Foto 1 (din 1)

Principalele resurse de energie primară în primele 11 luni din anul trecut au totalizat 30118,91 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 7447,4 mii tep. Producţia internă a însumat 21151,7 mii tep, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 8967,2 mii tep, în scădere cu 40,5%.

În intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2009, resursele de energie electrică au fost de 52668,9 milioane KWh, în scădere cu 7204,1 milioane KWh (-12%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2008. Scăderea resursei de energie electrică s-a datorat în principal scăderii producţiei, cu 6971,0 milioane kWh (-11,8%).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia din termocentrale a fost de 26886,8 milioane KWh, în scădere cu 6223,9 milioane KWh (-18,8%). Producţia din hidrocentrale a fost de 14467,0 milioane KWh, în scădere cu 1327,3 milioane kWh (-8,4%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 10751,2 milioane KWh, în creştere cu 580,2 milioane kWh (+5,7%).

În ceea ce priveşte consumul final de energie electrică în această perioadă, acesta a fost de 44427,1 milioane KWh, cu 8,7% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 8,7%.

Exportul de energie electrică a scăzut cu 2059,9 milioane KWh, respectiv cu 44%.

Adevarul: Reactoarele 3 şi 4 întârzie din nou

Lucrările la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea începe abia anul viitor, deşi termenul era octombrie 2010, adică imediat după finalizarea studiului care va stabili valoarea concretă a investiţiei estimate în prezent la patru miliarde de euro.

„Lucrările pregătitoare sunt în curs, dar pot dura întregul an, iar construcţia ar putea să nu înceapă în 2010″, a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ, unul din cei şase investitori privaţi din proiect.

Comisia Europeană vrea o tehnologie inexistentă

Acesta a arătat că, în prezent, şapte echipe de experţi lucrează la proiectare, iar alte procese care trebuie finalizate sunt evaluarea activelor existente şi îmbunătăţirea securităţii.

„Comisia Europeană doreşte îmbunătăţirea securităţii tehnologiei CANDU pe care o folosim la Cernavodă, dar nu există încă în lume o astfel de tehnologie. După ce aceasta va fi gata, vom face o analiză de oferte, să vedem estimativ cât va costa”, a adăugat el.

Oficialul CEZ a arătat că abia la finele acestui an se va cunoaşte cu exactitate care va fi valoarea proiectului, apoi vor urma alte două-trei luni în care va fi parafat acordul final. Potrivit documentului iniţial, semnat între membrii companiei de proiect (Nuclearelectrica, CEZ, Enel, RWE, Iberdrola, GDF-Suez şi ArcelorMittal), investitorii au dreptul să se retragă, dacă investiţia totală o depăşeşte cu mai mult de 15% pe cea estimată.

Nuclearelectrica, acţionarul majoritar al companiei de proiect, ar putea renunţa la o parte din participaţia de 51% în următoarele luni, potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, întrucât nu există suficienţi bani la buget pentru a susţine această investiţie.

Vocea Rusiei: Rusia şi SUA se întrec în domeniul gazelor naturale

Imagine: EPA
Pentru prima oară în ultimii 6 ani, Rusia ar putea să cedeze în faţa SUA în ce priveşte extracţia de gaze. Ministerul rus al Energiei a publicat rezultatele pe anului 2009 din care reiese că extracţia globală a scăzut cu 12,5%, iar în ultimii 25 de ani o asemenea scădere nu s-a mai înregistrat.

Ziarul „Vedomosti” scrie că principalul furnizor – Gazprom – a redus extracţia cu aproape 16%. Acesta este minimul din întreaga istorie a concernului. De exemplu, extracţia de gaze în SUA a fost, în perioada ianuarie-octombrie, cu 2,5% mai mare, în comparţie cu nivelul anului 2008.

Evident, diferenţa dintre cele două puteri este uriaşă, spun experţii. Până acum SUA au fost importatori de gaze, poate nu prea mari, iar Rusia – un mare exportator, ţările fiind situate pe diferite continente, cu pieţe de desfacere diferite.

Şi totuşi există o legătură: extracţia înaltă din SUA sporeşte oferta de gaz lichefiat. Acest lucru împinge în jos preţurile mondiale, iar aceasta influenţează vânzările Gazpromului în UE.

În afară de asta, sporirea extracţiei în SUA înseamnă o înaltă concurenţă pe piaţa, unde Gazprom intenţionează să ocupe o cotă serioasă, lansând proiectele de multe miliarde din câmpurile Ştockman şi Yamal, iar acum şi din Extremul Orient.

Tocmai în această zonă va exista o concurenţă foarte puternică, iar aceasta nu este de loc piaţa cu care s-a obişnuit Gazpromul – contacte directe cu Europa, de care Gazpromul este legat, în primul rând, prin gazoducte.

Opinia expertului

Într-un interviu pentru «Vocea Rusiei», unul din specialiştii principali în acest domeniu, analistul Denis Borisov, a spus de ce în Rusia s-a redus producţia de gaze naturale.

«Principalul motiv îl constituie reducerea  exporturilor de către Gazprom care, parţial, are legătură cu specificul contractelor în vigoare ale concernului. Sistemul nu este suficient de flexibil, fapt care a condus la aceste disproporţii, la reducerea, într-o oarecare măsură, a prezenţei «Gazprom» pe piaţa mondială de gaze naturale. Cu toate acestea, o astfel de situaţie, cred eu, este temporară.

În 2010 aşteptăm o creştere a cererii de gaze anume de la «Gazprom», în funcţie de specificul aceloraşi contracte, în care este stipulat un nivel minim necesar de producţie de către «Gazprom» pe care îl exportă.

Prin urmare, aşteptăm o creştere semnificativă a exporturilor în 2010, ceea ce, în consecinţă, va compensa pierderile de anul trecut. În ce priveşte nivelul de producţie în Rusia, acesta va reveni la nivel de dinaintea crizei peste doi-trei ani. Aceasta este prognoza Ministerului Dezvoltării Economice.

În Statele Unite, dimpotrivă, se aşteaptă o scădere de 1-3% pe an a producţiei de gaz destinate de gaze naturale destinate exporturilor. Cu toate acestea, Guvernul rus trebuie să elaboreze noi măsuri pentru susţinerea industriei: scutiri fiscale, atragerea activă a capitalului străin, implicarea timpurie în prospectarea de noi rezerve», este de părere analistul Denis Borisov.

RIA Novosti: Medvedev-Erdogan talks to focus on gas, oil, nuclear projects

Gas pipelines and a project to build the first nuclear power plant in Turkey, will dominate talks between the Russian president and the visiting Turkish premier on Wednesday, the Kremlin said.

“Major projects like the South Stream and Blue Stream [natural gas] pipelines and the construction of Turkey’s first nuclear power plant are on the agenda of the talks” between Dmitry Medvedev and Tayyip Erdogan, the Kremlin said on Tuesday.

Turkey, which seeks to strengthen its position as a transit hub for oil and gas, issued its approval last August for Russia’s Gazprom to use its sector of the Black Sea for the $11 billion South Stream pipeline to pump Russian and Central Asian gas to Europe bypassing Ukraine.

In July, it signed a deal on the EU-backed rival pipeline Nabucco.

Russia and Turkey also plan to build the second leg of the Blue Stream pipeline, linking the two countries via the Black Sea, to export Russian gas to Israel, Lebanon, Syria and Cyprus via Turkey.

Turkish media said earlier the talks in Moscow will also focus on the $1.5 billion Samsun-Ceyhan pipeline to bring Caspian oil to the Mediterranean via Turkey. Three Russian oil producers joined the Turkish-Italian project in October.

Turkey’s plans in the nuclear power sector will also be discussed, after its Electricity Trade Corp canceled a tender for the construction of its first nuclear power plant late last year. Turkey plans to announce a new tender for three nuclear power plants later this year.

Russia’s Atomstroyexport, power producer Inter RAO UES, and Turkey’s Park Teknik had sought to build four nuclear reactors with a capacity of 1,200 MW each.

The Kremlin said Turkey is one of Russia’s key trade partners, with bilateral trade hitting an all-time high of $33.8 billion in 2008.

It added that Medvedev and Erdogan will also discuss a “wide range of international issues,” including a new European security system and the situation in the former Soviet states in the South Caucasus.

Turkey has upset its close ally Azerbaijan by agreeing to open diplomatic relations with Armenia. The two bitter rivals have been locked in a dispute over Nagorny Karabakh since before the breakup of the Soviet Union. Russia has been driving efforts to reach a settlement in the conflict over the ethnic-Armenian region in Azerbaijan, which has been de facto independent since the 1990s.

russiatoday.com: Unconventional gas poses market dilemma

Russia has the world’s largest gas reserves – but may still need up to $200 billion in investment over the next decade.