revista presei 24 august

2009/08/24

Adevarul: Investiţiile străine în Rusia, reduse cu 45%

Investiţiile străine directe în Rusia au scăzut în primele şase luni din acest an cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 6,1 miliarde de dolari, iar economia se compactează puternic. Investiţiile străine totale, care includ şi creditele intragrup şi plasamentele pe piaţa de capital, s-au diminuat cu 30,9% faţă de anul precedent, la 32,2 miliarde de dolari.

„Dacă luăm în calcul presiunea existentă pe piaţa creditelor şi incertitudinile din sectorul financiar, care se manifestă atât în Rusia cât şi pe plan internaţional, continuarea scăderii fluxurilor de investiţii este foarte posibilă“, a declarat Vladimir Tikhomirov, economist-şef la UralSib Financial, citat de agenţia Bloomberg.

Accent pe „economia inovativă“

Preşedintele Dmitiri Medvedev a declarat că prioritatea guvernului de la Moscova constă în dezvoltarea unei „economii inovative“ pentru a reduce dependenţa de exporturile de petrol, gaze naturale şi metale. Investiţiile străine în acţiuni şi obligaţiuni au scăzut cu 25%, la 862 de milioane de dolari, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

10,9% este scăderea Produsului Intern Brut al Rusiei, înregistrată în primul trimestru din 2009, pe fondul reducerii preţului petrolului.

Hotnews: Exporturile de petrol din Irak au atins in iulie cel mai inalt nivel din 2003

Exporturile de petrol din Irak au atins in luna iulie cel mai inalt nivel din 2003, de 63,1 milioane barili, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Petrolului, Assem Jihad, scrie AFP citat de NewsIn.

“Exporturile au marcat in iulie cel mai bun nivel inregistrat dupa 2003”, a spus Jihad.

Potrivit declaratiilor oficiale, Irakul a exportat in iulie 63,1 milioane barili, fata de 57,7 milioane barili in iunie. In ceea ce priveste veniturile, la un pret mediu al petrolului de 64,42 dolari/baril, Bagdadul a incasat 4,66 miliarde dolari.

Irakul si-a intocmit bugetul pentru 2009 luand in calcul un pret mediu al petrolului de 50 dolari/baril.

Nivelul actual al exporturilor de petrol este comparabil cu cel dinaintea invaziei americane din 2003, cand exporturile de petrol erau de circa 2 milioane barili pe zi, echivalent cu aproximativ 60-62 milioane barili pe luna.

Dupa invazie, exporturile au scazut la 1,3-1,4 milioane barili pe zi.

Petrolul reprezinta 87% din veniturile bugetare din Irak, stat ce intentioneaza sa-si dubleze exporturile in urmatorii cinci ani.

Ziare.com: Profitul net al Hidroelectrica a crescut cu 24%

Profitul net al Hidroelectrica a crescut anul trecut cu 24%, la 65,11 milioane lei, iar cifra de afaceri cu 18,5%, fata de rezultatele obtinute de companie in 2007.

“Cifra de afaceri in 2008 a fost de 2.443.547.786 lei, in crestere cu 18,5% fata de cifra de afaceri realizata in anul anterior, de 2.060.741.476 lei”, potrivit datelor companiei, transmise NewsIn.

De asemenea, profitul net a crescut cu 24%, de la 52,58 milioane lei, in 2007, la 65,11 milioane lei, in 2008.

“Am avut rezultate in crestere, pentru ca au fost puse in functiune cateva capacitati de productie, au fost facute ajustari ale preturilor catre beneficiari si am dat o mai mare atentie costurilor.

Daca profitul net pare mai mic, comparativ cu cel al altor companii din domeniu, este pentru ca noi am folosit din bani si pentru investitii”, a precizat pentru NewsIn directorul general al companiei, Mihai David.

standard.ro: Bugetul Transgaz, cu 31% plus la profit

Compania de stat de transport gaze, Transgaz Mediaş (TGN), mizează pe un avans al profitului net de 31% în 2009, de la 239 mil. lei (65 mil. euro) în 2008 la 313,8 mil. lei (74,7 mil. euro), conform bugetului firmei, aprobat de Guvern. Astfel, Transgaz anticipează venituri în creştere cu 20,6%. Proiectul de buget iniţial prevedea un profit net de 309,5 mil. lei (73,7 mil. euro), potrivit Mediafax.

Standard.ro: Videanu încă mai crede că giganţii energetici de stat vor funcţiona în 2009

Cei doi giganţi energetici de stat ce ar urma să rezulte după restructurarea sectorului de producţie local ar putea fi funcţionali la data de 31 decembrie, a declarat, la finele săptămânii trecute, la Târgu Jiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de NewsIn.

“Până la sfârşitul lunii septembrie, vom prezenta Guvernului actul normativ de restructurare a producţiei de energie. Sperăm ca la data de 31 decembrie 2009 cele două companii naţionale energetice să devină funcţionale”, a spus Videanu.

Ministrul a adăugat că la 15 august a fost dead-li­ne-ul dezbaterii publice şi că a primit opinii de la toţi cei interesaţi şi chiar sugestii privind programul anunţat de Ministerul Economiei.

“Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să avem ultimele discuţii cu structurile patronale şi sindicale din cadrul companiilor naţionale. În perioada 6-15 septembrie, vom avea o ultimă manifestare legată de armonizarea tuturor propunerilor privitoare la restructurarea producţiei de energie“, a mai explicat Adriean Videanu.

Acesta vorbeşte despre restructurarea sectorului energetic de stat încă dinainte de numirea în funcţia de ministru al Economiei şi a avansat de-a lungului timpului mai multe termene de finalizare a dezbaterilor, care, ulterior, au fost prelungite de fiecare dată.

Directorul general al Hidroelectrica, societate de stat aflată în portofoliul ministerului şi cel mai mare producător local de electricitate, Mihai David, declara săptămâna trecută într-un interviu acordat Business Standard că discuţiile pe reorganizare au loc în continuare “pe mai multe ipoteze de lucru”. David, care este membru PSD (în timp ce Videanu vine de la PDL, celălalt partid de guvernământ), lasă să se înţeleagă că se opune spargerii Hidroelectrica pentru ca fiecare parte a ei să fie inclusă în cei doi giganţi de stat şi că, dacă se va petrece, compania de stat va avea foarte mult de suferit.

Liderul de sindicat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, este de acord cu varianta susţinută de Adriean Videanu şi afirma recent că “cele două mari companii naţionale nu vor mai fi supuse unor jocuri neeconomice” şi “nu vor mai face jocul nimănui“.

Economist (Md): În 2008 datoria Moldovagaz faţă de Gazprom s-a majorat de 2,2 ori

autor: Ion DRAGHIŞTEANU, ECOnomist
Moldovagaz se cufundă tot mai mult în datorii
Situaţia financiară a monopolistului local Moldovagaz degradează continuu, ca rezultat al neplăţilor pentru gaze şi a crizei din economia naţională şi cea mondială.
În 2008 neplăţile pentru gazul livrat de Gazprom au crescut cu 60 mil. USD
Numai în prima jumătate a anului curent, Moldovagaz a înregistrat pierderi directe de 36 mil. USD, a anunţat într-un interviu preşedintele Moldovagaz, Alexandru Gusev. La acestea se adaugă scăderea consumului de gaze cu 11% şi a tranzitului de gaze cu 42%, faţă de prima jumătate a anului 2008.
De asemenea, în prima jumătate a anului 2009, neplăţile pentru consumul de gaze s-au mai majorat cu încă 156 mil. lei, iar în total în perioada octombrie 2008 – iunie 2009, consumatorii au acumulat datorii noi faţă de Moldovagaz în valoare de 350 mil. lei, din care 263 mil. lei le revin întreprinderilor din sectorul termoenergetic, 75 mil. lei – fabricilor de zahăr, iar restul – primăriilor şi unor instituţii bugetare.
În acelaşi timp, concernul rus Gazprom anunţă într-un raport trimestrial că, pe parcursul anului 2008, neplăţile societăţii Moldovagaz pentru gazul livrat au crescut de circa 2,5 ori – de la 1,26 mlrd. ruble ruseşti (51,32 mil. USD la cursul oficial de schimb de la 1 ianuarie 2008) la 3,27 mlrd. ruble (circa 111,4 mil. USD la cursul oficial de schimb de la 31 decembrie 2008). Potrivit Gazprom, termenul de achitare al acestor datorii este de 12 luni, adică expiră la 31 decembrie 2009. Aici nu sunt luate în calcul datoriile acumulate de regiunea transnistreană.
De la 1 ianuarie 2010 preţul gazelor ruseşti va creşte cu 100 USD per mia de metri cubi
Ştirile negative nu se termină aici. Preşedintele Moldovagaz susţine că, de la 1 ianuarie 2010, preţul gazelor ruseşti ar putea constitui 280 USD per mia de metri cubi, adică cu 100 USD mai mult decât în prezent.
Aşa că, potrivit managerului Moldovagaz, nu există motive pentru revizuirea tarifelor la gaze pentru consumatori, iar soluţia propusă este menţinerea nivelului actual al tarifelor la gaze pentru consumatori. „Pentru compensarea pierderilor şi pentru acoperirea deficitului de bani necesari pentru efectuarea plăţilor faţă de Gazprom, trebuie menţinute aceleaşi tarife pentru consumatori până la sfârşitul anului”, mai susţine Gusev.
În condiţiile în care situaţia şi la alte întreprinderi din sectorul energetic nu este mai bună, ba chiar şi mai gravă, putem spune cu siguranţă că ne aşteaptă o iarnă destul de rece.

RIA Novosti: Ukraine requests decrease in Russian gas supplies – Tymoshenko

KIEV, August 20 (RIA Novosti) – Ukraine’s Naftogaz and Russia’s Gazprom are holding talks on a possible decrease in the volume of Russian gas to be purchased by Kiev in 2010, Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko said on Thursday.

Tymoshenko said earlier in the day that Ukraine plans to buy twice as less gas in 2010, 25 billion cubic meters, than was stipulated in the 2009-2019 contract signed by the two state-owned gas giants in January of this year.

“When the first signs of agreement between Naftogaz and Gazprom appear, I will join in for the final signing of the documents,” UNIAN quoted Tymoshenko as saying.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year during a dispute over Kiev’s debt.

The conflict was resolved in January, when Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Ukrainian counterpart Tymoshenko agreed deals on deliveries to and gas transit through Ukraine for 2009.

The ex-Soviet state transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter