiective şi artificiale. La ele s-a referit Nikolai Kaveşnikov, expert la Institutul Europei.

„Şi South Stream, şi Burgas-Alexandroupolis se realizează foarte încet, însă din cauze obiective. În ceea ce priveşte gazoductul South Stream, aici apare problema incertitudinii în ce priveşte cererea de gaz din Europa. În prezent aceasta este o problemă foarte acută, deoarece există diferite prognoze, mai mult sau mai puţin oficiale. Şi unele din ele pun sub semnul întrebării South Stream. Dacă în privinţa Nord Stream totul este clar, contractele au fost încheiate, în schimb nu este clar cui i se va vinde gazul din South Stream.

În ceea ce priveşte conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, aici cauza întreruperii nu este prea clară. Într-o oarecare măsură, acest lucru poate fi legat de South Stream, deoarece pentru a primi acordul Turciei în vederea desfăşurării lucrărilor prealabile în zona ei economică de la Marea Neagră, a fost realizat un şir de înţelegeri, a căror esenţă nu este cunoscută, însă care din nou pun pe agenda de lucru problema conductei Samsun-Ceyhan. Iar Samsun-Ceyhan şi Burgas-Alexandroupolis sunt proiecte care concurează între ele. Nu este clar ce cantitate de gaz va avea nevoie Europa peste 5-10 ani.

Chiar şi Bruxellesul face prognoze diferite, şi nu este prea clar spre care trebuie orientată atenţia. Factorul obiectiv este nu numai acela că există şi o prognoză proastă, ci şi că nu există o prognoză sigură. Toate prognozele sunt diferite. Şi spre care trebuie să te orientezi – să îngropi în adâncurile Mării Negre câteva miliarde de ruble, alegând pe nimerite una din variantele evoluţiei evenimentelor -, nu este cea mai bună tactică”, menţionează Nikolai Kaveşnikov.

Însă nimeni nu are de gând să pună cruce proiectelor de perspectivă. Situaţia aminteşte de un incubator: materialul iniţial a fost pus, iar ce anume va apare acolo, vom vedea la toamnă.

RIA Novosti: IEA prioritizes Nabucco gas pipeline over Russia-backed South Stream

The construction of the Western-backed Nabucco gas pipeline bypassing Russia is more effective in boosting Europe’s energy security than Russia’s South Stream gas project, the head of the International Energy Agency said on Wednesday.

Nobuo Tanaka said the Nabucco gas pipeline would diversify gas supply routes in Europe, even though the gas pipeline was longer and required larger investment compared with South Stream.

Tanaka said, however, the increase in the number of gas suppliers would contribute to Europe’s security, apparently referring to the implementation of both projects.

The South Stream project, designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas to the Balkans and on to other European countries, involves Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece.

The pipeline’s capacity could be eventually increased to 63 billion cubic meters annually. The gas pipeline is expected to start operating in late 2015. The project is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. It is a rival project to the EU-backed Nabucco.

RIA Novosti: Ukraine to pay $637.6 mln February bill for Russian gas on time

Ukraine will pay for Russian natural gas supplies in February on time, the former Soviet state’s acting finance minister said on Wednesday.

“We will pay on time… We plan to pay 5.1 billion hryvnias [$637.6 million] for gas [consumed] in February,” Ihor Umanskiy said.

Earlier reports said Kiev had paid in full for 2.55 billion cubic meters of Russian natural gas it consumed in January. Umanskiy said Ukraine paid $780 million last month.

Ukraine is paying $305.2 per 1,000 cubic meters of natural gas in the first quarter of 2010. Russian energy giant Gazprom expects Ukraine’s average gas price this year to be $280 per 1,000 cubic meters, up from $228 in 2009.

Gazprom has been selling natural gas to Ukraine at a European market price without any discount since January 1, 2010.

Russia and Ukraine, which transits some 80% of Russia’s EU-bound gas, has had a series of pricing and debt disputes in recent years, which led to brief cutoffs of supplies to consumers in the European Union.

The latest dispute, in early January 2009, was resolved when the neighbors signed deals under which they agreed to switch to market prices for gas supplies and transit fees from the start of 2010, abandoning a long-standing discounted pricing practice.

russiatoday.com: Gazprom looks to regain gas buyers with greater pricing flexibility

Gazprom is adapting to a slump in European gas demand and the encroach of LNG into its traditional key market by becoming more flexible with its customers and turning to spot market pricing.

After three decades of supplying gas under long term oil-indexed contracts to its biggest buyers, Gazprom is looking to include reference to the spot market in its pricing mechanism. Its hand is being forced after European sales fell 12% in 2009, with buyers adding insult to injury by also turning to a spot market flooded with LNG from suppliers such as Qatar.

Unicredit Securities Oil and Gas analyst, Artyom Konchin, says the contracts Gazprom has in place with European customers gives them some scope to go to the spot market when it is cheaper, leading Gazprom to do the same.

“There’s a flexible part in every contract Gazprom has in Europe which allows customers not to take out a 100 % of the contracted volume, but a certain share. This is assumed to be at around 15-20 %. Customers in Europe are taking out the required volume and then they buy the difference on the spot market. So instead of just abandoning this remainder Gazprom wants to sell it at a spot market price.”

Customers have repeatedly criticized Gazprom for its lack of price flexibility and its focus on long term contracts, and particularly its ‘take or pay’ policy regarding contracted volumes. When the demand supply balance was tight they gave Gazprom the whip hand in dealing with customers – they could pay the price or Gazprom could sell it elsewhere. But when supply outstrips demand that means those same customers are looking for savings and the biggest savings are coming from buying as much gas on the spot market as they can, rather than under one of the Russian gas export monopoly’s contracts.

Gazprom has made some concessions already. Price adjustments are likely to come into effect for almost all European contracts. Some buyers have already been granted concessions, such as Germany’s E.ON Ruhrgas.

Just last week Deputy Prime Minister Igor Sechin added that Gazprom would also relax the ‘take or pay’ contract for Turkey. Dmitry Lyutyagin, Chief analyst at Veles Capital, says this is part of negotiations on the South Stream project.

“Russia considers Turkey as a partner in the South Stream project. To somehow encourage Turkey to allow building the pipeline through its waters Russia is offering gas at spot market prices which is cheaper than the long-term contract.”

Gazprom says it’s not going to destroy the long-term contracts system. But analysts say greater flexibility is the way for Gazprom to regain its market share.

energia.gr: European Energy Giants Seek Lower Prices From Gazprom

German and Italian energy companies have begun renegotiating some of their long-term contracts with the Russian energy titan Gazprom as natural gas prices sag along with demand, despite an increase in oil prices.

The decision by E.ON Ruhrgas of Germany and Eni of Italy signals a major shift by some of the biggest European energy companies, which have long relied on such deals to ease planning for major investments and avoid volatile price swings on what had been a very limited spot market.

But in recent months, the companies have been unable to sell gas to consumers at the high prices they had earlier negotiated with Gazprom, a state-owned energy monopoly. The spot-market price for natural gas last month was 30 percent lower than the long-term contracts, according to analysts.

Several factors seem to be at play. Demand has fallen because the United States is developing natural gas from shale deposits and the Europeans are using less, despite an unusually cold winter, largely because of the weak economy, which has idled much industrial production. More European consumers are also switching to renewable fuels and have become more energy-efficient.

With more gas entering the spot market — and more gas exchanges being established — the competition has increased.

Some analysts said the development could signal a slow unraveling of the link between oil and gas prices. The price of gas is linked to the price of oil, but with a time lag; even though oil prices have recovered since the deep fall during the 2008 global financial crisis, gas prices have remained depressed.

Graham Freedman, a senior analyst at the energy consulting firm Wood McKenzie, said links between gas and oil prices were coming under pressure. “The renegotiations by buyers and sellers involved in long-term contracts shows that the present basis of pricing” for natural gas is coming from the spot market, rather than oil markets, he said.

As a result, several big European energy companies renegotiated their contracts with Gazprom this month. These contracts are based on take-or-pay arrangements that require customers to pay for a certain volume of gas even if they do not take full delivery.

E.ON Ruhrgas said Wednesday that part of the purchase of gas from Gazprom would in the future “no longer be coupled to the oil price but to the spot gas price.” A spokesman said the amount of gas renegotiated with Gazprom was in “the lower double-digit percentage area.”

Eni also renegotiated part of its contract with Gazprom. Eni’s chief executive, Paolo Scaroni, said the revisions would allow the company to react to the big changes in the European gas market. Some utilities, like RWE in Germany, which recently entered the gas market, have combined long-term contracts with buying on the spot market.

Alexander Medvedev, a deputy chairman of Gazprom, confirmed last week at a news conference that the company had renegotiated the contracts with European companies because it had to “take into account the trends in the European market and the crisis.”

He added, however, that “the basic principles” of the long-term contracts would remain unchanged.

Analysts said Gazprom had no choice but to become more flexible in its pricing arrangements.

“Demand is changing in Europe,” said Josef Auer, an energy expert at Deutsche Bank Research. “There is now more gas-to-gas competition, which means the long-term contracts will be under pressure to adapt. Renewable energy, too, is becoming more important so Gazprom cannot ignore these trends.”

The sharp fall in gas demand has already had repercussions for Gazprom’s big investment projects.

This month, Gazprom said it would postpone the start of its giant Shtokman field in the Arctic by three years, to 2016, after demand for its gas slumped in Europe and the United States cut liquefied gas imports because of rising shale-gas production. The Shtokman fields are being developed by Total of France and Statoil of Norway.

energia.gr: Saudi Arabia Unveils Natural Gas Find in North

Saudi Arabia announced Tuesday that a local gas company has discovered a commercially-viable natural gas field in the northern Jalameed area.

Saudi Aramco has discovered new quantities of gas at Jalameed- Well 3 at the depth of 2,986 meters, state-run SPA news quoted Minister of Petroleum and Mineral Resources Ali bin Ibrahim al- Naimi as saying.

The gas flows at a rate of 12.1 million standard cubic feet per day from the well, which is located about 95 km east of Turaif city, the minister said.

The Jalameed-Well can produce large quantities of gas under normal production conditions, the minister noted.

energia.gr: Bulgaria to be Ready with New National Security Strategy by May 2010

The draft plan of Bulgaria ‘s national security strategy will be ready by the end of May 2010, general Roumen Milanov, secretary of the Security Council at the Council of Ministers told a February 22 2010 round table on national security issues in Sofia .

Once completed, the document will be put to a wide public discussion, Milanov was quoted by Bulgarian-language Dnevnik daily as saying.

The idea is for Bulgaria to have its own national security strategy ready by autumn of 2010 when NATO is expected to come forward with its own security strategy.

That way, if some serious differences exist between the two documents, the Bulgarian one could be updated.

According to Milanov, the national strategy would not concentrate solely on matters of internal security and defence, but would also embrace energy issues and the economy.

The document had to be no more than 15 pages because it was just a framework paper, Milanov also said.

Prime Minister Boyko Borissov ordered work on the strategy to begin at the end of 2009 but its start was delayed because every sector had to present its own security strategy for incorporation in the final document. One such strategy – to cite but one instance – was a view on what energy Bulgaria planned to develop, one based on nuclear or water energy, for example.

The document will not be obligatory. The previous government had also worked on such a strategy in 2008 but it had never adopted it, Milanov said, and noted that parts of it were used in the work of the new national security strategy.

As Dnevnik recalls, a concept for national security was adopted in 1998 by the then government of Ivan Kostov that prioritised Bulgaria ‘s accession to the European Union and NATO.

After Bulgaria joined NATO in 2004, and the EU in 2007, these goals were fulfilled.

today.az: Azerbaijani oil products to be sold in Ukrainian market

By the end of March SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan) will start to sell oil products in gas stations with SOCAR brand in Ukraine, SOCAR President said Rovnag Abdullayev said.

According to him, SOCAR has purchased about 20 gas stations in Ukraine and world are underway to rebrand them.

The company has also purchased a terminal of oil products in Odessa, Abdullayev noted.

The gas stations will operate under SOCAR brand.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter