revista presei 18 noiembrie

2009/11/18

Hotnews: Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: Romania mai are rezerve de gaze pentru doar 15 ani, iar de petrol pentru 14 ani

In Romania, rezervele de gaze naturale sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone, cantitati care asigura consumul pe o perioada de maxim 15 ani, respectiv 14 ani, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti. Si rezervele de uraniu sunt aproape epuizate, fiind asigurate resursele necesare producerii energiei electrice de la Cernavoda pentru doar 7 ani de acum inainte.

Romania sta mai bine in privinta rezervelor de huila, fiind inregistrata o cantitate de 105 milioane de tone exploatabile industrial, care pot asigura consumul pentru circa 30 de ani, a spus Patruti in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.

Carbunele ramane principalul combustibil disponibil pentru producerea de energie electrica in termocentrale, cu o contributie de aproape 50%, restul fiind acoperit din energia hidro si nucleara.

Practic, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara. “Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia si Polonia, care depind in mare masura de carbune”, a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania.

In conditiile epuizarii resurselor de carbune, Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri sau sa investeasca in energia regenerabila.

Kurt Weber sustine ca cererea crescuta de energie si resursele regenerabila fac din Romania o locatie atractiva in regiune. “Conform parerii managerilor straini activi in Romania, sectorul energetic are cel mai mare potential de crestere”, a mai spus Kurt Weber citand un barometru al Horvath & Partners. Weber crede ca in perioada 2010-2011 va fi un val de privatizari, aceasta fiind o solutie pentru atragerea de fonduri. Weber sustine ca in conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diverse proiecte energetice.

Hotnews: Vlad Filat: Republica Moldova si Romania vor accelera construirea gazoductului Drochia-Ungheni

Republica Moldova si Romania au ajuns la un acord privind accelerarea construirii gazoductului Drochia-Ungheni. Anuntul a fost facut de prim-ministrul Vlad Filat, care s-a aflat vineri si sambata in vizita de lucru la Bucuresti. Printre subiectele asupra carora cele doua parti cazut de acord s-a numarat si construirea liniilor electrice de interconexiune Balti-Suceava si Falciu-Gotesti, informeaza Moldpres.

Republica Moldova a primit sprijinul Bancii Europene de Investitii si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea acestor proiecte. Cele doua organisme internationale vor acorda asistenta in elaborarea proiectelor energetice transfrontaliere, a declarat Vlad Filat.

Republica Moldova s-a angajat sa aprobe legile cu privire la gazele naturale si la energia electrica, pentru ca pana la sfirsitul anului sa adere la Tratatul comunitatii energetice. “Am primit asigurari din partea romana pentru aderarea la acest tratat, care ne va deschide noi perspective pentru Republica Moldova in ceea ce priveste reconstructia, modernizarea sistemului energetic al tarii”, a continuat premierul de la Chisinau, citat de Moldpres.

Filat a anuntat si ca Romania va acorda Republicii Moldova 400.000 de doze de vaccin impotriva gripei pandemice.

Ziare.com: Sterling vrea sa-si vanda concesiunile de la Marea Neagra

Sterling Resources vrea sa-si vanda concesiunile de la Marea Neagra, a declarat marti, la The Money Channel, Cristian Petrescu, membru in comisia de industrii din Camera Deputatilor, informatia fiind confirmata si de seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani contractuali calculati de la data intrarii in vigoare a ESPA (n.r. adica a Contractului de Explorare si Impartire a Productiei incheiat intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration Limited si Canadianoxy (Romania) Ltd, la 6 august 1992), cu dreptul de prelungire cu o perioada aditionala de pana la 15 ani, conform prevederilor art. 27 alin. (2) din Legea Petrolului”, potrivit actului aditional.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Investitorul Sterling Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, actiunile sale tranzactionandu-se sub simbolul “SLG”. Sterling Resources Ltd. desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea

Ziua: Rezervele de petrol si gaze ale Romaniei vor fi epuizate in 15 ani

Rezervele Romaniei de titei vor fi epuizate in 14 ani, cele de gaze naturale in 15 ani, in timp de rezervele de carbune pe baza exploatarilor existente se vor termina in circa 32 de ani, a declarat, marti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, cu ocazia unui forum energetic, noteaza Agerpres.

Romania are la ora actuala rezerve de 755 milioane tone huila, 1,49 miliarde tone lignit si 74 milioane tone titei. Potrivit ANRM, in ceea ce priveste titeiul, productia va scadea in urmatorii ani cu circa 2,4% pe an, iar la gaze naturale productia va scadea cu 2-5% pe an. ”In ceea ce priveste reactoarele 1 si 2 ale Centralei de la Cernavoda, aceasta va asigura necesarul de energie pana in 2017”, a spus Patruti. Totodata, acesta a anuntat ca ANRM va scoate la licitatie, incepand din decembrie, circa 30 de perimetre de explorare cu o lungime de 30.000 de km patrati de petrol si gaze.
Romania are o istorie de 150 de ani in exploatarea titeiului si de 100 de ani de exploatarea gazelor naturale, iar mixul energetic al tarii este format 40% din carbune, 19% din gaze naturale, 29% energie hidro, 9% nuclear si 3% petrol.

Adevarul: Pot salva privatizările sectorul energetic?

În timp ce autorităţile ţin cu dinţii de societăţile considerate strategice,  consultanţii şi instituţiile financiare internaţionale recomandă privatizarea lor. Singura intenţie actuală privind o eventuală privatizare se referă la ultimele trei filiale Electrica, însă şi aceasta este doar la stadiul de proiect.

Strategiile energetice din ultimii ani nu au adus niciun beneficiu sectorului, iar studiile arată că este nevoie de investiţii circa 35 de miliarde de euro în acest domeniu până în anul 2s020.

Prin urmare, din ce în ce mai multe voci din loja experţilor şi a consultanţilor invocă revenirea la principiul atragerii de investiţii prin intermediul privatizărilor şi a parteneriatelor cu sectorul privat, pentru rezolvarea problemelor cauzate de subfinanţarea puternică.

Astfel, Kurt Weber, directorul general al companiei de consultanţă Horvath & Partners România, a arătat că proiectele din sectorul energetic românesc, precum noi­le reactoare nucleare, construirea de noi centrale sau mo­dernizarea celor existente, vor fi afectate de lipsa finanţărilor.

„Vom vedea privatizări în sectorul energetic în 2010-2011? Este o temă despre care nimeni nu discută acum, dar sunt sigur că această discu­ţie va apărea. Privatizările sunt o soluţie viabilă pentru viitor“, a spus Weber, în cadrul unei dezbateri organizate de Mediafax. Potrivit acestuia, chiar şi în contextul crizei, există companii europene mari care sunt dispuse să investească, precum CEZ sau OMV.

„Nu există viziune pe termen lung“

Un alt mod de a atrage finanţări este listarea la bursă, care însă va aduce mai puţini bani. Weber a precizat că sectorul a avut de pierdut în ultimii ani, când niciun activ important nu a fost privatizat.

Întrebat dacă actualul proiect al autorităţilor de a reorganiza sectorul în două noi companii, care să conţină atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, este fezabil, Weber a arătat că nu se poate discuta pe marginea acestei intenţii.

„Acesta nu este un proiect, ci doar un şir de idei. Nu include nicio viziune pe termen lung, nu se ştie cum se va investi, nici de unde vor proveni banii“, a argumentat el.

Probleme de competiţie

Şi Banca Mondială a avut un mesaj asemănător referitor la necesitatea continuării privatizărilor. Oficialii instituţiei financiare spuneau, săptămâna trecută, că gruparea companiilor rentabile (precum hidrocentralele) cu cele ineficiente (termocentralele) nu este o soluţie economică pentru rezolvarea problemelor.

La rândul său, BERD preciza, într-un raport privind evoluţia economică în regiune, că înfiinţarea celor două companii energetice din România ridică probleme legate de concentrarea pieţei.

Ultima mare privatizare din energie a avut loc în 2006, când pachetul majoritar al Electrica Muntenia Sud a fost vândut către Enel. De atunci, doar câteva microhidrocentrale au trecut în proprietate privată.

Electricile, vândute investitorilor strategici

În prezent, singurul proiect care prevede privatizarea unor active energetice aparţine Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi vizează vânzarea către investitori strategici a 51% din capitalul social al ultimelor trei filiale Electrica rămase la stat.

Vocea Rusiei: UE este dezamăgită de ineficienţa autorităţilor ucrainene

UE este dezamăgită de incapacitatea politicienilor ucraineni de a face ordine în ţară. Conform declaraţiei secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, Kievul nu poate să se descurce nici cu creşterea corupţiei, nici cu realizarea reformelor.

Până acum, Ucraina a depins prea mult de sprijinul internaţional. Potrivit acestuia, promisiunile electorale ale candidaţilor la preşedinţia Ucrainei nu trebuie să fie finanţate pe seama mijloacelor comunităţii mondiale. Comisia FMI intenţionează să se elucideze dacă Ucraina îndeplineşte condiţiile, conform cărora, ea a primit anul trecut un credit de 16,4 miliarde de dolari.

Vocea Rusiei: Gaz cu garanţie

Vladimir Putin şi Robert Fico / Imagine EPAPremierul rus, Vladimir Putin, a purtat tratative cu omologul său slovac, Robert Fico. Şefii guvernelor au examinat colaborarea în sfera energiei. Slovacia joacă un rol important în activitatea economică externă şi în politica externă a Rusiei.

Problema constă în aceea că Slovacia este o ţară tranzitară, prin care anual se transportă mai mult de 50 de miliarde metri cubi de gaz din Rusia. Conform strategiei europene a securităţii energiei, Bratislava a propus Moscovei să construiască în comun noi depozite subterane de gaz, să mărească capacitatea de trecere a gazoductelor în funcţiune, să reconstruiască noduri şi elemente ale sistemelor lor de gaze.

Cotidianul „Nezavisimaia gazeta” menţionează că, la ora actuală, Slovacia asigură aproape în totalitate necesităţile de gaze naturale ale economiei sale pe seamă livrărilor din Rusia.

Între timp, potrivit lui Robert Fico, cea mai mare parte a tratativelor a fost consacrată problemei unor eventuale sistari ale livrarilor de gaze, dacă Ucraina nu va achita la timp factura pentru gazul consumat.

Potrivit premierului slovac, Vladimir Putin a avertizat: dacă Kievul va amâna plăţile lunare, Europa va rămâne fără gaz. Moscova şi Bratislava nu pot preîntâmpina total apariţia unei noi crize. Premirul Putin a promis doar să-l prevină din timp pe omologul său, Robert Fico, despre un asemenea pericol.

Între timp, după cum menţionează cotidianul economic „Vedomosti”, o asemenea situaţie în sfera livrărilor nu satisface pe nimeni. Pentru a se evita situaţii de conflict în viitor, Rusia şi UE au semnat un memorandum cu privire la mecanismul de prevenire timpurie. Acest document se referă la furnizarea de gaze naturale, petrol şi energie electrică, de asemenea la prevenirea situaţiilor de urgenţă.

Cu toate acestea, experţii consideră că Europa aşa cum nu a avut, aşa şi nu are garanţii că nu vor fi sistate din nou livrările de gaze naturale. Memorandumul semnat nu are forţă juridică. Pur şi simplu Europa va şti dinainte că va rămâne în curând fără gaz.

“Novîe izvestia” scrie că autorităţile din Rusia nu doresc ca noul document să fie perceput ca un complot împotriva Kievului. Semnarea memorandumului mai aproape de sfârşitul anului nu înseamnă că documentul este ataşat la posibilele riscuri privind aprovizionarea cu gaze naturale a UE via Ucraina.

RIA Novosti: Baltic gas pipe operator to obtain $5.8 bln bank loan by yearend

MOSCOW, November 17 (RIA Novosti) – The Nord Stream pipeline operator building a gas pipe to Europe along the Baltic Sea will obtain 3.9 billion euros ($5.8 bln) in bank loans by late 2009, managing director Matthias Warnig said Tuesday.

“A meeting with bankers was held in August; we will receive financing worth about 3.9 billion euros by the end of the year and $2.6 billion next year,” Warnig said at a forum on the Russian gas industry in Moscow.

Warnig said that 29 banks had given their consent to disburse funds. He also said that the construction of the gas pipeline could begin on April 1, 2010.

The 1,200-kilometer (750-mile) Nord Stream pipeline is designed to pump some 55 billion cubic meters of gas a year from the Russian port of Vyborg to the German port of Greifswald.

Russia’s Gazprom holds 51% in the project, Germany’s E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall own 20% each, and Dutch gas transportation firm Gasunie has 9%.

Construction of the $12 billion gas pipeline, set to bypass the traditional transit nations of Ukraine, Poland and Belarus, is due to be completed in 2012.

Novinite: EU-Russia Joint Agreement to Safeguard Europe Gas Supply

Bulgaria: EU-Russia Joint Agreement to Safeguard Europe Gas Supply
To prevent a repeat of last winter’s crisis, the EU and Russia have agreed an early-warning system to inform Europe of any future disruptions in gas supplies. Photo by BGNES

The European Union and Russia have agreed to adopt an early warning system to prevent a repeat of past disruptions of gas supplies to Europe.

The system is intended to shield Europe from potential cuts in supply, and to protect consumers in the event of any severe disruption.

“An energy crisis like the one the EU suffered in January (2009) is harmful for supply, transit and consuming countries alike,” EU Energy Commissioner Andris Piebalgs said after signing the agreement with Russian Energy Minister Sergei Shmatko.

This was a reference to the Russia-Ukraine dispute, where supplies to Europe were severely disrupted for almost three weeks when Ukraine failed to pay for its supplies. Bulgaria was particularly badly affected, as it is almost entirely dependent on Russian gas sources.

The agreement comes as fears are growing that the dispute could be repeated this January, when Ukraine holds presidential elections. Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko said the country had struggled to pay its latest monthly gas bill to Russia.

In a longer-term related development, Moscow last week ordered oil companies to use “up to 95%” of the gases associated with petroleum extraction.

President Dmitry Medvedev highlighted the flaring of gas extracted alongside oil as an outstanding example of ineffective use of energy resources.

Apart from the negative environmental impact, he said, the inefficient practice “sends tens of billions of roubles up in smoke”.

The amount currently ‘flared’ in western Siberia alone – some 20 B cubic meters – is the equivalent of one-third of the projected annual capacity of the South Stream pipeline project.

energia.gr: Eni: South Stream Gas Pipeline Financing To Be Complex

Eni SpA Chief Executive Paolo Scaroni said Tuesday the negotiations on financing the multibillion-euro natural gas South Stream pipeline will be “somewhat complex.”

South Stream will have about 27 banks involved in the financing, said Scaroni, speaking on the sidelines of a parliamentary hearing in Rome.

The South Stream project, headed by Eni, Italy’s biggest energy company by market value, and Russian gas producer OAO Gazprom, aims to bring gas from the Caspian area under the Black Sea and landing in Bulgaria, bypassing Ukraine. Earlier this month, Russian Prime Minister Vladimir Putin said South Stream may be finished before 2013.

Eni’s CEO confirmed a final investment decision is scheduled for next year.

Eni and Gazprom haven’t started negotiations with Electricite de France SA for the French utility to take a minority stake in South Stream, Scaroni said. Eni’s CEO said he expects the issue to progress when Russian premier goes to Paris in the coming weeks.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter