revista presei 11 ianuarie

2010/01/11

Adevarul: Implicarea României în South Stream ar putea fi decisă în această lună

  South Stream va aduce în Europa maximum 63 de miliarde de metri cubi de gaze

  South Stream va aduce în Europa maximum 63 de miliarde de metri cubi de gaze

  Reprezentanţii Gazprom vor avea întâlniri în această lună atât cu oficialii români, cât şi cu cei bulgari, în urma cărora vor lua o decizie privind traseul gazoductului South Stream.

  Bulgaria şi Rusia au semnat un acord interguvernamental privind construcţia pe terioriul bulgar a conductei dezvoltate de Gazprom şi italienii de la Eni. Însă noul guvern de la Sofia întârzie să dea un răspuns concret privind implicarea sa în trei proiecte energetice majore care vizează colaborarea cu Rusia: South Stream, oleoductul Burgas-Alexandropolis şi noua centrală nucleară de la Belene. Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a anunţat că va avea discuţii în ianuarie cu omologul său, Traicho Traikov, pe aceste teme.

  Potrivit traseului iniţial al South Stream creionat de ruşi, conducta va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă acest stat ar putea fi înlocuit cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.

  Totodată, o delegaţie condusă de Şmatko şi vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni în România în ianuarie, potrivit presei ruse.

  Poziţia oficială a României cu privire la proiectul South Stream este că “prioritatea ţării noastre rămâne Nabucco, gazoductul considerat concurent celui rusesc, dar vom acorda tot sprijinul necesar ruşilor pentru realizarea conductei”, potrivit ministrului român al Economiei, Adriean Videanu.

  Totuşi, includerea României pe traseul conductei ruseşti ar aduce avantaje în special pe partea securizării livrărilor de gaze, în condiţiile în care South Stream ocoleşte Ucraina, ţară considerată vinovată de criza gazelor din ianuarie 2009.

  „Ţările pe teritoriul cărora va trece conducta pot primi zeci, dacă nu sute de milioane de euro ca venituri directe la buget“, declarau, în primăvară, pentru „Adevărul“, oficialii Gazprom.

  La acestea se adaugă locurile de muncă şi infrastructura adiţională, precum depozite subterane de înmagazinare a gazelor, dar şi efectele indirecte, cum ar fi dezvoltarea industrială.

  Astfel că industria de profil din România susţine că România ar avea enorm de câştigat dacă se va afla atât pe traseul Nabucco, cât şi pe cel al South Stream. Mai mult, România este singurul stat din consorţiul Nabucco şi care nu a semnat acorduri cu Rusia privind implicarea în reţelele de conducte dezvoltate de Gazprom.

  Oficialii ruşi spuneau, anul trecut, că studiul sumar de fezabilitate al South Stream va fi finalizat până la sfârşitul anului 2009, însă analizele se prelungesc, iar decizia finală va ţine cont de rezultatul discuţiilor prevăzute pentru această lună cu oficialii români şi bulgari.

  Franţa ar putea face lobby pentru România

  În această toamnă, Franţa a anunţat că se alătură South Stream prin intermediul Electricite de France (EDF), care va primi 10% din acţiunile companiei care dezvoltă gazoductul.

  Franţa are nevoie de gazele ruseşti pentru a-şi asigura materia primă pentru termocentralele EDF.

  Includerea EDP în proiect este un mare avantaj pentru România, întrucât relaţiile energetice dintre România şi Franţa sunt binecunoscute, iar Hexagonul ar putea face un lobby puternic pentru ca ţara noastră să fie poziţionată pe harta traseului South Stream.

  Hotnews: Peste 10 companii sunt interesate de 11 perimetre din Marea Neagra scoase la concesiune de ANRM

  Peste 10 companii, intre care ExxonMobil, Grupul MOL, Melrose Resources, Midia Resources si Total, sunt interesate sa exploreze titei si gaze in cele 30 de perimetre scoase la concesionare de ANRM, din care 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, se afla in platoul continental din Marea Neagra, informeaza NewsIn.

  “Cele 30 de perimetre scoase de ANRM la concesionare prin Runda X au fiecare circa 1.000 km patrati si insumeaza 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga”, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

  Acesta a afirmat ca peste zece mari companii sunt interesate sa participe la Runda X organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, privind explorarea acestor 30 de perimetre petroliere. “Companiile care au solicitat ANRM documentatii geologice si geofizice pentru perimetrele petroliere oferite spre concesiune, incluse in pachete de date specifice, sunt: ExxonMobil, Grupul MOL impreuna cu Expert, Hunt Oil, Melrose Resources BV, Midia Resources SRL, Total, Audax Resources Ltd, Blackstairs Energy, Strzelecki Energy si consortiul format din Aurelian, JKX si Sorgenia”, a precizat Patruti.

  Potrivit acestuia, termenul final pentru depunerea ofertelor este 19 mai, iar inceperea negocierilor pentru perimetrele adjudecate va incepe la 19 iulie 2010, sau, dupa caz, dupa rezolvarea eventualelor contestatii.

  De asemenea, ANRM va initia in luna mai Runda XI, privind exploatarea a cateva perimetre petroliere la care au renuntat companiile Romgaz si Petrom. “Daca Runda X este de explorare, Runda XI va fi de exploatare si o vom demara in luna mai. Daca se constata ca exista zacaminte la care Romgaz si Petrom au renuntat, cu potentiale resurse de titei si gaze naturale, atunci le vom scoate la licitatie. Fiecare perimetru va avea maxim un km patrat”, a adaugat Patruti.

  ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera. De asemenea, agentia organizeaza licitatii pentru activitatile de explorare si exploatare pentru minerale solide si pentru petrol si gaze naturale. Agentia se afla sub coordonarea primului ministru si sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

  ziare.com: Minerii din Oltenia revin luni la lucru

  Cei 8.417 salariati din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor reveni luni la lucru, dupa aproape trei saptamani de vacanta.

  Conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) a hotarat, in luna decembrie, ca minerii sa beneficieze de aproape trei saptamani de vacanta, din cauza reducerii furnizarii de lignit catre beneficiari.

  Astfel, cei 8.417 salariati ai SNLO au avut liber de pe 24 decembrie pana pe 11 ianuarie 2010.

  Daniel Burlan, directorul SNLO, a declarat ca perioada cuprinsa intre 4 si 8 ianuarie 2010 a fost considerata concediu de odihna. Cu ocazia sarbatorilor de iarna, minerii au primit fiecare tichete-cadou in valoare de 500 de lei.

  SNLO este cel mai important producator de carbune din Romania. Productia sa este achizitionata in mare parte de complexurile energetice de la Rovinari si Turceni, precum si de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare.

  Anul trecut, de la SNLO au fost disponibilizati aproximativ 600 de salariati, care au beneficiat de salarii compensatorii de 30.000 de lei fiecare. In 2010, conducerea societatii si-a propus sa mai disponibilizeze circa 200 de mineri.

  EVZ: Interes pentru gazele din Marea Neagră

  LICITAŢIE. Peste 10 companii

  , între care ExxonMobil, grupul MOL şi Total

  , sunt interesate să exploreze ţiţei şi gaze în cele 30 de perimetre scoase la concesionare de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, din care 11, cu suprafaţa totală de 11.000 km pătraţi, se află în platoul continental din Marea Neagră, potrivit HotNews, care citează NewsIn.

  Hunt Oil, Melrose Resources BV, Midia Resources SRL, Audax Resources Ltd, Blackstairs Energy, Strzelecki Energy şi consorţiul format din Aurelian, JKX şi Sorgenias sunt alte firme care au solicitat documentaţia. Termenul final pentru depunerea ofertelor este 19 mai.

  RIA Novosti: Outgoing Mesic could lead South Stream project in Croatia – paper

  Outgoing Croatian President Stjepan Mesic could become head of a company to build Croatia’s segment of the South Stream gas pipeline, if Zagreb joins the project, Croatian newspaper Jutarnji List reported on Sunday.

  Mesic received the proposal when he visited Moscow in mid-December to discuss joint energy projects, the paper said.

  “Russia would like to see the leading positions in the South Stream and Nord Stream gas pipelines to be held by former high-placed officials of the countries, across which these pipelines will pass,” the paper said.

  The Nord Stream pipeline, which will pump gas from Siberia to Europe under the Baltic Sea, bypassing East European transit countries, is being built jointly by Gazprom, Germany’s E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall, and Dutch gas transportation firm Gasunie at an estimated cost of $12 billion.

  The shareholder’s committee of Nord Stream AG, the project operator, is chaired by former German chancellor Gerhard Schroeder.

  The South Stream project, designed to annually pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas to the Balkans and on to other European countries, involves Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece. The pipeline’s capacity could be eventually increased to 63 billion cubic meters annually.

  Gazprom deputy CEO Alexander Medvedev earlier said that negotiations on Croatia’s part in the South Stream project could be completed in the first quarter of 2011.

  Croatia consumes about 3.2 billion cubic meters of gas annually, with 60% of this amount covered by internal resources and the other 40% imported from Russia.

  Mesic steps down on February 18 after serving two five-year terms.

  RIA Novosti: Turkmen natural gas supplies to Russia resumed

  Turkmenistan resumed on Saturday natural gas supplies to Russia under a deal the parties signed in December to end a months-long dispute, a spokesman for Russian gas monopoly Gazprom said.

  The ex-Soviet nation had been exporting some 50 billion cubic meters of natural gas annually to Gazprom until an explosion at a Turkmen pipeline leg in April 2009. Ashgabat accused Gazprom of failing to warn that it was reducing gas imports, resulting in a buildup of pipeline pressure that caused the blast.

  “Gazprom started receiving Turkmen gas at 10:35 a.m. Moscow time (07:35 GMT) today,” the spokesman said.

  Gazprom and its Turkmen counterpart Turkmengaz signed the deal to resume supplies on the sidelines of Russian President Dmitry Medvedev’s visit to the Turkmen capital on December 22.

  According to unofficial sources, Turkmenistan will sell 1,000 cubic meters of its gas to Gazprom, its sole export channel so far, at $240-$250 on average in 2010. Gazprom paid $140 for 1,000 cubic meters of Turkmen gas in 2008, and agreed to switch to European prices from January 1, 2009.

  Turkmenistan, Central Asia’s largest gas supplier, produces some 80 bcm of gas annually.

  In December, Turkmenistan and China unveiled a gas pipeline to run via Uzbekistan and Kazakhstan bypassing Russia. Turkmenistan and Kazakhstan are to supply 30 billion cu m of gas to China annually.

  russiatoday.com: Unconventional gas poses market dilemma

  Russia has the world’s largest gas reserves – but may still need up to $200 billion in investment over the next decade.

  Analysts say rising unconventional gas development and slowing demand may threaten Russia’s long term market position. Unconventional today – it could become conventional tomorrow. Currently the gas which could be extracted from sand, coal, turf and shale, is called unconventional. However, the US already gets half its production from new sources. Within the EU, the UK, Poland and Hungary are still at pilot project stage.

  Russia is the leader in traditional gas extraction but Dmitry Lutyagin, Senior Analyst at Veles Capital warns demand could fall.

  “Europe is looking at the U.S. which has started unconventional gas extraction. Earlier technologies to extract that gas were very expensive, but new developments in technology make it cheaper. By 2025 Europe wants to extract around 100 billion cubic meters of gas from shale deposits.”

  Experts say the EU gas market could be “revolutionised” if it makes the transition from traditional gas to unconventional fuel. And Gazprom should get ready for the switch, according to Aleksandr Nazarov, Senior Analyst at IFC Metropol.

  “Russia could hedge those risks through long term contracts with China – Asian countries will be the main driver of consumption in the future.”

  Experts say, the resource potential of unconventional natural gas is enormous, but say it’s still only potential. Russia’s Yamal peninsula has trillions of cubic meters of ready-to-go traditional gas.

  But experts say Russia should hurry up while oil prices are more or less stable. Exploration in the permafrost becomes commercially unviable if oil prices drop below $50/bbl.

  Tags: , , ,

  Comments are closed.

  September 2017
  M T W T F S S
  « Aug    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  

  Site Metter