revista presei 11 decembrie

2009/12/11

Hotnews: Un nou succes al Romaniei la nivel UE: Razvan Nicolescu a fost ales membru al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei

Razvan Nicolescu a fost ales membru al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene de cooperare a autoritatilor de reglementare in domeniul energetic, cu un mandat de sase ani, in urma votului de miercuri seara al ambasadorilor la UE al celor 27 de state membre UE. Nicolescu a obtinut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidati, ceea ce reprezinta un nou succes la nivelul UE dupa obtinerea portofoliului agriculturii de catre Dacian Ciolos.

Contracandidatii lui Nicolescu – propusi de statele membre – au fost nume sonore in domeniul energiei si au ocupat sau ocupa functii de ministri sau viceministri in tarile care i-au propus. Romanul a castigat in fata unui fost ministru al economiei, a doi ministri adjuncti in functie, dar si a fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Internationale pentru Energie.

Nicolescu, 32 de ani, are un CV reprezentantiv pentru domeniul energiei, fiind timp de 3 ani (2006-2008) reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie, iar in prezent este Corporate Public Affairs la Petrom.

„A fost o competitie dificila deoarece toti contracandidatii au fost foarte puternici, din toate marile state membre ale UE. Am avut mai multe voturi decat au avut doi ministri in functie impreuna. Cred ca, dincolo de importanta acestei autoritati europene de reglementare in energie, rezultatul are o semnificatie simbolica.

Am demonstrat la nivel european ca romanii pot castiga in competitii foarte dificile. Sper ca aceasta alegere sa fie un pas important catre accesul a cat mai multi romani in functii de decizie la nivel european. Le multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi si care au facut aceasta victorie posibila, inclusiv autoritatilor romane care m-au desemnat si care au contribuit la campania de promovare. Desemnarea mea este, in primul rand, o victorie a Romaniei. In ceea ce ma priveste, rezultatul votului de ieri reprezinta cel mai frumos cadou pe care mi l-am facut de Sarbatori”, a spus nicolescu pentru HotNews.ro.

Alaturi de el in Consiliul de Administratie au mai fost alesi candidatii din Italia, Franta, Germania si Polonia. Agentia Europeana pentru reglementarea energiei este o institutie nou creata la nivelul UE, care va juca un rol important in domeniul reglementarii pietei europene de energie electrica si gaz natural. Luni, Comisia Europeana a anuntat ca sediul acestei agentii a fost stabilit la Liubliana. Romania a candidat si ea pentru gazduirea agentiei, alaturi de Slovacia.

Alegerea lui Nicolescu in board-ul Agentiei este un al doilea succes recent la nivel UE dupa obtinerea postului de comisar pentru agricultura a lui Dacian Ciolos.

Standard.ro: Vremea caldă a prăbuşit exporturile de electricitate la început de decembrie

Exporturile de electricitate ale României au scăzut cu 71,3% în primele opt zile din decembrie, înregistrând una dintre cele mai mari reduceri de la începutul anului şi până în prezent.
“Este o scădere destul de abruptă pentru această lună din an, care, de obicei, era una de creştere a consumului. Principala cauză a acestui declin este reducerea cererii de energie din regiune”, a explicat pentru Business Standard Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica, societatea de stat de transport electricitate.

“De exemplu, în primele 11 luni ale anului, exporturile scăzuseră cu 41,8%, consumul intern – cu 9,2%, iar producţia de electricitate – cu 11,4%”, a mai spus Octavian Lohan. Potrivit acestuia, chiar şi în condiţiile date, ţara noastră rămâne un exportator net de electricitate (adică exportă mai mult decât importă). Partenerii tradiţionali de export energie pentru România sunt Ungaria, Serbia, Grecia, Kosovo, Albania şi Macedonia. “Vremea este destul de caldă pentru decembrie şi în România, dar şi în regiune, iar aceasta pare, cel puţin la prima vedere, principala cauză pentru reducerea cererii de electricitate din partea ţărilor partenere”, a mai comentat directorul general adjunct al Transelectrica.

În prezent, un singur producător de energie exportă, fiind vorba despre compania de stat Hidroelectrica. Restul “ieşirilor” de electricitate se fac pe baza contractelor încheiate de anumiţi traderi care se ocupă de activităţi de import-export în domeniu.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România şi a acoperit anul trecut 26% din producţia la nivel local. Costul mediu de producţie al Hidroelectrica este de 80 de lei (19 euro, la un curs de 4,2 lei/euro) pentru un megawatt oră, iar cel de vânzare este între 115 şi 120 de lei (27-28 de euro). Circa 35-40% din producţia companiei de stat merge la populaţie, iar restul se duce pe contractele bilaterale, majoritatea fiind încheiate cu “băieţii deştepţi”.

Consumul de energie al populaţiei a crescut în criză

De la începutul crizei şi până în prezent, consumul de electricitate al companiilor a scăzut, dar, în schimb, a crescut consumul populaţiei.

Specialiştii au explicat că, în criză, a crescut consumul de electricitate al populaţiei, pentru că oamenii au stat mai mult acasă, având întreruperi de activitate sau unii dintre ei fiind concediaţi. De exemplu, în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2009, consumul populaţiei a urcat cu 9,1%, iar iluminatul public a înregistrat o creştere cu 5,9%. Resursele de energie primară s-au redus cu 18,6%, iar cele de energie electrică s-au diminuat cu 12,3%.

Producţia din termocentrale s-a redus cu 18,4%, în hidrocentrale – cu 11%, însă centrala de la Cernavodă a generat, în schimb, cu 6,1% mai multă electricitate.

Estimarea Transelectrica pentru consumul naţional de energie electrică din 2010 este că acesta va scădea cu 6-7% faţă de cel din 2008, an luat ca referinţă. Potrivit specialiştilor, consumul de electricitate este, alături de cel de gaze naturale, un barometru al unei economii şi arată ce se întâmplă, de fapt, dincolo de statistici. Consumul de energie scade, de regulă, atunci când economia coboară şi creşte atunci când economia “se află pe val”.

Compania de stat de transport electricitate anticipează că anul viitor va fi unul mai bun, din punct de vedere al consumului faţă de 2009.
Transelectrica şi-a fundamentat estimările în cauză, mizând pe revenirea producţiei industriale, în condiţiile în care economiile statelor occidentale înregistrează deja o oarecare tendinţă de revigorare.

Piaţa de producţie energie electrică din România este dominată de companiile de stat, controlate de Ministerul Economiei. Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova sunt cei mai mari producători, acoperind peste 70% din consumul naţional.

EVZ: Petroliştii lumii poftesc la resursele Irakului

Delegaţi ai celor mai mari companii petroliere din lume se vor întâlni la Bagdad pentru a participa la o licitaţie care are ca obiect achiziţionarea drepturilor de exploatare a câmpurilor petrolifere irakiene.

Reprezentanţi din partea unui număr de 44 de companii petroliere se vor prezenta în capitala Irakului pentru a participa la a doua licitaţie de acest fel din 2009. Acum şase luni, în iunie, opt câmpuri bogate în petrol şi gaze

naturale au fost scoase la mezat de guvernul statului asiatic, dar numai un contract

a fost încheiat.

Negocieri greoaie

Concernul format din britanicii de la BP şi chinezii de la CNPC a achiziţionat drepturile de exploatare a siturilor de la Rumaila, din sudul ţării, după ce prima licitaţie s-a încheiat cu discuţii aprinse între delegaţii participanţilor şi autorităţile irakiene. Cele două părţi nu s-au înţeles cu privire la condiţiile contractuale şi doar BP şi CNPC au obţinut drepturi de exploatare.

De-a lungul

celor şase luni care s-au scurs de la prima licitaţie, un concern condus de firma italiană ENI, compania Shell şi cei de la Exxon Mobil au semnat mai multe înţelegeri cu Executivul de la Bagdad. Iniţial, Exxon acceptase oferta irakienilor pentru ţiţeiul extras la Rumaila, dar s-a reorientat către alte puncte de exploatare.

British Petroleum şi CNPC extrag petrol din câmpul situat în sudul Irakului şi îl furnizează statului la un preţ de 2 dolari pe baril. Iniţial, cele două firme ceruseră un preţ dublu pe baril.

Guvernanţii irakieni speră ca licitaţia de luna aceasta să asucă un reviriment al industriei extractive, grav afectate de conflictul izbucnit în 2003 şi de sancţiunile internaţionale. La această oră, Irakul produce 2,4 milioane de barili pe zi, dar ţinteşte o cantitate zilnică triplă.

energia.gr: Russia Energy Min: Leonid Bokhanovsky Elected GECF Genl Secy

The Gas Exporting Countries Forum, or GECF, has appointed Russia’s Leonid Bokhanovsky as General Secretary, Russia’s energy ministry said Wednesday.

Iran, Egypt, Nigeria, and Trinidad and Tobago had put forward nominations for the renewable two-year post.

The Gas Exporting Countries Forum, based in Qatar, was formally set up at a meeting in Moscow last year to co-ordinate gas policy.

Officials have insisted it doesn’t intend to mimic the role of the OPEC oil group.

The GECF groups Algeria, Bolivia, Brunei, Egypt, Equatorial Guinea Indonesia, Iran, Libya, Malaysia, Nigeria, Qatar, Russia, Trinidad and Tobago, the United Arab Emirates and Venezuela.

energia.gr: Poland,Russia Reach Deal On Gas Supplies From Gazprom

The governments of Poland and Russia have finalized negotiations on an agreement under which Russia’s OAO Gazprom (GAZP.RS) will supply additional amounts of natural gas to Poland as of next year, the Polish Economy Ministry said in a statement Thursday.

The agreement between the governments seals an earlier deal between Gazprom and Polish gas monopoly PGNiG SA (PGN.WA).

The ministry said that on Thursday negotiators ironed out the outstanding technical and legal details of the agreement, without elaborating.

Both parties had earlier agreed on the timeline of the new deal, gas prices, volumes and rules for gas transit through Poland, as well as on the squeeze-out of a third shareholder in the PGNiG-Gazprom Polish pipeline joint venture EuRoPol Gaz. The agreement also includes the extension of an existing gas supply contract until 2037.

Under the deal, PGNiG will increase gas purchases from Russia to 10.27 billion cubic meters a year, up from 7 billion cubic meters purchased in 2008.

Poland currently consumes some 14 bcm of gas annually and projects that its demand will increase to some 18 bcm by 2015, driven chiefly by increased use of gas for electricity.

energia.gr: Divides Emerge In Search For Copenhagen Deal

The 12-day summit, which ends Dec. 18, aims to set bold new targets for cutting greenhouse gas emissions, measures to cope with the consequences of global warming and how the program will be financed.

THE DETAIL: Developing countries’ efforts in limiting their emissions, rich nations’ targets and financial support for poorer nations are sticking points for the negotiations.

The U.N. has called for $10 billion a year of immediate funding from rich nations from now until 2012, rising to $100 billion to $200 billion a year by 2020. The G77 bloc is asking for at least $300 billion over that period to help developing countries adapt to the effects of climate change.

Countries also differ on how funding should be raised and administered, with developing countries proposing the creation of a special fund under the authority of the U.N. Framework Convention on Climate Change.

BACKGROUND: Although the summit is still in early days, the opening salvos suggest considerable distance between the two main groups of nations–the U.S. and EU in one corner, and the Group of 77 developing countries and China in the other.

The U.S. and China are at odds over who bears the most responsibility for tackling global warming. Developing countries,including China , say industrialized nations like the U.S. have a duty to pay out billions of dollars in compensation to poorer, developing countries. At the same time, the European Union cited developing countries for preventing a full discussion on carbon dioxide reduction targets with all countries.

Under U.N. rules, each of the 192 nations gathered in Copenhagen has an equal say in negotiations.

OTHER DEVELOPMENTS: The Polynesian island of Tuvalu , one of the smallest countries in the world, opened a division with some emerging economies such as China and India by proposing–with backing from African governments such as Sierra Leone and Senegal –tough targets to limit global warming, which should be met by strong efforts in the developing world as well.

ON THE TABLE:

-The U.S. has pledged to reduce its emissions by 17% from 2005 levels by 2020;

-China, the world’s top carbon emitter, has proposed to reduce its carbon intensity, trimming emissions per unit of gross domestic product by between 40% and 45% compared to 2005 levels by 2020;

-The EU agreed last year to cut its emissions by 20% by 2020 from 1990 levels, and has offered to raise that target to 30% should other nations commit to make comparable efforts;

-Japan has pledged to slash emissions by 25% by 2020 compared with 1990 levels as long as other major emitters also take meaningful action;

-India has said it is ready to cut emissions intensity by 20%-25% by 2020, but won’t accept legally binding targets;

-Indonesia has agreed to slash emissions by 26% from 2005 levels by 2020.

WHAT’S NEXT: Pressure is increasing to get a draft document ready by the end of the week. Over 100 heads of state will arrive in Copenhagen next week for the final stretch of the talks.

U.S. President Barack Obama has scheduled a visit to Copenhagen on Dec. 18, and has indicated he hopes to help conclude agreements that would give as much as $10 billion a year to help developing nations clean up their economies.

EU heads of state or governments will discuss their potential contribution for 2010-2012 when they meet Thursday and Friday in Brussels .

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter