revista presei 22 ianuarie

2010/01/22

omg.md: Dorin Chirtoacă acuză Federaţia Rusă de majorarea tarifelor la căldură pentru chişinăuieni

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a acuzat Federaţia Rusă, în persoana concernului “Gazprom“, de majorarea tarifelor la energie termică pentru locuitorii Chişinăului.

“Moldova Gaz“ este doar un nume, decide concernul Gazprom, de aceea spun că Federaţia Rusă ar putea renunţa la o parte din veniturile acumulate din Moldova. Ar putea să se mulţumească cu mai puţin“, a declarat Chirtoacă, joi, într-o conferinţă de presă, vorbind despre faptul că “Moldova Gaz“ anunţă pentru anul curent venituri de peste 100 mln lei, în afară de cele care vor fi reinvestite.

Potrivit primarului, dacă Federaţia Rusă ar renunţa la venituri, atunci o gigacalorie de energie termică s-ar micşora cu 10 la sută. “Ar putea renunţa la aceste venituri şi atunci preţul la gazele importate ar scădea, fapt care va duce şi la scăderea tarifului pentru o gigacalorie de agent termic cu minim 10 la sută“, s-a arătat sigur primarul capitalei.

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică a aprobat, la 14 ianuarie, majorări substanţiale la tariful pentru gazele naturale consumate, energia electrică şi cea termică pentru consumatorii finali. Astfel, consumatorii finali de gaze naturale vor plăti cu 16,5 la sută mai mult decât până în prezent, sau 3574 lei pentru o mie de metri cub. Totodată, energia termică distribuită în municipiul Chişinău, se va scumpi cu 29 la sută pentru consumatorii finali, o gigacalorie de căldură urmând să coste pentru chişinăuieni 699 lei, în loc de 541 lei până în prezent.

Hotnews: CSAT a aprobat infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Energetica

Proiectul privind reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea a doua mari companii, Electra si Energetica, a ajuns pe masa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. Acesta este motivul pentru care s-a tot amanat discutarea si aprobarea proiectului in sedintele de Guvern. CSAT a aprobat reorganizarea in cadrul ministerului economiei a celor doua companii cu portofoliu mixt de centrale.

In cadrul sedintei, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat masurile pentru reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului, avand ca obiectiv cresterea sigurantei si a securitatii in alimentarea cu energie, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.

Infiintarea a doi mari colosi energetici a starnit o serie de polemici. Atat specialisti, cat si institutii de stat considera ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor.

“Infiintarea unor “campioni nationali” in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti. De aceea, este esential ca operatiunile de concentrare economica sa nu fie puse in aplicare inainte de emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei, partile implicate putand lua numai acele masuri care nu sunt ireversibile si nu modifica definitiv structura pietei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cum pot fi salvate termocentralele?

Insa, reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

“Guvernul incorsetat de cerintele europene privind ajutoarele de stat a gasit solutia miraculoasa: sa ia de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz si sa dea la minele de carbune si la termocentralele ineficiente”, considera Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). Acesta considera ca orice concentrare este generatoare de distorsiuni si de insecuritate pe piata. “Cel mai bun indice de concentrare se numeste Herfindahl-Hirschmann Index (HHI). Prin aceasta reorganizare, indicele HHI ar putea ajunge la valoarea de 3.000. O piata concentrata si ineficienta incepe de la valoarea 1.800. Pe aceasta piata, orice tranzactie ce depaseste 100 de puncte trebuie sa declanseze masuri antitrust. Pentru comparatie, in Anglia indicele HHI este 500, in Italia este 1.000, in Germania si Spania este 1.500”, a afirmat Constantinescu.

La randul ei, Societatea Academica din Romania (SAR) a realizat o analiza a efectelor restructurarii energetice si a ajuns la concluzia ca masura este antireformista, reduce transparenta in sector si creste riscurile de coruptie.

Componenta societatilor Electra si Energetica

Ministerul Economiei a dat, la sfarsitul lunii octombrie, startul procesului de reorganizare, convocand  AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii “Electra”. De asemenea, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii “Energetica”. Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.

ziare.com: Petrom cere 7,15 milioane de euro despagubiri de la stat

Compania Petrom solicita despagubiri de mediu de la stat si solicita o suma de peste 7,15 milioane de euro din contul de 50 milioane de euro creat de Ministerul Finantelor, la privatizare.

“Pana in prezent, compania Petrom a emis o notificare de plata in valoare de 7.150.406,24 euro, inregistrata la Ministerul Mediului cu nr. 53799/20.11.2009. Notificarea reprezinta cheltuielile efectuate de Petrom pentru lucrarile executate la cele doua batale de slamuri fosfo-amoniacale din cadrul combinatului Doljchim Craiova, in conformitate cu obligatiile de mediu”, au precizat oficialii ministerului de resort pentru Evenimentul Zilei.

Cererea de despagubire depusa de compania Petrom va fi analizata de un comitet de avizare, iar valoarea solicitata va fi decontata dupa ce vor fi verificate lucrarile executate.

“Eu nu o sa semnez (decontul – n.r.) daca nimeni nu verifica aceste lucrari, altfel o sa ne vina o gramada de facturi. Am dat dispozitie sa se formeze o echipa de avizare”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

ziare.com: “Baietii destepti” din energie, luati la puricat de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat “din proprie initiativa” o investigatie utila pentru cunoasterea pietei energiei electrice.

“Avand in vedere importanta deosebita a pietei energiei electrice pentru consumatorii romani si pentru economia nationala, demersul nostru are ca obiective principale analizarea aprofundata a modului in care functioneaza mecanismele concurentiale in acest sector, identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala, precum si stimularea transparentei pe aceasta piata prin informarea opiniei publice in legatura cu concluziile raportului de investigatie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Comunicatul institutiei mentionate arata ca, in calitate de autoritate administrativa autonoma, Consiliul Concurentei nu are doar un rol corectiv, ci si unul preventiv, prin monitorizarea pietelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste piete si a metodelor folosite de acestia, avand ca scop final protectia intereselor consumatorilor.

Investigatiile utile pentru cunoasterea pietei reprezinta radiografii complexe ale sectoarelor analizate. Aceste instrumente sunt esentiale in activitatea oricarei autoritati de concurenta, scopul acestor studii sectoriale fiind obtinerea de informatii privind modul de functionare a unei anumite piete precum si identificarea masurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenta din domeniul analizat.

In plus, in investigatia sa, institutia cere sprijinul tuturor “actorilor implicati”.

“Consiliul Concurentei invita toti actorii implicati pe aceasta piata la o comunicare activa si deschisa in ceea ce priveste problemele de natura concurentiala cu care acestia se confrunta. In acest sens, persoanele interesate pot trimite observatii si puncte de vedere prin posta, la adresa Consiliului Concurentei”, se arata in comunicat, precizandu-se ca informatiile vor fi tratate drept confidentiale, vor fi analizate si, in masura in care se dovedesc utile studiului de piata, vor fi preluate in raportul ce va fi intocmit ulterior.

money.ro: Rusia şi Ungaria vor semna la sfârşitul lunii un acord privind South Stream, proiect în care este implicată și România

Rusia şi Ungaria vor încheia, la 29 ianuarie, un acord privind construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul statului ungar, transmite RIA Novosti, citată de Mediafax.

Prim-adjunctul premierului rus, Viktor Zubkov, şeful consiliului de administraţie al Gazprom, va face o vizită în Ungaria pe 29 ianuarie şi va participa la semnarea unui acord de înfiinţare a unei companii mixte care va coordona construcţia tronsonului unguresc al gazoductului.
South Stream urmează să transporte annual 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia către Europa, ocolind Ucraina.
Acordul este ultimul dintr-o serie de documente necesare începerii construcţiei South Stream, care face parte din eforturile Rusiei de diversificare a rutelor de transport al energiei, a declarat, joi, Zubkov.
South Stream va trece pe sub Marea Neagră şi va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia, fiind un proiect care concurează gazoductul Nabucco, susţinut de UE şi care ocoleşte Rusia.
Gazprom intenţionează să inagureze South Stream la sfârşitul lui 2015, urmând ca producţia să fie majorată ulterior la 63 miliarde de metri cubi.
Construcţia conductei ar putea începe în toamna anului 2010, a declarat anterior Zubkov.

Pana in 2019, statul s-a angajat sa despagubeasca “in totalitate” compania pentru cheltuielile de protectie a mediului, in cazul in care contaminarea a fost realizata pana la data privatizarii.

money.ro: Renunta Germania la energia nucleara? Miza: 25 miliarde de euro

Cancelarul german Angela Merkel îşi vede puse în pericol planurile sale de extindere a perioadei de viaţă a centralelor nucleare, în condiţiile în care partidele din opoziţie, ce au alte planuri pentru sectorul energetic, sunt tot mai puternice, scrie Bloomberg.

Merkel spune despre energia nucleară că este necesară şi că “nu trebuie să ne ascundem de adevăr când discutăm despre asta”,  dar postura actuală nu îi permite să negocieze în forţă. Discuţiile tensionate despre reducerile de taxe şi războiul din Afghanistan, ce au durat săptămâni bune, au erodat poziţia în sondaje a cancelarului german.

Merkel are ca puncte prioritare în cel de-al doilea mandat extinderea programului de exploatare a energiei nucleare, micşorarea deficitului bugetar şi revitalizarea economiei după recesiunea încheiată la jumătatea anului 2009.

Germania ar trebui să închidă cele 17 centrale nucleare pe care le deţine până în 2021, conform unei legi adoptate în 2002. Angela Merkel doreşte ca această lege să fie rediscutată şi termenul extins cu 20 de ani. Asta se traduce printr-un profit excepţional de 25 de miliarde de euro pentru companiile de utilităţi.

E.ON, RWE, Vattenfall şi EnBW Energie Baden-Wurttemberg, marile companii ce operează centralele nucleare, vor trebui să contribuie la programele de retehnologizare, acolo unde sunt necesare, şi vor vărsa la bugetul de stat un procent important din banii generaţi dintr-o eventuală extensie a perioadei de utilizare.

Alt impediment în menţinerea în piaţă a energiei nucleare este opoziţia militanţilor ecologişti, care susţin că aceasta nu este o formă de energie de perspectivă – ci una depăşită şi periculoasă.

Vocea Rusiei: Doi în unu: Transneft vrea să unească proiectele Burgas-Alexandroupolis şi Samsun-Ceyhan

Imagine: RIA Novosti
Compania rusă „Transneft” examinează cu partenerii din Turcia, Italia şi Grecia posibilitatea unirii proiectelor de oleoducte „Burgas–Alexandroupolis” şi „Samsun-Ceyhan”. Deşi directorul companiei spune că partenerii au manifestat interes faţă de această idee, totuşi unii experţi o privesc cu scepticism.

Directorul “Transneft” a anunţat că partenerii europeni au dat dovadă de interes faţă de ideea creării a două direcţii de transportare a petrolului şi respectiv unirea a două persoane juridice într-un singur consorţiu.

Însă unii experţi privesc cu scepticism această idee. Directorul general al companiei „Infotek-Terminal”, Rustam Tankaev, este de părere că “aceste proiecte sunt alternative”.

„Samsun-Ceyhan” permite transportarea petrolului rusesc ocolindu-se Strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Mediterană. Turcia încearcă să restrângă numărul tancurilor petroliere care traversează aceste strâmtori, deoarece capacitatea lor de trecere este limitată. Totodată, Turcia este interesată ca şuvoiul alternativ de petrol să treacă prin teritoriul ei, iar portul Ceyhan să se dezvolte, pentru că ea îl examinează din pincu de vedere strategic ca fiind unul ditren porturile petroliere cheie ale lumii.

Proiectul „Burgas- Alexandroupolis” este foarte vechi. Iar eu nu prea îmi imaginez cum pot fi unite aceste două proiecte care au diferiţi parametri spaţiali – conductele fiind amplasate departe una de alta – şi la care participă ţări absolut diferite.

Problema constă în aceea că Transneft a semnat acorduri cu privire la proiectul Burgas-Alexandroupolis, iar în ce priveşte Samsun-Ceyhan, Rusia trebuie inevitabil să participe, deoarece acest proiect ar putea fi acceptat în schimbul permisiunii de a realiza gazoductul South Stream”, a spus Rustam Tankaev într-un interviu pentru “Vocea Rusiei”.

Cu toate acestea, există condiţii pentru integrarea cu succes a celor două proiecte, susţine Denis Borisov, analist la «Banca Moscova”.

“În prezent fiecare oleoduct va fi umplut la întreaga capacitate – aproximativ cincizeci de milioane de tone de petrol. Se crede că acest volum va fi suficient pentru a degreva strâmtorile. Cheia principală în rezolvarea problemei referitoare al umplerea unui sau altui oleoduct constă în căutarea de materii prime.

Eventuala extindere a consorţiului Caspic de Oleoducte şi mărirea volumului de pompare a petrolului din Kazahstan prin regiunea Mării Negre vor soluţiona parţial acaestă problemă. În general la nivel mondial trebuie sporite livrările de petrol din Rusia», este de părere Denis Borisov, analist la «Banca Moscova”.

Directorul „Transneft” subliniază că traseele oleoductelor Burgas-Alexandroupolis şi Samsun-Ceyhan nu sunt concurente. În plus, foarte atractive sunt propunerile părţii turce privind acordarea unor preferinţe companiilor ruseşti în ce priveşte transportul de petrol prin Bosfor, în cazul în care nu vor participa la proiectul Samsun-Ceyhan.

RIA Novosti: Russia ensures natural resources growth over output in 2009 – Putin

Russia has managed to reverse the trend of the past few years with explored natural reserves exceeding their output in 2009, Prime Minister Vladimir Putin said on Thursday.

“Whereas in the mid-1990s we said we were eating away what we had prospected earlier, now the situation has changed radically,” Putin said.

In particular, proven natural gas reserves prospected in 2009 exceeded gas output by 70 billion cubic meters and stood at 650 billion cubic meters, Putin said. “The same results were registered in the uranium, iron ore and other metals sectors,” Putin said.

The Russian premier said that small and medium business should play an active role in deposit prospecting and development along with large state-owned companies. He also urged measures to cut companies’ costs in this sphere related to administrative barriers.

“As one of the first steps to solve the problem, it is proposed to cancel the fee for obtaining information from the state natural resources fund to make these data more accessible for business and cut expenses for subsoil developers and those who plan to engage in this business,” Putin said.

RIA Novosti: Gazprom, Hungary set to sign deal to clear way for South Stream

Russian energy giant Gazprom and Hungary are set to sign an agreement later this month clearing way for building the South Stream gas pipeline across the Central European state.

Russian First Deputy Prime Minister Viktor Zubkov, who heads the Gazprom board of directors, will visit the country on January 29 and attend the signing of an agreement on a joint venture to oversee the construction of the Hungarian section of the pipeline, which is planned to pump 31 billion cu m of gas from Russia to Europe, bypassing Ukraine.

Zubkov’s spokesman said on Thursday the agreement will be “the last in a series of organizational documents” needed to begin the construction of the ambitious pipeline which is part of Russian efforts to diversify energy supply routes cutting dependence on current transit nations.

South Stream, to be laid on the Black Sea floor and run across Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece, is a rival project to the EU-backed Nabucco pipeline, which would bypass Russia.

Gazprom reportedly plans to inaugurate South Stream, whose capacity could eventually be increased to 63 billion cu m, in late 2015.

Zubkov earlier said the construction could start in the fall of 2010, once surveys have been completed and the relevant documents are ready.

RIA Novosti: Gazprom to increase gas purchases from Azerbaijan to 2 bcm in 2011

Gazprom will buy 1 billion cubic meters of gas from Azerbaijan this year and around 2 bcm in 2011, the Russian gas monopoly said Thursday.

The announcement came after a meeting earlier on Thursday in Moscow between Gazprom CEO Alexei Miller and Rovnag Abdullayev, president of Azerbaijan’s state oil company.

Miller stressed that the current contract placed no caps on gas purchases from Azerbaijan and reiterated Gazprom’s readiness to buy as much gas as the Azerbaijani company could deliver.

Russia agreed in October to buy at least 500 million cubic meters of Azerbaijani gas this year, and deliveries started on January 1.

The contract has raised concerns in Europe, where Azerbaijan is seen as a potential contributor to Nabucco, which is seen as rival to the planned Russian South Stream pipeline.

Backed by several EU countries and the United States, Nabucco aims to pipe gas from Turkey to Austria, diversifying current natural gas suppliers and delivery routes for Europe and lessening European dependence on Russian energy.

The issue was part of discussions between U.S. special energy envoy Richard Morningstar and Azerbaijani President Ilham Aliyev and other state and government officials at meetings last Friday in Baku.

energia.gr: German, Russian Execs Call For More Gas Use In Power Generation

Executives of Germany’s gas and oil company Wintershall AG and Russian gas monopoly Gazprom OAO (GAZP.RS) Thursday called for an increased use of natural gas as fuel for power generation.

The power generation sector is the growth market of the future for natural gas, said Wintershall Chief Executive Rainer Seele at the Handelsblatt energy conference in Berlin.

The natural gas industry has a “very flexible interest” to do business with power plant operators, said Seele, who heads the fully owned upstream oil and gas unit of BASF SE (BAS.XE).

Natural gas is an ideal supplement for renewable energies, helping to meet peak demand, Seele added.

His comments were echoed by Gazprom Deputy Chief Executive Alexander Medvedev, who also said that natural gas could help Europe meet its ambitious climate protection and carbon dioxide reduction targets.

“Increasing the natural gas share in the European Energy mix by just 1% would reduce CO2 emissions by more than 3%,” Medvedev said.

Over the past few years investors planning to build gas-fired power plants have often faced difficulties arranging long-term supply contracts with producers at attractive terms due to booming demand.

Due to the economic and financial crisis, however, consumption of gas has dropped sharply, resulting in supply considerably outstripping demand.

The supply situation has further been exacerbated by increased supply of unconventional sources like liquefied natural gas and shale gas.

energia.gr: Gazprom: Demand For Russian Gas To Rise By 2013 At Latest

Russian natural gas monopoly Gazprom OAO’s (GAZP.RS) Deputy Chief Executive Alexander Medvedev said Thursday he expects demand for Russian gas to increase again in coming years after the economic crisis eroded demand in Europe.

“We expect an increase in demand for Russian gas and other supplies by 2012 or 2013 at the latest,” Medvedev told reporters on the sidelines of an energy conference in Berlin.

He added that Gazprom supplies around 150 billion cubic meters of gas a year to Europe. However, in 2009–a “crisis year,” characterized by a sharp drop in demand–Gazprom exported around 142 BCM to Europe, Medvedev said.

Medvedev added that Gazprom expects to finalize a plan to supply China with Russian gas by the “middle of next year.”

Gazprom aims to supply around 60 BCM a year to China via pipeline, Medvedev added.

energia.gr: Kazakhstan Offers Oil To Belarus Refiners After Russia Cut

Kazakhstan has offered to supply oil to Belarus’s two refineries after Russia failed to agree new terms for deliveries, Kommersant reports Thursday citing the Kazakh ambassador in Minsk.

Kazakhstan plans to become a shareholder in the two refineries, which had been targeted by Russia’s biggest producers OAO Rosneft (ROSN.RS) and OAO Lukoil (LKOH.RS), the paper reports, adding that analysts believe the move is political and may not be practical.

The Kazakh ambassador told the paper that his country has proposed supplying oil to Belarus’s refineries in the past, but that it only became viable at the beginning of this year with a customs union between the countries. He didn’t tell the paper how Kazakhstan was considering shipping its oil to Belarus.

Russia began reducing supplies to Belarus’ domestic market after a pricing deal between the two countries expired Dec. 31.

energia.gr: Hungary, Russia To Establish South Stream Company Jan

Hungary and Russia plan to establish a joint venture for the preparation works of the South Stream natural gas pipeline, at the end of January, Hungarian business daily Vilaggazdasag said Thursday, without naming its sources.

The two parties are to sign the joint venture’s foundation documents at Russian Deputy Prime Minister Victor Zubkov’s visit to Hungary Jan. 28-29, the daily said.

The project company, to be called Deli Aramlat Magyarorszag Zrt., will be founded by Russian gas company OAO Gazprom (GAZP.RS) and Hungarian state-owned development bank MFB Zrt. The final decision on the investment, to be made at the end of 2010, will be based on the project company’s work, the daily said.

The company will be led by Russian and a Hungarian chief executives, with the Hungarian post expected to be filled by MFB Invest Chief Executive Officer Csaba Bato, the daily said.

Through the South Stream pipeline, Hungary would receive natural gas from Russia through Romania and Bulgaria. Transport would be guaranteed by Gazprom’s audited reserves.

Hungary is heavily dependent on imported gas, which has made it particularly vulnerable when Russian-Ukrainian disputes interrupted the flow of gas. Gas is the source of 40% of Hungary’s total energy supply, and 80% of that gas is imported from Russia through Ukraine.

energia.gr: Gazprom To Buy 2 BCM Of Gas From Azerbaijan in 2011

Russian gas firm OAO Gazprom (GAZP.RS) will buy 2 billion cubic meters of natural gas from Azerbaijan in 2011, the company said Thursday.

Gazprom has already agreed to buy 1 billion cubic meters from Azerbaijan this year–double the planned volume–the head of the State Oil Company of Azerbaijan Republic, or Socar, Rovnaq Abdullayev said earlier this month.

The European Union is also trying to secure gas supplies from Azerbaijan for its Nabucco gas pipeline project, which will carry Central Asian gas to Europe bypassing Russia.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter