revista presei 11 octombrie

2009/10/12

EVZ: Se ieftinesc gazeleruseşti

Hotnews: Vladimir Putin negociaza cu liderii chinezi noi contracte energetice

Rusia si China vor sa exploateze impreuna mai multe zacaminte de carbune, minereu de fier si metale pretioase in Siberia, anunta presa de la Moscova. In acest context, premierul rus Vladimir Putin efectueaza o vizita la Beijing, pentru a intari relatiile cu cel mai mare consumator energetic din Asia. Vizita are loc in cadrul programului de cooperare lansat anul acesta de liderii celor doua state, potrivit cotidianului rus Vedomosti.

Programul, care cuprinde 205 proiecte comune, a fost aprobat si parafat de presedintii rus si chinez, Dmitri Medvedev si Hu Jintao, in cadrul unei intalniri la New York pe 23 septembrie, scrie AFP. “Aproape toate proiectele de pe teritoriul rus se bazeaza pe exploatarea de materii prime din Siberia Orientala si Extremul Orient”, informeaza presa rusa, citata de agentia franceza de presa. De cealalta parte, chinezii vor construi in nord-estul tarii mai multe fabrici.

Tot acum, premierul Vladimir Putin viziteaza China, pentru noi discutii cu cel mai mare consumator energetic al Rusiei din Asia, informeaza Bloomberg. Anul acesta, Moscova a incheiat cu Beijingul contracte de petrol estimate la 100 de miliarde dolari. Acum, Putin negociaza un nou acord care ar urma sa transforme China in cel mai mare client al OAO Gazprom in ceea ce priveste gazele naturale.

Standard.ro: Gazoductul Nabucco determină investiţiile Condmag

Constructorul de conducte magistrale pentru sectorul energetic Condmag Braşov, controlat de omul de afaceri Gheorghe Călburean, îşi prognozează investiţiile din 2010 ţinând cont de perspectiva gazoductului Nabucco, cel mai mare proiect de construcţie a unei magistrale de tranzit gaze naturale în care este implicat statul român.
“Cel mai probabil începând cu T1 2010, compania va demara un proces investiţional menit să ne găsească pregătiţi din punct de vedere tehnic inclusiv pentru proiecte de mare anvergură, gen Nabucco”, a declarat Florin Tătar, directorul general al constructorului de conducte magistrale.

Acesta a evitat să avanseze valori ale investiţiilor estimate, dar a afirmat că pentru anul în curs Codmag prognozează o creştere cu 53% a cifrei de afaceri şi majorarea profitului net cu 55% faţă de 2008, cu mult peste estimările iniţiale. Pentru primele trei trimestre, constructorul de magistrale estimează că va raporta venituri de 190 mil. lei, în creştere cu 82% faţă de anul anterior, şi un profit net de 15 mil. lei, cu 66% peste raportările aferente anului trecut. Managementul companiei spune că în 2009 Condmag a avut acces la achiziţii la costuri mai mici, datorită acţionarului majoritar, Dafora Mediaş.

“Negocierea se face pe volume mai mari la nivelul Dafora decât individual, la fiecare companie, obţinân­du-se astfel preţuri mai mici, costurile intrărilor reducându-se corespunzător”, a explicat Tătar. Strategia de investiţii pe 2010, a informat compania, va ţine cont de utilizarea eficientă a lichidităţilor.

Adevarul: Gazele din sud vor suplini importurile prin Ucraina

România ar putea importa gaze din Turcia şi din Grecia, dacă se va repeta criza din iarnă. Transportatorul român de gaze, Transgaz, îşi propune modernizarea punctelor de import, astfel încât combustibilul să curgă în ambele sensuri.

Iarna trecută, luna ianuarie a fost un coşmar diplomatic pentru autorităţile ţărilor europene, care au trebuit să lupte pe două fronturi, cel rusesc şi cel ucrainean, pentru reluarea livrărilor de gaze spre consumatorii vestici.

România a stat la adăpostul producţiei interne, al gazelor înmagazinate, dar şi al temperaturilor care nu au depăşit valorile normale, iar caloriferele au rămas calde. Însă în alte state, precum Bulgaria, care depinde de gazul rusesc în proporţie de peste 90%, zeci de mii de locuitori au rămas în frig. Bulgaria a cerut atunci ajutorul României, care avea rezerve suficiente pentru a le împărţi cu vecinul său, însă sistemele de gaze ale celor două ţări nu sunt conectate încă.

Vârful de consum va fi asigurat

În strategia de interconectare elaborată de Transgaz, pe lângă clasicul proiect al conductei dintre cele două ţări – Giurgiu-Ruse, care trenează de mai mulţi ani – a apărut o nouă prioritate: realizarea unor lucrări pentru asigurarea curgerii reversibile a fluxului de gaze în interconectările existente.

Cu alte cuvinte, prin conductele care tranzitează România de la Isaccea la Negru Vodă (Dobrogea) şi duc gaze ruseşti pe ruta Turcia-Grecia-Macedonia şi în Bulgaria, gazele ar putea veni şi în sens invers, din sud spre nord.

Astfel, „cantităţi de gaze dinspre Grecia şi/sau Turcia pot fi dirijate înspre sistemul de transport bulgăresc şi direcţionate spre România. Aceste cantităţi vor putea fi preluate în staţia Negru Vodă şi transportate prin intermediul conductei de tranzit la Isaccea, unde vor pătrunde în sistemul naţional de transport al României“, se arată în strategia elaborată de transportatorul român de gaze.

Acest proiect va permite României asigurarea aprovizionării în cazul în care importul de gaze prin Ucraina va fi din nou sistat, chiar şi în condiţiilor unor temperaturi foarte scăzute, care ar duce la un vârf de consum.

„Proiectul nu va fi finalizat în această iarnă, întrucât necesită lucrări de inginerie şi de proiectare detaliate. Totuşi, posibilitatea importurilor din Turcia şi din Grecia este luată în calcul numai în situaţii de criză şi în cantităţi mici, întrucât preţul ar fi mult mai mare“, ne-au declarat reprezentanţi ai Transgaz. Aceste lucrări vor permite şi Bulgariei să importe gaze din sistemul românesc.

Gaze din Rusia şi din Iran

Investiţiile pentru implementarea noului proiect sunt de 3,15 milioane de euro, iar jumătate din sumă va fi asigurată din fonduri europene, pentru care Transgaz a depus deja documentaţia. Cea mai costisitoare parte este amplificarea staţiei de comprimare de la Siliştea, prin montarea unui grup suplimentar, care va necesita peste 2,5 milioane de euro. De asemenea, modificările aduse tehnologiei din staţiile Isaccea şi Negru Vodă, pentru a permite măsurarea gazelor în ambele sensuri, costă câte 300.000 de euro pe fiecare staţie.

De fapt, importul gazelor din Turcia va însemna tot utilizarea gazelor ruseşti, în condiţiile în care două treimi din consumul acestei ţări provine din Rusia, în special prin gazoductul Blue Stream, însă important este că această rută ocoleşte Ucraina. Turcia aduce gaze şi din Iran, stat pe care s-a bazat în timpul crizei gazelor din iarna trecută.

Un miliard de euro din fonduri europene

După experienţa din iarna trecută, Comisia Europeană a alocat un miliard de euro, în cadrul Planului European de Redresare Economică, pentru sprijinirea proiectelor de interconectare a sistemelor de gaze din ţările membre. Pentru asigurarea fluxului reversibil, necesar apro­vizionării pe termen scurt în situaţii de urgenţă, fondurile totale sunt de 20 de milioane de euro.

Legătura cu Ungaria, gata în 2010

Prima conductă care va interconecta sistemul românesc cu cele din ţările vecine este Arad-Szeged, care va fi funcţională începând cu 1 ianuarie 2010. O altă interconectare la care se lucrează este Giurgiu-Ruse – o investiţie de 12,5 milioane de euro.

Ziua: Romania si Bulgaria vor sa construiasca impreuna doua hidrocentrale

Romania si Bulgaria vor sa dezvolte impreuna doua hidrocentrale, cu fonduri europene, urmatorul pas in acest sens fiind semnarea unui Memorandum peste aproximativ o luna, a declarat duminica, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

“Discutiile cu oficialii din Bulgaria de zilele trecute s-au purtat pe transport energie electrica, pe gaze naturale si pe hidro. Ei doresc sa construim impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene. Specialistii din ambele tari se vor intalni sa faca un Memorandum in acest sens, cu care sa mearga la UE. De asemenea, am mai vorbit si despre realizarea unei piete regionale si sincronizarea cu sistemul bulgar”, a precizat Tudor Serban. De asemenea, nu este exclus ca aceste doua hidrocentrale sa fie construite pe Dunare.
Oficialul din ME a adaugat faptul ca cele doua tari au convenit ca linia de interconexiune Isaccea-Varna, de 750kV sa fie folosita la 400kV. Pentru acest lucru, Bulgaria va trebui sa isi finalizeze la Varna o statie de 400kV, adaptata liniei de interconexiune, in timp ce Romania are deja statia-omolog de 400kV de la Isaccea. “Am mai realizat si planificarea schimburilor la granita. Potrivit UE, alocarea capacitatilor de schimb cu tarile vecine trebuie facuta coordonat, dintr-un singur loc, anual, lunar, zilnic si intra-day”, a mai spus Tudor Serban. Acesta a mentionat faptul ca cele doua tari au discutat si despre conducta Giugiu-Ruse, viitoarea conducta de interconectare cu Bulgaria. “Intr-o luna, vor fi semnate toate Memorandumurile de colaborare cu Bulgaria, unul pe hidro si altul pentru celelalte proiecte”, a adaugat oficialul ME. Totodata, Romania si Bulgaria au ajuns recent la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Conducta Giurgiu-Ruse ar putea avea o lungime de 20 de km.

Hotnews: Comisia Europeana: Obiectivul de reducerea cu 20% a consumului de energie pana in 2020 ar putea deveni obligatoriu pentru tarile membre

Obiectivul de reducere cu 20% a consumului de energie in statele membre ale UE, pana in 2020, cu caracter optional, in prezent, ar putea deveni obligatoriu, potrivit unui proiect publicat sambata de cotidianul specializat in probleme europene Europolitique si citat de AFP.

Comisia Europeana se pregateste sa propuna “obiective cu caracter constrangator in materie de eficienta energetica, in conformitate cu tinta convenita de 20%”.

UE si-a propus un triplu obiectiv pentru orizontul anului 2020

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, in raport cu 1990
  • generarea a 20% din resursele energetice pe baza surselor regenerabile
  • reducerea consumului de energie cu 20%.

Ultimul obiectiv este singurul cu caracter voluntar, dar un esec in atingerea acestei tinte pune in pericol si reducerea vizata a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Comisia Europeana are in vedere in mod special “o initiativa europeana pentru cladiri”, potrivit proiectului citat, care presupune renovarea a 15 milioane de locuinte pana in 2020, pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.

In momentul de fata, 40% din energia consumata in Europa este destinata serviciilor legate de locuinte, generand 36% din emisiile de CO2.

Adevarul: O ramificaţie a South Stream va ajunge în România

O ramificaţie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construită spre România în cadrul proiectului South Stream, a spus şeful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti. „Colegii noştri români şi-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom.

În etapa actuală nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul său, ci de posibilitatea construcţiei unei ramificaţii de gazoduct spre România“, a declarat şefulGazprom, care participă la Congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aires.

Miller a subliniat că în prezent „România nu este o ţară prin care va trece gazoductul South Stream“, reamintind că proiectul prevede tranzitul prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria. De asemenea, el a adăugat că şi Croaţia, Slovenia şi Austria şi-au exprimat interesul faţă de participarea la proiectul gazoductului South Stream. Proiectul ruso-italian South Stream este în concurenţă cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop să alimenteze UE cu gaz din regiunea caspică, ocolind Rusia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de construcţie de circa 25 de miliarde de euro, prevede transportul anual a 31 de miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea creşterii capacităţii la 63 de miliarde de metri cubi – din Asia Centrală către Europa, evitând Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc către pieţele europene.

Bloombiz.ro: Energie: poarta jafului!

Date publicate nu de mult releva amplitudinea a ceea ce poate purta denumirea „rusinea rusinilor economiei de piata din România“, pe care o reprezinta asa-zisa „piata concurentiala“ de energie.


Asa-zisa “piata concurentiala”, pentru ca, dracia dracului, nu exista nimic concurential nici in segmentul hotarator din amonte al productiei de energie electrica – toti producatorii de energie fiind de stat (si cei din hidro, si cei din nuclear, si cei din termo) – si nici chiar in segmentul din aval de distributie a energiei (unde cateva companii, majoritatea straine, si-au impartit teritoriul Romaniei dupa spargerea teritoriala a fostului monopol de stat din sectorul energiei electrice).

“Rusinea rusinilor economiei de piata” pentru ca, fiind un implant artificial de economie de piata pe o articulatie cu totul si cu totul neconcurentiala prin datele ei de baza, produce ceea ce, in mod inevitabil, produce o asemenea anomalie: profituri nemeritate pentru un grup de intermediari care incarca nejustificat facturile de energie electrica pentru consumatorii casnici, care sunt fara aparare si care achita nota de plata.

Despre ce este vorba concret? Romania avea pana in urma cu un deceniu un sistem integrat de producere, furnizare si distributie a energiei electrice. A fost decretat de Banca Mondiala un sistem comunist! Romania a fost pusa sa-l dezmembreze.

S-a vazut curand-curand de ce! Companii straine s-au varat imediat si au cumparat distributia de energie electrica, adica segmentul de unde se culeg banii si unde profiturile vin oricum, chiar si fara investitii. Productia de energie electrica, insa, unde este vorba de investitii mari si profituri mici si numai dupa ani si ani, a ramas la stat, caci nu prea s-au inghesuit strainii, ca doar nu sunt prosti!

Uniunea Europeana, cand a primit Romania in parohie, si-a fixat imediat ca obiectiv sa desavarseasca opera Bancii Mondiale. Si a impus Romaniei sa decreteze liberalizarea pietei, desi conditia concurentialitatii nu exista.

Ca intotdeauna acolo unde concurenta nu exista, ci este doar mimata, s-a deschis poarta jafului! In baza principiului, implicat de liberalizare, ca fiecare consumator sa-si poata alege furnizorul de energie, au aparut, ca din pamant, din iarba verde, niste intermediari (numiti odata, demult, de presedintele Basescu “baieti destepti”) care au inceput sa cumpere energie electrica pentru a o vinde.

Este la mintea cocosului ca s-au napustit pe energia electrica produsa ieftin, adica cea de la Hidroelectrica. Evident, se liberalizase si vanzarea energiei termo, dar aceasta fiind produsa scump n-a cautat-o nimeni.

Dupa cum era de prevazut! Nu intamplator, intr-o perioada de lipsa de autoritate – cum a fost cea intre turul intai si turul doi din alegerile prezidentiale din 2004 – s-au incheiat zeci de contracte pe termen lung intre “baietii destepti” privati si “baietii destepti” de la Hidroelectrica, prin care s-au confiscat pe zeci de ani cantitati imense de energie electrica produsa ieftin la dispozitia unor firme private fara merit, care aveau s-o vanda scump unor clienti mari.

Profiturile lor au devenit de indata scarbos de mari si apoi din ce in ce mai scarbos de mari, caci este vorba de sute de milioane de euro, la niste simple frecaturi a unor hartii de colo-colo si la numai o suta si ceva de salariati!

In 2008, de pilda, profiturile celui mai “destept” dintre “baietii destepti” a crescut cu…525%! Contractele cu “baietii destepti” au smuls de la Hidroelectrica energie produsa ieftin, iar consumatorii casnici, privati de aceasta, au fost nevoiti mereu mai mult sa se aprovizioneze cu energie produsa scump in sistem.

In factura consumatorilor casnici, cota de aprovizionare cu energie ieftina din surse hidro este lunar intre 1 si 5 procente, in timp ce aceasta energie participa cu aproape 30% in bilantul global al consumului de energie electrica din Romania. Daca asta o fi economie de piata, atunci s-o ia dracul!

Analiza de Ilie Serbanescu

RIA Novosti: Gazprom not yet in agreement with China on gas prices

RUSSKY ISLAND, (Russian Far East), October 12 (RIA Novosti) – Gazprom has not yet agreed with energy-hungry China on the price of natural gas, a deputy CEO of the Russian energy giant said on Monday.

“Negotiations are ongoing with China. So far, they have not been concluded. Upon completion of the talks, deliveries will be possible depending on the availability of a large resources base in the eastern direction,” Alexander Ananenkov said.

The Gazprom official said that the scheme of possible deliveries was unchanged and the parties only needed to agree on the price.

“In the future, gas deliveries to China could be based on gas deposits in Yakutia, including the Chayanda gas field with estimated reserves of about 1.3 trillion cubic meters. This resources base could be used for supplies to Asia and the Pacific at the second stage of the eastern gas program implementation,” he said, adding that the first stage involved gas deliveries from Sakhalin.

Ananenkov did not specify which price Gazprom considered as acceptable for the start of deliveries. He said, however, that gas supplies could be commenced within three years from the moment the parties agree on the price.

energia.gr: Iran Hopes To Supply Over 50% Of EU-Backed Pipeline’s Gas

The Iranian government wants to supply more than 50% of the natural gas to be shipped to Europe through the European Union-backed Nabucco pipeline, Iran’s Deputy Oil Minister Azizollah Ramezani said Friday.

The Nabucco Gas Pipeline International GmbH pipeline project aims to curb Europe’s reliance on Russian gas supplied through Ukraine – a route that has seen chronic interruptions due to payment disputes between Russia and Ukraine.

The E.U. is also looking to Central Asian states, including gas-rich Turkmenistan and Azerbaijan, to cooperate in supplying Nabucco.

But Ramezani said those nations won’t be able to supply enough gas to meet Nabucco’s capacity, which is expected to be around 30 billion cubic meters annually.

“Other countries in the region are not able to supply this amount of gas,” he said on the sidelines of the World Gas Conference in Buenos Aires. “We hope Nabucco shareholders realize this. We hope we can get more than a 50% share in supplying natural gas to Nabucco.”

The Islamic Republic of Iran is in the midst of an aggressive expansion of its natural gas production, said Ramezani, who is also head of the National Iranian Gas Co., or NIGC.

“We have a huge project for expanding natural gas to be the main source of energy inside the country and part for export,” Ramezani said.

Ramezani said the country’s goal was to reach output of one billion cubic meters a day by 2014. Currently, Iran produces about 600 million cubic meters daily.

energia.gr: Gazprom Exec Sees Bolivia Gas JV In 2-3 Months

Russia and Bolivia could establish a natural gas joint venture in the next two to three months, RIA Novosti reports Friday, citing an OAO Gazprom (GAZP.RS) executive.

“The establishment of a joint venture in Bolivia is at the final stage of coordination – we hope the work will be completed in the next two to three months,” said Gazprom Deputy Chief Executive Alexander Medvedev.

Earlier this week, the Bolivian government said it was seeking $11.3 billion investment in its oil and gas sector over the next five years.

RussiaToday.com: Iran looks to join Nabucco axis

Iran says it will supply half the capacity for the Nabucco international gas pipeline. It will invite foreign firms to overhaul its decrepit gas infrastructure, but Nabucco’s key shareholder says that will not be enough.

Two years ago, Nabucco developer OMV said it would make “no sense” not to source from Iran. But Tehran’s failure to engage with the project has shifted focus to the likes of Azerbaijan, and Iraq. Until now.

At the World Gas Conference in Argentina, the state’s energy holding pledged to pump $5 billion in the next 5 years to bring its network to world standards. Azizollah Ramazani, Managing Director of the National Iranian Gas Company, says a key focus is Nabucco.

“The countries supplying natural gas for Nabucco don’t have enough. We can get more than a 50% share. For this expansion, we need to have new gas refineries, and the new construction of pipelines.”

But Nabucco already wants to be in action by then. OMV says Iran could join from the second stage, in 2017. That will require more fundamental changes, according to Roland Wolk, Head of Communications at OMV..

“Nabucco is an open pipeline for all who want to supply. In a further stage, regarding Iran, where the political situation is changing in the next years, it could be an option.”

Nabucco’s named after the opera where slaves break free from Babylonian king Nebuchadnezzar. The route bypasses Russia and is supposed to symbolise Europe ending dependence on Gazprom. But it’s now starting to ring true, in more ways than one.

An opera house in the Argentine capital, where leading gas players have been meeting this week, is famed for its performance of the Verdi creation. What Nabucco shareholders never imagined is that the search for a supplier would become as long, and tortuous, as the piece itself.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter