revista presei 18 februarie

2010/02/19

Hotnews: Gazprom e de acord sa elimine intermediarii in exportul de gaz in Romania dupa expirarea contractelor in vigoare

Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu S.N.G.N. Romgaz S.A., se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei, in urma intalnirii dintre ministrul Adriean Videanu cu seful Gazprom Export, Alexander Medvedev.

Potrivit documentului citat, discutiile de la Bucuresti s-au axat pe importul de gaze din Rusia, colaborarea cu S.N.G.N. Romgaz S.A. in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011.

In plus, reprezentantii partii romane si ruse au vorbit si despre extinderea colaborarii cu Gazprom in privinta productiei de energie electrica.

Toate aspectele tehnice ale proiectelor analizate vor fi discutate intr-o intalnire la nivel de experti care va avea loc la sfarsitul lunii martie 2010.

Comunicatul Ministerului Economiei nu indica daca invitatia de a participa la proiectul South Stream a fost facuta Romaniei de catre Gazprom. Ministrul Adriean Videanu a creat aceste asteptari privind o posibila invitatie in proiectul rus printr-un interviu acordat in 8 februarie in emisiunea Nasul, de la B1TV, in care a spus: “Si Nabucco, si South Stream, si White Stream si Blue Stream, toate trec pe-aici”.

In prezent, Romania importa de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE si Imex Oil, contractele urmand sa expire in 2012. Insa, potrivit unui acord incheiat intre intermediari si Gazprom, contractele ar urma sa fie prelungite pana in 2030.

Hotnews: Gazprom a primit din partea Romaniei documentatia pentru South Stream. Transgaz a fost invitata sa se alature proiectului

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a intalnit cu ministrul roman al economiei, Adriean Videanu si a primit de la acesta datele necesare elaborarii documentatiei tehnico-economice pentru pregatirea unei variante romanesti a traseului viitoarei conducte de transport al gazelor rusesti spre Europa. Romania a confirmat interesul sau pentru participarea la proiectul South Stream si a transmis partii ruse datele solicitate anterior pentru elaborarea noului itinerar al gazoductului pe teritoriul Romaniei, a anuntat biroul de presa al Gazprom, citat de agentia infox.

Intelegerea este rezultatul vizitei intreprinsa de conducerea companiei ruse in Romania. „Relatiile cu Romania in domeniul energetic sunt considerate strategice si nutrim convingerea ca raporturile de cooperare dintre tarile noastre se vor extinde. Ne unesc multi ani de parteneriat reciproc – anul trecut s-au implinit 30 de ani de la primele livrari de gaze rusesti in Romania. Intentionam sa contribuim si pe viitor la asigurarea securitatii energetice a partenerilor nostri europeni, inclusiv a celor romani”, a declarat, la sfarsitul intrevederii, Aleksandr Medvedev.

Potrivit informatiilor preliminare, in 2009, Gaprom Eksport a furnizat Romaniei 2,04 mld. mc de gaze naturale.

Ministrul Adriean Videanu a spus, potrivit Reuters, ca Transgaz a fost invitata sa participe la proiectul rus, dar nu a dat detalii suplimentare, adaugand doar ca o conferinta de presa care va fi anuntata ulterior va da si detaliile. Alti oficiali din minister au spus insa ca nu s-a stabilit inca nimic concret si ca discutiile continua.

ziare.com: Romania ar putea lua locul Bulgariei in South Stream

Romania ar putea juca un rol-cheie in proiectul South Stream, scrie Vocea Rusiei, iar Bulgaria si-ar putea pierde locul in fata tarii vecine.

Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a exprimat interesul tarii noastre in cadrul proiectului in cadrul unei intalniri cu vicepresedinte Gazprom Alexander Medvedev, in cadrul careia Bucurestiul a furnizat documentatia necesara pentru a pregati un studiu de fezabilitate pentru intinderea unei conducte de gaz pe teritoriul sau.

Pana recent, Bulgaria a fost vazuta ca actor-cheie in South Stream. Conducta ar trebui sa ajunga la coasta bulgara prin Marea Neagra si sa se imparta de acolo in mai multe directii.

Intr-un efort de a asigura ca castiguri mai multe, Sofia a pus presiune pentru a obtine mai multe avantaje, ultima cerinta fiind cresterea tarifului de tranzit a gazului rus, informeaza Focus News.

In momentul de fata, prin Bulgaria trec gaze naturale catre Turcia, Grecia si Macedonia, la tarife mai scazute decat pe piata. Ceea ce tinde sa uite Sofia este ca obtine o reducere de pret la gazul pe care il cumpara de la Gazprom, scrie sursa citata.

Disputa pe gaze cu Ucraina a inceput pe aceeasi linie, dar Kievul a fost intr-o pozitie mai buna pentru poate bloca cu usurinta livrarile de gaz rusesc spre Europa.

Bulgaria si-a supraestimat importanta in South Stream. Gazprom s-ar putea abate cu usurinta un pic de la cursul stabilit si Bulgaria ar avea doar o conducta neimportanta, mai sustin jurnalistii bulgari.

Proiectul South Stream vizeaza sa aduca gaz rus in Uniunea Europeana ocolind Ucraina. O parte a conductei va trece pe fundul Marii Negre. Lungimea acestui tronson va fi de circa 900 de kilometri, iar adancimea la care se va afla va fi peste doi kilometri.

Pentru a contrui tronsonul terestru al gazoductului, partea rusa a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia si intentioneaza sa semneze unul si cu Austria.

ziare.com: Videanu: Vom importa direct gaze de la rusi

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat ca Romania va importa direct gaze din Rusia, acest lucru fiind discutat in timpul intalnirii cu delegatia companiei Gazprom.

“Partea rusa a fost disponibila ca, dupa terminarea contractelor actuale, sa putem avea un contract direct de import de gaze, prin negocierea cantitatilor si a pretului gazului”, a spus, vineri, Videanu.

In plus, ministrul Economiei a adaugat ca a discutat cu reprezentantii Gazprom, prezenti in Bucuresti miercuri, despre posibila participare la proiectul South Stream.

“Romania va analiza cu interes orice initiativa care poate contribui la securitatea energetica a Romaniei. Suntem preocupati de initiativele care pot avea un impact pozitivi in plan regional”, a spus Videanu.

El a adaugat ca a pus la dispozitia Gazprom toate datele pe care le-au cerut, pentru a-si putea finaliza studiile cu privire la Southstream, ramand doar cateva date tehnice, pe care le va oferi cat de curand.

money.ro: Transgaz a înregistrat în 2009 un profit în creştere cu 25% faţă de 2008

Compania Transgaz a încheiat anul trecut cu un profit de 298 de milioane de lei, mai mare cu 25% faţă de 2008. Avansul vine pe fondul creşterii cifrei de afaceri a transportatorului naţional de gaze cu 6 la sută, la 1,18 miliarde de lei.

Trangsaz a raportat rezultate peste estimările analiştilor, iar profitul net depăşeşte indicatorul bugetat. Deşi cantitatea de gaze transportată a fost mai mică, creşterea tarifului de transport a permis un avans al veniturile totale ale Transgaz cu 7 procente. Cheltuielile totale au urcat cu aproape 1%,  Transgaz şi-a sporit cu 23% profitul din activitatea de exploatare, iar din activitatea financiară a obţinut un rezultat poizitiv de 16 milioane de lei, de 4 ori mai mare faţă de cel din 2008.

Cheltuielile totale pentru investitii realizate în 2009 au urcat cu 53%, până la 436.5 mil lei, din care 16% reprezinta rambursari de credite. Transgaz este a cincea cea mai valoroasa companie de la BVB şi are o valoare de piaţă de peste 536 milioane de euro.

money.ro: Tampiza, Lukoil: România va participa şi la South Stream şi la Nabucco. Videanu confirmă

Oficialii Gazprom au venit la Bucureşti cu gândul de a implica România în proiectul South Stream, susţine preşedintele Lukoil România, Constantin Tampiza. În opinia sa, un consens ar fi benefic pentru ambele părţi. România va avea avantajul creşterii veniturilor din tranzitul de gaze, iar costurile de realizare a gazoductului South Stream ar fi mult mai reduse daca ruta acestuia va include ţara noastră.

Constantin Tampiza mai spune că România ar putea deveni un nod important de înmagazinare pentru Gazprom datorită resurselor pe care le deţine.

Reprezentantul Lukoil susţine că un parteneriat consolidat cu Rusia ar putea viza inclusiv modernizarea capacităţilor energetice din România. Tampiza spune că ţara noastră are un potenţial uriaş de reînnoire a tehnologiilor existente în sectorul energetic. La rândul lor, companiile din Rusia au capacitatea de a participa la proiectele de modernizare.

“România are nevoie de Gazprom şi să nu vă gândiţi ca Gazprom nu are nevoie de România. Am auzit despre o intreprindere mixta de înmagazinare a gazului. Nicio ţară nu are în acest moment posibilităţile României în privinţa formării unei capacităţi de înmagazinare a gazului care, ulterior, în condiţiile de vârf cum este criza aceasta, pot fi benefice nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru vest-europeni. Eu cred ca Gazprom a venit aici pentru ca este interesat de participarea României la gazoductul South Stream. Şi eu cred ca România va participa şi în South Stream şi in Nabucco.

Codruţ Sereş: România a ales Nabucco. South Stream seface cu Bulgaria

Fostul ministru al Economiei, Condrut Şereş este de altă părere. Zarurile au fost aruncate de mult: România a ales Nabucco.

“Pentru noi lucrurile sunt destul de clare. South Stream se va face cu Bulgaria şi nu cu România, în acest sens un acord fiind semnat în urmă cu câteva zile cu partea bulgară. Sigur că România poate, prin potenţialul oferit de piaţă, să devină un consumator din acel gazoduct, astfel incat aşa zisa problemă ucrainiana sa fie ocolită. Eu mai degraba văd posibilul rol al României in ceea ce priveste South Stream“, crede fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş.

Constantin Tampiza spune că o posibilă implicare a României în South Stream va elimina intermediarii energetici. Asta înseamnă că facturile pe care le vom plăti pentru gaze si energie vor fi mult mai mici.

money.ro: Ce vrea Gazprom în România

Experţii în domeniul energetic cred că gigantul rus Gazprom are planuri mari în România. Pe lângă dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare şi investiţiile în producţia de energie electrică, Gazprom este interesat să vândă în numele României certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Există posibilitatea ca autorităţile române să fi purtat deja discuţii cu Gazprom în privinţa tranzacţionării certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Declaraţia a fost făcută de expertul în energie Stanislav Rimschi.

Gazprom ar fi interesata de tranzactionarea emisiilor de CO2 alocate Romaniei. Putea fi un subiect in discutia de azi? Nu stiu, dar  Gazprom in mod indubitabil are capacitatea institutionala de a oferi acest serviciu. Care e costul? Ca ordin de marime nu pot depasi cateva procente din valoarea tranzactiei”, a declarat Stanislav Rimschi.

România are un surplus de circa 350 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon.

“Pentru România, o monetizare a certificatelor de CO2 alocate conform protocolului de la Kyoto ar însemna aproximativ un miliard jumate de euro”, a explicat Rimschi.

“Potenţialul real, ţinând seama de referinţe, este între 300 şi 350 milioane de certificate care pot fi valorificate. Ce ar fi însemnat în bani acum 2 ani de zile circa 3 miliarde, acum poate să însemne 1,2 – un miliard şi jumatate. În cazul în care certificatele de emisii ale României vor fi vândute, circa 95% din bani trebuie investiţi în mediu, spun reglementările internaţionale”, a declarat Constantin Boştină, vicepreşedinte AOAR.

“Dacă tranzacţia asta se va întampla până la sfârşitul anului sau când se va întampla, mie mi se pare extrem de important ca banii pe care România îi va obţine să îi investească în domeniul protecţiei mediului”, a spus Răzvan Nicolescu, reprezentntul României la Agenţia Europeană de Reglementare în Energie.

România poate să vândă surplusul său de certificate de emisii de CO2 până în 2012.

Gandul: Adriean Videanu: ruşii au invitat Transgaz în South Stream

Experţii spun că, deşi nu poate da cu piciorul unei astfel de invitaţii, ea trebuie tratată cu multă delicateţe, pentru că South Stream este concurentul Nabucco, proiect susţinut de UE

Cu mâna pe robinet, ruşii ne cheamă la South Stream

Gazprom, gigantul energetic de stat din Federaţia Rusă, a invitat transportatorul naţional de gaze naturale din România, Transgaz, să participe la proiectul South Stream. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Adriean Videanu, în urma întâlnirii oficiale cu Alexandr Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Administrativ al grupului rusesc.

“Ştiu că Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (în South Stream – n.r.). Romgaz nu poate să facă parte”, a declarat Videanu. În urma discuţiilor, cu uşile închise, dintre oficialii români şi cei ai Gazprom, gigantul energetic a emis un comunicat în care se precizează că “partea română şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream şi a furnizat delegaţiei ruse date solicitate anterior pentru pregătirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul românesc”.

UE sau Federaţia Rusă?

Proiectul South Stream este considerat de către experţii în energie drept rival proiectului Nabucco, promovat de către UE, cu sprijinul mai mult sau mai puţin voalat al SUA. Tocmai din acest motiv, experţii susţin că invitaţia Gazprom, deşi este onorantă şi bine-venită, trebuie tratată foarte delicat de oficialii români.

“România nu este în măsură să dea cu piciorul la o asemenea invitaţie. În acelaşi timp însă, nu trebuie uitat faptul că UE susţine proiectul Nabucco şi noi suntem membri UE. Despre orice fel de proiect ar fi vorba însă, este clar că România trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi diversifica sursele de alimentare cu gaze naturale”, a declarat pentru Gândul Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). El a precizat că, dincolo de posibilitatea achiziţionării de gaze naturale la un preţ mai bun, principalul beneficiu al participării României la un astfel de proiect va fi asigurarea unei noi surse de gaz, mai ales în contextul în care “moda” mondială în energie este folosirea din ce în ce mai accentuată a acestei resurse, care oferă şi un randament energetic mai bun decât cărbunele, de exemplu, dar şi poluează mai puţin.

În timp ce proiectul South Stream, estimat la circa 15 miliarde de euro, prevede crearea unei conducte de gaz între Federaţia Rusă şi Bulgaria, proiectul Nabucco are în vedere transportul de gaze naturale din regiunea Mării Caspice spre Europa, pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Transgaz, transportatorul de gaze naturale deţinut de statul român, participă la proiectul Nabucco alături de OMV (care deţine Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi de RWE (Germania).

Vocea Rusiei: Proiectele energetice ruso-elene: fără surprize şi lucruri neaşteptate?

Colaj: Vocea Rusiei
Fără surprize şi lucruri neaşteptate. Acesta este tonul care predomină în materialele mass-media, care comentează vizita de două zile la Moscova a premierului elen Georgios Papandreou. Însă totul depinde din ce punct de vedere vom privi.
Tratativele au decurs, într-adevăr, fără devieri de la formatul dinainte stabilit. Însă, în dialogul monoton, la prima vedere, interveneau tot felul de înţelegeri noi.

De exemplu, cele referitoare la măsurile de înviorare a comerţului bilateral, la investiţiile elene în dezvoltarea flotei comerciale ruseşti, la tehnologii, transport, inclusiv la planul amplasării liniei de cale ferată Moscova-Salonic.

S-a examinat şi iniţiativa Atenei referitoare la anularea regimului vizelor pentru cetăţenii ruşi, care intră în UE.

De altfel, premierul Papandreou a sprijinit deschis ideeea lui Dmitri Medvedev cu privire la noua arhitectură a securităţii europene.

Şi totuşi în centrul atenţiei participanţilor la tratative a stat energetica. Liderii celor două state au dat asigurări în vederea trecerii de la stadiul lent la cel activ de realizare a două proiecte. Este vorba de conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis şi gazoductul South Stream.

Însă fără amănunte: ca, de exemplu, este gata Grecia în situaţia actuală să poarte partea sa de cheltuieli pentru amplasarea conductelor de gaz şi petrol. Nu s-au amintit şi divergenţele părţii bulgare cu cei trei participanţi la proiect. Şi alte obstacole obiective şi artificiale. La ele s-a referit Nikolai Kaveşnikov, expert la Institutul Europei.

„Şi South Stream, şi Burgas-Alexandroupolis se realizează foarte încet, însă din cauze obiective. În ceea ce priveşte gazoductul South Stream, aici apare problema incertitudinii în ce priveşte cererea de gaz din Europa. În prezent aceasta este o problemă foarte acută, deoarece există diferite prognoze, mai mult sau mai puţin oficiale. Şi unele din ele pun sub semnul întrebării South Stream. Dacă în privinţa Nord Stream totul este clar, contractele au fost încheiate, în schimb nu este clar cui i se va vinde gazul din South Stream.

În ceea ce priveşte conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, aici cauza întreruperii nu este prea clară. Într-o oarecare măsură, acest lucru poate fi legat de South Stream, deoarece pentru a primi acordul Turciei în vederea desfăşurării lucrărilor prealabile în zona ei economică de la Marea Neagră, a fost realizat un şir de înţelegeri, a căror esenţă nu este cunoscută, însă care din nou pun pe agenda de lucru problema conductei Samsun-Ceyhan. Iar Samsun-Ceyhan şi Burgas-Alexandroupolis sunt proiecte care concurează între ele. Nu este clar ce cantitate de gaz va avea nevoie Europa peste 5-10 ani.

Chiar şi Bruxellesul face prognoze diferite, şi nu este prea clar spre care trebuie orientată atenţia. Factorul obiectiv este nu numai acela că există şi o prognoză proastă, ci şi că nu există o prognoză sigură. Toate prognozele sunt diferite. Şi spre care trebuie să te orientezi – să îngropi în adâncurile Mării Negre câteva miliarde de ruble, alegând pe nimerite una din variantele evoluţiei evenimentelor -, nu este cea mai bună tactică”, menţionează Nikolai Kaveşnikov.

Însă nimeni nu are de gând să pună cruce proiectelor de perspectivă. Situaţia aminteşte de un incubator: materialul iniţial a fost pus, iar ce anume va apare acolo, vom vedea la toamnă.

Vocea Rusiei: Moscova speră într-o integrare economică mai intensă a Ucrainei

Vladimir Putin / Foto: RIA Novosti
Moscova speră în dezgheţarea şi intensificarea proceselor de integrare din spaţiul postsovietic, cu participarea Kievului, a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin, la întâlnirea de la reşedinţa sa de la Novo-Ogariovo cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Anume la Novo-Ogariovo s-a examinat pentru prima dată în 2004 ideea creării Spaţiului Economic Unic (SEU), cu participarea Rusiei, Kazahstanului, Belarusului şi Ucrainei. Însă, odată cu venirea la putere în 2005 a preşedintelui Viktor Iuşcenko, tratativele Ucrainei cu SEU au fost sistate.

În această perioadă, Rusia, Belarus şi Kazahstan s-au înţeles în vederea înfiinţării Uniunii Vamale. În prezent, în urma alegerii preşedintelui Viktor Ianukovici au apărut noi speranţe vizavi de participarea acestei ţări la procesele de integrare din spaţiul CSI, consideră Aleksei Vlasov, directorul general al Centrului de Studiere a Spaţiului Postsovietic.

„După ce s-a dovedit că învingătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina este Viktor Ianukovici a avut loc un fel de salt în timp, la starea de lucruri din anii 2003-2004. În prezent, noi primim din nou semnale de la Viktor Ianukovici şi de la anturajul său apropiat că Ucraina este dispusă să examineze problema privind cooperarea cu cele trei state, care fac deja parte din Uniunea Vamală.

Deoarece Ucraina este o republică parlamentară, problemele de acest gen sunt de competenţa premierului. Asta înseamnă că dacă el va fi un adept al lui Viktor Ianukovici, problema integrării Ucrainei în EvrAzEs va fi de importanţă crucială în viitorul apropiat.

Kirill Tanaev, directorul Fundaţiei pentru politică eficientă, a fost mai rezervat în ceea ce priveşte perspectivele includerii Ucrainei în procesele de integrare.

„Constituţia Ucrainei nu permite acestei ţări să adere la o asociaţie internaţională, în care există aşa numitul organ supranaţional. Din această cauză nu putem vorbi despre apartenenţa Ucrainei ca membru cu drepturi egale, de exemplu, la Uniunea vamală. În acelaşi timp, Ianukovici, în timpul campaniei electorale, a declarat că este posibilă varianta „trei plus unu”, adică cele trei ţări plus Ucraina. Nu este clar, cum ar fi fost posibil acest lucru în realitate.

O altă problemă constă în aceea că cele mai multe chestiuni trebuie să fie aprobate de majoritatea Radei Supreme. Ianukovici va trebui să facă multe compromisuri, care deseori vor fi îndreptate împotriva proiectelor de integrare, sau preţul participării Ucrainei la aceste proiecte va fi foarte mare”, consideră expertul.

RIA Novoesti: Gazprom, Bulgaria to sign deal to clear way for South Stream

Gazprom and Bulgaria are set to sign an agreement on a joint venture that will clear the way for the construction of the South Stream gas pipeline across the southeast European state, the Russian energy giant said on Tuesday.

Russia signed an intergovernmental agreement on the South Stream gas project with the Socialist-led Bulgarian government in January 2008.

In May 2009, Russia’s Gazprom and state-run Bulgarian Energy Holding (BEH) agreed to set up a joint venture on a parity basis to build the Bulgarian section of the South Stream pipeline by mid-2010.

However, the country’s new government, which came to power in the summer of 2009, announced its plans to review the deal and diversify gas suppliers following a dispute between Gazprom and Ukraine in January 2009 over unpaid bills and gas prices that left most European countries without gas deliveries for two weeks in freezing temperatures.

Following the talks, held with Gazprom in late 2009, the new Bulgarian government announced its support for the project, intended to reduce the dependence of European consumers on gas transit countries.

Gazprom said in a statement that during a working visit by Gazprom CEO Alexei Miller to Bulgaria on Tuesday and his meeting with Bulgarian President Georgi Parvanov and Prime Minister Boyko Borisov, the parties discussed the pre-investment stage of the project.

“The preparation of a feasibility study for the Bulgarian part of the gas pipeline and the creation of a joint project company between Gazprom and the Bulgarian Energy Holding were named as top priority measures,” the statement said.

The South Stream project, designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas to the Balkans and on to other European countries, involves Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece.

The pipeline’s capacity could be eventually increased to 63 billion cubic meters annually.

The gas pipeline is expected to start operating in late 2015. The project is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. It is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

RIA Novosti: Bulgaria seeks Russian loan to fund nuclear plant construction

Bulgaria will ask Russia for a loan of some 2 billion euros ($2.75 billion) to finance the construction of the Belene nuclear power plant over the next two years, the Bulgarian economy minister said Tuesday.

Traicho Traikov said Bulgaria was determined to complete the project because a lot of money had already been sunk into it, the BTA news agency reported.

“The government’s strategy from now on will be to get as much economic mileage as possible from every lev that has been invested in the project. We are going to offer incentives that will attract foreign investors,” Traikov said.

He added that the Bulgarian government was planning to hold talks with Russian State Atomic Energy Corporation Rosatom.

Bulgaria’s previous government planned to have Russian company Atomstroyexport build the Belene nuclear power plant, with the government retaining a 51% share in the plant.

The other 49% was to be sold to the German company RWE in exchange for about 2 billion euros. However, RWE pulled out of the project in the fall of 2009, and the Bulgarian government said it could reduce the government share in the future plant to 20% to attract more private funding.

The cost of the project has been revised upward to 10 billion euros, far higher than the previous estimate of 4 billion euros, partly as a result of the global economic crisis.

RIA Novosti: Ukraine’s new leadership eyes Customs Union with Russia – paper

Viktor Yanukovych, Ukraine’s president-elect, is prepared to initiate talks on the country’s entry into the Customs Union with Russia, Belarus and Kazakhstan, a Russian business daily reported on Wednesday.

Ukraine’s possible participation in the Customs Union was criticized on Tuesday by Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko, Yanukovych’s rival in the February 7 presidential runoff, at a meeting with members of parliament from the Our Ukraine party of outgoing President Viktor Yushchenko, Kommersant said.

Tymoshenko said the Party of Regions leader had already agreed with Russia on signing documents on Ukraine’s accession to the Customs Union with Russia, Belarus and Kazakhstan, the paper said.

Tymoshenko said the agreement with Russia would offer Ukraine a 20-30% discount in the price of natural gas supplied to the ex-Soviet republic, the paper reported, citing Anatoly Hrytsenko, chairman of the Ukrainian parliament’s national security and defense committee.

However, Ukraine’s possible bid for its entry into the Customs Union is likely to complicate Russia’s position at talks on energy issues inside the union, the paper said.

The Foreign Ministry of Belarus announced on Tuesday that it would prioritize the issue of Russian export duties at spring talks on the Customs Union, the paper said.

Russia and Belarus were embroiled in a bitter dispute at the start of the year over duty-free oil supplies to Belarus that threatened crude deliveries to Europe.

Russia earlier offered to supply the ex-Soviet republic with some 6.3 million metric tons of oil for domestic consumption duty-free and demanded Minsk pay full import duties on crude it refines and sells on to Europe, dropping considerable subsidies.

Belarus, however, argued that Russia should supply up to 30 million metric tons of oil duty free, saying Russia’s demand ran contrary to the deal on the Customs Union signed between the two countries and Kazakhstan in late 2009.

The dispute was resolved in late January after the parties signed an array of agreements on crude oil deliveries and uninterrupted transits to Europe.

Two high-placed sources in the Ukrainian government told Kommersant that the team of Yanukovych, who is to be inaugurated as president on February 25, was already making preparations for the first large-scale initiative to integrate Ukraine into the uniform customs space of Russia, Belarus and Kazakhstan.

“Even though Ukraine is a full-fledged WTO member, transnational corporations do not view it as a separate market but perceive it as a target for investment and trade along with Russia, Belarus and Kazakhstan,” a high-placed official in the Ukrainian economics ministry and member of the Yanukovych team told Kommersant.

However, representatives of the Party of Regions, which propelled Yanukovych into the presidency, were more cautious about the new president’s plans of integration into the Customs Union, saying Ukraine would not aspire for full-fledged membership in the union, the paper reported.

“Our task is to deepen economic cooperation around the entire border. The Customs Union is an important integration project for us… but there can be no talk about Ukraine’s full-fledged participation in the Customs Union, especially considering that we are a WTO member,” said Anatoly Kinykh, deputy head of the Party of Regions parliamentary faction.

Novinite: Gazprom Head Agrees to Direct Bulgaria Gas Supply Contracts

Bulgaria PM Meets Russian Gazprom Head over South Stream: Gazprom  Head Agrees to Direct Bulgaria Gas Supply Contracts
Both the South Stream project and new contracts for the supply of Russian natural gas to Bulgaria that have to be signed were discussed. Photo by Council of Ministers

Bulgaria PM Boyko Borisov has held a personal meeting in Sofia with Gazprom CEO, Alexei Miller, to discuss the South Stream natural gas pipeline project.

The press department of the Council of Ministers reported that reported that Bulgarian Energy Minister Traicho Traikov also attended the meeting.

Both the South Stream project and new contracts for the supply of Russian natural gas to Bulgaria that have to be signed were discussed.

PM Borisov raised the question of existing gas transit to Bulgaria and requested for it to be considered in the context of the South Stream project in a manner that does not adversely affect gas supplies to Bulgaria.

Bulgaria President Georgi Parvanov also met with Miller and they discussed the practical implementation of policy agreements. Parvanov pressed for the new gas supply contracts to be signed directly between Bulgaria and Russia rather than through intermediaries.

Miller confirmed that Russia would agree to sign direct contracts with Bulgaria and that the South Stream project would protect the interests of the Bulgarian side.

Novinite: Bulgaria Wants Higher Gas Transit Fees from Russia’s Gazprom

The Bulgarian government has notified the CEO of Russian energy giant Alexei Miller of its demand that the fees for the transit of natural gas through Bulgarian territory.

This was announced by Bulgaria’s Minister of Economy, Energy, and Tourism, Traicho Traikov, after Alexei Miller arrived on a surprised visit in Sofia and met with Prime Minister Boyko Borisov and later with President Georgi Parvanov.

According to Traikov, the question about increasing the fees for the transit of Russian gas through Bulgaria was raised during the meeting between Borisov and Miller.

“The transit fees are very low, they are among the lowest in Europe but it has been like this since the contracts for supplies and transit of Russian natural gas were signed in 1999,” Traukov said as cited by the Dnevnik Daily.

Gazprom currently pays Bulgaria USD 1,7 for the transit of 1 000 cubic meters of gas through 100 km of Bulgarian territory.

Traikov explained further that the Russian company had demonstrated understanding with regard to Bulgaria’s demand that Russian gas was sold directly from Gazprom to Bulgargaz without any intermediaries. This question was first raised during the January 2009 gas crisis between Russia and Ukraine.

However, Traikov has made it clear that Bulgaria and Russia were currently not holding any negotiations on that issue.

Currently, the Gazprom supplies to the Bulgarian state monopoly Bulgargaz go through three other companies – Overgas Inc, Wintershall, and Gazpromexport.

The Bulgarian Minister has revealed that, in addition to the intermediary issue, another question which was discussed during the meeting between Borisov and the Gazprom CEO was the possibility of allowing Bulgargaz re-export Russian natural gas to third countries.

Traikov also hinted that the Bulgarian government had told the Russian company CEO that proceeding with the talks of the South Stream gas transit pipeline would depend on reviewing the currently existing gas supply and transit contracts between Bulgaria and Russia.

Novinite: CEO: Bulgargaz, Gazprom Shed Intermediaries in Gas Trade

Bulgaria: CEO: Bulgargaz, Gazprom Shed Intermediaries in Gas  Trade

Bulgargaz CEO Dimitar Gogov has made it clear that all intermediaries between Bulgaria and Gazprom would be eliminated. Photo by BGNES
Bulgaria’s state gas monopoly Bulgargaz is going to start buying Russian natural gas directly from Gazprom.

This was announced Wednesday by Dimitar Gogov, CEO of Bulgargaz, who met Tuesday with the CEO of Gazprom, Alexei Miller, in Sofia.

Currently, Bulgaria gets Russian natural gas through three intermediaries – Overgas Inc, Wintershall, and Gazpromexport.

Gogov explained that Bulgaria was going to fulfill its contracts with them until they expired in 2011-2012 but that by the end of 2010 Bulgargaz was going to negotiate new gas supply contracts with Gazprom or its subsidiary Gazpromexport thus eliminating the other two companies.

“I don’t like to use the word “intermediaries”. But these traders will have to find other ways to stay on the market,” Gogov stated referring to Overgas Inc and Wintershall.

He also explained Bulgargaz and Gazprom had started talks about diversifying the routes through which Bulgaria could receive Russian gas.

Currently, all Russian natural gas export to Bulgaria is supplied through Ukraine and Romania. The new options that have been discussed by Gogov and Miller in Sofia include getting Russian gas directly through the South Stream gas pipeline whenever it is completed, and also receiving Russian gas through Turkey (even though currently Bulgaria is a transit state for some of the gas that Russia sells to Turkey).

The Bulgargaz CEO said these additional options had been requested by the Russian side which wanted to reduce its dependence on Ukraine for the gas transit.

On Tuesday, Bulgaria’s Economy Minister Traikov, who also met with Alexei Miller, explained that Gazprom had demonstrated understanding with regard to Bulgaria’s demand that Russian gas was sold directly from Gazprom to Bulgargaz without any intermediaries.

Novinite: Romania Tells Russia It Wants to Be Part of South Stream

Bulgaria: Romania Tells Russia It Wants to Be Part of South  Stream

Romania has expressed interest in participating in the South Stream gas transit pipeline. Map by wikipedia
Romania has confirmed its interest in participating in the Russian natural gas pipeline project South Stream.

This has been announced by the Gazprom press center after a meeting between the Vice President of Gazprom, Alexander Medvedev, and the Romanian Economy and Energy Minister Adrian Videanu.

During the meeting, Medvedev and Videanu discussed the cooperation in the sector of natural gas supplies, storage, and transit, as well as electricity production.

Medvedev has expressed his opinion that the energy cooperation between Russia and Romania would deepen; he pointed out that in 2009, the two countries marked 30 years since the first Russian natural gas supplies to Romania. In 2009, Russia sold to Romania 2,04 billion cubic meters of gas.

The South Stream natural gas transit pipeline is supposed to go from Russia to Bulgaria via the Black Sea proceeding to Italy and Greece.

Various reports have raised alarm that Romania might replace Bulgaria as part of the South Stream pipeline as the Bulgarian government of Boyko Borisov decided to review the project.

energia.gr: Romania’s Gas Imports Down To 2 Bcm In 2009

Romania imported about 2 billion cubic meters of natural gas from Russia in 2009, less than half the 5 billion cubic meters imported in 2008, data from the country’s energy watchdog ANRE showed Thursday, news agency Mediafax reported.

At an average price of $356.5 per 1,000 cubic meters, the Russian gas cost

Romania $690 million last year.

Gas imports covered nearly 15% of

Romania ‘s consumption in 2009, of 13.2 bcm.

In 2008, Romanian natural gas consumption stood at 15.5 billion cubic meters.

Romgaz Medias was the top gas supplier on the Romanian free market, with a 27.4% share in 2009, followed by Interagro group, with a 16.1% share.

Romania ‘s leading oil company OMV Petrom SA (SNP.RO) ranked third with a 11.2% market share.

On the regulated market, E.ON Gaz

Romania and GDF Suez Romania supplied over 90% of the natural gas delivered to households and medium-sized companies.

energia.gr: Romania Romgaz, Gazprom To Carry On Gas Talks – Official

Romanian natural gas supplier Romgaz Medias will continue negotiations with Russia’s giant Gazprom on gas storage co-operation, Romgaz general manager Marcel Piteiu said Wednesday.

Economy Minister Adriean Videanu and Romgaz’s head met earlier Wednesday with Gazprom vice-president Alexander Medvedev. The officials talked about setting up a natural gas storage facility in Romania.

Both Videanu and Medvedev declined to give a statement after the meeting.

Romgaz and Gazprom signed in June last year a memorandum to set up a joint company to develop natural gas storage facilities in Romania. The joint venture would also invest in power production.

Romgaz Medias is majority owned by the Economy Ministry. The company plans to invest 1.2 billion lei (EUR1=RON4.1196) in 2010, a 41% increase from last year.


–>

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter