revista presei 22 iunie

2009/06/22

Reglementatorul pietei de energie – ANRE – doreste sa finalizeze, pana la sfarsitul anului, proiectul de realizare a unei piete spot si al pietei de echilibrare pentru gaze naturale. Oficialii ANRE ne-au declarat ca, in acest scop, “Transgaz” va trebui sa implementeze un sistem de masurare pentru reteaua de transport, pentru care a fost adjudecata, recent, licitatia de contractare. Acest sis­tem este vital in realizarea decontarilor intre actorii pietei. Tot “Transgaz” trebuie sa creeze operatorul bursei gazelor si operatorul de masurare, pe modelul realizat deja de “Transelectrica” pentru piata electricitatii, scrie Bursa.

ButanGas: minus de 27% la afaceri in T1

ButanGas Romania a obtinut in primul trimestru un profit net de 527.489 de euro, fata de perioada similara a anului trecut, cand avea pierderi, in timp ce cifra de afaceri a distribuitorului de gaz petrolier lichefiat (GPL) a scazut cu 27%, la 16 mil. euro. Afacerile s-au diminuat din cauza reducerii consumului. Totodata, scaderea pretului petrolului din prima parte a anului a determinat si o reducere a preturilor de vanzare, ceea ce s-a reflectat in valoarea facturata, mai mica fata de aceeasi perioada din 2008. sursa Standard.ro

Serbia propune activităţi comune în sectorul energetic, pentru accelerarea aderării la UE

Preşedintele sârb Boris Tadici le-a propus ţărilor din vestul Balcanilor să întreprindă activităţi comune în domeniul energetic, pentru a accelera aderarea regiunii la UE.

“Le-am propus interlocutorilor mei proiecte de activităţi comune în domeniul energetic, ne-ar face mai atractivi pentru o aderare la UE”, a spus el, pentru Politika.

Tadici a precizat că a făcut propunerea la summitul statelor din Europa Centrală, care a avut loc la Novi Sad.

“Vestul Balcanilor constituie calea cea mai scurtă între Asia şi Europa, între producători, mai ales de gaz, şi Europa, ceea ce face ca regiunea să fie de neocolit”, a explicat Tadici. “Trebuie să facem totul pentru a face regiunea mai atractivă. Chestiunea energiei este direct legată de politică şi securitate. Dacă regiunea devine un teritoriu de tranzit energetic, atunci ea devine importantă şi în termeni de securitate”, a subliniat el.

Tadici s-a declarat convins că UE va fi, din aceste motive, mai înclinată să accelereze integrarea vestului Balcanilor.

Vineri, Tadici le-a cerut participanţilor la summit să dea dovadă de solidaritate în lupta împotriva efectelor crizei economice şi în demersurile pentru extinderea UE. sursa: www.tmctv.ro

Videanu pune carul înaintea boilor

Ministrul economiei reorganizează sectorul energetic fără a actualiza strategia în domeniu, care nu mai corespunde realităţii.

Planul de restructurare a sectorului energetic local, care prevede crearea a două companii naţionale integrate în domeniu, a fost gândit de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, fără a avea la bază o strategie energetică actualizată. Cea aprobată în 2007 de fostul guvern nu mai este de actualitate, pe fondul crizei şi nu numai.

Secretarul de stat pe energie din minister, Tudor Şerban, ne-a declarat că un grup de specialişti lucrează la completarea strategiei energetice pe termen lung a României (2007-2020), elaborată în timpul fostului ministru de resort, Varujan Vosganian. „Lucrăm acum la completarea strategiei cu lucruri care nu s-au zis, legate, de exemplu, de energia neconvenţională. În mod normal, ar trebui ca strategia să fie adoptată înainte sau în acelaşi timp (cu proiectul de restructurare – n.r.), probabil va fi în acelaşi timp. Am lansat întâi public proiectul de restructurare, pentru că lumea a fost mai interesată de companiile integrate”, a spus Tudor Şerban.

mai mult in EVZ

Consumul de gaze, in scadere cu 18,3%

Consumul de gaze a scazut cu 18,3% in acest an, de la 8,1 miliarde metri cubi la 6,6 miliarde, pe fondul crizei economice, a declarat  presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. “In 2008, in perioada 1 ianuarie-15 iunie, consumul in Romania a fost de 8,1 miliarde metri cubi, in timp ce in acest an, in aceeasi perioada, am consumat doar 6,6 miliarde metri cubi. Cele mai drastice scaderi s-au produs in lunile aprilie si mai, cantitatea de gaz consumata fiind cu peste 30% mai mica fata de 2008. In prima jumatate a acestei luni, cifrele ne arata o crestere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior”, a spus seful ANRE. El a aratat ca 3,2 miliarde metri cubi de gaze sunt inmagazinate in depozite, cantitate care asigura consumul timp de doua luni pentru consumatorii casnici si cei industriali mici, mentionand ca o parte importanta din rezerva este asigurata din import. Romania Libera

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter