revista presei 24 februarie

2010/02/24

SAR: South Stream sau Nabucco?

Zilele acestea Ministerul Economiei si Gazprom se tatoneaza reciproc in legatura cu intrarea Romaniei in proiectul South Stream. Cum e putin probabil ca ambele proiecte sa reuseasca (din lipsa banilor), vom avea probabil de ales: South Stream sau Nabucco?

UE prefera Nabucco, Gazprom vrea South Stream. Jocul de putere pentru diferitele tevi de gaz nu e deloc simplu, si pentru fiecare exista riscuri si castiguri: daca in South Stream poate creste cantitatea de gaz furnizata, devenim totusi mai dependenti de Rusia; Nabucco diversifica sursele de gaz, dar ar fi cu adevarat viabil daca intra si Iranul in schema, iar Turkmenistanul, celalalt mare furnizor, si-a angajat practic tot gazul exploatabil azi multi ani catre Gazprom. Dar UE se gandeste sa infiinteze o companie care sa cumpere tot gazul de la furnizorii in Nabucco, asigurandu-le acestora vanzarea de cantitati mari si ferme.

Monopolul de tranzit al Ucrainei e eliminat in ambele, South Stream si Nabucco. Dar cum Ucraina si Rusia nu s-au inteles, certurile dintre cele doua tari au avantajat UE in ultima instanta (putea fi si mai rau), limitand puterea de monopol a Rusiei, asa ca poate fi chiar mai periculos sa eliminam doar Ucraina si sa ramanem exclusiv dependenti de Rusia in afacere.

Asadar, e bine sau e rau ca zilele acestea Gazprom si Ministerul Economiei discuta intrarea Romaniei in South Stream? Ce credeti?

Mai in gluma, mai in serios, e interesant de vazut si cine de partea cui se pozitioneaza. De pilda, pe mine ma convinge pentru Nabucco si faptul ca Schroeder face lobby pentru South Stream. Sa nu uitam ca, pe langa postul avut la Gazprom, Schroeder a fost primul care a pus talpi politicii energetice comune a UE prin acordul bilateral Germania – Rusia in North Stream, in 2005.

Hotnews: Proiectul Nabucco este in impas, nu exista gaze care sa-l alimenteze – politolog german

Proiectul gazoductului Nabucco se afla in impas, in lipsa gazului natural care ar trebui sa-l alimenteze, afirma politologul german Alexander Rahr, intr-un interviu acordat agentiei azere 1news, preluat de RIA Novosti.

“Proiectul Nabucco s-a blocat complet, este in impas, Rusia reusind sa convinga mai multe tari balcanice sa se alature proiectului South Stream. Negocieri legate de South Stream se deruleaza de asemenea cu foarte mult succes intre Turcia si Rusia”, a precizat Rahr.

El adauga ca schimbarile care au intervenit in administratia de la Kiev arata ca Ucraina este mult mai deschisa acum spre investitiile companiilor rusesti.

“Turkmenii isi vand cvasitotalitatea gazului lor fie in Rusia, fie in China, astfel incat doar gazul azer ramane pentru Nabucco”, explica expertul.

“Si totusi, Azerbaidjanul vinde in prezent volume mari de gaze direct in Rusia sau in Iran. Astfel, nu mai ramane, pur si simplu, gaz pentru Nabucco”.

Potrivit politologului, Occidentul spera sa alimenteze Nabucco cu gazul irakian.

“Dar situatia din Irak este instabila si nu stim daca exista suficient gaz pentru piata europeana”, a adaugat Rahr.

“Orice ar fi, aceasta este unica sansa pentru proiectul Nabucco”, a concluzionat el.

Proiectul Nabucco reprezinta prelungirea gazoductului Baku-Tbilissi-Erzurum. Promis de Uniunea Europeana, conducta ar trebui sa permita transportarea a 20 pana la 30 de miliarde de metri cubi de gaz natural caspic incepand cu 2014, ocolind teritoriul Rusiei.

Nabucco este in concurenta cu proiectul rusesc South Stream, care isi propune sa lege Rusia de sudul Europei trecand pe sub Marea Neagra, ceea ce ar permite ocolirea tarilor traditionale de tranzit, in special Ucraina.

money.ro: România ar putea câştiga peste o jumătate de miliard de euro din afacerea South Stream

540 de milioane de euro. Acesta ar fi câştigul statului român dacă South Stream va tranzita România. Experţii în domeniul energiei au declarat aseară, la emisiunea Business Box, că dacă va intra în proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, România nu va mai avea probleme cu gazele naturale, iar Transgaz va face profit din tranzitul acestora spre Occident.

Problema participării României la South Stream a fost discutată săptămâna trecută la Bucureşti de conducerea Gazprom şi autorităţile române. O nouă rundă de negocieri, la nivel de experţi, ar urma să aibă loc luna viitoare.

“Ruşii nu au venit deloc întâmplător acum. De ce cred eu că au venit acum şi nu în alt moment? România a reuşit să încheie un acord cu Azerbaidjan, un memorandum de înţelegere pentru un terminal de gaz natural lichefiat. Dintr-o dată faptul că ne-am creat o alternativă printr-un singur memorandum îi va determina din punct de vedere strategic să treacă pe la noi”, a declarat la Business Box Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor.

Deputatul PD-L Doru Leşe, membru în Comisia pentru Industrii, afirmă că România nu este pe poziţia de a negocia.

“Trebuie să încetăm să ne considerăm noi pionii cei mai mari pe tabla de şah a gazelor naturale. Noi suntem eventual consumatori şi din cauza poziţionării noastre, probabil va trece pe la noi. Şi să zicem bogdaproste dacă ne aleg pe noi. Nu suntem în poziţia de a negocia”, este de părere deputatul PDL Doru Leşe.

South Stream va aduce gaz rusesc către Europa prin Marea Neagră, evitând astfel Ucraina şi Belarus, ţări cu care ruşii au avut aproape în fiecare an probleme cu tranzitul. Conducta de 900 de kilometri, construită de Gazprom în parteneriat cu grupul italian ENI, va lega Rusia de Italia tranzitând Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria şi Serbia. South Stream este principalul concurent al proiectului gazoductului european Nabucco, in care este implicată si România.

Cotidianul: Liber la tranzacţii cu certificatele de emisii de CO2

Contractul CO2 are scadenţa de o zi, iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de către Casa Română de Compensaţie (CRC).
Fabrica de paine
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat liber azi la tranzacţiile cu certificatele de emisii gaze cu efect de seră, acestea fiind clasificate ca valori mobiliare. În prezent, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (Sibex) administrează singura piaţă din România pe care aceste certificate se pot tranzacţiona în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mai mult, Sibex utilizează aceeaşi platformă de tranzacţionare (Global Vision furnizată de Trayport Ltd. Londra) pe care se tranzacţionează peste 95% din certificatele CO2 la nivel european. “Prin decizia de clasificare a certificatelor de emisii de CO2 ca valori mobiliare şi prin posibilitatea tranzacţionări lor la Bursa din Sibiu, CNVM şi Sibex deschid practic un nou segment de piaţă pentru intermediari, oferindu-le posibilitatea de a tranzacţiona pe o piaţă nouă cu un potenţial de zeci de milioane de euro.
Potenţialul său este evidenţiat şi de faptul că au existat deja contacte cu cel puţin 6 brokeri din afara ţării privind tranzacţionarea certificatelor de CO2”, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.

Încă din luna decembrie 2009, Bursa din Sibiu a lansat contractul futures CO2 2008 – 2012 reprezentând echivalentul a 100 certificate de emisii gaze cu efect de seră (100 tone emisii CO2). Acest contract se tranzacţionează pe sistemul electronic al Bursei din Sibiu prin intermediul a 38 de membri autorizaţi (Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare și bănci comerciale), având preţul exprimat în lei și nefiind purtător de TVA. Contractul CO2 2008 – 2012 are scadenţa de o zi, iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de către Casa Română de Compensaţie (CRC). Livrarea certificatelor către cumpărători, respectiv virarea contravalorii acestora către vânzători sunt asigurate de asemenea de către CRC a doua zi după executarea tranzacţiei.

Pentru a avea acces la această piaţă a emisiilor de gaze cu efect de seră, toţi membrii Sibex şi CRC care doresc să tranzacţioneze contracte CO2 2008 – 2010 trebuie să îşi deschidă conturi la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, unde şi CRC deţine un cont. Un client care doreşte să vândă certificate CO2 trebuie să le transfere în contul intermediarului deschis la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, care le transferă apoi în contul CRC. Casa Română de Compensaţie va credita contul intermediarului respectiv cu cantitatea de certificate aferentă care va fi disponibilă pentru vânzare sub forma de contracte CO2 2008 – 2012. Persoanele juridice care doresc să cumpere certificate vor alimenta contul lor de la intermediar cu sumele necesare, iar acesta va transfera sumele respective în contul CRC. Fiecare intermediar va fi limitat în ordinele de cumpărare de suma pe care o deţine în cont la CRC reprezentând valoarea certificatelor. “Comisionul total Sibex şi CRC este de 0,6 lei pe contract (include şi comisionul CNVM de 0,1 lei/contract), adică 0,006 lei pe tona de CO2, acest nivel fiind unul deosebit de avantajos. Spre exemplu, pe Bursa Bluenext din Franţa, care este una din cele mai mari pieţe pentru certificate EUA, comisionul este între 1 şi 2 eurocenţi pe tonă (0,04 – 0,08 lei/tona). Alături de avantajul comisionului scăzut, considerăm că modelul de decontare propus are, faţă de alte modalităţi de comercializare a certificatelor de emisii, avantajele garantării, transparenţei şi vitezei de execuţie”, a mai declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.

InfoMarket.md: MOLDOVA îN 2009 FAŢĂ DE 2008 A REDUS CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICĂ CU 0,7% – PâNĂ LA 3 MLRD. 210,5 MIL. KWH.

În anul trecut în Moldova pentru prima dată din anul 2000 a fost înregistrată o descreştere a consumului industrial de energie electrică, cauzată de criza economico – financiară care a afectat economia republicii, au relatat pentru InfoMarket surse din Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Reducerea consumului de energie electrică a fost determinată, în mare parte, de diminuarea cererii în zona deservită de întreprinderea de distribuţie a energiei electrice RED Nord şi a consumatorului eligibil SA „Ciment – Lafarge” din Rezina. La RED Nord consumul s-a redus cu 2,7%, iar la SA „Ciment – Lafarge”- cu 34%. În zona deservită de RED Union Fenosa (reuneşte RE Chişinău, RED Centru şi RED Sud) consumul a crescut cu 1,5%, iar în cea deservită de RED Nord-Vest – cu 0,1%. Analiza pe categorii de consumatori arată reducerea cererii consumatorilor industriali şi a instituţiilor publice, în special a celor finanţate din bugetele locale. Prima categorie a redus consumul cu 132,4 mil. kWh (12,7%), iar a doua – cu 17,3 mil. kWh (6,2%). Celelalte categorii de consumatori au înregistrat o creştere a consumului de la 5 la 10%. Consumatorii casnici au sporit consumul cu 78,6 mil. kWh (5,7%), consumatorii comerciali – cu 38,7 mil. kWh (9,3%), iar consumatorii agricoli – cu 5,4 mil. kWh (7,1%).

Omega Press (md): România a “trădat” Nabucco în schimbul Moldovei

Anunţul privind invitarea României în South Stream, rivalul proiectului european Nabucco, oferă analiştilor de la Chişinău cheia în care trebuie citită istoria prăbuşirii regimului Voronin şi chiar al unei posibile uniri.

Recenta înţelegere dintre guvernul român şi Gazprom vizează direct Chişinăul, susţine analistul moldovean Petru Bogatu, într-un editorial publicat marţi de “Jurnal de Chişinău” sub titlul “South Stream în schimbul Republicii Moldova”. “Există o singură explicaţie plauzibilă a surprinzătoarei atitudini favorabile luată de autorităţile române faţă de gazoductul rusesc. La orizont, îndărătul calculelor economice, se întrezăreşte o tranzacţie politică. Se pare că preşedintele Traian Băsescu acceptă proiectul South Stream pentru a-şi realiza “proiectul de suflet”, care nu este altceva decât integrarea Republicii Moldova în UE şi evadarea ei din sfera de influenţă rusească”, susţine Petru Bogatu.

Evoluţiile recente din regiune au adus Roâaniei mai multe atuuri în jocul energetic, motiv pentru care Moscova a început sa curteze Bucureştiul: noul guvern bulgar este reticent faţă de participarea la South Stream şi acceptarea scutului antirachetă pe teritoriul Romaniei întăreşte poziţia geostrategică a ţării.

O viziune similară a exprimat şi analistul Victor Gurău, intervievat de Vlad Cubreacov pentru publicaţia “Flux”, cu o orientare diferită de cea a “Jurnalului de Chisinau”.

Pentru Victor Gurău, răcirea rela’iilor dintre preşedinţii Traian Băsescu şi Vladimir Voronin a fost refuzul celui dintâi de a participa la proiectul South Stream. Accederea la putere a democraţilor de la Chişinău şi încălzirea relaţiilor cu România au venit odată cu acceptul Bucureştiului de a “trăda” proiectul Nabucco. “În acest moment, interesele Bucureştiului şi ale Kremlinului s-au intersectat. Federaţia Rusă doreşte un parteneriat strategic cu România. Costul pentru ieşirea României din proiectul Nabucco este Republica Moldova. Integritatea teritorială şi posibila reîntoarcere a Republicii Moldova la sânul Patriei etnice şi istorice depinde în totalitate de Bucureşti. Federaţia rusă nu pierde nimic, dar câştigă enorm”, spunea Victor Gurău.

Analistul consideră că Rusia a profitat de interesele Bucureştiului în Republica Moldova şi de câştigarea procesului de la Haga pentru delimitarea platoului continental pentru a “lovi” acolo unde nu se aşteptau oponenţii gazoductului South Stream-în România. “Toate acestea se întâmplă cu acordul tacit al marilor puteri din UE”, adaugă Gurău, explicând că Germania, Italia şi Franta acceptă jocul energetic al Moscovei.

RIA Novosti: Putin reveals future of Russian energy market

Russian Prime Minister Vladimir Putin signed a resolution on Wednesday setting out the principles of the work of the country’s long-term energy market.

Speaking in East Siberia at a meeting on energy investment, Putin said that energy companies would be guaranteed conditions for stable and profitable work. However, he also pointed out that the guarantee came with certain conditions.

“The right to utilize the advantages of the long-term energy market is deserved only by those companies that strictly observe their obligations, and who invest money in the construction of new objects, in modernization and in the ensuring of safety,” he said.

The Russian Energy Ministry plans to put into place a long-term energy market in 2011 to replace the current preliminary short-term model.

Novinite: Burgas-Alexandroupolis Oil Pipe Goes to Bulgaria Finance Ministry

Burgas-Alexandroupolis Oil Pipe Goes to Bulgaria Finance Ministry:  Burgas-Alexandroupolis Oil Pipe Goes to Bulgaria Finance Ministry

The Council of Ministers building in downtown Sofia, where the cabinet will discuss Wednesday the ownership and management of the Burgas-Alexandroupolis project. Photo by Sofia Photo Agency

The State plans to buy out the shares of the construction company “Tehnoexportstroy” in the Burgas – Alexandroupolis oil line and make the Finance Ministry their owner.

Technoexportstroy is presently in charge of Bulgaria’s participation in the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline.

The plan is going to be discussed and decided on Wednesday during the Council of Ministers meeting.

Until now the project was under the management of the Regional Ministry. With the buy out of the “Tehnoexportstroy” shares for BGN 50 000, the ownership will be transferred to the Finance Ministry along with all unpaid debts amounting to EUR 4,690 M. Bulgaria has not paid the installment of EUR 1,225 M for the first quarter of 2010 either.

The money is owed by the State to the Burgas-Alexandroupolis company.

With the Wednesday move, Bulgaria’s Finance Minister Simeon Djankov will be put in charge of the Bulgarian side of the project. The Minister and the cabinet have reiterated their firm position that they cannot and would not make a final decision on whether the country would go ahead with the Russian-sponsored project until there is an environmental assessment ready.

Novinite: Iraqi, Turkmen, Azerbaijani Gas to Fill Nabucco Pipeline

Bulgaria: Iraqi, Turkmen, Azerbaijani Gas to Fill Nabucco Pipeline

The construction of the Nabucco gas transit pipeline should start by the end of 2011, and should be completed by 2013.

This was announced Tuesday night during an energy strategy forum in Sofia by Christian Dolezal, Spokesperson of the Nabucco Consortium.

Dolezal has made it clear that the Nabucco pipeline will be transiting natural gas from Iraqi Kurdistan, Turkmenistan, and Azerbaijan. He said the complete investment plan and the funding for the pipeline should be available by the end of 2010.

The Spokesperson has defended the feasibility of the EU-sponsored Nabucco project by saying that natural gas demand is going to increase in the long run even though it will fall over the coming years. Dolezal said the gas transit pipe would bring a lot of investments in energy storage facilities and hubs.

georgiandaily.com: BP to raise oil, gas output in Azerbaijan in 2010

BAKU, Feb 23 (Reuters) – British oil major BP (BP.L) said on Tuesday it plans to raise oil and gas output this year at two major deposits it operates in Azerbaijan.

Azerbaijan’s BP-led oil firm aims to extract 42.1 million tonnes of oil (854,000 barrels per day) at its Azeri-Chirag-Guneshli oilfields in the Caspian Sea, up from the 40.3 million tonnes (817,000 bpd) it produced last year.

In 2008, the fields produced 35.9 million tonnes of oil.

BP said it will spend $2.17 billion this year on the three oilfields, up on the $1.7 billion spent in 2009.

The enormous offshore Shakh Deniz gas deposit, which has total estimated reserves at around 1.2 trillion cubic metres, should produce 7.6 billion cubic metres (bcm) this year, versus 6.2 bcm in 2009.

Shakh Deniz is co-led by BP and StatoilHydro (STL.OL).

BP will spend $604.8 million on Skakh Deniz in 2010, up from $289 million in 2009.

Ex-Soviet Azerbaijan sells gas to the domestic market, neighbouring Georgia and to Turkey via the Baku-Tbilisi-Erzerum pipeline. Turkey will receive the majority of Shakh Deniz’s exports this year.

Azeri state energy firm SOCAR, Russia’s LUKOIL (LKOH.MM), France’s Total (TOTF.PA), Iranian and Turkish firms are also partners in developing the deposit.

In 2008, Shakh Deniz produced 7.2 bcm.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter