revista presei 21 ianuarie

2010/01/21

money.ro: Băicuşi, Transelectrica: Traderii preferă să importe energia, nu să o cumpere din ţară

Producătorii din domeniul energetic continuă să se confrunte cu probleme şi în 2010. Ei acuză costuri de producţie mult mai mari decât costul regional mediu. În aceste condiţii, mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să găsească soluţii de restructurare pentru a supravieţui. Adrian Băicuşi, director general la Transelectrica spune că traderii din domeniul energetic preferă să importe energia, în loc să o cumpere din ţară. Iar motivul este simplu: costul mai mic.

Băicuşi crede că va fi o perioada destul de grea pentru producătorii de energie. Următoarele şase luni vor aduce o evoluţie oscilantă  preţurilor. În primele zile ale lunii ianuarie preţurile sunt cu 1,3% mai jos faţă de anul trecut.

“Pe partea de producţie în sectorul energetic nivelul este in continuare foarte scăzut, de -6%, ceea ce ne demonstrează că producătorii de energie continuă să aibe probleme mari. Poziţia de cost faţa de costul regional mediu este foarte mare”, a declarat Adrian Băicuşi, care crede că sunt necesare soluţii de restructurare pentru pentru ca producătorii locali să se eficientizeze.

O mare problemă a poducătorilor locali de energie este apetenţa traderilor pentru import.

“În primele zile ale anului am avut importuri masive . Asta dovedeşte că energia care există în acest moment în regiune este preferată de traderi să fie adusă în Romania şi vandută, decât să fie cumpărată local”, a declarat directorul Transelectrica.

Deşi situaţia actuală este dificilă, Adrian Băicuşi rămâne optimist, şi estimează o creştere de 3% a sectorului energetic la finalul anului 2010.

moeny.ro: Consiliul Concurenţei analizează piaţa energiei electrice

Consiliul Concurenţei a declanşat din proprie iniţiativă o investigaţie pentru a analiza piaţa de energie electrică, pentru obţinerea de informaţii privind modul de funcţionare a acesteia şi identificarea măsurilor potrivite pentru a rezolva posibile problemele de concurenţă din domeniu.

“Având în vedere importanţa deosebită a pieţei energiei electrice pentru consumatorii români şi pentru economia naţională, demersul nostru are ca obiective principale analizarea aprofundată a modului în care funcţionează mecanismele concurenţiale în acest sector, identificarea şi corectarea eventualelor disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială, precum şi stimularea transparenţei pe aceasta piaţă prin informarea opiniei publice în legatură cu concluziile raportului de investigaţie” a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În calitate de autoritate administrativă autonomă, Consiliul Concurenţei nu are doar un rol corectiv, ci şi unul preventiv, prin monitorizarea pieţelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste pieţe şi a metodelor folosite de aceştia, având ca scop final protecţia intereselor consumatorilor.

“Investigaţiile utile pentru cunoaşterea pieţei reprezintă radiografii complexe ale sectoarelor analizate. Aceste instrumente sunt esenţiale în activitatea oricărei autorităţi de concurenţă, scopul acestor studii sectoriale fiind obţinerea de informaţii privind modul de funcţionare a unei anumite pieţe precum şi identificarea măsurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenţă din domeniul analizat”, se arată în comunicatul Autorităţii de concurenţă.

Gandul: Mai puţini bani din redevenţe petroliere

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) estimează că pentru 2009 va încasa redevenţe petroliere şi miniere de 1,06 miliarde lei, mai mici cu 18,4% faţă de 2008, printre motive numărându-se reducerea cantităţilor produse sau exploatate şi creşterea numărului de datornici. “Pondere mare au datoriile reprezentând redevenţele marilor companii şi societăţi care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, au precizat oficialii ANRM, la solicitarea Mediafax. Potrivit datelor ANRM, producţia de ţiţei la nivel naţional a fost în 2008 de 3,4 milioane de tone, iar pentru anul trecut este aşteptată o scădere de 3,5%, la 3,28 milioane de tone. În cazul gazelor naturale, producţia înregistrată în 2008 a fost de 8,8 miliarde metri cubi, iar pentru 2009 este estimată o diminuare cu 4,7%.

EVZ: OMV vrea acţiuni la Petrom în loc de bani

MAJORARE. Grupul austriac OMV ar putea primi acţiuni la Petrom în locul creditului de până la 500 milioane euro, acordat anul trecut companiei.

„OMV va participa cu bani la majorarea capitalului Petrom, pentru că trebuie să susţinem un nivel de investiţii de un miliard de euro. Asta înseamnă bani proaspeţi, dar şi utilizarea împrumutului. Sunt tot bani. Încă nu s-a decis”, a spus Wolfgang Ruttenstorfer, preşedinte-director general al grupului austriac, citat de Mediafax.

Directoratul Petrom a anunţat, la finele anului trecut, că o să solicite statului să participe, în 2010, la o majorare de capital. Banii proveniţi din această infuzie urmând să fie utilizaţi pentru investiţii.

money.ro: Ruttenstorfer: OMV este pregătit să injecteze capital la Petrom şi vede cu optimism compania în 2010

OMV este pregătit să injecteze capital la Petrom şi vede cu optimism perspectivele companiei româneşti în 2010, a declarat miercuri directorul general al grupului austriac, Wolfgang Ruttenstorfer, citat de Reuters, menţionează Mediafax.

“Ne-am angaja în infuzii de capital la companie oricând, sperăm că vom avea ocazia să facem asta în 2010. Considerăm România o zonă de investiţii foarte atractivă, unde vom continua să investim”, a arătat el.

Surse guvernamentale au declarat în luna decembrie că statul român este dispus să participe la o majorare de aproape un miliard de euro a capitalului social al Petrom, contribuţia Ministerului Economiei şi a Fondului Proprietatea însumând aproximativ 400 milioane euro.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51% din acţiunile companiei. Statul controlează, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul acţiunilor, reprezentând un pachet de 8,24%, sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile Petrom (simbol SNP) se tranzacţionau miercuri, în jurul orei 12:00, la 0,286 lei pe unitate, în urcare cu circa 1% faţă de cotaţia de marţi.

Hotnews: Iranul semneaza un contract de un miliard de euro cu Germania, in ciuda negocierilor privind inasprirea embargoului international

Iranul a semnat un contract in valoare de un miliard de euro cu o societate germana pentru instalarea a o suta de turbo-compresoare destinate industriei gazeifere, a anuntat miercuri presa iraniana, preluata de AFP. Anuntul intervine in momentul in care Iranul este amenintat cu introducerea de noi sanctiuni financiare, tehnologice si comerciale internationale, pentru a descuraja politica Teheranului in domeniul nuclear.

In cadrul acestui contract, derulat pe o perioada de cinci ani, societatea germana, al carei nume nu a fost precizat, ar trebui sa transfere in Iran competentele pentru construirea, instalarea si gestionarea acestor echipamente esentiale pentru exploatarea si transportarea gazelor naturale, sustine presa locala, care il citeaza pe directorul general al Companiei iraniene de dezvoltare si inginerie a gazelor (IGEDC), Alireza Gharbi.

Societatea germana a livrat deja 45 turbo-compresoare Iranului. Potrivit expertilor consultati de AFP, societatea in cauza ar putea fi grupul Siemens, care se bucura de o prezenta semnificativa in aceasta tara.

Proiectele de sanctiuni examinate in prezent de Grupul celor Sase (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) vizeaza in special inasprirea embargoului existent deja asupra livrarilor de materiale sau tehnologii care ar permite Iranului dezvoltarea sau exportarea resurselor petroliere si de gaze naturale.

Iranul se situeaza pe locul doi in ceea ce priveste rezervele mondiale de gaze, dar nu reuseste sa exporte decat o parte infima a productiei sale – estimata la 500 de milioane metri cubi pe zi – cvasitotalitatea fiind absorbita de consumul intern.

Materialele si tehnologiile care fac obiectul acestui contract sunt destinate constructiei de uzine de lichefiere a gazului (LNG) cu care Iranul doreste sa se doteze pentru a-si putea exporta productia pe cale maritima.

Cotidianul guvernamental Iran Daily afirma ca acest contract constituie “o usurare pentru societatile germane, care se plang de restrictiile impuse in comertul cu Iranul“.

Germania este al doilea partener comercial al Iranului, dupa Emiratele Arabe Unite, dar se afla intr-o cursa umar la umar cu China, potrivit statisticilor oficiale iraniene.

energia.gr: EU and Iraq sign a Strategic Energy Partnership Memorandum of Understanding

The European Union and the Republic of Iraq have today signed in Baghdad,

Iraq, a Memorandum of Understanding on a “Strategic Energy Partnership”

which provides a political framework for reinforcing energy relations

between Iraq and the EU. It also outlines priorities for future cooperation,

taking into account the possible role of Iraq as a natural gas supplier for the

Southern Corridor and that Iraq has the world’s third largest proven

petroleum reserves; Iraq could become an energy bridge between the Middle

East, the Mediterranean and the EU.

The Memorandum outlines the following areas of cooperation: development of an

energy policy for the Iraqi people, energy security of supplies between Iraq and the

EU, renewable energy and energy efficiency measures.

The Memorandum was signed by the Commissioner for Energy Andris Piebalgs and

by the Iraqi Minister for Oil Hussain Al-Shahristani. Baroness Ashton, The EU High

Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice President of the

Commission, will subsequently co-sign the MoU together with the Council

Presidency.

Commissioner Piebalgs said: “Iraq represents a vital link for EU’s security of supply.

It is already an important supplier of oil and can become a key gas supplier for the

Southern corridor; the EU can help Iraq to develop electricity system and tap its vast

renewable resources. The MoU lays the foundation of a strengthened EU-Iraq

bilateral relation”.

In recent years the EU has significantly strengthened its relations with partners in the

Middle East and North Africa and this policy is one element in diversifying EU energy

imports. Commissioner Piebalgs also mentioned that last year in Prague, President

Talabani was already supporting the Southern Corridor gas pipelines. Full energy

partnership means cooperation on elements that will make Iraq stronger by

introducing energy demand management, energy efficiency and renewable energy.

After signing the Memorandum, the Commissioner met with Prime Minister Al-Maliki

for a discussion on bilateral relations.

During the meeting, Commissioner Piebalgs underlined the EU commitment to establish a long-term, mutually beneficial relationship with Iraq . Commissioner Piebalgs also noted that the Partnership and Cooperation Agreement between Iraq and the EU which is being finalised contains specific energy provisions. He mentioned that, once implemented, it would lay down a solid foundation for further developingrelations between the EU and Iraq across awide range of areas.

Areas of cooperation covered by the Memorandum:

1)Contribution to the development of a comprehensive and integrated energy

policy for Iraq;

2)Energy action programme for EU-Iraq cooperation covering the period

2010-2015;

3) Updated Iraqi gas development programme;

4) Assessing the Iraqi hydrocarbon transit and supply network. Enhancing safety

and reliability of the pipelines;

5) Identifying sources and supply routes for gas from Iraq to the European Union;

6) Ensuring sustainability of energy policy in Iraq , including the necessary

legislative, regulatory and institutional framework;

7) Prepare a plan of action for the development of renewable energy in Iraq .

Novinite: EBRD Considers EUR 30 M Loan for Bulgaria Gas Company

EBRD Considers EUR 30 M Loan for Bulgaria Gas Company: EBRD Considers EUR 30 M Loan for Bulgaria Gas Company
The EBRD announced that the project’s objective is the construction and operation of 1 700km of gas distribution pipelines. Photo by taksanndt.com

The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has announced that it is considering a EUR 30 M loan to Citygas Bulgaria AD, the holder of a concession to develop and operate the gas distribution network in the Bulgarian region of Trakiya.

Citygas is 90,22% controlled by Gruppo Societa’ Gas Rimini Spa, an Italian gas distribution and supply utility.

The EBRD announced that the project’s objective is the construction and operation of 1 700km of gas distribution pipelines and associated infrastructure that will provide a gas connection to over 1 000 industrial clients, 1 500 commercial clients and 96 000 domestic users.

They added that “the project will contribute to the gasification of Bulgaria, providing the background for economic growth and market development in the region of Trakiya, as well as contributing to move the country away from the use of less efficient and more polluting fuels.”

The EBRD final decision on the loan is set to be taken in a board meeting on March 23 2010.

Novinite: Chinese Companies to Build Solar Plant in Bulgaria

Bulgaria: Chinese Companies to Build Solar Plant in Bulgaria

Photo by EPA/BGNES

Two Chinese companies, Polar Photovoltaics and Wiscom, have proposed to invest USD 7 M to build a 2 MW Photovoltaic plant near Ihtiman, 40 km south from Bulgarian capital Sofia.

The two companies and their Bulgarian partner SunSERVICE presented their proposal to the Ihtiman municipality on Wednesday.

“It is our first investment in a European Union country and we carefully selected the best place for it,” Jim Su, Chief Marketing Officer at Polar said.

“Our region has high unemployment rate, so investors here are exempt from profit tax,” said Margarita Petkova, Mayor of Ihtiman.

Chinese investors and their Bulgarian partner expect to sign a contract with the local authorities in the next few days and to build the plant in seven months.

“We decided to invest in Bulgaria, in Ihtiman municipality in order to prove our ability to deliver the main product, the PV- generator based on unique Chinese technology together with a proper financing scheme, so we can have an excellent operating PV- power plant under challenging conditions,” Xu Bing from Polar-Wiscom told reporters.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter