revista presei 2 noiembrie

2009/11/02

standard.ro: Cum era consumul de energie în anul cu cel mai mare PIB

Consumul final energetic a crescut în 2008 faţă de 2007 cu 1,1%, datorită avansului înregistrat în sectorul de transporturi de 13,9% (cu o pondere de 21,3% în consumul final energetic) şi majorării indicatorului în cazul populaţiei cu 7%, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Consumul în industrie (inclusiv construcţii) a scăzut în 2008 faţă de anul anterior cu 5,7%. Anul 2008 a consemnat cel mai ridicat nivel al produsului intern brut, de 136 mld. euro, adică peste 500 mld. lei (în creştere cu 7,1% faţă de 2007). În prezent, pe fondul crizei, scăderea consumului de electricitate este de circa 10%. De altfel, piaţa de energie electrică a fost prima care a resimţit efectele nefaste ale crizei, iar scăderea consumului s-a produs la mai puţin de o lună după căderea Lehman Brothers.

În ceea ce priveşte consumul intern brut pe locuitor, în 2008, acesta a fost de 1.851 kg echivalent petrol, cu 1,8% mai mare decât cel înregistrat în 2007. Conform INS, resursele de energie au crescut uşor în 2008 faţă de anul anterior cu 2%, totalizând 49,540 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 971 mii tep (+2%), fapt datorat atât creşterii producţiei de energie primară (+5,7%), cât şi majorării stocului la 1 ianuarie 2008 (+10,9%).

Curentul: Preţurile la gaze şi energie, nemodificate în 2010

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să menţină preţurile plătite de populaţie pentru gaze naturale şi energie la actualul nivel pe tot parcursul anului viitor, a anunţat premierul interimar, Emil Boc. El a arătat că poate prezenta în acest sens un punct de vedere oficial al instituţiei care reglementează preţurile în domeniul energiei.
„Am o informare şi un punct de vedere oficial al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Acest punct de vedere oficial ne spune că Guvernul are, prin ANRE, strategia de menţinere a preţului neschimbat la gaze şi energie electrică destinată consumului populaţiei pentru anul următor. Aceasta este informaţia oficială pe care o am, aceasta am reprodus-o în caietul de promisiuni. Dacă m-au păcălit cei de la energie, vă păcălesc şi eu pe dumneavoastră. Deci nu se are în vedere pentru 2010 majorarea preţului la gaze naturale şi energie destinată consumului populaţiei“, a spus Boc.

ziare.com: Transgaz va construi 800 de conducte de gaze naturale

Transportatorul national de gaze Transgaz va incepe anul viitor constructia a peste 800 km de conducte de gaze naturale, ce vor fi gata pana in anul 2013, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea agentiei NewsIn.

Cele mai lungi dintre acestea sunt: conducta Hurezani-Bucuresti, de 214 km, conducta Campulung-Vatra Dornei, de 131 km si conducta Craiova-Segarcea-Calafat, de 130 km, care urmeaza sa fie finalizate in 2012.

“De asemenea, alte conducte principale de transport gaze naturale care vor fi construite incepand din anul viitor sunt: conducta Arghiresti-Huedin-Alesd, de 87 km, cu finalizare in 2011, conducta Marasesti-Focsani, de 30 km, ce va fi gata in 2012, conducta Mintia-Brad-Stei, de 90 km, cu termen de finalizare in 2012, conducta Sighetu Marmatiei-Borsa, care va avea 88 km si va fi gata in 2013, conducta Grivita-Targu Bujor, de 33 km, ce va fi finalizata in 2011, precum si conducta intre Idrifaia-Coroi, de 10 km ce va fi gata in 2010”, spun reprezentantii companiei.

In acest an, Transgaz a construit si modernizat in total 224 km de conducte de gaze. Investitiile companiei in 2009 s-au ridicat la aproape 400 milioane lei.

Transportatorul national de gaze Transgaz si-a propus investitii de 473 milioane de euro pentru perioada 2008 – 2013, in conductele de transport si de interconectare, precum si in modernizarea unor statii. Intre obiectivele stabilite pentru 2008 – 2013, se numara reabilitari ale retelei nationale si regionale si ale statiilor in valoare de circa 225 milioane euro, dar si construirea unor noi conducte de transport si de interconectare si modernizarea unor statii, investitii de aproape 248 milioane euro.

Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman, Ministerul Economiei avand 73,5% din capitalul social, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.

standard.ro: Romgaz: profit de aproape 100 mil. € la nouă luni

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş, controlat de statul român, a înregistrat o scădere de profit net de 5% în primele nouă luni din acest an, de până la 419,8 milioane lei (99,4 milioane de euro), iar cifra de afaceri s-a redus cu 6,3% de la 2,388 miliarde de lei ( 656,3 milioane de euro) la 2,237 miliarde de lei (529,1 milioane de euro). Romgaz câştigase în primele nouă luni ale anului trecut 442,042 milioane de lei (121,4 milioane de euro).
Mareste poza

“Realizarea unor rezultate inferioare celor din perioada similară a anului trecut este cauzată de reducerea cererii de gaze naturale”, au spus reprezentanţii companiei. Producţia Romgaz de gaze naturale din primele nouă luni ale anului 2009 a fost de 4,2 miliarde de metri cubi, 73% din cea planificată pentru întregul an, în condiţiile în care compania a comunicat că anticipează un nivel anual de producţie de 5,7 miliarde de metri cubi. De asemenea, compania din Mediaş a raportat, după primele nouă luni, creanţe de 67,919 milioane de lei (16 milioane de euro), după ce la şase luni afişase datorii de recuperat în valoare totală de 391,6 milioane de lei (92,6 milioane de euro), de peste cinci ori mai mari. “Nivelul mai redus al creanţelor restante din primele nouă luni ale anului 2009 faţă de cele din 2008 se datorează faptului că s-au încheiat convenţii de eşalonare cu clienţii care întâmpină probleme financiare”, au explicat reprezentanţii producătorului de gaze. Acţionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care deţine 85,01% din acţiuni, iar restul de 14,99% din acţiuni aparţine Fondului Proprietatea.

Contextul economic în care activează compania de stat nu a fost deloc unul favorabil în condiţiile în care consumul intern de gaze a scăzut în primele nouă luni ale anului cu aproximativ 30%, conform datelor Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale. De altfel, criza a afectat, de asemenea, şi celălalt mare producător de gaze naturale, compania Petrom, controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV. Reamintim că, potrivit unui raport recent al OMV, Petrom a vândut în al treilea trimestru cu 15% mai multe gaze faţă de trimestrul precedent, dar cu 8% mai puţine decât în perioada similară din 2008. OMV a subliniat în documentul citat că producţia de gaze a Petrom a suferit o scădere “marginală” şi că piaţa românească a înregistrat un declin mai abrupt pe segmentul vânzărilor de gaze.

La ora actuală, tensiunile dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor naturale au început să crească, iar unii analişti nu exclud posibilitatea declanşării unei noi crize a gazelor.

Barroso: UE nu va media acest diferend

Europenii nu au de suferit de pe urma unui nou conflict pe tema gazului între Rusia şi Ucraina, a declarat un oficial european, după ce premierul rus Vladimir Putin l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, de blocarea plăţii gazului rusesc livrat Ucrainei. Ameninţările lui au legătură cu campania electorală în curs de desfăşurare în Ucraina, potrivit oficialului european, citat de AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat recent că speră că Rusia şi Ucraina îşi vor rezolva singure problemele energetice şi că UE nu intenţionează să medieze acest diferend, potrivit RIA Novosti. La începutul lunii ianuarie, europenii au avut de suportat o lungă întrerupere a livrărilor ruseşti, în mijlocul iernii, din cauza conflictului dintre cele două ţări. “Se pare că avem din nou probleme cu plăţile pentru livrările de energie către Ucraina”, a spus Putin vineri, după ce a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko.

De altfel, Transgaz a comunicat ieri, la solicitarea NewsIn, că marilor consumatori de gaze le-ar putea fi sistată sau limitată livrarea gazelor, dacă s-ar declanşa o nouă criză asemănătoare celei din ianuarie, când Rusia a oprit livrarea de gaze către Ucraina şi, implicit, către restul Europei. Cei mai mari consumatori ce au statut întreruptibil sunt Azomureş, InterAgro şi Electrocentrale Bucureşti.

Adevarul: Perimetrele câştigate la Haga, scoase la licitaţie

Anunţul de concesiune pentru explorările petroliere va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în decembrie, iar semnarea acordurilor este aşteptată pentru august-octombrie 2010. Petrom, Romgaz, Lukoil, GDF-Suez, Sterling, dar şi companii din Statele Unite şi China vor să exploateze hidrocarburiledin Marea Neagră.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a demarat procedurile pentru organizarea celei de-a zecea runde de apel public pentru concesionarea a 30 de perimetre de explorare petrolieră pe teritoriul României.

Din acestea, 11 sunt localizate în platoul continental al Mării Negre, cinci dintre ele reprezentând întreaga suprafaţă liberă câştigată de România în urma procesului cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Denumite Sfântu Gheorghe, Muridava, Est Cobălcescu, Est Rapsodia şi Trident, cele cinci perimetre au o suprafaţă de circa 1.000 de kilometri pătraţi fiecare. ANRM a trimis deja Direcţiei Generale Transporturi şi Energie din cadrul Comisiei Europene anunţul privind concesionarea celor 30 de perimetre, care urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în luna decembrie.

Interes pentru Marea Neagră

„Cu toate că, în mare parte, şi companiile petroliere sunt afectate de climatul economic actual, se aşteaptă ca interesul pentru runda a zecea de apel public de ofertă să fie ridicat, aceasta fiind cea mai importantă rundă cu oferte de perimetre de explorare organizată de ANRM din anul 1996“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Agenţiei.

Încă de la verdictul de la Haga, din februarie 2009, mai multe companii din domeniu care activează local, precum Petrom, Romgaz, Lukoil, GDF-Suez şi Sterling Resources, dar şi alţi mari jucători pe plan mondial din Europa, Statele Unite sau China şi-au manifestat interesul pentru explorări în platoul continental românesc.

Investiţii uriaşe

Romgaz nu a mai avut timp să realizeze nicio prospecţiune în aceste zone deşi a primit în vară avizul pentru aceste lucrări. „În afară de profile seismice înregistrate de IPGG (actuala Prospecţiuni SA) şi de profile seismice înregistrate de URSS înainte de anul 1989, precum şi de profilele seismice şi două sonde săpate de Ucraina, ale căror date nu le deţinem, nicio altă companie nu a efectuat lucrări de prospecţiune în perimetrul menţionat“, au subliniat responsabilii ANRM.

Potrivit normelor metodologice ale Legii petrolului, cel mai important criteriu de evaluare a ofertelor este programul de lucrări propus de fiecare companie, urmat de capacitatea tehnică şi financiară a ofertantului.

Însă principala provocare pentru exploatarea Mării Negre este adâncimea mare a apelor, ceea ce implică investiţii uriaşe din partea companiilor petroliere.

Legislaţia românească din sectorul petrolier nu face nicio distincţie între explorarea şi exploatarea ţiţeiului şi gazelor pe uscat sau de pe platoul continental al Mării Negre şi nici între statutul juridic al firmelor care depun oferte (cu capital de stat sau privat, româneşti, din Uniunea Europeană sau din afara ei).

Acorduri în vigoare abia în 2011

„Totuşi, ţinând cont de costurile mai mari necesare executării de operaţiuni petroliere în domeniul marin, evaluarea va ţine cont, mai mult decât pe uscat, de puterea financiară şi managerială a ofertanţilor“, au mai spus oficialii ANRM.

Restul perimetrelor scoase la licitaţie sunt situate în vestul României şi în Dobrogea. De asemenea, alte şase perimetre sunt tot în Marea Neagră, în zona litoralului de sud. După publicarea anunţului în Jurnalul Oficial al UE, companiile interesate au ca termen 120 de zile lucrătoare, adică circa şase luni, pentru a depune ofertele, iar desemnarea câştigătorului pentru fiecare perimetru în parte se va realiza în aproximativ o lună.

Urmează negocierea şi semnarea acordurilor petroliere, estimate să dureze între una şi trei luni, legiferate ulterior prin hotărâre de guvern, proces care se va întinde pe o perioadă de şase luni – un an. Astfel, semnarea acordurilor petroliere este estimată să aibă loc în lunile august-octombrie 2010, iar intrarea în vigoare, cel mai devreme în februarie 2011.

Noi licitaţii, anul viitor

ANRM intenţionează să organizeze o altă rundă de concesiuni în prima parte a anului viitor, care să cuprindă perimetre petroliere de exploatare la care Petrom şi Romgaz au renunţat din motive economice, dar de care sunt interesate firme mici.

Peste 20 de ani de producţie

Explorarea platformei continentale româneşti a Mării Negre a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar producţia a început în 1987. În prezent, Petrom operează două perimetre offshore care asigură circa 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei.

La finele anului 2008, Petrom a semnat un parteneriat cu gigantul american ExxonMobil pentru explorări la mare adâncime în perimetrul Neptun. Totodată, compania canadiană Sterling Resources explorează două perimetre offshore (maritime), Midia şi Pelican, şi estimează prima producţie pentru 2011-2012.

Vocea Rusiei: Rusia a înştiinţat UE despre problemele Ucrainei în privinţa achitării gazului

Prim-ministrul Rusiei Vladimir Putin l-a înştiinţat într-o convorbire telefonică pe prim-ministrul Suediei, Fredrik Reinfeldt, preşedintele în exerciţiu al UE, despre posibilitatea apariţiei unor probleme în tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, din cauza posibilelor probleme ale Ucrainei legate de plata gazului rusesc.

Şeful guvernului suedez Fredrik Reifeldt va aduce aceasta la cunoştinţa Comisiei Europene.

energia.gr: Areva, Atomstroyexport, Westinghouse Confirm CEZ Bid

France’s Areva SA (ARVCY), Russia’s Atomstroyexport ASE and U.S.-based Westinghouse Electric Company LLC Friday confirmed they are participating in a tender to build five nuclear reactors in Europe for Czech power company CEZ AS (BAACEZ.PR).

Areva submitted a tender qualification document for CEZ’s nuclear expansion project, the company’s press office said Friday.

The Russian state-owned nuclear technology holding Atomstroyexport confirmed its participation, as did Westinghouse, the Pennsylvania-based nuclear firm owned by Japan’s Toshiba Corp. (6502.TO).

The deadline for this first non-binding expression of interest in tender, worth almost $30 billion, was Friday at 1100 GMT.

The first of the new reactor units should be on line at the Czech Temelin power plant in 2020. It will complement CEZ’s existing clean-burning nuclear plants and replace dirty coal-fired power units which currently account for more than half of the company’s power generation base.

Other reactor units will be built at the Dukovany nuclear power plant in the Czech Republic, one most likely in Slovakia and possibly a unit in Turkey, CEZ earlier said.

CEZ is phasing out the coal generators because they will be more expensive to run in future as the cost of greenhouse gas emissions is expected to rise due to the European Union’s emissions cap-and-trade system.

Other unconfirmed bidders are thought to include Japan’s Mitsubishi Heavy Industries Ltd. (7011.TO) and Seoul-based Korea Hydro & Nuclear Power Co Ltd, though neither company immediately responded to inquiries from Dow Jones Newswires.

Bloomberg: Emerging-Market Stocks Decline Most in Two Months; Russia Drops

By Michael Patterson and Tian Huang

Oct. 27 (Bloomberg) — Emerging-market stocks dropped the most in two months after India began withdrawing its record monetary stimulus and commodities prices slumped.

The MSCI Emerging Markets Index fell 1.6 percent as of 9:42 a.m. in New York, heading for the steepest drop since Aug. 17. India’s Bombay Stock Exchange Sensitive Index lost 2.3 percent, the most in two months. China’s Shanghai Composite Index tumbled 2.8 percent, while Russia’s Micex index sank 2.3 percent.

India’s central bank increased its inflation forecast and ordered lenders to keep more cash in government bonds, spurring speculation Governor Duvvuri Subbarao will raise borrowing costs by year-end. Oil traded below $79 a barrel and raw metals retreated on concern that plans to curtail stimulus efforts will curb the global recovery.

“Investors have ridden a very powerful upturn in these liquidity-driven markets and they want to believe we’re in a vigorous V-shaped recovery,” Stephen Roach, chairman of Morgan Stanley Asia Ltd., said in an interview on Bloomberg Television in Hong Kong. “The markets are a lot stronger than the underlying fundamentals of a very weak global recovery.”

China’s Shanghai Composite Index declined the most in five weeks as the drop in metals prices dragged down Zijin Mining Group Co. South Korea’s Kospi Index lost 0.5 percent as LG Innotek Co. tumbled 8.4 percent after Credit Suisse Group AG downgraded the stock.

OAO Lukoil fell 3.3 percent and OAO Gazprom retreated 2.9 percent, leading the 30-stock Micex Index lower. Poland’s WIG20 Index slid 1.4 percent, while the Czech benchmark PX Index declined 1.9 percent.

Brazil’s Bovespa Index fell 0.8 percent after Itau Unibanco Holding SA, the biggest non-government bank, said valuations may be “stretched.”

The extra yield investors demand to own developing nation bonds instead of U.S. Treasuries increased five basis points to 3.08 percentage points, according to JPMorgan Chase & Co.’s EMBI+ Index.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter