revista presei 22 februarie

2010/03/22

ziare.com: Constructia gazoductului Nabucco nu va incepe anul viitor

Consortiul din care fac parte Transgaz si OMV nu va reusi sa demareze lucrarile de construire a gazoductului Nabucco anul viitor, asa cum este planificat, avertizeaza ministrul azer al Energiei, Natiq Aliyev.

Ministrul azer sustine ca tara sa nu va putea sa produca tot gazul necesar gazoductului Nabucco, conditii in care proiectul va putea fi continuat numai cu participarea Iranului si Irakului, scrie The Independent.

“Peste cativa ani, cand situatia din Irak si Iran va fi mai stabila, vom putea sa implementam mai rapid proiectul Nabucco”, sustine Aliyev, precizand ca pana atunci lucrarile vor fi ingreunate, iar actionarii nu vor reusi sa respecte programul actual.

money.ro: Construcţia gazoductului Nabucco nu va începe anul viitor, avertizează ministrul azer al energiei

Consorţiul Nabucco, din care face parte şi compania românească Transgaz, nu-şi va atinge obiectivul de a începe anul viitor construcţia gazoductului, a avertizat ministrul azer al energiei, Natig Aliev, a cărui ţară este considerată principal furnizor de gaz în proiect, scrie Independent on Sunday.

Azerbaidjanul nu poate produce singur întreaga cantitate de gaz de care are nevoie Nabucco, aşa încât Irakul şi Iranul vor trebui să aprovizioneze cu gaz Uniunea Europeană, dacă proiectul, evaluat la 7,9 miliarde de euro, se vrea dus până la capăt, a spus ministrul azer, cu care ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a discutat săptămâna aceasta la Baku. Or, a argmentat în continuare ministrul azer, înainte ca Irakul şi Iranul să se poată alătura ca furnizori în acest proiect, vor trebui diminuate tensiunile din aceste ţări.

“În câţiva ani, când situaţia din Iran şi Irak va fi mai stabilă din punct de vedere politic, vom fi capabili să implementăm rapid proiectul Nabucco“, a declarat ministrul azer al energiei.

România va susţine în continuare o implicare mai mare a Comisiei Europene în generarea unei aprovizionări sustenabile cu gaze naturale a conductei Nabucco, a declarat Ministerul român de Externe într-un comunicat transmis săptămâna aceasta, în care rezuma discuţiile avute de Teodor Baconschi cu Natig Aliev şi cu alţi interlocutori azeri.

Comisia Europeană a alocat 200 de milioane de euro pentru construcţia gazoductului. Proiectul a intrat însă într-un cerc vicios, în condiţiile în care ţările din regiunea caspică au refuzat să semneze contracte pentru furnizarea de gaz, iar participanţii la proiect nu vor să accelereze construcţia înainte de asigurarea livrărilor.

În Irak au avut loc recent alegeri parlamentare, al căror rezultat este contestat de formaţiunea premierului în exerciţiu. În plus, situaţia securităţii din această ţară nu este complet restabilită. Forţele internaţionale – cu excepţia trupelor americane, al căror rol este oricum mult diminuat – s-au retras din Irak anul trecut predând controlul trupelor irakiene.

Pe de altă parte, regimul ultraconservator de la Teheran pune tot mai multe probleme comunităţii internaţionale, din cauza lipsei de cooperare pe tema programului nuclear, pe de o parte, şi a oprimării opoziţiei în plan intern, pe de altă parte. Iranul, supus deja unei serii de sancţiuni economice internaţionale, este considerat o ameninţare de către Statele Unite, care fac presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor la ONU şi care îşi construiesc în Europa un scut antirachetă motivat în primul rând de acţiunile imprevizibile ale Teheranului.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a fost în 17 şi 18 martie într-o vizită în Republica Azerbaidjan, această ţară fiind, după cum reaminteşte MAE, un partener-cheie al UE în diversificarea surselor de energie şi în materializarea proiectuluiNabucco, care rămâne o prioritate a României.

Relaţiile diplomatice dintre Bucureşti şi Baku au fost stabilite la 19 iunie 1992, România fiind a doua ţară din lume, după Turcia, care a recunoscut independenţa Republicii Azerbaidjan (11 decembrie 1991). Preşedintele azer Ilham Aliev a fost în vizită oficială la Bucureşti în toamna anului trecut (28-29 septembrie 2009), prilej de a semna o Declaraţie privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între cele două state.

Partea azeră a confirmat, în timpul discuţiilor purtate la Baku de şeful diplomaţiei române, sprijinul privind proiectele Nabucco şi PEOP, reafirmând disponibilitatea aprofundării discuţiilor privind Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România (AGRI), care prevede transportul gazului azer, sub formă lichefiată, la Constanţa.

Bucureştiul ar vrea ca părţile implicate în aceste proiecte să se bazeze pe sistemul economiei de piaţă liberă în implementarea acestora, a declarat Baconschi într-o conferinţă de presă comună cu ministrul azer de externe, Elmar Mammadiarov, potrivit agenţiei Trend News.

Ministrul azer al energiei a spus, potrivit Independent on Sunday, că în trei-cinci ani Azerbaidjanul şi-ar putea lista la bursa internaţională compania petrolieră de stat.

În prezent, este construit un terminal pe coasta georgiană a Mării Negre, pentru a procesa gaz azer. Discuţii sunt în curs pentru a transporta apoi gazul – fie că va fi vorba de gaz natural lichefiat, fie de gaz natural comprimat – cu vase, către România şi Bulgaria, de unde ar urma să fi distribuit, prin conducte, în Europa.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care să transporte anual până la 31 miliarde metri cubi de gaz. Lansat în 2002, costul gazoductului cu o lungime proiectată de 3.300 de kilometri este estimat la circa 8 miliarde euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale. O altă problemă pentru Nabucco o reprezintă găsirea furnizorilor de gaz, în condiţiile în care Iranul, luat în calcul la un moment dat, este un stat puţin fiabil, supus sancţiunilor economice internaţionale. Nabucco este contracarat şi de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania).

“În acest an, ne vom ocupa cu obţinerea autorizaţiilor de construcţie, întrucât în 2011 se intenţionează demararea construcţiei gazoductului Nabucco“, a declarat pentru NewsIn, la începutul lunii martie, Vlad Pavlovschi, director general al Nabucco Gas Pipeline România SRL, compania care se ocupă de gestionarea şi supervizarea proiectării gazoductului Nabucco pe teritoriul României.

Ruta finală a segmentului bulgar al Nabucco, ce va avea o lungime de 412 kilometri, va fi finalizată în octombrie sau noiembrie anul acesta, a afirmat vineri directorul general al companiei omoloage din Bulgaria.

Partenerii din consorţiul pentru gazoductul Nabucco vor încheia în aprilie un acord de împărţire a producţiei, a anunţat joi ministrul turc al energiei, Taner Yildiz. Întrebat dacă proiectul are nevoie de încă un partener nou, Yıldız a răspuns că Nabucco este un proiect în continuă dezvoltare şi că va fi întotdeauna deschis unor noi parteneriate. “Totuşi, noul partener trebuie să fie la un nivel la care să poată furniza sprijin deplin şi să contribuie cu ceva valoros la proiect”, a adăugat el, în contextul în care a fost vehiculată ipoteza unei eventuale fuziuni între proiectele rivale Nabucco şi South Stream.

La rândul său, Reinhard Mitschek, directorul general al consorţiului Nabucco, a reamintit că acordul interguvernamental pentru Nabucco a fost semnat în vara anului 2009, iar anul acesta sunt de aşteptat “evoluţii extrem de importante”. Mitschek a dat asigurări că Nabucco va începe să furnizeze gaz în 2014.

Adevarul: Construcţia gazoductului Nabucco nu va începe în 2011

Nabucco va lega ţările bogate în gaze din est de cele consumatoare din Occident

Nabucco va lega ţările bogate în gaze din est de cele consumatoare din Occident

Consorţiul Nabucco, din care face parte şi compania românească Transgaz, nu va începe anul viitor construcţia gazoductului, a avertizat Natig Aliev, ministrul azer al energiei, a cărui ţară este considerată principal furnizor de gaz în proiect, potrivit Independent on Sunday.

Ministrul Natig Aliev mai spune că Azerbaidjanul nu poate produce singur întreaga cantitate de gaz de care are nevoie Nabucco, aşa încât Irakul şi Iranul vor trebui să aprovizioneze cu gaz Uniunea Europeană, pentru a duce la capăt proiectul evaluat la peste 7,9 miliarde de euro. Însă, înainte ca Irakul şi Iranul să se poată alătura acestui proiect în calitate de furnizori, trebuie diminuate tensiunile din aceste ţări. Aliev mai spune că, în următorii trei-cinci ani, compania petrolieră de stat ar putea fi listată la bursa internaţională.

Azerbaijan va fi principalul furnizor de gaz în acest proiect, prin care Uniunea Europeană va scăpa de dependenţa de gazul rusesc.

Secţiunea bulgară a conductei Nabucco va fi finalizată anul viitor

Secţiunea bulgară a gazoductului Nabucco, prin care Uniunea Europeană vrea să reducă dependenţa de importurile de gaze naturale ruseşti, va fi construită până în toamna anului 2011, relatează agenţia de presă Novinite. Tronsonul bulgar al gazoductului va avea o lungime de 412 kilometri.

Nabucco va reduce dependenţa de gazele ruseşti

Nabucco va avea o lungime totală de aproape 3.300 km, din care Turcia – 2.000 km, Bulgaria – 400 km, România – 460 km, Ungaria – 390 km şi Austria – 46 km, şi o capacitate de transport finală maximă de 31 miliarde metri cubi pe an.

Conducta va transporta gaze naturale din zona Mării Caspice şi din Orientul Mijlociu către consumatorii din Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Acţionarii proiectului sunt OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul ar urma să fie construit pană la finele anului 2014 sau începutul lui 2015, implicând investiţii de opt miliarde de euro.

money.ro: Proiectul sectorului bulgar al Nabucco va fi finalizat până la sfârşitul lui 2011

Proiectul sectorului bulgar al gazoductului Nabucco va fi terminat până la sfârşitul anului 2011, a declarat directorul companiei însărcinate cu acest proiect, citat de Sofia News Agency.

Foto 1 (din 1)

Ruta finală a segmentului bulgar al Nabucco, ce va avea o lungime de 412 kilometri, va fi finalizată în octombrie sau noiembrie anul acesta, a declarat directorul general al  Himcomplekt Engineering Sofia, Krikor Topakbaşian.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoductcare să transporte anual până la 31 miliarde metri cubi de gaz. Lansat în 2002, costul proiectului este estimat la circa 8 miliarde euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale. O altă problemă pentru Nabucco o reprezintă găsirea furnizorilor de gaz, în condiţiile în care Iranul, luat în calcul la un moment dat, este un stat puţin fiabil, supus sancţiunilor economice internaţionale. Nabucco este contracarat şi de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Streamgazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Cu o lungime de circa 900 de kilometri, gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagră, prin apele teritoriale ale Turciei, şi va lega litoralul rus de litoralul bulgar. Având o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, conducta, considerată un concurent al proiectului Nabucco, la care ia parte şi România, va furniza aproape 35% din totalul livrărilor de gaz rusesc destinat Europei. Gazoductul ruso-italian va fi operaţional din 2015.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania).

Romania Libera: Transgaz plăteşte dividende

Conducerea companiei naţionale de transport a gazelor naturale, Transgaz (TGN), le propune acţionarilor distribuirea de dividende în valoare de 153,2 milioane lei, reprezentând aproximativ jumătate din câştigul net, şi acordarea a 7,7 milioane lei salariaţilor pentru participa rea la profit. Valoarea dividen dului brut propus, de 13,02 lei/titlu, este cu 24,3% peste valoarea distribuită anul tre cut, respectiv câte 10,47 lei/acţiune, reiese din datele transmise de companie Bur sei de Valori. Cotaţia Transgaz a stagnat vineri la 236,5 lei.

Gandul: Românii plătesc anual 1,35 miliarde dolari pentru gaze, cât 40% din tranşa a doua de la FMI. Iarna grea a “umflat” facturile la întreţinere

Românii plătesc anual 1,35 miliarde dolari pentru gaze, cât 40% din tranşa a doua de la FMI. Iarna grea a “umflat” facturile la întreţinere

Românii au plătit facturi mai scumpe la întreţinere în acestă iarnă grea, una dintre cauze fiind consumul mai mare de gaze. Ţara noastră consumă anual circa 15 miliarde de metri cubi de gaze.

Din această cantitate, populaţia consumă circa o treime, plătind facturi de 1,35 miliarde de dolari pe an (la un tarif mediu de 300 de dolari/1.000 mc). Numai în luna ianuarie statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că la nivel naţional consumul de gaze a urcat cu aproximativ 12% comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut şi cu circa 2% faţă de decembrie 2009. Aproximativ 80% din consumul de gaze a provenit din producţia internă, iar restul de pe pieţele externe.

Primii doi producători, Romgaz şi Petrom, au acoperit 98,45% din producţia internă, potrivit informaţiilor de la ANRE. Anul trecut, românii au consumat cu 15% mai puţine gaze naturale faţă de 2008, pe fondul restrângerii activităţii economice, dar şi al scăderii veniturilor. În plus, preţul plătit de populaţie s-a redus cu 8% în 2009. Per total, consumul de gaze la nivel naţional a ajuns la 13,2 miliarde de metri cubi în 2009, comparativ cu 15,5 miliarde de metri cubi în 2008, potrivit informaţiilor ANRE.

Odată cu scăderile temperaturilor, la finalul anului trecut şi începutul acestui an, consumul de gaze a crescut, datele autorităţii în domeniu menţionând un plus de 9% în decembrie 2009 faţă de aceeaşi lună din 2008. Specialiştii în domeniu susţin că factura unei luni de iarnă cu temperaturi normale este de aproximativ 200 milioane de dolari, iar în condiţii extreme creşte cu 50%.

Russiatoday.com: Russia to boost nuclear energy role

Russia is targeting a quarter of the world’s nuclear power construction and maintenance station market.

Russia is planning to build 26 new nuclear power units, said Prime Minister Vladimir Putin at a meeting in Volgodonsk, which focused on the development of the nuclear energy sector.

“The plan is to build approximately the same number of nuclear power units that was built throughout the entire history of Soviet mechanical engineering. But whereas the USSR had been building them for decades, around 30 large units were built then, now we are planning to build 26 in the nearest future.”

Putin also added that the aim was to boost the share of nuclear power generation in the total Russian energy balance from today’s 16% to 20%, going up later to 30%.

“We have formed a solid package of orders. But we must move on. I think we are strong enough to win at least 25% of the world market of services to build and operate nuclear power plants.”

“This segment is only 16% today. We must not stop at this figure, neither in terms of the balance of domestic energy, nor in terms of our share on the world market,” Putin said.

The country has allocated over $2 billion to build 26 nuclear power plants to generate electricity for domestic consumption, with about $5.8 billion in spending planned this year on nuclear power development according to the investment program of RosenergoAtom.

And according to Vladimir Putin, private investors are also being invited to chip in.

“We are not only ready to invest in countries whose legislation allows foreign investment like Turkey and Armenia – where talks are ongoing – but also to invite private investors. For example at the Baltic nuclear power plant they are able to finance up to 50 percent of the project. And have 49 percent of the shares.”

This comes after Russia agreed on its plans with India to build 12 nuclear energy blocks during Putin’s official visit to the country earlier last week, with Belene power plant in Bulgaria also under construction at the moment.

apa.az: Nabucco’s managing director: “Work on Nabucco will begin in 2011, the supply of gas – in 2014”


Baku – APA. Construction of the southern gas pipeline “Nabucco” transporting natural gas from the Caspian basin to Europe by passing Russia, is scheduled to begin in 2011, said managing director of an international consortium established for the construction of highways Reinhard Mitschek, APA reports citing RIA Novosti.

The project “Nabucco” is estimated at 7.9 billion dollars and involves the transport of gas to Europe via Azerbaijan, Georgia, Turkey, Bulgaria, Hungary, Romania and Austria.
The line length of 3.3 thousand kilometers a continuation of already constructed Baku-Tbilisi-Erzurum gas pipeline and is designed to transport an annual 20-30 billion cubic meters of gas. Two-thirds of the pipeline will be built through Turkish territory.
In the consortium to build a gas pipeline involving the Turkish company Botas, Bulgaria Bulgarian Energy Holding, Hungary’s MOL Plc, the Austrian OMV Gas & Power GmbH, Germany RWE and Romanian Transgaz. Each of the project has his share of 16,67%.

“This year will be important for the project, an intergovernmental agreement was signed a year ago in Ankara, said Mitchek after the meeting in the Turkish capital, representatives of countries participating in the project. In particular, it will begin the engineering work, as well as taken steps associated with financing the construction of the pipeline and fill it with gas, he said.

Turkish Energy Minister Taner Yildiz said that the Nabucco project is a “commercial project received political support.” The head of the Turkish Ministry of Energy also announced the intention to create a national company “Nabucco”.
The head of the Austrian company OMV Werner Auli (Werner Auli), for its part, noted that the potential gas suppliers for Nabucco are Azerbaijan, Iraq and Turkmenistan. “Iran in the long run may be an option of gas supplies, but not at the present time” – he said.

Trend.az: Nabucco doesn’t rule out joining of additional gas suppliers to project

Nabucco doesn’t rule out joining of additional gas suppliers to project

The consortium of Nabucco gas pipeline project, designed for gas transportation from the Caspian region and the Middle East to EU, does not rule out the joining additional gas suppliers to the project.

“We have never ruled out any gas sources”, Christian Dolezal, official representative in the Nabucco project, told Trend Capital via e-mail.
According to him, as more gas volumes are transported via the pipeline system as more competitive will be project in term of economy through unification. Dolezal said it will help reduce the costs for transporting gas via Nabucco pipeline in the future.

Head of the Italian company Eni Paolo Scaroni proposed to merge the South Stream project with the Nabucco project to reduce costs for these projects. Eni is an equal partner in South Stream with OAO Gazprom.

According Dolezal, however, today Nabucco project from commercial technical point of view is highly competitive project and does not need to change the concept.

“We are fully concentrated on the success of the project on the basis of a feasibility study, and there is no need to change its concept,” he said.

He said issues of future modifications of the general concept of the pipeline should be considered and resolved by the shareholders.

The project envisages the gas transportation from the Caspian region and the Middle East to EU. Nabucco gas pipeline project is worth €7.9 billion. Participants of the project are Austrian OMV, Hungarian MOL, Bulgarian Bulgargaz, Romanian Transgaz, Turkish Botas and German RWE companies. Each of participants has equal share to the amount of 16.67 percent. Construction of gas pipeline is planned to be launched in 2011, the first supplies – in 2014. Maximal capacity of the pipeline will hit 31 billion cubic meters per year.  Nabucco Gas Pipeline International shareholders will invest 30 percent of total cost of the project, the rest 70 percent will be paid owing to loans.
South Stream worth 25 billion euros provides for the delivery of Russian gas to South and Central Europe across the Black Sea. The project’s main participants are Russia’s Gazprom and Italy’s ENI. The pipeline is expected to launch in 2015. Its maximum capacity will be 63 billion cubic meters per year.

energia.gr: E.ON Hungarian Gas Arm Auctions 1.075 Bln Cubic Meters Of Gas

After four successful natural gas auctions since the acquisition of the Hungarian gas wholesale company by E.ON Ruhrgas in 2006, E.ON Foldgaz Trade Zrt., an affiliate of E.ON Ruhrgas International, held its fifth gas auction Friday.

Of the six companies that participated in the online auction, three were successful in buying a total of 1.075 billion cubic meters of natural gas.

The starting price of the auction was set at 97.5% of the weighted average purchase price paid by E.ON Foldgaz Trade, and the auction closed in the forth bidding round.

The gas will be delivered to the Hungarian-Ukrainian border point under two-year contracts commencing July 1, 2010 .

Tibor Horvath, member of the board of E.ON Foldgaz Trade said: “The significant interest in the auction demonstrates the emergence of a competitive gas market in Hungary . We are confident that this auction will further increase competition in the market and motivate gas companies to use the opportunities provided by full liberalization more intensively”.

The Gas Release Program is being undertaken to enable companies to purchase natural gas under transparent, competitive and uniform conditions. It is part of the commitments given to the European Commission by E.ON Ruhrgas International AG when it acquired the gas wholesale and storage business from Hungarian oil and gas company MOL Nyrt. (MOL.BU).

Under the commitments, E.ON Foldgaz Trade will, from 2006 to 2013, offer each year 1 billion cubic meters of gas through an electronic auction, with one third of the unsold gas offered in each of the three subsequent years. Compliance with the commitments is monitored on behalf of the European Commission by an independent Trustee and the Hungarian Energy Office.

E.ON Foldgaz Trade Zrt. is a natural gas wholesale company fully owned by E.ON Ruhrgas International. As Hungary ‘s largest gas importer and wholesaler, the company plays a vital role in securing Hungary ‘s gas supply.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter