Sediul Petrom

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri că statul român va păstra o participaţie de cel puţin 8% la producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, controlat de grupul austriac OMV, în condiţiile în care statul deţine în prezent 20,64% din acţiuni.

“Pentru siguranţă, vom rămâne cu o deţinere de cel puţin 8% din acţiunile pe care le deţinem la Petrom. (…) Excludem retragerea din parteneriatul Petrom”, a afirmat Videanu, precizând că ministerul “ia în calcul vânzarea pe bursă a acţiunilor.
Austriecii de la OMV deţin 51,01% din acţiunile Petrom, în urma privatizării controversate realizate de guvernul Năstase, în 2004. Ministerul Economiei mai deţine în prezent 20,64% din capitalul companiei, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Adriean Videanu a afirmat totodată că Guvernul a aprobat vânzarea unor participaţii minoritare la mai multe companii energetice de stat şi private unde statul român deţine acţiuni.

“Vom vinde pachete minoritare din deţineri minoritare sau pachete minoritare din deţineri majoritare, fără a afecta deţinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar. Această acţiune nu face decât să reclădească încrederea în sistemul economic românesc, prin atragerea de investitori”, a afirmat Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul susţine că toţi banii pe care statul îi va încasa în urma acestor vânzări de acţiuni vor merge în investiţii în infrastructură.

Un memorandum al Ministerului Economiei, obţinut săptămâna trecută de NewsIn, arată că statul îşi propune să obţină peste un miliard de euro prin vânzarea acţiunilor deţinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Societăţile deja listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt primele vizate, deoarece în cazul lor procedura poate fi declanşată rapid.
Suma principală ar urma să provină de la Petrom, la statul vrea să vândă un pachet de 12,64%, pentru care estimează o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual). Alte companii vizate sunt Oil Terminal, Conpet, Transelectrica şi Transgaz