revista presei 24 iunie

2009/06/24

Preţul mediu anual al gazelor exportate în Europa revine la nivelul lui 2007

Compania Gazprom estimează că preţul mediu anual la gazele exportate în Europa va reveni în acest an la nivelul lui 2007 – a declarat vicepreşedintele companiei, Alexander Medvedev. Conform prognozelor Gazprom, preţul mediu general al gazelor ruseşti livrate în alte state decât cele ale CSI va fi anul acesta de 280 de dolari/mia de metri cubi, respectiv 70% comparativ cu preţul gazului exportat anul trecut în Europa de Federaţia Rusă. ( Radio România Actualităţi )

E.ON Gaz concediaza peste 400 angajati

E.ON Gaz concediaza peste 400 angajati
E.ON Gaz Distributie va concedia 402 angajati, potrivit unei instiintari facute de companie catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mures (AJOFM).

Compania de distributie a gazelor naturale, detinuta de grupul german E.ON, a anuntat AJOFM printr-un e-mail, relateaza Ziarul Financiar.

Oficialii companiei sustin ca deruleaza, in continuare, programe de plecari voluntare si pensionari anticipate si ca nu va apela la disponibilizari, decat daca metodele anterioare nu dau rezultate.

La sfarsitul saptamanii trecute, sindicalistii au protestat, atat in fata sediului din Targu-Mures, cat si in Bucuresti, nemultumiti de o decizie a E.ON de a declansa concedieriile colective.

Potrivit spuselor liderilor sindicalisti, aproximativ 2.000 de angajati din cei 5.600 si-ar putea pierde locurile de munca. Cei care se inscriu in programele de plecare voluntara vor primi 24 de salarii compensatorii. Ziare.com

UE cere Belarusului sa privatizeze companii energetice in schimbul ajutorului financiar

UE cere Belarusului sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie din domeniul energetic, conditie similara cu cea a Rusiei, in vederea acordarii ajutorului financiar pentru Minsk, scrie publicatia rusa Kommersant in editia de marti.

Comisarul european pentru politica externa Benita Ferrero-Waldner, aflata luni in vizita la Minsk la invitatia presedintelui Aleksandr Lukasenko, a formulat cateva conditii pentru acordarea ajutorului financiar, scrie publicatia rusa. Astfel, potrivit unei surse apropiate negocierilor, afirma Kommersant, comisarul european a sugerat la Minsk ca este posibila chiar acordarea unor sume mai mari pentru credit.

Ea a declarat ca, in principiu, Bruxelles-ul este gata sa crediteze Belarusul, insa, in schimbul acestor credite, Minskul ar trebui sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie, in vederea cumpararii ulterioare a acestora de catre investitorii europeni. Este vorba, in primul rand, de intreprinderile din domeniul energetic, precizeaza publicatia rusa. “Europenii, in discutii particulare, spun deschis ca sunt gata sa propuna pentru intreprinderile Belarusului pretul pietei si vor oferi bani seriosi doar daca vor primi in schimb anumite garantii si concesii”, a spus el.

In acest fel, UE si Rusia au propus Belarusului aceleasi conditii in schimbul ajutorului financiar, scrie Kommersant. Mai precis, acordarea de credite in schimbul controlului asupra intreprinderilor-cheie ale economiei Belarusului, ceea ce inseamna ca Lukasenko, mai devreme sau mai tarziu, va fi nevoit sa aleaga, comenteaza publicatia rusa.

De asemenea, in cadrul intrevederii cu Benita Ferrero-Waldner, Lukasenko a sugerat ca Minskul este gata sa consolideze prietenia cu UE, in pofida obiectiilor Moscovei. “Sincer vrem. Belarusul este un stat suveran si independent, insa pentru pastrarea suveranitatii si independentei Minskul, ca niciodata, are nevoie de credite”, a spus Lukasenko. De asemenea, Lukasenko a mentionat ca prin Belarus “trec principalele conducte de petrol si gaz”, reamintind ca “acestea se afla intr-o stare buna decat cele ale vecinilor sai”, aluzie la Ucraina. sursa: www.standard.ro

Rompetrol: Piata de GPL a scazut in cinci luni cu 15%

Piata locala de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) a scazut, in primele cinci luni, cu 15%, din cauza reducerii consumului, tendinta ce va continua pe tot parcursul anului, iar situatia s-ar putea agrava in 2010, a declarat directorul general al Rompetrol Gas, Veron Toma, citat de Mediafax.

“Piata de butelii a scazut cu 10%, micul vrac cu 3%, iar cea de autogaz cu 2%. La anul s-ar putea agrava, depinde de masurile care vor fi luate pentru stimularea consumului. Inca nu se vede nicio masura concreta de stagnare a efectelor crizei. Trebuie stimulat consumul”, a spus Toma. El a adaugat ca scaderea pietei de GPL a fost cauzata de reducerea consumului, generata de criza economica.

La nivelul pietei, efectele crizei se resimt si prin reducerea cu pana la 25% a cererii de carburanti din partea taximetristilor. “Problema cea mai mare este, in acest an, legata de faptul ca firmele, care instaleaza kiturile de autogaz pe masini, si-au redus activitatea”, a afirmat Toma.

Chiar si in aceste conditii, Rompetrol va continua sa isi extinda, in Romania, reteaua de distributie, in timp ce in Republica Moldova intentioneaza ca, in urmatorii doi ani, sa isi creasca prezenta pe piata de la 15% la 25%. “Afacerea din Republica Moldova a aratat ca a meritat. Pe termen lung, daca investim acolo, putem sa crestem”, a mai spus oficialul Rompetrol Gas. mai mult pe www.standard.ro

Iulian Iancu: Contractul cu Sterling a fost întocmit în mod ilegal

Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor va prezenta în data de 29 iunie rezultatele anchetei asupra contractului dintre Sterling Resources şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a declarat, la The Money Channel, că lucrurile s-au dovedit mult mai grave decât se anticipase, iar contractul de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră încheiat cu firma canadiană este ilegal intocmit.

“În cazul Sterling lucrurile sunt mai grave decât credeam iniţial. Comisia este în măsură să prezinte raportul: contractul cu Sterling a fost întocmit în mod ilegal. Am constatat că reprezentanţii statului au prezentat în nota de fundamentare date false, s-a reţinut că nu au fost respectate prevederile legale, în mod abuziv statul fiind scos din contract. Contractul este ilegal pentru că actul 11/2007 era un document absolut nou. Acest act nu era un act adiţional, ci un document absolut nou prin care statul pierdea drepturile avute iniţial. La trei luni după semnarea acestui document este emisă o ordonanţă de urgenţă”, a adăugat Iancu. mai mult pe www.tmctv.ro

Putin da un ultimatum Ucrainei in problema gazelor naturale

Rusia isi sporeste presiunile asupra Ucrainei. Premierul Vladimir Putin a pus, practic, Kievul in fata unui ultimatum, declarand ca daca Gazprom nu va primi din partea Naftogaz banii pentru gazul consumat in termenul stabilit, Rusia isi rezerva dreptul “de a actiona”.

Functionarii rusi sustin ca Ucraina are suficienti bani pentru achitarea facturilor – Kievul se poate folosi de rezervele internationale, scrie Vzgliad.

Intr-un interviu acordat Reuters, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, avertiza asupra posibilitatii ca Rusia sa reinceapa razboiul gazelor, denuntind un presupus santaj al Kremlinului.

Referindu-se la aceeasi problema, premierul Slovaciei – tara-cheie in tranzitul gazelor rusesti catre Europa – a spus ca probabilitatea opririi furnizarii de gaze este “din ce in ce mai mare”. sursa: Hotnews

Iuscenko: Rusia ar putea declansa un nou razboi al gazului

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a avertizat marti ca Rusia ar putea demara un nou razboi al gazului.

“Ceea ce s-a intamplat in ianuarie nu este o problema numai pentru Ucraina, ci pentru intreaga Europa. Nu exista garantii ca astfel de santaje in domeniul gazului nu se vor repeta”, a declarat el.

Temerile legate de o repetare a crizei gazului s-au intensificat in ultima vreme. Premierul Slovaciei a spus la 22 iunie ca “este foarte probabil” ca Rusia sa sisteze livrarile din nou la inceputul lunii iulie, pentru ca Ucraina nu va reusi sa plateasca. Gazprom a spus apoi ca este foarte ingrijorat de capacitatea Ucrainei de a plati.

Iuscenko a spus ca Ucraina, tara prin care trece 80% din gazul rusesc spre Europa, nu a avut nicio vina in criza gazului din ianuarie, cind livrarile au fost sistate doua saptamani. “Poate ca cetatenii europeni nu inteleg nici acum ce s-a intimplat in ianuarie. Nu a fost o problema de tranzit, ci una de livrare. Cred ca a fost unul dintre elementele de santaj, nu numai impotriva Ucrainei, ci si fata de consumatorii europeni”, a explicat Iuscenko. mai mult: www.standard.ro

În urma dialogului energetic, SUA şi Rusia au ajuns la o mai bună înţelegere

SUA şi Rusia au reuşit să ajungă la „o mai bună înţelegere” în privinţa unor probleme în cadrul dialogului energetic. Această declaraţie a fost făcută de Richard Morningstar, emisarul special american pentru energie în Eurasia.Vocea Rusiei

Russia, Nigeria to sign deals during Medvedev’s visit

MOSCOW, June 24 (RIA Novosti) – Russia and Nigeria are expected to sign several bilateral energy and legal deals during President Dmitry Medvedev’s visit on Wednesday, a Kremlin aide said.

The country is the second stop on Medvedev’s African tour, following a trip to Egypt.

Sergei Prikhodko said the visit, the first to Nigeria by a Russian head of state, will focus on “giving a new impulse to deepening trade and economic cooperation, which is currently well below its potential with Nigeria.”

Russia is Nigeria’s tenth largest trade partner, with trade of around $300 million per year.

Medvedev will meet with his Nigerian counterpart Umaru Yar’Adua in the capital, Abuja, and the sides are expected to sign a joint communique, Prikhodko said. The countries then plan to sign deals on capital investment protection, extradition, and nuclear power.

The nuclear deal will allow Russia to take part in tenders for the construction of nuclear reactors in Nigeria.

Nigeria, which has recoverable uranium reserves, plans to build its first nuclear power plant in 2017, with generation capacity of between 1-4 GW.

Taking into account Nigeria’s membership of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC), the two presidents will also discuss the global energy security and international cooperation to overcome the global economic crisis, Prikhodko said.

Founding papers have been drafted to establish a joint venture between Russian energy giant Gazprom and the Nigerian National Petroleum Corporation, NNPC.

Vladimir Ilyanin, managing director at Gazprom Nigeria, said earlier the Russian gas monopoly could invest some $2.5 billion in the joint venture.

Nigeria is rich in natural resources, including tin, columbite, iron ore and coal. It has 35 billion barrels of explored oil reserves and 4.1 trillion cubic meters of natural gas. The country is ranked among the world’s top 10 crude exporters, and started exporting liquefied natural gas (LNG) in 1999.

El şi-a exprimat speranţa, că în cadrul summit-ului ce va avea loc la Moscova, preşedintele SUA Barack Obama şi preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev vor continua acest dialog.

Richard Morningstar a menţionat, că la întâlnirile pe care el le-a avut la Moscova a fost vorba despre posibilitatea de a face investiţii în Rusia, în America de Nord în alte ţări, de asemenea s-au discutat problemelem legate de gazoducte. RIA Novosti

Ascom-grup este suspectat de venituri ilicite în valoare de circa 1 mlrd. USD în Kazahstan

Managerii companiilor din cadrul Ascom-grup – Kazpolmunay LLP şi Tolkynneftegaz LLP, sunt suspectaţi de autorităţile kazahe că ar fi obţinut venituri ilicite în valoare de aproape 1 miliard de dolari, în Kazahstan.
Agenţia de stat pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei din Kazahstan (poliţia financiară) a anunţat, la 17 iunie, că a încheiat o anchetă într-o cauză penală împotriva a patru cetăţeni ai Republicii Moldova, care sunt suspectaţi de comiterea de afaceri ilegale. Cei patru sunt actuali sau foşti manageri ai celor două companii Kazpolmunay LLP şi Tolkynneftegaz LLP.

Managerii daţi în urmărire

“În regiunea Mangistau, a fost finalizată o anchetă în cazul penal împotriva şefilor companiilor Kazpolmunay şi Tolkynneftegaz pentru afaceri ilegale. Motivul pentru lansarea de cauze penale au fost materialele ce au fost colectate în ceea ce priveşte acţiunile ilegale ale patru cetăţeni ai Republicii Moldova care au condus companiile LLP şi Tolkynneftegaz LLP în diferite perioade, companiile ce efectuează prospecţiuni şi extracţie de hidrocarburi la domeniile Borankol şi Tolkyn din districtul Beynau”, a declarat Murat Zhumanbay un reprezentant oficial al poliţiei financiare, în cadrul unui briefing la Astana, capitala Kazahstanului.

Investigaţiile au arătat că societăţile au obţinut în perioada 2002-2008 venituri ilicite în valoare de 147 miliarde tenge sau în circa 1 miliard USD (cursul oficial este de 150,2 tenge/USD) de la exploatarea fără licenţele de rigoare a unor conducte magistrale de petrol şi gaz.

„Aceste mijloace, conform deciziei instanţei, urmează a fi recuperate de la cele două companii în favoarea statului”, a adăugat Zhumanbay.

De notat că unul din manageri, directorul general al Kazpolmunay, Serghei Kornegrutza (cetăţean al Republicii Moldova), a fost arestat încă la 27 aprilie de către ofiţerii de poliţie financiară din oraşul Aktau, iar ceilalţi trei manageri tot cetăţeni ai Moldovei, calificaţi drept complici de către autorităţile kazahe, sunt daţi în urmărire internaţională, a mai spus reprezentantul poliţiei financiare kazahe.

De asemenea, agenţiile de presă kazahe au anunţat că instanţa ar fi decis ca să suspende contractele Kazpolmunay LLP şi Tolkynneftegaz LLP de prospecţiuni şi extracţie de hidrocarburi, dar aceasta nu s-a adeverit.

Proprietarii celor două companii anunţă pe pagina WEB că vor continua să-şi apere drepturile în instanţe.

Emisii de noi titluri de valoare pentru plata unor suprataxe impuse de autorităţile kazahe

În acelaşi timp, Tristan Oil Ltd, o subsidiară a Ascom-grup, care administrează activităţile din Kazahstan a anunţat că, la 19 iunie, a emis suplimentar Senior Secured Notes în valoare de 111,11 mil. USD, care au fost cumpărate de către Laren Holdings Ltd, (deţinută de un trust de caritate), pentru un preţ de achiziţie de 30 mil. USD.

Banii obţinuţi din vânzarea de noi titluri de valoare vor fi folosiţi pentru a achita o parte din suprataxele pe profit pe care urmează să le plătească Kazpolmunay LLP şi Tolkynneftegaz LLP.

Scăderi de 59,4% a vânzărilor în trimestru 2009

Acţiunile autorităţilor kazahe, cât şi reducerea drastică a preţurilor la petrol, a dus la o diminuare substanţială a veniturilor grupului Ascom din activităţile din Kazahstan. Potrivit raportului trimestrial intermediar, în primul trimestru al anului 2009, valoarea vânzărilor a scăzut cu 59,4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, constituind 50,8 mil. USD. Cea mai semnificativă scădere au înregistra-o vânzările de petrol şi condensat – de 69,2%, până la 29,5 mil. USD. Scăderea vânzărilor de petrol şi condensat s-a datorat, în special, reducerii cu 64,9% a preţului mediu de comercializare a petrolului extras de companii – de la 88,15 USD/barilul în trimestru unu 2008 la 30,98 USD/baril în primul trimestru 2009. Cantităţile de petrol şi condensat comercializate au scăzut cu 12,6%.

În aceeaşi perioadă, vânzările de gaze naturale s-au diminuat cu 27,1%, până la 21,3 mil. USD. Scăderea vânzărilor de gaze s-a datorat scăderii cu 19,8% a volumului de gaz vândut şi reducerii cu 8,1% a preţului de vânzare. Volumul vânzărilor de gaze a scăzut, deoarece începând cu martie 2009, Tolkynneftegaz a fost obligat să îşi reducă producţia de gaz pe zi, cu aproximativ 30%, comparativ cu medie zilnică de producţie din 2008, din cauza reducerii cererii de gaze din partea companiilor MAEK şi AktauGazServise.

În prezent, grupul Ascom desfăşoară activităţi de prospecţiune şi forare în mai multe locaţii de pe glob, inclusiv Kazahstan, Uzbekistan, Sudan, Irak etc. Dacă în Kazahstan rezultatele sunt foarte bune, în alte state, deocamdată, Ascom nu se poate lăuda cu succese remarcabile. De exemplu, forările din Sudan nu au dat vreun rezultat notabil, adică deocamdată nu au fost găsite zăcăminte de hidrocarburi.

Proprietari ai companiilor Kazpolmunay LLP, Tolkynneftegaz LLP şi Tristan Oil Ltd, sunt prin intermediul grupului Ascom, Anatol Stati, Larisa Stati, Gabriel Stati şi firma Terra Raf Trans Traiding Ltd din Gibraltar. Ultima tot e o companie fondată de familia Stati. sursa: Economist

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter