revista presei 18 septembrie

2009/09/18

Hotnews.ro: Gazprom se teme pentru participatiunile pe care le detine la Moldova Gaz

Conducerea Gazprom se teme ca ar putea pierde participatiunile pe care le detine la Moldova, motiv pentru care seful gigantului rus, Aleksei Miller, i-a invitat la Moscova pe ambasadorul Moldovei in Rusia, Andrei Neguta, si pe liderul transnistrean, Igor Smirnov, relateaza Nezavisimaia gazeta, citand surse din parlamentul de la Chisinau si din auto-proclamatul guvern de la Tiraspol.

Interesele companiei Gazprom sunt in pericol – acordul privind transferul catre gigantul rus a controlului asupra intreprinderii Moldova Gaz poate fi supuse unei revizuiri profunde.

Oficial, s-a afirmat ca “partile au analizat probleme de colaborare”.

Sursele citate sustin insa ca motivul intrevederii a fost legat de temerile Rusiei legate de faptul ca proprietatile Gazprom – 50% din actiunile Moldova Gaz – sunt in pericol.

Recent, primarul Chisinaului si nepotul presedintelui in exercitiu al tarii, Dorin Chirtoaca, a evocat posibilitatea nationalizarii proprietatilor ruse din domeniul gazelor naturale.

“Daca va fi posibil ca Moldova Gaz sa redevina o intreprindere a Moldovei cred ca este o mandrie pentru orice stat sa posede o intreprindere strategica”, a spus Chirtoaca, subliniind ca “noi avem cu ce plati”.

Numele liberalului Chirtoaca are legatura directa cu noua conducere a Moldovei, si nu numai in virtutea gradului de rudenie cu Mihai Ghimpu, comenteaza NG. Din punct de vedere al popularitatii, cu precadere printre studenti si tineret, Chirtoaca isi intrece ruda.

De fapt, noteaza cotidianul citat, Chirtoaca ramane liderul real al liberalilor, care sunt nu numai speranta ‘generatiei next’ a Moldovei, dar si a conducerii Romaniei vecine.  Prin urmare, declaratiile sale despre posibile schimbari pe piata proprietatilor nu pot fi considerate simple vorbe in vant.

Fostul premier al Moldovei Dumitru Braghis a explicat pentru NG ca, din punct de vedere juridic si teoretic, restituirea de catre Gazprom a participatiunilor sale la Moldova Gaz este posibila: trebuie achitata contravaloarea pachetului de actiuni.

“Intrebarea este daca Gazprom va dori sa vanda participatiunea sa la sistemul moldovenesc de transport al gazelor naturale”. Daca nu, Chisinaului ii va fi destul de greu sa obtina “restabilirea dreptatii” in justitie: pentru asta este nevoie ca Gazprom sa ofere un motiv – incalcarea acordului bilateral in acest sens.

Expertii rusi cred ca pericolul care planeaza asupra proprietatilor Gazprom din Moldova este absolut real. In opinia lui Dmitri Aleksandrov, de la Financial Bridge, noile autoritati de la Chisinau pot incerca sa probeze ca afacerea a fost incheiata cu incalcarea unor reguli si prevederi legislative in vigoare. Mai ales ca, dupa toate probabilitatile, vor benefia, in acest caz, de sprijinul Europei.

“In plan juridic, sunt cel putin trei posibile variante: sesizarea Comisiei ONU, a Tribunalului de arbitraj de la Stokholm si a Centrului international pentru reglementarea litigiilor investitionale. A doua cale este cea economica – alungarea companiei. Si a treia varianta – nationalizarea”, a explicat expertul.

“Mai degraba, noile autoritati vor initia o ancheta proprie, in cadrul careia vor stabili ca toate acordurile anterior incheiate au fost realizate cu incalcarea legislatiei”, crede Aleksandrov. Dupa care se vor adresa instantei judecatoresti, care va decide in favoare noii puteri. Pe baza verdictul, totul se va rezolva prin metode de forta”.

Disputele juridice se pot prelugi, iar Gazpromului i se poate aminti, printre altele, ca Rusia nu a semnat Carta energiei, etc. Pe scurt, lucrurile se pot prelungi la nesfarsit, a concluzionat expertul.

Hotnews: Gazoductul Nabucco, simbol al politicii energetice a UE, este fragilizat de implicarea Frantei in South Stream

Anuntul unei viitoare implicari a Frantei in gazoductul South Stream “fragilizeaza” proiectul european Nabucco si politica energetica a Bruxelles-ului, care face eforturi foarte mari pentru a se impune in acest domeniu strategic, afirma expertii consultati de AFP.

Grupul public francez EDF a confirmat miercuri intentia de a se implica in South Stream, alaturi de italienii de la ENI si de gigantul Gazprom, pentru a aduce gaz rusesc din Asia centrala. Planul este in concurenta cu gazoductul turco-european Nabucco, care isi propune sa reduca dependenta Europei de importurile in Rusia.

“Ideea de a fi alaturi de Italia si de Gazprom este o veste foarte buna pentru diversificarea si aprovizionarea” cu gaze naturale, a afirmat presedintele EDF, Pierre Gadonneix, confirmand o informatie facuta publica de Moscova.

Anticipand o puternica revenire a cererii mondiale de energie, tarile europene incearca sa-si diversifice sursele si rutele de aprovizionare cu gaze naturale – o ideee sustinuta puternic de criza de iarna trecuta dintre Rusia si Ucraina, care a provocat o penurie de gaze in mai multe state europene.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% tranzitand Ucraina.

‘Este o lupta intre carteluri’

Comisia Europeana a facut apel la o pozitie comuna in randul statelor membre pentru a reglementa o piata aflata in plina configurare si pentru a putea tine piept Rusiei. Dar Comisia se confrunta aici cu interesele tarilor membre si ale industriilor implicate.

“Nabucco este un laborator extraordinar” al politicii energetice europene, a subliniat miercuri Jean-Arnold Vinoi, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie Andris Piebalgs.

“Rivalitatile ameninta Nabucco. Este o lupta intre carteluri”, afirma Claude Fischer, presedinte al think-tank-ului Confrontations Europe.

Iar anuntul implicarii unui actor public francez in South Stream “fragilizeaza Nabucco in raport cu Comisia Europeana”, crede si Colette Lewiner, de la cabinetul de consultanta Cap Gemini. “Chiar daca este adevarat ca GDF (gigantul francez al gazelor) a fost exclus din Nabucco de catre Turcia”, din cauza opozitiei Frantei fata de aderarea Ankarei la UE.

Negocieri directe cu Rusia

“Este o lovitura adusa politicii europene si arata ca Franta prefera solutia Germaniei si a Italiei, care negociaza direct cu Rusia, trecand peste UE”, admite, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil din sectorul gazelor naturale din Franta.

“Acest anunt venit de la Moscova isi propune in mod evident sa aduca prejudiciii. Rusii nu privesc cu ochi buni concurenta europeana in fostele republici sovietice”, confirma o sursa europeana apropiata dosarului.

Nabucco, care vizeaza resursele de gaze naturale din Azerbaidjan, Turkmenistan si, pe termen lung, Irak si Iran, este un element cheie al culoarului meridional de aprovizionare cu gaze.

UE negociaza in prezent cu Azerbaidjanul, care ar urma sa furnizeze o cota importanta din gazul transportat de gazoductul Nabucco, estimat a fi gata 2014. South Stream ar urma sa fie gata in 2013.

EVZ: Petrom si-ar putea schimba numele

Petrom si-ar putea schimba numele
Acţionarii Petrom vor analiza în Adunarea Generală din 20 octombrie propunerea ca numele companiei să fie schimbat în OMV Petrom.

Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conducerea societăţii doreşte ca noua denumire să încorporeze şi numele acţionarului majoritar, grupul austriac OMV.

Acesta deţine peste 51% din acţiunile Petrom, cea mai mare companie listată la BVB. Producătorul de carburanţi a raportat un profit net de 923 de milioane de lei în primul semestru şi venituri de 6,88 miliarde de lei.

Standard.ro: Reorganizarea energiei de stat: o ecuaţie cu mai multe necunoscute

Planurile pentru înfiinţarea celor doi noi giganţi energetici de stat se schimbă de la o săptămână la alta, după mai bine de şase luni de discuţii şi dezbateri. În acest context, protestele sindicatelor din domeniu se înmulţesc şi devin din ce în ce mai puternice.
Dacă în urmă cu o săptămână ministrul Economiei, Adriean Videanu, vorbea despre management privat pentru cei doi giganţi energetici de stat şi spunea că va propune Guvernului această formulă, ieri, secretarul de stat din instituţie, Tudor Şerban, care răspunde de sectorul energetic, a declarat cu totul altceva.

“Când am spus că ne dorim management privat la cele două companii, ne refeream la un management pe principii private, nu să aducem noi de la Londra alţi oameni care să ne arate cât de proşti suntem”, a precizat Tudor Şerban. Acesta nu s-a oprit aici şi a continuat, spunând că şefii celor două companii vor fi Constantin Bălăşoiu, actualul director general al CEN Craiova, susţinut de PDL, şi Mihai David, membru al PSD şi directorul general al Hidroelectrica. Ulterior, Tudor Şerban a revenit şi a spus că aceştia vor coordona activitatea celor două companii până la numirea unei conduceri. Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea celor două societăţi ar urma să apară până la finele anului. Mihai David de la Hidroelectrica a spus că va dura şase luni de la înfiinţare până când cele două societăţi vor deveni funcţionale.

“De la 1 ianuarie 2010, cele două companii energetice naţionale vor fi funcţionale pe hârtie, dar vom putea vorbi despre funcţionarea reală a lor din 2012. Până atunci vor râşni în gol”, a explicat, la rândul său, Tudor Şerban, fără să detalieze. De asemenea, secretarul de stat a adăugat că Ministerul Economiei ar putea lista pe piaţa de capital cel mult 15-20% din acţiunile celor două companii energetice naţionale. “Bursa, da. Să vedem cum o rezolvăm şi pe asta. Nu vom scoate pe Bursă mai mult de 15-20%”, a spus el.

Referitor la o eventuală preluare a unei participaţii la cele două companii de către Fondul Proprietatea, Şerban a arătat că o deţinere de 20%, chiar şi de 5%, ar fi enormă.

Pe fundalul pregătirilor Ministerului Economiei pentru reorganizarea sectorului de producţie electricitate, sindicatele din domeniu devin din ce în ce mai nervoase. După protestele sindicaliştilor din Hidroelectrica, nemulţumiri au apărut şi de la sindicatele din Electrica şi filialele sale care organizează pichete în aceste zile. Mai mult, lor li se adaugă reprezentanţi ai angajaţilor de la Nuclearelectrica, de fapt sindicalişti care nu sunt de acord cu planurile de reaşezare a sectorului de producţie. Proba de foc în opinia specialiştilor din piaţă va fi rearanjarea împrumuturilor, pentru că există posibilitatea ca băncile finanţatoare să ceară rambursarea anticipată a creditelor de sute sau zeci de milioane de euro luate de anumite companii de stat din energie. Între timp, până la formarea giganţilor, firmele de stat încearcă să se comporte cât mai normal.

De exemplu, Hidoelectrica va renegocia preţul energiei furnizate Alro Slatina, în prezent de 25 de euro pe MWh, preţ majorat deja cu 14% în urma unor negocieri. De altfel, contractele Hidroelectrica vor intra în cele două societăţi naţionale proporţional cu cantitatea de energie produsă de fiecare. Mai departe, producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti a semnat, la începutul săptămânii, cu două consorţii, memorandumul de înţelegere pentru construcţia unor unităţi de producţie a energiei la CET Progresu, din Capitală, şi CET Fântânele, judeţul Mureş. Valoarea celor două proiecte se ridică la 450 milioane de euro.

Reamintim că giganţii de stat ar putea prelua o parte din participaţia statului la reactoarele 3 şi 4. Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze majoritatea activelor din societăţile de stat din domeniu.

Novinite: Russia’s Energy Minister Comes to Bulgaria with N-Plant Offer

Bulgaria: Russia's Energy Minister Comes to Bulgaria with N-Plant Offer
The previous Socialist government has estimated Belene costs at EUR 4 B but their successors from center-right GERB party say the price tag may tower to EUR 10 B. Photo by BGNES

Russia’s Energy Minister, Sergei Shmatko, is expected to arrive on Thursday in Bulgaria with an offer for the planned Belene nuclear power plant as the country is fishing for investors for its majority stake.

A day earlier Sergei Shmatko told journalists that his country is ready to consider an investment participation in the nuclear power plant should Bulgaria decide to sell its state-owned stake.

The statement followed an announcement by Energy and Economy Minister Traicho Traikov, who told private broadcaster Nova television that Sofia should give the project a chance but without government funding.

He said his ministry is considering to cut its 51% stake in Belene to 20% as it would seek to attract more investors and raise funding.

State power utility NEK has a majority stake in the plant and has contracted Russia’s Atomstroyexport to build the two 1,000 megawatt reactors.

Bulgaria’s previous Socialist-led government chose last year German power utility RWE to become a strategic partner in the Belene project with a stake of 49%.

According to reports and non-governmental organizations, however, RWE AG’s plan to expand in Bulgaria’s nuclear market is on the brink of collapse because financing for the project couldn’t be obtained.

The previous cabinet started talks with the Russian government on a EUR 3.8 B state loan for the project and offered guarantees for it.

It hired BNP Paribas SA, France’s largest bank by market value, to arrange a EUR 250 M loan to help fund construction of the nuclear power plant at the Danube river town, whose price tag towered from EUR 4 B to EUR 10 B.

NEK’s poor results, triggered by a fall in power consumption, however forced it to breach the conditions on the loan, making it callable.

The new government of the center-right GERB party says it is not willing to provide any state guarantees for loans and will make a thorough analysis and research of the project.

It is to decide by the end of September whether to scrap or push ahead the construction of the multi-billion Belene nuclear power plant.

energia.gr: Turkmenistan-China Pipeline To Open In December

A 7,000 kilometer (4,350 mile) natural gas pipeline from Turkmenistan to China will start operations in December, Turkmenistan’s head of state announced Wednesay.

President Gurbanguly Berdymukhamedov said in a nationally televised address that the gas pipeline, for which work started in 2007, would be inaugurated on Dec. 15.

China National Petroleum Corp. has signed a 30 year accord to import up to 30 billion cubic metres of gas a year through the pipeline.

China has signed several major deals to get new energy imports from Central Asia.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter