revista presei 11 martie

2010/03/11

Adevarul: Boc: Politica ANRE este de a nu creşte preţul gazelor în 2010

Premierul Emil Boc

Premierul Emil Boc

Politica Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) este menţinerea actualelor preţul la gaze pe parcursul acestui an, a declarat astăzi premierul Emil Boc.

El a fost întrebat dacă are informaţii privind preţul gazelor de la 1 aprilie, în condiţiile în care furnizorii şi distribuitorii de gaze au cerut majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici, reglementate de către ANRE.

“Încă din octombrie 2009, oficialii ANRE m-au informat că politica lor pentru anul 2010 este să nu crească preţul gazelor. Este tot ce ştiu”, a declarat Boc.

Hotnews: PROIECTUL GAZODUCTULUI SOUTH STREAM: Rusia, liberă să cerceteze zona noastră economică din Marea Neagră

*  Traian Băsescu: “Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc (n.r. South Stream) spre Marea Neagră”
România a dat un răspuns pozitiv Federaţiei Ruse pentru începerea prospectărilor în zona economică a ţării noastre de la Marea Neagră, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui forum economic româno-japonez, ce a avut loc în Japonia. Lucrările de cercetare au scopul de a descoperi şi localiza zăcăminte ce ar putea să fie utile gazoductului.
“Am dat deja un răspuns pozitiv ruşilor, care ne-au cerut să le permitem să înceapă prospectarea în zona economică a României care este situată pe Marea Neagră”, a spus şeful statului, citat de Agerpres.
Traian Băsescu a subliniat că România, în calitate de stat membru al UE, promovează cu prioritate proiectul energetic Nabucco (în privinţa căruia a semnat un acord), însă nu are nimic împotriva realizării proiectului South Stream.
Şeful statului a precizat: “Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc spre Marea Neagră. România nu este împotriva South Stream, dar vom sprijini prioritar Proiectul Nabucco, care este un proiect UE”.
Traian Băsescu se află într-o vizită de oficială în Japonia, la invitaţia Majestăţii Sale Imperiale, Împăratul Akihito. În cadrul vizitei sale, şeful statului a avut o serie de întâlniri cu oamenii de afaceri niponi şi cu investitorii români din Japonia.
Şeful statului le-a sugerat niponilor să investească în sectorul energetic naţional, domeniu în care “avem un mare număr de termocentrale care trebuie retehnologizate”, arătând că Japonia are o experienţă în domeniu şi o tehnologie extrem de ridicată.
*  Băsescu: “Orice investiţie în România se adresează unei pieţe de 500 de milioane de cetăţeni”
Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri că ţara noastră a intrat în criză economică după nouă ani consecutivi de creştere economică ridicată şi a evidenţiat şi rolul bun al crizei, care “ne-a arătat toate deficienţele din economie”, “lipsa de competitivitate” şi faptul că “avem un aparat de stat care cheltuieşte prea mult”.
Băsescu le-a mai spus oamenilor de afaceri că Guvernul va continua reforma statului şi şi-a exprimat speranţa că firmele japoneze, ce au adus în economia naţională tehnologie şi performanţă, îşi vor mări interesul pentru investiţii în ţara noastră.
Şeful statului a arătat că ţara noas-tră prezintă o serie de avantaje pentru investitorii niponi, cum ar fi accesul la fondurile europene, faptul că nu a fost crescută fiscalitatea, forţă de muncă ieftină şi un potenţial ridicat în domeniul agro-alimentar şi în cel turistic.
“România are unul din cele mai scă-zute niveluri de fiscalitate din Uni-unea Europeană”, a susţinut şe-ful statului, adăugând că “orice investiţie în România se adresează unei pieţe de 500 de milioane de cetăţeni, piaţa Uniunii Europene”.   

*  Împrumut pentru reţeaua de metrou Bucureşti-Otopeni
Tot ieri, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului nipon Yukio Hatoyama, a fost semnat acordul prin care Japonia acorda ţării noastre un împrumut de 315 milioane de euro pentru reţeaua de metrou Bucureşti – Aeroport “Henri Coandă” – Otopeni. Proiectul finanţat de către Guvernul japonez este o soluţie pentru eliminarea blocajelor rutiere şi a poluării aerului cu care se confruntă Bucureştiul.

*  Acord între Camerele de Comerţ Bucureşti şi Tokyo
Camera de Comerţ şi Industrie din Tokyo şi Camera de Comerţ şi Industrie din Bucureşti au semnat, ieri, un acord de cooperare. În baza acordului, cele două instituţii vor încuraja acţiunile menite să contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale şi industriale, dar şi la cooperarea economică dintre companiile interesate. Camerele de Comerţ vor căuta modalităţi de promovare şi dezvoltare a relaţiilor bilaterale, a schimburilor comerciale şi industriale şi a cooperării economice.

Hotnews: Seful ENI: Nabucco si South Stream ar putea fuziona pe o portiune a traseului

Seful grupului italian ENI, Paolo Scaroni, sugereaza ca proiectele concurente Nabucco si South Stream ar putea beneficia de mai multe avantaje daca ar fuziona cel putin pentru o parte din traseul tranzitat.
“In cazul in care toti partenerii decid unificarea celor doua conducte pentru o parte a traseului, ne-am reduce costurile de investitii, costurile operationale si de dezvoltare”, a spus Scaroni, citat de www.upstreamonline.com.

El a adaugat ca cele doua proiecte au deopotriva puncte tari si puncte slabe.

Proiectul South Stream, dezvoltat de grupul italian Eni si Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, ar urma sa transporte gaz rusesc pe sub Marea Neagra spre sudul Europei.

Nabucco este sprijinit de un consortiu format de OMV din Austria, Bulgargaz din Bulgaria, Botas din Turcia, RWE din Germania, MOL din Ungaria si Transgaz din Romania. Criticii spun ca pentru proiectul Nabucco nu a fost inca semnat un acord cu un furnizor important, desi discutiile continua cu producatorii din Orientul Mijlociu si regiunea Marii Caspice.

Ambele proiecte ar ocoli Ucraina, ale carei relatii dificile cu Rusia au dus in trecut la intreruperea furnizarii de gaze spre Europa.

Scaroni a aratat miercuri ca fuziunea Nabucco si South Stream, cel putin pentru o portiune din traseu, ar permite in continuare Europei sa-si diversifice resursele de gaze, si ar facilita totodata diversificarea rutelor de tranzit.

„Ar combina laolalta, pentru Europa, furnizorii importanti, actuali si potentiali, cat si consumatorii majori – gazele si piata gazelor. Si ar atinge si obiectivele strategice de diversificare a resurselor si a rutelor de tranzit”, a spus seful Eni.

ziare.com: Italia propune combinarea proiectelor Nabucco si South Stream

Directorul companiei italiane nationale de energie a propus fuziunea celor doua proiecte, Nabucco si South Stream, pentru reducerea costurilor.

Sectoarele conductelor de gaze din cadrul proiectelor South Stream si Nabucco care urmeaza aceeasi ruta ar trebui unite, sustine Paolo Sarconi, sef la compania italiana ENI, potrivitStandartNews.

Fuziunea pe traseu comun ar urma sa reduca cheltuielile si sa creasca eficienta, sustine Sacroni, adaugand ca Uniunea Europeana ar trebui sa creasca investitiile in proiecte de infrastructura.

Conductele Nabucco si South Stream ar urma sa traverseze Bulgaria, pentru aprovizionarea Europei cu gaze naturale.

Compania italiana ENI, impreuna cu Gazprom, din Rusia, sunt cele doua companii care sustin proiectul South Stream.

money.ro: Rusia înscrie: Italienii de la Eni vorbesc despre fuziunea Nabucco şi South Stream

Directorul general al grupului italian Eni, Paolo Scaroni, a sugerat miercuri că proiectele Nabucco şi South Stream ar aduce beneficii importante dacă ar fuziona, cel puţin pentru o parte din traseul tranzitat, potrivit declaraţiilor pregătite de oficial pentru summit-ul IHS Cera Week.

“Avem aici o situaţie care ar fi denumită de bancherii de investiţii o potrivire strategică. Dacă toţi partenerii ar decide să fuzioneze cele două gazoducte pentru cel puţin o parte din traseu, am putea reduce investiţiile, costurile operaţionale şi am majora totodată randamentele”, a arătat Scaroni, potrivit upstreamonline.com.

El a adăugat că cele două proiecte au deopotrivă puncte tari şi puncte slabe complementare.

Proiectul Nabucco este susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite şi vizează transportul de gaze naturale extrase din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Nabucco este dezvoltat de un consorţiu format din companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom – SNP), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Gazoductul South Stream ar urma să transporte gaze produse în Rusia spre Europa, pe sub Marea Neagră, şi este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, şi de grupul italian Eni.

Proiectul Nabucco a fost gândit în vederea diversificării resurselor de gaze ale Uniunii Europene prin reducerea dependenţei de importurile din Rusia, care asigură în prezent circa un sfert din necesarul Europei.

Pe de altă parte, South Stream şi gazoductul Nord Stream, dezvoltat tot de Gazprom în regiunea nordică a Europei, au rolul de a facilita importurile de gaze ruseşti către UE ocolind ţările “tradiţionale” de tranzit Ucraina şi Belarus, după ce mai multe dispute între Moscova şi aceste state privind preţurile la gaze şi tarifele de tranzit au perturbat în repetate rânduri transporturile.

Scaroni a arătat miercuri că fuziunea Nabucco şi South Stream, cel puţin pentru o porţiune din traseu, ar permite în continuare Europei să-şi diversifice resursele de gaze, şi ar facilita totodată diversificarea rutelor de tranzit.

“Ar combina laolaltă, pentru Europa, furnizorii importanţi, actuali şi potenţiali, cât şi consumatorii majori – gazele şi piaţa gazelor. Şi ar atinge şi obiectivele strategice de diversificare a resurselor şi a rutelor de tranzit”, a spus şeful Eni.

La nivel oficial, proiectele South Stream şi Nabucco sunt complementare în vederea asigurării resurselor de gaze naturale ale Europei, însă mulţi analişti şi observatori le consideră concurente.

Adevarul: O nouă discuţie Videanu-Gazprom ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie

Întâlnirea oficialilor români cu delegaţia Gazprom

Întâlnirea oficialilor români cu delegaţia Gazprom

Ministerul Economiei a transmis ieri oficialilor Gazprom ultimele date tehnice necesare ruşilor pentru studiul de fezabilitate care să stabilească oportuniteatea ca South Stream să traverseze teritoriul Romaniei, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Am avut miercuri o discuţie telefonică, foarte bună, cu Medvedev (Alexander Medvedev, vicepreşedintele Gazprom) şi în funcţie de agenda celor două părţi vom stabili când va fi următoarea întâlnire”, a mai declarat Videanu. El a precizat că există posibilitatea să facă o vizită la Moscova la sfârşitul lunii martie.

Pe data de 17 februarie, o delegaţie a companiei Gazprom, condusă de Alexander Medvedev, a sosit la Bucureşti pentru a discuta cu cei din ministerul Economiei, dar şi cu cei de la Romgaz şi Transgaz. Discuţiile s-au axat pe posibilitatea colaborării în domeniul depozitării gazelor, dar şi posibilitatea ca România să fie implicată în proiectul South Stream.

ziare.com: Gazul cristalizat, sursa de energie a viitorului?

Arata ca gheata, insa, aceasta “gheata” ar putea fi utilizata, in viitorul nu foarte indepartat, pentru a va incalzi casele.

De fapt, nu este deloc gheata, ci gaz natural cristalizat, care se gaseste sub fundul oceanelor si marilor din lume, dar si sub tundra arctica. Iar, daca oamenii de stiinta gasesc o modalitate ieftina de a-l exploata, va deveni o sursa de energie vasta pentru majoritatea tarilor din lume.

Marele avantaj al acestor cristale este faptul ca exista din abundenta. In plus, se estimeaza ca ar contine de doua ori mai mult carbon decat toate rezervele cunoscute de petrol, carbune si gaz natural la un loc.

“Energia potentiala este de ajuns sa sustina omenirea de acum pana cand ne va lovi vreun asteroid”, a spus Peter Tertzakian, economist specializat pe energie la ARC Financial, din Canada, citat de CNNMoney.

Insa, avand in vedere costurile reduse si resursele de gaz natural obisnuit, Tertzakian crede ca aceasta resursa va ramane “in umbra” pentru doua – trei decenii.

De unde provine?

Cristalele se formeaza cand gazul metan, ce rezulta din descompunerea animalelor si plantelor, intra in contact cu apa, la o temperatura si presiune corespunzatoare.

Desi conditiile par greu de indeplinit, in realitate ele apar mai des decat cele necesare pentru formarea gazului si petrolului, care au nevoie de specificatii geologice specifice. Aceasta este si motivul pentru care petrolul nu se gaseste peste tot in lume.

Gazul cristalizat se formeaza in aproape orice loc in care exista o temperatura scazuta, presiune mare si apa. Astfel, aceasta se gaseste de la cateva zeci de metri la cateva sute de metri sub fundul marii, fiind nevoie de sapaturi adanci pentru a-l aduce la suprafata. Cel mai des, aceste cristale se gasesc in apele cu peste 300 de metri adancime, la peste 60 de metri de mal.

Desi aceste cristale sunt cunoscute de la inceputul anilor 1980, doar in ultimii zece ani au fost cercetate cu atentie, lucrandu-se la modalitatile de extractie.

In prezent, Statele Unite deruleaza un proiect de cercetare, in colaborare cu mai multe agentii si oameni de stiinta. De asemenea, colaboreaza cu mai multe corporatii din domeniul energiei, cum ar fi British Petroleum (BP), in Alaska, si Chevron, in Golful Mexicului.

Cum se poate exploata?

Doar pentru ca exista o cantitate imensa din acest tip de gaz, nu inseamna ca poate fi exploatat in intregime.

Potrivit geologului Timothy Collett, de la USGS, nu se stie cat poate fi extras folosind tehnologia actuala. Insa, la site-ul BP din Alaska, folosirea tehnologiei disponibile ar dubla rezervele de gaz existente.

“Ne descurcam cu partea tehnica, insa trebuie sa ne ocupam si de partea economica”, a adaugat Collett.

Exista mai multe modalitati de a aduce gazul cristalizat la suprafata. Cea mai eficienta pare saparea unui put, precum cel conventional pentru petrol sau gaze naturale, si apoi scaderea presiunii in interiorul sau. Acest lucru provoaca transformarea cristalelor inapoi in gaz si iesirea sa prin putul respectiv.

Insa depresurizarea necesita crearea unui vid, prin pomparea apei afara din put, o operatiune extrem de costisitoare.

In regiunea arctica, unde costurile de exploatare sunt cele mai ieftine, pretul variaza. Poate fi la fel de scump ca extragerea gazului natural obisnuit sau poate sa aiba un pret dublu. Iar, pentru exploatarea in largul marii, costurile sunt si mai ridicate.

In plus, avand in vedere ca exista, deocamdata, rezerve de gaz natural conventional, este putin probabil ca firmele sa se inghesuie in investitii in acest domeniu, in urmatorii cativa ani.

Totusi, luand in considerare nevoile din ce in ce mai ridicate de energie mai “curata”, gazul cristalizat are mari sanse sa devina combustibilul viitorului.

money.ro: Producţia de gaze naturale din surse alternative ameninţă poziţia de principal furnizor a Gazprom

Poziţia grupului rus Gazprom de lider mondial în domeniul aprovizionării cu gaze naturale este ameninţată de numărul mare de companii care investesc în producţia de gaze din surse alternative, potrivit publicaţiei ruse Vedomosti, preluată de agenţia Ria Novosti.

Companiile se orientează tot mai mult spre sursele alternative de extragere a gazelor naturale, precum şisturile bituminoase sau zăcămintele de cărbune, în condiţiile în care Rusia,Qatar şi Iran refuză să primească investitori străini pentru exploatarea depozitelor de gaze. Cele trei state deţin jumătate din rezervele de gaze naturale din întreaga lume.

Rezervele alternative de gaze, la nivel global, se cifrează la circa 1.000.000 miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În schimb, sursele tradiţionale de gaze pot asigura o producţie de 194.000 miliarde de metri cubi, indică datele Gazprom.

Proiectele alternative de gaze au permis SUA să depăşească anul trecut Rusia şi să devină lider mondial la capitolul producţie de gaze naturale, cu 745,3 miliarde de metri cubi extraşi, faţă de aproape 583 miliarde de metri cubi pentru Rusia.

În 2009sursele neconvenţionale au asigurat doar 10% din producţia de gaze a SUA. Proporţia a urcat însă la 40% în prezent şi ar putea avansa până la 60% în 2020, notează Vedomosti.

Dezvoltarea mijloacelor de extragere a gazelor va permite Statelor Unite să renunţe complet la importuri, în prezent cu o pondere de 16% în consum. În urmă cu trei ani, Statele Unite evaluau posibilitatea de a importa gaze lichefiate, inclusiv din Rusia. În prezent, astfel de planuri nu mai există, subliniază publicaţia rusă.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter