revista presei 23 aprilie

2010/04/23

Adevarul: Nabucco a început să caute furnizori de componente pentru construcţia conductei

Conducta Nabucco va fi operaţională începând cu anul 2015, potrivit Transgaz

Conducta Nabucco va fi operaţională începând cu anul 2015, potrivit Transgaz

Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International a lansat în această săptămână procesul de precalificare pentru procurarea de componente necesare pentru construcţia conductei, valoarea acestui pachet fiind de 3,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al consorţiului care dezvoltă proiectul Nabucco.

Data scadentă de participare pentru companii în faza de precalificare este 17 mai.

„Componentele speciale, precum conductele şi valvele, stau la baza construcţiei conductei şi reprezintă o parte considerabilă din costurile totale ale investiţiei. Precalificarea va identifica companiile capabile şi stă la baza unui proces de achiziţie de succes”, a declarat Reinhard Mitschek, managing director al Nabucco.

Procesul de precalificare va oferi consorţiului Nabucco oportunitatea de a evalua atent piaţa furnizorilor la nivel global. Interesul manifestat de potenţialii furnizori a fost semnificativ în permanenţă.

După finalizarea precalificării, Nabucco intenţionează să lanseze licitaţia propriu-zisă. “Precalificarea pentru componentele speciale reprezintă un pas substanţial în vederea demarării construcţiei la sfârşitul lui 2011”, a mai spus Mitschek.

Componentele speciale din acest pachet, care include conducte, valve şi coturi, trebuie comandate în avans pentru a se integra în graficul construcţiei. Specificaţiile materialelor au fost pregătite în concordanţă cu standardele internaţionale recunoscute de către companiile de inginerie. Procesul de precalificare tehnică va fi derulat de către o entitate independentă.

Pe de altă parte, selectarea traseului conductei pentru prima fază a proiectului a fost finalizată recent. Drepturile de tranzit, procesul de obţinere a avizelor în urma evaluărilor de mediu şi de impact social, precum şi autorizaţiile de construcţie sunt în curs de obţinere.

money.ro: Construcţia Nabucco va începe la sfârşitul anului 2011

Construcţia gazoductului Nabucco, ce va avea o lungime de 3.300 km, va începe la sfârşitul anului 2011, costurile totale ale proiectului fiind estimate la 7,9 miliarde euro, a anunţat vineri Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect care va realiza acest gazoduct.
Nabucco Gas Pipeline International a lansat în această săptămână procesul de precalificare ca fază de început pentru achiziţionarea de componente necesare pentru construcţia conductei, incluzând conducte, valve şi coturi, valoarea întregului pachet ridicându-se la aproximativ 3,5 miliarde euro.

“Precalificarea pentru componentele speciale reprezintă un pas substanţial în vederea demarării construcţiei la sfârşitul lui 2011”, a spus Reinhard Mitschek, managing director al Nabucco.

Procesul de precalificare va oferi consorţiului Nabucco oportunitatea de a evalua atent piaţa furnizorilor la nivel global. Interesul manifestat de potenţialii furnizori a fost semnificativ în permanenţă, spun reprezentanţii companiei Nabucco Gas Pipeline International.

“Componentele speciale, precum conductele şi valvele, stau la baza construcţiei conductei şi reprezintă o parte considerabilă din costurile totale ale investiţiei. Precalificarea va identifica companiile capabile şi stă la baza unui proces de achiziţie de succes”, a precizat Mitschek.

Data scadentă de participare pentru companii în faza de precalificare este 17 mai. După finalizarea precalificării, Nabucco intenţionează să lanseze licitaţia propriu-zisă.

Gazoductul este destinat să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc, prin asigurarea accesului la noi surse de gaz. Nabucco va avea o lungime de peste 3.300 km, pornind din Turcia prin Bulgaria, Romania şi Ungaria, până în Viena, în apropiere de terminalul de la Baumgarten.

Acţionarii gazoductului sunt companiile OMV (Austria), MOL ngaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Capacitatea planificată de transport în faza finală va fi de 31 miliarde metri cubi pe an. Potrivit evaluarilor efectuate în vara lui 2008, costul total al proiectului este de 7,9 miliarde euro. Prima livrare de gaz va avea loc în 2014.

Hotnews: Ianukovici nu a avut marja de manevra in negocierile cu Rusia privind flota din Marea Neagra si pretul gazelor – presa rusa

Acordul convenit de presedintii Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, in baza caruia Kievul a obtinut o reducere cu 30% a pretului la gaze naturale, iar Moscova prelungirea pana in 2042 a contractului de stationare a Flotei din Marea Neagra in Crimeea, i-a luat prin surprindere nu numai pe cetatenii de rand, dar si pe politicieni si reprezentanti ai puterii ucrainene.
Deputati ai Radei Supreme au dezvaluit pentru Nezavisimaia Gazeta faptul ca pana in ultimul moment partea rusa a insista pe modificarea formatului intalnirii si o ordinii de zi a negocierilor dintre cei doi sefi de stat. “Cu toate ca acordurile privind flota si gazele naturale fusesera dezbatute din timp, pana miercuri nu s-a pus problema unei adoptari ‘la pachet’ si in regim de urgenta a acestor documente”, a recunoscut o sursa din anturajul presedintelui ucrainean.

Potrivit acestuia, in situatia creata, Ianukovici nu a avut spatiu de manevra, graba nepermitand o definitivare a aspectelor juridice ale problemei. De altfel, expertii ucraineni afirma ca documentele semnate de sefii de stat pot fi anulate din cauza neconcordantei lor cu textul Constitutiei.

La conferinta de presa de joi seara, Ianukovici a vorbit despre starea deplorabila a economiei nationale, subliniind ca Ucraina a platit „cel mai ridicat pret la gaze din Europa”, pentru ca asa stipulau acordurile semnate la inceputul anului trecut de Iulia Timosenko. “A fost un pret imposibil de sustinut. Acest pret ar fi trebuit reflectat in costul serviciilor comunale si in tarife, in pretul la toate produsele de consum, la paine. Industria noastra chimica si-a pierdut competenta, ea trebuia sprijinita”, a explicat presedintele, mentionand ca „negocierile au durat destul de mult si au fost foarte dificile”.

De fapt, comenteaza NG, el a recunoscut ca la Harkov rusii si-au aparat cu succes interesele, iar partea ucraineana nu a avut spatiu de negocieri. In ceea ce priveste Flota rusa, expertul Serghei Taran a declarat ca, prin decizia lui, Ianukovici „a adancit prapastia din interiorul societatii. Ucraina occidentala se va opune categoric prelungirii perioadei de stationare a flotei. Cea rasariteana este pentru. Iar aceasta discrepanta va deveni baza viitoarelor crize politice”, a spus analistul.

Pe de alta parte, a continuat el, presedintele ucrainean, ales de o jumatate din populatia tarii, a pierdut pentru totdeauna posibilitatea de a obtine sustinerea celeilalte jumatati a societatii. In opinia expertului, partea rusa a subrezit intentionat pozitiile presedintelui ucrainean, pentru a obtine controlul asupra unei regiuni de o importanta strategica.

Kommersant – opozitia nu va bloca ratificarea acordului

Cotidianul Kommersant nu crede ca opozitia ucraineana va impiedica ratificarea acordului de prelungire a contractului de stationare a Flotei ruse in Crimeea. Curtea constitutionala a Ucrainei nu a gasit neconcordante intre textul acordului si cel al Constitutiei. Altfel spus, Curtea i-a privat de argumente pe criticii presedintelui Viktor Ianukovici.

In acelasi timp, estimeaza Kommersant, Ianukovici s-a pozitionat la carma unei puternice ofensive administrative impotriva opozantilor, anuntand deschiderea mai multor anchete penale impotriva fostului guvern, suspectat de furt din banii statului.

Putin: reducerea pretului pentru Ucraina este o exceptie

Reducerea pretului la gaze pentru Ucraina reprezinta o exceptie, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, rugandu-i pe ceilalti parteneri comerciali sa nu deranjeze Moscova cu solicitari similare.

Putin a calculat ca Ucraina va economisi miliarde de dolari. Dar nici Moscova nu mai avea unde sa-si parcheze flota militara, scrie RBK. Putin crede ca esentialul nu rezida in banii economisiti de Ucraina sau pierduti de Rusia, in gazele oferite la un pret redus sau in flota care va putea ramane in Crimeea pana in 2042.

Esentiala, a subliniat prim ministrul rus, este increderea reciproca, sentimentul de siguranta. Dar, s-a grabit Putin sa aduage, partea rusa a oferit un avantaj vecinilor sai.

“Este vorba despre zeci de miliarde de dolari. Mijloace care vor fi considerate drept factura pentru stationrea flotei incepand cu 2017″. Din acel moment, Rusia va fi nevoita nu numai sa majoreze chiria pentru baza de la Sevastopol, dar va trebui sa achite cu „bani vii”. Totusi, a asigurat Putin, „Gazprom si actionarii lui nu vor avea de sufierit de pe urma diplomatiei ucraineano-ruse. Reducerea va fi platita din buget”.

Bursa: South Stream va trece prin România

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că gazoductul South Stream, susţinut de Rusia şi Italia, va trece şi prin Româ nia. Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: “Am reuşit să deschidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică a Europei. South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate acestea fac din România un jucător foarte important”.
Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră, fie pe teritoriul bulgăresc. Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În proiect va fi inclusă şi Aus tria.
Videanu a mai spus că proiectul AGRI este cel mai ieftin şi mai rapid proiect de transport al energiei către Europa, iar din 2011, când sistemul de gaze naţional va fi conectat cu cel al Bulgariei, România va avea conexiuni energetice cu toate statele membre ale UE.

Adevarul: Videanu rectifică declaraţiile de ieri: România ar putea fi inclusă în South Stream

Conducta South Stream va avea o lungime de aproximativ 900 de kilometri

Conducta South Stream va avea o lungime de aproximativ 900 de kilometri

Minsterul Economiei a transmis în această dimineaţă o precizare referitoare la declaraţiile de ieri ale ministrului Adriean Videanu, care spusese că South Stream va trece şi prin România, prin care rectifică aceste afirmaţii, precizând că România ar putea fi una dintre ţările tranzitate de conducta South Stream, al cărei traseu nu a fost încă stabilit.

“România ar putea fi una dintre ţările tranzitate de conducta South Stream, avînd în vedere poziţia geografică pe care o are. Traseul definitiv al conductei va fi stabilit de studiile de fezabilitate ce urmează să se realizeze. Precizăm că această informaţie a fost transmisă ori de câte ori s-a discutat până acum despre acest proiect”, se arată în precizarea emisă de Ministerul Economiei.

Potrivit Mediafax, ieri, la videochat-ul ziarului Gândul, Videanu a spus: “Am reuşit să deshidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică. South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate acestea fac din România un jucător foarte important”.

Gazprom spusese deja că România nu va lua locul Bulgariei pe traseul principal al conductei

La începutul lunii aprilie, Alexei Miller, CEO al Gazprom, a declarat că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră, fie pe teritoriul bulgăresc.

Şeful Gazprom a precizat atunci că România şi-a arătat interesul faţă de acest proiect şi că discuţiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evoluează conform programului.

Studiul de fezabilitate, gata abia la finele anului

În luna februarie, o delegaţie a Gazprom, condusă de vicepreşedintele Alexander Medvedev, s-a întâlnit la Bucureşti cu ministrul Videanu şi cu conducerile companiilor de gaze din România, Transgaz şi Romgaz. Cu acea ocazie, partea română şi-a exprimat interesul pentru a fi inclusă în proiectul South Stream.

După această vizită, în peisajul energetic românesc au apărut o serie de controverse. Videanu a anunţat, la două zile după vizita ruşilor, că Transgaz a primit invitaţia de a se alătura proiectului. Ulterior, secretarul de stat pe progleme energetice, Tudor Şerban, care a participat la întâlnirea cu Medvedev, a spus că nu ştie de existenţa vreunei invitaţii.

Problema a fost tranşată câteva săptămâni mai târziu de consilierul ambasaderi Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, care a subliniat că România nu a fost invitată oficial în proiect pentru simplul motiv că nu este gata studiul de fezabilitate, care ar arăta ruta optimă a conductei.

Sidorov a spus că abia la finele anului, când va fi terminat studiul de fezabilitate, va fi luată o decizie privind ţările care vor fi tranzitate de South Stream şi că orice altă declaraţie pe această temă până atunci este neîntemeiată.

Potrivit unei variante iniţiale a traseului, conducta South Stream, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

money.ro: Ministerul Economiei: South Stream ar putea tranzita România

România ar putea fi una dintre ţările care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, având în vedere poziţia sa geografică, dar traseul definitiv al conductei nu a fost încă stabilit, a comunicat, vineri, biroul de presă al Ministerului Economiei.

“Traseul definitiv al conductei va fi stabilit de studiile de fezabilitate ce urmează să se realizeze. Precizăm că această informaţie a fost transmisă ori de câte ori s-a discutat până acum despre acest proiect”, potrivit sursei citate.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, joi, că gazoductul South Stream, susţinut de Rusia şi Italia, va trece şi prin România.

“Am reuşit să deschidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică (a Europei – n.r.). South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate aceste fac din România un jucător foarte important”, a afirmat Videanu.

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră fie pe teritoriul bulgăresc.

România a avut discuţii pe tema dezvoltării South Stream, iar potrivit unei declaraţii din luna martie a lui Videanu, transporatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN) a primit invitaţia oficială a Moscovei de a intra în proiect.

Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În proiect va fi inclusă şi Austria.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

ziare.com: Mark Mobius: Romania are oportunitati imense in constructii si energie

Presedintele executiv al diviziei de investitii pe pietele emergente din cadrul companiei americane Franklin Templeton, Frank Mobius, “demistifica” piata din Romania si spune ca ea prezinta oportunitati imense de crestere si investitii, mai ales in constructii si energie.

“Am fost in Romania de mai multe ori si mai des in ultimele sase luni pentru ca ne pregatim sa deschidem acolo un birou. Imi place tara si pentru farmecul istoric pe care il are, inclusiv locuri din Bucuresti, dar si din Sibiu. Romania are o cultura diferita de alte tari est europene pentru ca este mai mult latina decat slava. Romania si alte state din Europa de Est isi transforma economiile dominate de modele socialist/comuniste in economii alimentate de fortele pietei, spirit intreprinzator privat si din ce in ce mai multe privatizari”, scrieFrank Mobius pe blogul personal.

Cat despre reformele prin care trece economia locala, Mobius spune ca ar trebui sa aduca “tara pe drumul cel bun”.

“Asemeni altor state din Europa de Est, Romania a fost lovita puternic de recenta criza financiara si a avut nevoie de un imprumut de ajutor. Pachetul financiar in valoare de 20 miliarde de euro a adus un punct de sprijin pietelor si a redus din presiunea existenta asupra monedei nationale.

Sprijinul financiar a dat tarii o bula de oxigen prin faptul ca a permis guvernului sa aiba un deficit bugetar usor sub valoarea inregistrata anul trecut de 5,2% din PIB. Guvernul planuieste o reducere a cheltuielilor de 1% din PIB. In plus, o serie de reforme care ar trebui sa puna tara pe drumul cel bun sunt legate de pachetul financiar”, mai scrie acesta.

Bursa: Videanu: Alimentarea chimiei cu gaze interne trebuie aplicată tuturor, nu doar “InterAgro”

“InterAgro” a propus Ministerului Economiei modificarea Legii Gazelor astfel încât sectorul producţiei de îngrăşăminte chimice să beneficieze de gaze la un preţ care să nu depăşească tarifele producţiei inter ne. Ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu a declarat, citat de Mediafax, că o asemenea măsură nu se poate aplica numai unui agent economic, ci întregii industrii. Domnia sa a completat: “Solicitarea < InterAgro > presupune o analiză complexă. Nu am informaţii că industria chimică valorifică cel mai eficient gazul, aşa cum susţine < InterAgro >. Cel mai eficient este să produci energie cu gaze. Nu respingem, însă, analiza făcută de companii”.

money.ro: Consiliul Concurenţei verifică legalitatea înfiinţării celor două companii energetice naţionale

Consiliul Concurenţei continuă verificările în cazul înfiinţării celor două companii energetice, Electra şi Hidroenergetica. Verdictul cu privire la posibila instituire a unui monopol pe piaţa energetică va fi dat cel târziu până în septembrie.
Foto 1 (din 1)

“Va trebui să vedem dacă putem autoriza această intenţie de concentrare economică şi dacă o autorizăm, dacă ataşăm anumite condiţii. Notificările sunt în forma finală, au fost declarate efective. Legal am putea să împingem lucrurile până în septembrie, am promis Guvernului că vom fi mai iuţi, ne vom comprima termenul. Vom aloca oameni care să analizeze acest caz pentru că este foarte important,” a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei

Reorganizarea sectorului energetic din România presupune înfiinţarea a două mari companii, Electra şi Hidroenergetica. Guvernul a avizat înfiinţarea acestor companii la începutul anului.

RIA Novisti: Putin heads to Austria for signing of South Stream deal

Russian Prime Minister Vladimir Putin will visit Austria on April 24-25, a Russian government source said on Friday.

He is due to meet with Chancellor Werner Faymann and President Heinz Fischer and oversee the signing of an agreement on Austria’s entry into the South Stream project.

The gas pipeline project is designed to carry 31 billion cubic meters of Russian natural gas a year across the Black Sea to Bulgaria and further on to Italy and Austria.

The pipeline is expected to go into operation in 2015, its capacity eventually reaching 63 bcm, or some 35% of Russian gas supplies to Europe.

Russia has already signed intergovernmental agreements with Bulgaria, Serbia, Hungary, Slovenia and Croatia to implement the onshore part of the project.

The project is part of Russia’s efforts to reduce dependence on transit nations, particularly Ukraine. It is widely seen as a rival project to the EU-backed Nabucco, which would also transport Caspian and Central Asian gas to Europe but would bypass Russia.

On Sunday, Putin will start a two-day visit to Italy where he will meet with Prime Minister Silvio Berlusconi to discuss energy, scientific and cultural cooperation, among other issues.

apa.az: Romania to Join Russia’s South Stream Gas Project

Baku – APA-ECONOMICS. During an on-line interview with Romanian media, Romanian Economy Minister Adriean Videanu said his country will join the South Stream gas pipeline project. Videanu said, “We have been able to start a dialogue, including with Russia. South Stream will pass through Romania”. He did not discuss any details of the negotiations.

On April 9 of this year, Gazprom CEO Aleksey Miller said Romanian could not join South Stream as a transit country, but said Bucharest could receive gas from the South Stream pipeline by either sea or land.

today.az: Bavaria: Azerbaijan ready to supply Nabucco with 12 billion cubic meters of gas

The State Oil Company of the Azerbaijan Republic (SOCAR) has confirmed its willingness to supply 12 billion cubic meters of gas to the Nabucco pipeline, Bavarian Federal and European Affairs State Minister Emilia Mueller said after a meeting with SOCAR Deputy President Elshad Nasirov.

“But about 31 billion cubic meters of gas are required for this pipeline. Negotiations are held with other countries that may participate in the project,” Mueller said.

Nabucco is important for Germany from the standpoint of diversifying gas suppliers. However, it is necessary to fulfill all the legal rules to implement this project. From an economic point of view, “we must to find out how the pipeline will be supplied with gas,” Mueller said.

“I am convinced that Nabucco is a necessary and important project. This project is supported by the EU, too. It is of particular importance for Germany since RWE is participating. The company has plans to build an electric power plant in Bavaria, operating on gas. The realization of Nabucco is very important to ensure this project,” the minister said.

“Our main goal is to provide Germany with energy resources at the right price in the near future,” Mueller said.

today.az: Nabucco paves the way for construction

Nabucco starts prequalification tender for long lead items including line pipes, valves and bends

Overall value of prequalification package Euro 3.5 Billion

Construction to commence end of 2011

This week Nabucco Gas Pipeline International launched the prequalification process as a starting phase for the procurement of long lead items needed for the pipeline construction. The value of the entire package is around Euro 3.5 Billion and the deadline for companies to participate in the prequalification is 17th May.

“Long lead items – like pipes and valves – are the cornerstone for pipeline construction, and account for a considerable part of the overall investment costs. The prequalification process will identify the most eligible companies and is the basis for a successful procurement process,” Nabucco Managing Director Reinhard Mitschek stated.

The prequalification process will provide the Nabucco consortium with the opportunity to thoroughly assess the supplier market on a worldwide basis. Interest by potential suppliers has been extensive from the outset. After the prequalification process is completed, Nabucco intends to launch the respective tender.

“The prequalification for long lead items is a substantial step towards starting construction at the end of 2011”, said Mitschek.

The long lead items required in this package include line pipes, valves and bends, which need to be ordered in advance to meet the construction schedule. The materials specification has been prepared by engineering companies in accordance with internationally recognized standards, and the technical prequalification process of the respective procurement is to be preformed by an independent third party.

On another note, the selection of the route corridor has been recently completed for the first phase of the project and the right of way and permission process for the environmental and social assessment and construction permit in the Nabucco countries is currently in progress.

Novinite: Romania Vows to Join South Stream Gas Transit Pipeline

Bulgaria: Romania Vows to Join South Stream Gas Transit Pipeline
Map by asbarez.com

Romania has started talks to join the Russian-sponsored South Stream gas transit pipeline, Romanian Economy Minister Adrian Videanu has announced.

“South Stream is going to pass through Romania. We have managed to start a dialogue for the participation of our country in the gas pipeline,” Videanu has stated during an online conversation with Romanian media without providing any further details, Russian media reported Friday.

The Russian papers point out, however, that on April 9, the head of Gazprom, Alexei Miller, said Romania could be included in South Stream as a consumer but not as a transit country – i.e. it can only receive gas through additional land or underwater pipes connecting it with the main pipeline.

The South Stream gas transit pipeline is a project of Russia’s Gazprom, Italy’s Eni, and France’s EDF. It will start at the Beregovaya station on the Russian Black Sea coast, and from there will go to the Bulgarian Black Sea coast; from Bulgaria, the pipe is to split in two in order to reach Southern and Northern Italy. The Black Sea section of the pipe is 900 km long, and will run at a depth of 2 km.

So far Russia has signed agreements for joining the South Stream project with Bulgaria, Serbia, Hungary, Greece, Slovenia, and Croatia. On Wednesday, Austria also announced it would join the project.

Russian media remind that Romania has tried to replace Bulgaria as the major transit hub of the South Stream pipeline in the Balkans, and that it has even submitted to Gazprom data for the preparation of a pipeline route through Romanian territory. Gazprom, however, has remained on its initial positions to use Bulgaria’s territory for its project which is seen as a major competitor of the EU-sponsored pipe Nabucco.

Novinite: Nabucco Starts Procuring Pipeline Construction Supplies

Bulgaria: Nabucco Starts Procuring Pipeline Construction Supplies

Nabucco Gas Pipeline International has launched a prequalification process as starting phase for the procurement of long lead items needed for the construction of the gas transit pipeline.

The value of the entire package is around EUR 3.5 B, and the deadline for companies to participate in the prequalification is May 17, 2010.

“Long lead items – like pipes and valves – are the cornerstone for pipeline construction and account for a considerable part of the overall investment costs. The prequalification process will identify the qualified companies and is the basis for a successful procurement,” Nabucco Managing Director Reinhard Mitschek stated.

The prequalification process will provide the Nabucco consortium with the opportunity to thoroughly assess the supplier market on a world wide basis, announced the international consortium which is in charge of building the pipe.

The Nabucco company has also added that the interest of potential suppliers was intensive from the first day ongoing. After the prequalification is completed Nabucco intends to launch the respective tender.

“The prequalification for long lead items is a substantial step to start with construction at the end of 2011”, said Mitschek.

The requested long lead items including the line pipes, valves and bends need to be ordered in advance in order to match the construction schedule. The specification of the materials has been prepared in accordance with the international recognized standards by engineering companies and the technical prequalification process of the respective procurement to be preformed by the independent third party, said the Nabucco Consortium.

It further made it clear that the selection of the route corridor has been recently completed for the first phase of the project. According to the company announcement, the right of way and permitting process for the environmental and social assessment and construction permit in the Nabucco countries is currently in progress.

The Nabucco gas pipeline will run for over 3 300 km from Turkey via Bulgaria, Romania and Hungary to Vienna, close to the Baumgarten gas hub.

Currently, the pipeline shareholders include OMV Gas&Power, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS and RWE. The planned capacity for the final development stage is 31 billion cubic meter. The total capital investments based on the project assessments of summer 2008 was EUR 7.9 B. Construction will start 2011, first gas will flow 2014, the consortium said.

energia.gr: South Stream Gas Pipeline to Pass Through Romania

Romania will take part in the Russian-backed South Stream pipeline project, expected to pass through the European Union state’s territory, Economy Minister Adriean Videanu was quoted as saying on Thursday.

“We managed to open the dialogue, including with the Russians. South Stream goes through Romania,” Videanu told a videochat of daily paper Gandul quoted by state agency Agerpres.

energia.gr: RWE CEO Sees Decision On Romania Nuclear Plant In 2011

German utility RWE AG’s (RWE.XE) chief executive said Thursday he expects a decision in 2011 on whether a nuclear power plant will be built in Cernavoda, southeastern Romania .

“We expect a final investment decision next year,” Juergen Grossmann told shareholders at RWE’s annual general meeting in Essen .

The Cernavoda nuclear reactor project is led by Romanian state-controlled Nuclearelectrica, which controls 51% of a joint venture. Its partners include ArcelorMittal (MT), Czech utility CEZ AS (BAACEZ.PR), Electrabel of Belgium, Enel SpA (ENEL.MI) of Italy, Iberdrola SA (IBE.MC) of Spain and RWE.

RWE owns around 9% in the project, which is estimated to cost about EUR4 billion.

Asked whether a nuclear reactor in Cernavoda would be safe to operate due to a potential earthquake hazard, Grossmann said that risk would be “controllable”.

He added that the Romanian energy market is an “attractive market” in which RWE wants to become active.

RWE is Europe ‘s largest emitter of carbon dioxide and has said it considers nuclear energy part of its strategy to improve its carbon footprint.

The company is also pursuing new-build nuclear projects in the U.K. in a joint venture with German peer E.ON AG (EOAN.XE).

Last year RWE pulled out of a similar project in Bulgaria citing financing problems that its local partner, Bulgaria ‘s state-owned National Electricity Co., or NEK, had encountered.

bloomberg.com: Russia to Put $40 Billion in Ukraine as Gas Price Cut

April 21 (Bloomberg) — Russia will invest $40 billion in Ukraine and cut gas prices in exchange for permission to keep its naval forces in the Black Sea as the two former Soviet republics cement ties.

Russian President Dmitry Medvedev and his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovych signed an agreement today in Kharkiv, eastern Ukraine, to cut gas import prices by 30 percent. In return, Ukraine agreed to let Russia extend its Black Sea Fleet lease by 25 years and raised the amount of gas it imports.

“The decision on the gas price that we took today is unprecedented in the history of our relations,” Yanukovych said.

Ukraine Prime Minister Mykola Azarov yesterday said the talks had been “extremely difficult” and that Ukraine was relying on Russia’s “goodwill” to get lower gas prices needed to reduce the budget deficit. Cheaper gas will allow the Kiev- based government to end subsidies to households and utilities, a condition the International Monetary Fund has said must be fulfilled before it resumes its bailout.

Russia will keep its Black Sea Fleet at the Ukrainian port of Sevastopol until 2042, with a possible five-year extension. The fleet is currently subject to a lease that expires in 2017.

‘Security’

“We are considering this issue in the context of establishing European collective security,” Yanukovych said.

In exchange for lower prices, Ukraine agreed to increase gas imports to 36.5 billion cubic meters this year, OAO Gazprom Chief Executive Officer Alexei Miller said. The 30 percent price discount mustn’t exceed $100 per 1,000 cubic meters, he said. Ukraine will receive 30 billion cubic meters of the fuel at the discounted price this year and 40 billion cubic meters next year, Gazprom said in an e-mailed statement today.

Ukraine has agreed with the IMF to end its $16.4 billion program, of which $10.6 billion has been paid out. Instead, a new loan worth as much as $12 billion running over 2 1/2 years has been agreed, Iryna Rudko, a spokeswoman for Deputy Premier Serhiy Tigipko, said yesterday.

Russia doubled the price it charges for 1,000 cubic meters of natural gas to $360 in the first quarter of 2009 from a year earlier. The price fell to $305 in the first quarter of this year. The 2010 budget, which has yet to be approved, assumes a gas price of $334, Tigipko said on April 15.

Ukraine’s economy contracted 15.1 percent last year, the deepest decline since 1994, as the financial crisis cut demand for its exports, weakened the currency and dried up investments.

Since then, a return of demand from western Europe has buoyed exports and industry and helped spur growth. Economic output expanded an annual 5 percent in the first quarter and 6.8 percent in March from a year earlier, Tigipko said today.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter