revista presei 12 noiembrie

2009/11/12

Ziare.com: Serban: Nu ar trebui sa privatizam companiile din sectoarele strategice

Privatizarea unor companii din domenii strategice ar trebui oprita, este de parere secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

“Ar trebui sa oprim privatizarile din sectoare strategice, pentru ca avem rezerve fata de privatizarea SNP Petrom. Si nu numai rezerve, chiar probleme”, a spus Serban, citat de Mediafax.

In 2004, pachetul majoritar al Petrom a fost preluat de grupul austriac OMV.

Serban sustine ca Transgaz, Romagaz si Transelectrica, precum si centralele de pe raurile amenajate hidroenergetic, nu ar trebui privatizate.

In schimb, Termoelectrica ar putea fi vanduta unui investitor privat, a adaugat secretarul de stat.

Ziare.com: Consumul de electricitate din Romania va ramane constant in 2010

Consumul de energie electrica din Romania se va mentine si in 2010 la nivelul acestui an, insa va depinde si de strategia marilor consumatori de energie electrica, estimeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE).

“Potrivit unui scenariu prudent, consumul de energie electrica se va mentine si anul viitor la nivelul lui 2009. Este greu sa faci previziuni, acum in perioada de criza economica. Si trebuie sa spunem ca evolutia consumului de electricitate de anul viitor va depinde si de strategia marilor consumatori, adica industria, combinatele”, a declarat miercuri directorul din cadrul ANRE, Viorel Alicus.

Acesta a precizat totodata ca, de la inceputul anului si pana acum, consumul de energie electrica la nivel national s-a mentinut in scadere de circa 9%, fata de 2008, asa cum era si la nivelul primului semestru al anului, pe fondul crizei.

Viorel Alicus a mentionat faptul ca, pana la sfarsitul acestui an, scaderea consumului de electricitate nu va depasi 10%.

Totodata, consumul de gaze naturale a scazut in primele sase luni cu 20%, la nivel national, pe fondul crizei, a anuntat recent ANRE.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

standard.ro: Videanu vorbeşte despre faliment la Hidroelectrica. Cum e posibil?

Dacă seceta ţine cinci ani, Hidroelectrica dă faliment, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, declaraţie pe care a încercat ulterior să o nuanţeze: este nevoie ca producătorul să fuzioneze cu Termoelectrica, pentru a-şi echilibra mai bine costurile.

Dar de ce are nevoie un producător cu costuri foarte mici şi cu amortizările terminate de ajutorul unuia care produce curent scump? “Băieţii deştepţi”, respectiv clienţii care primesc energie sub preţul pieţei, ar fi problema, admite directorul Hidroelectrica, Mihai David. Hidroelectrica încheie contracte ferme de livrare, dar în cazuri de secetă este nevoită să cumpere energia promisă la preţuri de trei ori mai mari. Aşa a ajuns să aibă deja probleme temporare de lichiditate. Evaluări de genul celei făcute de Videanu au precedat aproape toate marile privatizări realizate până acum, sub presiunea FMI. Însă, în cele din urmă, companiile cu dificultăţi s-au dovedit de fapt foarte performante şi profitabile sub management privat.

Hidroelectrica ar putea ajunge în faliment în cinci ani dacă se va repeta, consecutiv, seceta din acest an, a declarat ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, citat de NewsIn. Ulterior, ministrul a nuanţat declaraţia, explicând pentru Business Standard. “Eu am spus, de fapt, că este necesară înfiinţarea a două companii energetice naţionale care să aibă o flexibilitate a producţiei şi am dat un exemplu că Hidroelectrica ar avea probleme dacă ar avea cinci ani cu secetă serveră la rând, şi atunci ar ajuta-o faptul că are producţie la coş şi îşi poate astfel onora contractele”, a explicat Adriean Videanu. “Marii producători europeni, Électricité de France (EDF), E.ON, Enel, au în structura producţiei o flexibilitate, astfel că ei au pe părţi producţia hidro, producţia de regenerabile, producţia de cărbune. Practic, la acest lucru trebuie să ajungem şi noi în perioada următoare, legat de producţia de energie electrică”, a explicat ministrul. Întrebat cum comentează pe marginea unui scenariu în care statul va ajunge să vândă compania de stat de producţie electricitate pentru a face rost de bani, Videanu a răspuns că acest lucru este exclus şi că planul autorităţilor este de a sparge Hidroelectrica şi de a o include în cele două companii energetice naţionale tocmai pentru a crea un mix de producţie de electricitate. Totodată, el a adăugat că Hidroelectrica are, în prezent, datorii către diverşi furnizori, de circa 70 milioane de lei, dar le poate plăti fără niciun fel de probleme.

Mihai David, directorul general al celui mai mare producător local de electricitate, a admis într-o discuţie cu Business Standard că are facturi neplătite care datează “poate chiar de o lună sau două”, dar a punctat că acesta este un fenomen general la nivel de economie. “Cât înseamnă nişte restanţe de 70 milioane de lei noi în condiţiile în care noi avem un cash-flow de un miliard de lei noi şi un buget de investiţii de 1,4 miliarde de lei noi”, s-a întrebat retoric David. El a explicat că societatea a avut într-adevăr “o ruptură în cash-flow, care înseamnă probleme cu investiţiile şi cu plata facturilor curente”, dar tocmai de aceea încă negociază credite.

Directorul general al companiei de stat a explicat că un cost mediu de producţie al Hidroelectrica este acum la 80 de lei (19 euro la un curs de 4,2 lei pentru un euro) pentru un megawatt oră, iar cel de vânzare este între 115 şi 120 de lei (27-28 de euro). “Dacă nu am cumpăra energie termo de la Mintia şi Paroşeni, costul mediu de producţie ar fi undeva la 70 şi ceva de lei şi este atât de jos pentru că oricum luăm puţină energie de la termocentrale”, a explicat Mihai David. Hidroelectrica ajunge în situaţia să cumpere energie scumpă de la Termoelectrica pentru că a încheiat contracte ferme pe preţuri mici, deşi nu poate livra constant energia promisă.

David spune că între 35% şi 40% din producţia companiei de stat merge la populaţie şi restul se duce pe contractele bilaterale, majoritatea fiind încheiate cu “băieţii deştepţi”.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România şi a acoperit anul trecut 26% din producţie. În acest an, până în iulie, potrivit datelor ANRE, a acoperit 32% din consumul intern. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, şi are peste 5.000 de angajaţi.


Cum se anunţă o privatizare în România

Industria românească este o “grămadă de fier vechi”, a fost primul argument pentru privatizare, folosit în 1990 de premierul Petre Roman, în replică la sloganul nu ne vindem ţara. Ulterior, teza s-a dovedit pe jumătate adevărată. Industria este un morman de fier vechi în mâinile statului, dar o mină de aur cu management privat.

Probleme au apărut la transferurile de proprietate, majoritatea impuse de FMI. Fiecare privatizare a fost precedată de declaraţii oficiale sumbre, management catastrofal, lipsă de transparenţă şi de predictibilitate. Astfel, preţurile obţinute au fost în majoritatea cazurilor mult sub potenţial.

1. Tot la valoare de preţ vechi era evaluată, în 1999, Petromidia, după ce acumulase datorii, restanţe egale cu 5% din PIB. A fost vândută pentru 50 mil. euro lui Dinu Patriciu, datoriile nu şi le-a plătit, dar a trecut pe profit. În 2007, rafinăria ajunsese să valoreze peste un miliard de euro, iar Patriciu a vândut întreaga afacere construită în jurul ei, grupul Rompetrol, pentru 1,7 miliarde de euro.

2. Sidex pierdea “un milion de dolari pe zi” în anii dinaintea privatizării. Numărul firmelor-căpuşă din jurul combinatului era estimat la câteva mii. După privatizarea în schimbul a 70 milioane de dolari, Sidex a ajuns, o perioadă, pe profit de un milion de dolari pe zi. Indienii de la Mittal şi-au recuperat de câteva ori investiţia înainte ca producătorul din Galaţi să treacă iar pe pierderi.

3. Petrom “îngroapă pierderile în pământ”, a fost argumentul pe baza căruia compania a fost privatizată în 2004, după cinci ani de încercări. Deşi avea bilanţul pe zero, compania valorifica petrolul la costul de producţie, nu la preţul de piaţă. După privatizare, Petrom a început să îşi evidenţieze în bilanţuri preţul de piaţă al unui baril, care a tot crescut. Însă, în contract, redevenţa fusese bătută în cuie la maximum 13,5% din valoarea barilului, şi atâţia bani ia statul şi în ziua de azi.

4. După falimentul Bancorex, pagubele au fost preluate de buget şi direct de contribuabili, care mai plătesc şi azi un cent pentru fiecare litru de benzină, în contul pagubelor de atunci. Însă portofoliul de credite sănătos a fost preluat de BCR, care şi-a dublat astfel activele, devenind cea mai mare bancă din România. În 2006, BCR a fost vândută pentru un preţ care evalua întreaga bancă la şase miliarde de euro, adică peste orice aşteptări.

5. Alro a fost privatizată pe bursă, metodă aleasă pentru că obţinea în mod constant profit: până la 50 mil. dolari pe an, chiar şi în anii ‘90. Însă după ce grupul rus Marco a cumpărat 40% din acţiuni pentru 50 milioane de dolari, statul a cedat, în 2002, pachetul de control de 10% pentru doar 11 milioane de dolari. Ulterior, profiturile anuale ale producătorului de aluminiu au ajuns chiar şi la 100 milioane de euro pe an. Alro este şi acum unul dintre clienţii favoriţi ai Hidroelectrica şi are un preţ al megawattului stabilit în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului.

ziare.com: ANRE: Pretul la curent, mentinut si dupa 1 ianuarie

Producatorii si distribuitorii de electricitate au cerut ANRE cresterea preturilor platite de consumatori, in contextul crizei care a generat diminuarea consumului, insa institutia arata ca preturile achitate de populatie vor ramane, cel mai probabil, neschimbate la 1 ianuarie.

“Consumul de energie va scadea cu 9% in 2009 fata de 2008, iar in 2010 va ramane la nivelul acestui an”, a declarat, miercuri, Viorel Alicus, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax.

El a precizat ca au existat si distribuitori si furnizori care au cerut scaderea preturilor, adaugand ca acest tip de solicitari este o practica obisnuita.

Intrebat daca preturile platite de populatie pentru electricitate se vor schimba la 1 ianuarie, oficialul ANRE a spus ca cel mai probabil acestea vor ramane neschimbate si ca exista sanse mici sa scada sau sa creasca.

standard.ro: ANRE: Scumpirea electricităţii pentru populaţie va fi decisă în decembrie

Producătorii, furnizorii şi distribuitorii de energie electrică din România au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea, din ianuarie 2010, a preţului energiei electrice pentru populaţie, ANRE urmând să ia o decizie în privinţa tarifelor la începutul lunii decembrie.
“Am primit solicitări pentru majorarea preţului energiei electrice pentru populaţie, începând cu 1 ianuarie. Parţial, poate, această cerere a lor este justificată. Ei invocă faptul că trebuie să facă investiţii şi că scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional i-a afectat”, a declarat ieri Viorel Alicuş, director de preţuri şi tarife în cadrul ANRE.

Potrivit acestuia, foarte puţine companii au cerut scăderi de tarife. Directorul din cadrul ANRE a adăugat că variabila semnificativă în această decizie este cantitatea de electricitate produsă şi vândută.

“Trebuie să ştim exact câtă energie electrică a produs şi cât a vândut fiecare companie”, a subliniat Viorel Alicuş.

Acesta a menţionat faptul că, până la sfârşitul acestui an, scăderea consu­mului de electricitate nu va depăşi 10%. > NewsIn

Vocea Rusiei: Rusia şi Austria accelerează proiectul South Stream

Prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin şi cancelarul Austriei, Werner Faymann au examinat la Moscova mari proiecte comune. Evident locul central l-a ocupat domeniul energiei, între altele, construirea gazoductului South Stream.

Şefii guvernelor i-au îndemnat pe lucrătorii din sfera gazului să accelereze activitatea referitoare la acordul de construire a tronsonului austriac al acestui sistem de transport.

Austria este interesată în acest proiect şi intenţionează să participe la crearea sistemului de transport al gazului. Motivele sunt clare: livrările de gaz rusesc asigură până la 90% din necesităţile ţării. În afară de asta, Austria s-a numărat printre ţările care au fost afectate iarna trecută de acţiunile Ucrainei, când Kievul a închis trei gazoducte de pe teritoriul său, prin care combustibilul era livrat din Rusia în ţările europene.

Astăzi premierul Putin a atras din nou atenţia asupra problemei tranzitului. Potrivit lui, Rusia livrează şi va livra întregul volum de gaz consumatorilor din Europa. Însă dacă Ucraina va începe din nou să preleveze gazul, Rusia va reduce alimentarea cu combustibil.

Iar South Stream va reduce dependenţa europenilor de riscurile tranzitului. În timpul vizitei în octombrie la Moscova, ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, a remarcat plastic că Austria doreşte „să stea pe cât mai multe picioare în ceea ce priveşte securitatea energetică”. El a avut în vedere şi proiectul rusesc, şi gazoductul Nabucco.

Viena a semnat tratatul referitor la participarea la acest proiect, însă în momentul de faţă perspectivele acestei ramificaţii sunt mult mai incerte decât cele ale South Steam.

Între altele, nu este clar lucrul principal: cu ce vor umple conducta participanţii la Nabucco. Pe când South Stream, a cărui umplere este garantată, va permite să se ocolească Ucraina – ţară tranzitară instabilă. Conducta urmează sa pornească de pe coasta rusă a Mării Negre şi să ajungă în Bulgaria, de unde se va îndrepta până în Italia şi Austria.

Şi-au manifestat interesul faţă de South Stream asemenea ţări precum Turcia, Grecia, Serbia. În ajunul vizitei cancelarului austriac, Kremlinul declara că gazoductul South Stream poate deveni una dintre direcţiile strategice de cooperare ruso-austriace.

Deşi Moscova şi Viena au o mulţime de interese reciproce şi în alte domenii, de exemplu, în domeniul transportului feroviar şi cel al telecomunicaţiilor, din cauza crizei financiare globale, schimburile comerciale recirpoce au scăzut. Despre aceasta Vladimir Putin l-a anunţat pe cancelarul german înaintea de începerea întâlnirii. Cu toate acestea, premierul rus presupune că nivelul de cooperare atins aterior poate fi restabilit.

«Relaţiile dintre ţările noastre se dezvoltă foarte bine. Din păcate, criza financiară şi economică mondială a afectat legăturile noastre economice, dar, în general, dinamica de cooperare este bună. Austria este un investitor notabil în economia Rusiei. Şi, în ciuda faptului că la începutul anului s-a înregistrat o scădere a schimburilor comerciale, treptat se restabileşte», a subliniat premierul rus.

Werner Faymann a confirmat că “actuala criză a creat tuturor multe probleme». Potrivit cancelarului austriac, “asupra modului în care am putea să prevenim astfel de fenomene trebuie să medităm precum un medic bun caută un mijloc de a se evita o boală”.

Un «medicament» în acest sens pentru economie poate fi munca comună asupra realizării unui amplu proiect precum gazoductul South Stream.

RIA Novosti: Russia, Austria urge states to expedite South Stream deal

MOSCOW, November 11 (RIA Novosti) – Russian Prime Minister Vladimir Putin and Austrian Chancellor Werner Faymann urged both their governments to expedite work on an agreement to build the Austrian section of a gas pipeline to southeast Europe.

“A special agreement is now being drafted between our countries on the project’s implementation and the federal chancellor and I spoke for finishing the work on the document within a short period of time,” Putin said after talks in Moscow with Faymann.

The South Stream gas project, scheduled to be completed by 2015, is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. It is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

The 25 billion-euro ($36.5 bln) project is designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas to the Balkans and on to other European countries, bypassing Ukraine, which has frequent disputes with Russia over gas supplies and transits. The pipeline’s capacity is expected to be eventually increased to 63 billion cubic meters.

On May 15, Russian energy giant Gazprom signed a package of project-related documents with Bulgaria, Greece and Serbia. Similar agreements are now being coordinated with Slovenia and Austria.

russiatoday.com: Russia, Austria to sign cooperation deal on South Stream construction

Russian Prime Minister, Vladimir Putin, says that Russia and Austria will soon sign a cooperation agreement on construction of the South Stream gas pipeline.

Speaking after talks with the Austrian Chancellor Werner Faymann, Putin emphasised that the agreement would be concluded as soon as possible, increasing stability and reliability to Europe’s gas supply with new delivery routes.

“We are certain that this new route is of great importance to stable energy supply for European consumers and for raising the reliability of hydrocarbons supplies.”

The Russian PM also noted that the push for new supply routes showed Russia was committed to ensuring gas supply, adding that gas disputes in recent years involving transit nations, which have caused cuts in Europe were the result of other nations actions.

“No setbacks in gas shipments connected with the emergence of transit countries have ever been, or will ever occur, on the Russian side.” And adding “If our partners pay us for the domestic consumption of gas, they will receive this gas. If they don’t pay – they won’t receive it. If they don’t receive it – then, most likely they will take it from the export gas pipeline. As soon as they start taking it – we will decrease the amount of gas we ship.”

Chancellor Faymann added that Austria’s underground gas storage system can hold enough gas to last for three months should shipments be interrupted by transit countries.

energia.gr: Putin: Russia, Austria May Sign South Stream Accord Soon

Prime Minister Vladimir Putin said Wednesday that Russia and Austria are ready to complete preparations soon on signing an agreement on the South Stream gas project, Interfax reported.

The South Stream project, promoted by Russian gas monopoly Gazprom (GAZP.RS) and Italian group ENI (E), would carry Russian gas under the Black Sea to Bulgaria.

During a meeting with Austrian Chancellor Werner Faymann in Moscow, Putin also said Russia will support an oil link between the Slovak capital Bratislava and Schwechat in Austria, the newswire said.

South Stream is seen as a rival to the Nabucco project, advocated by the European Union, which would run a pipeline to the EU from the Caspian Sea and reduce Europe’s dependency on Russian gas.

Separately, Putin said one of the goals of the South Stream project is “disciplining” Ukraine, through which much of the gas bound for Central and Western Europe currently flows, Interfax reported.

RIA Novosti: Russia threatens to cut supplies if Ukraine taps gas – Putin

MOSCOW, November 11 (RIA Novosti) – Moscow will cut supplies if Kiev taps natural gas, the Russian prime minister said on Wednesday, pledging that gas deliveries will be uninterrupted if transiting countries honor their commitments.

“If they do not pay for gas consumed in Ukraine, they will not get it. If they don’t get it, then gas is likely to be tapped from the pipeline. As soon as tapping is reported, we will cut supplies,” Vladimir Putin said after talks in Moscow with Austrian Chancellor Werner Faymann.

Speaking about Ukraine’s ability to pay for Russian gas, Putin reiterated, referring to the International Monetary Fund, that Kiev did have financial capacities.

“The problem is…there is a presidential campaign, and as you know the prime minister and the president are in different election camps. They have their own political interests,” Putin said.

He urged efforts to make sure that commitments are honored, including the transit of natural gas to Europe, without interfering in Ukrainian political processes.

Ukraine’s President Viktor Yushchenko and Prime Minister Yulia Tymoshenko are rivals in a presidential election slated for January 17, 2010.

Putin said diversifying energy routes could discipline energy partners and transiting countries.

“We believe our energy supplies to major partners in Europe should be diversified. This will enhance stability and security. This will also discipline our partners in [energy] transit,” the Russian premier said.

Russia is building the Nord Stream gas pipeline to pump gas under the Baltic Sea to Europe to reduce dependence on transiting countries. Ukraine transits around 80% of Russian gas bound for Europe.

Tymoshenko pledged on Wednesday Kiev would honor its commitments to supply Russian gas to Europe.

“We are taking extraordinary efforts to pay for natural gas, including for November, on time, without delay and in full,” Tymoshenko said at a meeting with G8 ambassadors, adding that this was the result of an effective cooperation between the IMF and Ukraine.

She voiced the clear position of the Ukrainian government that it would be necessary to continue cooperation with the IMF and that “it will be extremely difficult to attain political stability in Ukraine and overcome the economic crisis without the fourth tranche from the IMF.”

Last November, the IMF approved a $16.4 billion loan for Ukraine and issued the first tranche of $4.5 billion. It lent the ex-Soviet nation $2.8 billion and $3.3 billion in two tranches later. The fourth tranche of $3.8 billion is expected later in 2009.

“We can guarantee that… Ukraine will not in any circumstances break its commitments on [gas] transit to the European Union,” the Ukrainian premier said.

russiatoday.com: Scandinavian Nord Stream approvals bring construction closer

Russia is a step closer to bypassing disputes involving gas transit nations with Nord Stream, after key approvals were granted by Sweden and Finland on Thursday.

The two nations were the last except Germany and Russia – the key drivers of 1220 kilometre submarine gas link between the two nations – along the route to grant approvals to use their exclusive economic zones, after Denmark gave its OK on October 20.

Sweden granted final approval after nearly 2 years of analysis the proposed route, sea bed debris, sunken vessels, fish migration zones and breeding areas, with Environment Minister, Andreas Carlgren, emphasising that Gazprom had provided all relevant details asked of it, and that Swedish Authorities “could not find anything in them, which would run counter to the current legislation, both international and Swedish.”

Finland gave approval for Nord Stream to cross its exclusive economic zone, leaving only environmental clearance – expected by early 2010 – from a Finnish regional authority, before construction can commence.

Aleksandr Medvedev, Deputy Chairman of Gazprom, the major shareholder in Nord Stream, says the project has come a long way, noting that the approval process from Russia and Germany would be every bit as exacting as that for the Scandinavian nations.

“It was a long way, as we know, and actually we are expecting 2 permissions which are not provided yet – it’s from Germany and from Russia. The job goes in accordance to the schedule, in full compliance with the legislation of both Russia and Germany as it was done with Finland, Denmark and Sweden.”

The Yamal and Shtokman gas fields are expected to provide the bulk of the gas for the €7.4 billion project. Viktor Mishnyakov, Analyst at Uralsib believes their development will get a boost from the Nord Stream approvals gained in the past 2 weeks.

“Russia will accelerate the construction of the pipeline that will join the trunk pipeline system to the Nord stream beginning. Potentially I can even envisage the situation with prices, with economics, goes better, that might even accelerate the development of the Yamal fields.”

If all goes according to plan, 55 billion cubic metres of gas will be piped to Germany and Denmark by 2011.

Novinite: Bulgaria Forms Natural Gas Supplies JV with Azerbaijan

Bulgaria: Bulgaria Forms Natural Gas Supplies JV with Azerbaijan
Economy Minister Traikov (left) has announced plans for a joint venture with Azerbaijan. Photo by BGNES

Bulgaria’s state-owned gas operator Bulgartransgaz, a subsidiary of Bulgargaz, and the Azerbaijan state gas company GNKAR are going to set up a joint venture.

This has been announced by Bulgaria’s Minister of Economy, Energy, and Tourism, Traicho Traikov.

Traikov received authorization by the Council of Ministers Wednesday to sign a cooperation memorandum for the setting up of the joint venture with the Energy Minister of Azerbaijan, who is going to be part of the delegation led by the Azerbaijan President visiting Sofia later this week.

The Bulgaria-Azerbaijan joint company is going to explore the possibilities for the delivery of natural gas from Azerbaijan to Bulgaria, including as both finding supplies for the quota of natural gas that Bulgaria will be entitled to receive through the Nabucco gas transit pipeline, and for the transit of compressed natural gas with tankers through the Black Sea.

If the project is realized, Bulgaria will not have to participate in the construction of a liquefied natural gas terminal. As a result of the January 2009 Russia-Ukraine gas crisis, the Bulgarian authorities considered pushing for the setting up of such a terminal in Greece or Turkey in order to diversify the country’s gas supplies.

“Tankers for the transport of compressed gas cost more money but use cheaper infrastructure because they do not require the construction of a special terminal for the unloading of the fuel, which can be directly delivered to the country’s gas network or to be stored in a storage facility,” Minister Traikov said Wednesday.

In his words, the Galata gas deposit which is under the concession of the UK company Melrose Resources, could be used as a storage facility. The government has initiated talks on that matter with the concessionaire.

The new Bulgarian-Azerbaijan memorandum is going to build upon the one signed in June 2008 in Baku for starting talks between Bulgargaz and GNKAR for the supply to Bulgaria of 1 billion cubic meters of Azerbaijan natural gas.

The 2008 document says that Bulgaria will be receiving the above-mentioned quantity of natural gas through the existing pipes, the future pipeline Nabucco, or other infrastructure and mechanisms.

According to Traikov, if the joint venture for transporting compressed natural gas from Azerbaijan to Bulgaria with tankers is successful, the quantity could be increased up to 7-8 billion cubic meters including supplies to be transited through Bulgaria for third parties.

This idea corresponds with the plan put forth by Bulgarian President Georgi Parvanov during his recent visit to South Korea where he suggested that Hyundai should cooperate with Bulgarian shipbuilders in the construction of tankers for transporting natural gas across the Black Sea.

energia.gr: Gazprom Neft Signs Agreement With Iranian National Oil Company

OAO Gazprom Neft (SIBN.RS), the oil arm of Russia’s OAO Gazprom, signed an agreement with National Iranian Oil Company for cooperation in Iran.

The agreement sets out the companies’ interest in pursuing work on the Azar and Shangule fields in Iran, Gazprom Neft said in a statement Wednesday.

Russian oil producer OAO Lukoil has already been active in the Azar and Shangule fields.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter