revista presei 17 iunie

2009/06/17

Ziare.com: Gazele se ieftinesc de la 1 iulie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a stabilit, marti, o reducere cu 5% a tarifelor la gazele naturale, de la 1 iulie.

Ieftinirea din iulie vine dupa ajustarea de preturi din mai, pe fondul unui regres continuu al consumului la nivelul companiilor, a declarat, pentru Adevarul, presedintele institutiei, Petru Lificiu.

In prezent, un consumator casnic plateste circa 1.000 de lei pentru mia de metri cubi, in functie de puterea calorifica a gazelor.

In ceea ce priveste pretul electricitatii pentru consumatorii finali, ANRE analizeaza doua scenarii: reducerea tarifelor fie pentru toti consumatorii, inclusiv pentru populatie, fie doar pentru cei eligibili, respectiv firme si industrie.

“Cu certitudine va fi o reducere la IMM-uri, la economie in principal, pentru a genera locuri de munca si a gasi solutii pentru a reporni economia si la nivelurile mici. Speram insa sa-i bucuram si pe consumatorii casnici cu o mica reducere in factura”, a mai spus Lificiu.

Ziare.com E.ON ar putea concedia 9.000 de oameni

Cea mai mare companie de utilitati din lume, E.ON, ar putea renunta la aproximtiv 9.000 de angajati, reprezentand 10% din total fortei de munca, potrivit sindicatului Ver.di.

E.ON ar putea concedia 6.000 de persoane din Europa, relateaza ziarul german Die Welt, citat de Reuters.

De asemenea, reprezentantii sindicatului au declarat ca alte 3.000 de locuri de munca ar putea fi desfiintate.

Un purtator de cuvant al E.ON a declarat ca firma ar putea disponibiliza oameni, dar nu s-a realizat, deocamdata, un plan detaliat de reducere a costurilor.

La sfarsitul anului 2008, E.ON avea 94.000 de angajati. Potrivit reprezentantilor companiei, se incearca reducerea cheltuielilor cu aproximativ 1,5 miliarde de euro, pana in 2011.

Business Standard: Rusia amana pana in 2011 construirea unor conducte de gaze naturale catre China

Rusia a amanat planurile de a construi conducte de gaze naturale catre China pana in 2011, din cauza neintelegerilor legate de costuri, a anuntat miercuri monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom.

“Nimeni nu mai vorbeste despre livrari de gaze naturale catre China”, a declarat directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, cu ocazia unei conferinte de presa.

Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaze naturale ale Rusiei, a asteptat semnarea unui acord pentru a incepe constructia.
Conform discutiilor initiale, doua conducte de gaze naturale, construite pe de o parte si de alta a Mongoliei, ar fi putut livra pana la 80 miliarde metri cubi de gaze/an, aproape dublu fata de volumul vandut in Germania, cel mai mare consumator din Europa.
Prima conducta urma a fi alimentata din campurile din Siberia de vest, a anuntat Gazprom anul trecut. Gazul natural pentru cea de-a doua conducta ar fi provenit din campul Sakhalin si, poate, din campul Kovykta, din Siberia de est.  Moscova stabilise, in principiu, ca va incepe sa exporte gaze naturale in China prin legatura vestica in 2011 si prin cea estica in 2016.
Grupul rusesc Gazprom a mai anuntat separat ca se asteapta ca exporturile de gaze naturale lichefiate de la proiectul Sahalin-2 sa depaseasca cinci milioane tone in 2009, peste planul initial de trei milioane tone, a anuntat miercuri un inalt responsabil al companiei.
Seful operatiunilor de export al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat cu ocazia unei conferinte de presa ca proiectul Sahalin-2, la care mai participa si companiile Royal Dutch Shell, Mitsubishi si Mitsui, va atinge o capacitate de export de gaze naturale de 9,6 milioane tone in 2010.
Pana in 2020, Gazprom vrea sa furnizeze 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate de la o fabrica noua din insula Sahalin, in tarile din regiunea Asia-Pacific. Pana in 2030, Gazprom intentioneaza sa majoreze cantitatea de gaze naturale lichefiate livrata pana la 28 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Standard.ro Ucraina vrea sa imprumute patru miliarde de dolari de la banci europene pentru a plati gazul rusesc

Ucraina ar vrea sa imprumute patru miliarde de dolari de la bancile europene pentru a-si umple depozitele subterane de gaz, a anuntat marti premierul Iulia Timosenko, citata de AFP.

Intrebata cu privire la dificultatile ucrainene de plata a gazului rusesc, la finalul unei reuniuni cu oficiali europeni la Luxemburg, Timosenko a subliniat ca “unele pot fi acoperite de credite”.

“Avand in vedere situatia actuala a sistemului bancar ucrainean, acesta nu poate reactiona foarte rapid la acest gen de cereri. Discutam un imprumut la bancile europene”, a explicat Timosenko, subliniind ca aceasta posibilitate este sustinuta si de Rusia. “Vorbim despre patru miliarde de dolari”, a precizat ea, adaugand ca a discutat despre credit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La sfarsitul lunii mai, premierul rus Vladimir Putin ceruse UE sa ajute Kievul sa isi plateasca facturile, amenintand cu o noua criza a gazului, dupa cea din ianuarie. In aceste conditii, Barroso a acceptat sa treaca pe agenda summitului european de joi si vineri modul in care UE poate sa ajute Ucraina. Comisia Europeana a trimis saptamana trecuta, la Moscova si Kiev, o misiunea care va evalua mai precis dificultatile de finantare ale Ucrainei.

Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko se afla in conflict privind modul de finantare a companiei energetice de stat Naftogaz, unul dintre multele subiecte in legatura cu care cei doi fosti aliati au diferende. Iuscenko acuza guvernul Timosenko de implementarea unor politici care vor duce la falimentul Naftogaz, printre care apelarea la credite pentru a plati importurile de gaz rusesc. El a precizat ca firma are de achitat pana in prezent 74 de miliarde de grivne (9,7 miliarde de dolari), fata de 56 de miliarde la inceputul anului.

Timosenko sustine ca depune toate eforturile posibile pentru ca Naftogaz sa devina o companie viabila si a promis ca va plati cu promptitudine gazul cumparat, pentru a nu se ajunge la o repetare a situatiei din iarna, cand livrarile de gaz rusesc catre Europa au fost livrate timp de peste doua saptamani.

Premierul a precizat ca i-a spus lui Barroso ca Ucraina a inceput sa depoziteze gaz inca din luna aprilie. “Am platit intotdeauna pentru gaz si suntem parteneri de incredere”, a subliniat ea.

Standard.ro: Consumul mondial de gaz, cea mai mare cadere din 1960

Consumul mondial de gaze naturale ar putea sa cunoasca anul acesta un recul istoric de 2%, scadere cauzata de involutia productiei in sectoarele “insetate de energie”, precum chimia si siderurgia, scrie Les Echos.

Consumul de gaze naturale a cunoscut cresteri solide si regulate, cu o progresie a consumului de aproape 4% in medie, intre 1965 si 2007. Criza economica inceputa anul trecut a schimbat profund lucrurile.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie si Fondului Monetar International, dar si Deparamentului Energiei al Statelor Unite, am putea asista in acest an la o scadere de 2% a consumului mondial de gaze naturale. Impactul acestei scaderi ar fi cu atat mai mare cu cat anul trecut s-a inregistrat o crestere de 2,5%. Ramurile industriale mari consumatoare de energie, precum chimia sau siderurgia – care au cunoscut scaderi brutale ale productiei -, sunt cele care vor trage cu siguranta in jos consumul mondial de gaze naturale.

La nivelul economiilor dezvoltate ale lumii, precum Statele Unite si Japonia, tinand seama de scaderea productiei industriale, cauzata de diminuarea comenzilor si de inchiderea de fabrici – pe sol american, doar General Motors a anuntat inchiderea a 10 fabrici -, diminuarea consumului de gaze naturale, de pana la 8%, ar putea fi de patru ori mai mare decat cea inregistrata la nivel global.

Standard.ro: Standard & Poor’s ar putea reduce ratingul KazMunayGas si ale unor divizii ale companiei

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat marti ca a pus sub observatie ratingul corporativ pe termen lung ‘BBB-‘ al companiei kazahe KazMunayGas (KMG), cu implicatii negative, conform unui comunicat emis de companie.

Ratingul corporativ pe termen lung ‘BB+’ al diviziei JSC KazMunaiGas Exploration Production (KMG EP) a fost de asemenea plasat sub observatie, cu implicatii negative.

Agentia a mai plasat sub observatie si ratingurile corporative pe termen lung ale KazTransOil (‘BB+’), KazTransGas (‘BB’) si JSC Intergas Central Asia (BB’), cu implicatii negative.

“Am plasat compania KMG si subsidiarele sale sub observatie, cu implicatii negative din cauza temerilor legate de expunerea acestora la sectorul bancar kazah, aflat in dificultate”, a declarat analistul Standard & Poor’s, Andrey Nikolaev.

KazMunayGas a raportat depozite considerabile la bancile locale, in special Halyk Savings Bank of Kazakhstan (B+/Negativ/B) si Kazkommertsbank (B/Negativ/C). Subsidiarele companiei mai au depozite la banca BTA Bank J.S.C.

Agentia de rating estimeaza ca nivelul lichiditatii si calitatea activelor detinute de aceste banci sunt in continuare sub presiune iar flexibilitatea KazMunayGas si a subsidiarelor sale de a administra aceste depozite ar putea fi limitata, un exemplu in acest sens fiind nevoia companiei de a atrage fonduri pentru a finanta achizitia recenta a companiei MangistauMunaiGas, in ciuda faptului ca a raportat detinerea unor rezerve considerabile de bani.

Agentia crede ca lichiditatile KMG nu sunt atat de solide precum estimat anterior. Compania a avut datorii pe termen scurt de 1,4 miliarde dolari, care trebuie refinantate din 31 decembrie 2008.

De asemenea, S&P vrea sa ia o decizie asupra ratingului companiei KMG pana pe 30 iunie, la sfarsitul perioadei de analiza a lichiditatilor grupului, perspectivelor operationale pe termen scurt si in ceea ce priveste un posibil ajutor guvernamental. “In functie de rezultatele analizei, am putea cobori ratingului pe termen lung cu una sau mai multe trepte”, a declarat Nikolaev.

www.tmctv.ro ANRE: Gazele naturale se ieftinesc, de la 1 iulie, şi pentru populaţie, şi pentru industrie cu 5%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca gazele naturale să se ieftinească cu 5% de la 1 iulie, atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, a declarat marţi preşedintele ANRE, Petru Lificiu.

În primele cinci luni ale anului 2009, consumul de gaze a scăzut cu 19,58% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, iar producţia internă de gaze nu depăşeşte necesarul de consum.

Totodată, Petru Lificiu a declarat luni, Agenţiei NewsIn, că preţul energiei electrice livrate populaţiei rămâne neschimbat de la 1 iulie.

Ultima modificare de preţ la gazele naturale a avut loc la începutul lunii mai, când Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preţul gazelor livrate populaţiei să scadă cu 3%.

www.tmctv.ro: Gazprom ar putea amâna lansarea exploatării unor câmpuri petroliere importante

Grupul rusesc Gazprom, principal producător de gaze naturale la nivel mondial, ar putea amâna lansarea exploatării unor câmpuri gazeifere foarte importante, aşteptându-se şi la o scădere a cererii de gaze în Europa şi Rusia până în 2012.

Directorul executiv adjuct al Gazprom, Alexander Ananenkov a declarat, cu ocazia unei conferinţe de presă, că grupul se aşteaptă să producă 507 miliarde metri cubi de gaze naturale în 2010, 510 miliarde în 2011 şi 523 în 2012, marcând o scădere considerabilă faţă de nivelul de 550 miliarde barili produs în 2008.

Ananenkov a precizat că în 2009 producţia s-ar putea situa între 450-510 miliarde metri cubi, cifra finală depinzând de revenirea economică şi de condiţiile meteorologice.

“Dacă va fi foarte frig în al patrulea trimestru al anului, nimeni nu va face economii pe cheltuiala propriei sănătăţi”, a declarat acesta

Ananenkov a adăugat că Gazprom ar putea amâna cu un an lansarea giganticului câmp petrolier Bovanenkovo, din peninsula Iamal, din nord-estul Siberiei, până spre sfârşitul anului 2012, pe fondul scăderii cererii.

Amânările vor permite Gazprom să reducă cheltuielile de capital din 2009 la circa 500 miliarde ruble (16,05 miliarde dolari), cifra iniţială a cheltuielilor fiind de 637 miliarde ruble.

Gazprom şi-a majorat constant producţia în ultimul deceniu, pentru a atinge scopul declarat, de a spori cota de piaţă în Europa, de la 25% la 33%.

Criza financiară globală a dus la amânarea planurilor Gazprom cu cel puţin două decenii din punct de vedere al volumelor de producţie, clienţii preferând să reducă volumele achiziţionate.

Consumatorii europeni şi-au redus de asemenea achiziţiile de gaze naturale începând cu anul curent, preferând să aştepte ca preţul la gaze naturale să se coordoneze cu cel la petrol, care a scăzut considerabil.

“Clienţii, fiind afectaţi de criza financiară şi economică globală, şi-au redus în mod aşteptat achiziţiile, ştiind că preţurile vor fi mai scăzute în următoarele şase luni”, a declarat Ananenkov.

“În primul trimestru am văzut cum cererea pe pieţele occidentale s-a ridicat la 260-280 milioane metri cubi pe zi, cu 200-170 milioane metri cubi sub nivelul înregistrat în perioada similară din 2008, însă momentan observăm o creştere a cererii, pieţele occidentale cumpărând circa 430 milioane metri cubi pe zi începând cu lunile aprilie-mai”, a adăugat acesta.

Circa 80% din producţia de gaz a Rusiei provine de la Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, care furnizează un sfert din necesarul de gaz al Europei.

EVZ: Restructurarea sectorului energetic, în dezbatere publică

Ministerul Economiei a postat astăzi pe site-ul instituţiei, pentru dezbaterea publică, proiectul de restructurare a sectorului energetic local, prin care cea mai mare parte a producătorilor de energie, companiile miniere Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Compania Naţională a Huilei (CNH), dar şi furnizorul Electrica sau producătorul de gaze naturale de stat Romgaz ar urma să fie comasaţi şi restructuraţi în două societăţi naţionale.

Acestea ar urma să aibă costuri

apropiate, de 44, respectiv 45 euro pe MWh şi cote de piaţă în sectorul de producţie, la nivelul acestui an, de 48%, respectiv 44%. Potrivit declaraţiilor recente ale ministrului economiei, Adriean Videanu, cele două companii integrate vor deveni funcţionale până la sfârşitul acestui an.

Planul lui Videanu pentru companiile din energie

– Număr de scenarii analizate: 13, din care optime 3
– Care este varianta finală propusă:

Societatea 1 (S1):

CE Turceni
CE Rovinari
CE Craiova
Sucursala CNE Cernavodă cu unităţile 1 şi 2
SH Vâlcea
SH Slatina
SNLO
O parte din Electrica


Societatea 2 (S2):

CTE Deva
CET Paroşeni
ELCEN Bucureşti
Porţile de Fier
SH Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu
CNH
Restul din Electrica
Romgaz

  • Cele două societăţi nou-înfiinţate vor prelua aceste unităţi/companii, care îşi vor pierde personalitatea juridică. Scopul acestei restructurări este de a se vinde energia pe  un mix de resurse (hidro, nuclear şi termo), însă ministerul nu a lămurit până acum ce se va întâmpla cu actualele contracte ale producătorilor de energie, în special cele până în 2013-2014 ale Hidroelectrica, producător care va desfiinţat.
  • Structura, pe tipuri de resurse, a viitoarelor unităţi este: S1 – circa 34% nuclear, 10% hidro şi restul termo, iar S2 – 38% centrale termo şi diferenţa, hidro. În prezent, producătorii de energie sunt împărţiţi pe tipuri de resurse – Termoelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica etc.
  • S1 va avea o cotă de piaţă de 48% în sectorul de producţie, iar S2 o cotă de 44%, la nivelul lui 2009. În 2013, ponderea acestora se va reduce la 41%, respectiv la 34%, odată cu punerea în funcţiune a investiţiilor private în producţia de energie. La nivelul acelui an, Petrom, de pildă, care construieşte la Brazi o centrală pe gaze de 860 MW, va avea o cotă de 10%, devenind al treilea producător ca mărime din sistem, în timp ce grupul italian Enel va avea o pondere de 9%.
  • Potrivit strategiei, „scenariul de restructurare propus contribuie la realizarea siguranţei şi securităţii energetice a ţării, prin limitarea dependenţei de resurse energetice din import prin utilizarea lignitului, huilei din ţară, respectiv a energiei hidroelectrice şi nuclearelectrice în cadrul unor societăţi puternice, comparabile ca portofoliu de centrale cu societăţi similare din UE şi din regiune.


Electrica va renunţa la propriile investiţii în producţie

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri că a „sugerat” managementului Electrica, firmă

de stat care mai are în subordine trei filiale de distribuţie şi trei de furnizare a energiei electrice, să renunţe la propriile proiecte de investiţii în producţia de energie, pentru a se concentra pe consolidarea reţelei, dat fiind că oricum va fi integrată alături de producători de energie. Electrica avea planuri pentru peste 100 MW în regenerabile (eolian, microhidrocentrale şi biomasă), având înfiinţată şi o societate pentru investiţiile în biomasă, Electrica Bio-Heat. “Am aprobat un cuantum de peste 100 milioane euro din banii pe care Electrica îi avea din privatizări, pentru consolidarea infrastructurii de distribuţie a energiei. Mi s-a părut anacronic ca Electrica să investească în producţie”, a afirmat Videanu.

Oil Age ends in about 50 years?

The world has enough oil reserves for 42 years at current production rates.

This was announced Thursday in a report of British Petroleum Ltd, Bloomberg.com wrote.

“Fossil fuels will remain the dominant source of energy well into the future”, British Petroleum Ltd Chief Executive Officer (CEO), Tony Hayward, said at a presentation in London.

Global proved oil reserves fell last year, the first drop since 1998, led by declines in Russia, Norway and China, according to BP Plc.

Oil reserves totaled 1,258 trillion barrels at the end of 2008, compared with a revised 1,261 trillion barrels in 2007, BP said in its annual Statistical Review of World Energy Tuesday.

“Declines in Russia, Norway, China and other countries offset increases in Vietnam, India and Egypt,” BP said on its Web site.

BP Ltd and other oil companies are struggling to replace reserves as access to deposits becomes harder, and older fields in places like the UK and Mexico are depleted.

Russia passed a law in 2008 that limits foreign ownership in some of the country’s biggest energy and metals deposits.

Middle East countries, which hold 60% of global reserves, restrict access for international companies, novinite.com reports.

However there is a different point of view expressed by The Australian.

“All of that looks pretty encouraging, particularly as last year’s ratio of reserves to annual production stood at 42 times. In the simplest terms, that ratio means global conventional oil reserves will last 42 years if production keeps going at current levels and there are no new discoveries.

That’s the good news, but on the flipside there’s a lot of muttering in the oil industry about some developing nations’ tendency to overstate their reserves for political purposes.

Against that, oil extraction technology is improving all the time and the “proved reserves” numbers are meant to refer to oil that is readily extractable by existing methods. In the simplest scenario, drillers can now send wells out horizontally to do a much more thorough job of extracting oil from existing fields than they did, say, 10 years ago.

That’s clearly a plus. But back on the negative side, there’s a difference between proven reserves and economically extractable reserves, since some deeper fields aren’t worth exploiting unless oil is closer to $US80 a barrel than $US30. With the crude price now at the upper end and rising, that will increase the amount of economically recoverable oil. Miners would say it’s lowering the cut-off grade.

Conclusion? We won’t run out soon and the final date for the Oil Age will be put back further and further as the price rises. Don’t bank on the tar sands, meanwhile, since there’s another dimension: CO2 emissions. Converting tar sands to oil releases huge amounts of CO2 and there’s no current technology available to stop that. Then again, there could be one out there.

All of which suggests we might still be arguing about the end of the Oil Age in 50 years. Let’s hope that by then it will all be hypothetical thanks to the development of other energy sources”.

www.pravda.ro

Gazprom increases 2009 forecast for LNG exports to 5 mln tons

MOSCOW, June 17 (RIA Novosti) – Russian energy giant Gazprom expects exports of liquefied natural gas from the Sakhalin II project in the Far East to reach 5 million metric tons this year, a deputy CEO said on Wednesday.

“The initial plan was for 3 million metric tons, but we forecast that 5 million metric tons [of LNG] will be supplied,” Alexander Medvedev said.

The official predicted last week that world markets could experience a shortage of liquefied natural gas by 2014 as some producers have delayed LNG projects due to the global economic crisis.

Gazprom estimates that despite the current economic problems, global demand for LNG will grow at an annual rate of 6-8% to reach about 500-800 million metric tons by 2030, Medvedev said on June 9.

The Sakhalin II project, in which Russian gas monopoly Gazprom holds a controlling stake, has estimated reserves of 150 million metric tons (1.1 billion barrels) of oil and 500 billion cubic meters of natural gas.

Sakhalin II comprises an oil field with associated gas, a natural gas field with associated condensate, a pipeline, a liquefied natural gas plant, and an LNG export terminal.

Sakhalin II signs LNG supply deal with Osaka Gas

YUZHNO-SAKHALINSK, March 4 (RIA Novosti) – Sakhalin Energy, the operator of a vast oil and gas project off Russia’s Pacific Coast, said on Wednesday a sale and purchase agreement had been signed for LNG supply to the Japanese company Osaka Gas.The deal stipulates the supply of approximately 0.2 million metric tons of liquefied natural gas (LNG) annually for a period of more than 20 years. LNG will be delivered from a plant in the south of Sakhalin Island, which will eventually have a capacity of 9.6 million tons a year.

“The signing of this agreement and the Sakhalin LNG deliveries…fortify the trading and commercial relationship between Russia and Japan,” Sakhalin Energy’s CEO Ian Craig said during the signing ceremony.

The signing of the sale and purchase agreement follows an earlier preliminary agreement signed with Osaka Gas in 2007.

As the second largest gas company in Japan, Osaka Gas manages over 56,000 km of gas transmission pipelines, serving nearly 7 million gas customers in the Kansai region.

The Sakhalin Energy LNG plant inauguration ceremony was held on February 18, 2009. Approximately two thirds of all Sakhalin LNG will be exported to nine buyers in Japan, the world’s largest LNG market. The remaining volume will go to South Korea and North America.

Mr. Hiroshi Ozaki, president of Osaka Gas, said: “LNG from Russia will be delivered to Osaka Gas for the first time, and it will be our seventh LNG source on a long-term basis, contributing to our diversified LNG procurement portfolio.”

In December 2006, Russian energy giant Gazprom acquired 50% plus one share in Sakhalin Energy for $7.45 billion after months of pressure from Russian authorities, who accused the formerly Shell-led project of environmental damage to the island.

The move was seen by analysts as the Kremlin’s attempt to review disadvantageous 1990s production-sharing agreements.

Royal Dutch Shell and Japan’s Mitsui and Mitsubishi now hold 27.5%, 12.5% and 10% in the project respectively.

Sakhalin II comprises an oil field with associated gas, a natural gas field with associated condensate, a pipeline, a liquefied natural gas plant, and an LNG export terminal.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter