revista presei 16 iulie part II

2009/07/16

Hotnews: Ambasada Rusiei: South Stream este mult mai aproape de realizare, sursele Nabucco nu sunt garantate

Proiectul Nabucco nu este fezabil, pentru ca problema garantarii resurselor ramane neclara, in timp ce proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare, apreciaza Ambasada Rusiei la Bucuresti, relateaza NewsIn.

“Dupa parerea noastra, ca si pana acum, este neclara problema garantarii resurselor care stau la baza proiectului. In aceste conditii, riscurile investitiilor cresc de cateva ori. Toate acestea conduc la concluzia ca termenul de realizare a conductei Nabucco se amana permanent”, se arata in comunicatul Ambasadei.

“De asemenea, in opinia noastra, proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare. Acesta este fundamentat din punct de vedere al rentabilitatii, garantarii asigurarii resurselor, cererii constante pentru gazele ce urmeaza a fi livrate si a componentei investitionale”, argumenteaza Ambasada.

Reactia vine ca urmare a semnarii la 13 iulie, la Ankara, a Acordului interguvernamental privind gazoductul Nabucco, la care participa Turcia si patru tari din Uniunea Europeana – Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Ambasada precizeaza ca partea rusa deplange faptul ca problema realizarii acestui proiect “este extrem de politizata” – fara motiv si folosita pentru “exagerarea problemei nejustificate a depasirii dependentei energetice foarte mari a tarilor europene de Rusia”.

Europa depinde in proportie de 25% de gazele importate din Rusia si a fost afectata in doua randuri, in plina iarna, de conflictul dintre Rusia si Ucraina, tara prin care tranziteaza 80% din volumele de gaz importate de Europa din Rusia.

Proiectul Nabucco, sprijinit de UE si de Statele Unite, a fost conceput pentru a ocoli Rusia. Pe de alta parte, proiectul similar al Moscovei, South Stream, a fost conceput pentru a ocoli Ucraina.

“Noi pornim de la faptul ca la baza oricarui proiect pentru retelele de transport al gazelor nu trebuie sa stea considerentele geopolitice, ci in primul rand oportunitatea economica. Deocamdata nu se poate spune asa ceva despre Nabucco”, subliniaza Ambasada rusa in comunicat.

Business Standard: Nabucco va acoperi 15% din consum

Gazoductul Nabucco va asigura anual României 2,58 mld. metri cubi de gaze naturale, circa 15% din consumul actual, potrivit unui comunicat transmis BVB de către Transgaz Mediaş.

“Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este completat de un acord tehnic, prin care se prevede că România va beneficia de o capacitate de 2,58 mld. metri cubi de gaze anual, capacitate pe care, dacă nu o va folosi în întregime, o va putea vinde”, se arată în comunicat. Hojjatollah Ghanimifard, directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Petrol din Iran (NIOC), a declarat, potrivit ziarului Resalat, că proiectul Nabucco nu ar fi eficient economic fără introducerea Ira­nu­lui în ecuaţie.

Şi Ucraina este interesată să participe la proiectul Nabucco, potrivit lui Andrei Honc­­haruk, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, citat de RIA Novosti.

Business Standard: Videanu: Discuțiile pe strategia din energie pot continua pânã dupã 1 august

Ministerul Economiei va prelungi până la finele lunii iulie – începutul lunii august perioada în care proiectul de restructurare a sectorului de producție a energiei se află în dezbatere publică, întrucât discuțiile cu societăţile implicate, cu investitorii, cu sindicatele sau cu patronatele nu au fost încă finalizate, a declarat, ieri, ministrul de resort, Adriean Videanu.

ermenul-limită anunţat iniţial chiar de către ministru pentru dezbaterea publică a acestui proiect era 15 iulie. Videanu a adăugat că singura observație pe care ministerul a primit-o de la distribuitorii și furnizorii de energie s-a referit la asigurarea unui climat pentru concurenţă reală la sursele de producţie.

“Operatorii din piață, ca E.ON, CEZ sau Enel, au avut singura reținere privind existența unei concurențe neloiale, prin includerea Electrica (societate de stat – n.red.) în cele două companii de producție. Le-am răspuns cu o întrebare legată de faptul că și ei vor avea propria producție de ener­gie”, a explicat ministrul Economiei.

Videanu a lăsat să se înţeleagă faptul că, după ce vor fi create cele două companii de producție a energiei, singura regulă pe piață va fi tranzacționarea transparentă, prin intermediul bursei de profil OPCOM. Totodată, până la finele acestei săptămâni, ministerul va avea noi discuții cu operatorii din piață.

Proiectul de restructurare a pro­ducției de stat de energie vizează co­masarea principalelor active de producție în două companii naționale, aşa-numiţii giganţi energetici naţionali.

De altfel, ministrul declara săptămâna trecută că giganţii de stat ar putea avea management privat.

“După ce finalizăm cele două companii, sper să am acordul Guvernului pentru privatizarea managementului acestora”, afirma oficialul. Videanu s-a întâlnit ieri cu vicepremierul și ministrul Economiei din Polonia, Waldemar Pawlak.

După discuţie, ministrul a explicat că România și Polonia vor să aibă un punct de vedere comun în UE în privința exploatării huilei, sector în care Polonia deține tehnologii eficiente și în care există posibilități de colaborare între cele două state.

Intalnire online Hotnews:

Jean Constantinescu, presedintele IRE, despre restructurarea sectorului energetic: Baietii destepti vor obtine un balon de oxigen. Cele doua noi companii vor distorsiona preturile marginale si nu vor fi interesate prea mult de investitii

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre controversele din jurul restructurarii sectorului energetic. Ministerul Economiei vrea sa reorganizeze sectorul energetic astfel incat sa infiinteze doua mari companii. Potrivit unui document privind restructurarea energetica, care a fost supus dezbaterii publice pe 15 iunie, societati valoroase precum Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica vor functiona alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in Studioul HotNews.ro.


Dezbaterea publica ar fi trebuit finalizata pe 15 iulie, insa Ministerul Economiei a decis prelungirea ei pana la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august. Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca mai sunt necesare consultari cu operatorii, sindicatele si patronatele.

Ziare.com: Criza din Europa Centrala si de Est intra in faza a doua

Daca prima faza a crizei economice globale care a afectat tarile din Europa Centrala si de Est a fost anihilata prin diminuarea productiei industriale, cea de-a doua faza, provocata de reducerea exagerata a cheluielilor de consum, bate la usa si ameninta sa se transmita cu viteza unei substante otravitoare in venele economice central-estice.
Consumul final de energie electrica in primele cinci luni din 2009 s-a cifrat la 20,429 miliarde KWh, cu 8,9% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica /INS.

Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 7,1%, iar consumul populatiei a crescut cu 8,8%, exportul de energie electrica a scazut cu 666,3 milioane KWh, respectiv cu 26,9%, resursele de energie primara au scazut cu 19,3% in perioada ianuarie-mai 2009, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu respectiv 11,2%.

Principalele resurse de energie primara au totalizat 13,939 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 3,324 milioane tep. Productia interna a insumat 9,719 milioane tep, in scadere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 4,219 milioane tep, in scadere cu 38,6%.

In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 25,147 miliarde KWh, in scadere cu 3,156 miliarde KWh (-11,2%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2008. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 3,222 miliarde kWh (-11,5%).

Productia din termocentrale a scazut cu 2,488 miliarde KWh (-16,3%). Productia din hidrocentrale a scazut cu 786,8 milioane kWh (- 9,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 53,1 milioane kWh (+1,1%).

Ziare.com: Iranul spune ca ar fi cel mai bun furnizor pentru Nabucco

Furnizarea gazului iranian pentru conducta Nabucco este cea mai avantajoasa alternativa din punct de vedere economic pentru companiile implicate in proiect, a spus directorul companiei iraniene de gaz.

“Companiile europene inteleg faptul ca proiectul va fi justificat din punct de vedere economic, daca Iranul devine furnizor”, a spus Sayyed Reza Kasaiizadeh, citat de Tehran Times.

El a precizat ca, in ciuda opozitiei politice, Iranul se considera un potential furnizor pentru proiect.

Cele cinci tari de tranzit Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria au semnat luni un acord inguvernamental, eliminand unul dintre obstacolele din calea proiectului.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a invitat Rusia si Iranul, luni, sa se alature proiectului Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri, pentru transportarea spre UE a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala, evitand Rusia.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter