revista presei 2 decembrie

2009/12/02

Hotnews: Ministerul Economiei confirma ca Moscova este interesata de Romgaz, insa nu exista motive de privatizare

Compania Romgaz se afla in atentia grupului rus Gazprom de mai multi ani. De altfel, si-au manifestat intentia de a participa la o eventuala privatizare a producatorului roman de gaze inca din 2006. Gazprom a transmis semnale privind dorinta de a prelua Romgaz chiar si dupa celebra sedinta CSAT din noiembrie 2006 cand au fost amanate privatizarile in sistemul energetic. In ciuda intereselor manifestate de Moscova, actuala guvernare vrea ca Romgaz sa ramana la stat. “Daca noi vrem sa investim in Marea Neagra nu avem cu cine decat cu Romgaz”, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a mai spus ca rusii vor anunta “direct” faptul ca vor ca South Stream sa treaca prin Romania.

Romgaz a obtinut, in vara acestui an, din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale permisul de prospectiune pentru platoul continental al Marii Negre. In plus, Romgaz a inceput sa desfasoare operatiuni externe, avand discutii in Turkmenistan, Azerbaidjan si Iraq, pentru identificarea de terenuri si pentru exploatarea acestora.

Gazprom cunoaste destul de bine Romania. Si-au manifestat interese peste tot unde sunt companii de gaze. Dar, oricum Moscova este interesata de capacitatea noastra de a fi independenti, de capacitatea noastra de a produce gaze“, a spus Tudor Serban referitor la intentia Gazprom de a prelua Romgaz. In opinia acestuia, Romgaz poate fi privatizata, insa nu exista motive pentru vanzarea acestei companii energetice. “Romgaz este un echilibru, la ora actuala, in ceea ce priveste siguranta energetica. Nu sunt motive de privatizare“, a mai spus secretarul de stat in Ministerul Economiei. Acesta a precizat ca rusii de la Gazprom sunt interesati in continuare de o colaborare cu Romania in privinta depozitarii gazelor. Dupa o vizita intreprinsa, in luna mai, de ministerul roman al economiei in Rusia, a fost semnat primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre producatorul national de gaze Romgaz si Gazprom. Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom in vederea dezvoltarii depozitului de gaze de la Margineni.

Tudor Serban: Trecerea South Stream prin Romania este un lucru cert. Urmeaza ca rusii sa o spuna direct

Relatia cu Moscova in domeniul gazelor pare sa fie mai stransa decat atat. Tudor Serban intareste declaratia ministrului economiei Adriean Videanu, potrivit careia conducta de gaze South Stream ar urma sa treaca prin Romania, fiind cea mai fezabila varianta. “Este un lucru cert. Este o varianta pentru South Stream. Urmeaza ca rusii sa o spuna direct. Noi nu ne-am exprimat inca in aceasta privinta“, a afirmat Tudor Serban.

In ceea ce priveste privatizarea Transgaz si Transelectrica, Tudor Serban considera ca ar fi “cea mai mare prostie”. “In niciun caz nu pot fi privatizate retelele de transport. Este cea mai mare prostie, de ele depinzand securitatea energetica nationala“, a spus Serban. Pe 24 octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu doresc o noua perioada de ‘liniste’, pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

Privatizarea Romgaz si interesul rusilor

Autoritatile romane au incercat sa scoata Romgaz la privatizare. Demersurile au fost facute de fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, in 2005. Grupul Gazprom s-a aratat, la scurt timp, interesat sa participe la privatizare. Insa, in urma unei sedinte CSAT, ideea privatizarii a fost abandonata pana la conturarea unei strategii a Romaniei in domeniul energetic.

Noiembrie 2005. Un consortiu format din companiile Credit Suisse First Boston (CSFB), Linklaters si FRAI a castigat procesul de selectie a consultantului statului pentru privatizarea Romgaz Medias. CSFB a a consiliat statul si la privatizarea Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.

Mai 2006. Gazprom a anuntat ca vrea sa intre in cursa pentru privatizarea Romgaz, in cadrul unei intalniri avute cu ministrul roman al Economiei, Codrut Seres. “Suntem interesati de compania Romgaz. Suntem gata sa intram in cursa respectand regulile stabilite de Guvern. Daca va fi o licitatie vom participa la aceasta. Asteptam cu nerabdare sa fie publicate conditiile de participare”, a spus Alexander Medvedev, directorul adjunct al companiei ruse.

Noiembrie 2006. Presedintele Traian Basescu a convocat o sedinta CSAT unde s-a decis suspendarea privatizarii companiilor din energie cel putin pana la momentul finalizarii noii strategii de politica energetica.  Astfel vanzarea societatilor Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Transilvania Nord precum si Romgaz a fost blocata. Atunci, Basescu a spus ca s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei. “Cea mai importanta concluzie a fost ca asemenea erori nu trebuie sa se mai repete. In opinia mea, exista responsabilitati si erori in contractele de privatizare, inclusiv in cel de privatizare a Petrom, exista erori de viziune, iar noua strategie trebuie sa ne dea solutii pentru ca Romania sa-si creasca gradul de independenta energetica”, a declarat presedintele dupa sedinta CSAT.

Noiembrie 2007. Gazprom isi manifesta din nou intentia de a cumpara Romgaz. “Gazprom intentioneaza sa participe la apropiata privatizare a companiei Romgaz, de extractie a gazelor”, se arata intr-un comunicat al Ministerului rus al Tehnologiei Informatice si Comunicatiilor. Informatia a aparut in urma intalnirii dintre fostului ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul rus al Telecomunicatiilor, Leonard Raiman.

Februarie 2008. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz. Patriciu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca statul este un prost manager si ca Romgaz ar trebui desfiintat. In replica, oficialii de la Romgaz au spus ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.

Romgaz, o companie de 2,7 miliarde euro

Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, fiind una dintre cele mai valoroase companii de stat, a doua dupa Hidroelectrica, potrivit Top100 al celor mai valoroase companii din Romania. Valoarea companiei Romgaz este estimata la 2,739 miliarde euro. Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz a avut in 2008 un profit net de 537,29 milioane lei si o cifra de afaceri de 3,280 miliarde lei.

Standard.ro: Gazprom va “scana” Marea Neagră pentru South Stream

@standard.ro România şi-a dat acordul ca Gazprom să facă măsurători în Marea Neagră pentru proiectul gazoductului South Stream, cu condiţia ca Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, să respecte legislaţia din România, a declarat Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de NewsIn.
“Gazprom a solicitat României să facă măsurători în Marea Neagră, pentru proiectul South Stream, iar România a fost de acord, cu condiţia ca ei să respecte legislaţia noastră”, spune Tudor Şerban.

Aceste măsurători nu au demarat încă, iar întâlnirea dintre cele două părţi, care trebuia să aibă loc în România, în luna octombrie, a fost amânată, din cauza situaţiei politice din ţară. De asemenea, reprezentanţii transportatorului de gaze din România, Transgaz, au declarat pentru NewsIn că până acum au transmis companiei Gazprom câteva detalii tehnice pe care aceştia le-au cerut. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat în repetate rânduri că South Stream va trece oricum prin partea românească a Mării Negre. Costurile de construcţie ale proiectului se ridică la aproximativ 15 miliarde de euro. Acesta prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea creşterii capacităţii la 63 miliarde de metri cubi ulterior – din Asia Centrală către Europa, evitând Ucraina, ţară cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc către principalele pieţe europene. Gazprom a anunţat ieri o scădere de 47% a profitului net în cel de-al treilea trimestru al acestui an, până la nivelul de 846 mil. dolari (562 mil. euro), pe fondul scăderii preţului petrolului, potrivit Bloomberg.

Veniturile gigantului rus au scăzut în T3 cu 31%, până la 7,09 mld. dolari (4,7 mld. euro). Pierderile cauzate de scăderea cu aproape 40% a preţului petrolului în acest an au fost compensate parţial de rezultatele Sibir Energy, achiziţionată în acest an. Sibir, cu sediul în Siberia, a contribuit cu 648 milioane de dolari (431 mil. euro) la veniturile companiei .

standard.ro: Şeful ANRE: Vom “arde” 15 miliarde mc de gaze. Producătorii îl contrazic

Şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, estimează că anul viitor consumul naţional de gaze se va menţine la nivelul din 2009, “adică în jurul a 15 miliarde metri cubi gaze”, în timp ce oficialii celor doi mari producători interni, Petrom şi Romgaz, nu au aşteptări atât de mari nici măcar pentru anul în curs.

De ce este important câte gaze consumăm? Pentru că, de fapt, potrivit specialiştilor, consumul de gaze naturale este, alături de cel de energie electrică, un barometru al creşterii economice şi arată ce se întâmplă cu adevărat într-o economie. Consumul scade, de regulă, atunci când economia coboară şi creşte atunci când o economie “se află pe val”. De la începutul anului 2009 şi până la finele lunii octombrie, consumul de gaze la nivel naţional s-a redus cu 19%, chiar dacă şi-a mai revenit faţă de declinul abrupt din prima parte a anului. Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz, companie de stat producătoare de gaze naturale, estimează însă că în acest an consumul naţional de gaze va fi în jur de 12,8 miliarde de metri cubi, iar în 2010 va creşte uşor. “Cred că vom avea o creştere foarte mică a consumului naţional de gaze”, a declarat Lucian Stancu, fără să dea detalii suplimentare.

La începutul lunii noiembrie, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, parte a grupului austriac OMV, spunea că în 2009 consumul de gaze al României va scădea la 12,8-13 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 18 miliarde metri cubi în urmă cu cinci ani, pe fondul recesiunii şi, implicit, al reducerii cererii. Mai mult, şeful OMV (companie care controlează Petrom), Wolfgang Ruttenstorfer, declara la finele săptămânii trecute că va dura între trei şi cinci ani până când cererea de petrol şi de gaze va ajunge la nivelul anterior crizei.

Romgaz şi Petrom asigură peste două treimi din consumul naţional de gaze, iar restul este importat din Rusia, prin intermediari impuşi de Gazprom. Cei mai mari consumatori de gaze sunt producătorii de îngrăşăminte chimice şi termocentralele producătoare de energie. Tocmai pe consumatorii industriali mizează – cel mai probabil – şi preşedintele ANRE, Petru Lificiu, atunci când vorbeşte despre o revenire semnificativă a cererii. “Pentru 2009, ANRE estimează că nivelul consumului de gaze va fi de aproximativ 15 miliarde metri cubi de gaze, iar pentru anul viitor vom avea probabil aceleaşi valori. Totuşi, pe fondul revenirii economiei României în 2010 şi dacă scad temperaturile, este posibil ca acest consum de gaze la nivel naţional să îşi revină şi chiar să crească puţin în a doua jumătate a anului viitor”, a declarat ieri Lificiu, citat de NewsIn.

Potrivit însă datelor furnizate Business Standard de către oficiali ai Transgaz, consumul populaţiei s-a păstrat la acelaşi nivel chiar şi în perioada crizei, în timp ce industria a consumat în primele zece luni mult mai puţin. Dacă industria chimică şi-a revenit pe fondul acordării accesului la gaze din producţia internă, care sunt de circa două ori mai ieftine decât cele de import, producătorii de energie care folosesc drept combustibil hidrocarburile de acest fel şi-au redus cererea chiar şi cu 45% comparativ cu anul anterior, conform informaţiilor primite de la reprezentanţii Transgaz. Optimismul preşedintelui ANRE se aplică şi în cazul posibilei majorări a tarifelor de la 1 ianuarie 2010. El a declarat că preţul gazelor livrate consumatorilor casnici va fi menţinut, deşi, de exemplu, E.ON România (proprietarul fostului Distrigaz Nord) cere scumpirea cu 15%. Lificiu a explicat pentru Business Standard că discuţiile şi analizele privind ajustările de tarife nu s-au încheiat încă, dar există pârghii prin care preţurile nu vor creşte nici la gaze şi nici la electricitate. În privinţa importurilor de gaze, şeful ANRE a mai spus că preţul se va majora de la 290-295 de dolari pentru o mie de metri cubi în prezent la 320-330 de dolari pentru o mie de metri cubi în prima parte a anului 2010.

“Cu o pondere în coşul intern – import de 20%, importurile mai scumpe, teoretic, ar trebui să urce preţul gazelor la casnici cu
1-2%, dar îl reglăm din coş şi nu se va întâmpla nimic”, a subliniat Lificiu. În anul electoral 2009, tarifele plătite de populaţie pentru gazele naturale au scăzut, în medie, cu 8%.


> ANRE greşeşte în rapoarte

Ultimul raport de monitorizare pe piaţa de gaze, întocmit de reglementator pentru septembrie şi postat pe site-ul propriu, are la pagina 12 un grafic în care se arată că în luna în cauză consumul populaţiei a scăzut dramatic, cu aproape 50%. Oficialii Transgaz au explicat pentru Business Standard că în septembrie consumul de gaze al casnicilor chiar a crescut uşor faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Şeful ANRE a comentat că “nu cunoaşte în amănunt raportul”, dar că va verifica.

Vocea Rusiei: South Stream: Rusia şi Franţa garantează Europei gaz

Rusia şi Franţa garantează Europei gaz / Imagine EPAFranţa demonstrează prin fapte dorinţa de a contribui la securitatea energetică a Europei. Vineri, în timpul vizitei de lucru la Paris a delegaţiei guvernamentale ruseşti, în frunte cu premierul Vladimir Putin, compania „Gazprom” a semnat un memorandum de înţelegere reciprocă cu „Electricite de France” (EDF).

Acum, partenerii francezi vor deţine 10% din acţiunile proiectului South Stream prin care gazul rusesc va fi transportat pe sub Marea Neagră în Europa. Astfel, în pofida prognozelor oponenţilor, gazoductul capătă tot mai multe contururi reale, iar consumatorii europeni – posibilitatea de a alege ţări tranzitare sigure pentru livrările garantate de combustibil.

Totodată, în condiţiile în care Carta Energetică Europeană nu şi-a demonstrat utilitatea, iar doctrina securităţii energetice a Europei, propusă de Rusia, n-a dobândit rezonanţa dorită, francezii au decis să se ocupe singuri de consolidarea aprovizionării lor cu energie.

Ghennadi Şmal, preşedintele Asociaţiei Petroliştilor şi Industriaşilor ruşi, consideră că avantajele cooperării cu Rusia sunt evidente.

„Franţa procedează absolut corect, ea se străduieşte să diversifice livrările de gaz pentru ca nivelul de aprovizionare cu gaz a tuturor întreprinderilor franceze să fie şi mai stabil. La rândul său, Rusia este interesată de faptul ca la acest proiect să existe cât mai mulţi participanţi. Cu cât sunt mai mulţi investitori, cu atât sunt mai mici riscurile şi mai sigur proiectul. În plus, Rusia este interesată ca întreg volumul de gaz, care va fi transportat prin South Stream, să fie solicitat”, spune Ghennadi Şmal.

După părerea lui Mihail Deliaghin, directorul Institutului pe Probleme de Globalizare, pe lângă mulţumirile din partea vecinilor adresate EDF pentru că aceasta contribuie la întărirea securităţii energetice, compania va obţine şi gaz suplimentar pentru transport şi, prin urmare, îşi va spori veniturile.

„Interesul business-ului francez şi, în ansamblu, al statului francez pentru South Stream este de înţeles. În primul rând, este vorba de un proiect strategic, care are o importanţă geopolitică.

Pe de altă parte, acesta este un proiect care va funcţiona pentru o perioadă foarte lungă de timp. În prezent, în lume există un anumit deficit de astfel de proiecte cu rentabilitate garantată. Şi de aceea Franţa este foarte interesată să participe la proiecte energetice de diferite tipuri, sporindu-şi astfel influenţa în Uniunea Europeană şi în lume. Iar pentru business acest proiect reprezintă o investiţie garantată de bani”, consideră Mihail Deliaghin.

Francezii intenţionează să participe şi la alt proiect de gazoduct rusesc. Este vorba de consorţiul germano-rus Nord Stream, la care, în viitorul apropiat, se va alătura compania franceză „Gas de France — Suez”.

Este evident că, după darea în exploatare a gazoductelor South Stream şi Nord Stream, ţările tranzitare de rea-credinţă, de genul Ucrainei, pierd posibilitatea de a şantaja Europa cu o blocadă a gazului.

RIA Novosti: Polish expert says Russian-Ukrainian gas crisis unlikely

Russia and Ukraine are unlikely to face another gas crisis early next year, similar to that of January 2009, a polish analyst said on Tuesday.

Russia’s Gazprom briefly cut off supplies to Ukraine on January 1, 2009, amid a bitter gas pricing and debt dispute, suspending transits to the European Union seven days later in the absence of a new contract with the ex-Soviet neighbor. The move affected millions of European consumers.

The conflict was resolved on January 19, when Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Ukrainian counterpart, Yulia Tymoshenko, agreed deals on deliveries to and gas transit through Ukraine for 2009.

Political forces in Ukraine, which transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas, are unlikely to take any drastic measures, due to fears they might influence the outcome of the January 17 presidential elections, said Ernest Wyciszkiewicz, the energy security program coordinator at the Polish Institute of International affairs.

“If no elections had been scheduled, a crisis could be possible, but now we should wait for January, a lot depends on the outcome of the elections,” Wyciszkiewicz said.

He added that it was unclear whether Ukraine will be able pay for the Russian gas.

A total of 18 candidates have been registered to run in Ukrainian presidential elections. Polls point to Viktor Yanukovych, the president’s opponent in the controversial 2004 race, as the leading contender, along with Prime Minister Yulia Tymoshenko, an ally-turned-rival of the incumbent president.

RussiaToday.com: Gazprom Neft posts 3Q 2009 Net Income of $846 million

Russian crude oil producer Gazprom Neft has posted a 3Q 2009 Net Income of $846 million under U.S. GAAP.

The 3Q bottom line is down 47% year on year, with EBITDA down 34% year on year to $1.82 billion, on the back of a 34.5% year on year fall in revenues to $7.08 billion.

The 3Q results made for a 9M Net Income of $2.37 billion, down 54% year on year, with 9M EBITDA down 48% to $4.28 billion, and 9M Revenues down 42% to $16.59 billion.

The company attributed both the 3Q and 9M result to changes in the crude oil price over the last year, focusing on the 35% quarter on quarter jump in revenues during 3Q, and the 21% quarter on quarter increase in EBITDA. It also pointed to improving refining margins, higher crude prices and the consolidation of Sibir energy.

energia.gr: Iraqi Gas From Pearl May Supply Nabucco By 2014

Northern Iraqi gas production from the Pearl Production Co. could be available in five years to feed into the Nabucco gas pipeline and supply Europe, Austrian oil company OMV AG (OMV.VI) said Friday.

“Pearl is very important because they have access to a major gas field. It has the capacity to produce an important part of the supply of Nabucco,” said the company’s Chief Executive Wolfgang Ruttenstorfer at a press briefing in London. “The gas is there and could be available in five years.”

OMV owns a 10% stake in Pearl.

The 3,300 kilometer Nabucco pipeline is an ambitious project that aims to open a new supply route for Central Asian and Middle Eastern gas to Europe via Turkey, Bulgaria, Romania, Hungary and Austria. The project has the backing of the European Union, which sees it as a way to reduce dependency on imports of Russian natural gas.

OMV, Germany’s RWE AG (RWE.XE), Turkey’s Botas, Bulgarian Energy Holding, Romania’s Transgaz and Hungary’s MOL Nyrt. (MOL.BU) are members of the Nabucco consortium. They plan to decide whether to proceed with the project in the fourth quarter of 2010, with operation due to commence in 2014.

Gas fields in northern Iraq could be developed in several years and linked fairly quickly to Turkey through an inexpensive feeder pipeline, Ruttenstorfer said. He added that he is confident that political tensions over energy exports from the Kurdish region of Iraq will have been resolved within the time frame of the Nabucco project.

The economic downturn that has left Europe with a surplus of gas has not fundamentally changed the viability of Nabucco, said Ruttenstorfer. “We are going to have an oversupply of gas in Europe for the next three to five years,” he said, but after that the region will see its need for gas imports rising again.

The downturn has also had little impact on the projected EUR7.9 billion cost of the pipeline, said Ruttenstorfer.

Partners in the Nabucco consortium will need to secure around half of the pipelines planned 31 billion cubic meter a year capacity in order for the project to get the go-ahead as scheduled for the fourth quarter of 2010.

In addition to Iraq, around half this gas will probably have to come from Azerbaijan, so the decision from BP PLC (BP), Azeri state oil company Socar and their partners on whether to proceed with the second phase of the Shah Deniz gas project will be crucial, Ruttenstorfer said.

Many Nabucco consortium members are talking to the Azeris about gas supply, he said.

energia.gr: Eni Mulls Supply Of Turkmenistan To Europe Via Turkey – CEO

Eni SpA (E) is studying the possibility of supplying Europe with Turkmenistan natural gas via Turkey , said Paolo Scaroni Tuesday, as Italy ‘s biggest energy company by revenue aims to secure closer links with the hydrocarbon-rich Caspian country.

Eni is studying at a very preliminary level a project that will allow Turkmenistan gas to reach Europe through Turkey, said the chief executive office in a speech at a conference in Rome.

Turkey is becoming a “key” country in new gas routes to Europe , said CEO Scaroni in his speech, adding that the European Commission should keep this in mind when drawing up its energy plans.

Last week, Eni said it will study with Turkmenistan the possibility of exporting gas from the Caspian country as part of an accord signed between the two in Rome .

It was too early to say if this entailed pipelines or liquefied natural gas as the sides still needed to “study” the issue, Scaroni said last week.

Eurasia Daily Monitor: Putin, Tymoshenko Agree on Gas and Deride Yushchenko, Saakashvili

Prime Minister of Russia Vladimir Putin (L) with his Ukrainian counterpart Yulia Tymoshenko in Yalta, November 19, 2009

Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Ukrainian counterpart Yulia Tymoshenko met in Yalta on November 19 and reached a number of agreements, confirming once again that their relationship is of a special character. Putin reiterated that Naftohaz Ukrainy, the debt-ridden state-controlled oil and gas behemoth, will not be fined for its failure to buy as much gas as stipulated by the January 2009 contracts between Naftohaz and Gazprom. The two rejected Ukrainian President Viktor Yushchenko’s calls for an urgent revision of the contracts and derided Yushchenko and Georgian President Mikheil Saakashvili who were meeting in Kyiv simultaneously.

Naftohaz will import 24-26 billion rather than 33 billion cubic meters of gas in 2009 as stipulated by contracts, and according to the take-or-pay clause in the contracts it could face multi-billion dollar fines. After his meeting with Tymoshenko, Putin said that Moscow would not penalize Naftohaz “taking into account the special character of relations between Russia and Ukraine” (Ukrainska Pravda, November 19). Putin probably had no choice, as the fines would have bankrupted Naftohaz, further complicating the problem of payments. Also, apparently not only will Naftohaz be “forgiven,” Tymoshenko believes Moscow will not fine any country for buying less gas in 2009 than stipulated by contracts with Gazprom because of the global recession (ICTV, November 22). Russia probably has not had enough gas to adhere to all of its contractual obligations in 2009, since it did not buy sufficient gas from Turkmenistan.

Putin and Tymoshenko confirmed their earlier agreement that Ukraine will not be granted a 20 percent discount from the price of gas in 2010, while it will charge 60 percent more for Russian gas transit to Europe. Throughout 2009 Putin kept warning the European Union as the main consumer that Ukraine would be unable to pay for gas. However, during his meeting with Tymoshenko he praised her cabinet for meeting contractual obligations. “For the first time in many years Ukraine has been fully meeting all of its obligations, which is an important factor for increasing energy stability in Europe,” he said (Ukrainska Pravda, November 19).

Putin and Tymoshenko rejected Yushchenko’s proposal to revise the Naftohaz-Gazprom contracts which he made in a letter to Russian President Dmitry Medvedev ahead of the Putin-Tymoshenko meeting. Yushchenko reiterated that the contracts were harmful to Ukraine as the price of gas grew while transit fees were unchanged in 2009, and Naftohaz faced fines for buying less gas than agreed, since Gazprom has no obligations on the volume of transit. Yushchenko suggested that the base price of gas and Ukraine’s obligations regarding the volume of gas to buy should be revised and that a “transit or pay” clause must be added to the contracts for Gazprom in 2010, so that it would face penalties for pumping less than a stipulated volume to Europe through Ukraine (www.president.gov.ua, November 19).

Medvedev’s adviser Sergey Prikhodko dismissed Yushchenko’s proposals as a “blackmail” of Russia and Europe (Interfax, November 19). Tymoshenko defended the contracts, saying that they were market-based and transparent while the pre-2009 relations with Gazrpom, according to Tymoshenko, were built on “a mega-corruption model” (Ukrainska Pravda, November 19).

Putin derided Saakashvili and Yushchenko who were meeting in Kyiv, suggesting that the two were discussing their “common defeats.” Earlier, Yushchenko defended his decision to supply arms to Georgia prior to the Russia-Georgia war in 2008, and meeting Saakashvili he reiterated his support for Georgia’s territorial integrity (Interfax-Ukraine, November 17; Channel 5, November 19). This must have angered Putin. He joked in his usual degrading style, warning Yushchenko apparently in a reference to a well-known BBC video showing Saakashvili chewing his tie in August 2008, that Saakashvili might chew Yushchenko’s tie. Tymoshenko played up to him, giggling (Channel 5, November 19).

Saakashvili was outraged, commenting on Putin’s behavior (Ukraina TV, November 19), and Yushchenko’s chief aide Vira Ulyanchenko called Tymoshenko’s reaction inadmissible (Ukrainska Pravda, November 23). Tymoshenko reacted in a similar manner in the fall of 2008 when Putin called Yushchenko a trickster for trying to prevent her visit to Moscow. Earlier this year, Tymoshenko complained in a telephone conversation with Putin that Yushchenko tried to hinder payments for gas. Putin confirmed that his relationship with Tymoshenko is special, summing up their meeting in Yalta. “It has been comfortable for us to work with the Tymoshenko government. I believe that relations between Russia and Ukraine have become more stable and stronger,” he said (Ukrainska Pravda, November 19).

Tymoshenko’s smooth relationship with Putin at a time when relations between Russia and Ukraine are strained and ahead of the crucial January 17 presidential election makes jealous other Ukrainian presidential candidates who also seek Moscow’s backing. Former parliamentary speaker Arseniy Yatsenyuk, the third most popular hopeful according to opinion polls, predicted that Moscow would increase its political pressure on Kyiv in exchange to economic concessions to Tymoshenko (Ukrainska Pravda, November 15). Tymoshenko’s arch-rival Viktor Yanukovych, who leads the presidential race as the main opposition candidate, suggested that it is comfortable for Putin to work with Tymoshenko because she agreed to expensive gas thereby making Ukrainian industry uncompetitive vis-a-vis Russian companies (ICTV, November 23).

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter