revista presei 13 noiembrie

2009/11/13

Hotnews: Actionarii Nabucco vor sa imprumute 1,45 miliarde

Actionarii Nabucco negociaza cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea contractarii unor credite de aproape 1,5 miliarde euro. Un miliard euro va fi acordat de BEI, iar 0,45 miliarde euro de BERD, a declarat Vlad Pavlovschi, director in cadrul Transgaz. Potrivit acestuia, in perioada 2011-2014, investitia Nabucco se ridica la 8,053 miliarde euro.

“Actionarii proiectului Nabucco vor sa imprumute alte trei miliarde euro, iar alte 1,06 miliarde euro, de la banci comerciale”, a spus Vlad Pavlovschi. Acesta sustine ca Nabucco va crea preturi competitive ale gazelor importate in Romania si va genera investitii in sectorul gazelor de peste un miliard euro.

Pavlovschi: Tehnic vorbind, Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia

Unul dintre furnizorii de gaze prin conducta Nabucco ar putea sa fie chiar Rusia. Aceasta chiar in conditiile in care Europa incearca prin Nabucco sa reduca dependenta de gazul rusesc.
“Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia. Nu exista obstacol fizic si nicio bariera in acest sens. Tehnic vorbind, acest lucru s-ar putea face prin conducta Blue Stream. Inca nu avem discutii cu cei de la Gazprom”, a spus Pavlovschi. Despre posibilitatea participarii Rusiei la Nabucco a vorbit recent si Joschka Fischer, fost vicecancelar german, actual consultant pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco. Acesta crede ca Rusia se va alatura proiectului in momentul in care va incepe constructia gazoductului Nabucco. Principalele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Iraqul de Nord si Turkmenistanul.

Costurile proiectului sunt estimate la circa 8 miliarde de euro, dar modul de finantare ridica multe semne de intrebare. Criza financiara a ingreunat si mai mult procesul de atragere a investitorilor. Dupa nenumarate amanari, demararea lucrarilor este  prevazuta pentru 2011, primele livrari de gaz fiind asteptate in 2015.

Proiectul a fost initiat cu participarea a cinci companii de profil, respectiv BOTAS-Turcia, Bulgargaz-Bulgaria, SNTGN Transgaz-Romania, MOL-Ungaria si OMV -Austria, iar in luna februarie 2008 a fost cooptat si cel de-al 6-lea partener, RWE Gas Midstream GmbH – Germania. Acestea formeaza consortiul numit b-Nabucco Gas Pipeline International Ltd.

Ziua: Transgaz: Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia, prin Blue Stream

Reprezentantii transportatorului romanesc de gaze, Transgaz, spun ca gazoductul Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia, prin conducta Blue Stream, dar ca pana acum nu au purtat discutii cu reprezentantii Gazprom, noteaza NewsIn.

“Nabucco ar putea fi alimentat, intr-adevar, cu gaz din Rusia. Nu exista obstacol fizic si nicio bariera in acest sens. Tehnic vorbind, acest lucru s-ar putea face prin conducta Blue Stream. Inca nu avem discutii cu cei de la Gazprom”, a declarat Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in Transgaz, in cadrul unui summit economic. Acesta a explicat ca acest lucru s-ar putea intampla cand va avea loc perioada de “open season” si se vor licita capacitatile pentru gazoduct, unde poate participa oricine. “Romania, si daca ar avea ceva impotriva, oricum nu s-ar putea opune”, a mentionat reprezentantul Transgaz.

Vlad Pavlovschi a mai spus ca, in 2010, contributia Transgaz la proiectul Nabucco se ridica la 12,5 milioane euro, iar in 2011, investitia partii romane este de 60 milioane euro. Romania participa in total cu 360 milioane euro la constructia gazoductului Nabucco.

De asemenea, Vlad Pavlovschi a adaugat faptul ca membrii consortiului Nabucco poarta discutii informale in interior pentru includerea GDF SUEZ in actionariat. Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia. Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 8 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Ziare.com: Slovenia va semna un acord de participare la South Stream

Premierul sloven Borut Pahor va semna sambata, la Moscova, un acord de participare a tarii sale la proiectul ruso-italian al gazoductului South Stream, a anuntat joi Guvernul de la Ljubljana.

“Am incheiat negocierile cu succes si vom semna acordul sambata”, in marja unui meci de fotbal dintre echipele celor doua tari, a declarat ministrul sloven al Economiei, Matej Lahovnik, citat de AFP.

Slovenia considera acest proiect crucial, tinand cont de “conflictul neincetat dintre Rusia si Ucraina si de ingrijorarile privind aprovizionarea prin reteaua existenta”, a precizat ministrul.

Proiectul South Stream, dezvoltat de compania rusa Gazprom si de cea italiana ENI, urmeaza sa aduca gaz rus in Europa prin Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria urmeaza sa fie asociate la acest proiect, a carui lansare este prevazuta oficial in 2013 si a carui capacitate ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an. si Croatia a cerut sa figureze pe traseul conductei.

In baza acordului care urmeaza sa fie semnat sambata, sectiunea slovena va avea o capacitate de 10 miliarde de metri cubi. Traseul si costul sau nu au fost fixate inca.

Gazoductul South Stream este considerat un concurent al proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si care urmeaza sa aduca gazul din Marea Caspica, ocolind Rusia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

Standard.ro: Videanu: Marii consumatori ar putea primi gaze de la intern, până la finele lui 2010

Marii consumatori ar putea primi din nou, timp de un an, gaze naturale din producţia internă, care costă acum jumătate din preţul de import, în condiţiile în care parlamentarii vor aproba un amendament în acest sens deja depus, a declarat ieri ministrul interimar la Economiei, Adriean Videanu.

El a punctat că această măsură ar urma să fie în vigoare până la sfârşitul anului viitor, iar autorităţile au “găsit înţelegere” la importatorii de gaze pentru reducerea importurilor, deşi sistemul acestora este bine cunoscutul “take-or-pay” (iei sau plăteşti respectiva cantitate). “Toţi câştigă, numai că nimeni nu mai importă gaze, şi am găsit înţelegere la importatori să sprijinim industria internă. Sprijinim industria atât cât putem din producţia internă”, a mai spus Videanu. Acesta a explicat că a fost depus în Parlament, în urmă cu trei săptămâni, un amendament pentru prelungirea perioadei în care consumatorii industriali de gaze vor primi doar gaze din producţia internă.

Ministrul interimar al Economiei a mai arătat că importatorii de gaze nu au cerut deocamdată compensaţii. “Probabil va veni vremea să găsim soluţii de compensare. (…) Facilitatea este pentru sectorul industrial, nu pentru populaţie”, a subliniat oficialul.

La rândul său, Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz, producător de gaze naturale controlat de Ministerul Economiei, a explicat că efectele ordonanţei în cauză, care dădea dreptul marilor consumatori să primească hidrocarburi de la intern, au expirat la 31 octombrie. “Cunosc foarte bine această iniţiativă a unor parlamentari care au depus un amendament de prelungire cu un an, dar legea de aprobare a ordonanţei în cauză nu a ieşit încă din Parlament şi nu este publicată în Monitorul Oficial, deci nu produce efecte”, a explicat Stancu. El a punctat că, în prezent, consumatorii nu mai primesc doar gaze din producţia internă.

Combinatele chimice şi producătorii de energie electrică şi termică (majoritar companii de stat) au primit, în perioada mai-octombrie, doar gaze din producţia internă, ca măsură anticriză luată în special pentru a evita disponibilizarea salariaţilor din aceste industrii.

Potrivit unor declaraţii recente ale secretarului de stat pe politică industrială din Ministerul Ecomomiei, Claudiu Stafie, consumatori industriali ar putea primi şi anul viitor gaze exclusiv din producţia internă, în funcţie de cum va evolua economia.

Totodată, ministrul interimar al Economiei a mai spus că autorităţile au în plan asigurarea consumului de gaze al populaţiei, încălzirea populaţiei şi acoperirea consumului industrial pe perioada de iarnă. Videanu a apreciat că, deocamdată, nu există premise de creştere a preţurilor gazelor naturale şi electricităţii destinate consumului popu­laţiei. “Dacă există riscul să nu mai avem gaz din producţia internă vom opri consumul consumatorilor întreruptibili, în condiţiile legale”, a afirmat oficialul.

Videanu a mai spus că dacă preţul resurselor va înregistra o creştere explozivă, acest lucru va influenţa facturile la gaze şi energie. Recent, directorul din cadrul reglementatorului din ANRE, Viorel Alicuş, a declarat că majoritatea producătorilor, furnizorilor, distribuitorilor de energie electrică, precum şi transportatorul Transelectrica au solicitat autorităţii majorarea preţului electricităţii de la 1 ianuarie 2010. “ANRE nu exclude nici majorări, dar nici mişcorări ale preţului energiei electrice. În decembrie, vom lua o decizie în ceea ce priveşte tarifele pentru populaţie”, a explicat Alicuş.

ANRE se află în subordinea directă a Guvernului şi are rolul de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.


Consorţiul Nabucco discută finanţări de 5,51 mld. euro

Acţionarii Nabucco au demarat negocieri pentru împrumuturi de un miliard de euro de la BEI şi, respectiv, de 0,45 miliarde de euro de la BERD, a declarat ieri Vlad Pavlovschi, director în cadrul Transgaz, parte a consorţiului pentru construcţia gazoductului. “De asemenea, de la agenţii de creditare a exporturilor, acţionarii proiectului Nabucco vor să împrumute alte trei miliarde de euro, iar alte 1,06 miliarde de euro, de la bănci comerciale”, a spus Vlad Pavlovschi, citat de NewsIn. Transgaz, Bulgargaz, Botas, OMV, Mol şi RWE sunt implicate în Nabucco.

russiatoday.com: New chapter of gas crisis on the horizon

Prime Minister Vladimir Putin has warned Europe about the possible eruption of a new gas dispute with Ukraine.

After talks with the Austrian Chancellor, he said Russia will cut gas supplies to Ukraine if it starts unauthorized siphoning of fuel from pipelines.

Speaking with journalists Putin confirmed Russia can guarantee Europe uninterrupted supplies but only if transit states weren’t taking gas out of the system.

“If our partners pay us for the domestic consumption of gas, they will receive this gas. If they don’t pay – they won’t receive it. If they don’t receive it – then, most likely they will take it from the export gas pipeline. As soon as they start taking it – we will decrease the amount of gas we ship.”

Russia’s Prime minister says Ukraine does have the money to pay for gas and to prevent disruptions. Konstantin Simonov, head of the National Energy Security Fund says that political games are getting in the way of business.

“We know that the reserves of Ukraine are a little bit less than $30 billion. In December they must pay around $600 million. Ukraine really has enough money to pay all debts. It’s only the political decision of Yuschenko. His rating now is 3 percent. For him it’s impossible to be re-elected without any crisis or war. It can be the only possibility for him to organize another gas war and say – you see how dangerous Russia is.”

Prime Minister Putin repeated that the advent of new gas supply routes – including Nord Stream and South Stream – will serve to discipline countries that transit Russian gas and will increase the stability and reliability of supply. Russia and Austria will finalize an agreement to work together on the South Stream pipeline as soon as possible.

Novinite: Bulgaria, Azerbaijan Seal Natural Gas Supplies JV Deal

Bulgaria: Bulgaria, Azerbaijan Seal Natural Gas Supplies JV Deal
Azerbaijan President Ilham Aliyev will pay on Friday a working visit to Sofia at the invitation of his Bulgarian counterpart Georgi Parvanov. Photo by EPA/BGNES

Bulgaria and Azerbaijan are expected to sign an agreement for cooperation in the energy field on Friday as President Ilham Aliyev is paying a working visit to Sofia at the invitation of his Bulgarian counterpart Georgi Parvanov.

Earlier in the week Bulgaria’s Minister of Economy, Energy, and Tourism, Traicho Traikov, announced that Bulgaria’s state-owned gas operator Bulgartransgaz, a subsidiary of Bulgargaz, and the Azerbaijan state gas company GNKAR are going to set up a joint venture.

Traikov received authorization by the Council of Ministers to sign a cooperation memorandum for the setting up of the joint venture with the Energy Minister of Azerbaijan, who is going to be part of the delegation led by the Azerbaijan President in Sofia.

The Bulgaria-Azerbaijan joint company is going to explore the possibilities for the delivery of natural gas from Azerbaijan to Bulgaria, including as both finding supplies for the quota of natural gas that Bulgaria will be entitled to receive through the Nabucco gas transit pipeline, and for the transit of compressed natural gas with tankers through the Black Sea.

If the project is realized, Bulgaria will not have to participate in the construction of a liquefied natural gas terminal.

As a result of the January 2009 Russia-Ukraine gas crisis, the Bulgarian authorities considered pushing for the setting up of such a terminal in Greece or Turkey in order to diversify the country’s gas supplies.

Eurasia Daily Monitor: Russia Gains a Political Victory in Scandinavia with Nord Stream Approval

By: Vladimir Socor

Prime Minister of Denmark Lars Lokke Rasmussen with his Russian counterpart Vladimir Putin at a press conference in Moscow, November 2, 2009

Three Scandinavian governments have allowed Gazprom’s Nord Stream pipeline, from Russia to Germany, to be built on the Baltic seabed (EDM, November 10). The Finnish, Swedish, and Danish governments had procrastinated or resisted for three years and their public opinion does not welcome the Nord Stream project. Government agencies and public organizations in the three countries were conducting detailed analyses of the project’s economic, security, and environmental implications. On the environmental account, the Scandinavian governments and publics are uniquely sensitive.

The sudden approval marks a significant success for Russian policy in Northern Europe. It shows Moscow’s ability to influence decisions in individual countries, outside the framework of the European Union, of which the three countries are members. Their neighbors on the opposite Baltic shore –the E.U. members Estonia, Latvia, Lithuania, and Poland– had resisted the Nord Stream project. They continue objecting to it on the basis of energy security, ecological risk, and maritime safety considerations.

The go-ahead to a bilateral Russo-German project of such magnitude marks a setback to the E.U.’s common energy policy and political solidarity. The project reflects –and, if implemented, would reinforce– the self-described Russo-German “strategic partnership,” eroding Germany’s relationships with its allies. Berlin also lobbied the Scandinavian governments for a go-ahead to Nord Stream; but Moscow proved more effective in swaying the Scandinavian governments by introducing linkages that affected their interests.

This outcome also means a setback to Nordic regional solidarity, as individual governments ultimately made their own trade-off with Russia, on issues of interest to each. They only seemed to synchronize the timing of giving in. The situation also shows the limitations of the Council of Baltic Sea States, a consensus-based, inclusive organization that was all along unable to take a position on the Russo-German Nord Stream.

Denmark had first given its consent on October 20, ahead of Prime Minister Lars Lokke Rasmussen’s November 2 maiden visit to Moscow. Meanwhile, the Danish energy conglomerate DONG, 73 percent state-owned, has contracted with Gazprom to import gas through the Nord Stream pipeline, in small volumes initially. From Denmark’s standpoint (unlike Germany’s), this is a diversification move, to compensate for the anticipated decline in North Sea gas production. Apart from this, Russian Prime Minister Vladimir Putin agreed to cooperate with Rasmussen’s initiative on a “binding political declaration” for the post-Kyoto period, at the U.N.’s climate-change conference next month in Copenhagen (Interfax, November 2; Kommersant, November 6).

Finland gave its consent as part of a tacit quid-pro-quo whereby Russia delays the imposition of high export duties on round timber. The Russian government had announced two years ago (at first confidentially, then publicly) its intention to introduce that measure, threatening Finland’s wood-processing industry, which is a key sector of that country’s economy. High export duties on Russian round timber would either drive up production costs in Finland or compel Finnish companies to transfer production and technologies to Russian territory. Moscow has now postponed the imposition of those duties by two years (BNS, November 5).

In Sweden, the conservative government gave its approval although many on the conservative side, as well as the Social-Democrats and left-leaning groups, continue to oppose Nord Stream. According to Social-Democrat leader Mona Sahlin, citing a joint statement of opposition parties, new investments in Russian gas imports correspondingly delay investments in other forms of energy while “strengthening European dependence on Russian gas” and “giving Russia new possibilities to use its energy resources for leverage against the E.U.” (Handelsblatt, November 6; Le Monde, November 7).

Military considerations had played an important role in the Swedish debate. The Nord Stream pipeline route skirts Gotland Island, the site of top-secret military installations. Ultimately, however, the Swedish government was influenced by the Danish and Finnish positions, German lobbying, and concern for the E.U.-Russia summit, which Sweden is scheduled to host next month. As current holder of the E.U.’s presidency, the Swedish government apparently felt that it could not take a partisan side in the Nord Stream controversy. The Russian government, moreover, had hinted in October that Sweden might not be an appropriate host for a successful E.U.-Russia summit.

Nord Stream’s political success, however, ensures neither gas supplies nor financing for the project. Its outlook seems doubtful on both counts at this juncture.

Eurasia Daily Monitor: Nord Stream Pipeline Project Still Short of Resources

By: Vladimir Socor

Four years after Germans and Russians signed the founding agreement (October 2005), the Nord Stream pipeline project has received the Scandinavian countries’ approval for construction on the Baltic seabed, from Russia to Germany. The Gazprom-led project, however, has not yet lined up the gas and investment resources. Moreover, the pipeline construction schedule through 2015 seems only loosely correlated with the availability of Russian gas resources.

Nord Stream’s construction schedule envisages completing the first stage in late 2011 with an annual capacity of 27.5 billion cubic meters (bcm); completing the second stage by late 2014 with the same capacity; and reaching the full annual capacity of 55 bcm by 2015.

The Russian gas field dedicated to Nord Stream is Yuzhno-Russkoye, in western Siberia’s Tyumen oblast. The earmark dates back to 2005 when the Nord Stream project agreement was signed. The field’s commercially viable reserves are estimated at 600 million cubic meters (www.wintershall.de, www.eon-ruhrgas.com.de, www.nord-stream.com/de). That volume is going to be shared by German users –Wintershall and Ruhrgas– with Gazprom during the life of the Nord Stream project. Yuzhno-Russkoye’s reserves would probably not suffice to fill even the first of Nord Stream’s two lines. Thus, the issue of ensuring full supplies for Nord Stream remains unresolved.

Russian authorities are undoubtedly aware of this situation. In 2006, then President Vladimir Putin publicly offered to export a large share of the Shtokman field’s future production to Germany, including a portion through the Nord Stream pipeline. Shtokman, the supergiant Arctic field located far offshore in the Barents Sea, holds reserves estimated at nearly 4 trillion bcm, with discouragingly high costs of development. There is no known feasibility study and no investment decision in sight. Gazprom has enlisted Norway’s StatoilHydro and Total of France as partners to develop Shtokman; but the conditions –including transfers of advanced technologies to Russia– are far from agreed thus far. A start to commercial production is generally deemed unlikely before 2020.

Meanwhile, Gazprom speaks of using Shtokman’s future production mainly for liquefaction and export to North America, as part of Gazprom’s strategy to break into the global LNG (liquefied natural gas) trade (Vedomosti, October 22). Such statements need not be taken at face value. They are often meant to play off Western partners against each other; and are also subject to change in response to market trends. What does seem likely, however, is that Shtokman gas will not be available in time to fill Nord Stream to the declared capacity of the pipeline within the declared schedule of its completion.

Apparently reflecting pessimism about Shtokman’s outlook, Prime Minister Vladimir Putin avoided discussing that project when he invited top foreign companies to consider an equally vast plan for Northern Yamal gas development. The companies’ response was notably reserved (EDM, September 25). Thus far, Moscow is not linking the issue of developing Northern Yamal with the issue of sourcing Nord Stream. Geological conditions at Northern Yamal, with unfathomable development costs and duration, would seem to rule out gas inputs from there long after Nord Stream’s desired completion date.

Meanwhile, Moscow is hinting that it might prioritize Gazprom’s South Stream project –the pipeline on the seabed of the Black Sea to southern and central Europe– rather than Nord Stream (see below). This would seem deliberately to imply a zero-sum game between the two projects, vying for Russia’s finite gas and investment resources. Given Russia’s stagnant gas production and the declining potential of its main fields currently in operation (except for Siberia’s east and far east), the goal of filling Nord Stream by 2015 as planned seems out of reach.

The financing of Nord Stream’s construction also seems far from lined up at this juncture. Cost estimates range from 7.5 billion Euros (the project consortium’s official figure) to $11 billion (European analysts’ often-quoted estimate). According to the project’s general manager Matthias Warnig, the consortium has spent approximately 2 billion Euros on steel pipes for the first of Nord Stream’s two lines; and it needs another 4 billion Euros for both lines’ steel pipes. Warnig hopes to raise 70 percent of the total project financing from banks, presuming German government guarantees for 1.5 billion Euros and Italian government guarantees for much of the remainder (Handelsblatt, October 9).

Those Italian credit guarantees –if they materialize– stand to be rewarded with business contracts for the Nord Stream project. Italian firms have been designated to manufacture some of the steel pipes, build the compressor station at Portovaya near St. Petersburg, and lay pipes on the Baltic seabed (IL Sole-24 Ore, October 30; Sueddeutsche Zeitung, November 10).

Italy’s involvement with Nord Stream underscores the emergence of a tripartite, Russo-German-Italian pipeline alliance to outflank Europe through the Nord Stream and South Stream projects. In this grouping, Russia alone operates as a state actor with integrated economic and political strategies. The German actors are interest groups driven by compartmentalized business strategies, though capable of influencing the government; while the Italian participants are companies linked with Moscow-friendly Silvio Berlusconi’s government.

Meeting with Berlusconi recently to promote the South Stream project, Russian Prime Minister Vladimir Putin predicted that “South Stream has every chance to be completed before Nord Stream” (Interfax, October 23; Vedomosti, November 6). The Kremlin uses those shifting signals to play off various consumer countries against each other while Russia’s gas export potential stagnates and Gazprom clearly lacks investment resources proportionate to its declared commitments and projects.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter