revista presei 17 septembrie

2009/09/17

ziare.com: CET-urile vor fi scutite de datorii de jumatate de miliard de lei

Pentru a evita oprirea alimentarii cu caldura si apa calda in aceasta iarna, Guvernul a decis sa scuteasca 26 de centrale electrotermice de datorii la stat in valoare totala de 536 de milioane de lei.

Procedura a fost demarata printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de oficialii Ministerului Administratiei si Internelor, in lipsa lui existand riscul ca populatia sa ramana fara caldura si apa calda la iarna, scrie Adevarul.

Problemele din sectorul energiei termice, cauzate de tehnologia depasita, de costurile foarte mari si de pierderile imense, au adus sistemul la un pas de colaps, majoritatea CET-urilor aflandu-se in blocaj financiar.

In topul datornicilor se afla CET Brasov, care va primi un ajutor de stat de 97 de milioane de lei, urmat de centralele din Botosani si Giurgiu, cu circa 88 de milioane de lei si de cea din Iasi, care a acumulat arierate de 66 de milioane de lei.

Pentru aplicarea masurilor preconizate de Executiv este nevoie de elaborarea unei scheme de ajutor de stat, care va necesita avizul Consiliului Concurentei.

standard.ro: Reorganizarea energiei de stat: o ecuaţie cu mai multe necunoscute

Planurile pentru înfiinţarea celor doi noi giganţi energetici de stat se schimbă de la o săptămână la alta, după mai bine de şase luni de discuţii şi dezbateri. În acest context, protestele sindicatelor din domeniu se înmulţesc şi devin din ce în ce mai puternice.
Dacă în urmă cu o săptămână ministrul Economiei, Adriean Videanu, vorbea despre management privat pentru cei doi giganţi energetici de stat şi spunea că va propune Guvernului această formulă, ieri, secretarul de stat din instituţie, Tudor Şerban, care răspunde de sectorul energetic, a declarat cu totul altceva.

“Când am spus că ne dorim management privat la cele două companii, ne refeream la un management pe principii private, nu să aducem noi de la Londra alţi oameni care să ne arate cât de proşti suntem”, a precizat Tudor Şerban. Acesta nu s-a oprit aici şi a continuat, spunând că şefii celor două companii vor fi Constantin Bălăşoiu, actualul director general al CEN Craiova, susţinut de PDL, şi Mihai David, membru al PSD şi directorul general al Hidroelectrica. Ulterior, Tudor Şerban a revenit şi a spus că aceştia vor coordona activitatea celor două companii până la numirea unei conduceri. Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea celor două societăţi ar urma să apară până la finele anului. Mihai David de la Hidroelectrica a spus că va dura şase luni de la înfiinţare până când cele două societăţi vor deveni funcţionale.

“De la 1 ianuarie 2010, cele două companii energetice naţionale vor fi funcţionale pe hârtie, dar vom putea vorbi despre funcţionarea reală a lor din 2012. Până atunci vor râşni în gol”, a explicat, la rândul său, Tudor Şerban, fără să detalieze. De asemenea, secretarul de stat a adăugat că Ministerul Economiei ar putea lista pe piaţa de capital cel mult 15-20% din acţiunile celor două companii energetice naţionale. “Bursa, da. Să vedem cum o rezolvăm şi pe asta. Nu vom scoate pe Bursă mai mult de 15-20%”, a spus el.

Referitor la o eventuală preluare a unei participaţii la cele două companii de către Fondul Proprietatea, Şerban a arătat că o deţinere de 20%, chiar şi de 5%, ar fi enormă.

Pe fundalul pregătirilor Ministerului Economiei pentru reorganizarea sectorului de producţie electricitate, sindicatele din domeniu devin din ce în ce mai nervoase. După protestele sindicaliştilor din Hidroelectrica, nemulţumiri au apărut şi de la sindicatele din Electrica şi filialele sale care organizează pichete în aceste zile. Mai mult, lor li se adaugă reprezentanţi ai angajaţilor de la Nuclearelectrica, de fapt sindicalişti care nu sunt de acord cu planurile de reaşezare a sectorului de producţie. Proba de foc în opinia specialiştilor din piaţă va fi rearanjarea împrumuturilor, pentru că există posibilitatea ca băncile finanţatoare să ceară rambursarea anticipată a creditelor de sute sau zeci de milioane de euro luate de anumite companii de stat din energie. Între timp, până la formarea giganţilor, firmele de stat încearcă să se comporte cât mai normal.

De exemplu, Hidoelectrica va renegocia preţul energiei furnizate Alro Slatina, în prezent de 25 de euro pe MWh, preţ majorat deja cu 14% în urma unor negocieri. De altfel, contractele Hidroelectrica vor intra în cele două societăţi naţionale proporţional cu cantitatea de energie produsă de fiecare. Mai departe, producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti a semnat, la începutul săptămânii, cu două consorţii, memorandumul de înţelegere pentru construcţia unor unităţi de producţie a energiei la CET Progresu, din Capitală, şi CET Fântânele, judeţul Mureş. Valoarea celor două proiecte se ridică la 450 milioane de euro.

Reamintim că giganţii de stat ar putea prelua o parte din participaţia statului la reactoarele 3 şi 4. Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze majoritatea activelor din societăţile de stat din domeniu.

EVZ: PSD şi PDL şi-au împărţit deja cei doi „giganţi” energetici

De independenţa managementului viitoarelor două companii energetice integrate, clamată până acum, s-a ales praful.

Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, a decis deja pe cine să numească în fruntea „giganţilor”. Unul dintre ei este Mihai David, actualul director general al Hidroelectrica, fost preşedinte al PSD Braşov. Acesta va fi şef peste compania care va îngloba, în urma reorganizării, perla sistemului energetic local, Porţile de Fier.

Absolvent al Facultăţii de Construcţii de Maşini din Braşov, experienţa sa în sectorul energetic este cea acumulată până acum la Hidro electrica, în două luni şi jumătate de la numirea sa, şi în calitate de preşedinte AGA la CET Braşov. Văzut în piaţă ca un susţinut al lui Viorel Hrebenciuc, în 2002, David a fost cercetat penal pentru modul de privatizare a societăţii Turism Bucureşti

.

Şef peste compania care va îngloba cele trei complexuri energetice şi Nuclearelectrica este Constantin Bă lăşoiu, cu experienţă în – de lungată în domeniu şi care acum conduce Complexul Energetic Craiova. Ima ginea sa în piaţă este una pozitivă. Bălăşoiu este susţinut de PDL în această împărţire, potrivit datelor din piaţă.

Management
„după principii private”

Într-o primă etapă, cei doi au fost desemnaţi să coordoneze comisiile care să se ocupe de înfiinţarea companiilor energetice, preconizată pentru 1 ianuarie 2010. Dacă până acum se vehicula

varianta managementului privat, ieri, secretarul de stat Tudor Şerban a declarat că aceasta înseamnă de fapt „management pe principiu privat”. „Nu mai aducem noi

şefi din Londra, să ne arate ce proşti suntem”, a spus Tudor Şer ban

.

Potrivit acestuia, participaţia Fondului Proprietatea în „giganţi” s-ar ridica la 20%, ceea ce este „enorm”.

hotnews.ro: Compania franceza EDF confirma intentia de a participa la proiectul South Stream

Grupul francez EDF, Electricite de France, a confirmat miercuri interesul de a participa la   proiectul South Stream, considerat un concurent al proiectului european Nabucco, relateaza AFP.

“South Stream? Da, este adevarat”, a raspuns Pierre Gadonneix, presedintele companiei franceze la intrebarea unui deputat din Parlamentul de la Paris.

“Ideea de a fi alaturi italieni cu Gazpromul este o veste foarte buna in ceea ce priveste diversificarea aprovizionarii”, a continuat Gadonneix.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop alimentarea UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Gandul: Locaţia celei de-a doua centrale nucleare va fi stabilită la începutul anului viitor

in cele trei locaţii rămase de pe lista lungă de 10 posibilităţi, cea finală va fi aleasă în ianurie-februarie

Autorităţile au în vedere trei posibile locaţii pentru amplasarea viitoarei centrale nucleare, după ce lista lungă făcea referire la zece amplasamente. Locaţia câştigătoare va fi însă stabilită după finalizarea studiului amplasamentului, în ianuarie-februarie 2010, a declarat Alexandru Săndulescu, director pentru politici energetice în cadrul Ministerului Economiei, citat de Mediafax. Intenţia de a construi o centrală nucleară cu cel mult patru reactoare a fost anunţată încă de anul trecut. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a avansat chiar toamna acestui an ca termen de începere a lucrărilor, într-o zonă din Transilvania. Mai multe companii energetice şi-au arătat interesul pentru acest proiect, printre care Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF Suez, dar şi de la firme din Coreea de Sud.

Gardianul: Interese – Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, amanate pentru 2017

Punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va fi posibila abia in 2016-2017, cu un an mai tårziu decåt s-a prognozat, a anuntat ieri presedintele Nuclearelectrica. Desi sustin ca sunt in grafic cu lucrarile, guvernantii inca fac calcule privind participatia Romåniei la investitie. In acelasi timp, Ministerul Economiei precizeaza ca studiul pentru amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare va fi finalizat în ianuarie-februarie 2010, in prezent discutandu-se despre o lista scurta privind trei posibile locatii. Daca in privinta investitilor nucleare nu se arata graba, Ministerul Economiei vrea ca la inceputul lui 2010 sa functioneze cele doua societati nationale energetice, obtinute prin restructurarea sectorului de productie.

“In 2016-2017 vom trece la furnizarea de energie pe reactoarele 3 si 4”, a declarat ieri Pompiliu Budulan, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, explicand totusi ca se afla in termen cu investitia, iar anul viitor se vor cunoaste costurile integrale ale proiectului. Totodata, acesta a declarat ca nu au demarat discutii privind recalcularea participatiei Romaniei la constructia celor doua unitati nucleare, desi in urma cu o saptamana ministrul economiei Adriean Videanu a lansat aceasta idee. “Deocamdata Nuclearelectrica detine 51% si nu s-a pus problema schimbarii participatiei. Suntem flexibili catre o schimbare”, a spus Budulan, la o dezbatere pe teme energetice.
In cazul in care se va discuta acest aspect, cele doua companiile energetice pe care Guvernul doreste sa le infiinteze prin restructurarea sectorului de productie ar putea prelua o parte din paticipatia de 51% detinuta de Nuclearelectrica la societatea care va construi reactoarele 3 si 4. “Ne intereseaza (sa preluam – n.r.), atât cât va fi necesar pentru a ne asigura un flux de energie”, a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica. Nuclearelectrica ar putea continua investitia în constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 din postura de filiala, întrucât, dupa includerea ei într-una din cele doua companii energetice nationale, nu va mai avea personalitate juridica. “Nuclearelectrica va intra cu totul într-una din cele doua companii energetice nationale. Vor fi probleme pentru reactoarele 3 si 4 pentru ca nu vom mai avea personalitate juridica. Poate vom intra ca filiala”, a spus Budulan, afirmand ca aceasta chestiune trebuie sa se reglementeze.

Nu vom aduce manageri de la Bruxelles

Proiectul de ordonanta privind crearea a doua companii nationale urmeaza sa fie inaintat guvernului la finalul acestei luni sau inceputul lui octombrie. Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, si seful complexului energetic Craiova, Constantin Balasoiu, vor fi cei insarcinati de coordonarea activitatii structurilor ce ar urma sa devina functionale in 2010. “Cele doua companii vor avea management privat, adica o conducere pe principii private, dar nu vom mai aduce manageri din Bruxelles, care sa ne spuna cât de prosti suntem noi. (…) Va fi greu în perioada urmatoare pentru ca trebuie sa lucram la eficientizarea intensitatii energetice. Sefii celor doua companii vor trebui sa urmareasca foarte atent costurile si sa gaseasca masuri de crestere a eficientei”, a spus Serban.
Pe de alta parte, acesta a anuntat ca Ministerul Economiei va incepe saptamana viitoare negocierile cu Fondul Proprietatea privind actiunile pe care acesta le va detine la cele doua societati energetice. “20% pentru Fondul Proprietatea e enorm. Si 5% este enorm”, a spus Serban, adaugand ca ministerul ia in calcul sa listeze pe piata de capital circa 15-20% din actiunile companiilor energetice.

Sindicalistii acuza politicul

Dezbaterile pe tema restructurarii sistemului energetic au loc pe fondul protestelor sindicalistilor de la Cernavoda si Hidrosind. Marin Dana, presedintele Sindicatului CNE Cernavoda, considera ca, prin inserarea a doua companii profitabile in cele doua structuri, se pune in joc securitatea energetica. “Aceasta decizie politica va afecta pe termen lung competitivitatea Nuclearelectrica si Hidroelectrica, societati profitabile in acest moment. Chiar daca li se mai prelungeste putin viata complexurilor energetice, statul va fi nevoit sa le inchida dupa 2013”, sustine Dana. Totodata, Hidrosind a anuntat pentru astazi proteste ample in fata Ministerului Economiei, PSD si PDL. “Guvernul formeaza doua companii care vor falimenta in scurt timp cu scopul de a vinde activele Hidroelectrica, cea mai importanta resursa nationala neinstrainata pana acum”, a spus Decebal Sulea, liderul Hidrosind.
“Este momentul ca România sa depaseasca parti pris-urile, trebuie sa ne gândim în principal la binele societatii. Toata industria va depinde de cum vom sti sa ne organizam si de problemele legate de pret (al energiei electrice, n.r.)”, a afirmat Tudor Serban, secretar de stat în Ministerul Economiei.

ziare.com: Presa internationala Chavez a ajuns la o intelegere cu China

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anuntat semnarea unui parteneriat cu China in valoare de 16 miliarde de dolari si avand ca obiect bazinul Orinoco, bogat in resurse petroliere.

“Ieri a fost semnata o intelegere in Beijing pentru bazinul Orinoco. Aceasta stabileste o investitie de 16 miliarde dolari in urmatorii trei ani”, a declarat Chavez cu ocazia unui eveniment public, informeaza AFP.

A oferit putine detalii cu privire la pact si nu a numit companiile chinezesti implicate insa a spus ca acestea vor fi asociate legal cu compania de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA), pentru a produce 450.000 barili pe zi.

Venezuela, membru fondator al OPEC si cel mia mare exportator de petrol al Americii Latine, a anuntat saptamana trecuta ca a semnat un acord similar cu un consortiu rusesc.

Intelegerea va aduce grupul de cinci companii rusesti in Venezuela cu investitii de peste 20 miliarde dolari in urmatorii trei ani si le ofera acestora dreptul sa sondeze in zona Orinoco.

PDVSA a declarat ca productia impreuna cu companiile rusesti, in blocul masiv de petrol Junin 6, va incepe in 2012. Se estimeaza ca acest bloc detine 53 miliarde barili de petrol, ceea ce-l face una dintre cele mai mari rezerve, la nivel international.

Asocierea – cu companiile rusesti Rosneft, Lukoil, Gazprom, TNK-BP si Surgutneftegaz – ar urma sa produca 450.000 barili de petrol pe zi, pana in 2012, a declarat Chavez.

Infocatul lider de stanga al Venezuelei a explicat ca cele doua intelegeri vor ridica producita cu pana la 900.000 de barili pe zi care vor fi vanduti prin companiile rusesti si chineze.

“In plus va fi si un flux de tehnologie catre tara noastra, China urmand sa cumpere platforme de extractie, sonde, autostrazi si case”, a explicat Chavez.

Chavez a mai precizat ca in timpul recentei sale vizite la Moscova a semnat un parteneriat care ofera PDSVA 60 de procente in aceasta exploatare, cei 40 de procente ramasi urmand sa se imparta catre membrii consortiului.

Intelegerea estimeaza investitii de aproape 30 miliarde in proiect, a expicat Chavez in timpul programului sau de radio “Alo Presidente”.

Venezuela, o tara bogata in petrol, pretinde ca detin rezerve dovedite de 142.3 miliarde de barili, insa expertii venezueleni considera ca bazinul Orinoco ar putea detine inca 235 miliarde barili.

Novinite: Russia’s Energy Minister Comes to Bulgaria with N-Plant Offer

Bulgaria: Russia's Energy Minister Comes to Bulgaria with N-Plant Offer
The previous Socialist government has estimated Belene costs at EUR 4 B but their successors from center-right GERB party say the price tag may tower to EUR 10 B. Photo by BGNES

Russia’s Energy Minister, Sergei Shmatko, is expected to arrive on Thursday in Bulgaria with an offer for the planned Belene nuclear power plant as the country is fishing for investors for its majority stake.

A day earlier Sergei Shmatko told journalists that his country is ready to consider an investment participation in the nuclear power plant should Bulgaria decide to sell its state-owned stake.

The statement followed an announcement by Energy and Economy Minister Traicho Traikov, who told private broadcaster Nova television that Sofia should give the project a chance but without government funding.

He said his ministry is considering to cut its 51% stake in Belene to 20% as it would seek to attract more investors and raise funding.

State power utility NEK has a majority stake in the plant and has contracted Russia’s Atomstroyexport to build the two 1,000 megawatt reactors.

Bulgaria’s previous Socialist-led government chose last year German power utility RWE to become a strategic partner in the Belene project with a stake of 49%.

According to reports and non-governmental organizations, however, RWE AG’s plan to expand in Bulgaria’s nuclear market is on the brink of collapse because financing for the project couldn’t be obtained.

The previous cabinet started talks with the Russian government on a EUR 3.8 B state loan for the project and offered guarantees for it.

It hired BNP Paribas SA, France’s largest bank by market value, to arrange a EUR 250 M loan to help fund construction of the nuclear power plant at the Danube river town, whose price tag towered from EUR 4 B to EUR 10 B.

NEK’s poor results, triggered by a fall in power consumption, however forced it to breach the conditions on the loan, making it callable.

The new government of the center-right GERB party says it is not willing to provide any state guarantees for loans and will make a thorough analysis and research of the project.

It is to decide by the end of September whether to scrap or push ahead the construction of the multi-billion Belene nuclear power plant.

energia.gr: Russia Seeks Foreign Energy Partners For Arctic Projects

Russia wants foreign companies to help develop vast offshore hydrocarbon resources in the Arctic and is preparing economic incentives to stimulate exploration in the region, the country’s deputy resources minister, Sergey Donskoi, said Wednesday.

“To work under difficult conditions in the Arctic sea, there is a need for modern technology and financial resources from private companies, including foreign ones,” Donskoi said on the ministry’s Web site. Control of projects should stay with Russian companies, he said.

Work in the Arctic is so far limited to Russia’s two state-controlled energy firms OAO Gazprom (GAZP.RS) and OAO Rosneft (ROSN.RS).

The ministry has put forward a number of proposals to stimulate work exploration in the region, including lower credit rates from domestic lenders.

Gazprom, the world’s biggest producer of natural gas, is working with France’s Total S.A. (TOT) and Norway’s StatoilHydro ASA (STO) to develop the massive offshore Shtokman gas condensate field in the Barents Sea.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter