revista presei 15 decembrie

2009/12/15

Hotnews: Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor de stat de 28,4 de milioane de euro pentru investitiile in retelele de distributie a energiei electrice si gazelor naturale

Comisia Europeana a autorizat o schema de ajutor de stat in valoare 28,4 milioane de euro pentru sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale din Romania, notificata de autoritatile locale, a anuntat luni Consiliul Concurentei. Schema se deruleaza pana la sfarsitul anului 2013, iar ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale.

Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale, in scopul reducerii pierderilor de energie, cresterii securitatii in furnizare, evitarii situatiilor de criza si atingerii performantelor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie.

“Pe baza informatiilor oferite de autoritatile romane, Comisia Europeana a apreciat ca aceasta schema contribuie la implementarea unei strategii coerente de dezvoltare a tuturor regiunilor din Romania. Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale in scopul atingerii performantelor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Valoarea maxima a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care realizeaza investitiile in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru celelalte 7 regiuni de dezvoltare. Pentru intreprinderi mici se acorda bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maxim patru milioane euro/pe proiect si poate primi finantare doar pentru maxim 2 proiecte in cadrul acestei scheme.

Proiectele de investitii pot fi realizate in oricare dintre regiunile Romaniei si trebuie mentinute minim 3 ani in locatia respectiva, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv 5 ani in cazul intreprinderilor mari.

Potentialii beneficiari sunt proprietarii retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale sau operatorii acestor retele, care detin o licenta si au dreptul de extindere si/sau modernizare a retelelor.

Pentru a depune cererile de finantare, agentii economici interesati trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Organismul Intermediar pentru energie. Schema se deruleaza pana la sfarsitul anului 2013.

Aceasta schema de ajutor de stat, initiata de Ministerul Economiei, va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 „Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

ziare.com: Companiile europene, unite impotriva mediului

Cele mai mari companii din Europa nu sunt de acord cu limite si mai severe pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dupa cum se discuta la summit-ul privind schimbarile climatice.

Directorii corporatiilor europene sustin ca reducerea emisiilor si mai mult decat se prevede in prezent este “fizic imposibila”, relateaza Financial Times.

Liderii Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind ridicarea stachetei pentru reducerea emisiilor de la 20%, comparativ cu anii 1990, pana in 2020, la 30 de procente, dupa ce statele din estul continentului, in frunte cu Polonia, s-au opus.

Connie Hedegaard, presedinte al summit-ului din Copenhaga si fost ministru al Mediului din Danemarca, a declarat ca s-au facut progrese, insa promisiunile pentru reducerea emisiilor nu sunt, inca, potrivite.

Potrivit lui Norbert Roettgen, ministrul Mediului din Germania, tara sa ar putea atinge nivelul de 30 de procente, daca va fi majorata eficienta consumului si productiei de energie in fiecare an.

“Trebuie sa ne bazam pe energie regenerabila, care este curata, sigura si ne asigura independenta”, a spus Roettgen.

Totusi, oamenii de afaceri sustin ca atingerea nivelului de 30 de procente ar fi foarte dificila. Potrivit lui Fulvio Conti, director executiv al Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, acest lucru este “fizic imposibil”. “Deja, reducerea de 20 de procente este cam mult, din cauza timpului de care am avea nevoie pentru a construi o infrastructura bazata pe energie regenerabila”, a spus Conti.

Hans Straberg, director executiv al producatorului de electrocasnice Electrolux, crede ca, in loc de a stabili tinte, liderii europeni ar trebui sa analizeze situatia actuala si sa se gandeasca la ce se poate face in acest moment, iar apoi sa decida daca atingerea unor astfel de tinte este, cu adevarat, posibila.

In schimb, Pierre Gadonneix, fostul director al EDF din Franta si presedinte al Consiliului Mondial pentru Energie, a sugerat ca ar fi mai realist sa se discute despre termenul limita 2030, nu 2020.

“Toata lumea intelege ca trebuie sa avem scopuri ambitoase, deoarece, fara acestea, nu am progresa suficient. Insa, poate 2020 este un deadline prea strans pentru a implementa masurile pentru acest progres”, a spus Gadonneix.

Desi ar fi benefica pentru mediu, reducerea gazelor cu efect de sera ar putea dauna competitivitatii Europei, potrivit lui Feike Sijbesma, director executiv la DSM, un grup de cercetare olandez cu fonduri de 8 miliarde de euro. Potrivit spuselor sale, SUA s-au oferit sa reduca emisiile cu 17%, in comparatie cu nivelul din 2005, ceea ce inseamna numai 3%, fata de 1990.

Prin urmare, dorinta Europei de a reduce emisiile cu 20 – 30 de procente “este exagerata”, spune Sijbesma.

Potrivit grupului BusinessEurope, Uniunea Europeana nu ar trebui sa promita nicio reducere pana cand nu se va ajunge la intelegere la nivel mondial in acest sens, care sa oblige in mod legat toate statele dezvoltate sa se supuna.

Gandul: România, posibilă cooptare în South Stream

Gazprom are şi alte opţiuni, printre care România, pentru construirea gazoductului South Stream, dacă Bulgaria renunţă să participe la dezvoltarea proiectului, a declarat directorul general adjunct al grupului, Alexander Medvedev. “Avem şi alte opţiuni dacă planurile nu ies aşa cum ne dorim cu Bulgaria. România este interesată în a se implica în proiect”, a spus el. South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, aflându-se în concurenţă directă cu proiectul Nabucco, la care participă şi România. Gazoductul ar urma să traverseze Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia, până în Italia, ocolind Ucraina.

Adevarul: Domeniul petrolier, campionul evaziunii fiscale

  Cele mai multe cazuri de evaziune în domeniul petrolier se înregistrează pe segmentul angro

  Cele mai multe cazuri de evaziune în domeniul petrolier se înregistrează pe segmentul angro

  Garda Financiară a calculat prejudicii de 262 de milioane de euro în primele 10 luni din 2009. Comercializarea petrolului rămâne în topul celor mai afectate domenii de evaziune, iar sectorul tutunului a bătut toate recordurile de creştere la acest capitol.

  Analizând nivelul prejudiciilor în domeniile economice monitorizate distinct de Garda Financiară, cel al importului, producţiei şi comercializării petrolului şi al carburanţilor rămâne cel mai atins de evaziune: peste 71,3 milioane de euro însumează daunele din primele 10 luni ale lui 2009.

  Cifra este însă în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Fiscul a stabilit pagube pe acest domeniu de peste 116 milioane de euro.

  Cu toate acestea, operatorii din domeniu spun că nivelul evaziunii este încă ridicat şi le afectează afacerile. Potrivit directorului general adjunct al Lukoil România, Andrei Chirilescu, ghimpele din coasta companiilor este preţul de dumping practicat de evazionişti.

  „Din cauza preţului fixat de cei care fac evaziune, pierdem cel mai mult pe segmentul en-gros. Marii retaileri sunt principalii noştri competitori, iar pe vânzarea la staţii nu suntem afectaţi”, spune Chirilescu. Acesta precizează că preţul evazioniştilor este cu 20% mai mic decât cel al operatorilor legali.

  Evaziunea explodează la tutun

  Dacă în domeniul petrolului cifrele arată o uşoară scădere a evaziunii, în cel al producţiei şi comercializării de ţigarete şi produse din tutun lucrurile stau exact invers. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pagubele produse în acest domeniu, în primele 10 luni ale anului, au fost de 43,3 milioane de euro, faţă de 657.000 de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

  Producătorii din domeniu spun că, în acest an, comerţul ilicit cu tutun a atins cote alarmante. Potrivit Gildei Lazăr, director corporate affairs la JTI România, nivelul evaziunii este mult mai mare, 25% din piaţa de tutun fiind reprezentată de comerţul ilicit.

  „Activităţile de contrabandă, prin care se aduc produse din tutun fără plata taxelor, reprezintă 25% din piaţă, aducând prejudicii de 500 de milioane de euro”, declară Gilda Lazăr. Produsele ce fac obiectul comerţului ilicit sunt fabricate legal în state precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina, la un preţ cu 6% mai mic decât cel de pe piaţa internă şi ajung în ţară fără a plăti niciun fel de taxă. În acest moment, 80% din preţul unui pachet de ţigarete este reprezentat de taxe.

  Comerţul cu cereale şi disciplina fiscală sunt două sectoare cu expunere semnificativă la infracţiuni financiare. În domeniul comerţului cu cereale, produse de morărit şi panificaţie, evaziunea fiscală a adus prejudicii în creştere, de la 30 de milioane de euro în primele 10 luni ale anului trecut la 53,3 milioane de euro în 2009.

  În domeniul disciplinei financiare, se constată de asemenea o sporire a evaziunii, de la 25 de milioane de euro la 64,6 milioane de euro. Veştile nu sunt bune nici în domeniul prestărilor de servicii, cum ar fi alimentaţia publică şi construcţiile.

  Aici, evaziunea a urcat de la 21,2 milioane de euro, la 30 de milioane de euro. ANAF a înaintat peste 4.200 de sesizări penale în perioada ianuarie-octombrie 2009, faţă de aproximativ 3.500 în aceeaşi perioadă din 2008.

  Paradoxul recesiunii

  ANAF precizează că evoluţia rezultatelor obţinute din controalele în cele cinci domenii este influenţată, în mod semnificativ, de evoluţia economiei naţionale, dar şi de schimbările intervenite în plan legislativ – mai ales politica fiscală.

  Astfel, se poate spune că, odată cu scăderea importurilor, s-a constatat şi o uşoară reducere a evaziunii în domeniul petrolier sau în cel al achiziţiilor intracomunitare. Prejudiciul în acest domeniu s-a ridicat, în 2008, la aproape 65 de milioane de lei.

  standard.ro: Ce înseamnă pentru România numirea lui Răzvan Nicolescu în CA al ACARE

  Numirea lui Răzvan Nicolescu ca membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACARE), cu un mandat de şase ani şi cu cele mai multe dintre voturile exercitate de către statele membre UE, înseamnă, în primul rând, un capital de imagine adus ţării noastre.
  “Este un câştig clar al României la capitolul imagine. Au votat 27 de ţări şi au fost 11 candidaţi, dintre care au fost aleşi doar cinci, iar noi am luat cele mai multe voturi dintre toţi cei cinci candidaţi, unii dintre ei fiind miniştri în exerciţiu sau foşti demnitari”, a declarat într-un interviu acordat Business Standard Răzvan Nicolescu (31 de ani), fost ataşat al României pe probleme de energie la UE şi care, în prezent, ocupă poziţia de şef al departamentului Corporate Public Affairs al Petrom, parte a grupului austriac OMV. Nicolescu a mai spus că, după numirea sa în această poziţie, el devine reprezentantul Consiliului UE, şi nu al României, ca atare, va urma să semneze o declaraţie de interese în care se va angaja că va servi interesele Uniunii Europene. “Nu pot servi interesele uneia dintre ţările membre, ci ale întregii comunităţi. Voi semna un angajament că voi servi interesul public al cetăţenilor UE”, a explicat Răzvan Nicolescu.

  ACARE va impulsiona semnificativ procesul de creare a unei pieţe europene de gaze naturale şi de energie electrică. “ACARE va juca un rol foarte important în luarea deciziilor în ceea ce priveşte proiectele transfrontaliere, dar şi în emiterea de bune practici în materie de reglementări în domeniu, pentru a reduce disparităţile dintre statele membre şi pentru a aplica directivele europene în spiritul lor, şi nu numai în litera acestora, uneori înţeleasă diferit în statele membre ale UE”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

  CA al ACARE, instituţie ce va avea sediul în oraşul sloven Ljubljana şi care ar urma să devină funcţională în prima jumătate a lui 2010, va desemna, în perioada imediat urmă toare, şi ocupantul fotoliului de director executiv. Comisia Europeană va înainta CA trei propuneri pentru acest post, dintre cei peste 600 de candidaţi din cele 27 de state membre. Printre cei peste 600 de candidaţi există şi candidaţi români.

  ACARE va avea şi un board al regulatorilor, ce va decide efectiv în materie de reglementări, din care va face parte şi un reprezentant al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – instituţia de reglementare din România.

  Ziua: General Electric: Romania ramane o piata interesanta, dar Guvernul trebuie sa stimuleze investitiile

  General Electric, unul din cei mai mari producatori de echipamente in sectorul energetic din lume, considera Romania o piata foarte interesanta pentru grup, dar subliniaza ca Guvernul trebuie sa stimuleze investitiile in energie.

  “Tarile din Europa Centrala si de Est au o mostenire economica, istorica si culturala comuna si in prezent se confrunta cu aceeasi provocare: sa ajunga din urma regiunea mai dezvoltata a UE. Majoritatea acestor tari sunt acum membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, beneficiind de acces la fonduri pentru modernizarea infrastructurii, dar confruntate si cu presiunea aferenta legata de respectarea legislatiei de mediu foarte stricte a Uniunii Europene. Intr-un astfel de context, Romania ramane o piata foarte interesanta pentru GE, un furnizor de tehnologii de secol XXI pentru continua si foarte necesara modernizare a infrastructurii de aici”, a spus Cristian Colteanu, director executiv regional al General Electric (GE) pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, intr-un interviu acordat NewsIn. El considera ca parteneriatele dintre sectorul public si cel privat sunt deja modalitati consacrate de solutionare a dificultatilor majore intalnite in domenii precum infrastructura, energie sau servicii medicale.
  “Avand in vedere criza financiara, este important ca guvernele sa identifice solutii pentru a stimula in continuare investitiile in energie. S-au luat masuri in directia instituirii unei legislatii care sa vina in sprijinul productiei de energie din surse regenerabile si in Romania, insa factorii de decizie inca mai evalueaza mecanismele de sustinere pe termen lung si un sistem adecvat de stimulente. Pentru a avea politici consecvente pe termen lung trebuie sa depasesti numeroase dificultati. Daca Romania va reusi sa realizeze acest lucru, investitiile in surse regenerabile vor avea un ritm mai accelerat deoarece oamenii isi vor da seama de oportunitatea de a obtine profit”, a mai spus Colteanu. Pe de alta parte, oficialul GE a dat asigurari ca nu va face disponibilizari in Romania in 2010.

  standard.ro: EximBank: garanţie de 70 mil. dolari pentru Grup Servicii Petroliere

  EximBank şi Grup Servicii Petroliere (GSP), firmă controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au semnat, la finele săptămânii trecute, contractul prin care banca va acorda companiei o garanţie în valoare de 70 mil. dolari, potrivit unui comunicat al EximBank.
  Emiterea garanţiei “permite şi asigură intrarea în vigoare a contractului în valoare totală de 269 milioane de dolari, semnat în data de 19 noiembrie între Grup Servicii Petroliere şi compania Stroygazmontazh din Federaţia Rusă, contract potrivit căruia Grup Servicii Petroliere va construi un gazoduct în Marea Neagră”.

  Acest proiect este al Gazprom şi include conectarea conductei Dzhubga-Lazrevskoe-Soci la conducta principală de gaz intercontinentală Rusia-Turcia, în oraşul Gorsky, în regiunea Tuapse.

  ziare.com: Gazoductul Turkmenistan-China a fost inaugurat

  Presedintele chinez, Hu Jintao, a participat luni la ceremonia inaugurarii gazoductului ce va furniza gaz natural Chinei din Turkmenistan, o victorie pentru Beijing care este interesat din ce in ce mai mult de resursele energetice din Asia Centrala.

  Gazoductul traverseaza Asia Centrala pe o distanta de 1.800 de km – trecand prin Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan – inainte de a ajunge in China, unde se va intinde pe o distanta de 5000 de km.

  Conducta va permite furnizarea de petrol societatii de stat chineze China National Petroleum Corp (CNPC) pana la 40 de miliarde de metri cubi de gaze in 2012- 2013, cand isi va atinge capacitatea totala.

  RIA Novosti: Austria interested in participating in South Stream project

  VIENNA, December 15 (RIA Novosti) – Austria is interested in taking part in the South Stream gas pipeline project, the Austrian foreign minister said.

  Russian gas monopoly Gazprom and Italy’s energy giant Eni currently hold equal stakes in South Stream AG, the operator of the gas pipeline, scheduled to be completed by 2015.

  “If we take a look into the future we will see that this project will play a significant part in gas supplies,” Michael Spindelegger said.

  The South Stream project will provide Russian gas to South and Central Europe and will have a maximum capacity of 63 billion cubic meters of gas per year. The project is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. It is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

  Spindelegger said Austria decided to join its partners in the construction of the Nabucco pipeline “with the only aim of diversifying natural gas supplies.”

  “However, we are also interested in the South Stream project, which is viewed as another possibility of diversification,” the top Austrian diplomat said.

  France also expressed its interest in the project and in early December Gazprom and Eni signed a memo of understanding to include France’s EDF into the South Stream gas pipeline project.

  RIA Novosti: Russia’s energy export revenues up 31% in 2009 on last year

  Russia’s federal budget revenues from energy product exports have reached 1.8 trillion rubles ($60 billion) so far this year, 31% more than for the whole of 2008, Deputy Prime Minister Igor Sechin said on Monday.

  Higher-than-expected oil prices mean Russia has taken in 1.1 trillion rubles ($36.7 billion) from crude oil exports, 49% above the budgeted figure, and 350 billion rubles ($11 billion) from oil refining products, 42% above the plan, Sechin said.

  Natural gas exports have been hit by lower demand in Europe, contributing 380 billion rubles ($12.3 billion) to the budget, 9% below the planned figure

  Sechin said that revenues from oil exports were higher than the planned figure as Russia put three new deposits – Vankor, Talakan and Verkhechonsk – in east Siberia in operation.

  Russia’s oil output has hit 493 million metric tons (3.6 billion barrels) since the beginning of the year, with crude exports at 247.4 million tons (1.8 billion barrels) and petroleum product exports at 123 million tons (901 million barrels), exceeding last year’s figures by 1.5%, 1.8% and 4.1% respectively, Sechin said.

  At the same time, Sechin said that Russia’s natural gas output had reached 575 billion cubic meters since January 1, compared with 663 billion cu m for all of 2008.

  “The figure for gas output is 575 billion cu m. We are suffering the biggest losses in this sector and here we have to carry out energetic work to preserve our markets,” Sechin told a government meeting with the president on energy issues.

  RIA Novosti: Croatian president names areas for joint projects with Russia

  Croatian President Stjepan Mesic said on Monday that road construction, ship-building and engineering were priority areas for cooperation between Croatia and Russia.

  The Croatian president is on a working visit to Moscow, the last before his term expires in early 2010.

  “Russia’s potential is huge while Croatia’s potential is small. However, great potential can be found in the human factor and certain branches of industry. Croatia has completed the construction of roads and I believe we hold a leading place in Europe in the development of a highway network. This factor facilitates cooperation between Croatian and Russian businesses,” Mesic said.

  He said Croatia had accumulated large potential in housing construction and would like to cooperate in this sphere not only with Moscow but also with some Russian regions.

  Mesic said the countries could also cooperate in ship-building.

  “Croatia has a highly developed ship-building industry, which is currently in a rather grave condition. However, cooperation with Russia would help build new modern vessels,” he said.

  Mesic said that Russia and Croatia could cooperate more closely in machine-building.

  “Russia has corresponding requirements in this sphere and we must help establish contacts between business partners from both countries. This is precisely the aim of my visit,” he said.

  russiatoday.com: Turkmen gas pipeline to China opens

  World gas giant Turkmenistan opened its first pipeline to China on Monday. It’s a market that Russia is also trying to capture, with mixed results.

  The Central Asian route to China. From Turkmenistan, through Kazakhstan and Uzbekistan, the new gas pipeline will feed energy-hungry China. Almost 2000 kilometers long, it will reach full capacity in 2012, and carry 40 billion cubic metres annually. VTB Capital analyst, Lev Snykov, says Chinese gas demand opens opportunities for Russia.

  “This project is probably an important step, but it’s the first step in projects in this region. So I think Russia has a very good future in terms of relationships with China as a consumer of gas. We can see Chinese gas demand growing easily by 30-50% per annum.”

  China has made several attempts to reach a gas deal with Russia, most recently in October. The new pipeline from Turkmenistan will take some of the stress off China to reach a quick deal. But it has implications for Russia, too. It used to buy 70% of Turkmen gas, with the price reaching European levels of $300 per 1,000 cubic meters. Since a pipeline blast earlier this year, supplies have been suspended while the two sides re-negotiate the volume and price.

  Sergey Pravosudov, General director of the Institute of National Energy, says China may get an even better deal.

  “China has been promised a cheap gas at a third of the gas price formula, or from $100 to $130 dollars over the next year. It is reasonable taking into account the fact, that from China’s western border to the Chinese consumer in the east of the country, it’s another 4 thousand kilometers, so transit going to increase the cost.”

  Turkmenistan may easily double its gas production if government estimates of gas reserves are correct. It would gain a growing role as a strategic gas supplier – as talks continue with other pipeline projects, such as Nabucco.

  energia.gr: Russian 2009 Gas Output Seen At 575 Bln Cubic Meters

  Russian gas production for all of 2009 may total 575 billion cubic meters, Interfax reported, citing Deputy Prime Minister Igor Sechin.

  According to preliminary data, oil output in Russia will total 493 million tons (3.61 billion barrels), while oil exports will be 247.4 million tons, the report said.

  Eurasia Daily Monitor: Russian Gas and Oil Projects on Hold in Bulgaria

  Burgas-Alexandropolis oil pipeline

  On December 11 in Sofia, a regular meeting of the Russian-Bulgarian inter-governmental commission on economic cooperation failed to restart the three major Russian energy projects in Bulgaria: the South Stream gas pipeline, Burgas-Alexandropolis oil pipeline, and Belene nuclear power plant. The center-right Bulgarian government, in office since July, has suspended these projects’ implementation, pending detailed review or revision of their terms (EDM, August 6). The Russian side fell short of putting the projects back on track at the December 11 Sofia meeting.

  Russian Energy Minister Sergei Shmatko, who doubles as co-chairman of the Russian-Bulgarian commission, informed the Bulgarian side of Moscow’s decision to expand South Stream’s planned capacity, from 31 to 63 billion cubic meters per year from 2015 onward (Interfax, December 11). Russia, however, has already announced this decision publicly to all would-be South Stream partners many times since May. But it has never identified gas resources in Russia or elsewhere to supply South Stream. Unlike the Nord Stream project, which has a gas field dedicated to it (if only for that pipeline’s first stage), South Stream does not have a dedicated gas field behind it. The project has every appearance of a political bluff to inhibit investment in the Western-backed backed Nabucco project. Moreover, Gazprom insists with Bulgaria (as it does with other countries) to use existing pipelines in the country, trying to preempt the infrastructure and lock Nabucco out of it.

  Bulgaria’s previous government, Socialist and Moscow-friendly, had signed an inter-governmental agreement with Russia on South Stream in 2008 and the project agreement in 2009, before losing the elections. The new government under Boyko Borisov has adopted from the start a skeptical attitude while subjecting South Stream to a detailed review. As summed up by the prime minister on the day of the joint commission’s meeting, Bulgaria assigns priority to Nabucco, endorsed by the European Commission; the Bulgarian government is ready to invest 300 million Euros of its own funds in the Nabucco project; Sofia follows the EU’s political line of not opposing South Stream and professing that both projects can go forward in parallel (Euronews, December 11; Ekho, December 11).

  The Sofia session decided that Gazprom and Bulgarian companies would continue discussions on supplies and transport of gas. Moscow can twist Bulgarian hands in connection with the renewal of the supply agreement, The Bulgarian side agreed to endorse Moscow’s proposals for South Stream to be declared a project of European interest. The Kremlin hopes that this status would render South Stream eligible for some EU funding, so as to compete against Nabucco over the scarce financial resources available.

  Moscow threatens to circumvent Bulgaria by routing South Stream through Romania, as Gazprom’s Vice-President Aleksandr Medvedev told the press on the day of the Sofia meeting (Interfax, December 11). This threat is also empty, and not merely because Romania is not interested. Geographically, South Stream can only reach Romania in two ways: either via Ukraine’s exclusive economic zone in the Black Sea, which Russia has refused to use (choosing the Turkish zone in August this year); or via Bulgaria itself.

  The oil pipeline project, Burgas-Alexandropolis, can be regarded as defunct as this point. According to Traicho Traikov, Bulgarian Economy and Energy Minister and co-chairman of the Russian-Bulgarian commission, at the concluding news conference, this project raises “many serious environmental concerns” as well as economic issues (BTA, Interfax, December 11). Potential revenue from oil transit fees would be only a fraction of the existing tourism revenue from Black Sea resorts in the Burgas area. Possible oil spills in or near the port of Burgas could ruin the tourism business. The residents of Burgas and nearby coastal towns, such as Sozopol and Pomorie, have rejected the oil project by overwhelming margins in local balloting.

  Russian companies Transneft, Rosneft, and Gazpromneft hold a combined stake of 51 percent in this project. Greek and Bulgarian companies hold the remainder. Under an agreement signed in 2007, the pipeline was to carry Kazakhstani and Russian oil, shipped from Russia’s Black Sea port of Novorossiysk to Burgas by tankers, then pumped across Bulgaria to the Greek Aegean port of Alexandropolis for uploading on tankers. This would have been the first-ever Russian state-controlled oil pipeline on European Union territory, outside the EU’s legal framework, compelling American producer companies in Kazakhstan as well as European importer companies to negotiate terms with the Russian government.

  Following the change of government in Bulgaria, as well as local opposition in the coastal area, Moscow changed its plans. Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan agreed in August to launch the pipeline project Samsun-Ceyhan, from Turkey’s Black Sea coast to its Mediterranean coast, across Anatolia. This line, if built, would carry the same flow of Kazakhstani and Russian oil from Novorossiysk as originally planned for the Burgas-Alexandropolis project. Gazpromneft, Italy’s ENI, and the Turkish Calik Energy are the stakeholders in Samsun-Ceyhan (EDM, August 14).

  Tags: , , , , , , , ,

  Comments are closed.

  September 2017
  M T W T F S S
  « Aug    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  

  Site Metter