revista presei 14 decembrie

2009/12/14

EVZ: Gazprom ar putea colabora cu România la proiectul South Stream

Gazprom are şi alte opţiuni, printre care România, pentru construirea gazoductului South Stream, în cazul în care Bulgaria renunţă să participe la dezvoltarea proiectului, a declarat directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexander Medvedev, citat de Reuters.

“Avem şi alte opţiuni dacă planurile nu ies aşa cum ne dorim cu Bulgaria. România este interesată în a se implica în proiect”, a afirmat Medvedev.

South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni (prezent în România prin reţeaua de benzinării Agip – n.r.), aflându-se în concurenţă directă cu proiectul Nabucco, la care participă şi România.

Grupul rus a încheiat la începutul lunii decembrie un acord cu Eni privind includerea operatorului

francez de utilităţi EDF în proiect. Gazoductul ar urma să traverseze Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia, până în Italia, ocolind Ucraina.

În prezent, 80% din importurile de gaze ruseşti ale Europei traversează Ucraina, livrările fiind de multe ori afectate în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova pe tema datoriilor companiei ucrainene Naftogaz către Gazprom.

Proiectul ruso-italian va avea o capacitate de 63 milioane metri cubi de gaze naturale

pe an, iar costurile construcţiei gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro. Termenul limită pentru inaugurarea conductei este 2015.

Gazoductul Nabucco ar urma să transporte gaze din zona caspică spre Europa, pe un traseu de 3.300 de kilometri, care străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria

. Proiectul are costuri estimate la circa opt miliarde de euro şi este dezvoltat de un consorţiu format din companiile Tranzgaz Mediaş, OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

ziare.com: Presa de la Sofia: Romania vrea sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream

Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria in gazoductul South Stream si de a lua parte astfel la acest proiect, relateaza cotidianul bulgar Standart News, care preia o declaratie a vicepresedintelui Gazprom, Aleksander Medvedev.

“Gazprom ia in considerare si alte optiuni in ceea ce priveste proiectul South Stream. Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect”, a declarat Aleksandr Medvedev.

“In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream”, a subliniat vicepresedintele Gazprom.

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Serban.

Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania.

De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre. Recent, Videanu a afirmat ca “toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din Caspica si ducandu-le catre UE”, in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca “South Stream ocoleste Romania”. “Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania”, a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din consortiul care va construi Nabucco.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Pe de alta parte, nu este prima data cand Gazprom sugereaza ca pentru South Stream ar putea alege Romania in detrimentul Bulgariei. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul lunii octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller.

“Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania”, declara in octombrie seful Gazprom la congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aires.

Unii observatori au vazut in astfel de declaratii modalitati de a face presiuni asupra Sofiei, care, dupa plecarea de la putere a socialistilor si instalarea noului guvern de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, a spus ca isi suspenda proiectele energetice cu Rusia, pentru a le reanaliza.

Premierul Borisov declara zilele trecute ca atat South Stream, cat si Nabucco sunt importante pentru a asigura rezervele energetice ale Bulgariei, din punctul sau de vedere ambele sunt fezabile, dar pe primul plan ramane Nabucco, intrucat este un proiect sustinut si de Comisia Europeana.

Atat reprezentantii rusi, cat si autoritatile romane subliniaza ca Romania nu a fost invitata oficial sa se alature South Stream. Bucurestiul sustine ca prioritatea sa ramane proiectul Nabucco.

Standard.ro: Petrom dă 14,82 mil. € pentru decontaminare

Cea mai mare companie din România în funcţie de cifra de afaceri, Petrom, parte a grupului austriac de petrol şi gaze OMV, va investi între 14,82 milioane de euro şi 22,24 mil. euro, fără TVA, în decontaminarea solului şi a apei freatice din opt amplasamente, la depozitele de la Videle, Făurei, Sighişoara, Sângeorgiu de Pădure, Marghita, Vulcan, Ianca şi Brăila.
Petrom va organiza în acest sens o licitaţie deschisă pe 26 februarie 2010, prin care va achiziţiona servicii de înlăturare prin excavare a solului contaminat, tratarea prin bioremediere a acestuia şi decontaminarea solului şi a apei freatice, potrivit NewsIn.

standard.ro: Austriecii de la OMV vând filiala din Italia, unde în 18 ani au ajuns la o cotă de piaţă de 0,4%

Grupul austriac OMV, proprietarul companiei Petrom, a vândut OMV Italia care deţinea 99 de benzinării, după ce a semnat un acord în acest sens cu San Marco Petroli, o companie petrolieră de comerţ wholesale din Porto Marghera (Veneţia), potrivit unui comunicat al OMV.
Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii. OMV anunţase încă din februarie că intenţionează să se retragă de pe piaţa italiană până la finele anului, piaţă pe care pătrunsese cu o primă benzinărie construită în anul 1991.

“Ca urmare a obţinerii aprobărilor prealabile din partea autorităţilor italiene de reglementare a concurenţei, încheierea tranzacţiei este planificată pentru începutul lui 2010”, se mai arată în comunicatul grupului austriac. OMV Italia S.r.L., cu sediul central la Verona, are 19 angajaţi şi o cotă de piaţă de aproximativ 3% în nordul Italiei şi 0,4% la nivel naţional. Grupul austriac se va concentra în continuare pe staţiile de distribuţie carburanţi din regiunea Dunării, sud-estul Europei şi zona Mării Negre, urmând o strategie de dezvoltare calitativă.

Adevarul: Azerii de la SOCAR, gata să vină în România

Foto:Adevărul

Datorită deschiderii la Marea Neagră, rafinăriile din România au devenit extrem de interesante pentru ţările caspice cu rezerve bogate de petrol şi gaze, care vor să cucerească piaţa europeană. Compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaidjan, SOCAR, intenţionează să preia o rafinărie în Europa. Aceasta ar putea fi Arpechim.

Poziţia geostrategică a României la poarta de intrare a hidrocarburilor din Est în Europa a atras pe piaţa locală companii din zona caspică, interesate de a fi cât mai aproape de consumatorii vestici şi de a cuceri poziţii strategice pe această rută.

După ce compania kazahă KazMunaiGaz şi-a adjudecat rafinăria Petromidia de la Marea Neagră, un alt gigant caspic, SOCAR – societatea naţională de petrol şi gaze din Azerbaidjan – vrea să preia, la rândul său, o astfel de capacitate. „SOCAR este interesată să aibă procesare proprie în Europa, deoarece produce şi exportă petrol”, a declarat, pentru „Adevărul”, reprezentantul companiei în România, Hamza Karimov.

Strategia companiei în această parte a Europei o apropie mai mult de rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, întrucât divizia acesteia de petrochimie, alături de Oltchim, poate deveni un competitor puternic pentru combinatul de profil Petchim, deţinut de SOCAR în Turcia.

Referitor la posibila preluare a Arpechim, „dacă am primi o propunere profitabilă de la rafinăriile locale, am analiza propunerea”, a precizat Karimov. Întrebat dacă societatea pe care o reprezintă este interesată inclusiv de preluarea Oltchim, pentru a avea afaceri integrate în petrochimie, Karimov a arătat că „în viitor suntem interesaţi să avem o colaborare cu Oltchim, pentru a fi parteneri, şi nu concurenţi”.

Mai mult, planurile azerilor în România vizează şi colaborarea cu companii locale pentru distribuţia de carburanţi. „S-au discutat anumite proiecte cu companiile locale, dar până în acest moment nu s-a concluzionat nici o discuţie”, a adăugat Karimov.

Planuri îngheţate de doi ani

SOCAR a început prospectarea pieţei din România încă din anul 2007, când şi-a deschis un birou la Bucureşti, iar oficialii companiei spuneau că urmăresc să cumpere Oltchim şi petrochimia de la Arpechim. Aceste proiecte au fost însă amânate, întrucât SOCAR şi-a concentrat atenţia pe investiţiile din Turcia.

Rafinăria Arpechim nu a fost considerată activ de bază al Petrom, prin urmare OMV, acţionarul majoritar, putea să o vândă oricând. Nu a făcut-o, dar nici nu a investit prea mult în modernizarea sa, iar analiştii s-au aşteptat în orice moment să o scoată la vânzare, deşi OMV nu a avansat niciodată această posibilitate.

Partener în Nabucco

În ceea ce priveşte gazele naturale, Azerbaidjanul reprezintă pentru România principalul partener în discuţiile privind livrările de gaze pentru viitoarea conductă Nabucco.

Oficialii români anunţau, în octombrie, că România este singura ţară care are promisiuni din partea unui stat caspic, respectiv Azerbaidjan, pentru livrarea a peste şapte miliarde de metri cubi, cu condiţia ca Nabucco să fie prima conductă realizată pe relaţia cu Europa.

„Relaţiile politice între România şi Azerbaidjan sunt la cel mai înalt nivel. Azerbaidjan a simţit întotdeauna sprijinul României la instituţiile europene.(…) România are poziţia strategică pentru Azerbaidjan în transportul resurselor energetice din Marea Caspică în piaţa europeană”, a mai arătat Karimov.

Căi de acces

Potrivit lui Karimov, Azerbaidjanul dispune de trei conducte de petrol pentru exportul ţiţeiului, două la Marea Neagră şi una la Mediterană, şi o cale ferată Batumi-Marea Neagră. Totodată, statul caspic utilizează gazoductul South Caucasian Pipeline, de la Baku la Erzurum (Turcia), cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi pe an, care reprezintă un potenţial de alimentare a viitoarei conducte Nabucco.

RIA Novosi: Chinese leader visits Turkmenistan to unveil gas pipeline

Chinese leader Hu Jintao visited Turkmenistan on Sunday ahead of a ceremony to unveil an ambitious pipeline to bring Central Asian natural gas to China.

A ceremony to inaugurate a 7,000-kilometer (4,300-mile) pipeline carrying gas from Turkmenistan to China through Uzbekistan and Kazakhstan and bypassing Russia will take place on Monday. The leaders of the other two ex-Soviet states will also attend.

Meeting with Turkmen President Gurbanguly Berdymukhamedov, the Chinese leader said the pipeline means that relations between the two countries “have risen to a completely new level.”

Hu said China also looks to the joint maintenance of the pipeline, gas prospecting, transportation and sales.

The Turkmen leader said “this strategic project corresponds to Turkmenistan and China’s long-term interests and to the logic of regional and global economic development.” Turkmenistan has until recently sold most of its gas to Russia.

Turkmenistan and Kazakhstan are to supply 30 billion cubic meters of gas annually to the giant Asian nation, with the capacity – which could eventually be increased to 40 billion – expected to reach the target by 2013.

Hu also urged Turkmenistan to use China’s $4 billion loan on the development of its South Yolotan field in the southeast with estimated reserves of up to 14 trillion cubic meters, which makes it the world’s fourth or fifth largest deposit.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter