revista presei 16 septembrie

2009/09/16

Gardianul: România vrea sa exploateze si sa cumpere uraniu din Kazahstan

România a propus Kazahstanului sa exploateze, prin Compania Nationala a Uraniului, rezervele de care dispune statul asiatic si sa cumpere, prin contracte pe termen lung, uraniu necesar functionarii a doua reactoare nucleare, a anuntat ieri Tudor Serban, secretar de stat în Ministerul Economiei. „Ambele propuneri au avut reactii pozitive. Urmeaza sa continuam discutiile“, a afirmat Serban, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, uraniul pe care tara noastra vrea sa-l cumpere din Kazahstan ar urma sa fie îmbogatit în tara, acesta urmând sa fie utilizat de reactoarele nucleare 3 si 4, care vor fi ridicate la Cernavoda, pentru productia de electricitate. Constructia unitatilor nucleare 3 si 4 ar trebui sa înceapa în 2010-2011, urmand ca acestea sa fie puse în functiune in 2015-2016. Autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara. O delegatie româna, din care a facut parte si Serban, a efectuat o vizita, saptamâna trecuta, in Kazahtan, tara ce detine circa 20% din rezervele de uraniu la nivel mondial.

ziare.com: Romania ramane principalul producator de gaz din Europa Centrala si de Est

Romania ramane cel mai mare producator de gaz din Europa Centrala si de Est, potrivit raportului “The Eastern European Gas Market Outlook 2009”, reactualizat recent si publicat marti.

“Romania ramane cel mai mare producator de gaz din Europa Centrala si de Est. Cu toate ca producatia a scazut in ultimii ani, au fost dezvoltate parteneriate importante si s-au implementat masuri cu efecte pozitive, printre care dublarea capcacitagtii de stocare si gazoducte care traverseaza granitele cu Ucraina si Bulgaria”, potrivit raportului citat de Officialwire.com si de Companiesandmarkets.com

Cum cererea europeana de gaz a fost volatila in ambele semestre ale lui 2009, doar un numar redus de tari a reusit sa inregistreze o scadere in acest sector. Chiar si asa, previziunile pe termen lung ale marilor companii si ale agentiilor de rating sunt optimiste si anunta o continua crestere economica in special in tarile care s-au reorientat catre metode neconventionale prin care obtin gaz.

Regina gazului

Decizia guvernului de a aproviziona unitatile mari consumatoare de gaze naturale, in speta cele din industria chimica, cu gaze naturale exclusiv din productia interna a dus la repornirea productiei tuturor combinatelor.

In acelasi timp, cresterea preturilor internationale la ingrasamintele chimice, de la 200 dolari/tona la 245-250 dolari/tona, asigura un profit minim producatorilor din Romania, care au reinceput sa exporte pe piata europeana.

Pe fondul reducerii drastice a consumului de gaze naturale in prima jumatate a acestui an, Ministerul Economiei analizeaza posibilitatea de a livra gaze numai din productia interna si altor utilizatori industriali. Decizia guvernului de a aproviziona unitatile mari consumatoare de gaze naturale, in speta cele din industria chimica, cu gaze naturale exclusiv din productia interna a dus la repornirea productiei tuturor combinatelor.

Optimismul producatorilor nu este insa de lunga durata, caci, din luna octombrie, pretul gazelor naturale se va forma si in functie de componenta de import, situatie ce ar putea duce la o noua reducere a activitatii sau chiar la inchiderea capacitatilor de productie.

Consumul de gaze naturale pe primul semestru 2009 s-a redus cu aproximativ 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind cea mai drastica scadere din ultimii 20 de ani.

Decizia guvernului de a livra gaze naturale din productia interna marilor consumatori a urmarit nu numai o protectie a acestora pe timp de criza, ci si salvarea veniturilor celor doi mari producatori de gaze din Romania, Romgaz si Petrom. Industria chimica consuma in jur de 20-25% din productia totala de gaze naturale, un alt mare consumator fiind centralele electrice.

Spre deosebire de sectorul energiei electrice, unde gazele sunt arse pentru a produce curent si agent termic, pentru industria chimica gazele naturale sunt materie prima, fiind valorificate in mod superior. Toate tarile europene care dispun de resurse interne de gaze incearca sa le valorifice in procesele industriale, spre deosebire de Romania, care prefera sa le arda, inclusiv in consumul populatiei.

Balonul de oxigen dat industriei chimice nu va dura mai mult de luna octombrie, cand se asteapta o crestere a consumului casnic si, implicit, o reluare a importurilor de gaze din Rusia. Din fericire, pretul gazelor naturale de import s-a redus considerabil in ultima perioada, de la un maxim de 500 dolari/1.000 metri cubi, la circa 250 dolari/1.000 metri cubi.

Gazele naturale din productia interna livrate consumatorilor industriali au un pret de aproximativ 185-190 dolari/1.000 metri cubi, ceea ce da posibilitatea acombinatelor de ingrasaminte sa lucreze in profit (chiar daca acesta este minim), in conditiile in care gazele acopera in jur de 70% din costurile de productie ale acestui sector.

Profitul a scazut si la Romgaz si la Petrom

Romgaz este, deocamdata, singurul furnizor de gaze pentru industria chimica. Faptul ca aceasta nu a lucrat la inceputul anului, iar consumatorii casnici si-au redus si ei consumul, au facut ca profitul net al Romgaz sa scada in primul trimestru cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, la 208,6 milioane lei (48,9 milioane euro). Cifra de afaceri a companiei a coborat cu 11,6%, la 951,8 milioane lei (223,1 milioane euro).

Compania a inregistrat, in primele trei luni ale anului trecut, un profit net de 274,52 milioane lei si afaceri de 1,09 miliarde lei. Pentru acest an se estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde de lei, in scadere cu circa 4% fata de 3,32 miliarde lei anul trecut, si un profit brut de 750 milioane de lei, mai mic cu 1,2% comparativ cu nivelul de 758,93 milioane lei consemnat anul trecut.

Productia de gaze naturale a Romgaz Medias este estimata sa scada in acest an cu 1,4%, la 5,77 miliarde metri cubi, de la 5,85 miliarde metri cubi in 2008.

Nici Petrom nu sta mai bine, vanzarile scazand, in trimestrul al doilea, cu 27%, la 0,84 miliarde metri cubi, de la 1,15 miliarde metri cubi in perioada similara a anului trecut, declinul normal din perioada verii fiind accentuat de reducerea activitatii in industria petrochimica.

Standard.ro: Piebalgs: Negociem cu azerii să ne dea gaz pentru Nabucco

UE este în negocieri cu Azerbaidjanul pentru livrări de gaz în cadrul proiectului Nabucco, ce urmăreşte să reducă dependenţa Uniunii de gazul rusesc, a declarat ieri comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.
“Suntem interesaţi de livrările de gaz azer şi acum negociem”, a spus Piebalgs. Azerbaidjanul ar urma să furnizeze o parte importantă a gazului transportat de Nabucco, proiect ce ar trebui finalizat până în 2014. Şeful companiei de stat din Azerbaidjan SOCAR, Rovnag Abdulladev, a afirmat că ţara sa este dispusă să încheie acorduri pentru gaz cu ţările din UE.
UE încearcă, de asemenea, să coopereze cu ţările din Asia Centrală, inclusiv cu Turkmenistanul, pentru aprovizionarea Nabucco, a subliniat comisarul. El a mai spus că, în prezent, nu se desfăşoară negocieri pentru includerea Armeniei în proiectul european Nabucco. “Armenia nu va participa în proiectul regional Nabucco. Pe lista ţărilor participante această ţară nu există”, a spus Piebalgs.

La începutul lunii septembrie, presa turcă scria că Uniunea Europeană ar dori ca Nabucco să treacă prin Armenia şi nu prin Georgia, cum era iniţial prevăzut.

România este parte a proiectului de construcţie a gazoductului. Din consorţiul Nabucco fac parte, cu părți egale de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

ZIUA: Proiectul Nabucco, amanat cu doi ani

Construirea gazoductului Nabucco ce ar urma sa transporte gaze naturale din zona caspica catre Europa este amanata cu doi ani, pana in 2016, a declarat un purtator de cuvant al consortiului Nabucco Gas Pipeline International, Christian Dolezal, citat de UPI, potrivit Agerpres.

Planurile initiale de punere in operare a conductei Nabucco pana in 2014 au fost amanate cu doi ani, a spus Dolezal in cadrul Forumului Economic de la Krynica, Polonia, precizand ca “in 2016 vom continua sa lucram la construirea gazoductului de la Ankara inspre UE”. Liderii statelor implicate in proiectul Nabucco s-au intalnit in primavara acestui an la Ankara, unde au semnat acordul politic privind construirea gazoductului menit a reduce dependenta energetica a UE fata de Rusia. Totusi, Dolezal considera ca proiectul inca nu se bucura de angajamente ferme din partea potentialilor furnizori de gaze.

“In prezent, se pune problema de unde vom lua gazul pentru a umple conducta”, a spus el, apreciind ca “livrarile de gaze din Turkmenistan si Irak ar fi suficiente pentru a satisface nevoia de gaze a Turciei si Europei si sa faca Europa mai independenta fata de livrarile de gaze din Rusia”.

Purtatorul de cuvant al consortiului nu a mentionat si Azerbaidjanul drept posibil furnizor, desi Baku a spus ca este dispus sa livreze circa 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pentru gazoductul ce ar urma sa transporte anual 31 miliarde de metri cubi. Din consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH fac parte, cu procente egale de 16,7 la suta, companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botgas (Turcia). Conducta ar urma sa porneasca de la Marea Caspica, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pentru a ajunge in Austria.

Adevarul: Franţa ar putea atrage România în South Stream

Participarea Franţei la realizarea conductei ruseşti ar putea fi benefică României, având în vedere colaborarea în domeniul energetic dintre cele două ţări. În condiţiile în care va deţine 10% din proiectul South Stream, Franţa ar putea fi un susţinător puternic pentru includerea României pe harta gazoductului.

Gigantul francez de utilităţi Electricite de France (EDF) vrea să participe la proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi de italienii de la Eni, scrie presa din Rusia.

Subiectul s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre premierul rus Vladimir Putin şi liderul executivului francez Francois Fillon, la întâlnirea de luni. „Acest subiect a fost discutat, iar consultările au fost constructive“, a confirmat purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri Peskov, fără să ofere detalii.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Gazprom şi EDF vor semna în curând un memorandum de cooperare care prevede ca grupul francez să primească o participaţie de cel puţin 10% în proiect, în schimbul unor acorduri pe termen lung privind livrarea gazului rusesc pentru termocentralele EDF.

Lobby pentru România

Companiile franceze au fost printre cele mai active în încheierea de parteneriate cu Rusia. Un alt mare grup energetic, GDF Suez, intenţionează să preia o participaţie de 9% în conducta ruso-germană Nord Stream, construită de Gazprom prin Marea Baltică.

Intenţia Franţei de a se implica în South Stream poate fi văzută şi ca un contraatac la proiectul gazoductului concurent, Nabucco, având în vedere faptul că acţionarii conductei europene au refuzat sistematic să primească Gaz de France în consorţiu, ca urmare a conflictului dintre Franţa şi Turcia.

Pentru Gazprom, acordul cu Franţa este un uriaş pas în faţa Nabucco, mai ales că, odată cu acest parteneriat, ruşii îşi asigură piaţa de desfacere a gazelor „muşcând“ o bună parte din felia vizată de Nabucco.

Pentru România, participarea Franţei în proiectul gazoductului rusesc este o veste bună, întrucât Franţa ar putea face un lobby puternic pentru includerea ţării noastre pe traseul conductei.

Apropierea la nivel energetic dintre România şi Franţa este de notorietate, iar România chiar şi-a oferit disponibilitatea de a ceda ţării occidentale o parte din acţiunile deţinute la consorţiul Nabucco.

Mai mult, după întâlnirea dintre preşedinţii României şi Franţei, din februarie 2008, compania franceză Areva anunţa că va participa la realizarea celei de-a doua centrale nucleare din România.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că o nouă întâlnire cu oficialii Gazprom pe tema proiecului South Stream va avea loc la data de 21 septembrie. Dar o decizie finală privind traseul conductei va fi luată abia anul viitor, după finalizarea unui studiu sumar de fezabilitate.

Una din variantele luate în calcul prevede ca gazoductul să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria, de unde se va ramifica prin Serbia şi Grecia, dar nu este exlusă nici posibilitatea de a traversa România.

Însă includerea României, care înseamnă şi traversarea apelor teritoriale ale Ucrainei, depinde şi de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, din 17 ianuarie 2010, în urma cărora relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-ar putea îmbunătăţi.

Bâlbe din partea Bucureştiului

Ideea includerii României pe harta traseului gazoductului rusesc South Stream a fost reluată toamna trecută, când o delegaţie a Gazprom a venit la Bucureşti.

O nouă întâlnire fusese planificată pentru decembrie 2008, când partea română trebuia să prezinte ruşilor date tehnice şi detalii legislative, necesare unor studii în acest sens, însă noi discuţii au avut loc abia în luna mai a acesui an.

Oficialii Gazprom declarau, în martie, pentru „Adevărul“, că partea română este cea care a întârziat reluarea discuţiilor, întrucât nu a pregătit în timp util datele cerute de ruşi.

În mai, o delegaţie condusă de ministrul Adriean Videanu a discutat, la Moscova, cu reprezentanţii Gazprom pe această temă, însă singurele concluzii făcute publice au fost cele potrivit cărora Gazprom a cerut României date privind platoul continental al Mării Negre, în ideea în care gazoductul ar putea trece prin apele teritoriale ale României.

Autorităţile de la Bucureşti au repetat că prioritatea rămâne Nabucco, în condiţiile în care România este singura ţară din acest proiect care nu a semnat un parteneriat cu ruşii privind realizarea South Stream.

Vocea Rusiei: Gazoductul Nabucco va fi greu de realizat

Gazoductul Nabucco din bazinul mării Caspice în UE este un proiect politic şi va fi greu de realizat.

Aceasta este concluzia publicată de Institutul britanic Internaţional de analiză strategică. Specialiştii consideră că în prezent nu sunt destui furnizori de gaz pentru acest gazoduct.

În raport se recomandă UE să renunţe la încercările agresive de a găsi furnizori alternativi Rusiei, deoarece aceasta poate avea urmări negative.

Vocea Rusiei: Relaţiile ruso-ucrainene s-au înrăutăţit

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au înrăutăţit puternic în urma deciziilor adoptate de preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, consideră preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Potrivit lui Medvedev, omologul său ucrainean a urmărit tocmai acest scop în momentul luării unor anumite decizii politice.

Este vorba despre declaraţii provocatoare la adresa bazei din Crimeea a Flotei ruseşti de la Marea Neagră, acuzaţiile cu privire la „holodomorul poporului ucrainean”, eroizarea complicilor naziştilor şi multe altele.

RIA Novosti: Ukraine, Russia to hold gas talks on Tuesday

KIEV, September 15 (RIA Novosti) – Naftogaz will hold talks on natural gas supplies with Russian monopoly Gazprom in Moscow on Tuesday amid media speculation that Ukraine’s national energy firm will seek to revise the current gas deals.

Naftogaz did not reveal the agenda of the talks. “All details will be made public after the talks,” company spokesman Valentyn Zemlyanskiy said on Tuesday.

Russian media reports, however, said earlier this month citing Naftogaz that the firm would seek to formalize agreements reached by the Ukrainian and Russian premiers in Poland in early September.

Yulia Tymoshenko and Vladimir Putin agreed that Ukraine would import less gas than stipulated in the January contracts that ended a dispute between the ex-Soviet allies, without paying any fines, and would increase its transit fees.

Russian gas supplies to the EU were interrupted for two weeks in January over a bitter pricing and debt row between Moscow and Kiev. Russia supplies about 80% of its Europe-bound gas via Ukraine.

President Viktor Yushchenko has insisted on the revision of the current gas deals with Russia claiming they threatened transits to the European Union.

Tymoshenko, a leading candidate in presidential elections due on January 17, has said the gas deals with Russia will not be reviewed, but additional documents could be signed. She also said Ukraine had stopped buying Russian gas for storage as it had sufficient supplies in its underground facilities to ensure the smooth transit to the EU this winter.

Tymoshenko said Kiev would buy around 25 billion cubic meters in 2010, half the agreed amount of gas stipulated in the contract, which runs until 2019. Naftogaz earlier said the transit fee could rise from the current $1.7 to $2.7 per 1,000 cu m per 100 km for Russian gas transits across Ukraine next year.

Russia’s foreign minister, Sergei Lavrov, called the new agreements with Ukraine Russia’s “gesture of goodwill” which he hoped would help prevent a new gas crisis.

RIA Novosti: Russia confirms Putin-Fillon talks on S.Stream gas pipeline

MOSCOW, September 15 (RIA Novosti) – The Russian premier’s spokesman confirmed on Tuesday that Vladimir Putin and his French counterpart had discussed France’s possible role in the South Stream gas pipeline, but only in general.

Russian business daily Kommersant reported on Tuesday that state-controlled Electricite de France planned to sign a deal with Gazprom for at least a 10% stake in South Stream, designed to deliver gas to Europe under the Black Sea and seen as a rival project to the EU-sponsored Nabucco.

The paper also said France’s GDF SUEZ is completing talks on its part in another ambitious Russian project, Nord Stream that is to pump gas directly to Western Europe along the Baltic Sea floor. The paper said citing an unidentified government official that the projects were discussed at a meeting between Putin and Francois Fillon on Monday.

“South Stream was mentioned at yesterday’s meeting in general terms. There was no detailed discussion of the project,” Dmitry Peskov said.

Kommersant reported referring to a government source: “Gazprom and EdF plan to sign a cooperation memorandum soon. It was initialed a week ago.”

Another person close to the talks told the paper the document could be signed during Gazprom CEO Alexei Miller’s visit to France scheduled for later this month. “The document envisions broad cooperation, most importantly at least a 10% stake in South Stream for EdF in exchange for long-term contracts for gas supplies to the firm’s power plants located along the pipeline route,” he said.

“The Russian projects will thereby receive additional political backing and France new guaranteed gas supplies,” the paper said.

South Stream is designed to annually pump 31 billion cu m of Central Asian and Russian gas to the Balkans and onto other European countries, with its capacity to be eventually increased to 63 billion cu m. The Nabucco pipeline is due to bring Caspian gas via the Balkans to Central Europe and reduce the EU’s dependence on Russian gas.

Italy’s ENI is so far Gazprom’s only partner in the project. The Russian gas monopoly and EdF denied comments on the planned deals, the paper said.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter