revista presei 17 decembrie

2009/12/17

EVZ: “Cadou” de la aleşi: gaze mai scumpe la populaţie

Parlamentul a prelungit perioada în care marii consumatori au parte de gaze ieftine şi a extins lista potenţialilor beneficiari.

Consumatorii casnici sunt ameninţaţi de o scumpire semnificativă a gazelor naturale

începând de anul viitor, din cauza unei legi aprobate recent de parlament, prin care aria consumatorilor industriali care primesc doar gaze din producţia internă s-a lărgit considerabil. În acest fel, populaţia va fi nevoită să consume mai multe gaze din import, de două ori mai scumpe decât cele autohtone.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

(ANRE) va trimite guvernului şi parlamentului o scrisoare în care le va prezenta efectele pe care le va avea asupra populaţiei această lege.

„Ne gândim să revenim asupra acestei măsuri, în cazul în care consumatorii casnici ar putea avea probleme. Atunci vom ieşi imediat cu o ordonanţă de urgenţă”, ne-a declarat preşedintele ANRE, Petru Lificiu.

Potrivit legii gazelor, deoarece gazele din producţia internă nu acoperă integral necesarul României, toţi consumatorii trebuie să cumpere gaze

în aceeaşi proporţie intern/import. De regulă, gazele ruseşti asigură circa 25% din consum.

Pentru a sprijini industria românească mare

consumatoare de gaze naturale, mai ales cea chimică, guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca, în perioada iunie-octombrie 2009, consumatorii întreruptibili să consume doar gaze din producţia internă.

Măsura s-a aplicat până în octombrie celor patru mari consumatori întreruptibili aprobaţi de Transgaz – respectiv Azomureş, combinatele InterAgro, Nitroporos Făgăraş şi Electrocentrale Bucureşti, care au consumat în acest interval 28% din producţia internă.

Încă doi beneficiari

Parlamentul a extins însă ajutorul până în octombrie 2010 şi a permis şi celor cu un consum mai mic să beneficieze de această facilitate. Deja încă două firme au devenit consumatori întreruptibili, respectiv Alum Tulcea şi Upsom Ocna Mureş.

În plus

, consumul pe timp de iarnă este mult mai ridicat, aşa încât populaţia ar putea ajunge să consume chiar şi 50% gaze din import, potrivit estimărilor companiei E.ON România.

De altfel, compania spune că are nevoie de o creştere de 15% a tarifelor la gaze de la 1 ianuarie. Poziţia ANRE este că tarifele nu vor creşte.

Romania Libera: E.ON cere ANRE preturi mai mari cu 12-15% la energie si gaze

Compania germana E.ON, cu activitati in Romania de distributie si furnizare de electricitate si gaze

naturale, a cerut ANRE o crestere de 15% a pretului gazelor si o scumpire de 12% a energiei electrice, in 2010, desi recunoaste ca cererile sunt nerealiste si nu se asteapta sa fie aprobate, informeaza Mediafax.

“Speram sa gasim impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul

Energiei (ANRE) o solutie care sa avantajeze pe toata lumea, un compromis corect pentru toate partile. Mentinerea preturilor nu ar fi in opinia mea un compromis corect”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.

Grupul german a inregistrat anii trecuti pierderi de 700 milioane de lei pe partea de gaze naturale si de 80 milioane de lei pe electricitate, sume care ar putea fi recuperate prin cresterea preturilor.

“Stim ca aceste cresteri de preturi pe care le cerem ANRE sunt nerealiste in conditiile actuale si ca nu le vom primi. Noi vrem doar ca ANRE sa ne dea ce ne-a promis in materie de marje de profit pe electricitate si gaze, ceea ce nu a facut, motiv pentru care ne cresc pierderile de la an la an”, a mai spus Hajdinjak.

E.ON a preluat de la stat, in 2005, companiile Electrica Moldova si Distrigaz Nord.

Adevarul: South Stream nu va trece prin România

Alexei Miller

În ultimii 30 de ani, Gazprom a livrat aproximativ 20% din necesarul de energie al României, se arată în declaraţia preşedintelului Gazprom, Alexei Miller.

Prilejul împlinirii a trei decenii de când importăm gaze naturale din Rusia este folosit pentru a clarifica anumite informaţii vehiculate în presă referitoare la proiectul South Stream.

„În dorinţa de a adânci parteneriatul cu România, studiem oportunităţile de investiţii în infrastructura energetică a României. Am avut unele discuţii preliminare cu Transgaz şi Romgaz. Căutăm să dezvoltăm infrastructura de tranzit existentă şi să construim noi capacităţi pe teritoriul României”, declară Alexei Miller.

Referindu-se la proiectele Nord şi South Stream, preşedintele Gazprom nu menţionează ţara noastră ca fiind tranzitată de vreun gazoduct.

Fără a se referi la posibilitatea importului direct de gaze din Rusia, Miller aminteşte de contractele semnate în 2007 cu WIEE şi Conef Energy, pentru livrările exporturile de gaze către România, valabile până în 2030.

EVZ: Cum vede Gazprom parteneriatul cu România

Anul 2009 marchează 30 de ani de exporturi ale Gazprom în România.

Dacă ne uităm din acest trecut plin de succese către un viitor care pare incert, este de înţeles de ce securitatea energetică reprezintă o temă de dezbateri intense. Chiar şi cu asimilarea tot mai mare a surselor alternative de energie, în perspectiva pe termen lung a unei cereri de energie tot mai mari, gazul va continua să fie coloana vertebrală în aprovizionarea Europei.

În ultimele patru decade, Gazprom a fost baza securităţii energetice a Europei, aprovizionând continuu cu gaze naturale statele europene, printre care şi România, indiferent de condiţiile politice şi economice ale momentului. În ultimii 30 de ani, Gazprom a fost un furnizor major pentru România, livrând în jur de 20% din energia necesară ţării.

Anul trecut, volumul

de gaz furnizat a totalizat 3,6 miliarde metri cubi. De asemenea, în 2007 am semnat noi contracte pe termen lung cu partenerii noştri din România, WIEE şi Conef, securizând astfel aprovizionarea cu gaz până în 2030.

Vrem să consolidăm parteneriatul cu România

Vrând să ne consolidăm şi mai mult parteneriatul energetic cu România, explorăm oportunităţile de investiţii în infrastructura energetică locală. Câteva discuţii preliminare cu Romgaz şi Transgaz deja au avut loc. Ne uităm la posibilitatea de a dezvolta infrastructura de tranzit şi de a construi noi capacităţi pe teritoriul românesc.

În ianuarie anul trecut, Gazprom s-a confruntat cu o situaţie de forţă majoră: Ucraina nu şi-a putut plăti facturile la gaz, nu avea contracte pentru livrările de gaz şi întreruperea ulterioară a tranzitului de gaz către Europa ne-a lăsat în imposibilitatea de a menţine livrările la cote maxime către clienţii noştri europeni.

Acest episod regretabil a arătat cât de importantă este crearea unor noi coridoare de export către Europa, pentru a reduce riscurile de tranzit şi pentru a îmbunătăţi siguranţa şi flexibilitatea exporturilor de gaze.

Două proiecte majore

Astfel, în completare la programul fundamental de investiţii necesar pentru creşterea capacităţilor de producţie, Gazprom, împreună cu partenerii europeni, a făcut un pas înainte venind cu două proiecte de gazoducte noi – Nord Stream şi South Stream -, care vor contribui la îmbunătăţirea stabilităţii în aprovizionarea cu gaze a Europei.

Cu siguranţă, ca orice alt mare jucător energetic, am simţit impactul crizei economice. În ciuda unor constrângeri de buget, proiectele noastre de conducte nu vor suferi, întrucât au un fundament comercial puternic. Nord Stream, cu o capacitate de 55 de miliarde metri cubi, va traversa Marea Baltică şi va conecta sistemele de transport din Rusia şi Europa nordică. Plănuim ca această conductă să devină operaţională în 2011.

South Stream, cu o capacitate totală de 63 de miliarde metri cubi, va traversa Marea Neagră, va merge prin Bulgaria, Grecia, Serbia, Ungaria şi va ajunge pieţele din nordul Italiei prin Slovenia şi, credem, se va sfârşi la hubul de gaze Baumgarten din Austria. Uitându-ne la cererea de gaze, este clar că Europa va avea nevoie semnificativ de mai mult gaz: luând în calcul creşterea cererii şi scăderea producţiei europene, importurile vor creşte cu circa 300 de miliarde metri cubi până în 2030.

Conductele noi pe care le construim vor contribui nu numai la reducerea riscurilor de tranzit, dar vor crea şi oportunităţi suplimentare pentru creşterea proviziilor de gaz. De asemenea, cred că gazele naturale vor juca un rol valoros în ceea ce priveşte problema încălzirii globale şi a emisiilor de carbon. O înlocuire a circa 50% din centralele pe bază de cărbune cu turbine pe gaz moderne ar putea asigura practic reducerea la jumătate a emisiilor de CO2 pe care UE intenţionează să o obţină până în 2020.

În afară de noile conducte de transport , facem eforturi pentru dezvoltarea

capacităţilor de stocare subterană a gazelor în Rusia şi Europa – asigurând în acest fel o securitate suplimentară a aprovizionării. Securitatea energetică reprezintă un interes comun. Rusia are nevoie de ea la fel de mult ca România şi Europa. Pentru Europa, securitatea energetică stă în doi factori majori: aprovizionare sigură şi preţuri rezonabile economic.

Rusia şi Europa, în aceeaşi barcă

Pentru Gazprom, securitatea pieţelor de energie se bazează pe o cerere predictibilă cu rentabilitate certă a gazelor livrate. Astfel, Rusia şi Europa se află exact în aceeaşi barcă. Astăzi, credem cu tărie că există toate precondiţiile necesare pentru continuarea cooperării cu România.

În următoarele decade, parteneriatul nostru se va baza pe principiul transparenţei şi al dialogului constructiv dintre toţi jucătorii care optează pentru o energie sigură, de încredere şi la preţuri competitive. (Alexei Miller, Preşedinte Gazprom)

standard.ro: OMV a decis: Petrom renunţă la Arpechim, Doljchim şi petrochimie

Cea mai mare companie din România în funcţie de cifra de afaceri, Petrom, parte a grupului austriac de petrol şi gaze OMV, va renunţa la rafinăria Arpechim începând din 2011, va vinde petrochimia cel mai probabil către Oltchim şi va închide, până la finele lui 2010, combinatul chimic Doljchim. Deciziile au fost luate în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Supraveghere al Petrom care a avut loc marţi.
“În noul context de piaţă, planul iniţial de investiţii a suferit modificări; capacitatea rafinăriei Petrobrazi va fi redusă până la 4,2 milioane tone/an, pentru a corespunde nevoilor Petrom de a procesa ţiţeiul din producţia autohtonă”, se arată într-un comunicat de ieri al companiei petroliere. Astfel, Petrom va investi aproximativ 750 milioane de euro în perioada 2010-2014 pentru efectuarea lucrărilor de modernizare şi de mentenanţă la rafinăria Petrobrazi.

“Revizuirea planului iniţial de investiţii va duce la constituirea în T4/09 a unui provizion de circa 60 mil. EUR, reprezentând cheltuieli efectuate deja”, se mai arată în comunicatul în cauză. Decizia acţionarului majoritar OMV este finală în privinţa Arpechim: rafinăria va fi operaţională numai în funcţie de necesităţi, corelat cu evoluţia marjelor şi a cererii pe piaţă, până în anul 2011. “Opţiunile privind viitorul rafinăriei Arpechim după acel moment urmează să fie evaluate”, se mai spune în respectivul comunicat. Potrivit discuţiilor de până acum, există cel puţin două opţiuni deschise: vânzarea sau închiderea. Trebuie ţinut însă cont de faptul că decizia Petrom privind structura viitoare a activităţii de rafinare ţine cont de “nivelul actual foarte scăzut al marjelor de rafinare, precum şi de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din România şi din întreaga Europă”. Obiectivul Petrom rămâne acela de “a se transforma din cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Sud-Estul Europei într-un jucător important pe piaţa energetică din această zonă a Europei”.

“Dat fiind că, atât produsele chimice, cât şi produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom şi că randamentul acestor activităţi în condiţiile actuale şi prognozate de piaţă este foarte scăzut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti (închide, n.red) activitatea de produse chimice până la sfârşitul anului 2010; până atunci Doljchim va opera în funcţie de necesităţile impuse de specificul activităţii integrate a Petrom”, se mai arată în comunicatul companiei petroliere. Petrom este cea mai mare companie românească, pachetul majoritar de acţiuni al companiei fiind controlat din 2004 de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital. Alţi acţionari importanţi sunt Ministerul Economiei, cu 20,64%, iar Fondul Proprietatea controlează 20,11% din titlurile Petrom. Restul de 8,24% din acţiuni sunt listate la BVB.

ziare.com: E.ON Romania va face termocentrala de 800MW la Braila

E.ON Romania a finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul termocentralei pe carbune de la Braila, de 800MW, pe care acum il estimeaza la 1,2 miliarde euro si va continua dezvoltarea acestuia, a declarat miercuri directorul general al companiei, Frank Hajdinjak.

“Am terminat studiul de fezabilitate si am decis sa mergem mai departe cu acest proiect. Urmeaza infiintarea companiei de proiect, dar nu putem spune cand anume va incepe constructia termocentralei. Pentru a convinge actionarii sa aduca bani in Romania, trebuie sa dovedim ca ei obtin rata rentabilitatii asteptate. Lucru care nu s-a mai intamplat pana acum”, a precizat Frank Hajdinjak.

Directorul general al E.ON Romania a mentionat ca piata de energie din Romania este de viitor, fata de alte tari. “Ne asteptam sa avem o rentabilitate corecta a investitiilor noastre, din punctul de vedere al calculului intern”, a adaugat Hajdinjak.

Compania de stat Termoelectrica si consortiul format din E.ON Kraftwerke GmbH si Enel au semnat la 18 iunie 2008 Memorandumul de Intelegere pentru construirea termocentralei de tip Greenfield de la Braila, ale carei costuri se ridicau vara trecuta la aproape un miliard euro.

Directorul executiv al E.ON Kraftwerke, Dr. Ingo Luge, aprecia anul trecut ca termocentrala va fi construita incepand din 2010 si ca va dura patru-cinci ani pana va fi finalizata.

E.ON Romania este membra a Grupului E.ON din Germania, grup prezent in aproape 30 de tari. E.ON Romania detine participatia majoritara la companiile E.ON Gaz Romania, E.ON Moldova Furnizare, E.ON Gaz Distributie si E.ON Moldova Distributie.

In Romania, E.ON activeaza din 2005, in sectorul energiei electrice si al gazelor naturale, in Moldova, Banat si Transilvania.

RIA Novosti: Gas exporters forum to be fully operational in 2010 – Russian minister

A forum of natural gas exporting countries will be fully operational in 2010, Russia’s energy minister said on Tuesday.

“[Its formation] will be completed in 2010. Six countries have already ratified the documents,” Sergei Shmatko told reporters.

The Gas Exporting Countries Forum (GECF), a “gas equivalent” of the OPEC oil cartel, comprises Qatar, Russia, Algeria, Bolivia, Venezuela, Egypt, Iran, Libya, Nigeria, Trinidad and Tobago and Equatorial Guinea.

Shmatko also said that the gas forum would play a key role in coordinating activity on the market of liquefied natural gas (LNG). The energy minister said that the forum comprised the world’s largest LNG producing countries.

At the same time, GECF Secretary General Leonid Bokhanovsky said that the forum had no intention of turning into a gas cartel.

Bokhanovsky also said that Canada and Australia could become member states of the Gas Exporting Countries Forum, adding that the organization pursued the goal of expanding its geographical presence and the number of its members.

Bokhanovsky said that the gas forum was considering transforming the status of Kazakhstan and Norway as countries with the observer status into full-fledged members.

The GECF official said that the organization’s governance body would consist of Russian specialists at the first stage and would subsequently turn into an international team.

RIA Novosti: Gazprom, Petrovietnam sign joint venture deal

Russian energy giant Gazprom and Vietnam’s oil and gas group Petrovietnam signed on Tuesday an agreement on establishing a joint venture.

The document on the joint venture, Gazpromviet, was signed during a visit by Vietnamese Prime Minister Nguyen Tan Dung to Moscow.

The Vietnamese premier was in Moscow to discuss large-scale projects with Russia. The agreement on the joint venture was signed by Gazprom CEO Alexei Miller and Petrovietnam general director Phung Dinh Thuc.

The parties also signed a document on strategic partnership, which stipulates active interaction between Gazprom and Petrovietnam in oil and gas projects in Russia, Vietnam and third countries as part of Gazpromviet.

In particular, the parties are set to jointly develop the Nagumanov oil and gas condensate field in the Orenburg region in the Urals, and also carry out prospecting and develop fields in Yakutia in northeast Russia, East Siberia and the Russian Far East.

The Nagumanov field is stipulated as the key target for cooperation between the two companies.

In November 2006, Gazprom and Petrovietnam signed an agreement on cooperation in hydrocarbon exploration, production, transportation and sale, the construction and operation of oil and gas pipelines and refineries.

In May 2008, the parties signed an agreement on further cooperation in geological prospecting and the further development of four new blocks off Vietnam’s coast. The agreement also stipulated the establishment of Gazpromviet for work in Russia and third countries.

Gazprom’s stake in the joint venture is 51% while Petrovietnam holds 49%. Gazprom is represented in the joint venture by its subsidiary Gazprom Zarubezhneftegaz.

In addition, the parties signed on ‘Tuesday a supplement to the oil and gas contract on block 112 off Vietnam’s coast, extending the contract to adjacent deposits.

russiatoday.com: Caught on wrong foot, Gazprom sees market go elsewhere

Gazprom has been the major exception amongst global gas producers in the economic downturn. It has lost market share in Europe, keeping prices high, while rival producers, like Qatar, have sold gas more cheaply.

Overestimating the demand for gas in Europe – and then pushing up prices – has backfired on Gazprom. For the first time in the past decade, Europe’s largest energy supplier cut its exports by 20% and axed production by a quarter.

Artyom Konchin from Unicredit, says it has been caught on the wrong foot by a demand slump

“Consumption was a lot lower this year and they couldn’t sell all the gas that was contracted. A lot of customers switched over to spot gas which was many times cheaper than what Gazprom has in the contracts. So they either didn’t take out the full amounts that were contracted or tried to find some other ways around to save money.”

While Gazprom blames a drop in energy demand – the biggest in Europe since the Second World War – other producers are reaping their benefits. Qatar boosted exports by 66% in just nine months.

European customers chose not to buy under contract – but switched to the spot market where prices were cheaper.

Dmitry Lyutagin, Chief analyst at Veles Capital says the glut in the gas market could have been avoided with better co-ordination.

“Market operations of the major gas exporters should be coordinated to avoid the misbalance of supply – as we saw when Qatar flooded Europe with Liquified Natural Gas. As a result Gazprom’s market share dipped from 25% to less than 20%. That was the result of the uncoordinated policies of the main players. That’s why we need organisations such as newly formed Forum of the Gas Exporting Countries. “

With new reserves arriving on the European market and growing interest in unconventional gas production – total gas sales aren’t expected to rise again before 2013. While European governments have talked about diversifying their sources of gas the 2009 demand slump has prompted action at Gazprom’s expense.

Novinite: Bulgaria Cabinet Prompts Parliament to Ratify Nabucco Agreement

Bulgaria: Bulgaria Cabinet Prompts Parliament to Ratify Nabucco Agreement
State leaders during the the family photo after the signing ceremony of the Nabucco intergovernmental agreement in Ankara, Turkey, 13 July 2009. Photo by EPA/BGNES

Bulgaria’s government decided Wednesday to table the international agreement on the construction of the Nabucco gas transit pipeline to Parliament for ratification.

The international agreement for Nabucco was signed by representatives of Austria, Bulgaria, Hungary, Romania, and Turkey on July 13, 2009, in Ankara.

The Nabucco consortium is comprised of six energy companies with a share of 16,66% each – Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turkey), MOL (Hungary), Transgaz (Romania), OMV (Austria), and RWE (Germany).

The international agreement includes provisions obliging the participating countries to provide political support for the project and to create favorable legal conditions in order to back the companies involved in its realization.

The full text of the international agreement is available on the website of the Bulgarian Ministry of Economy, Energy, and Tourism (in Bulgarian) HERE

Novinite: Romania Ready to Replace Bulgaria in Russian South Stream Pipeline

Bulgaria: Romania Ready to Replace Bulgaria in Russian South Stream Pipeline

The South Stream gas transit pipeline is planned to go through Bulgaria. Map by Wikipedia

Romania has declared its readiness to replace Bulgaria in the Russian-sponsored gas transit pipeline South Stream.

This has been made clear in an official position issued by the Romanian Economy Ministry, as cited by BNR.

The condition set by the Romanians for the Russian energy company Gazprom for having South Stream go through Romanian territory is full adherence to the local legislation with respect to the route of the pipeline.

The Romanian proposal is for the pipe to start at the Port of Constanta on the Black Sea and to split in two going to Serbia and Hungary.

The South Stream gas transit pipeline is a project of Russia’s Gazprom and Italy’s ENI, which were recently joined by France’s EDF. The existing international agreements provide for it to go from the Russian Black Sea coast near Novorossiysk to the Bulgarian Black Sea Port of Varna splitting in two pipes – to Southern Italy through Greece, and to Northern Italy and Austria through Serbia, Hungary, and Slovenia.

In addition to inviting the Russians to switch from Bulgaria to their territory with the South Stream pipeline, the Romanian government has also reiterated its commitment to the EU-sponsored gas transit pipeline Nabucco. Romania imports about 35% of its natural gas from Russia, with the rest coming from local deposits.

energia.gr: Russia-Led Gas Group Doesn’t Rule Out OPEC-like Cartel

The Gas Exporting Countries Forum, or GECF, has no immediate plans to coordinate output volumes to regulate prices but doesn’t rule out becoming an Organization of Petroleum Exporting Countries-like cartel in the future, the group’s newly elected general-secretary, Leonid Bokhanovsky, said Tuesday.

“The issue of turning the forum into a gas cartel is not yet on the agenda,” Bokhanovsky said at a press conference in Moscow. However, he didn’t rule out coordinated action between member states in the future.

At a meeting in Doha last week, Bokhanovsky, vice president of the Russian engineering-construction company StroytransGaz, was chosen to head the group for two years.

The eleven-member GECF–which includes Qatar, Russia, Algeria, Bolivia, Venezuela, Egypt, Iran, Libya, Nigeria, Trinidad & Tobago, and Equatorial Guinea–was formally set up in December last year. The goal was for member states to jointly analyze the state of the gas market and its future tendencies, Bokhanovsky said.

Bokhanovsky also said gas producing countries Norway, Kazakhstan, Australia and Canada could become members of the group.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter